Όταν «αντρειώνει» το κρύο

http://wp.me/pPn6Y-hvl

*Η σοφία του λαού λέει ότι από σήμερα «αντρειώνει» το κρύο (κι όχι από το Σεπτέμβρη που μας τρομοκρατούσαν, για να πάμε ν΄αγοράσουμε τα ξύλα τους ή τα πετρέλαιά τους). Όλα, δηλαδή, μέχρι τώρα εξελίσσονται φυσιολογικά, όπως αποδεικνύεται. Ναι, από εδώ και πέρα θ΄αρχίσει σιγά σιγά να ψυχραίνει όλο και περισσότερο, όχι γιατί έρχεται κάποιος τρομακτικός χειμώνας, αλλά, απλά, επειδή ξεκινάει η φυσιολογική εποχή του χειμώνα, για όλο το βόρειο ημισφαίριο, όπως συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια στον πλανήτη. 

**Μια πολύ οικονομική ιδέα που θα σας δώσει χαρά & θα γίνει ευκαιρία για μια μικρή γιορτή, με τους κολλητούς σας ή τα παιδιά σας, βασισμένη σε ένα παραδοσιακό έθιμο της πανέμορφης Καλύμνου

DSC04987

Ζεστούς, αφράτους και λαχταριστούς λουκουμάδες περιχυμένους με μέλι και πασπαλισμένους με τριμμένο καρύδι μας έφεραν χθες βράδυ ο Γιάννης και η Χρυσούλα και κάπως έτσι μάθαμε για το έθιμο που συνδέει στην Κάλυμνο (αλλά και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα) την σημερινή γιορτή του Αγίου Ανδρέα με το εν λόγω γλύκισμα!

Λέγεται λοιπόν πως την παραμονή της γιορτής οι νοικοκυρές έφτιαχναν λουκουμάδες και τους μοίραζαν στη γειτονιά.  Έπρεπε μάλιστα να τους μοιράσουν σε σαράντα σπίτια αν ήθελαν να εξευμενίσουν τον Άγιο και να αποφύγουν το τρύπημα του τηγανιού.

Ο Άγιος Ανδρέας η αλλιώς Τρυποτηγανάς ή Τρυποτηγανιτής τιμωρούσε όποια νοικοκυρά αμελούσε το ιερό καθήκον της.

Πρόκειται για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένο ότι ο Άγιος Αντρέας (Αντριάς) είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντριεύει», δυναμώνει  το κρύο.

Μια άλλη εκδοχή θέλει τους λουκουμάδες στην Κάλυμνο να τους λένε και «υριστές» επειδή

όταν τους ετοίμαζαν οι νοικοκυρές τους γύρναγαν στην γειτονιά (γυριστές-υριστές) για να διεκδικήσουν τον τίτλο των πιο πετυχημένων και των πιο καλοσχηματισμένων.

Όσον αφορά στην ετυμολογία της λέξης,  η ελληνική ονομασία του λουκουμά και του  λουκουμιού προέρχεται από την αραβική  luqma που σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο.

Πηγή: kalymnosola

*

Υλικά :

-1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

-1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα (*αν δεν σας περισσεύει αρκετό, προσθέστε λίγο & αραιώστε το με νερό/και αραιό να είναι, δεν υπάρχει πρόβλημα)

-1 φακελάκι μαγιά (*ή ζητήστε 0,15 € από το φούρνο/ και με λιγότερη γίνεται, πχ 0,10€)

-1 κ.σ. ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο/ότι έχετε)

-2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (*δεν είναι απαραίτητο να φουσκώνει μόνο του/ότι αλεύρι έχετε, γιατί θα βάλετε μαγιά, έτσι κι αλλιώς)

-ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο/ότι έχετε) για το τηγάνισμα

-Υλικά: γάλα, μαγιά, ελαιόλαδο, αλεύρι …

*αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ήδη λίγη ζάχαρη, μέσα στη ζύμη

** μια σταλίτσα αλάτι χρειάζεται πάντα, γιατί δίνει νοστιμιά

***αν δεν έχετε μέλι, μπορείτε να φτιάξετε λίγο σιρόπι, βράζοντας ζάχαρη και νερό (μην παραβράσει, λίγο, γιατί αλλιώς θα σας βγει καραμέλλα) / αν βαριέστε να φτιάξετε σιρόπι, μπορείτε να τους σερβίρετε με σιρόπι από γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα ή μερέντα, ότι από αυτά σας βρίσκεται

Πηγή: Από τον Συνταγούλη

(Τα μωβ γράμματα, δικά μας)

*

Κάλυμνος

kalymnos 1

.

kalymnos 2

.kalymnos 3

.kalymnos 4.

kalymnos 5

.

kalymnos 5b

.

kalymnos 6

.

kalymnos 7

 

*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s