Από τα Καλοκαιρινά Πανηγύρια 3: Καβοντορίτικος

http://wp.me/pPn6Y-jEa

Αφιερωμένο στο Αερικό, που οργώνουμε τα ψηλά βουνά μια χαρά μαζί & την πέφτουμε χύμα όπου νυχτώσουμε, σε παραλίες, βουνά, λαγκάδια & δεν κωλώνει ποτέ, αφού -όπως λέει- «δε φοβάται τίποτα, γιατί όταν & αν συμβεί κάτι θα το αντιμετωπίσει». Κωλώνει σε κάτι άλλα εύκολα, βέβαια, αλλά τέλος πάντων… Δε συνεχίζω γιατί είναι τσαντίλας & θα με βρίσει…

Άγρια μέρη. Μπορεί και πιο άγρια κι απ΄την Κρήτη, γιατί είναι δύσβατα, δεν έχουν πέσει κονδύλια & οι δυνατοί & σε όλους γνωστοί Βοριάδες της περιοχής & οι χειμωνιάτικες βροχές / χιόνια στα αρκετά ψηλά βουνά κατατρώνε ότι χαράχτηκε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολύ ενδιαφέρον.

Ταξίδι ζωής, στα ίσα με τον Ψηλορείτη & τη Σπηλιά του Δία-μέσα Δεκέμβρη.

Νότια Εύβοια: Η επικράτεια του Κάβο Ντόρο >>>

Καβοντόρος 1

Η Νότια Εύβοια, και ειδικότερα η απόληξή της στο περίφημο Κάβο Ντόρο, αποτελεί το πιο ανεξερεύνητο κομμάτι της. Με βάση τις τρεις παραθαλάσσιες πολιτείες της, την Κάρυστο, το Μαρμάρι και τα Στύρα, ξεκινήστε τη γνωριμία σας με τον υπέροχο αυτό τόπο. Ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά φαράγγια, τις παρθένες παραλίες και τον ορεινό όγκο της Όχης και να είστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα το μετανιώσετε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα εθιστείτε κιόλας!

Κάρυστος η «πρωτεύουσα» του νότου

Αποψη της Καρύστου. Διακρίνεται το Μπούρτζι.

Αποψη της Καρύστου. Διακρίνεται το Μπούρτζι.

Η Κάρυστος αποτελεί το νοτιότερο αστικό προπύργιο της Εύβοιας πριν από την είσοδο στον κόσμο της Καβοντορίας, της άγριας και συνάμα τόσο γοητευτικής αυτής περιοχής, που αποτελεί έναν από τους εναπομείναντες ανόθευτους θησαυρούς της πατρίδας μας. Με ορμητήριο λοιπόν την όμορφη αυτή θαλασσοπολιτεία μπορείτε να περιηγηθείτε στα μικρά αλλά πάντα φιλόξενα χωριά, να περπατήσετε σε εντυπωσιακά φαράγγια, ν’ ανεβείτε ως την κορυφή της Οχης και τέλος να φτάσετε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Στο ακρωτήρι του Καφηρέα, που απέναντί του ξεπροβάλλει μέσα απ’ τη θάλασσα ο Αράπης, η βραχονησίδα που αποτελούσε το φόβητρο των ναυτικών. Οταν λυσσομανάνε τα κύματα στους βοριάδες χτυπώντας με ορμή στα βράχια, υψώνουν το εφήμερο κορμί τους φωνάζοντας δυνατά: Κάβο Ντόρο!

