Μπράβο στους πολίτες που δεν εξεγείρονται!

Γράφει ο Παύλος

Μεταφέρω σε ξεχωριστή ανάρτηση, το σχόλιο μου στο κείμενο του Blackpanther, Από τον Τράγκα στην Ταχιάου: Οι δυο όψεις της νεοελληνικής αθλιότητας και η εμπέδωση της κοινωνικής αποσύνθεσης… , κι’ αυτό γιατί μετά την ανάγνωση ενός τόσο μεγάλου κειμένου (που μου άρεσε, άλλο αν δεν με ικανοποίησε πολιτικά), πολλοί ίσως δεν μπουν στο κόπο να το διαβάσουν.

Το σχόλιο αυτό δεν είναι βέβαια κάτι το ιδιαίτερο, από πλευράς ανάλυσης. Είναι ένα σύντομο προκλητικό σχόλιο, γραμμένο επίτηδες σε κάποια σημεία του προκλητικά, που επιθυμεί να ρίξει μια εναλλακτική ματιά στο ερώτημα, που πανταχόθεν προκύπτει, γιατί επιτέλους δεν γίνεται εξέγερση 🙂 .

Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι είμαι πολύ περισσότερο αισιόδοξος από τον Πανθηρα. Γιατί εκείνος μας αφήνει μέσα στη μαυρίλα. Ενώ εγώ ουσιαστικά λέω αυτό:

Με νέα μυαλά και νέες ιδέες, θα θέσουμε και πάλι με αξιοπιστία το θέμα της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής

Να το σύντομο σχόλιο μου:

Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια, είναι η μεγάλη επέλαση του πιο στυγνού και απάνθρωπου καπιταλισμού. Και ταυτόχρονα αυτό που συμβαίνει είναι η συντριπτική και στρατηγικού χαρακτήρα ήττα των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, μέσα σε ένα περιβάλλον, θεωρητικά, πολύ ευνοικό γι’ αυτές.
Τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μου, οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα: Η Αριστερά και ο αναρχισμός αδυνατούν να εκφράσουν ένα όραμα κοινωνικής αλλαγής, αποδεκτό από τους σημερινούς πολίτες. Και έχουν δίκιο οι πολίτες και όχι η Αριστερά, ούτε οι αναρχικοί, που δεν εξεγείρονται. Να εξεγερθούν γιατί, αφού ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί νέα πολιτικά κινήματα αυτονομημένα από τους παραδοσιακούς διαχειριστές των εξεγέρσεων; Πολύ φοβάμαι δηλαδή το ενδεχόμενο, μια εξέγερση, λόγω έλλειψης συγκρότησης, για την ώρα, νέων κινημάτων, να οδηγούσε σε χειρότερες συνθήκες από την σημερινή κατάσταση κι αυτό σε οποιαδήποτε έκβαση της.
Προσωπικά, με ένα συναισθηματικό τρόπο, υποστηρίζω την εξέγερση. Αν με ρωτήσεις όμως λογικά, αν αυτή, μέσα στις παρούσες πολιτικές συνθήκες, δηλαδή με την Αριστερά, τους αριστεριστές και τους αναρχικούς που έχουμε, αν πιστεύω ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κοινωνική συνθήκη, καλύτερη από την τωρινή, θα σου απαντούσα ότι αμφιβάλω. Και οι ελπίδες μου θα ήταν καθαρά στις χαοτικές πιθανότητες, ότι δηλαδή κόντρα σε αριστερά, αριστεριστές και αναρχικούς, θα μπορούσε τελικά να συγκροτηθεί ένα νέο κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης. Ναι, γιατί δεν πιστεύω ότι Αριστερά, αριστεριστές, σημερινοί αναρχικοί, υποστηρίζουν πραγματικά την ελευθερία και μια καλύτερη κοινωνία και ούτε ότι μπορούν να οδηγήσουν, αυτοί, σε κάτι καλύτερο.
Αυτή είναι η στρατηγική μου άποψη για την σημερινή κατάσταση και πιστεύω ότι πολλοί την συμμερίζονται, άλλο αν δεν μπορούν να την εκφράσουν με τον συνειδητό τρόπο που μόλις την έγραψα.
Ας γίνουν λοιπόν πρώτα οι αριστεροί, αριστεριστές και αναρχικοί μας, κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι τώρα και έπειτα να έχουν απαιτήσεις για κοινωνική εξέγερση.
Και σε ότι αφορά ειδικά τους αναρχικούς, η πρώτη εξέγερση που πρέπει να γίνει είναι αυτή μέσα στον αναρχικό χώρο, που όπως έχω υποστηρίξει (Δες: Ο ελληνικός αναρχικός χώρος σε πορεία σύγκρουσης με την αναρχία)  βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την αναρχία και την ελευθερία.
Για να γίνω λοιπόν προκλητικός, και μην πιαστείτε από την ακρίβεια των λέξεων, από μια μεριά, από μια μόνο μεριά, μπράβο στους πολίτες που δεν εξεγείρονται!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-ggs

