Η πολιτική δημοσίευσης του ιντιμίντια για τον πόλεμο – σφαγή στη Γάζα και ένα σχόλιο για την Χαμάς

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

Στις 20 Ιουλίου το Indymedia ανακοίνωσε την ακόλουθη πολιτική δημοσίευσης για τον πόλεμο – σφαγή στη Γάζα:

«Η διαχειριστική ομάδα του Athens Indymedia παρακαλεί τις συλλογικότητες που προσφέρουν στην ενημέρωση για την θηριωδία που πραγματοποιείτε αυτή την στιγμή ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, να δημοσιοποιούν ειδήσεις, γεγονότα,  αναλύσεις και πράξεις αλληλεγγύης, που έχουν να κάνουν με την απελευθερωτική αντίσταση των Παλαιστινίων και όχι εκείνη που αναπαράγει μία στρατιωτικού τύπου σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών.

Παρόλο που αυτό αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα, οι χωρίς στόχο ρουκέτες των Τζιχαντιστών που κατευθίνωνται ενάντια στον άμαχο Ισραηλινό πληθυσμό, ή ακόμα και ο θάνατος απλών κληρωτών Ισραηλινών στρατιωτών, έχουν για εμάς ανάλογο βάρος με το έγκλημα που συντελείτε από τι Ισραηλινό κράτος, εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην ζωή και την ευημερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα με την εθνικότητα που έτυχε αυτοί να έχουν.

Έτσι λοιπόν δημοσιεύσεις που αναπαράγουν δημοσιογραφικού τύπου πολεμικές ανταποκρίσεις μεταξύ στρατών από εδώ και στο εξής θα πηγαίνουν στα κρυμμένα.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση του προβληματισμού και της απόφασής που έχουμε λάβει, και παρακαλούμε για την καλύτερη δυνατή συνέχιση της συνεργασίας πάνω σε αυτή την βάση»

Λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν γι’ αυτή τη πολιτική (δες τα σχόλια στη συνέχεια της αρχικής ανάρτησης, όσο και άρθρα σαν αυτό: «Τραγικά απαράδεκτη ανακοίνωση της διαχειριστικής ομάδας του Indymedia για την σφαγή στην Γάζα»http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/07/indymedia.html), η διαχειριστική ομάδα του ιντιμίντια έδωσε την ακόλουθη επεξήγηση – παράδειγμα:

σχετικα με την ανακοίνωση
από rebelian απο imc Ιούλ. 20, 2014, 5:12 μμ.,
Λοιπόν. Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την εκτέλεση Ισραηλινών στρατιωτών στο έδαφος του Ισραήλ από την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, και την περιγραφικότητα που αυτή είχε: «Οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες   σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς απευθείας στο κεφάλι, ενώ οι άλλοι δύο πέθαναν από τραύματα από σφαίρες σε άλλα μέρη του σώματός τους», η οποία και κρύφτηκε. Κανένας και ποτέ δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση, όπως κανένας δεν εξομοίωσε την θηριωδία του Ισραηλινού κράτους και την πραγματικότητα της στρατιωτικής κατοχής, με την ηρωική μάχη που κάνει ο Παλαιστινιακός λαός για την υπεράσπιση της ζωής και των εδαφών του, και μέσα σε αυτά. Το Athens Indymedia  με τις μικρές του δυνατότητες στήριξε ανέκαθεν αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσει να το κάνει όσο αυτός συνεχίζει να δίνετε.  Ο σκοπός όμως δεν αγιάζει τα μέσα.
Η δημοσίευση που πήγε στα κρυμμένα είναι η παρακάτω:
«Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, δήλωσαν το Σάββατο, ότι μια ομάδα από τους μαχητές τους διείσδυσε σε ισραηλινό έδαφος για δεύτερη φορά μέσα σε μια μέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων, Ma’an, οι μαχητές διείσδυσαν στο Ισραήλ κοντά στο σημείο Σούφα, ανατολικά της Ράφα, όπου σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες.
Οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες   σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς απευθείας στο κεφάλι, ενώ οι άλλοι δύο πέθαναν από τραύματα από σφαίρες σε άλλα μέρη του σώματός τους.Ο στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, σκοτώνοντας έναν από τους μαχητές της αντίστασης. Οι υπόλοιποι επέστρεψαν στη Γάζα, μέσω της σήραγγας, με Ισραηλινούς στρατιώτες να τους καταδιώκουν..
Οι Ταξιαρχίες λένε ότι οι μαχητές τους σκότωσαν έξι στρατιώτες και έκαψαν δύο τζιπ στην επιχείρηση. Αυτή η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τις ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με το PNN.
Στο μεταξύ, στρατιώτες στο βόρειο Σινά, το Σάββατο,  απέτρεψαν σε κονβόι βοήθειας ακτιβιστών να περάσει τη διέλευση  της Ράφα, δήλωσε ανταποκριτής του AFP.  Ακολούθησε σύντομη συμπλοκή μεταξύ κάποιων ακτιβιστών και  στρατιωτών, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.  Ο αιγυπτιακός στρατός είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα έστελνε 500 τόνους τροφίμων και ιατρικής βοήθειας προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς αρνήθηκε να αποδεχθεί την εκεχειρία με το Ισραήλ μέχρι να λάβει εγγυήσεις ότι θα ανοίξουν όλες οι διελεύσεις στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας.
ΠΗΓΗ :imemc.org/article/68537
https://omniatv.com/blog/4588-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-five-i%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9»

