Κόλπα ελληνικών μυστικών υπηρεσιών – 2: Όταν η ΕΥΠ έστησε μπαρ στα Εξάρχεια…

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

Δείτε και το:

Κόλπα ελληνικών μυστικών υπηρεσιών – 1: Η αθέατη πλευρά της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 

….

ευπ….

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση αντιεξουσιαστών και να «παρεισφρήσει» στους χώρους των αναρχικών την περίοδο 2003-2008 είχε ανοίξει κατάστημα (λειτουργούσε ως καφετέρια και μπαρ) κοντά στην πλατεία Εξαρχείων το οποίο ήταν γεμάτο με συστήματα από «κοριούς» και μικροκάμερες!
Η «ατυχία» όμως για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ήταν ότι αυτό το κατάστημα…

έκλεισε λίγες εβδομάδες πριν από τα τέλη του 2008, όταν οι τότε επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είχαν κρίνει ότι «ο χώρος των αντιεξουσιαστών είχε ηρεμήσει και δεν υπήρχε κανένας λόγος λειτουργίας του νυχτερινού κέντρου της ΕΥΠ στην πλατεία Εξαρχείων».
Για να διαψευσθούν οικτρά όμως τους επόμενους μήνες με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που προκάλεσε τη γιγάντωση του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και την ενίσχυση πολλών οργανώσεων αντάρτικου πόλης.

Η πολυπλόκαμη διείσδυση της ΕΥΠ

Την τελευταία δεκαπενταετία λοιπόν η ΕΥΠ φέρεται να είχε αγοράσει, να είχε δημιουργήσει ή και παρεισφρήσει σε μια σειρά επιχειρήσεις όπως κολέγια, εταιρείες πληροφορικής κτλ. προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για τη δράση κατασκόπων, επίδοξων τρομοκρατών κτλ.
Είναι όμως η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν «εισέλθει» και στον χώρο της διασκέδασης με τη δημιουργία ενός μπαρ στα Εξάρχεια!
Εκείνη την περίοδο υπήρχε ζωτικό ενδιαφέρον των ελληνικών υπηρεσιών για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις ενέργειες αντιεξουσιαστών, κυρίως από στέκια στο κέντρο της Αθήνας, όπου η Αστυνομία ήταν αδύνατον να συλλέξει «κρίσιμες πληροφορίες».
Το κύριο πρόβλημα των αρχών Ασφαλείας ήταν ότι οι αστυνομικοί ή οι πράκτορες που προσπαθούσαν να κινηθούν στα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων εντοπίζονταν και αναγνωρίζονταν αμέσως από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ότι οι περιπολούντες συγκεκαλυμμένοι αστυνομικοί ή άλλοι που πήγαιναν σε συγκεκριμένα στέκια δεν μπορούσαν να αντλήσουν συγκροτημένα στοιχεία για τις διεργασίες στον χώρο αυτόν.
Ετσι λοιπόν αποφασίστηκε η λειτουργία μιας καφετέριας-μπαρ στα Εξάρχεια με δημιουργό και χρηματοδότη την… ΕΥΠ προκειμένου από ακροάσεις και αναλύσεις στιχομυθιών των θαμώνων να αντλούνται σημαντικές πληροφορίες για διεργασίες σε ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Και όχι μόνο… Τότε είχαν διαρρεύσει πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και υπονοούμενα του τύπου «είμαστε σε καλό δρόμο και… μπήκαμε στα Εξάρχεια χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας». Τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι μιλούσαν για το φιλόδοξο σχέδιο με το «μπαρ παγιδευμένο με… κοριούς», για το «στέκι της ΕΥΠ» στα Εξάρχεια.

Οι ειδικές προβολές…

Η λειτουργία του μπαρ ήταν κυρίως έργο της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, που ιδρύθηκε το 1999 και χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Απάτης (OLAF) της Ευρωπαϊκής Ένωση.
Η ομάδα αυτή διέθετε μικροκάμερες, συστήματα ακρόασης χώρων, επεξεργαστές εικόνας και ειδικό λογισμικό ανάλυσης οπτικού υλικού για την ταυτοποίηση δραστών σε παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διέθετε στούντιο για το «μοντάζ» των βίντεο από τις κάμερες.
Μάλιστα το υλικό από τις παρακολουθήσεις επιδεικνυόταν σε ειδικές προβολές στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και σε άλλους αξιωματικούς της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.

