Περί φημών για συμφωνίες Δούρου-Μώραλη κι άλλων ηλιθίων

Πολλοί μίλησαν για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ με διαφόρους άλλους ώστε να μην βγει ο υποψήφιος της ΝΔ. Συγκεκριμένα σε πολλά ΜΜΕ ελέχθη ότι η Δούρου συμφώνησε με τον Μώραλη να αλληλοϋποστηριχθούν στον δεύτερο γύρο…Λες και οι ψηφοφόροι του Μώραλη ή της Δούρου είναι τσιφλίκι τους και τους κάνουν ό,τι θέλουν. Φαίνεται πως πολλοί έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και νομίζουν πως ακόμη βρισκόμαστε στην δεκαετία του 80 και του 90 όπου η κομματική γραμμή ήταν ο μωσαϊκός νόμος για πολύ κόσμο. Ιδού λοιπόν η απόδειξη πως τα κόμματα ελέγχουν ελάχιστον μέρος των ψηφοφόρων τους πλέον (κι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Ποτάμι, ελέγχει το μικρότερο ποσοστό).

Αυτός εδώ (αγνοείστε το κείμενο, το ζουμί είναι στους αριθμούς) ο πίνακας http://anemosantistasis.blogspot.ca/2014/05/511402.html μας δίνει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τα οποία μπορούν να εξαχθούν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Γνωρίζετε ασφαλώς τις «γραμμές» του κόμματος (του κάθε κόμματος). Συνήθως η γραμμή λέει να σταυρωθούν κάποιοι συγκεκριμένοι υποψήφιοι αρεστοί στην ηγεσία. Γι’αυτό συχνά υπάρχουν ψηφοδέλτια «μονοκούκια»· δηλαδή με συγκεκριμένους σταυρούς. Βλέποντας λοιπόν κανείς προσεκτικά τον πίνακα μπορεί να υπολογίσει τι ποσοστό των ψηφοφόρων στην ουσία «ελέγχει» το κάθε κόμμα.

Στο ΚΚΕ π.χ., οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές του εξελέγησαν με το 33% (σχεδόν ίδιους σταυρούς και οι δύο). Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα η γραμμή του κόμματος την ακολούθησε το 1/3 των ψηφοφόρων του.

Στην ΧΑ φαίνεται πως είναι ξεκάθαρο επίσης.3 εκλεγέντες σταυρώθηκαν από το 18% των ψηφοφόρων της ΧΑ άρα αυτό είναι πάνω κάτω που ελέγχει το κόμμα. Οι υπόλοιποι ψηφίζουν ΧΑ χωρίς να συμμετέχουν σε κομματικές γραμμές πιθανώς.

Στην ΝΔ επίσης είναι 18-19%, που σημαίνει ότι η οργανωτική βάση της ΝΔ έχει διαλυθεί. Βλέπουμε πως οι 4 πρώτοι βγήκαν με 19% και ο Ζαγοράκης πήρε 13%. Που σημαίνει είτε ότι νόμιζαν πως θα βγάλουν 4, είτε ότι υπήρχε συμφωνία και είπαν ότι θα αφήσουν την 5η θέση να βγει όποιος επιλέξουν οι ψηφοφόροι.

Κατά την ίδια λογική, στο ΠΑΣΟΚ ελέγχουν το 24-25% των ψηφοφόρων τους, στο Ποτάμι δεν ελέγχουν κανέναν κι οι ψηφοφόροι τους σταύρωσαν κατά συνείδηση ή μάλλον αναγνωρισιμότητα (προφανές εφόσον δεν έχουν κομματικό μηχανισμό).

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αυτή η θεώρηση γίνεται ακόμη πιο πιθανή εφόσον ο Γλέζος (που έκανε ρεκόρ σταυρών με πάνω από 511 χιλιάδες) και η Σακοράφα ψηφίστηκαν από τον κόσμο ασχέτως κομματικής γραμμής (ο Γλέζος έλαβε το 33,71% και η Σακοράφα το 21%). Η κομματική γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στο 13-14% που είναι (μετά το Ποτάμι) η χαμηλότερη από όλα τα κόμματα. Κάτι που επίσης είναι προφανές διότι η τεράστια πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (φαίνεται πως είναι το 86%) δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μας δείχνει πως ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ «ελέγχει» λιγότερο από το 4% των ψηφοφόρων (όσο ήταν το ποσοστό του πριν 2-3 χρόνια) κάτι το οποίο κάνει οποιαδήποτε σενάρια συμφωνιών των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του στον δεύτερο γύρο εξαιρετικά απίθανα εφόσον φαίνεται πως δεν έχει έλεγχο της τεράστια πλειονότητας των ψηφοφόρων του.

Καλό θα ήταν λοιπόν να προσεγγίζουμε την πολιτική ανάλυση με στοιχεία και λογική κι όχι με τσιτάτα, συναισθήματα και φήμες. Είναι δύσκολο αλλά το να σκεφτόμαστε, συνήθως μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s