Κρουστά: Οι Μουσικοί του Νείλου / Percussions: The Musicians of the Nile

http://wp.me/pPn6Y-j1i

*Το Ισλάμ δεν είναι σε καμία περίπτωση έτσι που το παρουσιάζουν. Αναφέρομαι στην πεμπτουσία του. Έχει και μεγάλη Σοφία και Φιλοσοφία. Δείτε το σαν Κουλτούρα της περιοχής της Μέσης Ανατολής, κυρίως, & θα καταλάβετε, μην κολλάτε στο θρησκευτικό & θρησκοληπτικό. Απλώς, πάντα υπήρχαν & θα υπάρχουν στην Ιστορία οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονταν καταστάσεις για να κερδίσουν εξουσία & πλούτο βρώμικο. Θα μου πείτε: «Τζιχάντ;». Και θα σας απαντήσω: «Σταυροφορίες; Ιερά Εξέταση;». Ας μη μας τρομοκρατούν με τον κάθε φανατικό που χρηματοδοτούν οι ίδιοι που μας τον παρουσιάζουν & τον κατηγορούν, στη συνέχεια, παριστάνοντας τους «καλούς», ενώ προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιώντας τη δυστυχία των ανθρώπων. Το Ισλάμ, κι ο Αραβικός Πολιτισμός, πιο συγκεκριμένα, έχουν επιδείξει εξαιρετικά υψηλά επιτεύγματα & σε εποχές που ο υπόλοιπος Κόσμος ζούσε μέσα στο απόλυτο σκότος. Δείτε για παράδειγμα την ευγένεια & τη λεπτότητα του «Αλ Άνδαλους» (Ισπανία), που, εκτός των άλλων, διέσωσε & μετέφρασε αμέτρητα έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, που διαφορετικά θα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, θα είχαν εξαφανιστεί. Οι Άραβες είναι πιο κοντινά αδέρφια μας από τους (Βορειο-κυρίως) Ευρωπαίους. Έχουμε πιο πολλά να μοιραστούμε μαζί τους, είναι πιο κοντά σ΄εμάς. Προσωπικά, το έζησα, το βίωσα ο ίδιος. Μην ακούτε τι λένε: όχι, δεν ανήκουμε στην Ευρώπη, οι κάτοικοι αυτού του τόπου. Δεν ανήκουμε πουθενά. Είμαστε ανάμεσα στη Δύση & την Ανατολή, στο μεταίχμιο, απλώς ο εαυτός μας. Πολύ σωστά ο Δ. Κιτσίκης έχει εφεύρει τον όρο «ενδιάμεση περιοχή». Αυτό είμαστε. Η «ενδιάμεση περιοχή». Που κοιτάει, νοιώθει & μοιράζεται και Δυτικά & Ανατολικά. 

 سلام  Salaam, ان شاء الله  Inshallah (Ειρήνη, Αν θέλει ο Θεός/Μακάρι).

map-the-nile-river

*Ότι πρέπει οι μουσικές αυτές, τούτες τις μέρες με τα 40άρια στο Νότο: τις νιώθεις ακόμα καλύτερα… Είναι μερικές απ΄τις πιο αγαπημένες μου μουσικές: δεν τις βαριέμαι ποτέ.

Kol Elle Qalboh Ankawa

.

Zahrafat Al Sa’id (Rejoicing In Upper Egypt)

 

.

Salamat, Salamat –

Album: Salam Delta 1995 (Les Musiciens du Nil)

.

«Al Nahla Al ‘Ali» — Les Musiciens du Nil

Musicians of the Nile: Mawwal-Doha/Rais Al-Bahr

.

.

The Musicians Of The Nile – Yunes Wa ‘Azizah يونس و عزيزة

.

Musicians Of The Nile – Charcoal Gypsies (1996)

.

Piri Reis - Map of the River Nile

Piri Reis (Ottoman): Map of the Nile

.

1887_Nile_map

1887

*

Δείγματα & Μουσικές του Ισπανοαραβικού Πολιτισμού του Άλ Άνδαλους ( 711 ΜΧ-1492 ΜΧ ) μπορείτε να δείτε & ν΄ακούσετε εδώ >>>

 Kamal Al Nawawi / Hames Bitar (Abdel Karim Ensemble)

και εδώ >>>

Ούτι 4- Δάσκαλοι & Σύγχρονοι Ερμηνευτές [ outi / oud / ūd 4-Masters & Contemporary Artists]. Συρία, Mαρόκο, Ισπανία & Αραβοανδαλουσιανή Παράδοση /Siria, Morocco, Spain & Arab-Andalusian Tradition: Saïd Chraïbi, Hames Bitar.

*

 

One thought on “Κρουστά: Οι Μουσικοί του Νείλου / Percussions: The Musicians of the Nile

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s