 

Πηγή κειμένων από ιντιμίντια: https://athens.indymedia.org/post/1528847/

 

Σχόλιο Παύλου:

Αντί για απευθείας σχόλιο μου στη παραπάνω πολιτική του ιντιμίντια, προτιμώ να κάνω το ακόλουθο σχόλιο για την Χαμάς

Η Χαμάς δεν πρέπει να θεωρείται, κατά τη γνώμη μου αφελώς, απλώς, σαν μια οργάνωση «εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα». Αντίθετα, σαν μια δομημένη οργάνωση και μάλιστα με ένοπλο σκέλος είναι οπωσδήποτε και μια οργάνωση που συμμετέχει σε παίγνια κυριαρχίας και εξουσίας. Μέσα σε αυτά τα παίγνια χάνεται και η καθαρότητα, όπως συμβαίνει σε κάθε δράση πολιτικής οργάνωσης, της υπεράσπισης της κοινωνίας και πρέπει κάθε φορά να εξετάζουμε κατά πόσο αποσκοπεί στην υπεράσπιση καθαρά του δικού της παιχνιδιού εξουσίας, όσο και αν αφθονούν οι συγκινητικές αναφορές της στον Παλαιστινιακό λαό και τα συμφέροντα του.

Παραθέτω, για παράδειγμα, την ακόλουθη είδηση, όπως καταγράφεται σε ΜΜΕ (28/7/14):

«Επειτα από ένα Σαββατοκύριακο ολιγόωρων ανθρωπιστικών εκεχειριών, η Χαμάς και το Τελ Αβίβ άρχισαν από χθες το μεσημέρι να επιδίδονται όχι μόνο σε νέες εχθροπραξίες -με ημερήσιο απολογισμό νεκρών 10 Παλαιστίνιους κι έναν (43 στο σύνολο) Ισραηλινό στρατιώτη- και σε μια επικοινωνιακού τύπου «μάχη εντυπώσεων», με αντικείμενο μια νέα 24ωρη κατάπαυση του πυρός. Επισήμως, ζητούμενο είναι η αρωγή των οργανώσεων του ΟΗΕ στο ασύλληπτο σε μέγεθος ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται εδώ και τρεις εβδομάδες πια στη Γάζα…

Την 24ωρη παράταση είχαν ήδη ζητήσει οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Κατάρ και Τουρκίας, σε έκτακτη συνάντησή τους, στο Παρίσι. Την ανακοίνωσε αρχικά χθες το πρωί το Ισραήλ, γρήγορα ωστόσο την ανακάλεσε, επικαλούμενο νέες επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς. Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση της Γάζας την είχε ήδη εν τω μεταξύ απορρίψει, για να την επαναφέρει όμως λίγο αργότερα στο τραπέζι ως δική της πρωτοβουλία, «σε απάντηση της παρέμβασης του ΟΗΕ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, «και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία τού Αϊντ ελ-Φιρτ», της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

Το απόγευμα, ήταν η σειρά του Ισραήλ να απορρίψει την παράταση μέσω ενός μπαράζ συνεντεύξεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αμερικανικά ΜΜΕ. «Η Χαμάς δεν τηρεί ούτε καν την εκεχειρία που προτείνει η ίδια», δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Και συνεχίζοντας τον επικοινωνιακό χειρισμό της τραγωδίας -με «περάσματα» από τα τηλεοπτικά παράθυρα των NBC, CBS και FoxNews- ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησής του παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας»

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=220800

 

Αυτά τα παιχνίδια της Χαμάς με τις «εκεχειρίες» (το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό), ασφαλώς, κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των ανθρώπων Παλαιστινίων, αλλά καθαρά με τα παίγνια κυριαρχίας και εξουσίας της Χαμάς. Αυτό που θα ήταν πραγματικά προς το συμφέρον των Παλαιστινίων – ανθρώπων θα ήταν να δημιουργηθούν διαδικασίες που οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι να αποφασίζουν γι’ αυτό που πραγματικά θέλουν και όχι κάποιες οργανώσεις στο όνομα τους.