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

18 σκέψεις σχετικά με το “Μπράβο στους πολίτες που δεν εξεγείρονται!

 1. Σε παραπέμπω στο Indymedia στις συζητήσεις
  http://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=742087

  απόσπασμα 1:
  «Απορια περι αναρχοκαπιταλισμου και αναρχοατομικισμου
  από Απορημενος 15:15, Σάββατο 28 Ιουλίου 2007
  θεματικές: Καμμία θεματική

  Ειδη αναρχισμου

  Διαβαζω αυτες τις μερες τα διαφορα ειδη του αναρχισμου στο internet. Καταλαβα τον αναρχοσυνδικαλισμο, τον οικοαναρχισμο, καταπια και τον αναρχοκομμουνισμο, αλλα οταν φτανω στον αναρχοκαπιταλισμο και τον ατομικιστικο αναρχισμο δεν μπορεσα να καταλαβω τιποτα. Μπορει καποιος να μου πει συνοπτικα λιγα πραγματα για αυτα τα 2 ειδη? η καμια σελιδα που να τα επεξηγει;

  απόσπασμα 2:

  Σκατά στο κράτος
  από Χρήστος 14:59, Σάββατο 6 Απριλίου 2013

  O αναρχοκαπιταλισμός είναι, απλούστατα, η άποψη ότι το κράτος οφείλει να καταργηθεί, γιατί αυτή καθαυτή η ύπαρξή του παραβιάζει τα φυσικά δικαιώματα του ατόμου στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία. Και επιπλέον, η άποψη ότι η ιδανική οργάνωση της κοινωνίας είναι η εθελοντική συνεργασία μεταξύ των ατόμων, όπως αυτή θα συμβεί σε μια πραγματική ελεύθερη αγορά χωρίς κρατική ρύθμιση. Διάβασε Murray Rothbard, μπορείς να βρεις τα βιβλία του δωρεάν στο Ίντερνετ. Μπορείς αν θες να ξεκινήσεις από εδώ.

  http://mises.org/rothbard/newlibertywhole.asp

  18:48, Πέμπτη 11 Απριλίου 2013
  από εν 10:46, Σάββατο 13 Απριλίου 2013

  Θα δούμε στο τέλος ποιανού θεωρία χρήζει επιστημονικοψυχιατρικό ενδιαφέρον. Για την ώρα ας πω, ότι άμεση δημοκρατία δεν σημαίνει «εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας δουλειάς και στα εργοστάσια», αυτό είναι κουμουνισμός, παλιά θεωρία ξεχαρβαλωμένη που μπάζει από χίλιες πάντες…

  Άμεση δημοκρατία σημαίνει ότι αποφασίζει ο καθένας για πάρτη του, στο βαθμό που δεν ενοχλούν οι πράξεις του τους άλλους, και αποφασίζουν όλοι μαζί άμεσα για συλλογικά ζητήματα στα οποία όμως και πάλι, δίνεται οι δυνατότητα στους διαφωνούντες, να δράσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους, εφόσον πάλι δεν καταστρατηγούν οι πράξεις τους την πλειοψηφία και το αντίστροφο, δηλαδή η πλειοψηφία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ή να κάνει κακό στους διαφωνούντες. Άρα ο αναρχοκαπιταλισμός, ταιριάζει εδώ, μιας και η διαφορά του αναρχοκαπιταλισμού με τον κανονικό αναρχισμό, είναι ότι ο πρώτος έχει αποβάλει το συναίσθημα και την ουτοπία (αλλά και τη θέληση), να κάνει όλους τους άλλους αναρχικούς… γιατί αυτός ο αναρχισμός καταντάει πέρα από γραφικός και φασιστικός.

