Η φαρσοκωμωδία των stress tests των ευρωπαικών τραπεζών – Ωχριούν τα greek statistics

Αναδημοσιεύει και σχολιάζει ο Παύλος

….

 

Το άρθρο που αναδημοσιεύω είναι ίσως το μοναδικό ελληνικό άρθρο που εξηγεί τόσο αναλυτικά γιατί τα περίφημα πρόσφατα stress testsΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τους 26/10/2014) στα οποία υποβλήθηκαν οι τράπεζες της ευρώπης, προκειμένου να τεσταρισθεί η αντοχή τους, είναι μια φαρσοκωμωδία, όπου μπροστά της τα greek statistics πράγματι ωχριούν.

Απλώς η ΕΚΤ εκπροσωπεί τις πιο κατεστημένες δυνάμεις και κάνει ότι θέλει. Και βέβαια δεν βγάζει τα μάτια της με τα ίδια τα χέρια της, όπως έκανε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2009 καταγγέλλοντας την ίδια τη χώρα της, για προβληματικά στατιστικά στοιχεία!

 

Τα τεχνάσματα της ΕΚΤ

Είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς απάντηση στο ερώτημα, εάν είναι σωστό να κρίνει με αισιοδοξία τα γεγονότα ή να εμμένει στην πραγματικότητα, όσο δυσάρεστη και αν είναι – με την έννοια του τι προσφέρει περισσότερο και τι λιγότερο, όσον αφορά την, εν μέσω κρίσης, ενημέρωση.

Η ΕΚΤ πάντως φαίνεται πως έχει αποφασίσει για το πρώτο, θεωρώντας πως η «ωραιοποίηση» των μεγεθών των τραπεζών είναι προτιμότερη, από την αποτύπωση της ψυχρής αλήθειας.
Ενδεχομένως βέβαια να έχει δίκιο, να είναι δηλαδή σωστή η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όσον αφορά την πραγματική οικονομική κατάσταση των τραπεζών – ειδικά αυτών του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς επίσης ορισμένων άλλων προβληματικών χωρών, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.

Δύσκολα όμως μπορεί να πεισθεί κανείς πως οι αυστριακές τράπεζες είναι απολύτως υγιείς, παρά την τεράστια έκθεση τους στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ουκρανία – όπως επίσης οι ολλανδικές, όταν στη χώρα μαίνεται η κρίση ακινήτων, οι ιρλανδικές, οι οποίες διασώθηκαν από τους Πολίτες, μετά τον εκβιασμό τους από την ΕΚΤ κοκ.
Εν τούτοις, γνωρίζοντας ότι το ψέμα δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ η ουτοπία δεν προσφέρει στην επίλυση των προβλημάτων, έχουμε την άποψη πως η ΕΚΤ έκανε μεγάλο λάθος – αφού μέσα σε λίγες ώρες αποκαλύφθηκε το πρώτο μεγάλο μειονέκτημα των τεστ κοπώσεως: το ότι δεν συμπεριελήφθη το σενάριο του αποπληθωρισμού.

 

Πρώτη παράλειψη: Ο αποπληθωρισμός (χοντρά – χοντρά, η ύφεση)

Για τη Βόρεια Ευρώπη βέβαια δεν αποτελεί ίσως πρόβλημα. Για τη Νότια όμως, η οποία είναι ήδη βυθισμένη στον αποπληθωρισμό, ενώ ο έλεγχος της αντοχής των τραπεζών της πρόβλεψε πληθωρισμό (!), το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό.
Αυτή είναι ουσιαστικά μία από τις αιτίες, λόγω των οποίων τα κεφάλαια που λείπουν από τις τράπεζες είναι τόσο χαμηλά – κάτι που είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία συνεχίζεται η μείωση της ζήτησης, με τον τζίρο της λιανικής να περιορίζεται ακόμη κατά 5% τον Οκτώβριο.
Ο αποπληθωρισμός δεν είναι μία απλή υπόθεση, αλλά ένα γεγονός, το οποίο όμως δεν θεωρήθηκε ως τέτοιο από την ΕΚΤ

 

Δεύτερη παράλειψη: Τα ομόλογα του δημοσίου

Περαιτέρω, τα ομόλογα του δημοσίου θεωρήθηκαν ως απολύτως ασφαλή (οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα διαγραφής χρέους της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας).

Σ.σ. Αυτό, τη στιγμή που μία ευρωπαική πολιτική δύναμη, πιθανότατα αυριανή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ήδη θέμα διαγραφής κρατικού χρέους χώρας (της Ελλάδας), κάτι που βέβαια καθιστά τα κρατικά ομόλογα (και όχι μόνο της Ελλάδας) μη ασφαλή.

 

Τρίτη παράλειψη: Τα παράγωγα δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη στα stress tests

Η έκθεση των τραπεζών στα επικίνδυνα παράγωγα δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη (γεγονός που επεξηγεί την «υγεία» της περισσότερο μοχλευμένης τράπεζας του πλανήτη, της Deutsche Bank)

Σ.σ. Θυμίζουμε ότι η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 ξεκίνησε από αστοχία, ουσιαστικά, παράγωγων προιόντων.

 

Άλλες παραλείψεις…

Οι συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν συμπεριελήφθησαν εξ ολοκλήρου, δεν θεωρήθηκε πως υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αλλά ούτε και κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία.

 

 

Όλα τα παραπάνω είναι πιθανόν να μην συμβούν ποτέ. Εν τούτοις, η διεξαγωγή ενός τεστ, με την ονομασία , «προσομοίωση ακραίων καταστάσεων» (stress tests), οφείλει να συμπεριλαμβάνει πράγματι ακραίες καταστάσεις. Ενώ ο αποπληθωρισμός δεν είναι καν μία πιθανότητα, αλλά ήδη ένα πραγματικό γεγονός.

 

Τεράστιες τραπεζικές επισφάλειες

Σε κάθε περίπτωση, το πλέον ανησυχητικό μέγεθος είναι οι τραπεζικές επισφάλειες – οι οποίες είναι 879,1 δις € ή 9% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο δε το ότι οι επισφάλειες αυτές είναι μάλλον μεγαλύτερες, ενώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον, λόγω του αποπληθωρισμού, η «είδηση» είναι πολύ επικίνδυνη για τις τράπεζες – ενώ η κατάσταση της Ανατολικής Ευρώπης είναι εξαιρετικά άσχημη, με δυσμενή επακόλουθα για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους που έχουν επεκταθεί εκεί.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τεστ δεν συνέβαλλε καθόλου στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ΕΚΤ – δημιούργησε δε λανθασμένες εντυπώσεις, οι οποίες μπορεί να πείσουν τους Ευρωπαίους Πολίτες, αλλά πολύ δύσκολα τους επενδυτές.

 

Τελικό συμπέρασμα: Όσοι έχετε ακόμη λεφτά στις τράπεζες, ακόμη και αυτές του εξωτερικού, να κοιμάστε ανήσυχα!! 🙂

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Πηγή: http://www.analyst.gr/2014/10/27/to-texnasma-ths-ekt/

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-jSN

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s