Υπερτροφές 3: το Ρόδι, ως τροφή & ως καλλιέργεια

http://wp.me/pPn6Y-h2d

Πορφυρογέννητη, ρόδι , ποικιλία Σταμάτης Μερτύρης

[…] Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και την Ινδία ως «φάρμακο» του λαού και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντίκια που κατανάλωναν χυμό ροδιού, εμφάνισαν 50% μειωμένη εκφύλιση του εγκεφάλου, από άλλα που έπιναν νερό με ζάχαρη. Επίσης, ο χυμός ροδιού μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο S. mutans, που οδηγεί σε οδοντικά προβλήματα.

Πηγή: gr.news.yahoo (clickatlife.gr)

.

«Χρυσά» ρόδια φυτεύει ερευνητής για νεότητα και εμπόριο

Μοριακός βιόλογος επενδύει στην «Ερμιόνη» για να διατηρήσει «νέα» τα κύτταρα του και να κερδίσει εισόδημα
18.09.2013
έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Μοριακός βιολόγος που ερευνά τα αντιοξειδωτικά συστήματα και το πώς αυτά εμποδίζουν το γήρας και φυσικά τις ασθένειες ξεκίνησε να φυτεύει ροδιές, στο Αρκαλοχώρι, πρωτίστως για λόγους υγείας αλλά και για εμπορικούς σκοπούς.

Και όταν ερευνητής έχει πειστεί για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ροδιού σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, η αρτηριοσκλήρυνση και άλλες – καθώς όπως διευκρινίζει στο MadeinCreta, πρόκειται για έρευνες που έχουν επαναληφθεί πολλάκις από διάφορα κέντρα και καταλήγουν στα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα – μάλλον κάτι θέλει να μας πει.

Ο κ. Θανάσης Μεταξάκης στην έρευνα του, η οποία και αναμένεται να δημοσιευθεί, ασχολήθηκε με την επίδραση μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών μηχανισμών, οι οποίοι υπάρχουν και στον άνθρωπο και μειώνουν την οξείδωση των κυτταρικών συστατικών.

.

έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες

.

Μηχανισμοί, δηλαδή, οι οποίοι διατηρούν τα κύτταρα νέα και λειτουργικά στο πέρασμα του χρόνου.

Διάβασε όλη τη βιβλιογραφία σχετικά με τις ουσίες και τις τροφές που μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση στη γήρανση. Ο ίδιος δεν έχει ασχοληθεί σε ερευνητικό επίπεδο με τις αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού.

Διάβασε όμως για τη δική του έρευνα, όλη τη σχετική βιβλιογραφία.

Όπως δηλώνει στο MadeinCreta έχει πλέον πειστεί  ότι αυτό το φρούτο … κάτι διαφορετικό έχει, καθώς σε πειραματικό στάδιο έχει αποδειχτεί ότι οι ουσίες του: ενισχύουν την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, μπλοκάρουν τη μετάσταση του καρκίνου, τη λειτουργία του προστάτη και επιπλέον φαίνεται πως μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής! Κι όλα αυτά λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.

.

έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες
Ο ερευνητής Θανάσης Μεταξάκης μιλάει στο MadeinCreta
για τις έρευνες που τον οδήγησαν να φυτέψει ροδιές
.

«Κατάλαβα ότι πειράματα με συστατικά ροδιού, συνήθως φυσικό χυμό, έχουν εντυπωσιακά και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα στην υγεία των πειραματόζωων. Θεωρητικά οι μηχανισμοί που βρήκαμε  να υπάρχουν στο προσδόκιμο ζωής, μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα συστατικά του ροδιού. Τα αποτελέσματα άλλων ερευνών- ταοποία έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα για αυτό είναι και πειστικά – δείχνουν ότι το ρόδιμπλοκάρει τη μετάσταση καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση μέσω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας. Επίσης έχειεντυπωσιακά αποτελέσματα στην καλή λειτουργία του προστάτη. Είναιχαρακτηριστικό ότι οι ταννίνες , ουσίες που προκαλούν τη στυφή γεύση του ροδιού, χρησιμοποιούνται από φαρμακοβιομηχανίες για τη θεραπεία καρκινοπαθών».