  απόσπασμα 3

  Τι άλλο θα διαβάσουμε. Φασιστικός λέει ο αναρχισμός.
  από ό,τι να ‘ναι 1:40, Κυριακή 14 Απριλίου 2013

  Σε λίγο με τη φόρα που έχεις πάρει θα μας πεις ότι ο αναρχοκαπιταλισμός είναι πιο αναρχικός από τον αναρχισμό.

  Τα συμπεράσματα δικά σου Παύλο. Πως να εξεγερεί ο ένας κι ο καθένας όταν οι πολλοί θα τον βγάλουνε τρελλό!
  Σε αυτή τη χώρα η ζηλοφθονία ειναι ισχυρότερη και απο την ηλιθιότητα!

 2. μεταφυσικο το ”συμπερασμα” σου παυλο και ανευθυνο!επιχειρηματα της απαθειας! στο δρομο που χαραξε η σωτη! (παρεπιτπτοντως ειχα παρομοια ηλιθια πιστευω πριν το συνταγμα του ’11!) εγω θα ελεγα οτι η αποπολιτικοποιηση ειναι τοσο μεγαλη οπου δεν μπορει να συγκροτηθει πολιτικο σωμα να αντιπαρατεθει με τις επιλογες των αφεντικων, αλλα το πολυ πολυ να αγανακτει και να γενναει τερατα! η πλειοψηφια ειναι δουλικη μεχρι το μεδουλι, σκιες! προχωραμε σε πεισμα των καιρων ως αυτονομοι και χωρις κοινωνικες αυταπατες! και δεν εννοω να ειμαστε αντικοινωνικοι, το αντιθετο!
  συγκροτουμε δομες(πολιτικες κοινωνικες οικονομικες) ανταγωνιστικες με το υπαρχον και τσακιζουμε το φασισμο!

  και απο μενα ενα μπραβο στους πολιτες! αξιοι ηλιθιοι κ υπηκοοι

 3. Oπότε,αφού οι της αριστεράς και της αναρχίας μεριάς είναι ανίκανοι να οδηγήσουν τις μάζες στην εξέγερση,καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί ή να περιμένουμε 10000 χρόνια για τις κατάλληλες συνθήκες που θα ωριμάσουν την ταξική συνείδηση του κόσμου ή ακόμη να περιμένουμε την αποδοχή της πλειοψηφίας κάτι που θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων.

  Βρε συμφωνώ πως και οι μεν και οι δε είναι σε λάθος δρόμο,αλλά να πώ και μπράβο στον υποταγμένο και σκλαβωμένο κόσμο που δέν εξεγείρεται για να μήν ακολουθήσει την ομολογουμένως λάθος τακτική των μεν και των δε,έ αυτό δέν θα το κάνω.

  Απο εμένα τουλάχιστον,εκτός απο τις προτάσεις που έχω πάνω στο ζήτημα της εξέγερσης αλλά και στο χτίσιμο μιάς άλλης κοινωνίας,θα πάρουνε μιά μούτζα μεγαλοπρεπή για την δουλική και ανεύθυνη στάση τους.

  Μιάς και τα @ρχίδι@ τους και τον μπούλο τους τον παίρνουνε κάθε μέρα απο τους τροϊκανούς,τους εγχώριους πολιτικούς μαζί με τις ψευδαισθήσεις τους.

  Μπράβο,μπράβο….

