Δ.Καζάκης: Ετοιμάζουν ένα νέο «αντιμνημονιακό» ξεπούλημα του λαού…

από το ιστολόγιο του Δ. Καζάκη

Σε «εξέγερση του λαού» κάλεσε ο κ. Καμμένος και δακρύσαμε από συγκίνηση. Οι ηρωικές στιγμές του έθνους πέρασαν με ταχύτητα από τα μάτια της φαντασίας μας, έως ότου συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για μια ακόμη κοινοβουλευτική μπαρούφα. Θα τα «βρούμε στο πεζοδρόμιο» βγήκαν να πουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω αν το λένε ακόμη, ή στάλθηκαν τάχιστα για ευχέλαιο και προσευχή στου Θείου Παπαδημούλη. Πάντως κάτι μου λέει ότι τέτοιες εκκλήσεις θα ακούμε όλο και πιο συχνά.

Όσο το θερμόμετρο της κοινωνίας θα ανεβάζει βαθμούς και θα πλησιάζει σε σημείο βρασμού, τόσο περισσότερο θα ακούμε ανέξοδες εκκλήσεις για αγώνες, κινητοποιήσεις, αντεπιθέσεις, εξεγέρσεις, ακόμη και επαναστάσεις. Από ποιους; Από τους ίδιους που δυο χρόνια τώρα θα μπορούσαν να βάλουν φραγμό στην επιβολή των μνημονίων, αλλά προτίμησαν την ήσυχη, νομοταγή αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο. Με το αζημίωτο βέβαια. Για να θυμηθούμε: Αν στις 6 Μαίου 2010 είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση από το κοινοβούλιο, έστω τα δυο κόμματα της αριστεράς και ενώνονταν με τον κόσμο στο πεζοδρόμιο, μπορεί να μην γίνονταν εκλογές, αλλά μνημόνιο δεν θα είχε περάσει. Θα ήταν τέτοια η πολιτική κρίση που θα ξεσπούσε, η οποία δεν θα επέτρεπε στην τότε κυβέρνηση να προχωρήσει. Πολύ δε περισσότερο αν τα κόμματα που είχαν αποχωρήσει από την Βουλή συνεργάζονταν δημιουργώντας ένα πλατύ δημοκρατικό πατριωτικό μέτωπο που φρόντιζε να οργανώσει σε κάθε γειτονιά τον κόσμο.

Τι θα γινόταν τότε; Θα είχαμε τις τεράστιες κινητοποιήσεις των πλατειών πολύ νωρίτερα και πολύ πιο οργανωμένες με σαφείς πολιτικούς στόχους ανατροπής του καθεστώτος της ευρωπαϊκής εκτροπής. Σε τέτοιες συνθήκες πόσο δύσκολο θα ήταν να οργανωθεί ένα συγκροτημένο μπλοκ διεκδίκησης της εξουσίας με όρους παλλαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων, που θα απευθυνόταν σε ολόκληρο το έθνος μιλώντας όπως οι επαναστάτες του Οκτώβρη του 1862 που έδιωξαν τους Βαυαρούς και τον Όθωνα:

Όταν τα Έθνη οργή πιέζη Μοίρας,
Όταν δεσπότης νωθρός τα τυραννή,
Σιγώντας βλέπεις τους μέλλοντας σωτήρας,
Ως να βροντήση των όπλων η φωνή.

Ευλογημένοι να ήσθε Πατριώται!
Ευλογημένα τα όπλα σου στρατέ!
Εν ώ το Έθνος εφόνευον προδόται
Εσπεύσατ’ όλοι του Έθνους λυτρωταί!

Άνθος του γένους φιλότιμος νεότης
Γίνου των νόμων αδάμαστος φρουρός.
Γίνου του Έθνους ανδρείος στρατιώτης
Δούλην του πλέον δεν σ’ έχει ο Βαυαρός.

Εις τον βωμόν σου, θεά της Ομονοίας,
Σβύννει ο Έλλην τη δάδα των παθών
Κατηραμένα τα πάθη της φατρίας!
Κατηραμένος να ήν ο απειθών!

Οι στίχοι αυτοί είναι από τους πολλούς που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή για να απηχήσουν το πνεύμα της εξέγερσης. Την νύχτα της 10ης προς την 11η Οκτωβρίου 1862, ύστερα από εξέγερση της στρατιωτικής φρουράς και του λαού των Αθηνών κατελύθη η δυναστεία του Όθωνα. Ακολούθησε η εκλογή της Β’ Εθνικής Συνελεύσεως η οποία ανέλαβε να συντάξει το νέο Σύνταγμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξέγερση συγκέντρωνε ορμή στα κατάβαθα της κοινωνίας από το 1859. Είχαν προηγηθεί επιμέρους εξεγέρσεις των οποίων η καταστολή ήταν απερίγραπτη, όπως π.χ. του Ναυπλίου τον Φεβρουάριο του 1862. Για την καταστολή των εξεγερμένων χρησιμοποιήθηκε τακτικός στρατός και χωροφυλακή με επικεφαλής έναν Ελβετό στρατηγό, τον Εμ Χαν. Το αίμα από την καταστολή του εξεγερμένου λαού του Ναυπλίου από τον στρατό και μάλιστα υπό την ηγεσία ξένου στρατηγού, ήταν η αφορμή για πολλούς αξιωματικούς της εποχής να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούσαν να είναι οργανέτα στα χέρια μιας αντιλαϊκής εξουσίας. Κέντρο ζύμωσης των επαναστατικών ιδεών ήταν το πυροβολικό.

Τον Οκτώβριο τα πράγματα είχαν οδηγηθεί στα άκρα. Από την μια η οργή του λαού κορυφωνόταν και από την άλλη οι άνθρωποι του παλατιού, η χωροφυλακή, οι πιστές δυνάμεις στον Όθωνα, αλλά και διάφοροι «εθελοντές» που είχαν συγκεντρωθεί για να επιβάλλουν την «έννομη τάξη» είχαν αρχίσει πογκρόμ συλλήψεων προκειμένου να κρατήσουν πάσει θυσία την πρωτεύουσα. Η κατάσταση βάδιζε καθαρά είτε προς λαική εξέγερση, είτε προς ανοιχτή δικτατορία του βασιλιά.

Γύρω στις 8:30 μ.μ. με ένα βαρελότο που άναψε από τους βορεινούς βράχους της Ακρόπολης, υποτίθεται ότι θα δινόταν το σύνθημα του γενικού ξεσηκωμού. Μια ομάδα στρατιωτικών είχε σχεδιάσει την εξέγερση σε συνεννόηση με τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης. Με το σύνθημα θα έπρεπε οι μονάδες πυροβολικού, ιππικού και σκαπανέων να βγουν από τους στρατώνες και να καταλάβουν το Σύνταγμα για να διακηρύξουν την έκπτωση του Όθωνα. Όμως τίποτε δεν έγινε. Σκόρπιοι πυροβολισμοί μέσα στην νύχτα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι σήμαιναν. Οι κομματάρχες της αντιπολίτευσης είχαν κρυφτεί στα σπίτια τους και περίμεναν να ξημερώσει για να δουν τι έχει γίνει. Ο στρατός στους στρατώνες δίσταζε να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει.

Ο μόνος που έδρασε σύμφωνα με το σχέδιο ήταν ο ταγματάρχης πυροβολικού Δημήτρης Παπαδιαμαντόπουλος, γόνος ήρωα της επανάστασης και διοικητής του ορεινού πυροβολικού της φρουράς των Αθηνών. Μόλις είδε το σύνθημα, ο Παπαδιαμαντόπουλος διατάσσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, γενικό συναγερμό. Σε ελάχιστο χρόνο έξω από τον στρατώνα της Παλιάς Καζάρμας στο Μεταξουργείο, είχαν παραταχθεί σε θέσεις μάχης έτοιμα να ανοίξουν πυρ προς το παλάτι, όλα τα στοιχεία της μονάδας του ορεινού πυροβολικού. Ο Παπαδιαμαντόπουλος, ανεβασμένος πάνω σε ένα φορέα πυρομαχικών ορεινού πυροβόλου, απευθύνεται στους στρατιώτες του γεμάτος συγκίνηση. Τους θυμίζει την κατάντια της πατρίδας, τις ζωντανές, ακόμα, μνήμες του εικοσιένα, την 3η του Σεπτέμβρη και τους καλεί να δώσουν την ζωή τους αν χρειαστεί για την ελευθερία του λαού και το μεγαλείο της πατρίδας. Οι πυροβολητές απαντούν με ζητωκραυγές και μια ομοβροντία των ορεινών πυροβόλων τους.

Όμως καμιά άλλη μονάδα της φρουράς δεν κινήθηκε. Μόνο το ορεινό πυροβολικό είχε παραταχθεί μπροστά από την Παλιά Καζάρμα και περίμενε διαταγές από μια επαναστατική ηγεσία που δεν υπήρχε. Αλλά ο Παπαδιαμαντόπουλος ήταν αποφασισμένος να δώσει και την ζωή του ακόμη, παρά να συνεχιστεί η κατάντια της πατρίδας. Κι έτσι παρέμενε στις θέσεις του.

Πρέπει να ξέρετε ότι τότε ο στρατός ήταν μισθωτός, επαγγελματικός. Παρ’ όλα αυτά, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ιστορικός Δ. Φωτιάδης, «για μια φορά ακόμα ο στρατός – αυτός ο μισθωτός στρατός του Όθωνα – πιστός στις παραδόσεις του εικοσιένα, ξεχυνόταν στους δρόμους να υπηρετήσει όχι το θρόνο, μα το λαό.»[1]

Εν τω μεταξύ οι ώρες περνούσαν και δεν γινόταν τίποτε σοβαρό. Έτσι κοντά στα μεσάνυχτα μια χούφτα νέων γύρω στους πενήντα συναντήθηκαν στο σπίτι του Όθωνα Ι. Μακρυγιάννη, εξέτασαν την κατάσταση, είδαν την αναποτελεσματικότητα του σχεδίου εξέγερσης και αποφάσισαν να πάρουν αυτοί την κατάσταση στα χέρια τους. Είπαν λοιπόν να βγουν στους δρόμους με συνθήματα: Ζήτω η Ελευθερία, Κάτω οι Τύραννοι!

Κινήθηκαν αρχικά προς το καφενείο «Ωραία Ελλάς» που βρισκόταν στη διασταύρωση Ερμού και Αιόλου και για 45 χρόνια αποτέλεσε το κέντρο της πολιτικής ζύμωσης του νεοσύστατου κράτους. Στο δρόμο προς το καφενείο ενώθηκαν μαζί τους κι άλλοι. Αρκετοί απ’ αυτούς έφεραν όπλα. Όταν έφτασαν στο καφενείο διασταυρώθηκαν με περίπολα χωροφυλάκων και «εθελοντών». Έπεσαν ντουφεκιές, κυρίως για εκφοβισμό, αλλά οι νέοι δεν φοβήθηκαν. Ήταν δεν ήταν 100. Αντί να διαλυθούν αποφάσισαν να κινηθούν προς το Μεταξουργείο με σκοπό να φτάσουν στην πλατεία της Παλιάς Καζάρμας, όπου υπολόγιζαν να βρουν τον ηρωικό Παπαδιαμαντόπουλο και τους πυροβολητές του, που αν και αποκαρδιωμένοι από την απραξία των άλλων, συνέχιζαν να κρατούν τις θέσεις τους.

Στο δρόμο όμως συνάντησαν ένα μικρό τμήμα ένοπλων επαναστατών (καμιά εκατοστή) με επικεφαλής τον Δ. Καλλιφρονά. Τα όπλα που είχαν ήταν της εποχής του ’21 και τα περισσότερα άχρηστα για ένοπλη σύγκρουση, αλλά και μόνο η εμφάνιση μιας άρτια οργανωμένης ομάδας με πειθαρχία έδωσε θάρρος στους νέους και άρχισαν να κραυγάζουν πιο δυνατά, Ζήτω η Ελευθερία, Κάτω οι Τύραννοι.

Τα όπλα των επαναστατών μπορεί να ήταν άχρηστα για μάχη, αλλά ήταν ιδανικά για να ξυπνήσουν την κοιμισμένη Αθήνα. Οι πυροβολισμοί στον αέρα και οι ζητωκραυγές έδωσαν θάρρος και στους πολίτες που μέχρι τότε ήταν αμέτοχοι θεατές, αγουροξυπνημένοι πολλοί απ’ αυτούς από την φασαρία. Η εικόνα των αποφασισμένων νέων και του πειθαρχημένου τμήματος του Καλλιφρονά, που αρκετοί πίστεψαν ότι ήταν στρατιωτικό άγημα με πολιτικά και συμπέραναν ότι ο στρατός είχε ενωθεί με το λαό, έδωσαν θάρρος σε πολλούς να ενωθούν μαζί τους. Άρχισαν να ανηφορίζουν προς την πλατεία Συντάγματος. Σε ολόκληρη την διαδρομή τα παράθυρα άνοιγαν και χαιρετούσαν τους επαναστάτες που συντεταγμένα προχωρούσαν. Ήξεραν ότι ολόκληρη η συνοικία του Συντάγματος είχε ισχυρή περιμετρική φύλαξη από στρατό και χωροφυλακή για να μην μπορούν να φτάσουν οι εξεγερμένοι στο παλάτι. Κανείς δεν ήξερε τι θα γινόταν όταν οι αντίπαλες πλευρές έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο.

Όμως ο απλός κόσμος συνέχιζε να κατεβαίνει στους δρόμους, συστήνονταν και αγκάλιαζε ο ένας τον άλλο και κατόπιν ενώνονταν με τους επαναστάτες. Άρχισαν να ακούγονται επαναστατικά στιχάκια, εμβατήρια στο ρυθμό των ιταλικών επαναστατικών εμβατηρίων των Γαριβαλδινών, όπως αυτό που παραθέσαμε. Αυτό όμως που κυριαρχεί από παντού είναι το απαγορευμένο έως τότε τραγούδι του Σοφοκλή Καρύδη:

Έως πότε η ξένη ακρίδα,
Έως πότε κουφός Βαυαρός,
Θα γυμνώνει τη δόλια πατρίδα;
Εγερθήτε, αδέλφια, εμπρός!

Ο πατήρ τον υιόν να σπαράζη
Αδελφός τον αδελφόν να κτυπά
Και ο φίλος τον φίλον να σφάζη,
Ούδ’ η τίγρης αυτή το βαστά.

Αλλ’ ο ξένος σκληρότερος είναι
Κι απ’ αυτά του βουνού τα θεριά,
Το κηρύττον αι μάχαι εκείναι,
Που σπάραξαν Ελλήνων παιδιά.

Μίαν έχομεν όλοι μητέρα,
Μίαν πίστιν ένα θεόν,
Όλοι πνέομεν έναν αέρα,
Τον αυτόν συγκροτούμε λαόν.

Η διχόνοια όθεν ας λείψη
Μεταξύ μας ας παύση η σφαγή,
Διότι κλαίει ο θεός από τα ύψη
Κι οι εχθροί μας γελούν εις την γη.

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι από τα ανοιχτά παράθυρα χειροκροτούσαν, έραιναν με άνθη τους εξεγερμένους και ζητωκραύγαζαν μαζί τους: Ζήτω η Ελευθερία, Κάτω οι Τύραννοι. Μέχρι να φτάσουν στο ύψος της Καπνικαρέας ο αριθμός των συγκεντρωμένων είχε φτάσει τις 5.000 και εκτός από τα αρχικά συνθήματα, είχαν αρχίσει να κυριαρχούν, σχεδόν αυθόρμητα, και συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας. Ζήτω η δημοκρατία, φώναζαν πολλοί. Ο εξεγερμένος λαός δεν ήθελε να διώξει μόνο τον Όθωνα και την «ξένη ακρίδα», αλλά να ξεμπερδέψει με τον θεσμό της βασιλείας γενικά. Νέα Εθνοσυνέλευση, νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, ήταν η πρόταση που συγκινούσε ιδιαίτερα τον κόσμο.

