Αυτόν τον καιρό με την ευκαιρία της επίσκεψης 2 πολύ καλών φίλων ακτιβιστών στην Ινδία ενημερώνομαι από πρώτο χέρι για κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις που συντελούνται εκεί.
Ένα κόμμα κατά της «καθεστηκυίας τάξης» (το Κόμμα του Κοινού Ανρθώπου) έχει ταράξει τα πολιτικά νερά με τις ιδέες και τις προτάσεις του. Προσφάτως κέρδισε τις τοπικές (δημοτικές) εκλογές στο Δελχί, σχημάτισε κυβέρνηση και ύστερα από 50 ημέρες παραιτήθηκε διότι δεν τους άφηναν να υλοποιήσουν τον βασικό πυλώνα του προγράμματός τους (χρειαζόταν έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση για να αλλάξουν κάτι τόσο σημαντικό). Έτσι αποφάσισαν να διεκδικήσουν την κεντρική εξουσία ώστε να μπορέσουν να κάνουν πράξη το όραμά τους.
Ποιο είναι όμως το πρόγραμμά τους; Το AAP υποστηρίζει πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη διαφθορά, την αδυναμία υλοποίησης αλλαγών από τους πολίτες αλλά ακόμη και από τους πολιτικούς, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Στα κορυφαία στελέχη του κόμματος κανείς βρίσκει από μαρξιστές μέχρι υποστηρικτές του καπιταλισμού και αναρχικών απόψεων στελέχη. Κοινός τους στόχος είναι η δραστική μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της δημοκρατίας και η διάχυση της εξουσίας προς τα κάτω με οριζόντιες δομές.
Όλα αυτά δεν αποτελούν κάτι το αφηρημένο αλλά είναι συγκεντρωμένα σε ένα πολύ λεπτομερειακό πρόγραμμα άμεσης δημοκρατίας το οποίο έχουν συγγράψει συνεργατικά χιλιάδες μέλη του κόμματος (μπορεί κανείς να το διαβάσει εδώ http://www.lokrajandolan.org/home.html ). Βασική ιδέα της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων σε πόλεις και χωριά (Mohalla sabhas και Gram Sabhas αντιστοίχως) με την αρμοδιότητα να εκλέγουν/επιλέγουν τους «πολιτικούς αντιπροσώπους τους»»(αυτοί που τώρα κάνουν την δουλειά των υπουργών, δημάρχων κτλ.). Η μεγάλη διαφορά όμως έγκειται στο ότι οι λαϊκές αυτές συνελεύσεις στην ουσία θα προσλαμβάνουν τους «αντιπροσώπους» (σαν εργαζόμενούς τους) αυτούς ώστε να υλοποιούν τις αποφάσεις της συνέλευσης. Οι αντιπρόσωποι θα είναι απευθείας υπόλογοι στην λαϊκή συνέλευση και θα μπορούν να ανακαλούνται οποιαδήποτε στιγμή.
Επίσης, οποιοδήποτε έξοδο και αδειοδότηση αλλαγής χρήσης γης θα πρέπει να περνάει από την συνέλευση. Τέλος, η τοπική αστυνομία θα είναι επίσης υπόλογη στην λαϊκή συνέλευση.
Όπως χαρακτηριστικώς λέει στην πρώτη του σελίδα το πρόγραμμά τους, «εάν ο αστυνομικός δεν πράξει τα δέοντα σύμφωνα με τα καθήκοντά του, εάν ο ιατρός δεν κάνει το καθήκον του, εάν η εταιρεία που φτιάχνει τους δρόμους συνωμοτεί με τους πολιτικούς και φτιάχνει δημόσια έργα που καταστρέφονται μέσα σε λίγους μήνες το μόνο που μπορείς τώρα να κάνεις είναι να παραπονεθείς σε «κάποιον υπεύθυνο»».
Δεν ξέρουμε αν το πείραμα αυτό πετύχει, πάντως οι αντιδράσεις από τα κόμματα εξουσίας, τα εταιρικά ΜΜΕ και γενικώς την καθεστηκυία τάξη, δείχνουν μέχρι στιγμής πως η ύπαρξη και μόνον τέτοιων προτάσεων τους έχει ανησυχήσει βαθύτατα. Η βίαιες επιθέσεις ενάντια σε μέλη του κόμματος και η μεγάλη εκστρατεία δυσφήμισής του κόμματος και των πιο προβεβλημένων στελεχών του από τα ΜΜΕ δείχνει πως το κατεστημένο έχει πολλά να φοβάται από την άνοδο του Κόμματος του Κοινού Ανθρώπου.
Νικόλαος Γρυσπολάκης