Τα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Πάτρα και τη Σπάρτη

Αναδημοσιεύει και σχολιάζει ο Παύλος

….

 

Μετά από πολλά χρόνια (τρείς δεκαετίες) δήμαρχος του ΚΚΕ στη ΠΑΤΡΑ

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε πολλούς δήμους της χώρας ήταν η νίκη Πελετίδη και του ΚΚΕ στην Πάτρα ποσοστό 63,53% έναντι του 36,47% του Κώστα Χριστόπουλου.
Η είδηση έκανε τον γύρο των αθηναϊκών ΜΜΕ και όχι μόνο, καθώς έχουν παρέλθει πολλά χρόνια (μερικές δεκαετίες) από τότε που η Πάτρα έχει να εκλέξει κομμουνιστή Δήμαρχο, ενώ το υψηλότατο ποσοστό του, έχει γίνει αντικείμενο σχολίων και πολιτικών αναλύσεων.
Η νίκη Πελετίδη φιλοξενήθηκε με εκτενείς αναφορές σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ που αποδίδουν τη νίκη του γιατρού τόσο στην αντιμνημονιακή τάση του εκλογικού σώματος που στην Πάτρα βρήκε την έκφρασή της στο πρόσωπο του Κώστα Πελετίδη, όσο στο γεγονός ότι ο νέος Δήμαρχος της Πάτρας είναι ένα πρόσωπο καθόλα αγαπητό, αδιαμφισβήτητης εντιμότητας και ήθους (π.χ. σαν γιατρός έχει προσφέρει αφιλοκερδώς υπηρεσίες σε πολίτες που δεν είχαν να πληρώσουν), που επί χρόνια έδωσε τον συνεπή αγώνα του στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας και τώρα δικαιώνεται.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τα μέλη του κόμματός του στην Πάτρα να στηρίξουν τον Κώστα Πελετίδη.

Γι’ αυτό και ο Κ. Πελετίδης, μετά την εκλογή του, χαιρέτισε  «τους ριζοσπάστες αγωνιστές που έσπασαν τις προκαταλήψεις και βρέθηκαν δίπλα στους αγώνες με τους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ».

Ωστόσο, οι προεκλογικές δηλώσεις του Κώστα Πελετίδη, όταν ο Τσίπρας κάλεσε σε υπερψήφιση του ήταν αυτές:

«Το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως ουδεμία σχέση έχει η επίσκεψη του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα με στήριξη της υποψηφιότητάς του και με προφανές αντάλλαγμα «είτε τη στήριξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιοχές ή δήμους, είτε την άμβλυνση της κριτικής μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πελετίδης, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «δύναμη ενσωμάτωσης» και κατηγορεί τον κ. Τσίπρα πως «δίνει τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο, δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ευτυχώς δηλαδή που οι Συριζαίοι δεν στράβωσαν 🙂

 

Πηγές: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/267752
http://tvxs.gr/news/ellada/o-kostas-peletidis-kke-einai-o-neos-dimarxos-tis-patras

http://www.tanea.gr/news/ekloges2014/article/5122521/peletidhs-kata-tsipra-to-kke-den-kanei-pazaria/

 

….

 

Πρώτη φορά κομμουνιστής (προερχόμενος από το ΚΚΕ , αλλά σε διαφωνία μαζί του) δήμαρχος  στη Σπάρτη

Σε μια παραδοσιακά δεξιά περιοχή, ο δεδηλωμένος κομμουνιστής, ανεξάρτητος στις δημοτικές εκλογές υποψήφιος, Βαγγέλης Βαλιώτης είναι ο νέος δήμαρχος της λακωνικής πρωτεύουσας με μια ανατροπή-έκπληξη του πρώτου γύρου.

