Ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 30 Νοεμβρίου, 1, 2 Δεκεμβρίου

Ανεβάζει ο Παύλος

..

Ευχαριστημένοι στο κόμμα…

Ένα βήμα πριν από τη μετεξέλιξή του από ένα σχήμα συνιστωσών σε ένα μαζικό, ενιαίο, δημοκρατικό και πλουραλιστικό κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καθώς ολοκληρώθηκαν χθες οι διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπήρξε τριπλασιασμός των μελών, που πλέον ξεπερνούν τις 35.000.
Ικανοποίηση και αισιοδοξία που οι προσδοκίες συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (ΣΕΦ, 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου) επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω στις κάλπες που στήθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας επικρατεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Εν αναμονή της τελικής ανακοίνωσης -σήμερα, εκτός απροόπτου- στελέχη του χώρου που είχαν την ευθύνη συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων εκτιμούσαν ότι ο προσδοκώμενος αριθμός των 35 χιλιάδων μελών έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.
Ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες
Τριπλασιασμός μελών για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μέσα από ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες
Στην ηγεσία λοιπόν του σχήματος υπάρχει συγκρατημένος… ενθουσιασμός: Μιλώντας στην “Αυγή” κεντρικά στελέχη υποστήριζαν ότι πρόκειται για “συμμετοχή δίχως προηγούμενο”, εννοώντας όχι μόνο τα ποσοτικά, αλλά, κυρίως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Όπως σημείωναν: “Οικοδομείται μία νέα σχέση με την πολιτική. Ο κόσμος που γράφεται μέλος και προσέρχεται να ψηφίσει βρέθηκε μαζί μας στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Συμμετείχε ενεργά στις εκατοντάδες ανοιχτές συνελεύσεις που έγιναν από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Είναι πολίτες με απόψεις και διάθεση να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Όχι οπαδοί”.
Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μιλούν για υπερτριπλασιασμό των μελών. Η σύγκριση γίνεται με βάση τη συμμετοχή στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ, όπου η καταγραφή ήταν γύρω στα 15 χιλιάδες μέλη, συνυπολογιζομένης της τότε Ανανεωτικής Πτέρυγας, που αποτελούσε περίπου το 30% του κόμματος. “Όχι μόνο υπερτριπλασιαστήκαμε, αλλά πρόκειται για μέλη ενεργά και όχι απλώς γραμμένα σε λίστες” συμπλήρωναν τα ίδια στελέχη.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Τι θα γίνει στη Πανελλαδική Διάσκεψη και κάποια γκρίνια…

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα εκλέξει τα 301 μέλη του μεταβατικού κορυφαίου οργάνου του κόμματος που θα το οδηγήσει σε Ιδρυτικό Συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη. Υπενθυμίζεται ότι τους 75 από τους 301 θα ορίσουν απευθείας οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και εβδομάδες – για παράδειγμα, τους 35 από τους 70 θα ορίσει ο Συνασπισμός, ενώ τους υπόλοιπους 35 οι συνιστώσες.
Επίσης έχει αποφασιστεί, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο να δράσουν διάφορες ομάδες υπέρ δικών τους προσώπων και να χειραγωγηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Συνδιάσκεψη, κάθε αντιπρόσωπος να έχει τη δυνατότητα να βάλει περίπου 60-65 σταυρούς (για την εκλογή των 226 μελών από τα 301).
Αρνητικά σχολιάστηκε πάντως από ορισμένες πλευρές όπως το Αριστερό Ρεύμα – μέσω της ιστοσελίδας iskra – ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν νέες εγγραφές «επάνω από την κάλπη», δηλαδή την τελευταία στιγμή, ενώ δεν υπήρξε ο «απαραίτητος χρόνος» για να ανταλλαγούν απόψεις στις λαϊκές συνελεύσεις γύρω από το σχέδιο της διακήρυξης του νέου κόμματος.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί…

Του Φώτη Παπούλια

Η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας, που αποτελεί εναρκτήριο λάκτισμα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην Κουμουνδούρου.

Η υψηλή συμμετοχή των πολιτών, συγκλίνουσες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό τους πάνω από 30.000 (τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη), διαμορφώνουν ένα καθ” ολοκληρία νέο σκηνικό για το κόμμα της Αριστεράς.

Μια πρώτη «ακτινογραφία» της ψήφου, με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει συγκρίσιμο προηγούμενο, αποτυπώνει μάλλον καθαρά την εικόνα που αυτή τη στιγμή επικρατεί και που δύσκολα θα ανατραπεί το τριήμερο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Στοιχείο πρώτο: Φαίνεται να διαμορφώνεται μια ευρύτατη συσπείρωση γύρω από τον Α. Τσίπρα και τις θέσεις της πλειοψηφίας, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να ξεπεράσει το 65%. Το «μπλοκ» αυτό συντίθεται από τρία «ρεύματα»:

Την «Αριστερή Ενότητα» (Δ. Βίτσας, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης Γ. Μηλιός, Α. Φλαμπουράρης κ.ά.), δηλαδή η πάλαι ποτέ ομάδα των αποκαλούμενων «προεδρικών».

