Απρίλιος 2014 και Απρίλιος 1942: Οι κοινωνικές αντιστάσεις: Συγκρίσεις και ερωτήματα

Παρουσιάζει και προβληματίζεται ο Παύλος

….

Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω ότι θεωρώ τις παρακάτω μαρτυρίες, που η πρώτη μεν αφορά τον Απρίλιο 2014 και η δεύτερη (ιστορική μαρτυρία) αφορά τον Απρίλιο 1942 καθώς και τους επόμενους μήνες του 1942 σαν συνέχεια του, αντιπροσωπευτικές σε ότι αφορά την κοινωνική αντίσταση στις δύο αντίστοιχες ιστορικές περιόδους. Και με αυτό το πρίσμα τις παραθέτω. 

 

1. Απρίλης 2014

“Μετά τις απολύσεις, πήγα στο σχολείο που δούλευα. Συνάδελφοι που δουλεύαμε μαζί χρόνια δεν μου μίλησαν, σα να ήμουν αόρατος. Ίσως ντρέπονται που δεν μας συμπαραστάθηκαν. Κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ ξέρουν πως είναι οι επόμενοι στη σειρά”.

Ακολουθεί στο κείμενο το εξής σχόλιο για την παραπάνω μαρτυρία:

Αυτή η νοοτροπία,που περιέγραφε καθηγητής σε διαθεσιμότητα, ερμηνεύεται σε ένα βαθμό ως συνδυασμός του κοινωνικού αυτοματισμού με το μηχανισμό της απώθησης – το ζώο στο σφαγείο στριμώχνεται πίσω πίσω να πεθάνει τελευταίο, αγνοώντας ότι στο τέλος θα πεθάνει. Κυρίως όμως εξηγείται ως η εμπέδωση της καταστολής πρώτα και κύρια στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Πηγή: http://mao.gr/apergiagsee/

 

 

2. Απρίλιος 1942

“Ήταν απόγευμα γύρω στις 4 η ώρα, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού. Γύρω από τον λιπόθυμο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι.Ήταν όλοι τους αγανακτισμένοι, αναστατωμένοι και στο στόμα τους προφέρονταν συνεχώς η λέξη απεργία – με απόφαση και οργή. Το ίδιο εκείνο βράδυ, αφού γίνανε και οι σχετικές συνεννοήσεις με την επαρχία, αποφασίστηκε να κατεβούμε σε Παντριατατική απεργία. «Οι καιροί ήταν ώριμοι» είχε πει κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος ως υπάλληλος στα ΤΤΤ (ταχυδρομεία – τηλεγραφεία – τηλεφωνεία), είχε λάβει μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών τον Απρίλιο του 1942″

Έτσι στις 12 Απριλίου 1942 κηρύσσεται η πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία της κατεχόμενης Ευρώπης, η οποία λήγει στις 21 Απριλίου. Στέφθηκε από επιτυχία παρά την τρομοκρατία των απολύσεων.

«Αυτού του τύπου η συνδικαλιστική – αντιστασιακή δράση με αμιγώς επισιτιστικά αιτήματα, ακολουθήθηκε μέχρι το τέλος του 1942, με κορύφωση τη γενική απεργία που κήρυξαν οι προσκείμενες στο ΕΑΜ και τον ΕΔΕΣ συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 7 Σεπτεμβρίου του 1942, η οποία διήρκησε τέσσερις ημέρες.

Στην απεργία αυτή δεν συμμετείχαν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και τραπεζικοί, κατώτεροι δικαστικοί, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ακόμη και εργαζόμενοι στα επιταγμένα από το στρατό κατοχής εργοστάσια, παρά τη σχετική απόφαση των αρχών κατοχής που απαγόρευε ρητά τις απεργίες σε αυτά, επισείοντας ποινές φυλάκισης έως και δέκα έτη για τους συμμετέχοντες και την ποινή του θανάτου για τους οργανωτές.«

Πηγή: Απρίλιος 1942. Η απεργία διαρκείας της υπαλληλικής τάξης απέναντι σε Τσολάκογλου και Γερμανούς. Η πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

 

Παρατήρηση μου:

Για να έχουμε πάντως την πλήρη και ορθή εικόνα της κατάστασης στην περίπτωση του 1942 πρέπει να επισημάνουμε ότι είχε προηγηθεί ο φοβερός χειμώνας 1941-1942 με τον λιμό και το πρωτοφανές κρύο που είχε οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους από πείνα, κρύο και αρρώστιες. Επομένως οι μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις άρχισαν με διαφορά φάσης, από αυτή την άποψη.

….

 

Τις παραπάνω διαφορετικές ιστορικές μαρτυρίες τις θέτω πρός πιθανές συγκρίσεις, καθώς και οργάνωση ερωτημάτων.

Ένα τέτοιο ερώτημα μπορεί, για παράδειγμα, να είναι και τούτο:

– Τι είναι εκείνο που έκανε «ώριμους τους καιρούς», όπως είπε ο Χ. Φλωράκης, στην περίπτωση του Απριλίου 1942; 

ή και τούτο:

– Τι κάνει τους καιρούς «μη ώριμους» το 2014, ώστε να μην αψηφείται μαζικά και ενδεχομένως και ηρωικά η συγκεκριμένη εξουσία; Άραγε, απλώς, το ότι δεν έχει προηγηθεί μαζικός λιμός;

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-iBG

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s