Γιατί η Νορβηγία δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής “χρέους”;

http://wp.me/pPn6Y-gMg

norway flag

Από το «press-gr»  & τη sibilla

Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://www.nikosklitsikas.gr/

Η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κι όχι μόνον, είναι ένα  εργοστάσιο παραγωγής χρέους, σε πλήρη αντίθεση με την Νορβηγία.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
.
1. Η Νορβηγία δεν αποδέχτηκε να συμμετέχει στη λεγόμενη Νομισματική Ένωση. Έχει εθνικό νόμισμα την “krone ” (νορβηγική κορόνα) και εκτυπώνεται από την ΚΡΑΤΙΚΗ (χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή) Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας…
.
2. Η Νορβηγία δεν έχει ιδιωτικοποιήσει καμία κρατική Τράπεζα της χώρας (DnB NOR)…
.
3. Δεν έχει ιδιωτικοποιήσει ΚΑΜΙΑ από τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα (Statoil, κρατική πετρελαιοειδών), (Statkraft, κρατική υδροηλεκτρική), (Norsk Hydro, αλουμινίου) και την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor. Φυσικά κανείς δεν τολμάει καν ν’ αναφερθεί σε ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς…
.
4. Το 30% των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο του Όσλο είναι ΚΡΑΤΙΚΕΣ…
.
5. Τα Κρατικά Ομόλογα  αποδίδουν καθαρό κι εγγυημένο επιτόκιο 6,75% στους αποταμιευτές…
.
6. Αν και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη, δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ…
.
7. Η Δημόσια Παιδεία αποτελεί επένδυση. Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία φθάνουν το 6,6%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,9%. 15.000 Νορβηγοί φοιτητές χρηματοδοτούνται από Κρατικό Ταμείο Σπουδών για σπουδές στο εξωτερικό και 7.000 φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Και όλα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις για την Έρευνα, την Ανάπτυξη των σπουδών και παρεμφερείς δραστηριότητες…
.
8. Tο Εθνικό Σύστημα ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιας Υγείας με το δίκτυο Νοσοκομείων και Κοινωνικές Υπηρεσίες αποτελεί κι αυτό επένδυση. Οι δημόσιες επενδύσεις στην Υγεία (νέα νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών) κατατάσσουν τη Νορβηγία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
.
9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το 29,3% του πληθυσμού! (ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 6 εκατομμύρια κάτοικοι) και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινούν από 3.000 και φθάνουν τις 5.000 ευρώ.
.
Όπως είναι κατανοητό και πασιφανές, στη Νορβηγία κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα, φορέας δεν ονειρεύεται, δεν κάνει καμία αναφορά, σε ζητήματα όπως του να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές ή δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, η συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων (πρόκειται για καθαρά ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις).
.
Σε αντίθεση, στην Ελλάδα και τις χώρες που είναι “φορτωμένες” με το περιβόητο “δημόσιο χρέος”, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Νορβηγίας είχε μια αύξηση της τάξης του 16,5%, σε αντίθεση με τις χώρες που ιδιωτικοποιούν τα πάντα.
Εμείς με τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, που οικοδομήθηκε με τον ιδρώτα των παππούδων, των γονιών μας, όλων των Ελλήνων πολιτών, με «συγχωνεύσεις» Σχολείων, κλείσιμο Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με ιδιωτικοποιήσεις Σιδηροδρόμων, Τραπεζών, του νερού κ.ο.κ. τι αναμένουμε;
[…]

1 σχόλιο:

νίκος τσαουσάκης είπε…

Δεν έχω ζήσει στη Νορβηγία ώστε να είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες του κ. Κλειτσίκα, όμως έχω γνωρίσει νεαρό Νορβηγό (30 – 35 ετών), ο οποίος ζούσε επί δυο χρόνια τουλάχιστον στην Ελλάδα λόγω δεσμού (άνευ γάμου) με Ελληνίδα και ζούσε με ένα πολύ καλό επίδομα που έπαιρνε από το κράτος της Νορβηγίας, με κάποια αιτιολόγηση που πλέον δεν θυμάμαι (δεν είχε κάποια αναπηρία ή ανικανότητα, επρόκειτο για διευκόλυνση που του είχε παρασχεθεί, νομίζω μέχρι να τακτοποιηθεί εργασιακά στην Ελλάδα – τελικά επέστρεψε στη Νορβηγία).
Στον καθένα γεννιέται εύλογα το ερώτημα «Πώς εκείνοι τα καταφέρνουν». Για μένα υπάρχει απάντηση, πέρα από τις «τεχνοκρατικού» χαρακτήρα απαντήσεις, σαν αυτές που προκύπτουν μέσα από τις περιγραφές του κ. Κλειτσίκα. Τα καταφέρνουν επειδή είναι Άνθρωποι. Επειδή αγαπούν και σέβονται τους συνανθρώπους και συμπολίτες τους, την χώρα τους, τα δημόσια αγαθά τους, τη Φύση και τη Ζωή. Τα αισθήματα αυτά και η πίστη σ’ αυτές τις αξίες διαμορφώνουν το προσωπικό φρόνημα έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, που απέχουν έτη φωτός από την ιδιότητα του Νεοέλληνα.
Νίκος Τσαουσάκης
nikos.tsaoussakis@gmail.com