«Για αυτό ξεκίνησα να τρώω ρόδια. Τα αγόραζα 4-5 ευρώ το κιλό στη Γερμανία»

.

έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες

.

«Μετά από  όλα αυτά άρχισα να τρώω ρόδια και να πίνω καθημερινά φυσικό χυμό ροδιού και μπορώ να πω ότι είδα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία μου και στην ανθεκτικότητα του οργανισμού μου σε αρρώστιες», είπε ο ερευνητής κ. Μεταξάκης στο MadeinCreta.

Τα ρόδια τα αγόραζε στη Γερμανία 4-5 ευρώ το κιλό. Ήταν εκεί για τρία χρόνια ως ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν σε ερευνητικό κέντρο στην Κολωνία με μοναδικό αντικείμενο την αντιγήρανση, που – αξίζει να σημειωθεί ότι – έχει τις προδιαγραφές να γίνει το κορυφαίο κέντρο έρευνας στον κόσμο.

«Μετά το διδακτορικό μου στο ΙΤΕ , έκανα αίτηση για εργασία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου στο εργαστήριο της Δρ. Linda Partridge  ίσως της κορυφαίας ερευνήτριας στο χώρο της μοριακής βιολογίας και της αντιγήρανσης παγκοσμίως.

Πλάι της δούλεψα για δυο χρόνια. Εκείνη την εποχή η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο –παράρτημα των κρατικών ινστιτούτων Max Planck, το κορυφαίο ινστιτούτο έρευνας στη Γερμανίας – στην Κολωνία με μοναδικό αντικείμενο την αντιγήρανση».

Οι Γερμανοί επέλεξαν την κορυφαία ερευνήτρια ως διευθύντρια και αυτή με τη σειρά της έστειλε δύο στενούς της συνεργάτες για να το ξεκινήσουν. Ο ένας από τους δύο ήταν ο κ. Μεταξάκης που έμεινε εκεί για τρία χρόνια.

Τώρα που επέστρεψε στην Κρήτη  είναι και πάλι σε συζητήσεις με το ΙΤΕ , πριν όμως πάει στο ερευνητικό ίδρυμα, επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να φυτέψει  αρχικά 150 ρογδιές, για να φτιάχνει χυμό, να τον παστεριώνει, να τον έχει όλον το χρόνο και να πίνει ο ίδιος, η οικογένειά του αλλά και οι φίλοι.

Τα ρόδια που κατανάλωνε στη Γερμανία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις ποικιλίες των θερμών κλιμάτων. Ο ίδιος φύτεψε την ποικιλία «Ερμιόνη» που ευδοκιμεί στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

«Εγώ έδινα 4- 5 ευρώ το κιλό την ημέρα για να αγοράζω ρόδια που είναι ξινά κι έχουν χοντρό κουκούτσι. Πρόκειται για ρόδια από το Ισραήλ μια ποικιλίας που έχει γεμίσει ο κόσμος και ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα.

Γλυκά ρόδια δεν έβρισκα στη Γερμανία και καμιά φορά που είχε, ήταν από τη Χιλή, τα μισά σάπια και με πολύ μεγάλη τιμή».

Ήταν πολύ εύκολο να καταλάβει και την εμπορική αξία του γλυκού ροδιού που ακόμα δεν γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι,γιατί απλά δεν το έχου  δοκιμάσει.

«Είναι τόση η διαφήμιση που γίνεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην Ευρώπη που η ζήτηση θα αυξάνεται συνεχώς.

.

έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες

.