Για τα πολιτικά πράγματα της εποχής, το να φωνάζει κάποιος υπέρ της δημοκρατίας, ήταν σαν να διαδηλώνει κάποιος υπέρ του κομμουνισμού την εποχή Μακάρθι στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950, ή στην Ελλάδα την εποχή μετά τον εμφύλιο. Παρ’ όλα αυτά τα πάθη και οι διαχωριστικές γραμμές είχαν πέσει μέσα στον λαό. Η διχόνοια και ο φατριασμός δεν είχαν θέση. Οι ίδιες οι μάζες είχαν επιβάλει την δημοκρατία στις γραμμές τους.

Όταν έφτασε στην περιοχή του Συντάγματος, οι στρατιώτες των περιπόλων, αν και είχαν αυστηρές διαταγές να μην αφήσουν κανέναν να περάσει, ενώθηκαν με τον λαό. Λίγο πριν είχε ενωθεί με τους εξεγερμένους και το τάγμα σκαπανέων, που είχε στασιάσει και είχε βγει από τον στρατώνα ακούγοντας τα συνθήματα των ξεσηκωμένων. Μαζί τους ήταν και μια διλοχία πυροσβεστών. Οι σκαπανείς μαζί με τους πυροσβέστες στέκονταν μπροστά με πλήρη στολή και φόρτο, με τις πολεμικές σημαίες του τάγματος να ανεμίζουν και με πειθαρχία στρατιωτική για να πέσουν πρώτοι αυτοί, αν χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσουν τους νέους και τον λαό που ακολουθούσε.

Οι αξιωματικοί τους στέκονταν επικεφαλής με το ξίφος γυμνό επ’ ώμου και με καμάρι τέτοιο που ποτέ ξανά δεν είχαν δει οι Αθηναίοι σε καμιά παρέλαση με φανφάρες και φτερά. Ήταν έτοιμοι να δεχτούν αυτοί τις πρώτες βολές από τα στρατιωτικά περίπολα, τους χωροφύλακες και του «εθελοντές» που φρουρούσαν το Σύνταγμα. Ο λαός το ήξερε αυτό, το έβλεπε με τα μάτια του και δυναμώνοντας τα συνθήματα του, τις ζητωκραυγές του και τα χειροκροτήματα, τους έδινε ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και υπερηφάνεια γιατί στο πρόσωπό τους, τη στάση τους, το αγέρωχο βάδισμά τους μπροστά στον κίνδυνο επένδυε ένα ολόκληρο έθνος το μέλλον του. Κανένα άλλο πεδίο της τιμής, σε κανένα θέατρο μάχης, δεν θα μπορούσε να τιμήσει περισσότερο τους ήρωες του καθώς προχωρούσαν με τις πολεμικές σημαίες τους έτοιμες να βαφτούν στο αίμα όχι με ξένου εντολή, όχι για το συμφέρον των μεγάλων, αλλά για το καθήκον τους που βαθιά μέα τους ένιωθαν ότι έχουν απέναντι στο λαό τους και το έθνος.

Ορισμένοι μάλιστα επτανήσιοι που υπηρετούσαν στους σκαπανείς και τους πυροσβέστες σκάρωσαν μια πατριωτική καντάδα που τραγουδούσαν καθώς ανέβαιναν προς το Σύνταγμα:

Φύγε, ξένε, φύγε, ξένε
Την πατρίδος μας την γην
Επειδή το έθνος τώρα
Σ’ αφαιρεί πάσαν ισχύν.

Μαζί με τους εξεγερμένους είχαν ενωθεί και πολλοί κληρικοί που παρά το γεγονός ότι ήξεραν τον αφορισμό που θα εισέπρατταν από την ιεραρχία, δεν κρατήθηκαν κι έτσι με τον σταυρό στο χέρι και την αγιαστούρα τους να ευλογούν τους επαναστάτες ενώθηκαν μαζί τους.

Όταν έφτασαν μπροστά στα στρατιωτικά περίπολα και η μάχη φαινόταν αναπόφευκτη, πρώτοι οι αξιωματικοί διέταξαν τους στρατιώτες τους να ενωθούν με τους εξεγερμένους. Όμως ακόμη και χωρίς διαταγή, πάλι οι στρατιώτες των περιπόλων θα είχαν ενωθεί με τους εξεγερμένους. Η υπακοή στο έθνος, που αντιπροσώπευαν οι εξεγερμένοι, ήταν πολύ πιο ισχυρή από την υπακοή σε οποιαδήποτε αντίθετη διαταγή.

Μόλις οι χωροφύλακες και οι «εθελοντές» είδαν τους στρατιώτες να ενώνονται με τον λαό, σκορπίστηκαν και έτσι οι εξεγερμένοι έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση. Ήταν τέτοια η ενότητα λαού και στρατού που τίποτε δεν μπορούσε να σταθεί απέναντί της. Μάλιστα εκείνη την εποχή αναφέρεται ότι σαν απάντηση στις ζητωκραυγές του πλήθους, Ζήτω ο λαός και ο στρατός!, όλοι αδέρφια!, κάποιος είχε την έμπνευση και φώναξε, Ζήτω ο στρατόλαος, μωρέ! Κι από τότε όλοι άρχιζαν να φωνάζουν Στρα-τό-λα-ος, Στρα-τό-λα-ος!

Είχε αρχίσει να ξημερώνει πια και ο λαός που τώρα ξεπερνούσε κατά πολύ τις 5.000, αλλά καμιά αναφορά δεν συμφωνεί στον αριθμό, προχωρά και καταλαμβάνει το παλάτι. Χωροφύλακες, χαφιέδες, «εθελοντές», αυλικοί, όλοι τους άφαντοι. Ο λαός δεν πείραξε κανένα. Ο «όχλος» όπως τον χαρακτήριζαν οι αντιδραστικοί της εποχής, σεβάστηκε τις ζωές των αντιπάλων του, αλλά και τον πλούτο του παλατιού. Όταν κατέλαβαν το παλάτι, αυτό που έκαναν ήταν να ξεσκίσουν τα πορτρέτα της Αμαλίας και του Όθωνα, καθώς και τις προτομές τους. Ο λαός «ποδοπάτησε τα βασιλικά εμβλήματα, αλλά δεν πήρε ούτε μια καρφίτσα από το παλάτι,» [2] όπως αναφέρει ο Γ. Κορδάτος, αλλά και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος.

Οι εξεγερμένοι βγαίνουν από το παλάτι και συνεχίζουν την πορεία τους από την πλατεία Συντάγματος προς την πλατεία Όθωνος, που αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Ομονοίας. Δεν είχε ακόμη καλά-καλά ξημερώσει και τα περισσότερα μαγαζιά της πρωτεύουσας είχαν ανοίξει με τους μαγαζάτορες να συμμετέχουν στο πανηγύρι της επανάστασης που είχε επικρατήσει. Το ίδιο και τα σπίτια. Φωταγωγημένα και ανοιχτά σαν να γιόρταζαν μια ασυνήθιστα μεγάλη εθνική γιορτή.

Ο Λάμβδας με εμπορικό στην Ερμού, παρασυρμένος κι αυτός από τον επαναστατικό ενθουσιασμό που έβλεπε γύρω του, αρχίζει να μοιράζει τσάμπα στο πλήθος κόκκινα πανιά και κορδέλες. Σε ελάχιστο χρόνο εξεγερμένοι πολίτες και στρατιώτες άρχισαν να φέρουν κόκκινα περιβραχιόνια, κόκκινες κορδέλες και σημαίες ως έμβλημα της επανάστασης μαζί με την ελληνική σημαία. Ο πολεμικές σημαίες των ταγμάτων που τώρα πια είχαν προσχωρήσει ανοιχτά στην επανάσταση στολίστηκαν με κόκκινη κορδέλα. Πολλά σπίτια δίπλα στην ελληνική σημαία, ανάρτησαν και την κόκκινη.

Όχι, δεν ήταν κομμουνιστική η επανάσταση και μάλιστα «πρωτοκομμουνιστική», όπως την χαρακτήριζε ο λογοκριτής στην χούντα και δεν επέτρεπε ούτε καν να αναφερθούν σ’ αυτήν τα σχολικά βιβλία, ή οι επίσημες επαίτιοι. Το κόκκινο ήταν το χρώμα των Γαριβαλδινών και η επιρροή τους στις πολιτικές ζυμώσεις της Ελλάδας εκείνο τον καιρό ήταν σημαντική. Όμως για τον πουλημένο «εθνικόφρονα» της εποχής του μοναρχοφασισμού, τι Γαριβαλδι, τι Ροβεσπιέρος, τι Λένιν, όλοι τους «μιάσματα».

Η διαδήλωση τελικά καταλήγει στην Παλιά Καζάρμα όπου το ορεινό πυροβολικό του Παπαδιαμαντόπουλου παρέμενε στις θέσεις του, αν και η επέμβασή του ήταν αχρείαστη. Εκεί συντάσσεται το Ψήφισμα της Επανάστασης και διαβάζεται στο πλήθος από τον ίδιο τον Παπαδιαμαντόπουλο ανεβασμένο πάνω σ’ ένα κιλλίβαντα ορεινού πυροβόλου. Το Ψήφισμα είχε συντάξει ένα νέος επαναστάτης, ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης και απαιτούσε την εκδίωξη της δυναστείας του Όθωνα, όριζε προσωρινή κυβέρνηση και ανακοίνωνε ότι «εθνική συνέλευσις συγκαλείται αμέσως προς σύνταξιν της πολιτείας και εκλογήν ηγεμόνος.»

Στην προσωρινή κυβέρνηση πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου εκλέχτηκε ο Δ. Βούλγαρης. Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της προσωρινής ήταν οι παλιοί κομματάρχες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είδαν την επανάσταση να πετυχαίνει, αμέσως βγήκαν από τις κρυψώνες τους και έτρεξαν να την πάρουν στα χέρια τους. Και τα κατάφεραν σχετικά εύκολα. Βλέπετε τότε είχαν μεγάλη ιδέα για τους επαγγελματίες πολιτευτές, που δήθεν μόνο αυτοί ήξεραν πώς να κουμαντάρουν το καράβι. Έπαιζε μεγάλο ρόλο να είσαι επώνυμος στις κοσμικές και κοινοβουλευτικές σελίδες των εφημερίδων και να διαβάζει για σένα το πόπολο. Χωρίς αυτούς, χωρίς τους μεγάλους και επώνυμους της αντιπολίτευσης τι σόι επανάσταση θα έκανε ο λαός; Μόλις ο στρατόλαος νίκησε και επιβλήθηκε, αντί οι ηγέτες που είχαν αναδειχθεί ανάμεσά τους να συντάξουν το ψήφισμα της επανάστασης, κάλεσαν τους παλιούς γνωστούς κομματάρχες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν, ως επαγγελματίες πολιτικοί, τα ινία της χώρας.

Κι έτσι η επανάσταση νωθεύτηκε από την αρχή. Ο ίδιος ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, έγραφε: «Πριν εκ της οικίας μου μεταβώ εις τον στρατώνα του πυροβολικού, μείνας ολίγας στιγμάς μόνος, έρριψα τας περί πρακτέου ιδέας μου δια την περίπτωσιν της επιτυχίας. Όταν όμως συνέταξα το ψήφισμα, παρέλειψα πολλά, απαντήσας δυσκολίας εις την άμεσον κατάργησιν της Βασιλείας, διότι αίφνης ευρέθην εν μέσω του παρελθόντος μεταξύ ανθρώπων, οίτινες δεν ενόουν την επανάστασιν. Φοβούμαι πολύ, ότι θα συμβή εκείνο όπερ προείπον κατά την συνωμοσίαν. Θα μετανοήσωμεν παραλαβόντες τους παλαιούς.»[3] Δεν έπεσε έξω ο Δεληγιώργης για τους «παραλαβόντες παλαιούς» πολιτευτές. Έστω κι αν όταν του δόθηκε η ευκαιρία έγινε ίδιος και χειρότερος με δαύτους.

Οι «παλαιοί» κομματάρχες δεν ήθελαν επ’ ουδενί την δημοκρατία. Δεν ήθελαν ούτε καν την έξωση του Όθωνα, απλά επιζητούσαν να τα βρουν μπροστά τους. Και φοβόντουσαν περισσότερο τον «όχλο», έτσι ονόμαζαν τον λαό, όταν δεν ήταν υπό τον δικό τους πολιτικό έλεγχο και δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με το να του δώσουν πολλά δικαιώματα. Μάλιστα πολύ γρήγορα τα βρήκαν με τις «προστάτιδες δυνάμεις», ειδικά με την Αγγλία και έτσι την δημοκρατική κατ’ ουσία Οκτωβριανή επανάσταση του ελληνικού λαού την μετέτρεψαν σε αλλαγή φρουράς ηγεμόνος.

Έτσι γίνεται πάντοτε. Γι’ αυτό και τώρα που το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους κομματάρχες της αντιπολίτευσης. Δείτε πώς αντέδρασαν στις δηλώσεις Σαμαρά περί του πακέτου των 11,6 δις ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει εκ νέου τον πρωθυπουργό «γνήσιο εκπρόσωπο του λόμπι της χρεοκοπίας» και τονίζει ότι τα νέα μέτρα θα ισοπεδώσουν την κοινωνία. Η ανακοίνωση του αναφέρει: «Ο κ. Σαμαράς βαφτίζει ‘ενότητα της κοινωνίας και του έθνους’ την αποδοχή των νέων μέτρων δεκάδων δις, που θα ισοπεδώσουν την οικονομία και την κοινωνία. Η εκβιαστική συσχέτιση, όμως, της παραμονής της χώρας στο ευρώ με την εφαρμογή του μνημονίου δεν πείθει πλέον κανέναν, όταν η ίδια η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι αυτή που ενισχύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως άξιος εκπρόσωπος του λόμπι της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας για ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος μέσα σε μια δημοκρατική χώρα είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των δανειστών και του κεφαλαίου, που εκπροσωπεί η κυβέρνησή του».

Προσέξτε ότι δεν αναφέρεται πουθενά ο ρόλος της τρόικας και οι δεσμεύσεις, αυτά που ονομάζει «συμβατικές υποχρεώσεις» ο Σαμαράς. Λες και δεν υπάρχουν. Λες και όλα αυτά τα έχει σκαρφιστεί από μόνος του ο Σαμαράς και δεν εκπορεύονται από τα επιτελεία της ευρωζώνης. Ούτε κουβέντα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας, που η ίδια η ευρωζώνη θεωρεί το πακέτο μέτρων που προωθεί ο Σαμαράς. Ούτε κουβέντα επίσης για το τι πρέπει να γίνει με το ευρώ. Δεν τολμούν να ξεστομίσουν ούτε καν ότι το ευρώ δεν είναι αποδεκτό με κάθε θυσία και υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση. Τρέμουν μην τους κατσαδιάσουν οι τραπεζίτες, οι ευρωκράτες και οι μερκολάντ.

Μόνο περί «εκβιασμού» μιλάνε. Ο εκβιασμός, όμως, αφορά τους ίδιους που πιστεύουν, όπως οι θρησκόληπτοι, ότι με το ευρώ και μέσα στην ευρωζώνη μπορούμε να υπερασπιστούμε «τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας για ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος μέσα σε μια δημοκρατική χώρα.» Πότε και που έγινε αυτό κατορθωτό; Ή μήπως η Ευρώπη και ο πλανήτης, για να μην βάλουμε τον Σείριο και την Ανδρομέδα, περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να τους αλλάξει τροχιά; Αυτό εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι στις τελευταίες εκλογές «η Ελλάδα και η Ευρώπη έχασε μια μεγάλη ευκαιρία»; Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεπεζέψει από το δούρειο γαϊδούριο, ένα είδος μαύρου γαϊδουριού σαν αυτό που καβαλούσε ο δόκτορ Δρακατόρ στην Λιλιπούπολη, για να μην ακούμε τουλάχιστον ανοησίες.