Ο αείμνηστος πλέον μπαρμπα-Παναγής, μία μυθική φυσιογνωμία από τ’ Αντιά, ένας ιστοριοπλάστης που έπλεκε την πραγματικότητα με τη μυθολογία, τα σοβαρά με τ’ αστεία, μου είχε πει την ετυμολογία του Κάβο Ντόρο δέκα φορές πιο ωραία απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα! Δεν υπάρχει αρκετός χώρος να σας την περιγράψω, όποτε για την ώρα ας αρκεστούμε στο γεγονός ότι προήλθε από τον θόρυβο, ντόρο δηλαδή που γίνεται στον κάβο από τα ορμητικά κύματα. Αν ξεκινήσετε με πολύ χρόνο και καθόλου πρόγραμμα για τη νότια εσχατιά της Εύβοιας, θα συναντήσετε μοναδικούς τόπους και ανθρώπους που θα σας μυήσουν και τα δύο στην αλήθεια τους. Ομως και η Κάρυστος έχει τους δικούς της μύθους, που ξεκινούν από τον γιο του Κενταύρου Χείρωνα, στον οποίο οφείλει κατά μία εκδοχή την ονομασία της. Βιγλάτορας από ψηλά στέκει το επιβλητικό Κοκκινόκαστρο, που χτίστηκε το 1205 μ.Χ., από τους Λομβαρδούς, πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Και το λιμάνι έχει το φρούριό του, το Μπούρτζι του 13ου αιώνα, που οφείλει την κατασκευή του στους Ενετούς και την ονομασία του στους Αραβες, καθώς έτσι αποκαλούσαν τα παραλιακά οχυρά. Ας αναφερθούμε όμως στη μεταγενέστερη μορφή της πόλης με την εξαιρετική ρυμοτομία, που οφείλεται, είναι η αλήθεια στον Οθωνα ως εντολοδόχο και τον Βαυαρό μηχανικό Μπίρμπαχ ως εκτελεστή. Είναι ιδιαίτερα εμφανής, καθώς βρίσκεστε στην πανέμορφη πλατεία με τις μουριές -που έτσι κι αλλιώς σας συστήνουμε να πιείτε ένα καφεδάκι- και ανηφορίζει προς τα πάνω για το δημαρχείο έχοντας κάθετους και παράλληλους δρόμους, με αρκετά καλοδιατηρημένα νεοκλασικά να παραπέμπουν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εισερχόμενοι στο εντυπωσιακό πρώην αρχοντικό και νυν δημαρχείο συναντήσαμε τον δήμαρχο της Καρύστου κ. Μανόλη Νικόλαο, ο οποίος μας μίλησε για τον προικισμένο τόπο που μπορεί να βρεθεί κανείς, καθώς από την Αθήνα «σε μία μόλις ώρα παίρνοντας το καράβι από τη Ραφήνα και πληρώνοντας μόλις εφτά ευρώ για το ατομικό εισιτήριο, βρίσκεσαι να τρως μπαρμπουνάκια και λυθρίνια σε κάποιο ήσυχο ταβερνάκι, ακούγοντας το κύμα. Ο,τι όμως και να γευτείς στην Κάρυστο είναι ντόπιας παραγωγής. Από κατσικάκι ελευθέρας βοσκής και περίφημα γαλακτοκομικά προϊόντα έως τις μοναδικές κουρκουμπίνες (χειροποίητα ζυμαρικά). Ομως και το υπέδαφός μας είναι πλούσιο, καθώς οι περιβόητες πλάκες Καρύστου εξάγονται, από τη Γερμανία και τη Γαλλία έως τη Ρουμανία και τη Ρωσία».

Εξω από το ωραίο αρχοντικό που στεγάζει το δημαρχείο.

Εξω από το ωραίο αρχοντικό που στεγάζει το δημαρχείο.

Η Κάρυστος διαθέτει άρτια υποδομή σε δωμάτια και η προσθήκη κάποιων καλαίσθητων καινούργιων ξενοδοχείων δίπλα στη θάλασσα και στους γύρω λόφους αποτελεί επιπλέον κίνητρο επίσκεψης.

Αποφασίστε να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο στην Κάρυστο και θα ανακαλύψετε ότι έχετε πάρα πολλά να δείτε. Φανταστείτε ότι ακόμα δεν αναφέραμε το σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα από τα προϊστορικά χρόνια ως τη Ρωμαϊκή Περίοδο και το Γιοκάλειο Πνευματικό Ιδρυμα, που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο διαθέτοντας μία σπουδαία βιβλιοθήκη 11.000 τόμων, συγκροτημένη με σύγχρονα πρότυπα αρχειοθέτησης και οργάνωσης.