Ετσι λοιπόν συνέβη και με το οπτικό υλικό από την καφετέρια στα Εξάρχεια που παραπέμπει στην… πρώτη βερσιόν της εκπομπής «Πλάκα κάνεις» με μαγνητοσκοπημένες συνδιαλέξεις θαμώνων σε καφέ της πρωτεύουσας.

Η μουσική ήταν σχετικά χαμηλή για να διευκολύνονται οι ακροάσεις και οι απομαγνητοφωνήσεις και να καταφέρνουν οι διωκτικές υπηρεσίες να επιλέγουν τις συζητήσεις με «ενδιαφέρον».

Του Β. Λαμπρόπουλου

 

 

Ακολουθούν ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών του παραπάνω ρεπορτάζ…

Σχόλια αναγνωστών

Ούτε τα έξοδά του δεν έβγαζε το μαγαζί | 29/11/2013 17:19

Σιγά μην έκλεισαν το μπαρ, γιατί ηρέμησε ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Από αναδουλειές έκλεισε. Είχαν βάλει το φραπέ 3€. Που να το αντέξει ο μέσος αντιεξουσιαστής;

Όχι παίζουμε.. | 29/11/2013 00:47

Αυτό που δεν λέτε είναι ότι οι αναρχικοί είχαν νοικιάσει το κυλικείο του υπουργείου δημοσίας τάξεως.

A K

| 28/11/2013 21:32

Και σε κάθε περίπτωση, με βιντεοσκοπούσαν, έγραφαν τις συνομιλίες, χωρίς εισαγγελική άδεια? Ποίος και από πότε το κράτος έχει αυτό το δικαίωμα? Στην εθνική οδό γράφει ότι ο δρόμος παρακολουθείτε από κάμερες ταχύτητας, σε καταστήματα έχει ταμπέλες που λένε ο χώρος βιντεοσκοπείται, εάν ισχύει το άρθρο και δεν υπάρχει εντολή εισαγγελέα, χοντράδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Χμ… | 28/11/2013 17:57

“Καθοδηγούσαν” πότε πότε και πελάτες πιτσιρικάδες, όταν η εκάστοτε κυβέρνηση χρειαζόταν κουκουλοφόρους;

αντώνης

Τι θα ακούσαν τα αυτιά τους… | 28/11/2013 17:51

Βασικά το μπαρ θα το έκλεισαν όχι γιατί “ο εξουσιαστικός χώρος ηρέμησε”, αλλά γιατί θα είδαν οτι δεν έχει νόημα να ακούνε γλυκόλογα, ποιος κεράτωσε ποιον, τι μαθήματα χρωστάνε στις σχολές, και άλλα τέτοια. Επίσης θα κουράστηκαν να ψάχνουν για ωραίες γκόμενες στα βίντεο. Στο μισοσκόταδο δεν θα φαίνονται και καλά άλλωστε.

g

Pervs | 28/11/2013 17:49

“[…] η ΕΥΠ φέρεται να είχε […] παρεισφρήσει σε […] επιχειρήσεις όπως κολέγια, εταιρείες πληροφορικής κτλ.” Έχουμε κολέγια στην Ελλάδα; Οι εταιρίες πληροφορικής είναι κέντρα κατασκόπων, επίδοξων τρομοκρατών κτλ.; “[…] διέθετε στούντιο για το «μοντάζ» των βίντεο από τις κάμερες” Δηλαδή είχαν βάλει κάμερες και στις τουαλέτες; “Μάλιστα το υλικό από τις παρακολουθήσεις επιδεικνυόταν σε ειδικές προβολές στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και σε άλλους αξιωματικούς της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες” Δε θέλω να ξέρω ποιές είναι οι “περαιτέρω ενέργειες” σε αυτές τις “ειδικές προβολές”…

Lalakis

Τα ψιλά γράμματα τα είδατε; | 28/11/2013 13:16

Η αθλιότερη λεπτομέρεια είναι ότι εκμεταλλεύθηκαν χρήματα και εξοπλισμό που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ (λαθρεμπόριο, απάτες σχετικά με τις επιδοτήσεις κλπ). Και αντί να κυνηγαν τα λαμόγια, ασχολούνταν με τα ζευγαράκια των Εξαρχείων, οι μπανιστηριτζήδες.

Inspector Gadget

μερικοί πιστεύουν… | 28/11/2013 12:30

πως η ΕΥΠ ήταν πάντα της ένα καφενείο. Έκαναν λάθος…

τελικά ήταν μπαρ…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=543342

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-hvm

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s