Αλλά ας σοβαρευτούμε. Ο εκβιασμός δεν αφορά τον λαό και την χώρα, διότι η επιβίωση τους δεν εξαρτάται από το ευρώ, ούτε την Ευρώπη, όπως κι αν την καταλαβαίνει κανείς. Εξαρτάται από την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης της χώρας, πρώτα και κύρια στο πεδίο της οικονομίας. Μπορεί να υπάρξει εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία μέσα στην ευρωζώνη; Σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτελεία της προετοιμάζουν την κατάλυση ακόμη και της τυπικής αυτοτέλειας των κρατών μελών προκειμένου οι πόροι τους πιο εύκολα να δεσμευτούν από τους τραπεζίτες και τις αγορές. Χωρίς οι λαοί να έχουν ούτε καν τυπικό λόγο.

«Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιολογούσε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω του μεγάλου δημοσίου χρέους, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και ότι η Ελλάδα τέλος του 2011 θα ξαναέβγαινε στις αγορές. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι. Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής της κυβέρνησης των πρόθυμων εταίρων, επιβάλει στους Έλληνες το νέο Αρμαγεδώνα μέτρων με τη δικαιολογία της δήθεν βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης μας και υπόσχεται καλύτερες μέρες σε δύο χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. «Βλέπουμε ακριβώς το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές, άλλα λόγια και δυστυχώς την ίδια κατάληξη: εξαθλίωση, ανεργία, ύφεση, υποτέλεια στους πιστωτές» πρόσθεσε.

Ο πατριωτισμός των αποκαλούμενων Ανεξάρτητων Ελλήνων, τελειώνει εκεί που αρχίζει να θίγεται το ευρώ και η «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας. Είναι πατριώτες τσέπης. Μόνο όταν πρόκειται να αντιδράσουν, λεκτικά πάντα, στην διαχείριση της κρίσης. Για τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας ούτε κουβέντα. Χρεώνουν στον Σαμαρά ότι δεν διαπραγματεύτηκε, ενώ αυτοί δεν μας έχουν πει ούτε καν πώς θα διαπραγματευθούν καλύτερα από τον Σαμαρά με δεδομένα τα πλαίσια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, γιατί τρέμουν να σταματήσουν μονομερώς την πληρωμή του χρέους και να το καταγγείλουν ως παράνομο, αλλά και μέσα στα πλαίσια του ευρώ με την ελληνική κοινωνία να βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι.

«Ο πρωθυπουργός απαιτεί από το λαό να σκύψει το κεφάλι στα νέα άγρια μέτρα, ώστε να χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ και όχι με δραχμή. Για ποιο λόγο να επιλέξει ο λαός ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να ανακάμψει η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, όταν αυτός, είτε έτσι, είτε αλλιώς, καταδικάζεται στην απόλυτη χρεοκοπία;» αναφέρει σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Αυτό κατάλαβε ο Περισσός; Το δίλλημα είναι η χρεοκοπία μέσα στο ευρώ, ή μέσα στη δραχμή, οπότε και στις δυο περιπτώσεις χαμένος ο εργαζόμενος και επομένως δεν ασχολείται με το θέμα. Τα καμάρια της ηγεσίας του ΚΚΕ κάνουν την εκτίμηση ότι στην στρατηγική της άρχουσας τάξης εντάσσεται και η δραχμή, ισότιμα με το ευρώ. Προφανώς άκουσαν για το «λόμπι της δραχμής» που λέει και ξαναλέει ο Σαμαράς και σκέφτηκαν πονηρά: για να το λέει ο Σαμαράς κάτι θα ξέρει, οπότε θα υπάρχει κάποια μερίδα της άρχουσας τάξης που ζητά δραχμή. Κι επομένως εμείς ως επαναστάτες πρέπει να καταδικάσουμε και τα δυο. Ουρά! Υπόδειγμα ταξικής ανεξαρτησίας σκέψης!

Εδώ έφτασε ο άλλος μέγας κολοσσός της σκέψης του κόμματος, στο οικονομικό πεδίο αυτή την φορά, ο κ. Καραθανασόπουλος που μας έχει εκπλήξει με τις (ανύπαρκτες) οικονομικές του γνώσεις, να πει τα εξής στη Βουλή: «Η ανάκαμψη θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά βασιζόμενη σε εργασιακό μεσαίωνα και σε λεηλασία του εθνικού πλούτου. Με τη δοσμένη διαχείριση, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί», υποστήριξε ο ευφυέστατος βουλευτής του ΚΚΕ. Σας διαβεβαιώνω ότι μόνο ο Καραθανασόπουλος και η ηγεσία του ΚΚΕ είναι οι μόνοι στον πλανήτη που διαβεβαιώνουν ότι θα φέρει την ανάκαμψη ο καπιταλισμός και μάλιστα επιβάλλοντας το καθεστώς που θέλει. Προφανώς για τα τσακάλια της «μαρξισμού-λενινισμού» εκ Περισσού είτε έχουμε κρίση, είτε ανάκαμψη είναι το ίδιο και το αυτό στον καπιταλισμό. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτε από την άποψη των ταξικών συσχετισμών και της ταξικής πάλης. Γι αυτό και δεν ασχολούνται με λεπτομέρειες, όπως οι αγώνες για την αποτροπή και την ανατροπή του καθεστώτος εκποίησης της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ έχει πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί. Π.χ. που θα βρει χρήματα να πληρώνει τα στελέχη του, τώρα που το αστικό κράτος μειώνει την κρατική επιχορήγηση και οι οπαδοί του κόμματος του γυρίζουν μαζικά την πλάτη; Ξέρεις κανείς από δαύτους τι σημαίνει εθελοντική πολιτική δουλειά; Ούτε κατά διάνοια. Αυτοί είναι ΚΚΕ μόνο και μόνο για την κομματική αντιμισθία. Είναι κομμουνιστές μόνο αν το κόμμα τους εξασφαλίζει καμιά δουλειά. Άντε τώρα να τους κόψεις την αντιμισθία και να τους εμπνεύσεις κομματικό καθήκον.

«Στα διλήμματα και στους εκβιασμούς των κομμάτων της ΕΕ ο λαός μπορεί να απαντήσει μόνο: Αρκετά πληρώσαμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προσαρμογή στην ΕΕ, για την κρίση. Το δικό μας συμφέρον επιβάλλει αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ. Ωραία. Και πώς θα γίνει αυτό; Δεν πρέπει να επιδιώξει την έξοδο από το ευρώ και την επαναφορά εθνικού νομίσματος, δραχμής, όπως αλλιώς την ονομάσει ο λαός; Ή πρώτα θα περιμένει με κάποιον απίστευτο και χιμαιρικό τρόπο ο λαός να περιμένει πρώτα να αναδειχθεί στην εξουσία το ΚΚΕ και μάλιστα μόνο του, αλώβητο και άσπιλο, και έπειτα να λυθούν ένα προς ένα όλα τα προβλήματά του; Και μέχρι τότε; Τι θα κάνει ο λαός; Θα «αγωνίζεται» και θα χάνει, για να μάθει, «να βγάλει τα συμπεράσματά του», όπως λένε οι γραφειοκράτες του Περισσού και να ψηφίζει ΚΚΕ.

Όπως και να έχει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει την διάθεση να συγκρουστεί μετωπικά με το κυρίαρχο σύστημα. Θα γκρινιάξουν για το νέο πακέτο μέτρων, θα καταγγείλουν σφοδρά την συγκυβέρνηση μέσα στο κοινοβούλιο και θα καλούν τον λαό σε αγώνες, κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις. Αν χρειαστεί θα βάλουν τις ηγεσίες των συνδικάτων που ελέγχουν και μαζί με τα κομματικά παραμάγαζα θα δούμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές από παλιά. 24ωρες χωρίς νόημα και διαδηλώσεις για την αυτοεπιβεβαίωση των κομματικών μαγαζιών. Κι αν τους καθίσει και ο κόσμος κατέβει μαζικά σε καμιά από αυτές θα τον οδηγήσουν ήσυχα-ήσυχα στην γνωστή κατάληξη. Ξύλο και χημικά στο Σύνταγμα.

Κι όσο θα συμβαίνουν όλα αυτά, που την έναρξή τους μάλλον θα την δούμε στην ΔΕΘ, τόσο θα ξελαρυγγίζονται κομματόσκυλα και κομματάρχες να καλούν τον κόσμο σε αγώνες, κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις. Εκ του ασφαλούς, βεβαίως-βεβαίως. Αυτοί θα εξαντλούν την εικονική τους αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο και στα πάνελ των βολικών ΜΜΕ, ενώ θα καλούν τον κόσμο στο δρόμο να βάλει το κεφάλι του στο ντορβά. Απώτερος στόχος όλων τους είναι ένας. Να ηττηθεί ξανά η διάθεση αγώνα του κόσμου μπροστά στην αδιαλλαξία της συμμορίας του ευρώ, να συντριβεί κάτω από τα ρόπαλα και τα χημικά των πραιτοριανών και έτσι να λουφάξουν για να μπορούν να γίνουν στημένες εκλογές όπως οι προηγούμενες.

Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Γνωριζόμαστε πια όλοι μεταξύ μας. Αυτός που θέλει αγώνα, δεν καλεί απλά τον κόσμο στο δρόμο, αλλά βάζει πρώτα αυτός το κεφάλι του στον ντορβά. Παίρνει πρώτα αυτός τα ρίσκα του απέναντι στο καθεστώς με μόνο σκοπό να οργανώσει την μαζική αντίσταση του λαού. Αν θέλει η αποκαλούμενη «αντιμνημονιακή» αντιπολίτευση να σταματήσει το νέο πακέτο μέτρων, έχει τον τρόπο. Αφού εξαντλήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εναντίον της ψήφισης του νέου πακέτου, να παραιτηθεί, να καταθέσει ως κόμμα, το κάθε κόμμα την κοινοβουλευτική του ιδιότητα και να κατέβει στην κοινωνία για να προετοιμάσει οργανωμένα την εξέγερση του λαού.

Να κάνει δηλαδή αυτό που όφειλε να κάνει, τουλάχιστον την εποχή της έξαρσης του κινήματος των πλατειών. Αν το είχε κάνει τότε, το πιθανότερο είναι ότι θα είχαμε ξεμπερδέψει. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γιατί δεν το έκανε τότε, ούτε γιατί δεν θα το κάνει τώρα. Εκτός βεβαίως από την κομματική σκοπιμότητα.

Όποτε λοιπόν ξανακούσετε καλέσματα για αγώνες από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να τους πείτε: παραιτηθείτε πρώτα από την κουτάλα του κρατικού κορβανά, αποδείξτε μας ότι δεν έχετε ανάγκη την κρατική επιδότηση με ότι εξαρτήσεις κρύβονται πίσω της για να είστε «αντιμνημονιακοί», δημοκράτες, πατριώτες προοδευτικοί, αριστεροί, κομμουνιστές και μετά ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί. Αλλιώς μας πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Δεν σας έχει ανάγκη κύριοι ο λαός. Όποτε έμπλεξε μαζί σας μόνο κακά είδε. Εσείς δεν του υποσχόσασταν προεκλογικά ότι αν σας ψηφίσει, θα έχει αντίκρισμα η ψήφος του; Που είναι το αντίκρισμα του 26% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ; Που είναι το αντίκρισμα των ψήφων στους Ανεξάρτητους Έλληνες; Τι θα κάνετε για να μην περάσουν τα μέτρα; Και μην παραμυθιάζετε τον κόσμο ότι μόνο ως κυβέρνηση μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα. Η πολιτική δύναμη που είναι σε θέση ως κυβέρνηση να αλλάξει ρώτα και να τα βάλει με τους ισχυρούς, φαίνεται από σήμερα. Μπορεί από σήμερα να φέρει τα πάνω-κάτω, ειδικά όταν της δίνη τέτοια κοινοβουλευτική δύναμη ο κόσμος. Όποια δεν αποδεικνύει την χρησιμότητά τους στον σαν αντιπολίτευση, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του λαού και ως κυβέρνηση. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες εν αμαρτίαις.

Ήδη οργανώνονται πρωτοβουλίες ανά γειτονιά από κινήματα βάσης, λαϊκές συνελεύσεις και απλούς πολίτες με σκοπό να μην επιτρέψουν την επιβολή των μέτρων, να μην πληρωθούν τα κερατιάτικα που επιβάλλονται για να εξοντωθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ανοιχτές σε όλους αρκεί να μην είναι επαγγελματίας πολιτευτής, ή βουλευτής κανενός κόμματος, γιατί έχουμε πικρή εμπειρία του τι θα γίνει. Σκοπός τους είναι να αντρωθούν στη γειτονιά και έπειτα να συγκροτήσουν συντονιστικά σε επίπεδο πόλης, νομού και πανεθνικά. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλες τις γόνιμες δράσεις που επιτελούν διάφορες ομάδες και μάλιστα ξεκομμένα ο ένας από τον άλλο, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Βασικός στόχος πρέπει να είναι να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να ανατραπεί το ταχύτερο δυνατό το παρών καθεστώς με όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά στηρίγματά του.

[1] Δημήτρη Φωτιάδη, Όθωνας, Η Έξωση, Αθήνα: Ζαχαρόπουλος, 1988, σ. 668.
[2] Γ. Κορδάτος, Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, τομ. XII, σ. 90.
[3] Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, Πολιτικά Ημερολόγια, Εν Αθήναις: Βλαστού, 1896, σ. 76.
——————–

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

http://wp.me/pPn6Y-eAJ

Advertisements

112 thoughts on “Δ.Καζάκης: Ετοιμάζουν ένα νέο «αντιμνημονιακό» ξεπούλημα του λαού…

   • @ anarmodios
    αυτος που λεει να ενωθουν οι ακροαριστεροι με τους ακροδεξιους τι ειναι? εθνικιστης
    αυτος που λεει τα σωματα ασφαλειας και ο στρατος να παρουν τις τυχες της χωρας στα χερια τους(καπου στις 12 φλεβαρη του 10′) για να προστατεψουν το συνταγμα της ελλαδας(το αστικο), ειναι προπαγανδιστης ενος πραξικοπηματος εθνικιστικου
    αυτος που δεν αμφισβητει τον καπιταλισμο και λεει οτι αν βγουμε απο το ευρω ολα μελι γαλα και θα παρουμε κανα δανειο απο την ομοδοξη ρωσια και απο τους συντροφους της κινας….και παλι αναπτυξη ειναι συστημικος(οπου συστημα βαλε ολιγαρχια του πλουτου και της εξουσιας, γιατι το συστημα δεν ειναι κατι αφηρημενο)
    αυτος που λεει για πρακτορες στις ταξεις των αριστερων τι ειναι? συνομωσιολογος και εθνικιστης
    αυτους που κατηγορει τις κυβερνησεις του μνημονιου για δωσιλογους και προδοτες τι ειναι? ακροδεξιος
    αυτος που επικαλειται το ακροτελευτιο αρθρο του συνταγματος(του αστικου) ειναι εκτος απο ηλιθιος/αφελης/εθνικιστης και αντιδημοκρατης
    το συνταγμα της ελλαδος εγγυαται την κερδοφορια των αφεντικων και αυτο ακριβως κανει πιο επιμονα απο οτιδηποτε!σε καιρους κρισης οπως τωρα φροντιζει την κριση να πληρωσουν οι εργαζομενοι! εξου και το αστικη δημοκρατια

    • @biafra

     Τίποτε δεν σου ξεφεύγει. Πουλιά στον αέρα πιάνεις. Δεν κινδυνεύει η επανάσταση όσο έχουμε τέτοια φωτεινά μυαλά με το …μέρος μας, εμείς τα ανθρωποειδή.

      • «…με ειρωνευεσαι αντι να μου απαντησεις…»
       «…αυτος που λεει τα σωματα ασφαλειας και ο στρατος να παρουν τις τυχες της χωρας στα χερια τους…»

       Ε, τι να σε κάνω για; Ούτε ιστορία δεν γνωρίζεις!

