Ας γίνουμε λοιπόν Αφρική (και στην εκπαίδευση)

Λόγω των φιλότιμων προσπαθειών των δωσιλογικών κυβερνήσεων των τελευταίων μνημονιακών ετών συχνά ακούγεται η φράση «θα γίνουμε Αφρική».Σε κάποιες περιπτώσεις θα ήταν ευχής έργο να γινόμασταν Αφρική.Ας πάρουμε για παράδειγμα την χώρα της Νοτίου Αφρικής, μια χώρα που αντιμετωπίζει την διαφθορά (όπως εξάλλου όλες οι σύγχρονες ιεραρχικώς οργανωμένες ανταγωνιστικές κοινωνίες, όπου το 30% περίπου των μαθητών είναι ορφανά λόγω της τεράστιας επιδημίας του AIDS και που στα αστικά κέντρα το 40% περίπου των εργαζομένων είναι οικονομικοί μετανάστες των τελευταίων 15 ετών. Σε αυτή την χώρα λοιπών των μυρίων προβλημάτων, ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου δασκάλου δημοτικού είναι (σσ σημερινές συναλλαγματικές τιμές) 1180€. Με 10 χρόνια εμπειρίας κανείς φτάνει τα 1550€ και με 25 χρόνια εμπειρίας τα 2150€. Ο διευθυντής δημοτικού σχολείου αμείβεται με 3200€. Θα καταλάβαινε κανείς εύκολα δε γιατί σε πρόσφατη επίσκεψή μου σε σχολεία της Ν.Αφρικής όταν αρκετοί δάσκαλοι με ρωτούσαν για το πόσο εύκολο είναι να μεταναστεύσει κανείς στην Ελλάδα ή στον Καναδά (για να δουλέψουν μερικά χρόνια ώστε να βγάλουν λεφτά και μετά να επιστρέψουν ατην πατρίδα τους) αποθαρρύνονταν πολύ εύκολα όταν τους έλεγα πως καθηγητής πανεπιστημίου με 25 χρόνια προπροϋπηρεσίας αμείβεται με 2150 € καθαρά στην Ελλάδα ενώ ένας δάσκαλος δημοτικού στο Κεμπέκ του Καναδά για παράδειγμα, αμείβεται με το ισοδύναμο των 2200€.

Στην νότιο Αφρική, όπως πλέον και στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο, μεγάλο ποσοστό των μαθητών υποσιτίζεται. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα όμως λιποθυμίες μαθητών από την πείνα δεν έχουν αναφερθεί εφόσον στους μαθητές προσφέρεται τουλάχιστον ένα γεύμα καθημερινώς.Επιπροσθέτως, χιλιάδες σχολεία χωρίς καμία υποστήριξη από το κράτος και σε συνεργασία με κάποιους τοπικούς οργανισμούς έχουν ξεκινήσει προγράμματα καλλιέργειας οπωρολαχανικών μέσα στις αυλές των σχολείων.Εν αντιθέσει βεβαίως με την Ελλάδα, στην Ν.Αφρική δεν έχουν την μανία να σκεπάζουν κάθε κομμάτι χώματος της αυλής του σχολείου με τσιμέντο ή άσφαλτο.Οι δάσκαλοι και οι μαθητές μαθαίνουν να καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους μονιμοκαλλιέργειας (permaculture) και σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για τα προσφερόμενα καθημερινά γεύματα στο σχολείο. Σε άλλες περιπτώσεις τα προγράμματα αυτά έχουν εμπνεύσει πολλούς δασκάλους να ξεκινήσουν προγράμματα εκπαίδευσης καλλιέργειας οπωρολαχανικών με βιολογικές μεθόδους μονιμοκαλλιέργειας στα σπίτια των κοινοτήτων τους και των πόλεων τους.

https://gm1.ggpht.com/_Mmy9Vw22GwKwIQgyjLkD2vN7bJygI8titjnwVTdZxXZ5KetbO25EnsQd-TULRhmauXAZyXimZ1s21M1r2wGGsmrySjsR04QCqY-hQDib4e3ReF3M17q72VbtXRIaZ0lyP8ks0QggCQQXg4q6k6LsoyVt29OCOkECNrpLpOU3kwxH5KEUxWzsqCqjlEll27zTu0Bagr05h6LkERo6pGjEwrjqN8RH7UVCqzPTLQLDEIrMJDVTlaJVUiV8Pcfc_RYHOGs0rElEzvBBSHYcVeNBqOOYQ7Ndel4SJuafSjDYHgMZQDTOz5s4vNo1X_dsLNmUKzIixL1apE8f213cCKWtPG_g7XZFGCIfBZI-zo7TlpW85a4C3EpjJqU58ulk73PNmHQ4vc5abP3dstf6luDKDwmBqGvy-zgr-DJjd9D5LpzwsJb2FPngK4ccK84zOSQW-zvdYnkM02_DXtuDR-X_K713dhEdNtYGTU1tHBCVqHp4fYt-QVGMjUxXfw6rbKfHN3AGEBWJvXh72jawfQrv3oLJbR5N4eSMg=w1291-h572-l75

