Για το «Sex Trafficking» στο Εμπρός

http://wp.me/pPn6Y-htQ

Από το εξαιρετικό ιστολόγιο enfo.gr

Θεατρική Παράσταση Sex Trafficking-Δάφνη Σκαλιώνη

φωτο: © Μαριάννα Ρουμελιώτη

Μία εξαιρετική δουλειά, πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση με είσοδο ελεύθερη.
ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ 

Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα, (στάση μετρό Μοναστηράκι)
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ώρα 20.30
Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 20.30

Από την ομάδα Όνειρο, υπό τη σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti και σε συνεργασία με την ανθρωπολόγο Μαρία Καραμητσοπούλου.
.

Γυναίκες που τους τάζουν θέσεις εργασίας και πληρώνουν τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ για να το καταφέρουν, καταλήγουν θύματα σωματεμπορίας. Γυναίκες που εκβιάζονται, βασανίζονται και με τη βία καταλήγουν να εκπορνεύονται. Οι μαρτυρίες των γυναικών που κατάφεραν να ξεφύγουν είναι ανατριχιαστικές, όμως υπάρχουν και χιλιάδες περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά, τα οποία δεν καταγράφονται και δεν θα μαθευτούν ποτέ.

Θεατρική Παράσταση Sex Trafficking 2

© Μαριάννα Ρουμελιώτη

Η ομάδα Όνειρο υπό τη σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti και σε συνεργασία με την ανθρωπολόγο Μαρία Καραμητσοπούλου συνέλεξαν μαρτυρίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα σωματεμπορίας. Έτσι αποφάσισαν να ανεβάσουν την παράσταση «Sex Trafficking» στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός. Βρέθηκα χτες σε μια από τις τελικές τους πρόβες.

Θεατρική Παράσταση Sex Trafficking 3

© Μαριάννα Ρουμελιώτη

Είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να βρίσκεσαι στις πρόβες μιας παράστασης. Είναι σαν να κρυφοκοιτάς τον καλλιτέχνη επί το έργο. Έτσι ένιωσα κι εγώ χτες. Σαν να έγινα για λίγο μέρος της, σαν να συνδέθηκα με αυτές τις γυναίκες που διένυσαν τεράστια διαδρομή για να καταλήξουν στα χέρια κάποιων νταβατζήδων και εμπόρων. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές από μόνες τους, πόσω μάλλον όταν τις βλέπεις να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τις φωνές και την κίνηση των ηθοποιών.

Οι ηθοποιοί, επαγγελματίες και μη, αφηγούνται τις διαδρομές και τις ιστορίες ανθρώπων που κατέληξαν να είναι αυτό που λέει και η ίδια η ομάδα «σύγχρονοι σκλάβοι της βιομηχανίας τους σεξ». Η μουσικός Αιμιλιανή Παραδείση παίζει διάφορα όργανα επί σκηνής, η Άννα Τσακίρη τραγουδάει και μαζί με την performer Αλίκη Κόντζιου Γούσα ολοκληρώνουν το δρώμενο. Δεν είναι απλά μια παράσταση, δεν είναι ένα θεατρικό έργο. Περιέχει πραγματικές μαρτυρίες από την έρευνα «Sex Trafficking» του Siddhart Kara, το βιβλίο «Άρωμα Κόλασης» της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, τις προσωπικές συνεντεύξεις της Δάφνης Σκαλιώνη και πληροφορίες που έδωσε η ActUp. Γι’ αυτό θα έλεγα πως μοιάζει περισσότερο με μια παράσταση-ντοκιμαντέρ.