Δίνουν τόσα λεφτά για ξινά ρόδια που τρώγονται με δυσκολία καθώς δε γνωρίζουν τα ελληνικά γλυκά.  Έχω κάνει την προσωπική μου έρευνα για το θέμα σε κάθε ευρωπαϊκό συνέδριο που πήγαινα. Πήγαινα σε καταστήματα τροφίμων, έψαχνα τη διαθεσιμότητα, τη ζήτηση και τις τιμές. Όλοι μου έλεγαν ότι αν είχαν μεγάλα γλυκά ρόδια με μαλακό κουκούτσι , χαρακτηριστικά της Ερμιόνης, θα γίνονταν ανάρπαστα. Γι’αυτό αποφάσισαν να επεκτείνω την καλλιέργεια και να φυτέψω 300 δέντρα και αν όλα πάνε καλά θα φυτέψω και άλλα».

Όπως τονίζει ο ίδιος στο MadeinCreta: «με έναν πρόχειρο υπολογισμό με 20-40 ημέρες ενασχόλησης το χρόνο, στις πρώτες μου εξαγωγές, θα κερδίζω από 50%-70% του ετήσιου μισθού ενός  λέκτορα του Πανεπιστημίου».

Όταν είπα σε φίλους στο Αρκαλοχώρι να κάνουμε συνεταιρισμό με κορόιδευαν

Ο κ. Θάνος Μεταξάκης τις σκέψεις τους και τους υπολογισμούς του, τους είπε σε φίλους που είναι εκτός αγοράς εργασίας ή έχουν υποστεί μείωση μισθού και έχουν χωράφια ακαλλιέργητα.

Όλοι ήταν αρνητικοί ενώ μερικοί δε δίστασαν να χλευάσουν και την πρόταση για τη δημιουργία ομαδικής καλλιέργειας και γιατί όχι και ενός συνεταιρισμού.

«Ακόμα και σε περίοδο κρίσης ορισμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στο χωράφι. Προτιμούν να κατηγορούν τους Γερμανούς για τη φτώχεια τους και να περιμένουν ευκαιρίες από επιδοτήσεις ή να ψάχνουν το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Νομίζω ότι θα καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος να βγάλεις χρήματα είναι να παράγουν κάτι χρήσιμο και αρεστό. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται τις εναλλακτικές καλλιέργειες».

*Σχετικά ρεπορτάζ για τις γλυκές ποικιλίες ροδιού δείτε εδώ και εδώ 

Πηγή: madeincreta.gr

*

*

Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα φύτρωσαν ροδιές

Ένας νέος παραγωγός επενδύει στον καρπό της αφθονίας.

23.11.2012
ροδια ποικιλία περσεφόνη Αγ. Βασίλειος Κοκκινάκης Ερμιόνη

Σε μια όχι και τόσο διαδεδομένη εναλλακτική καλλιέργεια για την Κρήτη αποφάσισε να επενδύσει ένας «ερασιτέχνης» παραγωγός από το Ρέθυμνο, που έβλεπε ότι το χωράφι που είχε η οικογένεια του, επί  τρεις γενεές με ελαιόδεντρα δεν μπορούσε πλέον να αποδώσει.

Η απόφαση του 30χρονου Σταμάτη Κοκκινάκη -ο oποίος κατά κύριο επάγγελμα ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων – αποφάσισε να «ξεπατώσει» τις ελιές και να επενδύσει στις ροδιές. Αυτή η απόφασή του δεν ήταν τυχαία.

Στηρίχθηκε σε υπολογισμούς, έρευνα αγοράς και κυρίως στη φιλοσοφία ότι « όταν έχεις κάτι αυτό πρέπει να σου αποδίδει».

.

ροδια ποικιλια περσεφόνη αγ βασίλειος κοκκινάκης

.

«Είχα από τον παππού μου και τον πατέρα 35 ρίζες ελιές σε μια επιφάνεια 15 στρεμμάτων.

