5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις (23 σχετικά άρθρα με το ιστορικό-εξελίξεις του θέματος 2010-2013)

http://wp.me/pPn6Y-gf5

+ όλο το ιστορικό & εξελίξεις του θέματος (2010-2013) από την πλευρά των πρόσφατων ελληνικών

κυβερνήσεων / τι έκαναν & τι δεν έκαναν + σχετικά άρθρα-δημοσιεύματα

 κατοχή 4

κατοχής θύματα

Ένα αίτημα που ουδέποτε διατυπώθηκε με αξιώσεις από την ελληνική πλευρά έρχεται στο προσκήνιο εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου αποτελεί «αγκάθι» για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Οι τελευταίες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες ώθησαν και πιέσεις της κοινής γνώμης προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της γερμανικής καγκελαρίας*, η οποία δια στόματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να αποκλείσει κάθε προοπτική διεκδίκησης. Το tvxs.gr παραθέτει 6 ερωτήσεις και απαντήσεις με αντικείμενο τις περιβόητες γερμανικές αποζημιώσεις.

*από τα links που δίνονται, όλα τα άρθρα θα τα βρείτε ανοιχτά μέσα στην ανάρτηση, λίγο παρακάτω


Τι χρειαζόμαστε για να πάρουμε τις αποζημιώσεις;

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, χρειαζόμαστε ανάγκη ισχυρής νομικής βάσης, όπως σημείωσε ο ίδιος σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις 10 Απριλίου. Περισσότερα: Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε νομική βάση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τι μας προτείνει η Γερμανία;

Προτείνει να ξεχάσουμε τις αποζημιώσεις και να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή μάλιστα αποτελεί και την πρώτη επίσημη απάντηση στις αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα που δίνει η Γερμανία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί τους Έλληνες να μην αποπροσανατολίζονται από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως το ζήτημα των αποζημιώσεων «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό». «Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη», απαντά στις δηλώσεις Σόιμπλε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.Περισσότερα: Σόιμπλε: Ξεχάστε τις αποζημιώσεις και εφαρμόστε το Μνημόνιο

Πόσα μας οφείλει η Γερμανία; 

Στα 162 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, ως πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφουν στις 8 Απριλίου τα γερμανικά ΜΜΕ. Σε άρθρο με τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία», η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στο πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την έκθεση επί των αρχείων για τις γερμανικές αποζημιώσεις από την περίοδο της Κατοχής. Περισσότερα: Spiegel: Αποζημιώσεις 162 δις οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Στο ποσό αυτό (χωρίς τόκους) είχε προσδιορίσει ότι ανέρχονται οι αποζημιώσεις και ο Μανώλης Γλέζος, σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2011. Περισσότερα: Μανώλης Γλέζος: Στα 162 δις ευρώ το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Τι λέει το πόρισμα; 

Είναι απόρρητο. Την έκθεση που συνέταξε η Ομάδα Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρέδωσε στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο Υπ.Εξ. Ο Μανώλης Γλέζος το χαρακτηρίζει «αιφνιδίως απόρρητο». Περισσότερα: Γλέζος «Αιφνιδίως… απόρρητο» το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Θα πληρώσει ποτέ η Γερμανία τα θύματα πολέμου;

Με αυτή την ερώτηση κάλυψε ο ευρωπαϊκός Τύπος την επικείμενη τότε (3 Φεβρουαρίου 2012) εκδίκαση των γερμανικών αποζημιώσεων για το ολοκαύτωμα του Διστόμου.Περισσότερα: Ευρωπαϊκός Τύπος: Θα πληρώσει η Γερμανία αποζημιώσεις για τα θύματα πολέμου;  

Παρόλα αυτά, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εκείνη την ημέρα αποφάνθηκε υπέρ της Γερμανίας. Η ιταλική δικαιοσύνη είχε λάβει θετικές αποφάσεις για τις διεκδικήσεις του Διστόμου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Χάγης, η Ρώμη δήλωσε πως θα τη σεβαστεί, ενώ ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση που έκανε στη Χάγη, δήλωσε πως «ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται» και πως το ελληνικό κράτος «θα πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση». Περισσότερα: Χάγη: Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση για το Δίστομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει τον Ιούλιο του 2011 απαράδεκτη την προσφυγή για τις αποζημιώσεις του Διστόμου από την Γερμανία. Περισσότερα: «Απαράδεκτη» κατά το ΕΔΑΔ η προσφυγή Ελλήνων για την σφαγή στο Δίστομο

Τι έχει κάνει η ελληνική Βουλή για τις αποζημιώσεις;

Τον Μάρτιο του 2012 οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής διαπίστωσαν την δυνατότητα της χώρας μας να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Τα μέλη των Επιτροπών ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο «εθνικό αυτό ζήτημα», μετά την ενημέρωση που είχαν από τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Μανώλη Γλέζο και τον υποδιοικητή της ΤτΕ,. Είχε προηγηθεί αίτημα 28 βουλευτών προερχόμενων από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι, προς συζήτηση του θέματος στην Βουλή. Περισσότερα: Στην Βουλή οι γερμανικές επανορθώσεις.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Σόιμπλε: Ξεχάστε τις αποζημιώσεις και εφαρμόστε το Μνημόνιο. Τι απαντάει η Ελλάδα.

11-04-2013

tvxs.gr

sxoliastesxwrissynora

http://wp.me/pPn6Y-geL 

tvxs

Deutsche Welle

Neue Osnabruecker Zeitung

Tagesspiegel 2

Σόιμπλε 2

Την πρώτη επίσημη απάντηση στις αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα δίνει η Γερμανία μέσω του υπουργού Οικονομικών της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί τους Έλληνες να μην αποπροσανατολίζονται από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως το ζήτημα των αποζημιώσεων «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό». «Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη», απαντά στις δηλώσεις Σόιμπλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

.

Σόιμπλε

.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην Neue Osnabruecker Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. 

Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», τονίζει στην εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν την πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Απάντηση Αβραμόπουλου

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Αναφέρει επίσης ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Τέλος προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Ανοιχτό το θέμα

Παράλληλα, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων».

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων» σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Παπαδημούλης: Προκλητικός ο Σόιμπλε

Η σπουδή του κ. Σόιμπλε να κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, είναι προκλητική, απαράδεκτη και νομικά αθεμελίωτη, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στον Real FM, αναμένει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στη δήλωση αυτή, «αν θέλει να πιστέψουμε ότι τον σχετικό φάκελο που έχει ετοιμάσει και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει για το ζήτημα τις εννοεί πραγματικά και θα τις κάνει πράξη».

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά τον συγκεκριμένο φάκελο ως απόρρητο, επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο, όπως επεσήμανε, τον δημοσιεύει το Spiegel, αλλά δεν το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ανιστόρητος και αγνώμων ο Σόιμπλε» λέει ο Μανώλης Γλέζος

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός από «ηγεμόνας» των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις «μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄παγκόσμιου πόλεμου».

Ο κ. Γλέζος αναφέρει ακόμη πως ο κ. Σόιμπλε είναι «αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί;».

«Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε» καταλήγει.

Αντίδραση και από ΑΝΕΛ

Ο κ. Σόιμπλε ας ετοιμάζεται για την εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δισ ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μαριάς.

Καμμένος: Άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των γερμανικών αποζημιώσεων

Tagesspiegel: Σε δίλημμα ο Σαμαράς για τις αποζημιώσεις

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Tagesspiegel υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ενώπιον διλήμματος όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα. Εάν παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα του Βερολίνου συνεχίζει: «Η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από Έλληνες ενάγοντες σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια, απέτυχαν. Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει την ενασχόληση με το ζήτημα».

«Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καλείται να εξετάσει την έκθεση της Ομάδας Εργασίας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: tvxs.gr

*

Καμμένος: Άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των γερμανικών αποζημιώσεων

Kammenos

Άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων που διεκδικεί η Ελλάδα πρέπει να είναι η απάντηση στην προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα.

«Η απάντηση στην προκλητική δήλωση Σόιμπλε σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι μία, αυτή που προτείναμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ:

άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων που διεκδικούμε από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που πήραν από την Ελλάδα, όπως επίσης και τις γερμανικές αποζημιώσεις όπως εδόθησαν σε όλες τις χώρες που κατέκτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε.

«Τα δώρα της κυβέρνησης Σαμαρά τύπου Siemens δεν είναι αυτά που θα εξευμενίσουν το Δ’ οικονομικό Ράιχ» πρόσθεσε.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

10-04-2013

sxoliastesxwrissynora

http://wp.me/pPn6Y-ge6

κατοχή 1

κατοχή 2

κατοχή 3

Όλοι οι Έλληνες, πληροφορηθήκαμε αυτές τις μέρες ότι η επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από 3 μήνες ερευνών,  έβγαλε το πόρισμά της για τις αποδεδειγμένες πλέον και επίσημα, οφειλές της Γερμανίας για τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας.