       Θραξ Αναρμόδιος

  • biafra
   Και εγώ μιγκάλε θα σούλεγα του μυαλού σου ροκανίδια και ότι αλλού πατάς και αλλού βρίσκεσαι..Για να λές συστημικό τον Καζάκη πρέπει το IQ να είναι λίγο καλύτερο απο το IQ που έχει το ψάρι.

 1. Σωστά γράφει ο Δ. Καζάκης:
  Σε «εξέγερση του λαού» κάλεσε ο κ. Καμμένος και δακρύσαμε από συγκίνηση
  Όμως, το ίδιο δεν κάνει και αυτός; Επομένως δικαιούμαστε με βάση την «σκέψη» Καζάκη, να πούμε:

  Σε «εξέγερση του λαού» κάλεσε ο κ. Καζάκης και δακρύσαμε από συγκίνηση

  • ΕΟΣ
   Αν δεν καταλάβεις ότι όλο αυτό το κηφηναριό απο την Χ.Α μέχρι και το ΚΚΕ σε δουλεύουνε ψιλό γαζί και ότι όλοι τους βολεύονται εκεί μέσα, θα σε πουλήσουν με το κιλό για σκλαβάκι στο παζάρι καιέσύ θα περιμένεις τον Μεσσία να σε σώσει.Αν ήταν πατριώτες θα βγαίναν μπροστά απ το λαό και θα τον καλούσαν σε αγώνα για την ανεξαρτησία της Πατρίδας και όχι εκ του ασφαλούς και σκοτωσε αγά μου τον μαλάκα που διαμαρτύρεται απ εξω ν’αγιάσω εγώ.Θα τάμαθες τα νεώτερα και τη παραγγελιά της τρό’ι’κας? 11 ώρες δουλεια ημερησίως 78 τη βδομάδα και απολυση χωρίς αποζημίωσηκαι επ[ειδή είσαι κακομοίρης και φουκαράς θα το δεχτείς και θα το βουλώσεις.Κατά τα άλλα σσου φταίει ο Καζάκης

   • δακρυσαμε απο την συγκινηση! αχ γιατι οι ελληνες δεν βγαινουν εναντια στο μνημονιο?! αλλα ξεχασα το μνημονιο ειναι εργαλειο του καπιταλισμου και οι ελληνες θελουν καπιταλισμο και να καταναλωνουν ακαταπαυστα και να ειναι ανευθυνοι και οι μαλακες οι πολιτικοι να δουλευουν για παρτη τους, αντε και κανα μεταλειο απο καναν ελληνα αθλητη! ποτε θα κα- ποτε θα κα- αανει αναπτυξη!?! ωρε αδελφια ελληνες

 2. μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα.Αν θελεις να γινει σωστα μια δουλεια καντην μόνο σου και μην περιμενεις απο τα δειλα και δουλικα ανθρωποειδη που ονομαζονται «ελληνες»

  • @salamandras

   Ξέρεις δηλαδή εσύ και ποια είναι η δουλειά και πως γίνεται και σωστά;

   Και γιατί τα κρατάς όλα για πάρτη σου μοναχοφάη;

   Επειδή δηλαδή είμαστε και δουλικά και ανθρωποειδή δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα στη γνώση;

   • τα δικαιωματα στις ανθρωπινες κοινωνιες δεν ειναι de facto. οι δουλοι δεν μπορουν να εχουν δικαιωματα αν δεν τα διεκδικουν και δεν ειναι φορεις των δικαιωματων αυτων! πχ. τα δικαιωματα στην εργασια ειναι προιον/αποτελεσμα της συνεχους συγκρουσης εργαζομενων και αφεντικων! αμα αυτη η συγκρουση παψει(κατι που στην ελλαδα συμβαινει πολλα χρονια τωρα) αυτος που εχει την εξουσια δηλ. εγγυαται ως καθεστως τα δικαιωματα τα ξηλωνει(το αστικο κρατος) με αφορμη την κριση. στην κριση του 30 που οι εργατες ηταν στους δρομους ηδη πολλες δεκαετιες γεννηθηκε στην δυση το κοινωνικο κρατος και σε πολλες αλλες χωρες το σοσιαλιστικο κρατος και πολλες επαναστασεις. τωρα το αντιθετο

 3. απιστευτη ανοησια
  το μονο κινημα που θα μπορουσε να στησει, ειναι ενα πατριωτικο κινημα για εκκαθαριση των πεζοδρομιων απο τσιχλες και αποτσιγαρα

  πουθενα στο κειμενο του η λεξη ταξη, πιο απολιτικος σκας

 4. Το ΚΚΕ στο προεκλογικό του πρόγραμμα μίλησε μονομερής διαγραφή του χρέους και έξοδο από την ΕΕ.
  Αυτό έχει συμφέρον να το υλοποιήσει η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά στρώματα των αγροτών αυτοπασχολούμενων. Είτε το θέλετε είτε όχι η κοινωνία είναι χωρισμένη σε τάξεις.

  Διαβάστε τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ, των επιμελητηρίων, των εμπορικών συλλόγων. Όλοι αυτοί συμφωνούσαν στο μνημόνιο ειδικά το πρώτο. Και αρκετοί από αυτούς θεωρούν «το παρεμπορίο» ως αιτία της κρίσης «κλείνοντας» το μάτι στους φασίστες.
  Είναι πάνω – κάτω οι ίδιοι που όταν καταργήθηκε το ανθυγιεινό στις καμαριέρες είπαν μέσω εκπροσώπου τους πως το μόνο ανθυγιεινό που μπορούν να κάνουν οι καθαρίστριες είναι αυτό που έκανε ο Στρος-Καν. Μιλάμε για τέτοια αλλητικη δήλωση

  Πραγματι σκοπός των αστικών επιτελείων είναι η μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.
  Τα λένε ευθέως τόσο ο Ολάντ με τα καμώματα στην Πεζό, η Μέρκελ (η ανταγωνιστικότητα να πλησιάσει την αντίστοιχη της Κίνα), ο Ραιχερμοπαχ(ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο) και το πρώτο μνημόνιο όπου αναφέρεται ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας περνά από την μείωση των μισθών. Ο Καζάκης δεν τα άκουσε ή δεν τα διάβασε;

  Καιρός να σταματήσετε να ασχολείστε με τους μικροαστούς διανοούμενους της αστικής τάξης.
  Το έδειξε η ίδια η πραγματικότητα στις εκλογικές συμμαχίες – εκλογές για το ποιος είναι ποιος. Αντί για τον Καμμένο πήγε στον Παπαθεμελή. Ατύχησε ο Καζάκης. Πήγε στον «λάθος» ακροδεξιό.

 5. Δίορθωση στο προηγούμενο.
  Ο εκπροσωπος μίλησε όχι για καθαρίστριες αλλά καμαριέρες.
  Από το γνωστό «επεισόδιο» του Στρος-Καν στις ΗΠΑ. Μία αλήτικη δήλωση που δείχνει πολλά για το πως κάποιοι «πατριώτες» αντιλαμβάνονται τον κόσμο της εργατικής τάξης

  • λαθος ακροδεξιος! καλο! τωρα τους καταγγελει! χεχε! και τον αλλο ακροδεξιο κατηγγειλε! και οσους φυγαν απο το επαμ λεγοντας για τις αντιδημοκρατικες μεθοδους του μεσα στο επαμ, τους κατηγγειλε, τους μισους ως χαφιεδες! και οποιον διαφωνησει σε κατι μαζι του, τον καταγγελει! αλλα μονο αυτος γνωριζει την αληθεια!

 6. Το σύστημα λέγεται καπιταλισμός. Η «ΕΕ των ελευθεριών» ασχολείτε με την «ανταγωνιστικότητα» δηλαδή με την μειώση των μισθών όπως γράφεται καθαρά στην συνθήκη του Μάαστριχ που σχεδόν όλοι -Πλήν ΚΚΕ- την ψήφισαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

  Η κρίση λέγεται κρίση υπερσυσώρευσης κεφαλαίου. Και είναι σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα κύριε Κάζάκη.Το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα. Καθαρά ταξικές συγκρούσεις στην πρώην ρατσιστική Νότια Αφρική.

  Όπου έγχρωμος πρόεδρος, έγχρωμοι αστυνομικοί ρίχνουν στο ψαχνό σε έγχρωμους εργάτες γιατί ζήτησαν αύξηση μισθών από εταιρεία που ανήκει στον “δημοκρατικό δυτικό κόσμο”.
  Έχει και συνέχεια. Η εισαγγελεία της Ν.Αφρικής πήγε να φορτώσει τους φόνους στους εργάτες των ορυχείων, και επιπλέον χρησιμοποιεί νόμο του απαρχάιντ του 1954 κατά των συναθροίσεων για να μην κάνουν οι εργάτες κοινοιτοποιήσεις. Τα ανηψάκια του προέδρου της Ν.Αφρικής και τα εγγονάκια του Μαντέλα βάλθηκαν να αποδείξουν πως είναι καλύτεροι εκμεταλλλευτές από τους λευκούς και συνεργάζονται μία χαρά μαζί με τους πρώην αποικιοκράτες

  Τα δικαιώματα και όλα τα συναφή πάνε περίπατο, όταν η σύγκρουση είναι ξεκάθαρη μεταξύ αστικής και εργατικής τάξης.
  —————————————————————————————————————————

  NOTIA AΦΡΙΚΗ
  Kατακραυγή προκαλεί το φόρτωμα των φόνων στους απεργούς

  Μια από τις συγκεντρώσεις των απεργών
  ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.–

  Αποτροπιασμό και κατάπληξη προκαλεί σε μεγάλο μέρος της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας η απόφαση της εισαγγελίας να φορτώσει προχτές κατηγορίες για τους φόνους των 34 απεργών εργατών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα στους 270 συλληφθέντες συναδέλφους τους.

  Ακόμη και επιφανείς νομικοί εμπειρογνώμονες, που υπηρετούν επί χρόνια το αστικό δικαστικό σύστημα της Ν. Αφρικής, χαρακτηρίζουν «αναίσχυντη» την απόφαση του εισαγγελέα να χρησιμοποιήσει ως δεκανίκι εναντίον των απεργών του ορυχείου το νόμο περί Ταραχωδών Συναθροίσεων του 1956 που χρησιμοποιούσε τότε το ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, για να τιμωρήσει συλλογικά τους εργάτες που τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν ή να διαδηλώσουν απέναντι στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς των Αφρικάνερς.

  Περισσότερα
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7013718&publDate=1/9/2012

  —————————————————————————————————————————

  ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
  Τα εγκλήματα συνεχίζονται και μετά τους φόνους των εργατών

  Με τραγούδια και χορούς συνεχίζουν οι εργάτες του Μαρικάνα την απεργία τους…
  Ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής στη Νότια Αφρική καθώς δύο βδομάδες μετά την άγρια δολοφονία 34 εργατών απεργών του ορυχείου Μαρικάνα στο Ράστενμπεργκ από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, όχι μόνον δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως για την ικανοποίηση των βασικών μισθολογικών αιτημάτων των απεργών που αγωνίζονται από τις 10 Αυγούστου για αξιοπρεπείς μισθούς και ζωή, αλλά το διεφθαρμένο αστικό σύστημα της χώρας απήγγειλε την περασμένη Πέμπτη κατηγορίες για τους φόνους των αδικοχαμένων εργατών στους 270 συλληφθέντες απεργούς! Πώς; Χρησιμοποιώντας ως δεκανίκι το νόμο περί «Ταραχωδών Συναθροίσεων» του 1956 που χρησιμοποιούσαν οι ρατσιστικές κυβερνήσεις επί Απαρτχάιντ για να κλονίσουν τον απεργιακό αγώνα και τις διαμαρτυρίες των μαύρων εργατών.

  Περισσότερα
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7014271&publDate=2/9/2012

  —————————————————————————————————————————

  ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
  Η αντεργατική καταστολή συνεχίζεται
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7016260&publDate=4/9/2012

  ..Το ορυχείο «Aurora» ανήκει στην εταιρεία «Gold One», η οποία φέρεται να είναι συνιδιοκτησίας ανιψιού του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα. Επιπλέον ένας από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας είναι εγγονός του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

  ..Οι άλλες κατηγορίες (π.χ. διατάραξη δημόσιας τάξης, άσκηση βίας δημόσια, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη συνάθροιση κ.ά.) παραμένουν σε βάρος των απεργών του Μαρικάνα, αλλά οι υποθέσεις τους δικαστικά δεν αποκλείεται να «παγώσουν» ως την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί ανεξάρτητη επιτροπή που διόρισε προ βδομάδων ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζ. Ζούμα και η οποία αναμένεται να του υποβάλει σχετική έκθεση ως το Γενάρη του 2013. Πάντως οι εργάτες συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για αξιοπρεπείς μισθούς.

  • ναι στην διαγραφη του χρεους ναι στην ανατροπη της εε και του καπιταλισμου/κρατισμου οχι στο κκε και τον σταλινισμο! αλλωστε δεν μπορουμε να γυρισουμε την ιστορια πισω ουτε μπορουμε να εφαρμοσουμε σοσιαλισμο σε μια μονο χωρα. αλλωστε δεν αφορα τους εκμεταλλευομενους το ποιος κατεχει τα εργοστασια αλλα ποιος τα διαχειριζεται ειδαλλως παλι αλλοτριωμενοι θα ειναι! και στο πολιτικο/πολιτειακο συστημα αν ο καταπιεστης ειναι κοκκινος ή μαυρος ή μπλε ειναι μικρης σημασιας για τους πολιτες αν και συνηθως ο μη δυτικος τροπος οργανωσης των κοινωνιων ηταν πολυ χειροτερος! η ιστορια αλλωστε μιλησε! το κομμα δεν ξερει. ο σοβιετικος καπιταλισμος κατερρευσε μεσα σε λιγα μερονυχτα.

 7. Ο Καζάκης μπορεί να έχει κάνει πολλά πολιτικά λάθη αλλά δε νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι κάνει γαμώ τις αναλύσεις. Να θυμίσω στον biafra οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται σε κάποιον που μιλούσε για την καπιταλιστική κρίση (2008) και πώς αυτή θα εξελιχθεί σε κοινωνικό μεσαίωνα ΟΤΑΝ κάποιοι «αριστεροι» (και μπορώ να σου δώσω και ονόματα μελών του ΣΕΚ και της ΑΡΑΝ) έλεγαν για τις εκλογές του 09 καλύτερα να βγει ο Γιωργάκης παρά η δεξια του άχρηστου Καραμανλή.
  Να θυμίσω επίσης ότι ΠΡΩΤΟΣ ο Καζακης μίλησε για για έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κάποιοι έχουν κάνει αυτό το τρίπτυχο σημαία. Έτσι δεν είναι?
  Να θυμίσω ότι ο Καζάκης περιφερόταν σε διάφορες εκδηλώσεις της αριστεράς και των συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (από εμφανίσεις σε καμπινγκ οργανώσεων μέχρι και δημοσιεύσεις στο ΠΡΙΝ) και προσπαθούσε να συγκρωτηθεί ένα κοινό ΜΕΤΩΠΟ τύπου ΕΑΜ όπως χαρακτηριστικά έλεγε τότε…
  Να θυμίσω ότι τα μαγαζάκια του χώρου τότε εντυπωσιαστικαν από την αμεσότητα και τον καλώς εννουμενο «λαικισμό » του (έκφραση που άκουσα από άλλο ένα στελεχιο γνωστού μικρομάγαζου του χώρου.).
  Και φυσικά τον ακύρωσαν με τη λογική ποιος είσαι εσυ που ήρθες εδώ για να μας κάνεις πλάκα…

  Και φυσικά τον απομόνωσαν… οι μεγάλοι κρατικοδίαιτοι δημόσιοι υπάλληλοι επαναστάτες…

  Κάποιοι άλλοι όμως τον αγκάλιασαν, αυτοί που παλιά χαρακτηρίζονταν δεξιοί, ρεφορμιστές, πασόκοι, αλλά τώρα είχαν χάσει τα αυγά και τα πασχαλιά… Τι να κάνει κι αυτός. Θεώρησε ότι καλύτερα είναι να απευθυνθεί με άλλους όρους όχι στο ΜΗΔΕΝ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ αλλά στο σύνολο του λαού που καταλαβαίνει ελληνικά…
  Παρόλαυτά όπου σταθεί και οπου βρεθεί αυτοχαρακτηρίζεται ως κομμουνιστης..