Μιλώντας με τη Δάφνη Σκαλιώνη με ενημέρωσε πως «το δρώμενο αυτό ανέβηκε τον Απρίλιο στο Εμπρός από την ομάδα Parole di donne. Στην παράσταση του Απριλίου υπήρχε πολύ μεγάλη προσέλευση, άνθρωποι κάθονταν στα σκαλιά, ακόμα και κάτω. Έτσι και αποφασίσαμε να την ξανανεβάσουμε». Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν καινούρια στοιχεία στην παράσταση. Όπως μου είπε η κα Σκαλιώνη, «προστέθηκαν κάποια κείμενα και υπήρχαν αλλαγές στους ηθοποιούς. Από την περσινή ομάδα είμαστε μόνο 3». Με μια καινούρια σύνθεση ανθρώπων, αλλά και κειμένων, η παράσταση «Sex Trafficking» ανεβαίνει αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο (28 & 29 Νοεμβρίου) στο Εμπρός.

Θεατρική Παράσταση Sex Trafficking-Δάφνη Σκαλιώνη

© Μαριάννα Ρουμελιώτη

Με πρόσφατη την τελευταία σύλληψη ηθοποιών που έκαναν πρόβα (30 Οκτωβρίου) και την συνεχή επίθεση της πολιτείας στο θέατρο Εμπρός, μοιάζει να είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός χώρος για αυτή την παράσταση. Ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που δέχεται επίθεση φιλοξενεί τις αφηγήσεις ανθρώπων που είναι θύματα μιας άλλης επίθεσης. Ακόμα και αν πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις ή η αναλογία μοιάζει υπερβολική, ο χώρος με το θέμα της παράστασης είναι ταιριαστά. «Με κρατούσαν δεμένη σε ένα καλοριφέρ για μια εβδομάδα» αντηχεί στους παλιοκαιρισμένους τοίχους του ιστορικού κτιρίου της Ρήγα Παλαμήδη και αισθάνεσαι πως εδώ ακούγεται δυνατότερα.

«Το λαθρεμπόριο γυναικών είναι πολύ πιο επικερδές από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Σε αντίθεση με τις ναρκωτικές ουσίες, μια γυναίκα δεν χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να ωριμάσει, να διυλιστεί και να συσκευαστεί. Σε αντίθεση με τις ναρκωτικές ουσίες, μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από τον καταναλωτή». Siddharth Kara, οργάνωση «Free the Slaves».

.

«Sex Trafficking»

Σκηνοθεσία : Alessandra Maioletti
Ανθρωπολογική έρευνα: Μαρία Καραμητσοπούλου
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Βαμβακά – Gaffer & Fluf
Φώτα: Βαλεντίνα Ταμιολάκη
Performer: Αλίκη Κόντζιου Γούσα
Κρουστά: Αιμιλιανή Παραδείση
Τραγούδι: Άννα Τσακίρη
Ερμηνείες: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Θάλεια Δημητροπούλου,Γιώργος Καπετανάκος, Teresa Corvino, Δάφνη Σκαλιώνη, Μαρία Αθηνά Τζιώκα, Άννα Τσακίρη, Ευαγγελή Φίλη.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα, (στάση μετρό Μοναστηράκι) Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ώρα 20.30
Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Μαριάννα Ρουμελιώτη, 27/11/2013 © Μαριάννα Ρουμελιώτη
 
Πηγή: Από το εξαιρετικό ιστολόγιο enfo.gr 

*

*

Θέατρο Εμπρός: Τέχνη σε καιρό πολέμου

Από το εξαιρετικό ιστολόγιο enfo.gr 

Θέατρο Εμπρός (φωτο-Χρήστος Σύλλας)

φωτο: © Χρήστος Σύλλας

Αυτό που συμβαίνει στο Εμπρός τις τελευταίες μέρες, οι αλληλέγγυες κινήσεις στήριξης τόσο από Ελλάδα όσο και από Ευρώπη, «πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια, ως παραγωγή τέχνης σε καιρό πολέμου». Η περιεκτική αυτή ατάκα μεταφέρθηκε από μέλος της συλλογικότητας «Κενό Δίκτυο», στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις δύο ηθοποιών στο χώρο.