Θυμίζω, τέλος, ότι η Χαμάς δεν είναι οργάνωση που προωθεί την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η ελευθερία λόγου που υπάρχει στο Ισραήλ δεν συγκρίνεται με τις όποιες ελευθερίες υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Τον περσινό Απρίλιο του 2013, ο ΟΗΕ αναγκάσθηκε να ακυρώσει τον μαραθώνιο που διοργάνωνε στη Γάζα προκειμένου να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, γιατί η Χαμάς απαγόρευσε την συμμετοχή των γυναικών σε αυτόν. Σημειωτέον ότι για τις γυναίκες ισχύουν διάφορες απαγορεύσεις στη Λωρίδα της Γάζας και πολλές με το ακόλουθο τέχνασμα: Η κυβέρνηση της Χαμάς επισήμως δεν απαγορεύει κάτι (για να μην αντιμετωπίσει διεθνή κατακραυγή), αλλά οργανώσεις που συνδέονται με την Χαμάς επιβάλλουν απαγορεύσεις που η κυβέρνηση της Χαμάς ανέχεται.

 

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν καθόλου ότι δεν πρέπει να καταδικασθούν οι εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα. Σημαίνουν όμως και την παραδοχή ότι παιχνίδια σε βάρος των παλαιστινίων – ανθρώπων παίζει και η Χαμάς. Και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις πολιτικές απόψεις και πρακτικές όλων μας στο Μεσανατολικό.

 

 

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-jlU

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

 

 

9 σκέψεις σχετικά με το “Η πολιτική δημοσίευσης του ιντιμίντια για τον πόλεμο – σφαγή στη Γάζα και ένα σχόλιο για την Χαμάς

 1. Ωραία. Πάμε παρακάτω:
  1. Η σύμπνοια όλων των οργανώσεων στην Γάζα είναι και αυτή ασήμαντη;
  2. Εξισώνουμε ένα ναζιστικό κράτος (σε νοοτροπία και πρακτικές) με την κυβέρνηση ενός άγρια καταπιεζόμενου λαού;
  3. Ας κανουμε και έναν διπλό παραλληλισμό: α. Επανάσταση 1821. Ευθύνες και στον Σουλτάνο και στις κυβερνήσεις των επαναστατημένων ελλήνων. Ε;
  β. 1940. Ευθύνες και στους ναζί, αλλά και στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ε; Έτσι δεν λένε ακόμα κάποιοι; Φταίγανε οι αντάρτες που οι ναζί καίγανε χωριά. Ε;
  4. «η Χαμάς δεν είναι οργάνωση που προωθεί την ελευθερία και τη δημοκρατία». Την ελευθερία την προωθεί. Είσαι λάθος εδώ. Για το θέμα της δημοκρατίας, θα είχες δίκιο αν υπήρχε αυτήν την στιγμή και ανάλογο παράδειγμα δημοκρατίας σε ισλαμική χώρα. Δεν μπορείς να κρίνεις την Χαμάς με δεδομένα που ισχύουν στην Ευρώπη.