 4. εσυ να μαθεις πρωτα να μη σβηνεις, να μη διορθωνεις κειμενα αλλων και μετα να μας γνωστοποιεις την αποψαρα σου και να κανεις κριτικες
  αγραμματε,ασχετε , καλπικε τυπε, βλακα
  το χεις λερωσει πολυ το πιατο σου, οτι και να λες θα εισαι αναξιοπιστος
  και για να γίνω λοιπόν προκλητικός, και πιασου από την ακρίβεια των λέξεων, σαλτα γαμισου και αποκατεστησε τα κειμενα οπως ηταν

  https://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2013/04/05/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD/#more-62164

  το σαιτ αυτο τελειωσε για μενα, αλλα καμμια φορα αμα βαριεμαι θα περναω απο εδω να θυμιζω σε ολους τους υπολοιπους την αμετροεπεια και τα ορια της καταντιας αυτων που στην ακυρωση της μεγαλομανιας τους,αντιδρουν με μεθοδους χουντικων λογοκριτων

  και μιλας για αναρχια και αριστερα
  σα δε ντρεπεσαι λιγακι

  δεν θελω καμμια κουβεντα μαζι σου

  αποκαταστησε τωρα τα κειμενα του παγκαλ,του μπιαφρα και το δικο μου

  αν θελεις να εκφρασεις την αποψη σου, για τους κακους μας τροπους η το κακο μας λεξιλογιο που δεν συναδει με την νοικοκυρεικη αντιληψη σου,καντο σε επομενο ποστ η θρεντ , αλλα παντως οχι στο ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΙΜΙΝΤΙΑ , ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ !!!
  ΕΣΒΗΣΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΩΣ αμπαλε-ασχετε-ανιστορητε-ερμε-χαμενε

  τελος παντων, δεν εχω να πω αλλα , ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ

  τελος

  ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΟΙ ΣΥΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΑΙΤΩ ΑΠΛΑ Η ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ, Η ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ

  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΛΕΩ , Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ ????????????

  δεν θελω να υπαρχει στο γαμημενο σαιτ , σχολιο μου “διορθωμενο”, ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΜΑΤΑ

  Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΤΕ ΤΟ (που στα παπαρια μου κιολας) η ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ

  ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
  ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ

  ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ??????????????

  • «αποκαταστησε τωρα τα κειμενα του παγκαλ,του μπιαφρα και το δικο μου»

   Μη μιλάς για μένα…εγώ επιτρέπω στον Παύλο να με διορθώνει (διακριτικά όπως το κάνει με τις γραμμές) όταν θεωρεί πως παραβιάζω τους κανόνες των ΣΧΣ

   Οι κανόνες και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται …αλλιώς θα μασταν αναρχικοί κι όχι σώφρονες πολίτες

   • σωφρον εσυ μαλακοειδες? την αδωνεια μαλακεια την εχεις αναγει σε επιστημη! εισαι απλα πολυ ΜΑΛΑΚΑΣ και σου αρεσει, ειναι προφανες! αηδιαστικο σκατο!

    • Στο εύλογο ερώτημα, γιατί δεν λογοκρίνω και το «την αδωνεια μαλακεια την εχεις αναγει σε επιστημη!», η απάντηση είναι ότι αποτελεί σχετικά περίτεχνη έκφραση και πιστεύω ότι η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της δεν πρέπει να λογοκρίνεται! 🙂

 5. «»»»»κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι τώρα «»»»»
  προσδιόρισε το και πάλεψε το, αλλιώς δεν έχει νόημα να κάθεσαι στην γωνία και να κρίνεις.
  Και μια ιστορική παρατήρηση. Περισσότεροι είναι ιστορικά οι νεκροί από πείνα, παρά από βόλι, οι λίγοι δηλαδή κάνουν την διαφορά, οι πολλοί κατόπιν εορτής, απλά δηλώνουν ότι ήταν εκεί και παίρνουν τα παράσημα, (βλέπε πχ πολυτεχνείο ).
  Η »’συνεισφορά»» των αναρχικών και των αριστερών, μπορεί να μην είναι εμφανές, αλλά είναι συνεχείς. Οι άνθρωποι που ρίχνουν άλλους ανθρώπους σε φούρνους, που δένουν άλλους ανθρώπους με αλυσίδες , ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ και όπου και οπότε τους δίνετε η ευκαιρία , όπου δημιουργείτε κενό, το κάνουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s