Έτσι είναι τα πράγματα: ένα θέατρο που σφραγίζεται τρεις φορές από την αστυνομία, ηθοποιοί που συλλαμβάνονται με την «γνώριμη» πια κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «κατ’ εξακολούθησης κατάληψης δημόσιου χώρου», μια προσπάθεια καλλιτεχνικής και πολιτικής αυτοδιαχείρισης η οποία πέφτει πάνω στην επίθεση μιας αφοσιωμένης πολιτείας, όπως αυτή δείχνει τα δόντια της τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Το να δίνεις ανάσα σ’ έναν εγκαταλειμμένο χώρο, να φιλοξενείς δυο και τρεις εκδηλώσεις την ημέρα, με θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, και βέβαια με τη συμμετοχή μεταναστών, είναι απέναντι στην πολιτική «καθαρισμού» τούτης της κυβέρνησης καθώς και στον πολιτισμό του αποκλεισμού που θέλει να παράξει.

«Οι πυρήνες αντι-εμπορευματικής κουλτούρας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τους κυρίους που παίρνουν αστρονομικά ποσά για μισθούς», είπε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ η οποία τοποθετήθηκε στη συνέντευξη.

«Τα παιδιά που ήταν στο Εμπρός δεν έχουν κάνει κάτι που να έχει ποινική απαξία ή να είναι αντίθετο με το δημόσιο, κοινωνικό συμφέρον. Είναι προφανές ότι χώροι όπως η Βίλα Αμαλία και το Εμπρός έχουν μπει στο στόχαστρο του υπ. Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, αυτές οι συλλήψεις φέρνουν σε ‘αμηχανία’ τους δικαστές οι οποίοι καλούνται να προστατέψουν ένα νεκρό χώρο ο οποίος ξαναζωντανεύει συλλογικά από πρωτοβουλίες. Και εκεί είναι που μπαίνει η καταστολή – στόχος της δεν είναι η απόδοση ιδιοκτησίας στο δημόσιο, είναι αυτά καθαυτά τα δημιουργικά εγχειρήματα».

«Δεν είστε καταληψίες, δεν είστε παράνομοι, δεν είστε σε άμυνα», σχολίασε με τη σειρά του δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης ο οποίος επεσήμανε τη στήριξη που θα έχει το Εμπρός όπως και άλλα τέτοια εγχειρήματα, από προοδευτικούς, όπως είπε, νομικούς.

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους διότι η προσπάθεια εκποίησης του δημόσιου πλούτου είναι μαζική και θέτει ζητήματα κοινωνικής συνοχής και προσωπικής υπόστασης», κατέληξε.

Για τους δύο συλληφθέντες έχει οριστεί δικάσιμος στις 14 Νοεμβρίου.

Σημείωση: μέχρι και τις πόρτες και τα παράθυρα έχουν χτίσει οι αρχές εντός τέτοιων χώρων. Στο πλαίσιο της ανακατάληψης – επανατσιμεντοποίησης των πόλεων, φανταζόμαστε.

Εδώ το σχετικό δελτίο Τύπου

Χρήστος Σύλλας, 11/11/2013 © Χρήστος Σύλλας
 
Πηγή: Από το εξαιρετικό ιστολόγιο enfo.gr 
 

*

Φωτογραφίες από τις πρόβες

της θεατρικής παράστασης «Sex Trafficking» 

*ευχαριστούμε την ευγενή παραχώρηση του Φωτογράφου Γιώργου Χαριτάκη

& της Θεατρικής Ομάδας «Όνειρο» 

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 1

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 2

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 3

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 4

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 5

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 6

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 7

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 8

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 9

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

.

θεατρική παράσταση Sex Trafficking, στο Εμπρός 10

φωτο: © Γιώργος Χαριτάκης

*

*

Το Θέατρο Εμπρός

*ευχαριστούμε την ευγενή παραχώρηση της Φωτογράφου Δέσποινας Καραντάνη

Θέατρο Εμπρός, φωτο-Δέσποινα Καραντάνη

φωτο: © Δέσποινα Καραντάνη

*

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Για το «Sex Trafficking» στο Εμπρός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s