Πως συνδέω τον υπολογιστή με την τηλεόρασή μου (ακόμα κι αν είναι δεκαετίας)

http://wp.me/pPn6Y-i0N

Σειρά αναρτήσεων: Τσελεμεντές Επιβίωσης (θα περάσω το tag και στα υπόλοιπα, για να μπορείτε να τα βρείτε εύκολα όλα μαζί)

6. SYNDESH 2

Πως θα δούμε ταινίες στον υπολογιστή; Θα στραβωθούμε, ρε αδερφέ. Ενώ από τηλεόραση, όλο και καμιά πιο μεγάλη οθόνη θα μας βρίσκεται. Όσο παλιά και να είναι, μην ανησυχείτε. Καλά, εννοείται, αν η τηλεόρασή σας είναι καινούρια, κανένα πρόβλημα. Ένα βύσμα είναι. Αν δεν ξέρετε πολλά από ηλεκτρονικά, ρωτήστε εκεί που την αγοράσατε και θα σας πουν. Το άρθρο αυτό αναφέρεται στους περισσότερους από εμάς, που δεν έχουμε φράγκα να πάρουμε καινούρια τηλεόραση. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι έχετε καινούρια τηλεόραση, διαβάστε το, για να δείξετε πως, στους φίλους σας που δεν έχουν. Αλληλεγγύη, γμτ. Αργήσαμε κιόλας: το άρθρο αυτό που βρήκα (γιατί βαριόμουν να τα γράψω μόνος μου) είναι ήδη από το 2008… Πανεύκολο είναι. Δείτε πως>>>

.

etsiginetai.blogspot.gr

Για το θέμα της σύνδεσης του υπολογιστή με τηλεόραση μπορεί κανείς να βρει στο ίντερνετ ΠΑΡΑ πολλά, κυρίως λόγω της ποικιλομορφίας των τρόπων σύνδεσης ανάλογα με το PC την τηλεόραση και των διαθέσιμων βυσμάτων τους.

Σε αυτό το post θα ασχοληθούμε με τον τρόπο σύνδεσης που θα δουλέψει στο 99% τωνπεριπτώσεων, ακόμη και αν η τηλεόραση είναι δεκαετίας και ο υπολογιστής πενταετίας. Μοναδικές προϋποθέσεις:

>>>

1. SCART alone

i) Η τηλεόραση να έχει βύσμα SCART (βλέπε επάνω>αυτό στο οποίο συνδέουμε και τη συσκευή DVD, το μεγάλο βύσμα με τα πολλά pins και το χοντρό καλώδιο)

.

2. SVIDEO EXIT

ii) Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή να έχει έξοδο S-video (βλέπε επάνω>μικρό στρογγυλό βύσμα με τέσσερα pins). Επίσης δεν μας πειράζει αν η κάρτα (ειδικά αν είναι κάπως παλιότερη), έχει έξοδο RCA videoout (στρογγυλό βύσμα με το πλαστικό του μέρος συνήθως κίτρινο).

——————————————————————————————————————————————-

Πληροφοριακά:

βίσμα RCA>

7. visma RCA

8

.

έξοδος RCA videoout >

9. RCA

————————————————————————————————————————————–

Συνεχίζουμε>

. 

Εξοπλισμός

Από πλευράς πρόσθετου εξοπλισμού χρειάζονται τρία πράγματα:

>>>

3. RCA+MINIJACK SMALL

1) βλέπε επάνω>Ένα καλώδιο του οποίου η μια άκρη να έχει στερεοφωνικό μικρό «καρφί»(jack) ακουστικών. και η άλλη δύο βύσματα RCA, συνήθως ένα μαύρο και ένα κόκκινο ή ένα άσπρο και ένα κόκκινο.

.

βύσματα S-video

4c. s-video-cable

4d. S-video_male_connector

.

έξοδος S-video>

4b S-Video exit

4. SVIDEO X 2

2) βλέπε επάνω>Ένα καλώδιο του οποίου και οι δύο άκρες να έχουν βύσματα S-video. Αν η κάρτα γραφικών (βλέπε ii παραπάνω) αντί για S-video έχει RCA video out, τότε παίρνουμε καλώδιο που και οι δυο του άκρες να έχουν βύσμαRCA video out, συνήθως κίτρινο.

