..
Είναι μια ιστορία επικών ταξιδιών και αιώνιας αγάπης. Ενα ζευγάρι μαγγελανικών πιγκουίνων (αποκαλούνται και πιγκουίνοι του Μαγγελάνου) διαπιστώθηκε πως είναι από τα πιο πιστά στο ζωικό βασίλειο. Ερευνητές διαπίστωσαν πως κατά τη διάρκεια της 16ετούς σχέσης τους, τα δύο πουλιά πέρασαν μεγάλες χρονικές περιόδους χωριστά και καθένα τους πραγματοποίησε μοναχικά ταξίδια διανύοντας συνολικά περισσότερα από 320.000 χιλιόμετρα. Εντούτοις κάθε χρόνο επέστρεφαν στην ίδια φωλιά, το ένα στην αγκαλιά του άλλου, για να φέρουν στον κόσμο μια νέα γενιά μικρών. Τώρα οι δύο ερωτευμένοι πιγκουίνοι γερνούν μαζί – τα πουλιά συνήθως πεθαίνουν περίπου 20 χρόνια αφότου αρχίσουν να αναπαράγονται.
Βιολόγοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αντοχή της σχέσης αυτών των δύο πουλιών, καθώς τα ζευγάρια των μαγγελανικών πιγκουίνων συνήθως διαλύονται πολύ νωρίτερα. Σε μερικές περιπτώσεις, το ένα ταίρι πεθαίνει κατά τη διάρκεια των μεγάλων θαλάσσιων ταξιδιών. Αλλα ζευγάρια καταλήγουν σε «διαζύγιο»: αν ένα ζευγάρι δεν μεγαλώσει με επιτυχία μικρά σε μια περίοδο αναπαραγωγής, την επόμενη χρονιά θα βρουν νέα ταίρια. Οι πιο μακρές σχέσεις που είχαν διαπιστώσει έως τώρα οι επιστήμονες ήταν από 5 έως 10 χρόνια.
Το πόσο πιστό είναι το συγκεκριμένο ζευγάρι προέκυψε στο πλαίσιο 30ετούς μελέτης για το είδος. Οι μαγγελανικοί πιγκουίνοι περνούν την καλοκαιρινή περίοδο της αναπαραγωγής στην ακτή της Παταγονίας, στη Νότια Αργεντινή, όπου ερευνητές τοποθετούν μεταλλικές ταινίες στα πτερύγια 50.000 πουλιών για να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Η παρακολούθησή τους έγινε φέτος για πρώτη φορά με δορυφόρο και αποκάλυψε τα τεράστια ταξίδια που κάνουν κάθε χειμώνα όταν μεταναστεύουν ατομικά σε θερμότερα ύδατα στα ανοικτά της Βραζιλίας. Ζουν, κοιμούνται και τρώνε πάνω στα κύματα επί έξι μήνες, «γράφοντας» περίπου 16.000 χιλιόμετρα προτού επιστρέψουν την άνοιξη στην παλιά φωλιά και στο ίδιο ταίρι, το οποίο αναγνωρίζουν από το κάλεσμά του.
«Ο δεσμός που έχουν είναι πραγματικά απίστευτος», λέει στη βρετανική «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» ο δρ Πάμπλο Γκαρσία Μπορμπόρογλου του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Αργεντινής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας και είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για τους Πιγκουίνους. «Είναι απίστευτο πόσο μακριά κολυμπούν οι μαγγελανικοί πιγκουίνοι – και σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής επιστρέφουν στην ίδια φωλιά και στο ίδιο ταίρι».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….