Νότια Εύβοια: Η επικράτεια του Κάβο Ντόρο

Ενα από τα αξιοθέατα που δεν σου αποκαλύπτονται μεμιάς στην Κάρυστο είναι οι παραλίες της. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα ανατολικά, θα βρείτε στο διάβα σας αρκετούς μικρούς κολπίσκους, αλλά τη ματιά σας θα μαγνητίσει η Ψιλή Αμμος, η οποία αλλάζει κάθε χρόνο σχήμα ανάλογα με τον καιρό! Τη γνωριμία μας όμως με την αγαπημένη Κάρυστο θα την κλείσουμε με τον πιο γλυκό τρόπο. Μία επίσκεψη στο μοναδικό κτήμα Μοντοφώλι, ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία στην Ελλάδα, το οποίο το 2002 απέσπασε χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό International Wine and Spirits Competition του Hong Kong. Το λιαστό αυτό κρασί που παράγεται μόνο από αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες του συγκεκριμένου αμπελώνα είναι ένα νέκταρ που μπορείτε να απολαύσετε ιδανικά, ερχόμενοι ως εδώ στις 22 και 23 Ιουνίου. Τότε το Μοντοφώλι ανοίγει διάπλατα τις πύλες του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, ταξιδεύοντας υπό το έναστρο φως πάνω σε νότες μπαρόκ και τζαζ. Στην υγειά σας!

Στύρα
Η Πύλη Αρμένων

Νότια Εύβοια: Η επικράτεια του Κάβο Ντόρο

1 Απέναντι από τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη, τα Στύρα αποτελούσαν από τη δεκαετία του ’70 αγαπημένο προορισμό των κατοίκων της Αττικής. Η πρώτη γραπτή ιστορική αναφορά γίνεται και εδώ, όπως και σε αρκετές αρχαίες πόλεις της Εύβοιας, από τον Ομηρο στην Ιλιάδα, στο «Νηών κατάλογο», όπου καταγράφεται η συμμετοχή της στην εκστρατεία κατά της Τροίας υπό τις διαταγές του Ελεφήνορα. Το χωριό των Στύρων είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο, ατενίζοντας τον Ευβοϊκό κόλπο, ενώ τα Νέα Στύρα στο λιμάνι αποτελούν το παραθεριστικό κέντρο.

Με αφετηρία τα Στύρα ανηφορίζετε οδικώς προς το όρος Κλιόσι, όπου αφήνετε το αυτοκίνητο για να ακολουθήσετε το μονοπάτι διάρκειας μίας ώρας προκειμένου να φθάσετε στην περίφημη Πύλη των Αρμένων. Στη διαδρομή θα συναντήσετε τα αρχαία λατομεία, όπου εξορύσσονταν η περίφημη «στύρια λίθος», ένα είδος πράσινου μαρμάρου που είχε μεγάλη ζήτηση στον τότε γνωστό κόσμο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίπου 3 μέτρων λαξευμένη κολόνα που είναι ξαπλωμένη καταγής. Ομως, η πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα είναι εκείνη της Πύλης των Αρμένων με τους τεράστιους ογκόλιθους που «ατενίζει» ακόμα τη θάλασσα αναζητώντας λες το ένδοξο παρελθόν.

Η περατζάδα της Καρύστου.

Η περατζάδα της Καρύστου.

Στύρα
Τα σέντια των «δράκων»

2 Ονομάστηκαν έτσι καθώς δικαιολογημένα οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα δημιουργήματα αυτά με τους τεράστιους ογκόλιθους ήταν δυνατόν να είναι ανθρώπινα έργα. Αρα; Δράκοι, δηλαδή μεγαλόσωμα υπεράνθρωπα όντα πρέπει να τα κατασκεύασαν.

Πιθανές εκδοχές θέλουν τα Δρακόσπιτα να προέρχονται από τους Δρύοπες, προελληνικά φύλα της Καρυστίας, τους Κάρες, ανατολικό ορεινό λαό που έχει κατασκευάσει παρόμοια οικοδομήματα στην Αλικαρνασσό, ή τους Λέλεγες, που από το 1200 π.Χ. αποίκισαν την περιοχή. Αλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για ναούς αφιερωμένους σε κάποιους θεούς, άλλοι τα θεωρούν κατοικίες των λατόμων που εργάζονταν ψηλά στα λατομεία της περίφημης «στυρίας λίθου» και άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για φρυκτωρίες ή φυλάκια. Η πλήρης έλλειψη γραπτών στοιχείων απλώς διαιωνίζει το μυστήριο εξάπτοντας τη φαντασία. Πάνω από τα Στύρα, σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκονται τρία καλοδιατηρημένα δρακόσπιτα, ανάμεσα σε ελιές και βελανιδιές. Η εύκολη πρόσβασή τους, καθώς ο αμαξιτός δρόμος φθάνει σχεδόν δίπλα, τα κάνει δημοφιλή, αφού συνήθως τα δρακόσπιτα βρίσκονται σε απόκρημνες και απομακρυσμένες τοποθεσίες. Καθώς τα αντικρίζεις δικαιολογείς μεμιάς τον χαρακτηρισμό που τους έδωσαν οι πρόγονοί μας.