 2. Καταρχήν, ευχαριστώ για τα σχόλια σου! Ελπίζω η συζήτηση να βοηθήσει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα.
  Για παράδειγμα, νομίζω, ότι ήμουνα αρκετά προσεκτικός ώστε να μην προχωρώ σε «εξισώσεις». Έτσι η καταληκτική μου διατύπωση είναι ακριβώς η εξής:
  «Τα παραπάνω δεν σημαίνουν καθόλου ότι δεν πρέπει να καταδικασθούν οι εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα. Σημαίνουν όμως και την παραδοχή ότι παιχνίδια σε βάρος των παλαιστινίων – ανθρώπων παίζει και η Χαμάς»
  Η γνώμη μου είναι ότι στο παραπάνω δεν υπάρχει κάποια εξίσωση. Ωστόσο θέλω να κάνω εξαιρετικά σαφή την επισήμανση μου ότι η οργάνωση της Χαμάς έχει ιδαίτερα συμφέροντα εξουσίας τα οποία δεν συμπίπτουν πάντα με τα συμφέροντα των παλαιστινίων ανθρώπων.
  Αν θέλεις να μιλήσουμε και για το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, με κάθε επιφύλαξη θα διατυπώσω την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε να παίρνει περισσότερο υπόψη του τα γερμανικά αντίποινα στους τοπικούς πληθυσμούς. Για παράδειγμα η εκτέλεση του Γερμανού στρατηγού Κρεντς στους Μολάους της Πελοποννήσου΄, από τον ΕΛΑΣ, τέλη Απριλίου του 1944, που οδήγησε σε θηριώδη αντίποινα από πλευράς Γερμανών, ίσως δεν είχε στρατιωτική σκοπιμότητα και σε κάθε περίπτωση έπρεπε να συνεκτιμηθούν αυτά τα αντίποινα.
  Τέλος, στο θέμα Χαμάς – ελευθερίας, έδειξα πως, τουλάχιστον, την ελευθερία των γυναικών την περιορίζει. Ξέρω ότι υπάρχουν και περιορισμοί στην ελευθερία του τύπου.

 3. Οι διευκρινίσεις είναι καλές και η συζήτηση ακόμα καλύτερη. Πιστεύω όμως πως το γενικότερο πνεύμα του κειμένου οδηγεί (ίσως και αθέλητα) σε εξισώσεις. Γιατί, αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι ξεκάθαρη γενοκτονία. Και δεν είναι καθόλου περίεργο, καθώς πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του (αλλά και των Εβραίων γενικότερα) ενστερνίζεται τις σιωνιστικές ιδέες. Η λογική του σιωνισμού είναι απλή: ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΩ τον αντίπαλο. Από άντρες, γυναίκες, γέρους, παιδιά ως τα ζώα και τα φυτά (βλέπε Παλαιά Διαθήκη την οποία ακολουθούν κατα γράμμα) και γενικότερα όλες τις υποδομές. Αν μπορούσαν θα ισωπέδωναν τα πάντα.
  Μπροστά σε μια τέτοια νοοτροπία και πρακτική, το να ακολουθεί κάποιος πολιτική τύπου indymedia είναι προσβολή του αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Και είναι απαράδεκτο τώρα να ασχολούμαστε με τον (υποτιθέμενο) ρόλο της Χαμάς.
  ΥΓ. Μισώ τον πόλεμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταπιεσμένος δεν πρέπει να πολεμήσει για την ελευθερία του. Οπότε το λέω ξεκάθαρα ότι με την γενοκτονία που κάνουν κάθε μέρα οι Ισραηλινοί, όταν ακούω ότι σκοτώνονται και δικοί τους στρατιώτες χαίρομαι. Και μακάρι να σκοτωθούν πολλοί, μήπως και ξυπνήσουν και σταματήσουν την γενοκτονία των Παλαιστινίων, άρα και τον πόλεμο. Δυστυχώς, δεν βλέπω άλλη λύση.

  • Κανεις δεν πολεμαει για καμια ελευθερια, το μονο που τους νοιαζει ειναι να εχουν το κρατος στα χερια τους για να μπορουν να επιβαλουν τη δικιά τους αληθεια ,το δικο τους δογμα.και τα δικα τους συμφεροντα.Αν οι παλαιστινιοι ηταν στη θεση του ισραηλ θα καναν τα ιδια εις το ονομα του δικου τους θεού.Μην ξεχναμε οτι στην πλειοψηφια τους ειναι ισλαμοφασίστες.Οπως και οι ελληνες καποτε ποτε δεν πολεμησαν για καμιά ελευθερια, το μονο που ηθελαν ηταν να γινουν χαλιφιδες στη θεση του χαλίφη.Το ιδιο ισχυει και για το εαμ,στα αρχιδια τους η δημοκρατια και ο λαος το μονο που ηθελαν ηταν να παρουν το κρατος για να επιβαλουν τον δικο τους πατερουλη.Αλλωστε ειναι γνωστο το κυνηγι και οι σφαγες εναντιων των αρχειομαρξιστών και των τροτσκιστων.Για τους πιθηκανθρωπους της δεξιας δεν χρειαζεται να μλησω τους βλεπουμε καθημερινα γυρω μας.

 4. einai θλιβερο που το ιντυμιντια εξισωνει του αγωνιστες ανταρτες με τους ναζι κατακτητες του ισραηλ.Ολοι κατω την πεμπτη στην πορεια θα γινει ασ μπετερ που ελεγε και μια ελληνικη ταινια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s