Η σημασία της 26ης Ιουλίου για τη Λατινική Αμερική, με την ευκαιρία της 60ης επετείου

http://wp.me/pPn6Y-gO0

Πηγές: prensa-rebelde / Cubadebate
του Πατρίσιο Μοντεσίνος

Την  26η Ιουλίου γιορτάστηκε η 60η επέτειος των επιθέσεων στα στρατόπεδα Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες, ενέργειες που σηματοδότησαν την έναρξη της τελευταίας και πιο καθοριστικής φάσης του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία του νησιού της Καραϊβικής, ο οποίος ξεκίνησε το 1868.

Και οι δύο επιθέσεις, υπό την οργάνωση και την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, είχαν ως συνέχεια τη διάσημη απολογία «Η ιστορία θα με δικαιώσει», που εκφωνήθηκε από τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης όταν δικάστηκε για την ένοπλη εξέγερση που αποσκοπούσε να δώσει τέλος σε ένα καταπιεστικό δικτατορικό καθεστώς με την υποστήριξη όπως πάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η ιστορία θα με δικαιώσει» ήταν η μήτρα και το πρόγραμμα της Επανάστασης στην Κούβα, η οποία αφού θριάμβευσε το 1959, έγινε ο φάρος και η ελπίδα για τη Λατινική Αμερική που τότε ήταν πλήρως υποταγμένη στην Ουάσινγκτον.
Ακριβώς όταν συμπληρώνονται 60 χρόνια από εκείνη την 26η Ιουλίου, ημερομηνία που έχει ανακηρυχθεί Ημέρα Εθνεγερσίας στο Νησί, οι λαοί της Μεγάλης Πατρίδας [Patria Grande] θεωρούν ότι αυτή η ημερομηνία σηματοδότησε ακόμα την επανέναρξη των μαχών για τη χειραφέτηση και την κυριαρχία των εθνών της περιοχής.
Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι τώρα η Λατινική Αμερική επιτίθεται σε ένα μεγάλο στρατόπεδο, της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας, αλλά σ’ αυτούς τους νέους καιρούς όχι με όπλα, αλλά με τη δύναμη των ιδεών.
Έλεγε ο Κουβανός «Απόστολος», ο Χοσέ Μαρτί, ο πρωτεργάτης των αγώνων για την ανεξαρτησία της χώρας του, ότι «χαρακώματα από ιδέες αξίζουν περισσότερα από χαρακώματα από πέτρες».
Ακριβώς αυτές τις στιγμές η Λατινική Αμερική βρίσκεται στην αντεπίθεση, αιφνιδιάζοντας και αντιμετωπίζοντας με τις προοδευτικές της σκέψεις τα φιλοπόλεμα και ανατρεπτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είναι ακόμα παγιδευμένες στην εμμονή της απεγνωσμένης προσπάθειας να συνεχίσουν να έχουν υποταγμένη με κάθε κόστος αυτή την περιοχή.
Οι διαδικασίες αλλαγής που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στη Βολιβία, στο Εκουαδόρ, στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα και σε άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, είναι χωρίς καμία αμφιβολία συνέπεια του άθλου που έλαβε χώρα το 1953 στα ανατολικά της Κούβας, με τις επιχειρήσεις εναντίον των στρατοπέδων Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες.
Η καθαρή πίστη σήμερα στην υλοποίηση της οριστικής ολοκλήρωσης της Μεγάλης Πατρίδας, και οι σταθερές αντιδράσεις των λαών μας στις συνεχείς επιθέσεις της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας με σκοπό να εμποδίσουν αυτή την πολυπόθητη ενότητα, δεν είναι κάτι άλλο από «Μονκάδες από ιδέες».

Πηγές: prensa-rebelde / Cubadebate 

*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s