Νότια Εύβοια: Η επικράτεια του Κάβο Ντόρο

Είναι δυνατόν; Τι δύναμη είχαν αυτοί οι άνθρωποι για να πραγματοποιήσουν αυτό το υπέροχο κατασκεύασμα; Ακόμα, όμως, κι αν μετά τη λάξευση των τεράστιων ογκόλιθων είχαν βρει τον τρόπο να τους κουβαλήσουν, τι στατικές γνώσεις θα έπρεπε να επιστρατευτούν για να σταθεροποιηθεί το οικοδόμημα πέτρα στην πέτρα χωρίς να υπάρχει κάποιο συνδετικό δομικό υλικό, ειδικά για την κατασκευή της σκεπής;

Ενα είναι σίγουρο. Οτι μετά την επίσκεψή σας, τα ερωτήματα θα είναι πολύ περισσότερα. Αναζητήστε τις απαντήσεις στο ιστορικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό λεύκωμα του φωτογράφου από τα Στύρα Βασίλη Καλαλούγκα, που φέρει τον τίτλο «Στα σέντια των δράκων».

Μαρμάρι
Ηπιων τόνων

Νότια Εύβοια: Η επικράτεια του Κάβο Ντόρο

3 Είναι ο πιο κοντινός προορισμός από την Αθήνα, αφού η πρόσβαση πλέον στη Ραφήνα μέσω της Αττικής Οδού κι από εκεί με το πλοίο απέναντι σε μία ώρα ουσιαστικά δεν συνιστούν ταξίδι αλλά μία ωραία βόλτα. Για πότε θα απολαμβάνετε το ουζάκι σας μετά εκλεκτών μεζέδων αγναντεύοντας το λιμάνι με τις ψαρόβαρκες ούτε που θα το καταλάβετε. Διαπιστώνοντας, δε, ότι ο λογαριασμός που θα πληρώσετε είναι άκρως συμφέρων, έχοντας μάλιστα γευτεί αυθεντικές νοστιμιές, το πιο πιθανό είναι ότι θα ξανάρθετε. Αλλωστε, το Μαρμάρι και η γύρω περιοχή σάς επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις. Κατά τα αρχαία χρόνια υπήρχε λιμάνι για την εξαγωγή μαρμάρου, από το οποίο πήρε και το όνομά του. Εξάλλου, η οικονομική άνθηση του τόπου οφείλεται ακόμα και σήμερα στα πετρώματα της περιοχής και ιδιαίτερα στους σχιστόλιθους (τις επικρατούσες ονομαστικά ως πλάκες Καρύστου). Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τουριστική κατεύθυνση που παίρνει το Μαρμάρι είναι όλο και πιο έντονη, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κι ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Με τη βοήθεια κάποιου πλωτού μέσου μπορείτε να προσεγγίσετε τους Πεταλιούς, μια συστάδα από 6 πανέμορφα μικρονήσια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Μαρμάρι. Το καλοκαίρι πλήθος λουόμενων προσεγγίζουν τις παραλίες τους με σκάφη, ενώ ο περίπλους αποτελεί αγαπημένη βόλτα των ιστιοπλόων που «δένουν αρόδου» στα ήσυχα νερά τους. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο δεύτερο σε μέγεθος νησί βρίσκεται το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ στο μεγαλύτερο, σ’ ένα πολύ ωραίο οίκημα έχουν ανακατασκευαστεί οι στάβλοι που διατηρούσε εκεί ο βασιλιάς Οθωνας. Αποτελεί ιδιοκτησία του Κλοντ Πικάσο, γιου του διάσημου ζωγράφου, ο οποίος κατά καιρούς επισκέπτεται το παραδεισένιο αυτό ησυχαστήριο.

Νότια Εύβοια: Η επικράτεια του Κάβο Ντόρο

Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν σκάφος, θα σας προτείναμε να αράξετε ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα νησιά καθώς εκεί απαγκιάζει σε όλους σχεδόν τους καιρούς, ενώ το τιρκουάζ χρώμα των νερών δελεάζει για βουτιές.