Όμως πλέον το εισόδημα δεν ήταν ικανοποιητικό, και αποφάσισα να τις «ξεπατώσω».

Στη συνέχεια φύτεψα μουρέλα.  Κάνοντας όμως έναν πρόχειρο υπολογισμό  έβλεπα ότι όποιο κεφάλαιο και να ξοδέψω, για να γίνει απόσβεση, χρειαζόταν πάνω από μια δεκαετία. Και έτσι αποφάσισα να στραφώ στις εναλλακτικές καλλιέργειες».

Ο κ. Κοκκινάκης κατά τη διάρκεια της έρευνας του, συνομίλησε  με γεωπόνους αλλά και ανθρώπους της λαχαναγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατέληξε ότι η  αποδοτικότερη επιλογή είναι το ρόδι: ένα φρούτο με ιδιαίτερη ζήτηση στο εξωτερικό κυρίως στις βόρειες χώρες και τη Γερμανία και ένα φρούτο επίσης που στη χώρα μας εισάγεται.

«Η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποδίδει καρπούς κάθε χρόνο. Δεν είναι  όπως με τις ελιές που πρέπει να έχεις βεντέμα. Επιπλέον η τιμή του στο εξωτερικό – για το επιτραπέζιο ρόδι-  ξεκινάει από τα 3,5 ευρώ και άνω, την ώρα που στην εγχώρια αγορά η τιμή αυτή κυμαίνεται  από το 0,80-2 ευρώ το πολύ. Όσον αφορά στη ποσότητα, δύο  ρόδια της ποικιλίας που επέλεξα, τα οποία γλυκά ζουμερά  και  αψεγάδιαστα ζυγίζουν 1 κιλό ενώ 10 κιλά ελιές βγάζουν δυο κιλά λάδι και σε ποια τιμή;».

.

ροδια ποικιλια περσεφόνη αγ βασίλειος κοκκινάκης

.

Αυτούς του υπολογισμούς έκανε ο κ. Κοκκινάκης και αποφάσισε να επενδύσει στη γη, να δώσει για να πάρει ξέροντας πολύ καλά ότι το εμπόριο είναι ένα ρίσκο. Η επένδυση που έκανε στοίχισε περίπου 40.000 ευρώ.

Πριν από 13 μήνες φυτεύτηκαν 1000 δέντρα (ηλικίας 2 ετών), σε μια έκταση 14 στρεμμάτων, ενώ το κάθε φυτό στοίχισε 8 ευρώ. Το κόστος ανέβηκε εξαιτίας της διαμόρφωσης που απαιτήθηκε στο χωράφι του. Οι ποικιλίες που φύτεψε αγοράστηκαν από την Ερμιόνη Αργολίδος από τον Σταμάτη Μερτύρη, έναν άνθρωπο που  ασχολείται δεκαετίες με το ρόδι και  «φτιάχνει» ποικιλίες.

Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες του Ρεθύμνου  ως καταλληλότερες θεωρήθηκαν δυο πρώιμες ποικιλίες  η «Περσεφόνη» και ο «Πλούτων» . Ο καρπός τους είναι γλυκός και το κουκούτσι σχεδόν ανύπαρκτο.

.

ροδια ποικιλια περσεφόνη αγ βασίλειος κοκκινάκης

.

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Όσα ρόδια «σπάσουν» και δεν μπορούν να προωθηθούν ως επιτραπέζια κάνουν έναν υπέροχο χυμό ο οποίος δεν απαιτεί την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

Και ήδη για το χυμό  έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί , μεταξύ αυτών και ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πρώτη συγκομιδή έδωσε 100 κιλά καρπού, ποσότητα που  προωθήθηκε  ως δείγμα σε ξένες αγορές.