  Δεν θα είχα καμιά διαθεση να υπερσπιστώ τον καζάκη αλλωστε πολιτικά διαφωνώ μαζί του, ΑΝ δεν διέκρινα πίσω από χαρακτηρισμούς τύπου ΒΙΑΦΡΑ, αυτη τη σάπια παθογένεια της αριστεράς, που με κατινιές και χυδαιότητες στρέφεται εναντίον ατόμων και αγωνιστών που ξεχωρίζουν μέσα από το κίνημα.

  Τι φοβάστε ρε ? μη σας χαλάσεις η μανέστρα?

  • αφου διαφωνεις πολιτικα μαζι του, γιατι τον υποστηριζεις? ειναι λιγο αντιφαση! δεν ξερω τι διακρινεις αλλα αριστερος δεν ειμαι, και με δικη προθεσεων δεν καταφερνουμε κατι, ουτε πειθουμε! οποτε να απανταμε σε επιχειρηματα με επιχειρηματα! εγω κρινω τον καζακη ως αυτα που λεει και κανει!και τον διαβαζα και παλιοτερα σε αναλυσεις στο ποντικι και εκανε καλη αντιπληροφορηση αλλα αυτο δεν τον αθωωνει αν λεει καποια απο τα παραπανω που παρεθεσα. να του ορισουμε κηδεμονα δηλαδη?

 8. ο καζακης διεπραξε λαθη, με κορυφαιο τον παπαθεμελη, που προσωπικα με ξενερωσε πολυ, γιατι εκει καταλαβα πως οσο καλος αναλυτης ειναι, αλλο τοσο κακο στρατηγικο αισθητηριο εχει. ομοιως εχουν ακουστει και διαφορα για το ΕΠΑΜ, τα οποια ομως δεν γνωριζω σε βαθος.
  Ομως δε μπορουμε να τα περιμενουμε ολα απο ολους. Για μενα οσοι στεκονται σε αυτα τα λαθη και διαγραφουν πληρως τον καζακη θα πρεπει να δουν καποια πραγματα πιο προσεκτικα, γιατι οι αναλυσεις του ως τωρα:
  – ειναι επικαιροποιημενες, στοχευμενες σε αριθμους και προσωπα και δεν εχουν διαψευσθει (παρ οτι μιλαει συγκεκριμενα και δεν χρησιμοποιει την ασφαλεια των γενικοτητων που πετανε αλλοι – λεγε με ΚΚΕ)
  – ειναι αριστερες και ταξικες και εθνικοαπελευθερωτικες (στεκει ? εγω πχ πιστευω πως ναι, στην παρουσα ιστορικη φαση)
  – εκλαικευουν στοιχεια που οσοι δεν ειμαστε ειδικοι δεν τολμαγαμε να ακουμπησουμε πριν μερικους μηνες,
  – ο ιδιος σαν φυσικη παρουσια ειναι αμεσος και κατανοητος ακομα και απο εντελως τηλεορασοπληκτα και μικροαστικα στρωματα (που πρεπει επειγοντως να αγκαλιασουμε, αλλιως θα τους φαει η απελπισία και η μοναξιά ή η ΧΑ).
  για αυτα και μονο για αυτα, και επειδη μας λειπουν τραγικα απο το δημοσιο λογο, θεωρω πως ειναι πολυτιμος και πως αξιζει να τον παρακολουθει κανεις, ασχετα με τα επιμερους προσωπικα ζητηματα και καποιες γραφικοτητες και υπερβολες του.

 9. @red hot chilly peppers
  «Να θυμίσω επίσης ότι ΠΡΩΤΟΣ ο Καζακης μίλησε για για έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.»
  Αν δεν υπάρχει παραπομπή σε epam hellas ή video στο youtube που να μιλα για έξοδο από ΕΕ τότε ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει μιλήσει για έξοδο από την ΕΕ στην Ελλάδα και όλοι περιμένουμε τον Καζακη για να το πει ΠΡΩΤΟΣ.
  ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ.
  Ακόμη και ο Φωτόπουλος είχε τονίσει ότι η πατριωτική αριστερά δεν λέει έξοδο από ΕΕ στο ίδιο το dimitriskazakis.blogspot

  Ο Καζάκης στο ΕΠΑΜ έλεγε έξοδο από ευρώ με ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ σχέσεων με ΕΕ στα πέντε προτάγματα.

  Ο ΔΚ στον εργατικό αγώνα έχει γράψει από τον φλεβάρη του 12 έξοδος από ΕΕ τελευταίος και καταιδρωμένος.
  Ο ΔΚ του εργατικού αγώνα έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει για έξοδο από το ΝΑΤΟ.
  Μέχρι να έρθουν εις σάρκα μία -(μερικοί – μερικοί) – οι οπαδοί του ΕΠΑΜ μπορούν να ακούν ότι ένα καλό πραξικόπημα είναι μία καποια λύσις.
  Πούσαι; μία καλή δικτατορία – μία καλή δικαιολογία για να μας διώξουν απο ΕΕ.
  Αλλά όχι φόβο, ο Καζακης θα μας σωσει με το ΘΑΛΕΙΝ του τις πρώτες μέρες της πείνας.

  Μάλιστα με την ευγένεια που τον διακρίνει θα μας υποστηρίξη ψυχολογικά όπως σε αυτόν τον διάλογο:
  http://dimitriskazakis.blogspot.com/2012/08/blog-post_16.html?showComment=1345305726395#c4924091821548796749

  Ξερω – ξέρω είναι απλά ανθρώπινος με πάθη και αντιφάσεις.
  Ένας πρώην κομουνιστής που πιστεύει σε δεσμούς λαού – στρατού, που πιστεύει στο έθνος και στον λαό όλοι μάζι, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, κτλ κτλ. Ρε κοίτα που δεν θυμάμαι στα Ιταλικά πως λέγεται όλο αυτό.

  Ρισπεκτ για τον σχολιασμό σου σε αυτην την ανάρτηση Αναρμόδιε. (τα ρέστα μου – τα βλέπω)

  • @ΧουΚερς : «Ρισπεκτ για τον σχολιασμό σου σε αυτην την ανάρτηση Αναρμόδιε. (τα ρέστα μου – τα βλέπω)»

   Εχω ανεβάσει την ποιότητα για να μπορώ να παίρνω μέρος νιώθοντας ισάξιος με ορισμένους.

   Για τον διάλογο που λες, αυτόν όπου διέκρινες την ευγένεια του Δ. Καζάκη να ξεχειλίζει, εγώ μπορεί να ήμουνα και περισσότερο ευγενής από ότι ο Δ. Καζάκης προς κάποιον σχολιαστή ο οποίος γεμίζει τον τόπο με τόσο χαριτωμένα χάσματα, χωρίς καν σήμανση μην πέσει και κάνας άλλος μέσα εκτός από τον ίδιο.

   Οπως να μαλώνει τον Σύριζα πχ για ανάθεση και Μεσσίες και λίγο πιο κάτω να λέει «Δεν μας φταίνε τα κόμματα σε αυτό, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.» . Οπως το να εγκαλεί περίπου τον Δ. Καζάκη για «…αμπελοφιλοσοφία στα μπλογλς…»

   Καθώς και το δηλητηριώδες «ποιος παίζει το ρόλο «αμορτισέρ» του συστήματος».

   Και άλλα.

   Ξέρεις όμως ποιο είναι το δυστύχημα της όλης υπόθεσης. Οτι μ’ αυτά και μ’ αυτά, «πολύ δεξιός ο ένας», «πολύ με το έθνος+λαός» ο άλλος, «πολύ το ένα» ο τέτοιος και «πολλές ελληνικές σημαίες είχαν οι ελεγχομενοι της πάνω πλατείας» και τα λοιπά, ούτε μέτωπο καταφέραμε να κάνουμε ούτε τίποτε.

   Και ακόμα τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και με τον γΚαζάκη.

   Και ποιος κερδίζει;

   Και συζητάμε ακόμα για το «ποιος παίζει το ρόλο «αμορτισέρ» του συστήματος» και για την χαμηλή ποιότητα των δικών μου σχολίων. Ειδα και τα δικά σας εδώ ορισμένων και μου ρθαν δάκρυα στα μάτια από την ποιότητα. Τι να σΕ λέω. Κι όχι τίποτε αλλά επιλεκτικά μόνο εμένα εγκαλείς για ποιότητα που φυσικά και θεωρείς πολιτικό εχθρό σου, ασυμφιλίωτο κιόλας, τόση πολιτική σοφία, παλιο-μπιμπιπ, που μου θες κι ευγένειες.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Παλιόπαιδο Αναρμόδιο,

    Τον έφαγες τον γενικό γραμματέα με τις αναδημοσιεύσεις σου.
    Θα βγει κανείς να πει: να ποιοι κρύβονται πίσω από πρώην και νυν μέλη του ΚΚΕ και θα ακυρωθεί το εργολαβικό που βρίσκεται από πίσω.

    Δεν είναι αργά ποτέ Δημήτρη, Γενικέ Γραμματέα:
    «Γι’ αυτό άλλωστε και δεν !μπορέσουμε! να συμπορευτούμε.»
    http://dimitriskazakis.blogspot.com/2012/09/blog-post_4.html?showComment=1346825106117#c4192323483982545011

    Εσύ τώρα ρε Θράκα τι καταλαβαίνεις;
    Ή καλύτερα
    Τι ΔΕΝ καταλαβαίνεις;
    .

    • @ΧουΚερς

     Πιστεύεις το δεν το πιστεύεις το, δεν κατάλαβα τίποτα. Αλλά δεν πειράζει. Ούτως ή άλλως καταλαβαίνω πως στην επανάσταση που σχεδιάζεται να κάνετε εμένα, και κάτι σαν κι εμένα, δεν με θέλετε. Να θυμηθώ να ακυρώσω και την κράτηση που είχα κάνει δηλαδή…

     Οπότε και να μην καταλάβω τις σοβαρώτατες και κρισιμώτατες ιδεολογικές διαφορές των αριστερών ομάδων, μικρή η απώλεια.

     Θραξ Αναρμόδιος

 10. 5 προτάγματα του ΕΠΑΜ:
  -Άρνηση του χρέους
  -Έξοδο από Ε.Ε. και Ο.Ν.Ε
  -Ακύρωση του συνόλου των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων από τις 5 Μαΐου 2010 έως σήμερα
  -Τιμωρία των δοσίλογων που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση
  – Θεμελίωση της Δημοκρατίας

  Για να μην ξεχνιόμαστε…

  Το τριπτυχο ΚΑΙ έξοδο της χώρας από το Ευρώ ΚΑΙ από ΕΕ ΚΑΙ παραγωγική ανασυγκρότηση είναι πλέον σημαία των Λαφαζανικών και ενός μέρους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Τελικά σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα είναι ουτοπία ε?
  Ή μήπως είναι κιόλας εθνικοσοσιαλισμός?
  Μήπως ήταν ο Λενιν ο πρώτος εθνικοσοσιαλιστής?

  Ωραία ας συμφωνήσω … Και μετά τι να κάνουμε? Να περιμένουμε να ανατραπεί ο Καπιταλισμός παντού, ταυτόχρονα . Πώς ? θα έρθουν οι (σίγουρα κομμουνιστές ) εξωγήινοι?
  Ποσάδα rules…

  Τελικά επειδή τα γκρουπουσκουλα (ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΝΑΡ, ΜΛ, ΟΚΔΕ, ΚΟΕ και χιλια δυο άλλα πλαι στα αναρχικά μαντριά) υπάρχουν για να βρίσκουν γκομενες και κανα φράγκο οι τζομπαναραίοι που τα θεωρούν επαναστατική ιδιοκτησία τους η μόνη λύση είναι ο ίδιος ο λαός. και εδώ έρχεται η ιστορία να σου πει ότι ο λαός αυτός επειδή έτυχε να είναι περιχαρακωμένος σε κάποια σύνορα (που θα μπορούσαν να είναι κι αλλα), να μιλάει ίδια γλώσσα και λίγο πολύ να συννενοείται και να γελάει με τα ίδια «φαλλοκρατικά » και «ρατσιστικά » αστειά λέγεται ελληνικός.

  Και επειδή τα γαμημένα εθνη κράτη απελευθέρωσαν λαούς από το σκοταδισμό των φεουδαλικών αυτοκρατοριών μετά από το μπάσταρδο παιδί του ευρωπαικού διαφωτισμού που λέγεται γαλική επαναστααση.

  Και επειδή δημοκρατία και ακομα περισσότερο άμεση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην παγκοσμιοποιημένη αυτοκρατορία που ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές….

  Και για πολλούς άλλους λόγους…

  Μην κομπλαρετε με τους όρους πατρίδα, έθνος, κλπ. ΞΕκολήστε τα μυαλά μας μπας και ενωθούμε…

  Αλλιώς…. γαμα τα…

  • για να το πιασω λιγο

   εσυ αποκαλεις γκρουπουσκουλα τα ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΝΑΡ, ΜΛ, ΟΚΔΕ, ΚΟΕ και τα αναρχικά μαντριά και μπλα μπλα μπλα σε αντιδιαστολη του μαζικοτατου κωματος εξουσιας του γκαζακη

   χαχαχα …να το κοιταξεις αυτο

  • αμα θες εσυ μια αλλη ολιγαρχια απλα θα μας βρεις μπροστα σου εθνικι! θα πολεμησουμε την ολιγαρχια με ολιγαρχια δηλαδη? τα καναν αυτα το προηγουμενο αιωνα και να που φτασαμε!

   • @biafra

    Αυτό το παιδί έχει εθνικόμετρο, τελευταίο μοντέλο. Εισαγωγής. Δεν του ξεφεύγει τίποτε…

    Και έχει αγοράσει και όλα τα σπέσιαλ αξεσουάρ για την συσκευή του: ολιγαρχόμετρο, φασιστόμετρο, νοικοκυραιόμετρο, κλπ κλπ. Μια περιουσία θα του στοίχισε.

    Θραξ Αναρμόδιος

     • σαλτα και γαμησου ρε αντιδραστικο γουρουνι! παραπανω απο μιση γραμμη ποτε δε γραφεις γιατι δεν μπορεις να σκεφτεις παραπανω! εσυ ρε οτι να’ναι αναρμοδιε δεν εχεις τολμησει να κρινεις κατι παρα να ειρωνευεσαι! μην το παιζεις και δημοκρατης ομως! απλα το copy paste εχεις κανει επιστημη

 11. Αστο δεν το πιάνεις με τίποτα… Δεν έβαλα καμιά αντιδιαστολή… Εσυ μικρή μου γκεμπελιστρια φτιάχνεις στο μυαλουδάκι σου φαντασιακά σχήματα για να δικαιολογήσεις αντιπαράθεση μαζί μου.

  Που είναι η διαλεχτική σου??
  Που είναι η λογική σου?
  Ποιά είναι τα ακλόνητα θεμελιωμένα επιχειρήματά σου??

  Και για να ολοκληρώσεις τον ναζιστικό γκεμπελισμό σου … με στέλνεις και στον ψυχίατρο να κοιταχτώ…

  Αν ο μοναχισμός σου προκαλεί μυωπία , κομπλε3ισμό, και σχιζοφένεια … χαχαχα … να το κοιτάξεις αυτό..