  • Πρόσβαση: Αθήνα – Ραφήνα 30 χλμ. Ακτοπλοϊκώς: Ραφήνα – Μαρμάρι διάρκεια 60 λεπτά

Δρακόσπιτο
Αγριος ορεινός κόσμος

4 Η ανάβαση προς την κορυφή της Οχης την άνοιξη είναι από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στην Ελλάδα. Τα χρώματα και οι μυρωδιές από τα αγριολούλουδα και τα βοτάνια θα σας αναζωογονήσουν ήδη από την αρχή της πεζοπορίας. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια και ενδημικά, δεν παρουσιάζονται δηλαδή σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου έχοντας επιβιώσει εντελώς απομονωμένα για χιλιετηρίδες και είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες του βουνού.

Εξαιρετική οικολογική σημασία έχουν τα λιβάδια με παιώνιες (Paeonia spp.) στις δυτικές πλαγιές της Οχης κοντά στον δρόμο Πόρτες – Πετροκάναλο. Εχοντας ακολουθήσει με το αυτοκίνητο τη διαδρομή Κάρυστος – Μετόχι – Σταυρός, αρχίζουμε την πεζοπορία μας κι αφού περάσουμε τα εποχικά ρυάκια που σχηματίζονται στη νότια πλευρά του βουνού, βρισκόμαστε ύστερα από λίγο στον περίφημο Καστανόλογγο, ένα δάσος «φυσικό μνημείο» από υπεραιωνόβιες καστανιές που καταλαμβάνουν περίπου 600 στρέμματα, μεταξύ 900 και 1.100 μέτρων. Περπατώντας ανάμεσά τους νιώθετε σαν σε παραμύθι, καθώς οι τεράστιοι όγκοι τους μοιάζουν να βγήκαν από άλλον κόσμο. Επειτα από λίγο συναντάμε στα 1.050 μέτρα το ορειβατικό καταφύγιο, κάνοντας την πρώτη μας στάση.

Ανηφορίζοντας προς την κορυφή, μέσα από τις απότομες γυμνές βουνοπλαγιές , θα φτάσετε στο λαξευμένο μέσα στους βράχους ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποιον Ιούλιο προκειμένου να συμμετάσχετε στο μοναδικό πανηγυράκι. Επειτα φτάνετε στην κορυφή της Οχης και αναζητάτε το περίφημο δρακόσπιτο.

Μερικά εξαιρετικά θεάματα στη ζωή δεν σου αποκαλύπτονται έτσι απλόχερα. Οταν, όμως, το κάνουν, σε αποζημιώνουν και χαράσσονται για πάντα στη μνήμη σου.

Το πανάρχαιο αυτό ορθογώνιο κτίσμα με διαστάσεις 4,85 μ. Χ 9,80 μ. είναι κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους, η συμμετρία και η στατικότητα των οποίων είναι σχεδόν ανεξήγητες. Οι ανασκαφικές έρευνες του καθηγητή αρχαιολογίας Ν. Μουτσόπουλου έφεραν στο φως ευρήματα του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το οίκημα κατασκευάστηκε στην Παλαιολιθική Εποχή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιο σύγχρονο δημιούργημα. Το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πότε, από ποιους και γιατί κατασκευάστηκε δεν μειώνει το επίτευγμα των προγόνων μας. Ωρες μπορεί να κάθεστε πλάι στην κορυφή της Οχης, στην επιβλητική πόρτα του δρακόσπιτου και να παρατηρείτε την ανοιχτή του σκεπή. Οι απορίες μπορεί να μην σας λυθούν αλλά το πανέμορφο τοπίο και η θέα προς όλη την περιοχή θα σας κάνουν να νιώσετε… κυρίαρχοι της Καρυστίας!