«Μέσα σε πέντε χρόνια, αν όλα πάνε καλά,  θα έχω κάνει απόσβεση. Το κάθε στρέμμα θα δίνει 2,5 τόνους  ροδιού. Προτεραιότητα μου είναι  να διαθέσω όλη την παραγωγή σε εμπόρους απευθείας, χωρίς συσκευασία, χωρίς επωνυμία. Αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη και προτεραιότητα. Εξετάζω όμως και άλλα ενδεχόμενα».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κοκκινάκης  μέσα στις παραδοσιακές ελαιοκαλλιέργειες του Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου έκανε την διαφορά.

Δεν είναι λίγοι οι νέοι παραγωγοί που τον «παρακολουθούν» τους τελευταίους 13 μήνες και  θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του. Θέλουν να τολμήσουν στο καινούργιο. Αν αυτό γίνει θα μπορέσουν να συστήσουν μια οργανωμένη μονάδα, και – γιατί όχι; – ένα συνεταιρισμό που αύριο θα μπορεί να πιστοποιηθεί.

.

ροδια ποικιλια περσεφόνη αγ βασίλειος κοκκινάκης

.

Και όπως δήλωσε ο ίδιος στο MadeinCreta είναι  ανοικτός σε τέτοιες προσπάθειες, αρκεί να είναι επαγγελματικές, αφού ήδη αυτός έκανε το πρώτο βήμα μόνος.

Τέλος ο κ. Σταμάτης Κοκκινάκης στάθηκε και σε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αυτό της ενημέρωσης από ειδικούς αλλά και τις οργανωμένες προσπάθειες που πρέπει να γίνει επίσημα πλέον από τους φορείς για την προώθηση του προϊόντος στις αγορές, εγχώριες και ξένες. Διότι όπως αναφέρει και ο  ίδιος δεν αρκεί να έχεις ένα καλό προϊόν πρέπει να ξέρεις και πως θα το προωθήσεις.

«Η καλλιέργεια της ροδιάς γίνεται από αρκετούς παραγωγούς  κάπως  τυχαία. Σε επαγγελματικό επίπεδο δεν  υπάρχει κατάρτιση είμαστε και εμείς « ορφανοί». Εγώ στην προκειμένη περίπτωση  συνεργάζομαι με τον Σταμάτη Μερτύρη  που έχει κατοχυρωμένη  την πατέντα της συγκεκριμένης ποικιλίας» – επισημαίνει ο ίδιος.

Πηγή: madeincreta.gr

3 σκέψεις σχετικά με το “Υπερτροφές 3: το Ρόδι, ως τροφή & ως καλλιέργεια

 1. Καλησπέρα σας,

  To ρόδι είναι μία σπουδαία υπερτροφή, με ιδιαίτερα αντιοξειδωτική δράση. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από την κλασική ιατρική, η οποία έχει κάνει πολλές κλινικές μελέτες.
  Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, http://www.pubmed.gov, έχει εκατοντάδες δημοσιέυσεις για τα οφέλη που έχει το ρόδι.

  Ωστόσο, η υπερτροφή του 21ου αιώνα είναι το μανιτάρι γανόδερμα, το οποίο ετυμολογικά σημαίνει το λαμπερό δέρμα!
  Αποτελεί την βάση της γανοθεραπείας, η οποία είναι μία εναλλακτική θεραπεία ιδιαίτερα εδραιωμένη στην ανατολική ιατρική και έχει εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην σελίδα μας http://www.gano-therapy.gr

  Φιλικά

 2. Kαλημερα σας λεγομαι ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ έχω Φυτωριο στη Θεσσαλονικη και το Κιλκις εχω Ιπποφαες leicora -ΜΥΡΤΙΛΛΑ -ΑΡΏΝΙΑ -GOJIBERRIES-ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΛΑ και πολλα άλλα τα εισάγουμε από το εξωτερικό και είναι πιστοποιημένα με χαρτί της εταιρίας που τα προμηθεύομαι. Ειμαστε τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ για περισσοτερες πληροφοριες στο 6977250587 και στο 2310-783866 μπορειτε ακομα να μας βρειτε στο https://www.tsampazis.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s