  • @red hot chilly peppers
   Να παίξουμε μπάλα αλλά με κανόνες για να μην τσακωθούμε.
   Δώσε μου λινκ από ένα κείμενο ή βίδεο από το youtube που να λέει ο Καζάκης πως το ΕΠΑΜ προτάσσει την ΕΞΟΔΟ από την ΕΕ.
   Σου χαρίζω και οχτώ μήνες λέγοντάς σου πως αν είναι του 2012 θα το θεωρήσω πως είναι από την αρχή του ανθρώπινου χρόνου και ΠΡΩΤΟΣ το φώναζε αυτός. Κατανοητό;

   Τώρα τα πέντε ΣΟΥ προτάγματα γιατί έτσι θα ήθελες να είναι γίνονται σεβαστά από εμένα αλλά ως ΔΙΚΑ ΣΟΥ.

   «παραγωγική ανασυγκρότηση» ανασυγκρότηση και άλλα διάφορα όντως είναι του Καζάκη και αποτελούν «εμπλουτισμό» των πέντε Θέσεων. Για όσους γνωρίζουν τον Άνδρα θα θυμούνται πως τρεις ήταν οι θέσεις του την εποχή της δημιουργίας της Σεισάχθειας και του γινόταν σφοδρή κριτική για τις ελλείψεις.

   Ο Καζάκης για όσους τον ξέρουν σήμερα βρίσκεται στις δέκα Θέσεις γιατί αρκετά έχει ακούσει για αυτά που λέει(πως μπάζουν).

   Μία από τις εμπλουτισμένες Θέσεις είναι η ΕΞΟΔΟΣ από το ΝΑΤΟ. Λες να υπάρχει έστω και ένας από τους τωρινούς οπαδούς του που να μπορεί να το δεχτεί αυτό;

   ΧουΚερς

   ΥΓ. Οι θέσεις (5 προτάγματα) είναι αναρτημένες παντού. Σε ποια επίσημη αναλυτική τους παράθεση είδες την λέξη ΕΞΟΔΟ από την ΕΕ; Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε;

   • @ΧουΚερς: «Δώσε μου λινκ από ένα κείμενο ή βίδεο από το youtube που να λέει ο Καζάκης πως το ΕΠΑΜ προτάσσει την ΕΞΟΔΟ από την ΕΕ.»

    A, τώρα! Βρήκες την φοβερή ιδεολογική διαφορά και τον τάπωσες! Που να τολμήσει να ξαναμιλήσει.

    Η δική μου θέση είναι να βγαίνουμε από την ΕΕ τους χειμώνες, και να μπαίνουμε τα καλοκαίρια.

    Θραξ Αναρμόδιος

  • μονος σου τα γραφεις :

   … επειδή τα γκρουπουσκουλα (ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΝΑΡ, ΜΛ, ΟΚΔΕ, ΚΟΕ και χιλια δυο άλλα πλαι στα αναρχικά μαντριά) υπάρχουν για να βρίσκουν γκομενες και κανα φράγκο οι τζομπαναραίοι που τα θεωρούν επαναστατική ιδιοκτησία τους η μόνη λύση είναι ο ίδιος ο λαός.

   και φυσικα επειδη εισαι τζαμπα μαγκας και γαμικουλας μας σερνεις και ενα σωρο παραγωγα
   οκ εμεις στα γκρουπουσκουλα για γκομενους και συ στο ΕΠΑΜ για γκαζακηδες, αποστρατους, παπαδαριατα και παπαθεμελιδες

   μπεεεεεεεεεε

   • βγαζουν φραγκα και γκομενες! σαν τα αλλα με τους μασωνους και τους εβραιους και τους δοσιλογους τα ξερεις! γιατι ως γνωστον ολοι αυτοι μας ψεκαζουν! συνομωσιολογια γαρ! βασικο οπλο της ακροδεξιας μαζι με το φοβο και το ρατσισμο(κοινωνικο ή φυλετικο) που καλλιεργει!

  • Για όποιον ενδιαφέρεται.
   ««Έτσι, προβάλλει ως λύση η έξοδος από την ΕΕ … υποστηρίζει ο ανώνυμος αρθρογράφος του Ριζοσπάστη.»
   Από το TVXS που παρέθεσες.
   Σε ευχαριστώ πολύ.
   Ο Καζάκης είπε ότι ο ανώνυμος αρθρογράφος του Ριζοσπάστη είπε για λύση η έξοδος από την ΕΕ.
   Καμία άλλη αναφορά του Καζάκη για έξοδο από ΕΕ στις χιλιάδες λέξεις του κειμένου.
   ΕΛΕΟΣ.
   Τρομάρα σου, ενώ μπορείς να μπεις στο site του και να τον ρωτήσεις στα ίσα αν το ΕΠΑΜ ζητάει την ΕΞΟΔΟ από την ΕΕ και από πότε(όχι ακόμα) βάζεις τα ηρωικά ΠΡΩΤΟΣ αυτός είπε ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΟΝΕ.

   Ρε, φιλαράκι το ΚΚΕ τότε από το 1990 τι φώναζε;;;
   Να πλέξουμε όλοι κάλτσες για το Μέτωπο που θάναι και ΕΝΙΑΙΟ και (πα)ΛΑΙΚΟ για να τρίζουν τα κόκαλα του Διμιτρόφ;;;

   Φιλαράκι, πάρε μία βοήθεια επειδή μόνο ζωντανά τον βλέπω τον Δημήτρη. (Μην με βάζεις τώρα να βλέπω και σε βιδεο ομιλίες του…)
   Σε κάποια ομιλία του εκεί τον γενάρη φλεβάρη του 2012 είπε ότι αυτός τώρα πιστεύει ότι μόνο η ΕΞΟΔΟΣ από την ΕΕ είναι η λύση αλλά στο ΕΠΑΜ δεν το έχουμε συμφωνήσει και θα τα πούμε στο συνέδριο.
   Στο συνέδριο ως γνωστό είχε με άλλα να ασχοληθεί και τα πέντε έμειναν πέντε.
   Μετά εκλογές- συγνώμη παπαθεμελής- για να γίνουν τα πέντε προτάγματα ΕΝΑ και καλό: Ο λαός θα αποφασίσει τι θα κάνουμε.

   Οι αγαπησιάρηδες των ανέργων πολιτευτών να το προσέξετε το πράμα.
   Αλλο Μεσσίας που θα μας σώσει όλους και
   Αλλο ΠΡΟΦΗΤΗΣ που έχει το κληρονομικό χάρισμα.

   ΧουΚερς

   • @ΧουΚερς

    Καλά κάνει το ΚΚΕ και τα λέει αυτά. Και μας έχει προειδοποιήσει εδώ και δεκαετίες το ΚΚΕ για ένα σωρό ακόμα (Μάαστριχτ κλπ). Και πολύ σωστά έκανε.

    Αλλά τώρα… τι γίνεται τώρα; Γιατί δεν πάει ο κόσμος στο ΚΚΕ αφού τα ξέρει όλα και τα λέει όλα καλά;

    Ξέρω, ο κόσμος φταίει (κόσμος είναι το καλλιτεχνικό της μάζας, το ταξικό της είναι λαός).

    Εγώ λέω πως το ΚΚΕ έπρεπε ΗΔΗ να έχει αλλάξει ηγεσία.

    Αυτοί που έχει τώρα δεν κάνουν. Το γιατί δεν κάνουν το ξέρω, αλλά δεν στο λέω.

    Κι επειδή το ΚΚΕ είναι και ένα από τα ΚΛΕΙΔΙΑ για το ξεμπλοκάρισμα των εξελίξεων, έπρεπε ΗΔΗ εδώ και δυο χρόνια, ως η ναυαρχίδα της αριστεράς, με πείρα, δυναμικό και οργάνωση, να έχει κάνει ΚΑΙ μέτωτο δυνάμεων ΚΑΙ παραίτηση από την βουλή ΚΑΙ

    ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Στο οποίο μέτωπο χώραγε κι ο Παπαθεμελής μια χαρά μάλιστα. Κι όποιος άλλος. Αρκεί να έλεγε ΝΑΙ στα λίγα πράγματα που θα πρεπε να συμφωνηθούν για ένα τέτοιο μέτωπο. Αλλά που….!

    • Τώρα που το λες προβληματιζόμαστε ανάμεσα σε Παπαρίζου και Μενεγάκη για την Γενική Γραμματεία του ΚΚ..

     Το ΚΚΕ ήταν και στους αγώνες στην χαλυβουργεία και στους ναυτεργάτες και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρητης, και στις Τηλεφωνικές επιχειρήσεις.
     Κάποιοι άλλοι απουσιάζουν και κάνουν το κορόϊδο Αυτοί που μόλις τους πείς για εργατική τάξη και αστική τάξη λένε μπαρούφες περί «εθνικής ενότητας». Αυτούς τους είδαμε έξω από την Βουλή στους «αγανακτισμένους» που ήθελαν για πρωθυπουργό τον Παπαδήμο.

     Οι αποφάσεις του ΚΚΕ δεν είναι θέμα ηγεσίας όπως στα αστικά κόμματα που κάνουν ότι θέλουν(π.χ. ψήφιση μνημονίου). Kαι δεν ανοίγει μύτη παρά τις ψευτοδιαφωνίες εκ του ασφαλούς..Αλλά του ενεργού κόσμου του ΚΚ και της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά.

     Άρα «αριστερή» κυβέρνηση με αυτούς που υπέγραψαν το Μααστριχ, δίνουν όρκους πίστης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν γίνεται όσο και να χτυπιούνται οι πασοκοι που το παίζουν αριστεροί.

     Στο Μααστριχ προβλέπει την εξίσωση των μισθών με τις πρώην ανατολικές χώρες όπως και με τις χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συναλλαγές η ΕΕ. Είναι αυτά που γράφονται ωμά στο 1ο Μνημόνιο
     Ο Δραγασάκης – Λαφαζάνης – και λοιποί «αντιμνημονιακοί» απο όλα τα κόμματα δεν ήξεραν τι υπέγραφαν και τι ψήφισαν για το Μααστριχ;

     Τα αστικά αντιμνημονιακά κόμματα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν την πρόταση ΝΌΜΟΥ που κατέθεσε το ΚΚΕ για κατάργηση τωην μνημονίων των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων;

     Aυτό σημαίνει ρήξη με την ΕΕ. Λοιπόν; Πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος «αντιμνημονιακοί»;

     Oι δρόμοι είναι δύο. Η καπιταλισμός ή σοσιαλισμός. Οι τρίτοι δρόμοι ανήκουν στο παρελθόν

     • ρε κομ αν ο σοσιαλισμος δεν ειναι συμμετοχικος και δημοκρατικος ειναι απλα ενας κοκκινος φασισμος/ολοκληρωτισμος περισσοτερο αλλοτριωτικος/καταπιεστικος/εκμεταλλευτικος(βλ.σταχανοφισμος/δικες μοσχας/κροστανδη/γκουλαγκ/) και εν τελει αδιαφορος για τους εργατες! οποτε ο »σοσιαλισμος» τυπου κκε(δηλ. κρατικος καπιταλισμος) ανηκει εξισου στο παρελθον!
      ενω το κκε ειχε προειδοποιησει απο το 90 για εοκ και μετεπειτα για ευρω, εχασε κατα κρατος σε μια πολιτικη »επενδυση» που εκανε 20 χρονια τωρα! γιατι? γιατι οι »αγανακτισμενοι» θελαν τον παπαδημο! τα σχολια περιττεουν! και επειτα αναρωτιεστε γιατι πεσατε στο 4,5. αλλα το κκε εκανε την αυτοκριτικη του (κανενα λαθος σε γραμμη/ηγεσια αλλα καλυτερη διαχυση του κομματος στις μαζες)και στο φεστιβαλ της κνε καλεσε τους going through και τους νεβμα! ελεος! και πτωχευει τις επιχειρησεις του με τους νομους περι πτωχευσης που παλευε εναντιον! τι να πω?

      • Φιάσκο στον τηλεοπτικό «αέρα»

       http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=7025972&publDate=8/9/2012

       Η ζωή ήταν καλύτερη επί ΕΣΣΔ, δηλώνει η πλειοψηφία προς έκπληξη των αστών συκοφαντών του σοσιαλισμού

       Από παλιότερη κινητοποίηση στην Εσθονία ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι σημερινές αστικές κυβερνήσεις
       Τη βδομάδα που μας πέρασε η εκπομπή «Omakohus, στο εσθονικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, αποφάσισε να ασχοληθεί με το πώς ήταν η ζωή στη Σοβιετική Ενωση. Μετά από ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με πλάνα από την ΕΣΣΔ, κάλεσε τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την εκπομπή σε απευθείας μετάδοση, να απαντήσουν στο ερώτημα: «Στην Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία η ζωή ήταν καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα;».

       Οι τηλεθεατές ψήφιζαν παίρνοντας τηλέφωνα ή στέλνοντας μηνύματα από το κινητό τους. Το αποτέλεσμα ήταν εντελώς απρόσμενο για τους δημοσιογράφους της εκπομπής, αφού πάνω από τους μισούς (το 58%) απάντησαν πως η ζωή ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η εκπομπή γινόταν στα εσθονικά και δεν απευθυνόταν στο ρωσόφωνο στοιχείο της Εσθονίας, που σε μεγάλο βαθμό έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα στη σημερινή «ελεύθερη» κι «ευρωπαϊκή» Εσθονία και έχει έναν επιπλέον λόγο να δηλώνει πως η ζωή επί ΕΣΣΔ ήταν καλύτερη, μιας και τότε όλοι είχαν τα ίδια κοινωνικο-πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

       Να σημειωθεί ακόμη πως στη χώρα αυτή το ΚΚ είναι παράνομο και διώκονται τα σύμβολα και η «προπαγάνδα» του κομμουνισμού και πλήρως αποκαταστάθηκαν όσοι πολέμησαν την ΕΣΣΔ, ακόμη κι όσοι ήταν στις «λεγεώνες» των φασιστικών SS. Παρόλα αυτά η αλήθεια, η υπεροχή του σοσιαλισμού δεν σβήνει, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του, παρά τους τόνους λάσπης και δηλητηρίου που ρίχνουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

      • Που ήταν χθες οι “αγανακτισμένοι”;(Στην απεργία στις 15/06/2011)

       http://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9/

       Η απάντηση είναι απλή: Δούλευαν. Γιατί οι “αγανακτισμένοι” δεν απεργούν. Ξέρουν μόνο να γλύφουν και να γκρινιάζουν και όχι να δίνουν πραγματικές μάχες. Ξέρουν μόνο να κατεβαίνουν στο δρόμο, όταν τους καλεί η τηλεόραση. Όταν η “κινητοποίηση είναι main stream. Όταν είναι λαοσύναξη, όταν είναι “για να σωθεί η πατρίδα”. Όταν σε αυτήν την κινητοποίηση δεν υπάρχουν κόκκινες σημαίες, αριστεροί, “κόμματα” και συνδικάτα. Η χθεσινή διαδήλωση ήταν μια περίτρανη απόδειξη όχι μόνο για τη σύνθεση των αγανακτισμένων αλλά και για την πολιτική τους στάση. Γι’ αυτό φρόντισαν να εξαφανιστούν. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι αγανακτισμένοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση όχι μόνο με την αριστερά, αλλά και με το ταξικό κίνημα.

