Βιέννη: Η διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο και μεταναστών και η εκδίωξή τους

 

Δήλωση  Διεθνούς Αλληλεγγύης

 Yποστήριξη και αλληλεγγύη στη διαμαρτυρία των μεταναστών και των αιτούντων  άσυλο στη Βιέννη!

 

Μετανάστες και αιτούντες άσυλο εκδιώχθηκαν χθες βράδυ από την  κατασκήνωση διαμαρτυρίας  που είχαν  οργανώσει  στη Βιέννη.  Η διαμαρτυρία είναι μέρος ενός συνεχώς αυξανόμενου ευρωπαϊκού κινήματος   αγώνων των μεταναστών, που έχει  πρόσφατα πραγματοποιήσει παρόμοιες διαμαρτυρίες στο Βερολίνο, το Άμστερνταμ και το Καλαί, καθώς και στη Λέσβο, τη Βουδαπέστη και σε άλλα μέρη. Αγωνίζονται για να αλλάξουν οι μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

Παρακαλούμε να διαδώσετε αυτό το κάλεσμα μέσα από τις λίστες και τα blogs σας, και να στείλετε  email στο refugeeprotestvienna-solidarity@riseup.net e-mail για να υπογράψετε τη δήλωση (Θέμα: Αλληλεγγύη στη Βιέννη)!

 

Η κατασκήνωση διαμαρτυρίας

Στις 24 του Νοέμβρη 2012, εκατοντάδες μετανάστες που ζητούν άσυλο στην Αυστρία έκαναν πορεία από το απομονωμένο και υπερπλήρες στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο τους  είχε “αποθηκεύσει”η κυβέρνηση,  με σκοπό  να δημιουργήσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στη Βιέννη μαζί με   αυστριακούς υποστηρικτές τους.

Τα αιτήματά τους είναι τα εξής: το δικαίωμα στην εργασία και την παραμονή σε αυτή την ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, καθώς και ειδική νομική υποστήριξη και μετάφραση. Φτιάχνοντας τον δικό τους αυτοσυντηρούμενο καταυλισμό διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές έχουν δημιουργήσει ένα ζωντανό χώρο  συμμετοχικής δημοκρατίας,   αλληλεγγύης και   αμοιβαίας βοήθειας, δείχνοντας πώς μπορεί να είναι μια πραγματικά ανοικτή και κοσμοπολίτικη Ευρώπη.

 

Η κατάληψη της εκκλησίας

Στις 18 Δεκεμβρίου, αφού είχαν περάσει αρκετές εβδομάδες από τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος και καταυλισμού, και μετά από εβδομάδες που τους αγνοούσε η κυβέρνηση, αποφάσισαν να μετακινηθούν μέσα στην εκκλησία που συνορεύει με τον καταυλισμό διαμαρτυρίας. Όταν οι αιτούντες άσυλο αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία, η κυβέρνηση δεν  μπορούσε πλέον να τους αγνοήσει. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα των αιτημάτων τους, οι συνομιλίες ήταν άκαρπες καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

 

Η απεργία πείνας

Οι ημέρες των Χριστουγέννων,  κατά τις οποίες  γιορτάζεται η μέρα που ο Ιωσήφ και η Μαρία βρήκαν άσυλο στη Βηθλεέμ, ήταν μια κρύα και αφιλόξενη περίοδος για τους διαδηλωτές. Καθώς οι πολιτικοί περνούσαν τις γιορτές με τις οικογένειές τους, αφήνοντας τους πρόσφυγες με   αόριστες υποσχέσεις για περισσότερες συνομιλίες, οι πρόσφυγες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Εν τω μεταξύ,  μετανάστες από όλη τη χώρα έχουν έρθει στη Βιέννη για να συμμετάσχουν σε αυτήν την διαμαρτυρία και να επιβεβαιώσουν τη σημασία  ενός άλλου είδους πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο.  Οι απαιτήσεις τους πρέπει να έχουν απήχηση και υποστήριξη: έχουμε ακούσει τον διευθυντή της Caritas, καθώς και των διαφόρων συνδικαλιστικών ηγετών να επιβεβαιώνουν πως είναι σημαντικό να δίνεται στους μετανάστες το δικαίωμα να εργάζονται όπως και να ζητούν άσυλο.

