Ένα σχόλιο για την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζει ο Παύλος

….

 

Με αφορμή το κείμενο που ανέβασα Ανάρμοστες συμπεριφορές ηγετών της Αριστεράς δέχθηκα από ένα φίλο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που υποστήριζε ότι «αν (με την κριτική) κατεδαφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ τότε θα κατεδαφίσουμε κάθε ελπίδα αντίστασης και αλλαγής».

Θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Πράγματι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την μόνη κάπως οργανωμένη ελπίδα για αντίσταση και να δούμε τι ήθελε προκύψει μετά…

Ωστόσο έχει βάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ το χεράκι του στο να εμφανίζεται σαν η μόνη ελπίδα, αφού συστηματικά ήθελε να απορροφά τους οποιουσδήποτε αγώνες πήγαιναν να εμφανιστούν στην εκλογική και κυβερνητική στρατηγική του. Και με το δεδομένο ότι πολλοί άνθρωποι τώρα πρόσφατα μαθαίνουν να μπουσουλάνε, αφού τόσα χρόνια βρίσκονταν στα καροτσάκια που έσπρωχναν οι κομματικές και συνδικαλιστικές ελίτ, έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοήθησε αποφασιστικά στο να σταθούμε στα πόδια μας.

Αναγνωρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

ήταν εκείνος ο πολιτικός χώρος που θέλησε , όχι χωρίς κόπο,  τελικά να ακούσει τη κραυγή της κοινωνίας χωρίς να θελήσει να την πνίξει σε ιδεολογήματα και συντάχθηκε στη προσπάθεια να βοηθήσει. Η περισσότερο αποφασιστική βοήθεια που ξέρει να δίνει ένα κόμμα είναι τούτη: Ότι θα κυβερνήσει για να αλλάξει τα πράγματα.

Αυτή η υπόσχεση, ότι δηλαδή δεν θα υποταχθεί σε ιδεολογικές φοβίες αλλά θα προσπαθήσει να κυβερνήσει, ανακούφισε την κοινωνία. Γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όμως…

Όμως, στοιχειώδη μαθήματα κοινωνιολογίας και πολιτικής θεωρίας λένε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί και οι πολιτικές ελίτ έχουν ξεχωριστά συμφέροντα από τις κοινωνίες

Επομένως, η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη στιγμή την εξής έννοια: Στην πιθανή επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική εξουσία να εξασφαλίσουμε στην κοινωνία όσα περισσότερα ωφέλη γίνεται.

Κάνω όμως εδώ τη σημαντική σημείωση ότι η κοινωνία, κατά τη γνώμη μου, για να ωφεληθεί πραγματικά και όχι επιφανειακά και βραχυπρόθεσμα,  χρειάζεται πολύ μεγάλες αλλαγές.

Επομένως η κριτική μας πρέπει την ίδια στιγμή να στρώνει το έδαφος και σε ένα άλλο μέλλον, που στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό ή ακόμη και να το διανοηθεί, πρέπει εμείς αυτόνομα το διεκδικήσουμε.

Τελικά και σε ότι με αφορά θα ήθελα να κριθούν τα κείμενα μου γι’ αυτό:

Η όποια κριτική ασκείται και οπουδήποτε, αφορά μια ιδεολογική εμμονή μου ή πράγματι επιχειρεί να διακρίνει και ενδεχομένως να προτείνει ένα άλλο μέλλον;

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-ib9

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Advertisements

2 thoughts on “Ένα σχόλιο για την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s