22 Ιουνίου 2013 – 4:04 μ.μ.
Πηγές: «press-gr» / & τη sibilla

*

Advertisements

16 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί η Νορβηγία δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής “χρέους”;

 1. Και πώς ….δημιουργήθηκε ο »Νεοέλληνας», έτσι από μόνος του;;; Από το μικρό »κύτταρο» της Κοινωνίας ξεκίνησε η »αρρώστεια», την Οικογένεια (από τον Πατέρα και την Μητέρα), …….έλειψαν και τα »αντιβιοτικά» (οι Διδάσκαλοι του Πνεύματος, αλλά και οι Διδάσκαλοι της Ψυχής) και η »αρρώστεια» ….εξαπλώθηκε και σχεδόν καθίσταται ανίατη…..!!!!

 2. Τα πραγματα δεν ειναι ακριβως ετσι..
  Η DNB Nor ειναι κατα 45%περιπου κρατικη.
  Η Statoil ειναι κατα 67% κρατικη.
  Η Statkraft ειναι κατα 55% περιπου κρατικη.
  Η Norsk Hydro ειναι κατα 43,8% κρατικη.
  Και η Τelenor ειναι κατα 53% κρατικη.
  Και ολα αυτα με αυξημενες τασεις για περαιτερω ιδιωτικοποιησεις.
  Επίσης οταν επισκεπτεσαι απλα τον γιατρο το 20ευρω δεν το γλυτωνεις.
  Δεν υποτιμω το εργο τους,μακαρι η Ελλαδα να χε τα μισα ποσοστα σε ολες αυτες τις επιχειρησεις και να τις διαχειριζοταν σωστα. Αλλα μην φουσκωνουμε τα νουμερα και μην εξιδανικευουμε καταστασεις παρακαλω. Η Νορβηγια ειναι πολυ ανεπτυγμενη αλλα δεν ειναι ο παραδεισος.

 3. Έτσι ακριβώς είναι, μπράβο!!

  Και ας σημειωθεί το ότι η Νορβηγία απέφυγε τη σειρήνα της «Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», αυτήν που έχει αποδειχτεί Ευρω-Μήδεια.. Αντί για ΕΟΚ και Ευρωπαϊκή [Στ]ένωση, Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, και Λίχτενσταϊν αρκέστηκαν στην χαλαρή εμπορική συμμαχία της EFTA… http://efta.int/

  Η πορεία για την ευρωπαϊκή ανθένωση της παρούσης, ξεκίνησε στις αρχές του 1973. Τότε ξεγελάστηκε η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ώστε ν’αποστατήσουν από την EFTA, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ελευθέρου Εμπορίου, μιαν τσίφτικη ομοσπονδία κυρίαρχων κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, ιδρυθείσα το 1960, με έμφαση στον συντονισμό δυνάμεων για την αποδοτικότερη αποκόμιση κερδών από το Διεθνές Εμπόριο! Μέλη της λέσχης EFTA [για λεφτά], ήταν τότε η Ελβετία (όπου και η έδρα της Ένωσης, Γενεύη), η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, και με τη Φιλανδία συνεργαζόμενη. Τον Ιανουάριο του 1973, οι αποστάτες της EFTA, Βρετανία και Δανία προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ η πλανεύτρα, τότε απλά η συνέχεια της χαμηλοβλεπούσας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος, με μέλη τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις χώρες ΜπεΝεΛουξ), προσδίδοντας στην Κοινότητα κύρος που δεν της άξιζε! Εκμεταλλευόμενη αυτήν της την αύρα, η ευρωπαγίδα ΕΟΚ σαγήνευσε στη συνέχεια την Ελλάδα (1979), και τις Ισπανία & Πορτογαλία (1986).

  https://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt

 4. Τα ποσοστά δεν παίζουν κανένα ρόλο: Π.χ. μπορεί να κατέχεις μόλις το 30% από μιαν εταιρία, αλλά να διαθέτεις τον έλεγχο των επενδύσεων και των κερδών της εταιρίας, είτε επειδή οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι μικρομέτοχοι, είτε επειδή εσύ κινείς τα νήματα στο Δ.Σ..!