.

5. SCART ADAPTER FULL

3) βλέπε επάνω>Έναν μετατροπέα (adaptor) που να δέχεται δύο RCA και ένα S-video και να βγάζει SCART από την άλλη. (Ο εικονιζόμενος adaptor έχει και υποδοχή για RCA video καλώδιο, στην περίπτωση που η κάρτα μας έχει έξοδο RCA video out)

.

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω, ανάλογα και με το μήκος των καλωδίων, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10-20 ευρώ. Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνετε τους όρους και τις ονομασίες των καλωδίων παραπάνω, εκτυπώστε τα και πηγαίνετε σε έναν κατάστημα ηλεκτρολογικού/ηλεκτρονικού υλικού. Πιθανότατα, ακόμη και το μαγαζάκι της γειτονιάς θα τα έχει ή θα μπορεί να τα φέρει, ή θα μπορεί να σας πει που να πάτε να τα πάρετε.

.

Τρόπος σύνδεσης

(Για να είμαστε σίγουροι, ειδικά την πρώτη φορά, κάνουμε τις συνδέσεις με κλειστό PC και τηλεόραση)

α) Παίρνουμε το καλώδιο 1. Συνδέουμε το jack ακουστικών στην κάρτα ήχου, εκεί που κανονικά συνδέουμε τα ακουστικά. Τα 2 RCA της άλλης άκρης τα συνδέουμε στις σχετικές υποδοχές του μετατροπέα 3.

β) Παίρνουμε το καλώδιο 2. Συνδέουμε την μία άκρη στην έξοδο S-video (ή RCA video out) της κάρτας γραφικών, και την άλλη στη σχετική υποδοχή του μετατροπέα 3.

γ) Συνδέουμε την έξοδο SCART (αυτή την τετράγωνη με τα πολλά καρφάκια/εξογκώματα) του μετατροπέα 3 στην υποδοχή SCART (αυτή με τις πολλές τρυπίτσες) της τηλεόρασης.

Ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι. Ανοίγουμε το PC και την τηλεόραση και γυρνάμε την τηλεόραση στο σχετικό κανάλι (εκεί που βλέπουμε και DVD) δηλαδή, ανάλογα με την τηλεόραση, στο μηδέν, στο AV, στο ΕΧΤ1 κλπ.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε κατ’ ευθείαν εικόνα από τον υπολογιστή στην τηλεόραση.

Αν όχι, κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας (desktop) και ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου (control panel) της κάρτας γραφικών, ή πάμε στις ιδιότητες οθόνης (properties). Αυτό που ψάχνουμε είναι οι ρυθμίσεις πολλαπλών οθονών προκειμένου να ενεργοποιήσουμε και την οθόνη της τηλεόρασης ως δεύτερη οθόνη.

Το πως γίνεται αυτό ακριβώς εξαρτάται από το software που συνοδεύει την κάρτα γραφικών. Πάντως σίγουρα δεν θα είναι κρυμμένο ούτε και θα απαιτεί μυστικιστικές επιλογές. Θα ήθελα απλώς να επιστήσω την προσοχή στα εξής:

Αν η τηλεόραση είναι μικρή (21-29 ίντσες) ή παλιά, μην επιλέξετε ανάλυση μεγαλύτερη από 800Χ600, και μάλιστα δοκιμάστε για αρχή 640Χ480. Άδικα θα βασανίσετε και την τηλεόραση και τα μάτια σας, καθώς δεν θα μπορέσει να αποδώσει μεγάλες αναλύσεις. Αναφέρομαι στην ανάλυση της τηλεόρασης και ΟΧΙ του monitor που φυσιολογικά πρέπει να έχει τις δικές του ανεξάρτητες ρυθμίσεις.