Το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,  έπειτα από αγώνες αλλά και απογοητεύσεις 20 ετών, για το μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, περιορίζεται σήμερα σε μια σύντομη και ξεκάθαρη ανακοίνωση. Πιστεύοντας ότι εκφράζει  την αποφασιστικότητα  ολόκληρου του Ελληνικού λαού που δεν αντέχει άλλο να ζει με ψευδαισθήσεις. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά:

 

« Eπιτέλους συλλέχτηκαν τα στοιχεία της τραγωδίας του ελληνικού λαού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Περιμένουμε πλέον από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία του.

Να διεκδικήσει, δηλαδή, τις οφειλές της Γερμανίας προς το ελληνικό δημόσιο και τους  Έλληνες  πολίτες.»

Για τη Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου,  9.4.13

Ο Γραμματέας,  Στέφανος Ληναίος

Πηγή κειμένου: κυκλοφορεί στα e-mails

(οι φωτος από μας-Google>οι γερμανοί στην ακρόπολη)

*

κατοχή 4

*

κατοχή 5

318302_193956260679384_100001950332478_418305_918607735_n

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Καταγγελία Νόαμ Τσόμσκι: “Οι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν ότι πολύτιμο έχει η Ελλάδα”-”Έχουν επιβάλλει συνθήκες σκλαβιάς”.

10-04-2013

sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

“Oι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογική πίεση στους Έλληνες. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτό”. Με αυτά τα λόγια ο κορυφαίος Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας στο Δουβλίνο, κατήγγειλε διεθνώς την πολιτική και οικονομική κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα απέναντι στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Μιλώντας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα RDS, Ο Ν.Τσόμσκι πρότεινε “Τη δημιουργία μετώπου Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας προκειμένου ο Νότος να βάλει ένα φρένο στις απάνθρωπες διεκδικήσεις του Βορρά”, ενώ υπογράμμισε πως “Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο, που οι λαοί εξεγείρονται κατά των Γερμανών, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχει αρπάξει το Βερολίνο “…

Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, όπως έγινε με την Δυτική Γερμανία του 1953, όταν η Δύση αποφάσισε να τη βοηθήσει, τη στιγμή που κατέρρεε, χαρακτηρίζοντάς το «Σωστό ».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Μάριο Ντράγκι και επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΕΕ, λέγοντας πως είναι επόμενο να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ένωσης, με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται, καθώς οδηγούν στην καταστροφή.

Τέλος μιλώντας για την Ιρλανδία είπε: «Η πολιτική εδώ είναι να αθωώνουμε τους εγκληματίες και να αφήνουμε όλο το βάρος στους φορολογούμενους» , αναφερόμενος στην μετακύλιση του τραπεζικού χρέους (εκεί οι τράπεζες πτώχευσαν σε αντίθεση με την Κύπρο που ΤΙΣ πτώχευσαν) …

Ο Νόαμ Τσόμσκυ είναι παγκοσμίως γνωστός ως πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας και καθηγητής της γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου άρχισε να διδάσκει το 1955. Ο Τσόμσκυ έχει γράψει και διδάξει πλατιά πάνω στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την πολιτική. Ανάμεσα στα έργα του είναι και τα εξής: “Εξουσίες και προοπτικές”, “Νέα και παλιά παγκόσμια τάξη”, “Αποτρέποντας τη δημοκρατία”, “Κατασκευάζοντας τη συναίνεση” (με τον Ε.Σ. Χέρμαν), “Έτος 501: Η κατάκτηση συνεχίζεται “,” Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους “,” Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός “,” Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και της νόησης “,” Τρομοκρατικά κράτη “και” Μια νέα γενιά χαράζει τα όρια “.

Οι προσπάθειες του Τσόμσκυ για μεγαλύτερη δημοκρατία τιμώνται παγκόσμια από κινήματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Παπούλιας – Αβραμόπουλος για γερμανικές αποζημιώσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση  enet.gr,  15:56  Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ισχυρή νομική βάση θα πρέπει να έχει η ελληνική πλευρά για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο. «Μία τέτοια κίνηση είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική», απάντησε ο υπουργός εξωτερικών σε ερώτηση του προέδρου για την πορεία του πορίσματος των γερμανικών αποζημιώσεων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

Ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε διατυπώσει τη σχετική διακοίνωση στη γερμανική πλευρά, ως υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι «υπεβλήθη ένα πόρισμα, το οποίο, αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, προωθήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς -εφόσον είναι να προχωρήσουμε, η πολιτική βάση είναι δεδομένη- χρειάζεται νομική τεκμηρίωση. Περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία νομίζω ότι δεν θα αργήσει, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ελληνοτουρκικά, θέμα για το οποίο ο Δ. Αβραμόπουλος εκτίμησε πως έχουν γίνει βήματα μπροστά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών ότι ήταν «πολύ καλή» η απαντητική επιστολή που έστειλε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου. «Τη διάβασα με προσοχή», σημείωσε ο Πρόεδρος, ο δε Δημ. Αβραμόπουλος απάντησε λέγοντας ότι «βάζω τα πράγματα στη θέση τους, γιατί η αρχή της έντιμης διπλωματίας μετράει, αποδίδει. Πρέπει να ξέρει ο καθένας τι εννοεί ο άλλος κι η ειλικρίνεια, όσο και αν δεν συμβιβάζεται με την έννοια της διπλωματίας, έτσι εξελίχθηκε, τελικά φέρνει αποτελέσματα».

«Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι σιγά- σιγά ανατάσσεται η θέση της χώρας μας στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται σε φάση ρευστότητας και μεγάλων αλλαγών. Για όλα αυτά, έχουμε στοχευμένη πολιτική και συγκριτικά με αυτό που σας είχα πει την τελευταία φορά, έχουμε κάνει βήματα μπροστά, είναι θετικά και προχωράμε», κατέληξε.

Πηγή: enet.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε νομική βάση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

19:37, 10 Απρ 2013 | tvxsteamtvxs.gr/node/125285

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Την ανάγκη ισχυρής νομικής βάσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το σχετικό πόρισμα έχει ήδη προωθηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.  «Εφόσον είναι να προχωρήσουμε, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μία τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η πολιτική βάση είναι δεδομένη, είπε, η κυβέρνηση προώθησε – ως όφειλε- το θέμα και πλέον «περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», η οποία όπως εκτίμησε, δεν θα αργήσει, «για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε και την ικανοποίηση του για την απαντητική επιστολή του κ. Αβραμόπουλου προς τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η αρχή της έντιμης  διπλωματίας μετράει, αποδίδει.  Πρέπει να ξέρει ο καθένας τι εννοεί ο άλλος και η ειλικρίνεια, όσο και αν δεν συμβιβάζεται με την έννοια της διπλωματίας, τελικά φέρνει αποτελέσματα», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών για να σημειώσει επίσης, ότι σιγά-σιγά ανατάσσεται η θέση της χώρας μας στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται σε φάση ρευστότητας και μεγάλων αλλαγών.

«Για όλα αυτά» συμπλήρωσε «έχουμε στοχευμένη πολιτική και έχουμε κάνει βήματα μπροστά».

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Der Spiegel: «Η Γερμανία χρωστά 162 δισ. ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα»

11-04-2013

tanea.gr

sxoliastesxwrissynora

http://wp.me/pPn6Y-geF 

Der Spiegel logoSpiegel: «Η Γερμανία χρωστά 162 δισ. ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα»

Σε 162 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα για πολεμικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel.

Θετικά απαντά ομάδα εμπειρογνωμόνων μετά από ενδελεχείς έρευνες σε αρχεία, όπως αναδημοσιεύει από «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» το περιοδικό Der Spiegel και παρουσιάζει η Deutsche Welle.

H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία, Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» όμως για πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτηρίων.

Σύμφωνα με το Spiegel το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Το συνολικό ποσό των 162 δισ ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

Πηγή: tanea.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Άρθρο – Ομολογία στη Γερμανική Εφημερίδα Τagesspiegel «Η γερμανική Κατοχή κατέστρεψε την Ελλάδα»

11-04-2013

politis-news.com

sxoliastesxwrissynora

http://wp.me/pPn6Y-geU

Tagesspiegel 2

κατοχή 1

11/04/2013 – 17:24

Την ώρα που η συζήτηση σε Αθήνα και Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημώσεις έχει «ανάψει» για τα καλά, μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η εφημερίδα Tagesspiegel δεν διστάζει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να γράψει: «Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα».

Στην εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν»

Στο άρθρο μάλιστα επιχειρείται και μια ανάλυση του διλήμματος, ενώπιον του οποίου φέρεται να βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκληθούν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ».

«Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της, είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει» παρατηρεί ακόμη η γερμανική εφημερίδα.

Και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα τραβήξει εις μάκρος η υπόθεση».

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο στη διαδικτυακή του έκδοση, υποστηρίζει ότι το σύνολο των οφειλών από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ανέρχεται σε 162 δισ. ευρώ και θα επαρκούσε, για να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά επιθυμεί, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με το Βερολίνο.

Διελκυστίνδα Αβραμόπουλου – Σόιμπλε

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι το θέμα «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» και δε βλέπει «καμία ελπίδα» στη σχετική αξίωση της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε: «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται».

Σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή, το καθορίζει η διεθνής Δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Επίσης, είπε ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Πηγή: politis-news.com

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Μανώλης Γλέζος: Στα 162 δισ. ευρώ το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα

09:31, 14 Ιαν 2011 | tvxsteamtvxs.gr/node/52471

Ο αντισταστιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, παραχώρησε συνέντευξη στο σταθμό Σκάι κατά την οποία προσδιόρισε το ύψος των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τόκους.

Ο Μανώλης Γλέζος υποστήριξε πως οι μετρήσιμες, καταγεγραμμένες αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα και σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, αγγίζει τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τα αναγκαστικά δάνεια που σύναψε με την Ελλάδα. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει σοβαρή την απόφαση του πρωθυπουργού για το αίτημα παρέμβασης στη δίκη στο δικαστήριο της Χάγης και προτείνει για να αποκτήσει πολιτικό βάρος η εκδίκαση της υπόθεσης, να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Γλέζος καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν σε αγωγές και να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο το θέμα των επανορθώσεων προς το δημόσιο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Αρχαιολογικοί θησαυροί: «Τα δώρα των δωσίλογων Ελλήνων στους Γερμανούς», που έπαιρναν από τα μουσεία. Μία δεύτερη κατηγορία που εντάσσεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αφορά τη ληστεία όπως χαρακτηρίζει «που έκαναν από τα μουσεία οι Γερμανοί Αρχαιολόγοι» και μία τρίτη κατηγορία αφορά τις παράνομες και μυστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που έκαναν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι χωρίς την παρουσία της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. «Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε ο κ. Γλέζος.
  • Αναγκαστικά Δάνεια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», η χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει και αυτή ήταν στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της: «τη μαύρη περίοδο της κατοχής, μέσα στο θανατικό της πείνας, η Ελλάδα δάνειζε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι κατακτητές -και για αυτό λέγεται και αναγκαστικό δάνειο- και μάζεψαν ότι πλούτο υπήρχε στη χώρα, τον μετέφεραν στη Γερμανία για να ζήσει ο Γερμανικός Λαός». Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
  • Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας. Οι πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις των δύο στρατών ή του γερμανικού στρατού με τις αντάρτικες ομάδες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.

Ανάλογες αποζημιώσεις είχε επιδικάσει η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για όλες τις χώρες του Άξονα και συγκεκριμένα για τη χώρα μας υπήρξε επιδίκαση αποζημιώσεων στη Βουλγαρία και την Ιταλία, χώρες οι οποίες σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. «Η Ιταλία και Βουλγαρία τα πλήρωσαν μπορεί να ήταν λίγα αλλά τα πλήρωσαν και το λογικό ερώτημα είναι θα «βλέπανε» ποτέ οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι φασίστες την Ελλάδα εάν δεν ήταν η Γερμανία; Με ποιο δικαίωμα αυτοεξαιρείται η Γερμανία όταν οι κολαούζοι της πλήρωσαν;»

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Γλέζος: «Αιφνιδίως… απόρρητο» το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

11:24, 09 Απρ 2013 | tvxsteamtvxs.gr/node/125113

Στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, παρέδωσε ο υπουργός ΕξωτερικώνΔημήτρης Αβραμόπουλος την απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, υποστήριξε ότι το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής κατέληξε «αιφνιδίως απόρρητο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γλέζος, υποστηρίζει ότι «η επανάληψη της τακτικής και της φυγομαχίας και από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν μας εκπλήσσει».

«Το οφειλόμενο στην Ελλάδα ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ του ποσού που είχε επιδικάσει το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και το ποσό αυτό είναι γνωστό: Πρόκειται για 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, το οποίο προκύπτει ως άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων» υπογραμμίζει ο Μανώλης Γλέζος.

Τέλος αναφέρεται στο επίσης «σπουδαίας ηθικής τάξης ζήτημα της επιστροφής τωναρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι Ναζί από τη χώρα, για τους οποίους ούτε καν γίνεται λόγος».

Νομική επεξεργασία

Αναφορικά με την απόρρητη, όπως χαρακτηρίστηκε έκθεση, θα ακολουθήσει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο που θα υποβάλλει τελικά τη σχετική γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το έργο της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου και περιελάμβανε τη συλλογή, κωδικοποίηση, καταγραφή, ταξινόμηση και προστασία του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού.

Όπως σημείωνε ο κ. Σταϊκούρας,
 το σχετικό αρχειακό υλικό συγκεντρώθηκε σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά. Έγινε επίσης ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού, και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.

Ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, ο κ. Σταϊκούρας παρέδωσε με τη σειρά του την έκθεση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Ευρωπαϊκός Τύπος: Θα πληρώσει η Γερμανία αποζημιώσεις για τα θύματα πολέμου;

16:40, 02 Φεβ 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/83820

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρεται στην επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί αύριο εάν η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει δισεκατομύρια ευρώ στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χαρακτηριστικό το ολοσέλιδο άρθρο την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeitμε τίτλο «Πόσο κοστίζει η δικαιοσύνη;» και υπότιτλο «Τα θύματα των Ναζί πιθανόν να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα πληρώνει μέχρι τώρα η Γερμανία».

Τι είναι σημαντικότερο στην Ευρώπη, η δικαιοσύνη ή η νομική ειρήνη; Μέχρι τώρα οι ιδιώτες δεν μπορούν να προσφύγουν κατά ξένων κρατών για αποζημιώσεις.

Όπως λέγεται, την αντιμετώπιση των εγκλημάτων πολέμου, της καταναγκαστικής εργασίας και της βίαιης απομάκρυνσης προσώπων από τον τόπο τους τη ρυθμίζει η εξωτερική πολιτική – πώς αλλιώς θα μπορούσαν τα κράτη να ενεργούν ως εθνικά κυρίαρχα;
Τι γίνεται όμως, αν η εξωτερική πολιτική δεν αποζημιώνει τα θύματα;

Έτσι βλέπουν τα πράγματα όλο και περισσότερα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, που κατάφεραν να επιζήσουν. Προσφεύγουν κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για ατομική αποζημίωση – και δικαιώνονται από τα δικαστήρια της πατρίδας τους.

Αντιδρώντας η γερμανική κυβέρνηση προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αύριο θα εκδώσει σχετική απόφαση. Θα πρέπει βάσει της απόφασης να πληρώσει η Γερμανία δισεκατομμύρια;», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε τα χρέη της

Η  εφημερίδα La Croix δημοσιεύει άρθρο του Vincent De Féligonde με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Μεταπολεμικά η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε όλα τα χρέη της» στο οποίο ο φιλοξενεί τις απόψεις του Γερμανού ιστορικού Albrecht Ritchl, καθηγητή στο London School of Economics.

Στον υπότιτλο του άρθρου υπογραμμίζεται ότι «Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Αlbrect Ritchl, καθηγητή στο London School of Economics το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της χώρας του μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Στην εισαγωγή του το εν λόγω άρθρο υπογραμμίζει ότι αυτό ονομάζεται ειρωνεία της Ιστορίας και παρατίθενται τα λόγια του Γερμανού καθηγητή: «Από μια αντιστροφή των δεδομένων η Γερμανία ξαναβρίσκεται απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της στην κατάσταση στην οποία βρισκόντουσαν οι τελευταίοι μετά το πέρας του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου: Μια χώρα πιστωτής που θα πρέπει να επιλέξει κατά πόσο θα απαιτήσει να την ξεπληρώσουν ή όχι».

Το δημοσίευμα συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι ο Γερμανός καθηγητής κ. Ritschl, ειδικός σε ζητήματα ιστορικής οικονομίας, έχει μελετήσει σε βάθος το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών της χώρας μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Έτσι το 1929, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν χρεωμένη στο εξωτερικό σε ύψος 75 με 80% του ΑΕΠ εξαιτίας των αποπληρωμών των αποζημιώσεων του 1914 – 1918. Προκειμένου να εξοφλήσει, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας πολιτικής αποπληθωρισμού : μείωση κατά 30% των μισθών με προκαθορισμένες τιμές και καταπολεμώντας τα μονοπώλια.