 

Ο παραπάνω κήπος πριν από 1 χρόνο ήταν μια σχολική αυλή όπου στάθμευαν αυτοκίνητα. Σήμερα παράγει αρκετή τροφή για να προσφέρει ένα γεύμα την ημέρα σε κάθε μαθητή του εν λόγω σχολείου.

https://gm1.ggpht.com/MDSFJZifPo0A1w_eO_yZA0oFC4MB7-wmxo5I907jwPCvnGO9cZdCslVUPDv13xxeoDdh2mTeuq9jFBgTOOoK23YGEBa5URAGduSWcMuUFQWfIODTyHMJqZ2VB_hgk-nc8wCH-FHDd50XOPW3KBiuUcFmXjlBcyhvWl8c8RWcp6tOWBP4WjKtyleC-NS7ctuDnPYn86PA07I7M-9RJbDdxJEtUZKjabyzez7hBxqlCpuVuieSCePGoO4HrkwU9f0p_4wzV_bYYf-IIHOPR4KbMPMGMd48mYJDWwG5Dy_G6lBduT3j6mv9n5VvSw9s-QXv1qnpYMVRoxTaCyGkGDlthJVYvZnWAJtGde_j-yx1RWMIWn2ZTI7RVwTUKGtvnPw7iKU00bxxPL362fa6rgnhJjMCggdZcQMs85ZUmGWRF9G0sR9cv_QQT_diZRX2Xp-iIr8YNthXLVqtE97Wgx6r__kWWGXB_RvVoRrIRuQdOlcecqg-iY8lgGu1JVx-i6PFg-LuTU-4YRMab_a02Zg9RzUAx4cBQULuWQ=w1291-h572-l75

Στην Ελλάδα ωστόσο όπου η εύφορη γη και το νερό είναι απείρως πιο προσβάσιμα και όπου μέχρι πριν από 4 μόλις δεκαετίες ο αγροτικός πληθυσμός αποτελούσε την πλειοψηφία,εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται ενώ γονείς και δάσκαλοι περιμένουν βοήθεια από το κράτος, ωσάν ο φυλακισμένος να περιμένει βοήθεια από τον δεσμώτη του.

Το κράτος έχει καταληφθεί εδώ και καιρό. Δωσίλογοι, πιόνια τραπεζών και πολυεθνικών, συνειδητοί υπηρέτες και χειραγωγημένοι λοβοτομημένοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού ορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου σε συνεργασία με τους γόνους του φασισμού και του ναζισμού, τα εκτελεστικά τους όργανα στους δρόμους. Σταματήστε να περιμένετε τους δήμιούς σας να σας ακούσουν ή να υποχωρήσουν. Το να σας βασανίζουν και να καταστρέφουν την κοινωνία είναι ο στόχος τους, ο προορισμός τους  και η αποστολή τους. Οργανώστε ανοικτά σχολεία, ανοικτά εργαστήρια, παραγάγετε τα δικά σας τρόφιμα και μοιράστε τα εκτός συστήματος. Όσο ζητάμε από τους δεσμώτες μας ελευθερία και δικαιώματα, τόσο περισσότερη δύναμη τους δίνουμε, όσο προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ψίχουλα από αυτά που μας πετάει το σύστημα, τόσο το ισχυροποιούμε και αναγνωρίζουμε την εξουσία του επάνω μας.

Η απεργία των εκπαιδευτικών και η κάθε απεργία δεν θά’πρεπε να αποτελεί απλώς αποχή από την δουλειά και τα μαθήματα αλλά θά’πρεπε να γίνει ευκαιρία απεμπλοκής από ένα σύστημα που κάνει ό,τι μπορεί για να μας αλλοτριώσει, να μας αποβλακώσει, να σπείρει την έριδα μεταξύ μας και να μας συνθλίψει. Απεγκλωβιστείτε.

Νικόλαος Γρυσπολάκης

2 σκέψεις σχετικά με το “Ας γίνουμε λοιπόν Αφρική (και στην εκπαίδευση)

 1. Υπέγραψε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να εισηγηθεί 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και πενθήμερη απεργία την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τις 20 Μαΐου.

  Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες το απόγευμα την επιστράτευση των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους οι τοπικές ΕΛΜΕ.

  Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκτύπωσης και επίδοσης από τις Νομαρχίες των «φύλλων ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» στους καθηγητές.

  Η απόφαση αφορά συνολικά σε 88.000 καθηγητές που διδάσκουν στα Γυμνάσια και Λύκεια και η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επιστράτευσης τους αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα και να διαρκέσει τρεις ημέρες.

  Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που επιστρατεύονται απεργοί πριν απεργήσουν!!!

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1469727

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s