  • Πρόσβαση: Αθήνα – Ραφήνα 30 χλμ.
  • Ακτοπλοϊκώς: Ραφήνα – Μαρμάρι 60 λεπτά.
  • Μαρμάρι – Κάρυστος 12 χλμ.
  • Κάρυστος – Πρόποδες
  • Καστανόλογγου 14 χλμ.
  • Καστανόλογγος – κορυφή Οχης: 1,5 ώρα πεζοπορίας

Φαράγγι Αγίου Δημητρίου
Στα πόδια της Όχης

5 Περίπου 20 λεπτά οδικώς από το Μαρμάρι απέχει το χωριό του Αγίου Δημητρίου, το οποίο αποτελεί αγαπημένο στέκι των ντόπιων, εξαιτίας του καταπράσινου φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των αυθεντικών κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που προσφέρονται στα εκεί γεύματα, κάτω βέβαια από τα πλατάνια. Το σημειώνετε, όμως, γι’ αργότερα, καθώς πρωτίστως θα σας προτείναμε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από το γεφυράκι του χωριού για να διασχίσετε το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου.

Εδώ η βλάστηση σε καθηλώνει από την αρχή: ο ήλιος περνάει όπου τον αφήνουν τα τεράστια πλατάνια, οι άριες και οι δρύες, ενώ σε όλη τη διαδρομή σάς συνοδεύει το ποτάμι, το οποίο μαζί με τα κελαηδίσματα των πουλιών διώχνουν κάθε προβληματισμό, καταφέρνοντας να σας μυήσουν στον δικό τους, πιο όμορφο κόσμο.

Στο φαράγγι του Αγίου Δημητρίου εξαιτίας των απόκρημνων βουνοπλαγιών της Οχης έχουν βρει καταφύγιο αρπακτικά όπως ο πετρίτης, ο σπιζαετός και η αετογερακίνα, ενδείξεις του πλούσιου οικοσυστήματος. Η μοναδική αυτή διαδρομή καταλήγει σε μία παραλία – ελευθερία. Η επονομαζόμενη Σχοινοδαύλεια, με βότσαλο και πρασινογάλαζα νερά, σας καλεί να σβήσετε την κούραση της πεζοπορίας στο Αιγαίο.

  • Πρόσβαση: Αθήνα – Ραφήνα: 30 χλμ., Ακτοπλοϊκώς: Ραφήνα – Μαρμάρι 60 λεπτά. Μαρμάρι – Αγ. Δημήτριος: 16 χλμ. Διάσχιση φαραγγιού: 2,5 ώρες

Χάρακας
Το διάσημο φαράγγι

6 Σε απόσταση μικρότερη των 6 χιλιομέτρων, ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο βόρεια των Στύρων, αμέσως πριν από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, κάνετε δεξιά στον χωματόδρομο, απ’ όπου και ξεκινάει μετά περίπου 700 μέτρα η διαδρομή για το φαράγγι του Χάρακα, η οποία εντυπωσιάζει από την αρχή.

Πριν περάσουν δέκα λεπτά βρίσκεστε ανάμεσα σε καλαμιές και πικροδάφνες απ’ όπου περνά το ρέμα του Χάρακα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα πέρασμα ρίχνοντας μεγάλες πέτρες για να περάσετε απέναντι, καθώς η στάθμη του νερού κατά την άνοιξη και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες είναι λίγο ανεβασμένη? εκτός κι αν δεν σας νοιάζει να βραχείτε λίγο.

Εισχωρώντας στα ενδότερα διαπιστώνουμε ότι περιμετρικά του ρέματος οι άνθρωποι που διατηρούσαν εδώ τις πετρόχτιστες στάνες τους, οι οποίες ξεπηδούν εδώ κι εκεί, καλλιεργούν διάφορα κηπευτικά στους μπαξέδες, που στηρίζονται από πετρόχτιστα τοιχία έχοντας δημιουργήσει αναβαθμίδες. Σε κάποια σημεία το φαράγγι στενεύει κι αν κοιτάξετε ψηλά ίσως συναντήσετε κάποιο γεράκι να ψάχνει για τροφή. Πριν από την έξοδο, θα συναντήσετε μία πράσινη θάλασσα από σχίνους, γερμένους από το βορριά.

Υστερα από περπάτημα δύο ωρών, που με τις απαραίτητες στάσεις γίνεται τρεις, φτάνετε στην κατάληξη αυτού του όμορφου φαραγγιού. Η ομώνυμη παραλία του Χάρακα στο Αιγαίο, είναι άλλο ένα μικρό κόσμημα της φύσης, που θα σας αποζημιώσει για την πορεία έως εδώ.

Πρόσβαση: Αθήνα – Αγία Μαρίνα 35 χλμ. Ακτοπλοϊκώς: Αγία Μαρίνα – Στύρα 45 λεπτά Στύρα – Ζωοδόχος Πηγή 6χλμ. Διάσχιση φαραγγιού: 2,5 ώρες.

