Το πρώτο 3D εκτυπωμένο ανθρώπινο όργανο

http://wp.me/pPn6Y-hNC

3d

 

Όλα δείχνουν ότι μπορείτε να εκτυπώσετε 3D τα πάντα αυτές τις μέρες. Από μεταλλικά ή πλαστικά όπλα μέχρι και συκώτι! Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πρόοδος στις εκτυπώσεις 3D με ζωντανό ιστό και η τεχνική μπορεί να υπερηφανεύεται για απεριόριστες δυνατότητες που δίνει στην επιστήμη.


Η εταιρεία Organovo ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κατασκευάσει με επιτυχία ένα λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ, αν και επέζησε μόνο για 40 ημέρες σε συνθήκες εργαστηρίου. Το ήπαρ ήταν μόλις μισό χιλιοστό στο ύψος και τέσσερα χιλιοστά πλάτος, αλλά μπορούσε να μιμηθεί ακριβώς τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργάνου.

Το 3D εκτυπωμένο ήπαρ κατασκευάστηκε από ένα στρώμα κυττάρων ήπατος και ενώ ήταν πολύ μικρό, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έρευνες και ιατρικές δοκιμές.

«Η πλατφόρμα NovoGen Bioprinting της Organovo χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσουμε βίο-εκτυπωμένα πρωτότυπα ηπατικού ιστού που περιείχαν παρεγχυματικά και μη παρεγχυματικά κύτταρα που ελέγχονταν χωριστά. Καθορίζονται από την γεωμετρία του χρήστη και αναπαράγουν τη σύνθεση και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του φυσικού ιστού» αναφέρει η εταιρεία.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας βίο-εκτύπωσης είναι ότι δίνει τη δυνατότητα κατασκευής και τις συγκριτικές δοκιμές πολλαπλών συνθέσεων και γεωμετρίες, ώστε οι συνδυασμοί που παράγονται μπορούν να προσδιοριστούν συστηματικά με βάση τα ιστολογικά και τα λειτουργικά αποτελέσματα.»

Το μεγάλο πρόβλημα με τους 3D εκτυπωμένους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα είναι ότι οι τεχνικές είναι σε θέση να αναπαράγουν τα κύτταρα σε πολύ μικρή κλίμακα.

Πηγή: syntonisou

*

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s