«Δεν έχω κρύψει ποτέ την πολιτική μου ταυτότητα, ήμουν και παραμένω κομμουνιστής, όταν ρωτάει κανείς τι είμαι, η απάντηση είναι ΚΚΕ. Δεν μπορώ να το κρύψω τώρα στα 60 μου. Αλλά ο συνδυασμός μας είναι πραγματικά ανεξάρτητος, με άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους πλην -φυσικά- των φασιστών». Βαγγέλης Βαλιώτης, ένας αριστερός δήμαρχος στον νομό-προπύργιο της συντηρητικής παράταξης.

Μια ιστορική εκλογή με το εντυπωσιακό 59% και μια πρωτόγνωρη αίσθηση για μια γαλάζια (και κατά τόπους… κατάμαυρη) περιοχή σε μια ανατροπή-έκπληξη των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, όταν ο αντίπαλος και απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Αργειτάκος συγκέντρωσε περίπου 41% των ψήφων.

Προερχόμενος από τον χώρο του ΚΚΕ (δήμαρχος Οινούντος για 2 τετραετίες), μέλος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, ο Β. Βαλιώτης δεν στηρίχτηκε στον πρώτο γύρο από το ΚΚΕ, που κατέβασε ξεχωριστό υποψήφιο (Δ. Λεβεντάκης).

Δεν διστάζει να πει πως στον συνδυασμό του υπάρχουν στελέχη από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μη βιάζονται να πανηγυρίσουν κάποιοι, δεν έβγαλε ΚΚΕ η Σπάρτη, έναν ανεξάρτητο συνδυασμό ανέδειξε πρώτο, αλλά με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο νέος δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας πως «η Αυτοδιοίκηση διατηρεί πάντα τα δικά της χαρακτηριστικά».

Επί 8 χρόνια (1990-1998) εκλεγόταν πρόεδρος στην κοινότητα Κονιδίτσας (τόπος καταγωγής του), αλλά το ΚΚΕ, μας λέει, έπαιρνε τότε 4 ψήφους, όλους από την οικογένειά του.

«Τίμιος άνθρωπος με συμμετοχή σε όλες τις πορείες του ΚΚΕ και καλός φίλος του σκηνοθέτη Μανουσάκη», είναι η ανάμνηση που έχουν γι’ αυτόν παλαιοί σύντροφοί του από τις Καρυές Λακωνίας, τη γνωστή στους ντόπιους ως Αράχωβα («μικρή Μόσχα» την έλεγαν στον Εμφύλιο), που και πάλι έβγαλε ΚΚΕ.

«Ηταν μια νίκη απέναντι σε μια πολιτικοποιημένη υποψηφιότητα που είχε επισήμως τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι αυτοχαρακτηριζόταν ανεξάρτητος ο κ. Αργειτάκος», λέει ο νέος δήμαρχος, εξηγώντας πως «αποδείχθηκε ότι ο λακωνικός λαός είναι περήφανος, παρ’ ότι τον λένε συντηρητικό. Δεν έπιασε τόπο ο εκβιασμός της κυβέρνησης στην περιοχή μας. Τα sms που έστελνε ασταμάτητα τις τελευταίες μέρες ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. λειτούργησαν ανάποδα. Ούτε εμείς βέβαια περιμέναμε τόσο μεγάλη νίκη».

Ο κ. Βαλιώτης κατηγορήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκο ότι στο ψηφοδέλτιό του υπήρχε άνθρωπος προσκείμενος στη Χ.Α., ισχυρισμό που απέρριψε κατηγορηματικά και επανειλημμένα, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν πρώην ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε η μόνη παράταξη στην περιοχή που δεν έχουμε σταματήσει να μιλούμε για την εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. και τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας. Στη Λακωνία έχει ιδιαίτερη αξία να ακούγεται ένας τέτοιος αντιφασιστικός λόγος».

«Εμείς θα πάμε άμεσα στους 52 οικισμούς γύρω από τη Σπάρτη και θα οργανώσουμε ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις παντού, δεν είναι δυνατόν αυτές οι περιοχές να εκπροσωπούνται διαρκώς από τα ίδια άτομα. Στόχος μας, η συμμετοχική διαδικασία και στην πόλη και στα χωριά. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί, όπως δείχνει η προηγούμενη εμπειρία μου στον Δήμο Οινούντος, και θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρέπει να κάνουμε τους δημότες να ασχοληθούν», τονίζει ο Β. Βαλιώτης.

