Αλληλεγγύη στον Καπετανόπουλο, γιατί σε λίγο θα κάνουμε το καλό και θα τρώμε ισόβια!

Αναδημοσιεύει ο Παύλος

….

petroskapetanopoulos

….

Η ιστορία έχει ως εξής (διηγείται ο δικηγόρος του Κ. Παπαδάκης):

Η αρχή…

Την 21η Ιουλίου 2012, σχεδόν μεσάνυχτα, ο Καπετανόπουλος βρίσκεται στο σπίτι του στον Κολωνό, όταν ακούει ουρλιαχτά και φωνές από το δρόμο. Κατεβαίνει φορώντας βερμούδα και σαγιονάρες για να δει τι συμβαίνει και αντικρίζει έναν μετανάστη, κρατούμενο από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, με χειροπέδες στα χέρια να σφαδάζει στο έδαφος. Ο μετανάστης, παρ’ ότι δεν αντιστέκεται, δέχεται χτύπημα με την μπότα ενός εκ των αστυνομικών στην πλάτη. Ο Καπετανόπουλος ρωτάει γιατί τον πατάνε και τον βρίζουν, αφού τον έχουν ήδη συλλάβει και δεν αντιστέκεται. Ο ένας αστυνομικός απαντά πως δεν τον πατάει και ο άλλος επεμβαίνει: «Τώρα θα δεις τι σημαίνει πάτημα», του λέει καθώς κλωτσάει δυνατά στην κοιλιά τον μετανάστη.


Ο Καπετανόπουλος συνεχίζει να διαμαρτύρεται, με αποτέλεσμα την προσαγωγή του. Στο αστυνομικό τμήμα γίνεται γνωστό πως ο μετανάστης έχει συλληφθεί για την κλοπή μιας τσάντας από μία γυναίκα, λίγο νωρίτερα, στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνού. «Εκεί μαθαίνει και τις πρώτες κατηγορίες του», μας λέει ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης: «Αντίσταση κατά της Αρχής, δηλαδή ότι εμπόδισε τους αστυνομικούς να συλλάβουν τον μετανάστη, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, επειδή αρνήθηκε δημοσίως και χωρίς να είναι σε διαδικασία κατάθεσης μάρτυρα, να δηλώσει τη διεύθυνση της κατοικίας του. Με αυτά τα πλημμελήματα η αστυνομία τον στέλνει στον εισαγγελέα. Ψευδείς κατηγορίες, άδικες και αντιφατικές μεταξύ τους. Δεν μπορεί, από τη μία να αποτρέπεις την αστυνομία να συλλάβει και από την άλλη να προσπαθείς να απελευθερώσεις τον συλληφθέντα. Αυτά από μόνα τους είναι ικανά να τον καταδικάσουν σε 15 χρόνια φυλάκιση!».

Μετά τον πάνε για κακούργημα!!