«Όπως στην Ελλάδα σήμερα» σχολιάζει ο καθηγητής. «Αυτή η πολιτική υπήρξε οικονομικά επιτυχής, αλλά πολιτικά καταστροφική» υπογραμμίζει ο ίδιος, εφόσον άνοιξε το δρόμο στους Ναζί να αναρριχηθούν στην εξουσία και οι οποίοι στη συνέχεια μπλόκαραν τις αποζημιώσεις.

Μετά το 1945, για να διασφαλίσει μια γρήγορη ανάταξη της οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας, νέου συμμάχου τους απέναντι στους Σοβιετικούς, οι ΗΠΑ επέβαλαν στα κράτη που επωφελούνταν από το Σχέδιο Μάρσαλ να μην ζητήσουν αμέσως τις οφειλές των Γερμανών.

Το 1953, οι συμφωνίες του Λονδίνου συνεπώς, προέβλεπαν, τα χρέη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (περίπου το 100% του γερμανικού ΑΕΠ το 1938) – χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, για τις οποίες δεν δόθηκαν νούμερα – να εξοφληθούν μόνο μετά την ενδεχόμενη επανένωση των δύο Γερμανιών.

«Παραδόξως, δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα αυτό κατά τις διαπραγματεύσεις «2 + 4″, που κατέληξαν στην επανένωση της Γερμανίας από καμιά άλλη χώρα πλην της Ελλάδος» λέει ο Albrecht Ritschl.

Και ο ίδιος ο Χέλμουτ Κολ είχε πει αυτοπροσώπως ότι εάν οι πιστωτές του 1945 χρειαζόταν να απαιτήσουν τα οφειλόμενα τους η χώρα του θα χρεοκοπούσε. Συνεπώς η Γερμανία δεν πλήρωσε.

Ακόμα καλύτερα, συνεχίζει το δημοσίευμα. Στα μάτια του ιστορικού, σε αυτή η πολιτική οφείλεται το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο. Ένα θαύμα που βασίζεται στο πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορίου που είχε σαν αποτέλεσμα να διευρύνει τα χρέη των άλλων χωρών.

Εξ ου και το δίλημμα για το Βερολίνο που συνοψίζεται ως εξής για τον Γερμανό καθηγητή: «Να υποχρεώσει τα κράτη να πληρώσουν, με κίνδυνο να τα κάνει να ματώσουν μέχρι θανάτου, ή να δεχθεί να διαγράψει τα δάνεια που έχει δώσει για να τα σώσει» και να σωθεί και η ίδια καταλήγει ο συντάκτης.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Χάγη: Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση για το Δίστομο

13:31, 03 Φεβ 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/83922

Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα. Το Δικαστήριο τάχθηκε κατά των θετικών αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για την περίπτωση του Διστόμου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Ρώμη δήλωσε πως θα τη σεβαστεί, ενώ ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση που έκανε στη Χάγη, δήλωσε πως «ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται» και πως το ελληνικό κράτος «θα πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση».

Το βασικό νομικό διακύβευμα της δίκης αφορούσε το δικαίωμα στην ετεροδικία, δηλαδή το δικαίωμα της Γερμανίας να μην δικάζεται ως κράτος από δικαστήρια άλλων χωρών και επομένως να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (στην προκειμένη περίπτωση της Ιταλίας), όταν αυτά κρίνουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, εγκρίνοντας κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων του ναζισμού στην Ιταλία, αλλά και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος» ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.

Παρών κατά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, ήταν και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθηγητής Στέλιος Περράκης, καθώς η Ελλάδα έχει παρέμβει υπέρ της Ιταλίας στην υπόθεση.

Το ιστορικό του δικαστικού αγώνα για το Δίστομο

Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 1995 από τον νομικό και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για ηθική ικανοποίηση για τις θηριωδίες στο Δίστομο.

Το 1997 εκδίδεται η υπ’ αριθ 137/97 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαιώνει τους Διστομίτες και επιδικάζει αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Το 2000 το γερμανικό δημόσιο ασκεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δικάζεται σε ξένη χώραγια τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν. Εκδίδεται η υπ΄ αριθ. 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του γερμανικού δημοσίου.

Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τα ποσά που διά της ως άνω δικαστικής αποφάσεως οφείλει και έτσι ο Ιωάννης Σταμούλης προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Το γερμανικό δημόσιο ασκεί αμέσως ανακοπή (το 2002). Η ανακοπή γίνεται δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο και ως εκ τούτου οι Διστομίτες δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Το 2004 ο Ι. Σταμούλης επικαλείται τον Κανονισμό 44/2001 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυνάμει του οποίου η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.

Επιλέγει την Ιταλία προκειμένου να κινήσει αυτή τη διαδικασία και το Νοέμβριο του 2008(μετά από τετράχρονο αγώνα και στην Ιταλία) κηρύσσεται εκτελεστή η απόφαση της Λιβαδειάς στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

Η Γερμανία προσφεύγει στη Χάγη θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου το δικαίωμα να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία. Η Γερμανία ζητά να αναγνωριστεί το προνόμιο της ετεροδικίας σε δίκες που αφορούν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρώμη «σέβεται» την απόφαση

«Η Ιταλία σέβεται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, έστω κι αν το περιεχόμενό της δεν συμπίπτει με τις θέσεις της κι εννοεί να αντιμετωπίσει με την Γερμανία το θέμα των οδυνηρών γεγονότων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου»,δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ρώμης Τζούλιο Τέρτσι.

Στις δηλώσεις του για την απόφαση, ο Τέρτσι προσθέτει: «έστω και αν η απόφαση δεν συμπίπτει με τις θέσεις μας, θεωρούμε ότι προσφέρει μια χρήσιμη συμβολή που θα οδηγήσει προς μια συνολική διευθέτηση, ιδίως υπό το φως της αναφοράς του Δικαστηρίου στην σημασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές για να εξευρεθεί μια λύση».

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «η Ιταλία εννοεί να συνεχίσει, όπως έκανε ως τώρα, να αντιμετωπίζει μαζί με την Γερμανία όλες τις διαστάσεις των προβλημάτων που απορρέουν από τα οδυνηρά συμβάντα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προοπτική διαλόγου και προστασίας των αιτημάτων δικαιοσύνης των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Στ. Περάκης: Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται

Την άποψη ότι «ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται» και πως το ελληνικό κράτος «θα πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση», εκφράζει ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση που έκανε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ερωτηθείς, σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, που αποδέχθηκε τις θέσεις της γερμανικής πλευράς, ο κ. Περράκης δήλωσε: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σαφώς σε μία συντηρητική γραμμή με μία εξαιρετικά στενή ερμηνεία του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, με την έννοια ότι δεν διαπίστωσε καμία μετακίνηση πρακτικής στο θέμα της ετεροδικίας των κρατών, όταν μάλιστα τίθεται ζήτημα από την πλευρά ιδιωτών οι οποίοι με αγωγές τους επικαλούμενοι παραβιάσεις σοβαρές, ανθρωπιστικού δικαίου και δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε διάρκεια ένοπλων συρράξεων, κατοχής κ.λπ., ζητούν επανόρθωση. Είναι ένας δρόμος που ακολουθήσαμε και στην Ελλάδα, είναι ένας δρόμος που είναι η καινούργια, αν θέλετε, αντίληψη, πέρα από την κλασσική παραδοσιακή, της διακρατικής συνεννόησης προκειμένου να υπάρξουν επανορθώσεις».

«Το Δικαστήριο», όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων «θεώρησε ότι η Ιταλία με τις δικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει, αποδεχόμενη τα αιτήματα ιδιωτών, παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων εκτέλεσης των δικών μας Δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς και του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση σφαγής του Διστόμου, καθώς επίσης και για την κατάσχεση της βίλας Vigoni. Αυτή είναι η μία, πρώτη ανάγνωση που μπορεί να κάνει κανείς και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πλειοψηφία του Δικαστηρίου, αφού υπάρχουν και τρεις Δικαστές οι οποίοι ακολουθούν άλλη κατεύθυνση, βλέπουν διαφορετικά τη θέση του ατόμου σήμερα στο διεθνές γίγνεσθαι και μάλιστα μπροστά στην κρατική κυριαρχία, η οποία προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματα τα φοβερά τα οποία κάνει το κράτος».

