Γάζα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

τo άρθρο  δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου

«Αργό Θάνατο» επιβάλλει το Ισραήλ στην αποκλεισμένη περιοχή

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η ισραηλινή επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» άφησε πίσω της 171 νεκρούς Παλαιστίνιους, 625 τραυματίες και ένα μεγάλο μέρος των υποδομών κατεστραμμένο. Οι γενναίες προσπάθειες των Παλαιστινίων της Γάζας να επουλώσουν τις πληγές συναντούν τώρα τεράστια εμπόδια καθώς, τέσσερις μήνες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και καύσιμα καθώς και δυσκολίες στη μετακίνηση μέσα και έξω από τη Λωρίδα. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι και ξένοι που επιθυμούν να φύγουν ή να εισέλθουν στη Λωρίδα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα ασθενείς να κινδυνεύουν και φοιτητές να χάνουν τις σπουδές τους εγκλωβισμένοι στη Ράφα.

  Τρεις διεθνείς οργανισμοί συμπεραίνουν στην έκθεσή τους με τίτλο Αργός Θάνατος , ότι η συλλογική τιμωρία που υφίσταται ο λαός της Γάζας έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο. Η έκθεση, η οποία εξετάζει λεπτομερώς τα αποτελέσματα της πολιορκίας από τις αρχές της και σε όλα της τα στάδια, αποδεικνύει ότι η τρέχουσα επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη Γάζα είναι η χειρότερη από το Νοέμβριο του 2008, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με το όνομα «Συμπαγές Μολύβι». Αναφέρει επίσης ότι εξαιτίας τού ισραηλινού αποκλεισμού αλλά και του πρόσφατου κλεισίματος του περάσματος της Ράφα από τον αιγυπτιακό στρατό ,καθώς και εξαιτίας της σχεδόν ολοσχερούς πλέον καταστροφής των τούνελ, οι ανάγκες σε τρόφιμα και καύσιμα μόλις και μετά βίας μπορούν να καλυφθούν.

Περαιτέρω σημαντικές συνέπειες του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ και ο αιγυπτιακός στρατός στη Γάζα, είναι οι σοβαρές απώλειες αξίας $460 εκατομμυρίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Γάζας, όπως και το ποσοστό ανεργίας που έχει φτάσει το 35,5% και συνεχίζει να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο το ένα τέταρτο των νοικοκυριών λαμβάνουν τρεχούμενο νερό για μερικές ώρες σε καθημερινή βάση και μόνο το 10% από το νερό του υδροφόρου ορίζοντα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Τα περίπου 90 εκατομμύρια λίτρα ακατέργαστων ή μερικά επεξεργασμένων λυμάτων που ρίχνονται στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας κάθε ημέρα , δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Οι οργανισμοί “Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα EuroMid” , “Παλαιστινιακό Κέντρο Επιστροφής του Λονδίνου(PRC)” και ο “Συμβουλευτικός Οργανισμός της Μαλαισίας (MAPIM)” που εξέδωσαν την έκθεση , ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και τις αιγυπτιακές αρχές να ανοίξουν πλήρως το πέρασμα της Ρόφα. Καλούν επίσης τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στη διακίνηση εμπορευμάτων και στην ελεύθερη κυκλοφορία στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός λιμανιού στη Γάζα που να εγγυάται την ελεύθερη εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών και τα ιδιωτικά διεθνή ταξίδια.

Νοέμβριος 2013: Κλείνει ο μοναδικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, η συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας του μοναδικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας έκλεισε εντελώς τις γεννήτριες της στις αρχές του Νοέμβρη λόγω της έλλειψης καυσίμων. Εκτός από τον σταθμό, ο οποίος προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ παρέχει 120 μεγαβάτ και η Αίγυπτος τροφοδοτεί με 27 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας τη Λωρίδα. Ωστόσο, λόγω της σοβαρής έλλειψης καυσίμων, οι διακοπές ρεύματος διαρκούν μέχρι και 12 ώρες ημερησίως.

Οι συνθήκες στον τομέα της υγείας είναι πιο δυσμενείς από ποτέ καθώς τα 88 μηχανήματα αιμοκάθαρσης νεφρών, οι ιατρικές συσκευές, τα χειρουργεία, οι τράπεζες αίματος και τα εργαστήρια των νοσοκομείων υπολειτουργούν λόγω των συνεχιζόμενων διακοπών ρεύματος. Η επιδείνωση της κρίσης στην ηλεκτρική ενέργεια συνέπεσε με τις εξετάσεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Γάζας. Η πλειοψηφία των σχολείων εξακολουθεί να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γεγονός που οδηγεί στην αδράνεια και την αναβολή των εκπαιδευτικών εργασιών.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως ο αποκλεισμός δεν στοχεύει σε ένοπλες ομάδες, όπως το Ισραήλ ισχυρίζεται, αλλά στον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Ο στρατός του Ισραήλ είναι ένας από τους πιο προηγμένους στρατούς στον κόσμο και καμιά αμυντική ενέργεια από τη Γάζα δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με τον στραγγαλισμό ενός πληθυσμού 1.7 εκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο αποκλεισμός της Γάζας συνιστά συλλογική τιμωρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατόν.

Άντζελα Ιωαννίδου 

μέλος του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γάζα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 1. ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, εκατοντάδες παιδιά στη Γάζα θα ρίξουν μίνι – Κιβωτούς στα νερά του λιμανιού της Γάζας, ως ένα συμβολικό μήνυμα αντίστασης ενάντια σε έναν παράνομο αποκλεισμό, εκφράζοντας την ανάγκη τους για ελευθερία και μια κανονική ζωή. Επιπλέον, την ίδια μέρα, ομάδες σε όλο τον κόσμο , από τη Βόρεια Αμερική ως την Ευρώπη θα ρίξουν μικρές βάρκες σε λίμνες, ποτάμια και πισίνες και θα οργανώσουν δράσεις υποστήριξης.

  Επιθυμώντας κι εμείς να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά της Γάζας σας προσκαλούμε μαζί με τα παιδιά σας, να φτιάξουμε καραβάκια (μικρές Κιβωτούς), να τα ρίξουμε στο νερό και να τραβήξουμε φωτογραφίες για να τις μοιραστούμε με τα παιδιά της Γάζας.
  το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, 11.00π.μ.

  ΑΘΗΝΑ: στον Κοινωνικό & πολιτιστικό χώρο «παίρνω αμπάριζα»
  Γαλακηδών 11 & Λυσίου – Γαλάτσι. Η δράση θα συνεχιστεί στο Κολυμβητήριο Δήμου Γαλατσίου όπου τα παιδιά θα βάλουν τα καραβάκια τους στο νερό.

  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Σ. Βενιζέλου.

  ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Λίμνη Ιωαννίνων

  http://www.shiptogaza.gr/%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/1263-%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%82

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s