Τα χειρότερα θα έρθουν αργότερα, στην Εισαγγελία: «Ο εισαγγελέας διαμορφώνει κοινή δικογραφία με το μετανάστη και του φορτώνει και το αδίκημα της συνέργειας στη ληστεία! Δηλαδή ο εισαγγελέας υπερβαίνει κάθε όριο εκδικητικότητας της αστυνομίας, εξισώνοντας την ανθρώπινη συμπαράσταση με συνέργεια στην αξιόποινη πράξη για την οποία είχε συλληφθεί ο μετανάστης. Αυτό, όμως, είναι κακούργημα. Δύο μέρες αργότερα οδηγείται στην ανακρίτρια που του απαγγέλλει μεν την κατηγορία που ο εισαγγελέας έχει ζητήσει, αλλά τον αφήνει ελεύθερο, χωρίς περιορισμούς, προφανώς διότι πείστηκε ότι ο Καπετανόπουλος δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
Η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Εφετών. «Ο ληστής δεν έχει συνεργό, ο Καπετανόπουλος όταν εμφανίζεται στο περιστατικό έχει ήδη γίνει η ληστεία και η τσάντα έχει ήδη επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια. Οι καταθέσεις των αστυνομικών -ακόμη και αληθινές να ήταν- δεν βγάζουν τέτοιο πράγμα. Ενώ το θύμα της ληστείας ποτέ δεν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ληστών! Η απόπειρα συνέργειας σε ληστεία, όμως, είναι κακούργημα και από μόνη της επισύρει ποινή 2 έως 12 χρόνια», υπογραμμίζει ο Κ. Παπαδάκης εξηγώντας πως όλα αυτά συνδέονται με τον κίνδυνο να βρεθεί άνεργος ένας άνθρωπος που προσπάθησε να σταματήσει το βασανισμό ενός κρατούμενου: «Η ανάκριση ολοκληρώνεται, η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να γίνει παραπομπή στο ακροατήριο με απευθείας κλήση. Και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης, ψηφίζεται το Μνημόνιο 3 στο οποίο προβλέπεται ότι ένας υπάλληλος που διώκεται για κακούργημα τίθεται αυτοδικαίως σε κατάσταση αργίας. Επειδή ο Καπετανόπουλος είναι υπάλληλος στον ΟΑΕΔ, στην περίπτωση που παραπεμφθεί κατηγορούμενος για ληστεία, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, να μείνει χωρίς εισόδημα για σημαντικό χρονικό διάστημα του οποίου ανώτατο όριο δεν προβλέπεται από τον κώδικα Δ.Υ. και η αργία αυτή θα διαρκέσει μέχρι την τελεσίδικη αθώωσή του, δηλαδή μέχρι και 6 χρόνια από σήμερα, κατά πλήρη καταπάτηση κάθε έννοιας τεκμηρίου αθωότητας. Αυτό τον κίνδυνο προσπαθεί η υπεράσπιση να αποτρέψει, έχοντας καταθέσει υπόμνημα στην Εισαγγελία Εφετών όπου επισημαίνει τις αυθαιρεσίες της εισαγγελέως Πρωτοδικών για τη δίωξη για συνέργεια σε ληστεία, καθώς και τα ψεύδη των αστυνομικών και επιχειρεί να πείσει την εισαγγελέα αντί να υπογράψει απευθείας κλήση και παραπομπή, να εισαγάγει την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προκειμένου να εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, τουλάχιστον για την κατηγορία της ληστείας που είναι κακούργημα, προκειμένου ο Καπετανόπουλος να μην τεθεί σε αργία και χάσει τη δουλειά του. Χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει ότι κάνουμε έστω ένα βήμα πίσω από τον τελικό στόχο που είναι η πλήρης αθώωση του Πέτρου, πράγμα το οποίο θεωρούμε βέβαιο».

Κύμα αλληλεγγύης

Ο Καπετανόπουλος, με έντονη κοινωνική και πολιτική ευαισθησία, με δραστηριοποίηση στη λαϊκή συνέλευση Κολωνού-Περιστερίου και συνδικαλιστική δραστηριοποίηση στον ΟΑΕΔ δεν έχει μόνο ως σύμμαχο τους χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους αλλά και τους μάρτυρες (ακόμη και το θύμα της επίθεσης) που μπορούν να επιβεβαιώσουν την αθωότητά του, λέει ο δικηγόρος του, Κώστας Παπαδάκης: «Προσπαθούμε ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις της προκειμένου να μην περάσει ούτε αυτή η δίωξη ούτε το κλίμα τρομοκρατίας το οποίο επιδιώκεται. Ήδη τα μηνύματα συμπαράστασης τόσο από κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ κ.λπ.) όσο και από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και από πρωτοβουλίες πολιτών (ακόμη και με συλλογή υπογραφών υποστήριξης) αυξάνονται καθημερινά».

ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ!

H πρώτη κρίσιμη φάση συλλογής υπογραφών θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα στις 5 Ιανουαρίου 2013, για να κατατεθούν με υπόμνημα στην Εισαγγελία, γι αυτό ζητάμε τη διάδωση, την στήριξη και την συμπαράσταση όλων στο κίνημα υπέρ του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου, από Ελλάδα και εξωτερικό.

Συγχρόνως, το κείμενο διαμαρτυρίας είναι πλέον διαθέσιμο στα ΑγγλικάΙσπανικά και Γαλλικά, ενώ λάβαμε και το πρώτο μήνυμα  συμπαράστασης από τη Βραζιλία.
 
Παράλληλα, η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με ειδική ηλεκτρονική φόρμα στα ελληνικά και στα αγγλικά, αλλά και μέσω avaaz.org στα ελληνικά, και σύντομα και στα αγγλικά.
 
Για ότι νεώτερο, θα δημοσιεύονται ενημερώσεις στο yperkapetanopoulou.wordpress.com.
 
Ευχαριστούμε όσοι συμμετέχετε εθελοντικά σε όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά και για τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες και τις προτάσεις πολλών από εσάς, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας που αφορά όλους μας στο πρόσωπο του Πέτρου.
 
Κίνημα υπέρ του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου
 
Δεν θα επιτρεψουμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, και του χρέους μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία, στο πρόσωπο του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου… στο πρόσωπο όλων μας…
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-fjY

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s