  Ευριπίδη, τρισμέγιστε γνώστη των ποσοστών, για πες μας, με τι ποσοστό και με τι πρόφαση πρωτομπήκε στον κρατικό και κραταιό όμιλο επιχειρήσεων ΕΛΠΕ, ο οίκος Λάτση; Και πώς αυτός ο δήθεν βαρύτιμος «στρατηγικός επενδυτής» άλωσε τα ΕΛΠΕ (2003 —> 2008)..? http://ametroepeia.pblogs.gr/2013/03/lernaios-latshs.html

 5. Σας διαφεύγει η κυριότερη αιτία της απουσίας χρέους. Οι τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που έχει η Νορβηγία. Πλεονάσματα τις αποφέρουν αυτές οι ποσότητες και όχι χρέος.

 6. 1. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στη νομισματική ένωση.
  2. Η DnB (DNB ASA, παλιά Nor) είναι ιδιωτική. Το κράτος έχει απλώς μετοχές, όχι πλειοψηφικά.
  3. Η ηλεκτρική παραγωγή είναι επίσης ιδιωτική.
  4. Η Statoil είναι επίσης εν μέρει ιδιωτική. Norsk Hydro είναι ιδιωτική και το κράτος είναι μέτοχος. Το ίδιο ισχύει και για την Telenor.
  8. H υγεία δεν είναι ακριβώς δωρεάν. Τα παιδιά δεν πληρώνουν, αλλά οι ενήλικοι πληρώνουν μέχρι ένα ποσό τον χρόνο. Αν τα ιατρικά τους έξοδα ξεπεράσουν ένα ορισμένο ποσό, τότε δεν πληρώνουν.
  9. Το 2012 η Νορβηγία έφτασε τα πέντε και όχι έξι εκατομμύρια. Είναι γεγονός ότι έχει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά το να γράφει κάποιος για τρεις και πέντε χιλιάδες μισθό, χωρίς να αναφέρει ποιο είναι το κόστος διαβίωσης, είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό.

  Τέλος, υπάρχει ήδη τεράστια τάση ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη έχουν αρχίσει να ιδιωτικοποιούν γηροκομεία, ενώ συζητάνε για την ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών. Και αυτά με το λεγόμενο εργατικό κόμμα. Τη στιγμή που η Νορβηγία διανύει προεκλογική περίοδο, η δεξιά (που μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές) και το ακροδεξιό κόμμα μιλάνε για ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας, και πολλοί τσιμπάνε το δόλωμα με δώρο τη μείωση των φόρων.

  Δεν αναφέρθηκα σε όλα τα σημεία, γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις πληροφορίες που μεταφέρουμε. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Νορβηγία είναι πλούσια χώρα λόγω των πετρελαίων, δεν ήταν πάντα. Ναι, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να μιμηθούμε και ναι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται, αν ο λαός της είχε διαφορετική πολιτική στάση και καθημερινή συμπεριφορά.

 7. Pros Erendira,
  «Ναι, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να μιμηθούμε και ναι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται, αν ο λαός της είχε διαφορετική πολιτική στάση και καθημερινή συμπεριφορά.»

  Μήπως να ξεκινήσουμε απο αυτό και να την εξετάσουμε αυτήν την πολιτική στάση και συμπεριφορά, εδώ σε αυτόν τον χώρο, ανάμεσά μας; Τι αποτέλεσμα εχει φέρει η συμμετοχή του κάθε ένα μας σε αυτό το site, στην καθημερινή μας πράξη ή απραξία (γιατί και αυτό το τελευταίο πολιτική στάση είναι) ;

 8. H Νορβηγία έχει τον ίδιο, σε μέγεθος, περίπου, ορυκτό πλούτο. Η διαφορά? Η Νορβηγία δεν είναι προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων. Είναι ανεξάρτητο κράτος, με πολιτικούς ανεξάρτητους κι όχι μαριονέτες και πιόνια συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών κέντρων, που όλοι, όσοι έχουμε κάνει μια μικρή έρευνα, γνωρίζουμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s