Την Πλατφόρμα 2010 (Δ. Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης, Αγγ. Μανταδάκης κ.ά.), όσοι είχαν δηλαδή διαχωρίσει τη θέση τους στο παρελθόν από την… ομάδα των «Ανανεωτικών».

Τους ΠΑΣΟΚογενείς, ανάμεσά τους οι Α. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Δ. Τσουκαλάς κ.ά.

Στοιχείο δεύτερο: Το «Αριστερό Ρεύμα», η πλέον συμπαγής τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι μάλλον οριακά θα φτάσει το 25%.

Με δεδομένο ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν ψηφίσει συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου το «Ρεύμα» διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, οι επιτελείς του Π. Λαφαζάνη (Α. Καλύβης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος, Στ. Λεουτσάκος) εκτιμούσαν βάσιμα ότι ο «στόχος του 25%» είναι εφικτός. Ντεζαβαντάζ, που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο, είναι το ποσοστό περίπου 22% που συγκέντρωνε πριν ανοίξουν οι «συνδικαλιστικές κάλπες».

Στοιχείο τρίτο: Το πώς θα συμπεριφερθούν οι υπόλοιπες συνιστώσες και πώς θα αναδιαταχθούν σε σχέση με τα ισχυρά «μπλοκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟΕ προσανατολίζεται να στηρίξει κριτικά τον Α. Τσίπρα, καταγράφοντας τις διαφωνίες της για την Ευρώπη και το ευρώ, ενώ η ΔΕΑ φαίνεται να διακρίνεται από μια «χιαστή συγγένεια» τόσο με το «Ρεύμα», όσον αφορά «εργατικά και ευρωπαϊκά», όσο και με την άποψη της πλειοψηφίας για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Το σημείο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, και ίσως αποδειχθεί η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος, είναι το γεγονός ότι η πολιτική συζήτηση διεξήχθη με όρους κοινωνίας και όχι «συνιστωσών».

Αν, όπως όλα δείχνουν, αυτή επαναληφθεί και το τριήμερο, θα είναι η «μεγαλύτερη συμβολή στον πολιτικό διάλογο της αριστεράς», όπως έλεγε στέλεχος συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η τακτική που έχει υιοθετήσει ο Α. Τσίπρας, να κινείται δηλαδή χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στις συνιστώσες.

Πηγή:http://www.efsyn.gr/?p=3298

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-f7E

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

14 σκέψεις σχετικά με το “Ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 30 Νοεμβρίου, 1, 2 Δεκεμβρίου

 1. Πλάκα πλάκα το Σύριζα ξεπέρασε τα πενήντα χιλιάδες μέλη, δηλαδή πενταπλασίασε τον αριθμό μελών του. Έτσι όπως είναι χάλια η κατάσταση στην Ελλάδα αυτό δεν είναι κακό.

  • αν ηξερες τι ειναι αυτοι οι 50χιλιαδες
   πανηγυρι γινοταν στις τοπικες για να διαμορφωσουν πλειοψηφιες και να αναδειχθουν οι αντιπροσωποι που επιθυμουσε η καθε συνιστωσα
   μεχρι και μενα φωναξανε 😛

   Fuchtel

 2. o syriza einai h nea dejia,to neo amerikaniko komma.100 δισ ειπε ο μηλιος θελουμε να διαγραψουμε.Ο αδωνης και ο σαμαρακος λενε το ιδιο πραγμα,να διαγραφουν τα 100 απο τα 400 δισ για να γινει το χρεος βιωσιμο.Η λαικη επανασταση που ερχεται τωρα που θα μας παρουν οι αμερικανογερμανοι τα σπιτια και την ιδιωτικη περιουσια και θα κοιμωμαστε στα παγκακια ,θα σαρρωσει τη δηθεν αριστερα του κκε και του συριζα.Παμε για αλλα.Οι δηθεν αριστεροι προδωσανε το λαο και αγωνιζονται για το ευρω την εοκ και την τραπεζοκρατια.Το πηγαδι του Μελιγαλα γραφει και τα ονοματα των μελων της κεντρικησ επιτροπης του συνασπισμου και του κκε σαν προδοτες και συνεργους στη γενοκτονια του ελληνικου λαου .Διαγραφη ολου του χρεους και των 400 δισ,κοπη εθνικου ν ομισματος και απαλλοτριωση των πλουσιων για ΝΑ φτιαξουμε εργοστασια και επιχειρησεις

  • δεν παραεισαι ακυρωτικος? ποιοι ειναι οι πραγματικοι αριστεροι δηλαδη? ποια ειναι η λαικη επανασταση που ερχεται και ποτε? λες »Διαγραφη ολου του χρεους και των 400 δισ,κοπη εθνικου ν ομισματος και απαλλοτριωση των πλουσιων για ΝΑ φτιαξουμε εργοστασια και επιχειρησεις» και το βαφτιζεις αυτο αριστερο? απο που και ως που?