«Από την άλλη πλευρά το Δικαστήριο», σύμφωνα με τον κ. Περράκη, «ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η Ιταλία και η Γερμανία, άρα το επεκτείνουμε τώρα αυτό γιατί αυτό ενδιαφέρει κι εμάς, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνομιλίες προκειμένου να διευκρινιστεί τί ακριβώς μέλλει γενέσθαι με τα ζητήματα των επανορθώσεων. Δηλαδή το Δικαστήριο θέλει να επαναφέρει σε διακρατικό επίπεδο συνεννόησης το θέμα των επανορθώσεων. Άρα λοιπόν η συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι έστω και αν είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Δικαστές δεν διαπιστώνουν εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου, το θεωρούν σαν να είναι κάτι παγωμένο, ενώ δε νομίζω ότι τα πράγματα είναι έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι σοφότεροι να ξέρουν αυτοί».

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει ο καθηγητής, «δείχνει ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται και σημαίνει ότι το κράτος, δηλαδή και η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει πια αυτή να προχωρήσει στην διεκδίκηση με τυπικό τρόπο. Δηλαδή να ξαναπιάσει τη σκυτάλη από εκείνη την περίφημη ρηματική διακοίνωση του 1995, η οποία έμεινε αναπάντητη και επί πολλές δεκαετίες μετά, βέβαια αυτό είναι μία απόφαση πολιτική, δεν ανήκει σε μένα, λέω την προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή, προκειμένου να διεκδικήσουμε τις επανορθώσεις για όλα τα ολοκαυτώματα που γίνανε στην Ελλάδα, καθώς επίσης, αυτοτελές ζήτημα είναι αυτό, το θέμα του αναγκαστικού δανείου του 1942-1943. Ξέρετε, ο αγώνας για την δικαίωση είναι μακρύς και δυστυχώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν λέει ακόμα να κλείσει, πόσο μάλιστα όταν βγαίνουν και τέτοιες αποφάσεις».

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε πως «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση με προσοχή».

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολίασε σχετικά:«η απόφαση του Δικαστηρίου είναι αρνητική σε όλα της τα σημεία. Υπάρχει ένας δικονομικός κανόνας ότι τα εγκλήματα έγιναν, τα δικαιώματα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουν κράτη. Δηλαδή διάδικοι και διεκδικητές πρέπει να είναι μόνο κράτη».Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι πιεστούν τα κράτη και να καταθέσουν προσφυγές, ώστε να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις θηριωδίες που έγιναν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Το θετικό για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζει ο κ. Σφουντούρης, είναι η κίνηση των 28 βουλευτών, που υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να συζητηθεί στην Βουλή το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή και συνυπογράφεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ένα άλλο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Σφουντούρη, είναι αυτό που αφορά τα θύματα στο Δίστομο, και το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι άλλο να μην μπορείς να βρεις το δικαστή που θα δικάσει την υπόθεσή σου και άλλο να μην εφαρμόζεται μία δικαστική απόφαση».

Ικανοποίηση στο Βερολίνο

Mε ικανοποίηση έκανε δεκτή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το Βερολίνο. Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σημείωσε ότι «είναι καλό και ωφελεί όλους ότι δεν υπάρχει πλέον νομική αβεβαιότητα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η γερμανική προσφυγή δεν στρεφόταν εναντίον των θυμάτων του Ναζισμού, των οποίων η οδύνη δεν αμφισβητείται, όπως δεν αμφισβητείται και η γερμανική ευθύνη».

Απαντώντας εμμέσως στη δήλωση του pροέδρου του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη και τη λύπη του για το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αρνείται τις αποζημιώσεις και κάλεσε τις δύο πλευρές να διευθετήσουν το θέμα σε διμερείς διαπραγματεύσεις, o κ. Βεστερβέλε δεσμεύθηκε ότι «πέρα από νομικές υποχρεώσεις, θα συνεχίσουμε να επανορθώνουμε». Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει όλα τα ερωτήματα για την υλοποίηση της απόφασης, «με τους Ιταλούς φίλους μας, ως εταίροι και στο πνεύμα των στενών διμερών σχέσεων εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά της, σχολιάζοντας την απόφαση η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «μεγάλη οπισθοδρόμηση για την διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «η ετεροδικία τίθεται υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαβάστε επίσης: Δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για την απόφαση της Χάγης

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για την απόφαση της Χάγης

20:00, 03 Φεβ 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/83963

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δικαίωσε τη Γερμανία επί της προσφυγής της σχετικά με τις αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε την εθνική προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.»

Η απόφαση που δεν συμβαδίζει «ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες, ούτε με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και γενικότερα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Πρόσθεσε επίσης ότι «επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει λήξει».

«Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο, ο λαός πρέπει να αξιολογήσει πόσο σοβαρές είναι οι θέσεις των διάφορων ευρωλάγνων, θεσμολάγνων και ευρωαριστερών που συνεχώς μιλούν για αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σχολίασε το ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Το δίκιο του ο λαός μπορεί να το κατακτήσει μόνο σε εναντίωση με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, με την πάλη για την ανατροπή τους».

«Η ριζοσπαστική αριστερά επισημαίνει το τεράστιο διαχρονικό «έγκλημα» της μεταπολεμικής πολιτειακής τάξης της χώρας μας να μην διεκδικηθούν: α) οι αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις θηριωδίες που έγιναν κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, β) το περίφημο κατοχικό δάνειο. Η πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών άλλων κομμάτων, 28 στο σύνολό τους να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η ελληνική πολιτεία να κινηθεί διεθνώς με όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα και η χώρα για τις ναζιστικές θηριωδίες και το κατοχικό δάνειο είναι επιβεβλημένη ιστορική επιταγή», δήλωσε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Κώστας Ήσυχος και πρόσθεσε: «Μπορεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να έχει αρνητική απόφαση επικαλούμενο νομικοτεχνικές πτυχές. Κανένα Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να αρνηθεί την αντιναζιστική και αντιφασιστική ιστορία κανενός λαού, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Θα εμμείνουμε και θα επιμείνουμε στην αποκατάσταση της αλήθειας και της ιστορίας μας».

«Δεν μας εξέπληξε η απόφαση. Αλλωστε την άποψή μας για τα Δικαστήρια τύπου «Χάγης» την έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

«Στεκόμαστε όρθιοι και οργισμένοι απέναντι στη νέα επίδειξη ισχύος, των «νεοχιτλερικών» δια του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αυτή τη φορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του τοΠανελλήνιο Άρμα Πολιτών και προσθέτει: «Ο ελληνικός λαός, γνωρίζει τους ενόχους της εγκληματικής αδιαφορίας, να εγερθούν έγκαιρα οι απαιτήσεις αποζημιώσεων από τη Γερμανία, για τα όσα υπέστη η Χώρα μας, την περίοδο της Κατοχής, από τα Χιτλερικά στρατεύματα και τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών. Δεν θα πάψουμε, να αγωνιζόμαστε για αυτά, ως και τη θεσμική δικαίωση. Η υπόθεση, δεν κλείνει για μας τους Έλληνες και συνιστά τη μία μόνο πτυχή διεκδίκησης του συνόλου των πολεμικών αποζημιώσεων, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα».

Αντιδράσεις και στη Βουλή

Την αγανάκτησή τους για την απόφαση εξέφρασαν βουλευτές με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια.

«Υποδέχομαι την απόφαση της Χάγης με αγανάκτηση και δάκρυα. Ξανακλαίμε τους νεκρούς μας και τα θύματα του Διστόμου. Καμία ετεροδικία δεν ακυρώνει και παραγράφει τα εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βύρωνας Πολύδωρας, στο περιθώριο συζήτησης επερώτησης της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Κανείς, καμιά απόφαση κανενός δικαστηρίου, δεν μπορεί να παραγράψει την ιστορία», δήλωσε αργότερα από πλευράς του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης. «Δεν μπορεί να διαλύσει, να σβήσει από τη μνήμη των ανθρώπων, το αίμα που αδίκως έχει χυθεί. Δικαιολογημένα αγανακτήσατε, αγανακτεί όλος ο ελληνικός λαός, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως έχον να κάνουν με ένα λαό με μνήμη και ιστορική συνείδηση, που μπορεί και αντέχει στις κακουχίες, γιατί έχει DNA μαχητή αυτός ο λαός», πρόσθεσε.

«Η δήλωση Πολύδωρα μας εκφράζει. Η ελληνική ιστορία συναρπάζει και μας παιδαγωγεί, και αποδεικνύει πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μπορούνε πολλά – και μπορεί να ξεπεράσουμε και την σημερινή οικονομική καταχνιά», παρατήρησε τέλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις & εγκλήματα πολέμου: Η Χάγη αναγνωρίζει στη Γερμανία την αρχή της ετεροδικίας.

sxoliastesxwrissynora

04-02-2012

short  link   wp.me/pPn6Y-cAx

Η Γερμανία δεν μπορεί να δικαστεί από δικαστήρια άλλης χώρας για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά την περίοδο του ναζισμού. Το Δ.Δ. της Χάγης απεφάνθη ότι τέτοιες αποφάσεις θα αμφισβητούσαν την κυριαρχία της.