Στις άμεσες προτεραιότητές του τοποθετεί το θέμα των υποδομών της πόλης, το ζήτημα του Μουσείου της Σπάρτης και τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης.

Αντιμνημονιακός ανοιχτά, ετοιμάζεται, όπως λέει, να συγκρουστεί με τοπικά συμφέροντα και κυβερνητικές επιλογές, συσπειρώνοντας δυνάμεις που θα εναντιώνονται στην αντίληψη πως η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι «γρανάζι του μηχανισμού του κράτους».

Σχολιάζει θετικά τη νίκη Πελετίδη στην Πάτρα, αλλά αναγνωρίζει πως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο οι συμμαχίες στον χώρο της Αριστεράς είναι πιο δύσκολες, λόγω πραγματικών πολιτικών διαφορών, ειδικά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Τονίζει πάντως πως «η κοινωνία η ίδια είναι πιο μπροστά και από τα κόμματα, τα οποία ίσως πρέπει να βάλουν και λίγο νερό στο κρασί τους».

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=201549

 

Τα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από αυτές τις δύο περιπτώσεις:

Δικά σας

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-iRs

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

6 σκέψεις σχετικά με το “Τα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Πάτρα και τη Σπάρτη

 1. Η νίκη Πελετίδη στην Πάτρα έχει πολλές ιδιομορφίες και εξηγήσεις.
  Λόγω αδυναμίας και λαθών της νεοιδρυθείσας δημοτικής παράταξης του Συριζα υπο τον Κ.Σπαρτινό,ο συνδυασμός του ΚΚΕ με καθαρά κομματικούς βρέθηκε ανέλπιστα στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον καραδεξιό Χριστόπουλο.Παρατηρήθηκε το φαινόμενο στον δεύτερο γύρο,ψηφοφόροι να ψηφίζουν μαζικά Συριζα στην ευρωβουλή,και στην κάλπη των δημοτικών να ρίχνουν με βαριά καρδιά Πελετίδη απλά και μόνο για να μην ψηφίσουν τον καραδεξιό Χριστόπουλο,προδίδοντας τα δημοκρατικά τους αισθήματα.Στην πόλη του μάρτυρα Τεμπονέρα οι δολοφόνοι του δεν έχουν θέση στον Δήμο της Πάτρας.
  Οσον αφορά τον ιδιο τον Πελετίδη,μπορεί να είναι άξιος σαν γιατρός και »φιλάνθρωπος»,είναι εντελώς ακατάλληλος όμως για να διοικήσει τον Δήμο.Εκτός απο ανύπαρκτο πρόγραμμα θέσεων για την πόλη,ο ίδιος ανήκει στον στενο ηγετικό πυρήνα του Περισσού,και στυγνός σταλινικός,πιστός στην γραμμή του σεχταρισμού και του απομονωτισμού.
  Χωρίς την μεγάλη λαική υποστήριξη,που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα καυτά προβλήματα της πόλης,υποστήριξης που του δόθηκε απο όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Πάτρας εν όψει του δεύτερου γύρου και ο Πελετίδης απέρριψε με χυδαίο τρόπο,είναι καταδικασμένος σε αποτυχία απο τις πρώτες μέρες της δημαρχίας του.Ο Δήμος θα μετατραπεί σε ένα κομματικό φέουδο του ΚΚΕ,και έτερον ουδέν.
  Υ.Γ. Η Πάτρα είχε κομμουνιστή δήμαρχο πρίν γεννηθεί ο Πελετίδης.Τον αείμνηστο Θ.Αννινο που για 4 θητείες τίμησε την πόλη και τον τίτλο του κομμουνιστή.Οι πολίτες της Πάτρας δεν ξεχνούν την άθλια μεθόδευση του ΚΚΕ που με συνεργασία με το Πασόκ την δεκαετία του 80,κατάφερε να εκδιώξει τον Αννινο,και να εγκασταστήσει στον Δήμο τους πιό απίθανους τύπους του Πασόκ και της Ν.Δ.

  • Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες 🙂
   Αλλά αν ξέρεις θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες για το «Λόγω αδυναμίας και λαθών της νεοιδρυθείσας δημοτικής παράταξης του Συριζα υπο τον Κ.Σπαρτινό»

  • Α» και ο Τεμπονερας Σταλινικός ηταν » κανονικός» οχι ρεβιζιονιστής

 2. Πολύ ευχαρίστως.
  Στην Πάτρα τον Οκτώβριο,έγινε απο πολίτες της Πάτρας κίνηση για ίδρυση δημοτικής παράταξης.
  Η προσπάθεια απέδωσε,ιδρύθηκε η παράταξη με την επωνυμία »ΡΑΠ»και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς,αφού εκτός απο πολλούς συνειδητούς αγωνιστές και πολίτες,συμμετείχε και ο Συριζα καθώς και άλλοι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί.
  Στα πλαίσια της ενωτικής προσπάθεις έγιναν κινήσεις να ενσωματωθούν και άλλοι στη παράταξη.Αυτό είχε σαν συνέπεια να αναλωθεί η παράταξη σε χρονοβόρες συζητήσεις με διάφορους που τελικά δεν απέδωσαν.Αυτή όμως η κατά τ’άλλα ενωτική και αμεσοδημοκρατική επώδυνη διαδικασία στοίχησε σε πολύτιμο χρόνο,με αποτέλεσμα η εκλογή Σπαρτινού με κάλπες απο την βάση της παράταξης σαν υποψήφιου δήμαρχου,να γίνει τον Μάρτιο.»Το λάθος»κατά την γνώμη μου ήταν η υπερβολική ανοχή της παράταξης και του Συριζα σε κάποιους,και στις παράλογες απαιτήσεις τους που κόστισαν σε κόπο και χρόνο.Ο Σπαρτινός άξιος και ικανός σε όλα,είχε όμως ανύπαρκτη αναγνωρησιμότητα,σε αντίθεση απο τον Πελετίδη που είχε 15ετή παρουσία στα δημοτικά της Πάτρας και τεράστια αναγνωρησιμότητα,και η παράταξη της ΡΑΠ ελάχιστο χρόνο να κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη.

 3. Ναι αλλα ηταν Σταλινικός.. εθνοπροδότης…..Αντίθετα η αμεση δημοκρατία του Συριζα (ΠΑΣΟΚ ΝΔακοματιστοι ενεργοί πολίτες) ήθελε να σπασει την γραφειοκρατεία και απο τον εργατη μαζα να περάσει στον κοινωνικό…που δίπλα τοτυ θα στέκεται ο ΣΕΒ και ο Βαρουφακης, στέλνοντας περήφανο οικολογικό χαιρετισμό..

 4. .
  Κάτι που, βέβαια, δεν τονίστηκε, ούτε ακούστηκε:
  η ΝΔ πήρε το 22, 71% του 59,96% περίπου που τους ψήφισε,
  δηλαδή το 13,61% του ελληνικού λαού.
  Γιατί είχαμε 40,04% αποχή.
  .
  Μαζί με ελιά-πασόκ =
  ΝΔ+ελιά-πασόκ >22,71%+8,02%=30,73% σε σύνολο, του 59,96% περίπου που τους ψήφισε.
  Αυτό μας κάνει το ποσοστό 18,42%.
  .
  Αυτοί που μας κυβερνούν, λοιπόν, χαίρουν της αποδοχής του 18,42% του ελληνικού λαού.
  ΜΟΝΟ…
  .
  Αντίστοιχα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ & όλων των άλλων κομμάτων είναι αρκετά μικρότερα απ ότι φαίνονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s