       Ο «αγνός λαός» των «αγανακτισμένων» της πάνω πλατείας

       Αλωνίζαν ή όχι τα φασισταριά στο πάνω Σύνταγμα, κρυμμένοι πίσω από την ιδιότητα του «αγανακτισμένου ελληναρά»; Χαιρετάνε ή όχι ναζιστικά μαζί με τον εθνικό ύμνο; Πανυγηρίζουν ή όχι πως «δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά μόνο κόκαλα ελλήνων τα ιερά»;

       • ενα ενα τα ψεματα κομμουνιστη της κκε εκδοχης! οι »αγανακτισμενοι»(απεχθανομαι αυτον τον ορο των μμε) απηργησαν μαζικα! επανανοηματοδοτησαν, τουλαχιστον για το καλοκαιρι του 11′ (απο τις μαζικοτερες και μαχητικοτερες απεργιες που θυμαμαι) την αξια του να κατεβεις απεργια! εσυ πως λες οτι δεν απηργησαν? εχεις αποδειξεις? φωτογραφιζες? ενα απο τα χυδαιοτερα ψεματα του κκε μαζι με τα χιλιαδες αλλα που λεει συνεχως! συγκρινε αν τολμας την 48ωρη του πα.με προπερσι με αυτην 28/29 ιουνιου του 11′?τολμας?αλλα σε βολευει να λες ετσι για να δικαιολογησεις την απουσια του κκε που επελεξε να μεινει εκτος γιγνεσθαι των πλατειων, σαν κοινωνικα ανευθυνο και σεχταριστικο κομμα που ειναι! που κανει πορεια και αμα πεσει δακρυγονο εξαφανιζεται!και υπηρχαν απειροι αριστεροι στο συνταγμα, εκτος απο του κκε φυσικα! και πρωτοβαθμια σωματεια! και γι’αυτο κοινοβουλευτικως »κεφαλοποιησε» ο συριζα ξερεις! οσον αφορα το πανω συνταγμα ειναι γεγονος οτι στις μεγαλες συγκεντρωσεις χωθηκαν και κατι εθνικια(στο βιντεο ενας χαιρεταει ναζιστικα) αλλα να ξερεις οτι χτυπηθηκαν δυο φορες ασχημα και ατομικα αλλοι πολλες φορες, γιατι βλεπεις αντι με εσας που κρυβοσασταν(στα αρχιδια σας) καποιοι/ες επωμιστηκαν ευθυνες! οπως σας κοπανανε χρυσαυγιτες και κοτευετε και το πολυ πολυ να το καταγγειλετε! »κομμουνιστες»

        • Ποιοι είναι σεχταριστές(διασπαστές);

         Ο Σύριζα με τις 12 συνιστώσες του; Οι αντιεξουσιαστές – αναρχικοί με τις -δεν ξέρουμε πόσες- διαφορετικές τάσεις τους; Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις 7 συνιστώσες του; ΟΙ περισσότεροι από αυτούς στο εργατικό κίνημα είναι άφαντοι (με εξαίρεση σε κάποια συνδικάτα). Ενώ άλλοι ακολουθούσαν και εξακολουθούν να ακολουθούν την ουρά της ΓΣΕΕ. Ας είμαστε ΛΟΙΠΌΝ στοιχειωδώς σοβαροί όταν μιλάμε για «σεχταρισμό».

         H ΛΑΪΚΉ συνέλευση του συντάγματος με απόφασή της δεν απαγόρευε σε κόμματα και συνδικάτα με τα πανώ τους και τα σύμβολά τους να έρθουν στην πλατεία;
         Τότε γιατί παραπονιούνται;
         Και γιατί το ΠΑΜΕ όταν έφευγε το λέγατε «διασπαστικό», όταν έμενε λέγανε ότι θα τους «καπελώσει»; Είναι λογική αυτή; Mέχρι και ο «Στάθης» από την Ελευθεροτυπία επισήμανε αυτή την αντίφαση.

         ΄Το ποιοι ήταν οι «αγανακτισμένοι» φάνηκαν.

         ήταν αυτοί που είχαν μέσα στην «άμεση δημοκρατία» το φασιστοειδές που ακούει στο όνομα Ιφικράτης Αμυράς και παραλίγο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή που πήρε από τον Φαήλο Κρανιδιώτη ήταν πολύ ποιο ακραίος από τον εκπρόσωπο της «λαϊκής δεξιάς».

         ήταν αυτοί που απαγόρευαν – έδιωχναν τα κόμματα από τις πλατείες γιατί όλα τα κόμματα φταίνε το ίδιο πηγαίνοντας μας σε εποχές πριν την Γαλλική Επανάσταση. Τότε που τα κόμματα ήταν απαγορευμένα. Στην ουσία έδιωχναν την αριστερά σε όλες τις εκδοχές της. Το κεντρο και η δεξιά ήδη συγκυβερνούσαν και δεν είχαν κανένα λόγο να κατέβουν στις πλατείες.

         ήταν αυτοί που φώναζαν το «προδότες αλήτες πολιτικοί» και το «οι προδότες στο γουδί» μαζί με τις κρεμάλες, συνθήματα της χ.α.

         ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να «καπελωθούν» από την αριστερά αλλά υπέγραφαν τα χαρτιά των 300 ελλήνων στην γωνία με το «Μεγάλη Βρετάνια» και ζητούσαν τον Παπαδήμο ή τον Μαρκεζίνη ως πρωθυπουργο. Τα αιτήματα των 300 ελλήνων τα υιοθέτησε ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ,

         Ήταν με τον Καζάκη που έβριζε από τότε νυχθημερών την αριστερά και τελικά κατέληξε στον Παπαθεμελή(στον λάθος ακροδεξιό)

         Και ενώ υπήρχε μια περίεργη (ανακωχή;-συνύπαρξη;) με τα ακροδεξιά και φασιστοειδή της πάνω πλατείας που καλύπτονταν από τον τίτλο του «αγανακτισμένου ελληναρά»,
         οι «αγανακτισμένοι» δεν ήταν καθόλου επιεικείς με την αριστερά ή με τα συνδικάτα

         Τι να πρωτοπούμε;

         Την επίθεση ενάντια στο τραπεζάκι ΜΛ-ΚΚΕ;

         Το σκήσιμο αντιφασιστικού πανώ του ΣΕΚ;

         Την απαγόρευση συμβόλων της αριστεράς(κόκκινη σημαία -σφυροδρέπανα-πανώ); To οποίο έδινε την ευκαιρία στους «ελληνατάδες» της πάνω πλατείας να ανεμίζουν τα σύμβολά τους(με τον δικέφαλο αετό της πόλης π.χ.);

         Τiς επίθεση στα συνδικάτα; Την απαγόρευση(φανταζόμαστε αμεσοδημοκρατική) σε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να μιλήσει;

         Αν ο Συριζα δεν θέλει να ανήκει στην αριστερά και πετά τα σύμβολά του μόνο και μόνο για να μιλήσει σε «κοινό» ας μην το «παίζει» αριστερός λίγο πριν τις εκλογές.
         Κάποιοι από τους «αγανακτισμένους» ας μην κλαίγονται για την άνοδο της άκρας και φασιστικής δεξιάς που έγινε στις εκλογές. Oi πλατείες τους «νομιμοποίησαν» στην συνείδηση μερίδας του κόσμου » Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σε ένα μέρος το αποτέλεσμα των πλατειών.
         Κάποιοι θέλουν να είναι με το πλήθος χωρίς ταξικά κριτήρια. Ας είναι και ας λουστούν και τις επιλογές του πλήθους.

         • συγγνωμη κομ αλλα γνωριζω οτι το να προσπαθεις να πεισεις εναν κνιτη ειναι αδυνατο γιατι αυτος νομιζει πως οι υπολοιποι εκτος κκε εχουν αποψεις ντε φακτο λαθος και ομιλουν μαζι τους μονο για να να τους στρατολογησουν στο κομμα που εχει δικιο! στα επιχειρηματα που παρεθεσα δεν απαντησες καν οποτε δεν εχει νοημα να συνεχισουμε τον »διαλογο»! εσυ τωρα συμφωνος με την γραμμη του κομματος θεωρεις αξιωματικα πως το συνταγμα = κακο ενω εγω το αντιθετο(με τις ατελειες του φυσικα, γιατι κανενα κινημα -εκτος απο το κκε φυσικα- δεν αναπτυσεται χωρις λαθη και ατελειες) οποτε δεν εχει νοημα να συζητησουμε γιατι θεωρεις πως το κκε ειναι ο κατοχος της απολυτης αληθειας. το κκε δεν ειναι τιποτα παρα ενας ολοκληρωτικος μηχανισμος και διεκδικει να εγκαθιδρυσει ενα ολοκληρωτικο καθεστως(σαν την χ.α. αλλα διαφορετικου τυπου), οποτε οι σχεσεις μας ειναι προδεδικασμενες στο να γινει αυτο που εγινε στις 20/10/12 αν κατσουμε μερικες ωρες διπλα διπλα στο δρομο!εγω παλι θελω αμεση δημοκρατια και ολοι απο κοινου να συναποφασιζουμε για τις ζωες μας σε ολους τους τομεις ,οποτε διαφωνουμε ριζικα και αξιακα, και ειδα στο συνταγμα και σε αλλες πλατειες τη διαδικασια προς αυτη τη κατευθυνση! σε λαικους αγωνες που συμμετεχουν εκατονταδες χιλιαδες(στα peak του)θα χωθουν και λινατσες γιατι ειναι αδυνατο να περιφρουρησεις τοσο μαζικες καταστασεις και αυτοι που περιγραφεις ηταν σταγονα στον ωκεανο. οι 300 φαγαν ξυλο και καποια μαλακισμενα που φωναζαν πανω(ουτε δεξια ουτε αριστερα μονο ελληνες)και τα δυο μλ(γιατι αντιμετωπιζε ολους τους αλλους οπως εσυ, καλη ωρα).εσεις απουσιαζατε στο μαυσωλειο σας ή σε κανα ρακαδικο ως ανευθυνοι κοινωνικα κ πολιτικα που ειστε(στα ορια με το αριστερο λαιφσταιλ). οι ανταρσυοι και οι συριζαιοι και αριστεροι ανενταχτοι και αναρχικοι/αντιεξουσιαστες συμμετειχαν οχι κομματικα περιχαρακωμενοι(οπως το μλ) και αποτελουσαν δομικο κομματι της πλατειας, προς τιμην τους(αν και η αραν αρας και κατι συριζαιοι προσπαθουσαν να καπελωνουν συνεχως αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα)!
          θα απαντησω εν συντομια στα εμετικα σου επιχειρηματα!
          »Ο Σύριζα με τις 12 συνιστώσες ….Ενώ άλλοι ακολουθούσαν και εξακολουθούν να ακολουθούν την ουρά της ΓΣΕΕ. » τσουβαλιασμα και ως επι το πλειστον λασπη και ψεμα
          »H ΛΑΪΚΉ συνέλευση του συντάγμα…στην πλατεία» ναι και καλως για να μην με μετατραπει σε κοινοβουλιο και μια απο τα ιδια(γιαυτο και κρατησε με σθενος τρεις μηνες σχεδον, γιατι υπηρχε ενοτητα στη βαση)
          »Και γιατί το ΠΑΜΕ όταν έφευγε το λέγατε “διασπαστικό”, όταν έμενε λέγανε ότι θα τους “καπελώσει”;» δεν σας ειπε κανεις διασπαστες αλλα χεστηδες(τελειως διαφορετικο) που δεν ξερουν πως μυριζει το δακρυγονο αλλα ξεχασα δεν θα σπασει ουτε ενα τζαμι στην επανασταση.οταν πηγε να καπελωσει απλα τις εφαγε ασχημα. ο αμυρας ηταν στους απο πανω και μετεπειτα εγινε γνωστος απο εκα διαδικτυακο κωλοκαναλο, ο σταθης της »Ε» γνωστος αγνωμων και εργοδοτικος, , τα πρωτοβαθμια σωματεια ειπαμε(εκτος απο παμε/γσεε/αδεδυ και ορθως) συμμετειχαν και μια αναλυσουλα σου του ποδιου/κωλου μαζι με την φτηνια του κομματος!
          η πλατεια εβγαλε κατα κυριο λογο διεθνιστικα χαρακτηριστικα ακομα και πανω(αυτο εκτοξευσε τον συριζα στο 27, με εξαιρεση ενα μερος των πανω που αγκαλιασαν τον εθνικοφρων και συνομωσιολογο και κυριολεκτικα καμμενο) με τις σημαιες απο πολλες χωρες που κυματιζαν πανω,τον συντονισμο της με αλλες πλατειες, εξω οι φασιστες κτλ. και ειχε δημοκρατικα, αντιμνημονιακα, αριστερα και ελευθεριακα χαρακτηριστικα οποτε τον φασισμο(κοκκινο) θα τον βρεις μεσα στο κεφαλι σου πρωτα και μετα διπλα σου(φαιοκοκκινο) να περηφανευεται στην χαλυβουργια »πως θα ξεβρωμισει τον τοπο» και το πολυ πολυ να τον καταδικασεις ως νομιμοφρων »κομμουνιστης» που εισαι!η χ.α. επι συνταγματος καλουσε τον κοσμο της να μην συμμετεχει σε αυτο το »προοδευτικο πανυγηρακι» και δεν εθεαθη ουτε ενα αυγο στην πλατεια! η χ.α. αναπτυσεται γιατι υπαρχει εδαφος παρομοιο με της δημοκρατιας της βαιμαρης(βαριεμαι να αναλυσω) και καποιοι τους χτυπανε(ποικιλοτροπως) σε αντιθεση με σας που εχετε λουφαξει παρολο που σας εχουν χτυπησει ουκ ολιγες φορες! κκε = εγκληματικα αμελες και ολοκληρωτικο κομμα. κλεινω τον »διαλογο» μαζι σου και απλα θα παρακολουθω το copy paste που κανεις απο ριζοσπαστη

          • Δεν είναι «επιχειρήματα». Είναι η πραγματικότητα.
           Όπως

           Το να υπάρχει ακροδεξιός στην λαϊκή συνέλευση που παραλίγο να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ(Ιφικράτης Αμυράς).

           Το να απαγορεύονται τα κόμματα(εννοείται τα αριστερά), τα συνδικάτα, τα (αριστερά)σύμβολα. Το μόνο που επιτρέποταν ήταν της γαλανόλευκης και του δικέφαλου αετού. Μάλλον η απαγόρευση ήταν προϊόν «αμεσοδημοκρατίας».

           Επιθέσεις ενάντια σε συνδικατα και σε κόμματα(πχ. μλ-κκε σεκ και γενοπ δεη στις αρχές).

           Η πλειοψηφία των «αγανακτισμένων» δεν ήθελαν να έχουν ΚΑΜΙΑ επαφή όχι με την αριστερά αλλά ούτε με το ταξικό κίνημα ή απλά εργατικό κίνημα.
           Το δείχνουν οι αριθμοί. Οι 300.000 των εκδρομέων της μούντζας του Σαββατοκύριακου, έμειναν μόλις 30.000 στις 15/06 και 70-80.000 στις 28-29/6. τις ημέρες των απεργιών.

           Μίσος απέναντι στο ΚΚΕ.
           Όταν το ΚΚΕ ήταν στην Ομόνοια «αααα οι διασπαστές». όταν πήγαινε στην Βουλή «πάνε να καπελώσουν».

           Όταν το ΚΚΕ έφευγε από την βουλή «ααα ριψάσπιδες» όταν έμεινε όπως στις 20 Οκτωβρίου, όπου θρήνησε και έναν νεκρό, «το ΚΚΕ τους εμπόδιζε για την Βουλή «. Καλά και από το καλοκαίρι από τις 20 μαϊου που δεν ήταν «μπροστά» το ΚΚΕ ‘»ποιος τους εμπόδιζε» τους «αγανακτισμένους»;

           Τι να πρωτοθαυμάσουμε σε αυτές τις Φοβερές Λογικές;

           Μόλις διαστώθηκε πως εκτός μνημονίου σημαίνει εκτός ευρώ, πως οι εποχές της «μπλόφας» πέρασαν, πως είναι όρος επιβίωσης του Κεφαλαίου(ελληνικού και ξένου) τα ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ, οι αντιμνημονιακοί «κουμπώθηκαν».

           Οι περισσότεροι «αγανακτισμένοι» ψήφισαν το μνημόνιο. Δηλαδή συνέχιση της πολιτικής Παπανδρέου-Παπαδήμου.

           Οι άλλοι «αγανακτισμένοι» ψήφισαν «μνημόνιο με κοινωνική ευαισθησία» μόλις ο Αλέξης τους «έκλεισε» το μάτι. Μαζί με τους άλλους «αντιμνημονιακούς»όπως Κουτρουμάνη(που ψηφισε το μνημόνιο 1) Κατσέλη(με 36 αντιεργατικά νομοσχέδια), οικολόγους, του ιδρύματος Ισταμε του σύμβουλου του Παπανδρέου Κοντζιά κλπ

           Οι παράλλοι «αγανακτισμένοι» ψήφισαν αντιμνημόνιο αλλά εφόσον δεν μπορούσε να γίνει γιατί αυτό σημαίνει έξοδος απο το Ευρώ – ΕΕ, είπαν μνημόνιο αλλά χωρίς μετανάστες κομμουνιστές, σωματεία κλπ.