Οι 12 από τους 15 δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δικαίωσαν σήμερα τη Γερμανία στη δικαστική διαμάχη με την Ιταλία για το θέμα της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου βάσει αποφάσεων που ελήφθησαν από ιταλικά δικαστήρια.

“Η τακτική των ιταλικών δικαστηρίων, να αρνηθούν στη Γερμανία την αρχή της ετεροδικίας (…) στοιχειοθετεί αθέτηση των υποχρεώσεων του ιταλικού κράτους έναντι της Γερμανίας”, είπε αιτιολογώντας την ετυμηγορία ο πρόεδρος του Δ.Δ. Ιάπωνας Χισάουι Οουάντα. Οι απόφαση είναι τελεσίδικη και δεσμευτική για όλα τα κράτη.

Το δικαστήριο προέτρεψε Βερολίνο και Ρώμη να διαπραγματευτούν σε εθελοντική βάση.

Περίπου 600.000 Ιταλοί αιχμάλωτοι στο διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 1943 και του Μαΐου του 1945, δεν αναγνωρίζονταν από την Βέρμαχτ ως αιχμάλωτοι πολέμου και χρησιμοποιούνταν ως καταναγκαστικοί εργάτες. Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΕ απεφάνθη ότι πρώην αιχμάλωτοι στρατιώτες και οι συγγενείς αυτών δεν μπορούν να διεκδικήσουν ατομικά αποζημιώσεις.

Υπόθεση μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος

Η απόφαση ισχύει και για άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίοι ελήφθησαν ελάχιστα έως καθόλου υπόψη από συλλογικές ρυθμίσεις της δεκαετίας του 60.
Η ιταλική δικαιοσύνη είχε αναγνωρίσει σε συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής σφαγής του Διστόμου το δικαίωμα να διεκδικήσουν μέσω ιταλικών δικαστηρίων αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η σύμβουλος για θέματα διεθνούς δικαίου της γερμανικής κυβέρνησης Σουζάνε Βάσουμ-Ράινερ είχε εξηγήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Δ.Δ. ότι η διεθνής νομοθεσία και οι ειρηνευτικές συνθήκες θα ετίθεντο σε κίνδυνο αν αιρόταν η αρχή της ετεροδικίας από εθνικά δικαστήρια.

Είχε προειδοποιήσει μάλιστα για πρόκληση “νομικού χάους” και για παγκόσμιο κύμα προσφυγών από μεμονωμένα πρόσωπα.
Το επιχείρημα της ιταλικής πλευράς ήταν ότι η ετεροδικία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όταν αυτά έχουν διαπραχθεί από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους στο έδαφος ενός άλλου κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στη Χάγη Πάολο Πούτσι ντι Μπενίσικι δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι “δεν είμαστε απογοητευμένοι” επισημαίνοντας η ετυμηγορία κάνει ευδιάκριτα τα όρια ισχύος της αρχής της ετεροδικίας των κρατών.

Το διακύβευμα

Ποιο ήταν ακριβώς το διακύβευμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο;

Την άποψή του κατέθεσε ο Γερμανός δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκερ, ο οποίος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με υποθέσεις θυμάτων από εγκλήματα πολέμου:

“Το ερώτημα ήταν:

Ισχύει ακόμη σήμερα απεριόριστα η αρχή της ετεροδικίας των κρατών ή υπάρχουν εξαιρέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”;

Ο Βασίλειος Χατζηϊωάννου, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Δικηγόρος παρατηρεί: «Κατά το διεθνές δίκαιο το προνόμιο της ετεροδικίας συνίσταται στο ότι ένα αλλοδαπό κράτος δεν υπάγεται στην δικαιοδοσία δικαστηρίων άλλου κράτους για πράξεις κυριαρχίας που διενεργούν λειτουργοί και υπάλληλοί του.

Το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης είναι συνοπτικά το εξής:

Ότι οι πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στο Δίστομο, ανεξάρτητα του ότι ήταν παράνομες (αυτό δεν αμφισβητήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο), θεωρούνται πράξεις κυριαρχίας της Γερμανίας και επομένως υπάγονται στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων της (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αγωγών αυτών, καθώς τα Γερμανικά δικαστήρια απορρίπτουν τέτοιες αγωγές)».

Συνεπώς, συνεχίζει ο Έλληνας νομικός, «η κατά παράβαση του προνομίου της ετεροδικίας έκδοση από μη Γερμανικό δικαστήριο (εν προκειμένω από το πρωτοδικείο της Λιβαδειάς) απόφασης κατά του Γερμανικού Δημοσίου και εν συνεχεία, η απόπειρα εκτέλεσής της (εφαρμογής της) από δικαστήριο άλλου κράτους (Ιταλίας) είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ήδη από το 2002 και αυτό ακόμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε άλλη παρεμφερή περίπτωση αγωγών συγγενών θυμάτων κατά της Γερμανίας έκρινε ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία επί τέτοιων αγωγών λόγω της ετεροδικίας της Γερμανίας».

Η απόφαση εξασφαλίζει “νομική ασφάλεια”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός ότι το Βερολίνο προσέφυγε στο Δ.Δ. της Χάγης δε σημαίνει ότι στρέφεται κατά των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού.

Ο Ιταλός ομόλογός του Τζούλιο Τέρτσι επισήμανε από την πλευρά του ότι η Ρώμη σέβεται την απόφαση, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση του Δ.Δ. χαρακτηρίζοντάς την “μεγάλη οπισθοδρόμηση για την διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Σχετικά Άρθρα

Πηγή: Deutsche welle – DAPD / AFPD / Ludger Kazmierczak / Άρης Καλτιριμτζής – Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος  & skai.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

«Απαράδεκτη» κατά το ΕΔΑΔ η προσφυγή Ελλήνων για τη σφαγή στο Δίστομο

17:01, 06 Ιουλ 2011 | tvxsteamtvxs.gr/node/64754

Ως απαράδεκτη απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προσφυγή Σουντούρη και τριών άλλων Ελλήνων, που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για τον σφαγιασμό των γονέων τους, το 1944, στο Δίστομο, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης, οι εν λόγω προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες, άσκησαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς.

Αν και -όπως σημειώνεται- η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————-

*

Νέο Εθνικό Σκάνδαλο>> Εξαφανίστηκαν τα αρχεία των γερμανικών κατοχικών καταστροφών & αποζημιώσεων…

sxoliastesxwrissynora

29-03-2012

Μάθαμε από το defencenet.gr πως >>>

Εξαφανίστηκε κάθε στοιχείο από το υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδας που να τεκμηριώνει τις καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στη χώρα, το αναγκαστικό δάνειο και η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών!

Αυτό ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης

-και ευρισκόμενος σε αγαστή συνεργασία με τους Γερμανούς για τα Μνημόνια κλπ.-  σήμερα στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το θέμα στην ειδική κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, ’Αμυνας και Οικονομικών!

«Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στο υπουργείο Οικονομικών ούτε για το δάνειο ούτε για τις αποζημιώσεις. Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.

Ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας, αλλά δεν προέκυψε κάτι.

Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο», είπε στους βουλευτές.

Και σα να μη φτάνει η κοροϊδία αυτή ήρθε εις επίρρωσιν η Τράπεζα της Ελλάδας για να κάνει αβάντα στον προϊστάμενο υπουργό Οικονομικών: Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών». Τα οποία στοιχεία όμως από το Οικονομικών έχουν… εξαφανιστεί!

Το θέμα είναι ποιος δουλεύει ποιον… Και καλά κάνουν και μας συμπεριφέρονται οι ξένοι όπως μας συμπεριφέρονται, αφού βρίσκουν προδότες που εξαφανίζουν ολόκληρα αρχεία τέτοιων κολοσσιαίων θεμάτων.

Εν προκειμένω πρόκειται για τεράστιο εθνικό σκάνδαλο και κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να απαιτηθούν ποινικές ευθύνες.

Τι θα πει: «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο» κύριε υπουργέ των Οικονομικών; Τι είναι τα πολεμικά αρχεία και τα αρχεία της καταστροφής μιας ολόκληρης χώρας που χάνονται και δεν βρίσκονται; Λογαριασμοί της ΔΕΗ ή αναμνηστικές φωτογραφίες;

Δεν ντρέπονται καθόλου να τα λένε αυτά στη Βουλή; Υπάρχει και ένα όριο στην ξεφτίλα.

Καλύτερα να μας πουν ευθέως ότι εκλάπησαν από πράκτορες των Γερμανών που φόρτωσαν σε μια νύχτα σε ένα φορτηγό τα στοιχεία ή ότι ζητήθηκαν από τη Γερμανία εκβιαστικά και παραδόθηκαν. Αλλά όχι ότι ”Κάποτε υπήρχε ένα αρχείο, αλλά και αυτό έχει χαθεί”!