Πλατανιστός
Ζούγκλα στο Κάβο Ντόρο!

7 Το πρώτο χωριό που συναντάμε στην περιοχή του Κάβο Ντόρο, 25 χλμ. ανατολικά της Καρύστου, είναι ο Πλατανιστός. Οπως είναι έκδηλο, οφείλει την ονομασία του στα πολλά πλατάνια που φύονται στις όχθες του ποταμού, οι πηγές του οποίου ξεκινούν από την Οχη.

Οι 160 κάτοικοι (μάλλον λιγότεροι στην πραγματικότητα) πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι, καθώς όσοι έλκουν την καταγωγή τους από εδώ έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το χωριό τους. Οχι άδικα, είναι ένα από τα πιο όμορφα της Εύβοιας!

Στη γέφυρα που θα δείτε πλησιάζοντας στο χωριό θα διακρίνετε δεξιά σας ένα μονοπάτι. Αν το ακολουθήσετε θα οδηγηθείτε μετά μία υπέροχη παραποτάμια διαδρομή 45 λεπτών, στην παραλία Ποτάμι. Εναλλακτικά συνεχίστε την οδήγηση και στρίψτε αριστερά προς Πανοχώρι. Επειτα από 2 χλμ., εκεί που ο δρόμος τελειώνει, συνεχίστε με τα πόδια και ύστερα από ελάχιστα μέτρα θα αντικρίσετε τα ορμητικά νερά του ποταμού μέσα στα επιβλητικά πλατάνια και τους τεράστιους βράχους να σχηματίζουν μία υπαίθρια έκθεση γλυπτικής.

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε ένα πετρόχτιστο γεφύρι αρτινής αρχιτεκτονικής, που μαζί με τον νερόμυλο προσδίδουν τη δική τους ομορφιά στο τοπίο. Εγκαταλείποντας αυτόν τον νεραϊδότοπο όπως πίστευαν οι παλαιότεροι, κατευθυνθείτε οδικώς προς την παραλία Ποτάμι. Μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Ολα είναι ιδανικά. Η παραλία με το πολύ ψιλό λευκό χαλικάκι, το ποτάμι που «τρέχει» να ενώσει τα νερά του με αυτά του Αιγαίου κι ένα ταβερνάκι στη μία άκρη. Χρειάζεστε κάτι άλλο;

  • Πρόσβαση: Αθήνα – Ραφήνα 30 χλμ. Ακτοπλοϊκώς: Ραφήνα – Μαρμάρι διάρκεια 60 λεπτά. Μαρμάρι – Κάρυστος 12 χλμ. Κάρυστος – Πλατανιστός 25 χλμ.

Δημοσάρης
«Καρυστινά Τέμπη»

8 «Καθώς διάβαινα τούτη την πυκνόφυτη, τη σκιαδερή χαράδρα, γιομάτη δρόσο και κελαηδισμό, μου ‘ρθε να την ονοματίσω Καρυστινά Τέμπη, καθώς παραβγαίνει σε ομορφιά, σε νερά και σε πράσινο πλούτο κείνα τα θεσσαλικά Τέμπη». Η γλαφυρή περιγραφή του αείμνηστου και σπουδαίου λαογράφου Τάσου Ζάππα, ο οποίος γεννήθηκε στα Κάψαλα της Εύβοιας το 1903, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το πιο δημοφιλές και ωραιότερο φαράγγι της Εύβοιας, που ξεκινά από την καρδιά της Οχης για να καταλήξει στο Αιγαίο.

Θα σας προτείναμε να ξεκινήσετε τη γνωριμία μαζί του περίπου από τα μέσα της διαδρομής που έχει αφετηρία το διάσελο Πετροκάναλο (954 μ. υψόμετρο) και καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού μετά περίπου 10 χιλιόμετρα κατάβασης. Το μονοπάτι είναι βατό και σηματοδοτημένο και θα σας οδηγήσει στον οικισμό των Λενοσαίων. Από εκεί και για ενάμισι χιλιόμετρο ακολουθείτε χωμάτινη διαδρομή που δίνει τη σκυτάλη σε λιθόστρωτο μονοπάτι που χρονολογείται πριν από τον Μεσαίωνα και οδηγεί στη θάλασσα κάτω από τον πράσινο θόλο των πλατανιών. Οσο απίστευτο κι αν φαντάζει σήμερα, αυτός ο δίαυλος αποτελούσε έναν από τους κυριότερους διαδρόμους επικοινωνίας της Νότιας Εύβοιας.

