«Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»-Τα «Καλύτερα Πλυντήρια»: η Κύπρος έχει το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη >>>> Über alles το βρόμικο χρήμα

http://wp.me/pPn6Y-g4y

*Βέβαια, στη συγκεκριμένη έκθεση και η Ελλάδα παρουσιάζεται σε εξαιρετικά ανησυχητική θέση…

βρώμικο χρήμα (apo patrinaki.blogspot.com)

(πηγή φωτο: patrinaki.blogspot.com)

Η Γερμανία του «Πάνω απ’ όλα» βρίσκεται πιο ψηλά από την Κύπρο

στην κατάταξη των χωρών -«πλυντηρίων» με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ (από την Ελευθεροτυπία)

ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ θέση από την Κύπρο είναι οι Ευρωπαίοι… επικριτές της για διαφθορά. Σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο οίκο ερευνών Basel Institute on Governance, η Γερμανία που εμφανίζεται τιμητής των πάντων καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από την Κύπρο στην κατάταξη των χωρών που ενέχονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες.

.

Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή... Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκου

Η Μέρκελ λοξοκοιτάζει το ευρώ και ως καλή… Ανατολικογερμανίδα αναπολεί τις «παλιές καλές μέρες» του μάρκου

.

Ο ελβετικός οίκος θεωρείται ο εγκυρότερος διεθνώς σε θέματα αξιολόγησης αυτών των ζητημάτων, καταρτίζοντας κάθε χρόνο τον σχετικό πίνακα με 144 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τις χώρες «υψηλού βαθμού», «μεσαίου» και «χαμηλού βαθμού».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου κατατάσσεται στην 49η θέση, η Γερμανία στην 68η, η Ολλανδία στην 109η, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τη… δακτυλοδεικτούμενη Κύπρο που βρίσκεται στην 114η θέση.

.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Γερμανία είναι 46 θέσεις υψηλότερα της Κύπρου και, παρά τις περισσότερες οικονομικές…σκιές που έχει, βρίσκεται σε θέση κατηγόρου.

.

Η Γερμανία είναι -τουλάχιστον σε θέματα χρεών- ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα.

.

Αυτό δήλωνε ο Albrecht Ritschl μιλώντας με σκληρή γλώσσα στο «Der Spiegel» (26/1/2012).

Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας (στο LSE) θύμισε στον συμπατριώτη του δημοσιογράφο πως η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά.

Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ.

Επρόκειτο για μια δανειακή πυραμίδα, η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931.

Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

.

τα πιο καλά πλυντήρια

.

Φρόντισαν οι ΗΠΑ

Αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μη θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση.

Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις ως τη μελλοντική επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία.

Η βεβιασμένη σύμφωνα με την εκτίμηση και Γερμανών αναλυτών (λ.χ. του Wolfgang Munchau) ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών κόστισε 3 τρισ. ευρώ σε μεταφορές πληρωμών. Αποτέλεσε δε τη μεγαλύτερη περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρησης στον κόσμο.

Ήταν ένα ρεκόρ που τώρα είναι έτοιμο να καταρριφθεί από τη γερμανοποίηση του ευρώ.

.

Και όμως, όπως παραδέχθηκαν αρκετοί Γερμανοί αρθρογράφοι και αναλυτές,

το μεγαλύτερο «πάρτι» έγινε με αφορμή την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Από τις 3 Οκτωβρίου 1990 και για περίπου δύο χρόνια εφαρμόστηκε ένα σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-εκποίησης υποδομών, οργανισμών και παγίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μέσω της περιβόητης Treuhand, με παράλληλη μεταφορά «κρυφών κεφαλαίων» της ανατολικογερμανικής Stasi σε κεντρικές αλλά και περιφερειακές τράπεζες (Landesbank) της ενιαίας πλέον Γερμανίας.

Πηγή: www.enet.gr

*

Τα συγχαρητήριά μας στον συντάκτη της Ελευθεροτυπίας ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ για το άρθρο του.

*

5 σκέψεις σχετικά με το “«Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»-Τα «Καλύτερα Πλυντήρια»: η Κύπρος έχει το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη >>>> Über alles το βρόμικο χρήμα

  1. Θέλω να σταθώ για λίγο στο σημείο που το άρθρο αναφέρει σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις λέγοντας »εκτός από λίγες εξαιρέσεις» και να ρωτήσω εάν γνωρίζει κανείς να με πληροφορήσει για το ποιές ήταν αυτές οι εξαιρέσεις

Σχολιάστε