 

Η εκδίωξη

Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, στο σκοτάδι της νύχτας, ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών άδειασε βίαια το στρατόπεδο. Το πλαίσιο της δημοκρατίας και της κοινότητας που είχε δημιουργηθεί μέσα στους κρύους χειμερινούς μήνες  μέχρι και τα Χριστούγεννα,ισοπεδώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Οι πολιτικοί που έχουν την ευθύνη όχι μόνο σταμάτησαν τις συνομιλίες, αλλά επέλεξαν να τιμωρήσουν την πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες που οι αιτούντες άσυλο στην Αυστρία πρέπει να ανέχονται.Η αστυνομία καταχώρησε την ταυτότητα του καθενός στον καταυλισμό. Οι άνθρώποι που ήταν μέσα στις σκηνές έπρεπε να σταθούν μπροστά από τις σκηνές, και να φωτογραφηθούν  βιντεοσκοπηθούν απ’ όλες τις πλευρές, με τους πιο ταπεινωτικούς τρόπους. Η αστυνομία  έχει προσάψει  κατηγορίες σε 24 άτομα, και έχει συλλάβει δύο λόγω έλλειψης της άδειας παραμονής.

 

Οι  άνθρωποι όμως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, με την εκκλησία να γεμίζει με ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες κάθε μέρα – ακόμη και αν η στήριξη της εκκλησίας είναι πολύ διστακτική  και μερικές φορές εμποδίζει την πρόσβαση στην εκκλησία.

Η ελεύθερη κυκλοφορία και η διαμαρτυρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα – θα  υποστηρίζουμε τον σημαντικό σκοπό των αγώνων των μεταναστών και τις γενναίες πράξεις πολιτικής ανυπακοής στη Βιέννη και παντού στην Ευρώπη!

Ζητάμε να εγγυηθεί η αυστριακή κυβέρνηση το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στους μη Αυστριακούς πολίτες, να σταματήσει κάθε εν εξελίξει νομική  ενέργεια κατά των ατόμων που ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν, να σταματήσει κάθε ρατσιστική αστυνόμευση και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους αιτούντες άσυλο, οι οποίες διακόπηκαν από αυτήν τη βίαιη εκδίωξη.

 

Επαναλαμβάνουμε και υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα των αιτούντων άσυλο:

1) Grundversorgung (βασική υποστήριξη) για όλους τους αιτούντες άσυλο, εφόσον κατοικούν στην Αυστρία, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους.

2) Ελεύθερη επιλογή του τόπου διαμονής τους στην Αυστρία, και πρόσβαση σε δημόσια στέγαση για όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Αυστρία – όχι μεταφορές ενάντια στις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου πληθυσμού.

3) Πρόσβαση στην απασχόληση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την κοινωνική ασφάλιση για όλους τους μετανάστες που κατοικούν στην Αυστρία.

4) Διακοπή όλων των απελάσεων προς την Ουγγαρία – να σταματήσουν όλες οι απελάσεις που σχετίζονται με τον κανονισμό του Δουβλίνου 2.

5) Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την ουσιαστική αναθεώρηση και αναίρεση όλων των αρνητικών απαντήσεων στις αιτήσεις ασύλου.

6) Αναγνώριση των κοινωνικο-οικονομικών κινήτρων πέραν των ήδη αναγνωρισμένων λόγων διαφυγής.

Για την πλήρη λίστα των αιτημάτων, δείτε:

https://refugeecampvienna.noblogs.org/post/2012/11/25/bewegungsfreiheit-fur-alle-fluchtlinge-we-will-rise/

Αρχικοί υπογράφοντες

1. März – transnationaler Migrant_innenstreik, Austria – www.1maerz-streik.net
Afrique Europe Interact Berlin, Germany – www.afrique-europe-interact.net
Antonio Negri, Italy
Arianna Bove, UK
Boats for People Berlin, Germany – Boats for People Berlin
Calais Migrant Solidarity – calaismigrantsolidarity.wordpress.com
Coordinamento Migranti, Italy – www.coordinamentomigranti.org
Eipcp – european institute for progressive cultural policies – www.eipcp.net
Etienne Balibar, Frankreich
Franco Bifo Berardi, Italy
Fundacion de los Comunes, Spain – www.fundaciondeloscomunes.net
Judith Revel, France
kein mensch ist illegal Hanau, Germany – kmii-hanau.antira.info
NoLager Bremen, Germany
Precarious Workers Brigade, UK – precariousworkersbrigade.tumblr.com
PrekärCafé, Austria – www.prekaer.at
Sandro Mezzadra, Italy
transact! – transact.noblogs.org
Universidad Nomada, Spain – www.universidadnomada.net
x:talk, UK – www.xtalkproject.net

Επί πλέον υπογραφές:

Ιρανοί αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε αεργία εδώ και 10  μήνες στη Γερμανία
Arash Dosthossein
Ashkan Khorasani
Humer Hedayat Zade
Mohamad Kalali
Omid Moradian

https://refugeecampvienna.noblogs.org/post/2012/12/29/international-statement-of-solidarity/

2 σκέψεις σχετικά με το “Βιέννη: Η διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο και μεταναστών και η εκδίωξή τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s