Δεν αισθάνονται ντροπή για το πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς που είχε η χώρα στο Β’ ΠΠ;

Πώς μπορούν να κοιμούνται τα βράδια; Πώς μπορεί να ξεστομίσει κάτι τέτοιο κάποιος που έχει ονομαστεί “υπουργός Οικονομικών” από το ελληνικό κράτος και έχει εκλεγεί βουλευτής από τους Έλληνες πολίτες;

Και κατόπιν αυτών τι σημασία έχει που ο υπουργός Εξωτερικών Σ.Δήμας υποστήριξε ότι ”Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει“;

Πώς θα διεκδικήσει αφού έχει εξαφανιστεί το αρχείο τόσο των γερμανικών καταστροφών, όσο και της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν; Γιατί δεν ρώτησε τον Φ.Σαχινίδη, πού είναι το αρχείο; Μήπως το φόρτωσαν σε τρένο και το έστειλαν στη Γερμανία πριν υπογράψουν το Μνημόνιο όπως έκαναν με τους Έλληνες Εβραίους οι Γερμανοί;

Όλα αυτά τα απίστευτα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής. Το αστείο είναι ότι ο Σ.Δήμας υποστήριξε ότι «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση».

Ποιων στοιχείων; Αυτών που εξαφάνισαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους (εκτός και αν πιστεύουν ότι τα πήραν κάποιοι άλλοι);

Αλλά από την έρευνα που έκανε το defencenet.gr, προέκυψε ότι τα αρχεία δεν ήταν ένα, αλλά τρία: Ένα στο υπουργείο Εξωτερικών, ένα στο υπουργείο Οικονομικών και ένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εξαφανίστηκαν και τα τρία;

Πώς λέει ο Παπαδάκης ότι το αρχείο είναι στο υπουργείο Οικονομικών; Επί διοικήσεως Λουκά Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν του είχε ζητήσει αντίγραφο από το αρχείο ο Μ.Γλέζος, ο Λ.Παπαδήμος δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του, αλλά απάντησε ότι “Χρειάζομαι την έγκριση της κυβέρνησης για να σας το δώσω”!

Το πιο φοβερό είναι ότι σήμερα βρισκόντουσαν στην κοινή συνεδρίαση και οι τρεις κάτοχοι των αρχείων: Υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και οι δύο είπαν ότι δεν το έχουν και το Εξωτερικών διά του Σ.Δήμα δεν είπε το αντίθετο. Άρα;

Και βέβαια ο Σ.Δήμας μιλώντας για λογαριασμό των Γερμανών είπε ότι ”Είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη”. 

Μα οι ίδιοι οι Γερμανοί βουλευτές τα λένε αυτά για τα νησιά και την Ακρόπολη, δεν τα λέμε εμείς…

Ωραίος τρόπος για να κλείσει η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Καταστρέφουμε τα στοιχεία, άρα έγκλημα, “kaput” που λένε και στην πατρίδα (τους)…

Εκεί στην Εισαγγελία Αθηνών θα το αφήσουν έτσι το ζήτημα;

(Η φωτογραφία της α’ σελίδας, είναι από το Δίστομο. Δυο Ελληνόπουλα μπροστά στο φτωχικό τάφο των γονιών τους που κάηκαν από τους Γερμανούς. Ζωντανοί…) .

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 *

——————————————————————————————————————————————————

*

Στη Βουλή οι γερμανικές επανορθώσεις

19:44, 20 Μαρ 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/88628

Τη δυνατότητα της χώρας μας να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων διαπίστωσαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τα μέλη των οποίων ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο «εθνικό αυτό ζήτημα», μετά την ενημέρωση που είχαν από τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Μανώλη Γλέζο και τον υποδιοικητή της ΤτΕ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντίνος Βρεττός, αποδείχθηκε ότι υπάρχει θέμα το οποίο, όμως, δεν έχει αγγίξει την Πολιτεία και κατέληξε τονίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει πλέον και η χώρα μας να λάβει αποφάσεις.

Ειδικότερα, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του καταναγκαστικού δανείου, ενημέρωσαν τις Επιτροπές οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μανώλης Ρούκουνας, (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών , Στέλιος Περράκης, Αντ. Μπρεδήμας, ο Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, και ο Ιω. Παπαδάκης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντ. Μπρεδήμας επισήμανε ότι η νομική δυνατότητα που υπάρχει μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις δυνατότητες που υπάρχουν για επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών από τη Γερμανία. Δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, η Γερμανία έχει δεχθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει την επιστροφή των δικών της θησαυρών από τους Ρώσους, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι άλλο για την επιστροφή και των πολιτιστικών αγαθών από εκείνη προς τη χώρα μας. Έτσι, ο καθηγητής προέτρεψε να μας απασχολήσει αυτό πρωτίστως έναντι άλλων διεκδικήσεων, διότι τουλάχιστον έχουμε τις πιθανότητες να πάρουμε αυτά που ζητούμε. «Αυτή είναι η πιο προσιτή προσέγγιση των επανορθώσεων γενικά», είπε και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αναφορικά με το καταναγκαστικό δάνειο, ο κ. Μπρεδήμας προκειμένου να καταδείξει πόσο επαχθές ήταν για τη χώρα μας ανέφερε ότι η Ελλάδα πλήρωνε το 113% του ΑΕΠ, όταν το Βέλγιο κατέβαλε το 24%, η Νορβηγία το 69% και η Ολλανδία το 17% του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου Στ. Περράκης τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες νομικές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τη λογική από τις δεκαετίες του 1990, επισημαίνοντας πως ο ευπατρίδης Σταμούλης και «οι αγωγές που κατατέθηκαν βόλεψαν τις ελληνικές κυβερνήσεις». Εκτίμησε πως στη Χάγη η χώρα έχει κερδίσει το κεκτημένο να συνομιλεί η Γερμανία με τη χώρα, οι υπήκοοι της οποίας είναι θύματα. Μάλιστα, τόνισε ότι το θέμα πρέπει να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα διαχειριστεί το χρόνο και τον τρόπο.

Τις εξελίξεις σε νομικό επίπεδο περιέγραψε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ρούκουνας, ο οποίος επισήμανε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης«δεν ασχολήθηκε με την ελληνική περίπτωση» στην πρόσφατη απόφασή του. Βεβαίως, διευκρίνισε, η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για το θέμα της ετεροδικίας που έχει προβάλει η Γερμανία. Αναφέρομενος στο «καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο», είπε ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της.«Χρειάζεται συνολική μελέτη των επισήμων στοιχείων της διαφοράς μας με τη Γερμανία για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις», τόνισε.

Μανώλης Γλέζος, αφού ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να σβήνει τις οφειλές της Γερμανίας έναντι της χώρας μας», ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να δώσει στοιχεία σχετικά με το «αναγκαστικό δάνειο». Ανέφερε ότι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας στο σχετικό αίτημα είχε απαντήσει ότι απαιτείται εντολή πρωθυπουργού. «Σήμερα που είναι εκείνος πρωθυπουργός ας μας τα δώσει», σημείωσε ο κ. Γλέζος και ζήτησε τη συνδρομή της Βουλής ώστε να παραδοθούν τα στοιχεία.

Εκ μέρους της ΤτΕ ο υποδιοικητής Ιω. Παπαδάκης δεσμεύτηκε για την πλήρη συνεργασία της Τράπεζας με νομικούς ώστε να εκτιμηθεί το ύψος του δανείου, καθώς, όπως είπε, οι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί. Υπενθυμίζεται ότι από την Τράπεζα της Ελλάδος εκταμιεύθηκαν τα χρήματα του δανείου προς τη Γερμανία ύστερα από εντολή της κατοχικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η Τράπεζα δεν έχει υπολογίσει ακόμη το ακριβές ποσό κι όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανάγεται στη δικαιοδοσία της ελληνικής Πολιτείας.

Πηγή: tvxs.gr

*

—————————————————————————————————————————————————————–

*

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

19:46, 19 Φεβ 2010 | tvxsteamtvxs.gr/node/31960

To ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην Ελλάδα τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επέκριναν τη στάση της κυβέρνησης η οποία σύμφωνα με τους βουλευτές «χωρίς να αντιστέκεται στο ελάχιστο, σύρεται σε έναν λαβύρινθο σκληρότατων και καταστροφικών για τον τόπο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εκλιπαρώντας για δηλώσεις “αλληλεγγύης” και “κατανόησης” από τα ισχυρά κράτη της ΕΕ, και δη από τη Γερμανία».