 3. oxiδεν ειναι αριστερα αιτηματα αυτα αλλα φιλολαικα.Αρριστερο ειναι το τιμημενο κκε που στις 20 οκτωβρη ποερυσι χτυπησε τους διαδηλωτες εξω απο τη βουλη και εστειλε 60 στα νοσοκομεια.Αριστερος ειναι ο συριζα που αναγνωριζει το παρανομο χρεος και θελει το ευρω και την εοκ της τραπεζοκρατιας.Η αριστερα οπως και το 44 προδωσε τον ελληνικο λαο.Αυτοι που καθονται μεσα στα καταργημενα κυνοβουλια και σηκωνουν τα χερακια χαρωπα στις ψηφοφοριες νομιμοποιωντας τη γεννοκτονια του ελληνικου λαου θα αντιμετωπισουν τα λαικα δικαστηριασ που ερχονται.Οταν σε ενα πηγαδι μονο βαλαμε μεσα 3000 ατομα 500 προδοτες και 2500 αθωους αγροτες ολοι μαζι δηλαδη τους βαλαμε οχι μονο το κκε και ο βελουχιωτης αλλα ειναι ενα εγκλημα και με πολλα αλλα μαζι και με τα εγκληματα που εκανε η δεξια,καταλαβαινεις τι αιματοχυσια θα ακολουθησει.Οσοι προλαβαινουν απο τους προδοτες της δεξιας και της αριστερας να μπουν στα αεροπλανα να φυγουν να γλιτωσουν τα πηγαδια που ερχονται

  • καλα χαλαρωσε λιγο! αντε γιατι εχουμε χαζεψει μου φαινεται! και το κκε δεν χτυπησε αυτο αλλα αλληλοχτυπηθηκαν με αναρχικους κατα κυριο λογο και ειχαν και αυτοι πολλους δικους τους στα νοσοκομεια.

 4. τα εγκληματα του μελιγαλα του φενεου τησ στιμαγκασ της ταταρνας του κιλκισ της μακρονησου τα στρατοδικεια με τις 3000 εκτελεσεις οι εκτελεσεις των αγωνιστων απο τη δεξια στα σπιτια τους ή στο δρομο ειναι εγκληματα που μας βαρυνουν ολουσ συνολικα σα λαο και οχι μωνο τους ρωσοδουλους και τουσ αμερικανοδουλους της εποχης εκεινης.Αυτοι ειμαστε και μαλλον το εργο θα το ξαναδουμε ,εκτος εαν εχει αλλαξει ο ελληνικος λαος μεσα σε 70 χρονια

 5. Kαραμπα ιστορια ξέρουμε και κοινή λογική εχουμε ,αναγκη απο δικτυακή αποτρίχωση ομως
  δεν έχουμε…Με εννοείς ?
  Οσο για την ιδιοκτησία σου που τοσο ανησυχείς η λαικη εξέγερση επίσης δεν σου την εξασφαλίζει…εκτος
  εαν λες για την αλλη «εξέγερση»,, σε αυτη την περίπτωση λαθος πορτα χτύπησες

 6. Δεν καταλαβαίνω τι νόημα ύπαρξης έχει μια αριστερά σήμερα στις μέρες μας που ΔΕΝ μιλάει για είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική με ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ τρόπο και όχι με γενικολογίες. Δηλαδή με συγκεκριμένα μέτρα-προτάσεις

  πχ (να ‘χαμε να λέγαμε)

  -κάθε δίμηνο οι βουλευτές μιας περιφέρειας θα λογοδοτούν σε 100 ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ πολίτες για τα πεπραγμένα τους, μπροστά σε μια ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, η οποία θα μπορεί και να τους ανακαλέσει (άμα λάχει να ‘ουμ’ ).
  -ένας σχετικά μικρός αριθμός πολιτών πχ 50.000 θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για δημοψήφισμα πάνω σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει επεξεργαστεί στα βασικά του ή πάνω σε μια λίστα ερωτημάτων του στυλ «θες αυτό ή το άλλο»
  -απαγόρευση επανεκλογής σε δημόσια αξιώματα (πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, κλπ κλπ), διότι αλλιώς δημιουργείται κλίκα εξουσιαστών
  -μήπως να κοντέναμε και τις θητείες λίγο, τέσσερα χρόνια είναι πολύ ρε φίλε, ακόμα και για …δεσμό, μια αλλαγή, ένα φρεσκάρισμα, ένα κατιτίς τέλος πάντων
  -κλπ κλπ

  Διότι, ναι, καλά, φταίει ο καπιταλισμός, αλλά μήπως να εξετάζαμε και την πιθανότητα μήπως φταίει, λίγο έστω (όσο πατάει η γάτα) και το ότι, όλοι εμείς, ο «κυρίαρχος λαός», δεν είμαστε παρά οι καρπαζοεισπράκτορες της υπόθεσης χωρίς την παραμικρή συμμετοχή στην εξουσία; Μήπως λέω;

  Αλλιώς και «αριστερή κυβέρνηση» που θέλει ο Σύριζας να κάνουμε, έχω την αμυδρή υποψία πως θα καταλήξουμε εκεί που καταλήγουμε πάντα: εντός, εκτός και επί τα αυτά.

  Θραξ Αναρμόδιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s