Πολλαπλά ζητήματα αντισυνταγματικότητας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο – καραμανιόλα της κυβέρνησης

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

Παραθέτω τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μου, σημεία, για τα οποία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας ή νομιμότητας στο πολυνομοσχέδιο – καρμανιόλα που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή.

 

 • «Εγείρει προβληματισμό» για παραβίαση του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος η ρύθμιση ότι οι αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, ειδικά δε ενόψει της προτεινόμενης δυνατότητας του Ταμείου να διαθέτει το σύνολο ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους.
 • «Δημιουργείται προβληματισμός» αν η ρύθμιση για την μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας «είναι σύμφωνη προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος)», καθώς η μείωση δεν εφαρμόζεται ως κίνητρο για την πρόσληψη του μακροχρονίως ανέργου, αλλά εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης.

 • Για την μείωση στις τιμές αποζημίωσης των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών αναφέρει ότι «συνιστούν επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί εάν συνάδει προς την αρχή της ελευθερίας των συµβάσεων (ΑΚ 361), ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.)». «Νομοθετική ρύθμιση η οποία παρεμβαίνει σε συμβατική σχέση για λόγους προστασίας της εθνικής οικονομίας, εισάγοντας ακόµη και βλαπτική µμεταβολή της για το ένα μέρος, συνιστά, κατά την κρίση του Αρείου Πάγου, εξαιρετικό δίκαιο, το οποίο, όμως, δεν πρέπει να παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «ζήτημα ανακύπτει και ως προς την εναρμόνιση» με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγονται δικαιώματα «περιουσιακής φύσεως» και κεκτημένα «οικονομικά συμφέροντα» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Αμφισβητεί την νομιμότητα της ποινικής ασυλίας στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας. Σε περίπτωση κατάρτισης συμβάσεων άνω του 1 εκατ. ευρώ κατόπιν γνώµης Συμβούλου ή Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, «δεν ισχύει το (µαχητό) τεκμήριο που θέτει το εδ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3986/2011 περί επωφελούς και συμφέρουσας, για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, συναλλαγής, όσον αφορά την ευθύνη αστική ή ποινική των µελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ».τονίζει. «Δημιουργείται προβληματισμός» αν μπορεί σε συμβάσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ να υποκαθίσταται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τη γνώµη Συμβούλου ή Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 • Αμφισβητεί την δυνατότητα νομιμοποίησης με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων και λιµενικών έργων εντός της χερσαίας (περιλαμβανομένου του αιγιαλού και της παραλίας) και θαλάσσιας ζώνης τουριστικών λιµένων που αξιοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ. Επικαλείται τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αμφισβητεί «αν θα προηγηθεί έλεγχος από το αρμόδιο διοικητικό όργανο ως προς τη συμβατότητα των υφισταμένων χρήσεων προς τις χρήσεις που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και αν θα ληφθούν εν γένει υπόψη ζητήματα που αφορούν τους όρους δόμησης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων, ή η «νομιμοποίηση» των εγκαταστάσεων και έργων θα λάβει χώρα κατόπιν, απλώς, της υποβολής των οριζόμενων στη διάταξη δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους».
 • Ζητά να υπάρξει «ειδική αιτιολόγηση» από την οποία να προκύπτει σαφώς ότι με τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία «εξασφαλίζεται η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε ολόκληρη την χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και µε ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού µε τα αναγκαία φάρμακα».

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πηγή: http://tvxs.gr/news/ellada/zitimata-antisyntagmatikotitas-sto-polynomosxedio

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-isa

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Πολλαπλά ζητήματα αντισυνταγματικότητας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο – καραμανιόλα της κυβέρνησης

 1. Μια από τα ίδια.
  Αν θυμάμαι καλά στο πρώτο δεύτερο κλπ μνημόνιο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής είχε μιλήσει για αντισυνταγματικότητα.
  Κάποια στιγμή μάλιστα ο Μπένυ την είχε παραιτήσει.
  Στο ίδιο έργο θεατές.
  «Έπαιξε» η είδηση σε κάποια μονόστηλα και μετά ξεχάστηκε.

  • Απλώς, αν τελικά υπάρξει πραγματικά φιλολαική κυβέρνηση, στο μέλλον, τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που τίθενται θα βοηθήσουν το ξήλωμα των ζοφερών νόμων που ψηφίζονται…
   Αλλά ήδη σε κάποιες περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να ανατρέπουν κάποιες μνημονιακές πρακτικές με σημαντικά αποτελέσματα για κάποιους ανθρώπους: Π.χ. επαναπροσλήψεις απολυμένων

 2. Ούτε η αριστερά (το «επαναστατικό» τμήμα της έστω) ούτε ο αντι-εξουσιαστικός χώρος έχουν σε καμμιά υπόληψη την αστική …νομιμότητα. Οπότε άκυρο. Δεν πα να λέει η επιστημονική (άκου τώρα) υπΕρεσία της βουλής. Ο καπιταλισμός θα ανατραπεί με επαναστατικό τρόπο. Αρα ο υπουργός ΑΠΟΛΥΤΩΣ, επαναστατικά σκεπτόμενος, ορθώς την …απέλυσε αυτή την υπΕρεσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s