Το δροσερό μικροκλίμα του φαραγγιού δημιουργεί ποικιλία δασικής και θαμνώδους βλάστησης. Ψηλά στο βουνό, στα πιο υγρά και ψυχρά σημεία του φαραγγιού, πάνω από τις πηγές και στους γκρεμούς της Γιούδας, φύονται αραιές συστάδες με ίταμους (Taxus baccata), καθώς και άλλα σπάνια δασικά είδη όπως είναι η σουρβιά (Sorbus aria), το αρκουδοπούρναρο, η δρυς, το σφενδάμι και μεμονωμένες καστανιές.

Παρόχθια δάση με πλατάνια αρχίζουν από τα 1.200 μ. υψόμετρο και φτάνουν έως τη θάλασσα. Μέσα στο δάσος φωλιάζουν πολλά είδη ωδικών πουλιών που δίνουν καθημερινά μοναδικές συναυλίες, είτε είστε εκεί, είτε όχι. Επειτα από 5 ώρες περίπου θα φτάσετε στην παραλία του Καλλιανού. Αν είστε τυχεροί και «πετύχετε» την παραλία «λάδι», δεν θα θέλετε να φύγετε ποτέ από εδώ!

  • Πρόσβαση: Αθήνα – Ραφήνα 30 χλμ., Ακτοπλοϊκώς: Ραφήνα – Μαρμάρι 60 λεπτά. Μαρμάρι – Κάρυστος: 12 χλμ. Διάσχιση φαραγγιού: 5 ώρες

Διαμονή

Μπορείτε να μείνετε στο «Κτήμα Μοντοφώλι» (22240 23951,www.montofoli.gr) σε αναπαλαιωμένα σπίτια μέσα στο κτήμα, ή στο «Anastasia» (22240 27222-3, www.anastasiahotel.com.gr) που διαθέτει πισίνα και ωραίο κήπο για καφέ μπροστά από την θάλασσα. Ακόμη υπάρχει το «Ζευς» (τηλ. 22240 25700, www.hotel-zeus.gr) μία κλασική λύση στηνείσοδο της πόλης ο ιδιοκτήτης του οποίου αναλαμβάνει την οργάνωση εξορμήσεων στην περιοχή.

Φαγητό

Στην Κάρυστο για εξαιρετικά μαγειρευτά θα πάτε στο φημισμένο μαγειρείο «Κάβο Ντόρο» (22240 22326). Καλή ταβέρνα – ουζερί είναι ο «Φίλιππας» (22240 24470) και για πιο ιδιαίτερα πιάτα μπορείτε να καθίσετε στο εστιατόριο «Μοσχο – κάρυδο» (22240 22441). Αξιο αναφοράς και… απομάκρυνσης από την Κάρυστο το «Ακρογιάλι» (22240 31358) στο Μαρμάρι όπου ο Μέλιος και η Χρυσούλα θα σας σερβίρουν «πειραγμένες» γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Πρόσβαση

Αθήνα – Αγία Μαρίνα 35 χλμ.
Ακτοπλοϊκώς: Αγία Μαρίνα – Στύρα διάρκεια 45 λεπτά

Κείμενα: Θύμιος Κάκος
Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου

Πηγή: origin2.ethnos.gr

*

Κι αυτό>>>

Έχει λίγο κακό ήχο -αν και είναι μία εξαιρετική μουσική εκτέλεση- αλλά το περνάω γιατί μ΄αρέσει όπως το χορεύουν οι Καπετανέοι

*

Να πάτε να φάτε & να μείνετε στους Καλλιανούς, για να στηρίξετε όλους αυτούς τους ανθρώπους που παραμένουν στον τόπο τους και τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Αέρηδες & δύσκολοι καιροί, αποκλεισμοί, σκληρή δουλειά στο νταμάρι, το κεφάλι, όμως, στέκεται πάντα περήφανο ψηλά & το χαμόγελο & η αισιοδοξία δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν… Ο Ανοιχτός Ορίζοντας, βλέπεις…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Από τα Καλοκαιρινά Πανηγύρια 3: Καβοντορίτικος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s