Συνήθως σας δίνεται η δυνατότητα επιλογής αν το monitor και η τηλεόραση θα δείχνουν το ίδιο πράγμα (κλώνος, cloning) ή αν η τηλεόραση θα χρησιμοποιείται σαν δεύτερο «διπλανό» monitor. Έτσι κατά περίπτωση μπορείτε πχ να παίξετε κάποιο παιχνίδι σε μεγάλη οθόνη κάνοντας την τηλεόραση «κλώνο» του monitor, ή να την χρησιμοποιήσετε ως «επέκταση» της επιφάνειας εργασίας, οπότε μπορείτε πχ να βλέπετε τα avi σας στην τηλεόραση ενώ χρησιμοποιείτε παράλληλα και το monitor του υπολογιστή κανονικά κάνοντας άλλα πράγματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα καλώδια. Ακόμη και με 10 μέτρα καλώδιο οι απώλειες είναι ελάχιστες και ουσιαστικά αόρατες. Αν η διαρρύθμιση του χώρου μας δεν επιτρέπει μόνιμη εγκατάσταση, απλώνουμε τα καλώδια όταν θέλουμε και τα μαζεύουμε όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Κανένα πρόβλημα.

Αν η τηλεόραση είναι σχετικά καινούρια και έχει RCA είσοδο ήχου και S-video ή Component video είσοδο εικόνας, δεν θα χρειαστείτε καθόλου τον μετατροπέα 3. Απλώς συνδέετε απ’ ευθείας τα καλώδια 1 και 2 στην τηλεόραση.

Αν το PC και η τηλεόραση είναι ΠΟΛΥ καινούρια και έχουν συνδέσεις HDMI, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε κάπου αλλού για τον τρόπο σύνδεσης, ας πούμε εδώ που τα νερά είναι καθαρά και οι ιθαγενείς απαντάνε σε ερωτήσεις.

Πηγή: ο άγιος blogger etsiginetai.blogspot.gr που ομορφαίνει τη ζωή μας

*Για απορίες σας, το άρθρο έχει 124 σχόλια στο τέλος του: μπείτε εδώ, πηγαίνετε στο τέλος, στα σχόλια και θα σας λυθούν, πιστεύω, οι απορίες.

.

Που θα βρούμε τα βίσματα/καλώδια αυτά>

είναι πολύ φθηνά> 0,50€ -2€, μην ανησυχείτε.

1. σε κατάστημα ηλεκτρικών, στη γειτονιά μας (πιθανό)

2. σε κατάστημα ηλεκτρονικών, στη γειτονιά μας

3. σε πολυκατάστημα/τμήμα ηλεκτρονικών, ίσως (μπλιαχ, αναγκαστικά, μιας και έκλεισαν όλους τους υπόλοιπους) 

4. στο Μοναστηράκι, μέσα στα στενά έχει τέτοια καταστήματα σίγουρα, ρωτήστε/ ρωτήστε φίλο σας που ασχολείται με ηλεκτρονικά ή είχε παλιά ερασιτεχνικό σταθμό, θα ξέρει να σας πει που θα ψωνίσετε.

Αυτά.

Καλή επιτυχία και μην κολλάτε, ούτε να κωλώνετε πουθενά.

Να χαμογελάτε, να αισιοδοξείτε και να μην το βάζετε κάτω.

Όλα γίνονται. Για όλα υπάρχει λύση.

Υπομονή. Θα τελειώσει το μαρτύριο που περνάμε. Δεν θα κρατήσει για πάντα.

Κανένας πόλεμος δεν κράτησε για πάντα. Κάποτε τέλειωσε.

Κουράστηκε ο εχθρός & βρήκε νέο θύμα. Ή, ηττήθηκε ο εχθρός.

Κάποτε φτάνει αυτή η στιγμή. Δεν αργεί πολύ, ποτέ.

Αυτό να σκέφτεστε.

Και να χαμογελάτε με αισιοδοξία.

*

2 σκέψεις σχετικά με το “Πως συνδέω τον υπολογιστή με την τηλεόρασή μου (ακόμα κι αν είναι δεκαετίας)

  1. ενω εχω συνδεση το λαπτοπ με την τβ βλεπω στην τβ μονο την ταπετσαρια της εικονας που εχω επειλεξη το υπολοιπο λειτουργιες κτλ δεν φενοντε. η συνδεση εχει γινει με ερσεα κοκκινο κιτρινο ασπρο στην τβ ενω στο λαπτοπ καψουλι εξοδος ηχου κ εξοδο s-video απο το λαπτοπ ηχω στην τβ οκ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s