Η ερώτηση των Ευαγγελίας Αμανατίδου, Θ. Δρίτσα, Μ. Κριτσωτάκη, Β. Μουλόπουλου και Π. Λαφαζάνη έγινε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Γερμανικοί πολιτικοί και γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα πρωταγωνιστούν με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους στο άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες σε βάρος του ελληνικού λαού» .

Πηγή: tvxs.gr

*

———————————————————————————————————————————————————

*

Ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις κατέθεσε ο Καρατζαφέρης

12:56, 23 Φεβ 2010 | tvxsteamtvxs.gr/node/32216

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων,

που όπως υποστηρίζει υπερβαίνουν τα 10 δισεκ. ευρώ, κατάθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κρατούν στάση επιφυλακτική, ενίοτε και εχθρική απέναντι στις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, το θέμα της καταβολής των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας παραμένει ανοικτό, από τη στιγμή που οι όποιες σχετικές προσπάθειες, κατά το παρελθόν, αποδείχθηκαν διστακτικές και ημιτελείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφού τονίζει «τη δυσμενή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» ρωτά τον πρωθυπουργό, «πως και πότε προτίθεται να προβεί σε αποφασιστικότερη διεκδίκηση των νόμιμα κατοχυρωμένων οφειλών».

Πηγή: tvxs.gr

*

———————————————————————————————————————————————————

*

Ένταση σε Ελλάδα και Γερμανία για τις αποζημιώσεις

19:43, 25 Φεβ 2010 | tvxsteamtvxs.gr/node/32314

Κριτική στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τις αποζημιώσεις του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στην ηγεσία της ΕΕ, άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC. Αιχμές όμως άφησε και για τους οικονομικούς χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση από τη μεριά της, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις.

Ο κ. Πάγκαλος επανήλθε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί» έιπε και προσέθεσε: «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν ‘ευχαριστώ’ και δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε.

Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται με το τωρινό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι «το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση και πρέπει να το κάνουμε με τη συνεργασία όλων των εταίρων μας και πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτό»

Επίσης ο κ. Πάγκαλος άσκησε σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της Ιταλίας και της αντιμετώπισης που αυτή έλαβε από την ΕΕ, σχολιάζοντας πως: «η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της». «Απλά βάζεις κάποια ποσά χρημάτων στην επόμενη χρονιά… αυτό το έκαναν όλοι, και η Ελλάδα το έκανε σε μικρότερο βαθμό από ότι η Ιταλία για παράδειγμα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο BBC.

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, είπε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ. «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» είπε, τονίζοντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του ’80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η απάντηση της Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση από τη μεριά της, απέρριψε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση.

«Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό», δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Πέσκε, οι Ελληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος «Μνήμη, ευθύνη και μέλλον», το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Παράλληλα, η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους «περίπου 32 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (16,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο προκλητικό εξώφυλλο του περιοδικού «Focus», o Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούλριχ Βίλεμ, σχολίασε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένη στη Γερμανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα τοποθετηθεί αύριο»

«Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια περιγραφή, η κυβέρνηση όμως θα τοποθετηθεί αύριο στην επίκαιρη ερώτηση, που υπάρχει προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα για τα σημεία αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Θ. Πάγκαλου, σχετικά με τις αποζημιώσεις για την γερμανική κατοχή.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης η άδεια για να αρθεί όποιο εμπόδιο τίθεται στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή ως προς τα οικονομικά μας, ως προς την αξιοπιστία της χώρας, ως προς την υπόσταση της χώρας μας». Τόνισε, δε, ότι «αυτό είναι μια σημαντικότατη παράμετρος, από εκεί και πέρα ας μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας μας», παραπέμποντας στις απαντήσεις, που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι οι καλές σχέσεις, που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς». Πρόσθεσε ότι και «αν δει κανείς και τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου, δείχνουν ότι η Γερμανία εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που μιλάει για αξιοπιστία της Ελλάδας και αυτό προέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της

Με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συναντήθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι το Συμβούλιο έχει βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση από Γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, παρά από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Εδώ δεν τίθεται μια διαδικασία διαπάλης ανάμεσα στους Έλληνες και στους Γερμανούς, αλλά μια διαδικασία διεκδίκησης της δικαιοσύνης και της ηθικής απέναντι στις σημερινές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, που κουκουλώνουν μια ιστορία που πράγματι είναι ιστορία πολλών χρόνων. Αλλά όσα είναι δεδικασμένα, και ιδίως το κατοχικό δάνειο, το οποίο καταγράφεται κάθε χρόνο στους ισολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διεκδικήσει η χώρα μας ως φόρο τιμής στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης στον ελληνικό λαό που έδωσε πάρα πολλά θύματα στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό.

Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει κάτω από το τραπέζι εγγυήσεις για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αντάλλαγμα υποστήριξης από την πλευρά των Γερμανών στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστάνε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: tvxs.gr

*

——————————————————————————————————————————————————–

*

“Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος”-Τα “Καλύτερα Πλυντήρια”:

η Κύπρος έχει το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη >>>>

Über alles το βρόμικο χρήμα

23-03-2013

sxoliastesxwrissynora

http://wp.me/pPn6Y-g4y

*Βέβαια, στη συγκεκριμένη έκθεση και η Ελλάδα παρουσιάζεται σε εξαιρετικά ανησυχητική θέση…

βρώμικο χρήμα (apo patrinaki.blogspot.com)

(πηγή φωτο: patrinaki.blogspot.com)

Η Γερμανία του «Πάνω απ’ όλα» βρίσκεται πιο ψηλά από την Κύπρο

στην κατάταξη των χωρών -«πλυντηρίων» με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ (από την Ελευθεροτυπία)

ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ θέση από την Κύπρο είναι οι Ευρωπαίοι… επικριτές της για διαφθορά. Σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο οίκο ερευνών Basel Institute on Governance, η Γερμανία που εμφανίζεται τιμητής των πάντων καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών που ενέχονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες.

.

Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή... Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκου

Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή… Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκου

.

Ο ελβετικός οίκος θεωρείται ο εγκυρότερος διεθνώς σε θέματα αξιολόγησης αυτών των ζητημάτων, καταρτίζοντας κάθε χρόνο τον σχετικό πίνακα με 144 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τις χώρες «υψηλού βαθμού», «μεσαίου» και «χαμηλού βαθμού».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου κατατάσσεται στην 49η θέση, η Γερμανία στην 68η, η Ολλανδία στην 109η, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τη… δακτυλοδεικτούμενη Κύπρο που βρίσκεται στην 114η θέση.

.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Γερμανία είναι 46 θέσεις υψηλότερα της Κύπρου και, παρά τις περισσότερες οικονομικές…σκιές που έχει, βρίσκεται σε θέση κατηγόρου.

.

Η Γερμανία είναι -τουλάχιστον σε θέματα χρεών- ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα.

.

Αυτό δήλωνε ο Albrecht Ritschl μιλώντας με σκληρή γλώσσα στο «Der Spiegel» (26/1/2012).

Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας (στο LSE) θύμισε στον συμπατριώτη του δημοσιογράφο πως η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά.

Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ.

Επρόκειτο για μια δανειακή πυραμίδα, η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931.

Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

.

τα πιο καλά πλυντήρια

.

Φρόντισαν οι ΗΠΑ

Αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μη θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση.

Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις ως τη μελλοντική επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία.

Η βεβιασμένη σύμφωνα με την εκτίμηση και Γερμανών αναλυτών (λ.χ. του Wolfgang Munchau) ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών κόστισε 3 τρισ. ευρώ σε μεταφορές πληρωμών. Αποτέλεσε δε τη μεγαλύτερη περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρησης στον κόσμο.

Ήταν ένα ρεκόρ που τώρα είναι έτοιμο να καταρριφθεί από τη γερμανοποίηση του ευρώ.

.

Και όμως, όπως παραδέχθηκαν αρκετοί Γερμανοί αρθρογράφοι και αναλυτές,

το μεγαλύτερο «πάρτι» έγινε με αφορμή την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Από τις 3 Οκτωβρίου 1990 και για περίπου δύο χρόνια εφαρμόστηκε ένα σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-εκποίησης υποδομών, οργανισμών και παγίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μέσω της περιβόητης Treuhand, με παράλληλη μεταφορά «κρυφών κεφαλαίων» της ανατολικογερμανικής Stasi σε κεντρικές αλλά και περιφερειακές τράπεζες (Landesbank) της ενιαίας πλέον Γερμανίας.

Πηγή: www.enet.gr

*

3 σκέψεις σχετικά με το “5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις (23 σχετικά άρθρα με το ιστορικό-εξελίξεις του θέματος 2010-2013)

  1. απο τι στιγμη που ανελαβε η κυβερνηση το θεμα τον αποζημιωσεων θα πρεπει να ξεχαστουν. μας εσωσαν απο χρεωκοπια τι αλλο να κανει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s