Μεγάλη αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων παγκοσμίως, μέσα στην κρίση – Και στην Ελλάδα, βεβαίως – βεβαίως…

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

Πλουτίζουν… οι πλούσιοι στην κρίση

 

Η οικονομική ελίτ κατόρθωσε -σε πείσμα της κρίσης- να διπλασιάσει την περιουσία της τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία Wealth-X.

Έρευνα της ίδιας εταιρίας κατέγραψε αύξηση 20% στον πλούτο των εύπορων Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσίευμα στη DW.

H παγκόσμια οικονομική ελίτ παραμένει αλώβητη, μέσα στην κρίση χάρη στο φθηνό χρήμα που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες προς στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και χάρη στις άγριες περικοπές εισοδημάτων και θέσεων εργασίας που πληρώνουν το μάρμαρο.

Η «απογραφή των δισεκατομμυριούχων», που πραγματοποίησε η εταιρία Wealth-X της Σιγκαπούρης σε συνεργασία με την ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS μιλά από μόνη της:

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 880 άτομα.

Περισσότεροι από 2.170 άνθρωποι έχουν σήμερα στην κατοχή τους χρηματική περιουσία άνω του 1 δισ. δολ., με τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία να έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την περασμένη πενταετία της κρίσης από 3,1 σε 6,5 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με αυτήν, η οικονομική ελίτ στις χώρες που βρίσκονται στη «δίνη» της ευρωκρίσης είδε τις περιουσίες της να αυξάνονται, αναφέρει η DW.

 

Οι έλληνες κροίσοι

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία διανύει αισίως τον έκτο χρόνο ύφεσης, η έρευνα καταγράφει 505 πολίτες με χρηματική περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολ. (σ.σ. Συνολικά δηλαδή διαθέτουν χρηματική περιουσία πάνω από 15 δισ. δολ.)

Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 11%.

Επιπλέον οι 505 έλληνες πολυεκατομμυριούχοι, δηλαδή το 0,005% των μόνιμων κατοίκων της χώρας, διαθέτουν σήμερα συνολική περιουσία 60 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάντα, οι πιο πλούσιοι Έλληνες κατόρθωσαν μάλιστα να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία κατά 20%. Μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του πλούτου της οικονομικής ελίτ σημειώθηκε μόνο στη Ρουμανία.

 

Αυξηση των Γερμανών κροίσων

Μεταξύ των χωρών που απέκτησαν περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι και η Γερμανία, με συνολικά 148 «Κροίσους», τη στιγμή που στις ΗΠΑ καταγράφονται 515 και στην Κίνα 157 δισεκατομμυριούχοι. Το 19% των Γερμανών με περιουσία άνω του 1 δισ. δολ. είναι γυναίκες.

Κατά το διάστημα της «ευρωκρίσης» παρατηρείται η συγκέντρωση ολοένα περισσότερων χρημάτων σε διαρκώς λιγότερα χέρια.

Επιπλέον, η σύνθεση της ομάδας των δισεκατομμυριούχων εμφανίζει ταχύτατες μεταβολές. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε διψήφιο ποσοστό στην Ασία, την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική και ως εκ τούτου αισθητά περισσότερο σε σχέση με την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική.

 

 

Σχόλια αναγνωστών της είδησης:

Ο/Η Γιάννης Κ. έγραψε:

Για να τους βοηθήσει ο Ντράγκι μείωσε το επιτόκιο στο 0,25 και στις Τράπεζες σε χρεώνουν με 20πλάσιο επιτόκιο. Όμορφος κόσμος, ηθικός …
  Ο/Η ΑΣ έγραψε:
Το θλιβερό είναι ότι συνεχίζει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών να ενοχοποιεί δημοσίους και άλλους καημένους υπαλλήλους για την κρίση.. Ψάχνουν οι ειδήμονες να βρουν τα εκατομμύρια που υπολοίπονται εξαθλιώνοντας το από χρόνια τώρα εξαθλιωμένο σύστημα υγείας, ξηλώνοντας το ετοιμόρροπο εκπαιδευτικό σύστημα, κάνοντας ακόμα πιο θλιβερή και μίζερη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών για να κατοχυρώνουν οι 505 το «αναφαίρετο» δικαίωμα να διατηρούν και να αυξάνουν τα εκατομμύριά τους!
Θα ξυπνήσουμε ποτέ;;;;
  Ο/Η kostis έγραψε:

Πριν από 25~30 χρόνια μου το έλεγε ο πατέρας μου: «ο σκοπός είναι να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι!» …. και ήρθανε τα χρόνια να το βλέπω με τα μάτια μου να γίνεται και ο κόσμος μουδιασμένος (ή και κοιμησμένος) απλά να παρακολουθεί…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Πηγές:

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=397183

(απ’ όπου και τα σχόλια)

και:

http://www.tovima.gr/PrintArticle/?aid=535599

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-hlg

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

9 σκέψεις σχετικά με το “Μεγάλη αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων παγκοσμίως, μέσα στην κρίση – Και στην Ελλάδα, βεβαίως – βεβαίως…

 1. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ

   • Εγώ το έγραψα. Η ουσία είναι αυτή

    «Αυτό που νομίζω βοηθάει τη σκέψη μας, είναι το παράδειγμα της μετοχής της Εθνικής. Από 60 ευρώ σε περίπου 1 ευρώ. Ας πούμε 2. Τι μείωση είναι αυτή? Είναι -97% περίπου (-58/60). Όλες οι μετοχές τέτοιες περίπου μειώσεις είχαν. Ίσως όχι -97%, αλλά τεράστιες. Είναι δυνατόν να μειωθεί ένας μισθός κατά -97%? Πόσο να πάει δηλαδή? 20 ευρώ? 30 ευρώ? Άρα τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια στις υφέσεις, οι πολύ πλούσιοι, χάνουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου τους, από τους πολύ φτωχούς. Γιατί οι πολύ φτωχοί, το μόνο που έχουν να χάσουν είναι ο μισθός τους. Και ο μισθός δε μπορεί να μειωθεί κατά 95%.

    Και μην πει κάποιος, “μα κάποιος έμεινε άνεργος και άρα έχασε το 100% του μισθού του”. Μιλάμε για ομάδες πληθυσμού στατιστικά. Όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις. Σαν μέσο όρο δηλαδή. Πόσο έχασε το 5% των πλουσιότερων, και πόσο το 5% των φτωχότερων. Όλο το 5% των πλουσιότερων είδε τις μετοχές του στην Ελλάδα να μειώνονται κατά αυτά τα μεγάλα ποσοστά.

    Και αντίστοιχα πιστεύω ότι τον καιρό της φούσκας, οι πλούσιοι πλούτισαν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τους φτωχούς, αφού η άνοδος στις αξίες των μετοχών και των ακινήτων, ευνόησε κυρίως αυτούς.

    Το παράδειγμα, αν και είναι υπεραπλούστευση, είναι η πραγματικότητα. Στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, οι πλούσιοι έχασαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας τους απ’ότι οι φτωχοί που έχασαν μόνο ένα ποσοστό των μισθών τους (αφού μιλάμε για πολύ φτωχούς που δεν είχαν καθόλου περιουσία).»

 2. Το παράδειγμα, αν και είναι υπεραπλούστευση, είναι η πραγματικότητα. Στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, οι πλούσιοι έχασαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας τους απ’ότι οι φτωχοί που έχασαν μόνο ένα ποσοστό των μισθών τους (αφού μιλάμε για πολύ φτωχούς που δεν είχαν καθόλου περιουσία).”

  Η μόνη αντίρρησή μου στην οικονομιστική αυτή απλούστευση ειναι η αποσιώπηση μιας σημαντικής παραμέτρου: της ποσότητας του μόχθου που καταβάλλει η κάθε ομάδα (πλούσιοι-φτωχοί) και ποιός επωφελείται απο την αξία αυτής;

  • Αυτό που λες, έχει νόημα, επειδή δεν αναγνωρίζεις το δικαίωμα στον πατέρα, να μεταβιβάσει το προιόν του μόχθου του, στο παιδί του. Και επειδή θεωρείς ότι το κέρδος είναι προιόν εγκληματικότητας

  • Αν εσύ σήμερα μοχθήσεις περισσότερο από μένα, το παιδί σου, θα μπορεί να μοχθήσει λιγότερο από το δικό μου. Το δικό μου λοιπόν θα μπορεί να λέει στο δικό σου, ότι ο επιπλέον μοχθος που καταβάλλει, είναι προιόν εγκλημάτικοτητας, και όχι επιπλέον μόχθου που κατέβαλες εσύ σε σχέση με μένα. Κοίτα, όσο και να προσπαθείτε οι κομμουνιστές, να νομιμοποιήσετε τη ληστεία, δε θα τα καταφέρετε. Γιατί στον Έλληνα αρέσει ο σοσιαλισμός, αλλά όταν του βάλεις το χέρι στην τσέπη, γίνεται τούρκος. Και εφόσον τα δανεικά τελειώσαν, και δεν έχετε ούτε καν το αγαπημένο σας μηχάνημα που κόβει χρήμα, με την όποια δύναμη μπορεί να σας δώσει….πάπαλα ο σοσιαλισμός. Θα αργήσει να βγει ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s