           Και οι τρεις τάσεις διαφορετικές απόψεις της αστικής τάξης συμφώνησαν πως «για όλα φταίει το ΚΚΕ».
           Και συνεχίζουν ακάθεκτες την πορεία τους στην συμπολίτευση και την «αντιπολίτευση»
           Εντός όμως εε νατο μάαστριχ ΄σεγκεν.
           Για όποιον θέλει να είναι μέσα σε όλα αυτά, τα ΒΑΡΒΑΡΑ μέτρα αποτελούν μονόδρομο.
           Τα νούμερα(δηλαδή οι πληρωμές στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο) δεν βγαίνουν αλλιώς παρα με

           Το σπάσιμο της απεργίας στην Χαλυβουργική. 9 μήνες απεργία, η μεγαλύτερη απεργία από την μεταπολίτευση. Την οποία στήριξε κατά πολύ το ΠΑΜΕ. Ήταν η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι αστοί ξέρουν τον εχθρό τους.
           Την χρεοκοπία των ταμείων-νοσοκομείων, της παιδείας, της δημόσιας υγείας.
           Τα 500 ευρώ το μήνα μεικτά με 6ήμερο και 11ωρο-13ωρο.
           Την απαγόρευση των διαδηλώσεων που ετοιμάζουν.

           Ή με το Κεφάλαιο ή με τους Εργάτες. Τρίτος δρόμος έχει αποδειχτεί και τώρα και ιστορικά πως δεν υπάρχει

          • @kom
           σταματα να ερμηνευεις την πραγματικοτητα κατα το δοκουν! μην γινεσαι ηλιθιος!
           ημουν στην συνελευση και τον αμυρα τον εμαθα απο το ιντερνετ(ηταν απο πανω, οχι στην λ.σ.,μιλα με αποδειξεις)
           δεν απαγορευοταν καμια σημαια(ειχε πολλες ξενες καταρχην βλακα) και μαυρες κ κοκκινες
           για την κασετα που επαναλαμβανεις ειπα πριν(το σεκ ηταν συνεχως εκει και δεν ειχε κανενα προβλημα)
           »Η πλειοψηφία των “αγανακτισμένων” δεν ήθελαν να έχουν ΚΑΜΙΑ επαφή όχι με την αριστερά αλλά ούτε με το ταξικό κίνημα ή απλά εργατικό κίνημα». και πως ρε βλακα ανεβηκε ο συριζα στο 27% η δημαρ στο 6% κτλ. ποιες διεργασιες συνεβαλαν σε αυτο? εκτος αν ο συριζα εκανε νοθεια! δεν ελεγε ξεκαθαρα κυβερνηση αριστερας? επειδη επεσε το κκ?(μαλλον)
           στις 15/06 ειχε πολλες χιλιαδες μαχητες(και οχι 30, και μην ξεχνας και την τεραστια ανεργια και το οτι μια 24ωρη ειναι πιστολια στον αερα), στις 28-29/6 ειχε παρα πολυ κοσμο επισης.
           Μίσος απέναντι στο ΚΚΕ. πολυ λογικο γιατι κοιταει ΜΟΝΟ το κοματικο του οφελος και οτι δεν ελεγχει το θαβει(βλ. δεκεβρη) οπως εδειξε και στις 20/10 οτι δεν επιτρεπει συγκρουσεις στη βουλη. τον νεκρο των χρεωσε στους διαδηλωτες ενω διαψευτηκε απο τους ιατροδικαστες οτι ηταν τα δακρυγονα που ειχαν ποτισει το δαπεδο την χθεσινη ημερα
           Οι περισσότεροι “αγανακτισμένοι” ψήφισαν το μνημόνιο. μεγαλο ψεμα!
           Οι παράλλοι “αγανακτισμένοι” είπαν μνημόνιο αλλά χωρίς μετανάστες κομμουνιστές, σωματεία κλπ. λασπη
           Και οι τρεις τάσεις διαφορετικές απόψεις της αστικής τάξης συμφώνησαν πως “για όλα φταίει το ΚΚΕ”. παλι ψεμα(δεν γυριζει η γη γυρω σας) περισσοτερο κατηγορουν τον συριζα συμφωνωντας με το κκε. (κ προσωπικα να ξερεις συμφωνω με την κριτικη του κκε στην εε και οτι ειναι ο καπιταλισμος που επιβαλλει το μνημονιο, αλλα ειμαι εναντια στον κρατικο καπιταλισμο και δη τον σταλινικο που αποτελει το ανωτατο σταδιο του μωνοπωλιακου καπιταλισμου γιατι ενας και ενα κομμα κατεχει την πολιτικη,οικονομικη,ιδεολογικη,στρατιωτικη εξουσια, και δεν εχει την παραμικρη σχεση με την επανασταση, αλλα με ολοκληρωτισμους και πραξικοπηματα)
           Και συνεχίζουν ακάθεκτες την πορεία τους στην συμπολίτευση και την “αντιπολίτευση”
           Εντός όμως εε νατο μάαστριχ ΄σεγκεν.
           Για όποιον θέλει να είναι μέσα σε όλα αυτά, τα ΒΑΡΒΑΡΑ μέτρα αποτελούν μονόδρομο. (σε αυτο συμφωνω και ειναι ζητουμενο). για την χαλυβουργια δεν λες κουβεντα για τους ναζι που ερχονταν ανετα( και τους »αυτονομους» εθνικιστες και της χ.α.)
           Ή με το Κεφάλαιο ή με τους Εργάτες. ποτε με το κομμα
           αυτοοργανωση – αυτοδιαχειριση – αμεση δημοκρατια

          • Οι «αγανακτισμένοι» – «αντιμνημονιακοί» γιατί δεν πιέζουν τους βουλευτές των κομμάτων τους να ψηφίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για διαγραφή των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, και των δανειακών συμβάσεων;
           Η πρόταση του ΚΚΕ έχει κατατεθεί εδώ και ένα περίπου μήνα.
           Οι «αγανακτισμένοι» είναι για δεν είναι κατά των μνημονίων – δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων; Αυτό δεν ήταν ένα αίτημα της «αμεσοδημοκρατίας»;

           Τα γεγονότα παραμένουν γεγονότα, όπως και να «καλωπίστουν» μπας και βρεθεί μία καλή δικαιολογία γιατί κάποιοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξαν την αστική πολιτική του.

           Η «δήθεν αυτοοργάνωση», το «πολυτασικό» δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αυτή η κουβέντα έχει πάνω από 110 χρόνια.

           Από την εποχή του Μπερστάιν όπου έλεγε «ότι το κίνημα είναι το παν».
           Το «τι να κάνουμε» του Λένιν ήταν η απάντηση σε αυτή την άποψη των «οικονομιστών». Να θυμήσουμε πως οι απόψεις των «οικονομιστών» είχαν μεγάλη απήχηση στους σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας. Οι οποίοι κατα πλειοψηφία((με μικρές εξαιρέσεις)ψήφισαν υπερ των πολεμικών δαπανών στην Γερμανική Βουλή, παραμονές του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Ενώ ο Λένιν έλεγε το «όχι στον πόλεμο».

           Είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ άποψη του Ευρωκομμουνισμού μίας άλλης όψης του οπορτουνισμού. Την οποία ασπάστηκαν τα ΚΚ της Γαλλίας και της Ιταλίας.Τα αποτελέσματα της «αριστεράς» στην Γαλλία, στην Ιταλία όπου αριστεροί ψήφιζαν υπέρ των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία, υπερ της διατήρησης του πολέμου στο Αφγανιστάν, υπερ των ιδιωτικοποιήσεων, υπέρ της μείωσης των μισθών, υπέρ των περικοπών. Αυτό σημαίνει και «αριστερή κυβέρνηση» εντός καπιταλισμού – ΕΕ.

           Στα αποτελέσματα των εκλογών έγινε φανερό πως οι «αγανακτισμένοι» ειδικά στις δεύτερες ψήφισαν μνημόνιο με βούλα. Κατά πλειοψηφία δεν «ξεγελάστηκαν» μιας και οι εκλογές έγιναν μέσα σε 1,5 μήνα. Και τα κόμματα είχαν παραθέσει ανοιχτά τις θέσεις τους.

           Ειδικά όταν τεθηκε το δίλλημα μνημόνιο ή δραχμή. Ευρώ χωρίς μνημόνιο δεν γίνεται και δεν αποτελεί»μπλόφα». Οι ανακοινώσεις της Γερμανικής και Γαλλικής αστικής τάξης το ΕΛΕΓΑΝ ξεκάθαρα. Το είχαν θέσει και ως δημοψήφισμα των εκλογών.

           Στους αριθμούς των συγκεντρώσεων τις ημέρες των απεργιών φάνηκε πως η πλειοψηφία των «αγανακτισμένων» δεν ήθελαν καμία σχέση όχι με το ταξικό κίνημα αλλά ούτε ΚΑΝ με το εργατικό κίνημα.
           Οι αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης του Συντάγματος(που απαγόρευαν κόμματα συνδικάτα σύμβολα σημαίες) δεν χρήζουν «παρερμηνείας». Όπως ΚΑΙ για η κάλυψή της στην επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ.

           Οι πολιτικές ηγεσιες των «αντιμνημονιακών» από την καταγγελία του μνημονίου με «εθνικό σχέδιο»(δηλαδή με μνημόνιο νο 3) άφησαν την «καταγγελία του μνημονίου», έπεσαν στην «σκληρή αναδιαπραγμάτευση» και τελικώς κατέληξαν στην «επιμήκυνση».

           Στην Χαλυβουργεία της Αττικής υπήρξε καταδίκη της επίσκεψης της χ.α. σπό το σωματείο των εργαζόμενων. Η ίδια η χ.α. μαζί με τις «δημοκρατικές δυνάμεις» της σοσιαλδημοκρατίας στην Χαλυβουργεία του Βόλου
           είχαν ταχθεί κατά των εργατικών διεκδικήσεων και φυσικά κατά της απεργίας.Ο ποιο «ευαίσθητος» ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε στην Παναττική απεργία για την Χαλυβουργεία.

           Καλό είναι να λέμε όλη την ιστορία και όχι να «πετσοκόβονται» για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα των «αμεσοδημοκρατών» και των «αγανακτισμένων» που ουσιαστικά ασπάστηκαν τις απόψεις του συριζα, του καμμένου και της χ.α. Και που είναι σχεδόν «άφαντοι»(αν όχι εχθρικοί) στις εργατικές κοινοιτοποιήσεις.

 12. @ΧούΚερς «Να παίξουμε μπάλα αλλά με κανόνες για να μην τσακωθούμε.»

  Μη χαλιέσαι. Αμα τσακωθείτε θα κλείσω τα σχόλια, δημοκρατικώτατα. Ούτως ή άλλως και τώρα ΔΕΝ γίνεται καμμιά συζήτηση. Εμπάθειες μόνο εκφράζονται. Αρα δεν πρόκειται να χάσει το ανθρώπινο πνεύμα αν θα στερηθεί τις εμμονές και τις κραυγές μας, και τίποτε το σοβαρό…

  Θραξ Αναρμόδιος

 13. «…επειδή τα γκρουπουσκουλα (ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΝΑΡ, ΜΛ, ΟΚΔΕ, ΚΟΕ και χιλια δυο άλλα πλαι στα αναρχικά μαντριά)…»

  Βάλε και τις μεγάλα συγκροτήματα μέσα, ΚΚΕ, Σύριζα, ΔΗΜΑΡ κλπ κλπ.

  Κι αναρωτήσου σύντροφε πατριώτη: «τι ΣΟΒΑΡΕΣ ιδεολογικές διαφορές θα ‘χουνε τώρα όλοι αυτοί μεταξύ τους, ε;»

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Θα μπορούσε να ξεκαρδιστεί στα γέλια κανείς αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα. Και τόσο έκδηλη η ΕΞΟΥΣΙΟΛΑΓΝΙΑ όλων. Τους φταίει ο γΚαζάκης με τους Παπαθεμελήδες τώρα! Σιγά που ΔΕΝ θα βρίσκαν αυτοί κάτι να τους …φταίει!

  • το ξερεις φανταζομαι οτι ο παπαθεμελης ειναι ακροδεξιος,το τι ειναι ο γκαζακης συζητιεται και συ χαλιεσαι που καποιοι χαλιουνται με εκπροσωπους της ακροδεξιας

   οκ κατανοητο

   • @monaxiki atenistria

    Μη όντας ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, παρά διάγων ως ένας φορέας ιδεών, θα συνεχίσω να διατηρώ το προνόμιο και την χαρά, να χαλιέμαι… Μου χει γίνει και συνήθεια η απογοήτευση δεκαετίες τώρα, και την ξέρω την γεύση της.

    Είμαι όμως βέβαιος οτι θα φτάσουμε κάπου μια και διαβάζοντάς σε καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάποια ιδεολογική …μόλυνση. Υπάρχουν παντού αντι-σώματα. Δεν κινδυνεύουμε (ποιοι άραγε;)

    Θραξ Αναρμόδιος

    • Το ξερω καλε μου …
     δεν σε κατηγορησε κανεις
     σε πιστευουμε απολυτως …

     Δεν εισαι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, εισαι Ελλην και μαλιστα με την συγχρονικη τηλεβιβλιοπωλικη εννοια

     Ενας υπεραταξικος α-τοπικος αμ-φορεας υποδοχης και διατηρησης ιδεών που ζυμωνονται αεναως και αγχρονως, ωσπου να εκχυθουν εν συνεχεια σε μορφη μπαλντι μεταμοντερνιτε που τα ρουφαει ολα …

     Ολα μεσα μιξαρε κοσμε … βαλε λεμε … πατριδα, συνομωσια, σιων, γκομμουνισμο, θρησκεια , αρχαιοτητα , αντιτουρκισμο, ισλαμοφοβια, ευρωπαικο πνευμα, ισοκρατη και δημοσθενη αμα λαχει, προμηθεα και χατζιαβατη… ολα μεσα

     • @monaxiki atenistria

      Δεν εισαι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, εισαι Ελλην και μαλιστα με την συγχρονικη τηλεβιβλιοπωλικη εννοια

      Ενας υπεραταξικος α-τοπικος αμ-φορεας υποδοχης και διατηρησης ιδεών που ζυμωνονται αεναως και αγχρονως, ωσπου να εκχυθουν εν συνεχεια σε μορφη μπαλντι μεταμοντερνιτε που τα ρουφαει ολα …

      Ολα μεσα μιξαρε κοσμε … βαλε λεμε … πατριδα, συνομωσια, σιων, γκομμουνισμο, θρησκεια , αρχαιοτητα , αντιτουρκισμο, ισλαμοφοβια, ευρωπαικο πνευμα, ισοκρατη και δημοσθενη αμα λαχει, προμηθεα και χατζιαβατη… ολα μεσα

      Πως τα καταλαβαίνεις όλα! Ακτινογραφία μ’ έβγαλες. Αυτού του επιπέδου η αντιληπτική ικανότητα εξηγεί και όλες τις νίκες του κινήματος φαντάζομαι. Αρα υπάρχει λογική εξήγηση. Δεν πρόκειται για θαύμα-θαύμα…

      Θραξ Αναρμόδιος

 14. Να σας πω και την δική μου τελική εκτίμηση: Η αριστερά όπως έφτασε να είναι, είναι καμμένο χαρτί, και δεν μπορεί, δεν θέλει κι ούτε στον νου της έχει να βοηθήσει τον λαό σε κάτι. Μόνο για την αναπαραγωγή των ηγεσιών της στην όποια εξουσία εργάζεται. Και αυτό περιλαμβάνει μάλλον και το μεγαλύτερο μέρος του αναρχικού χώρου.

  ΚΑΜΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ λέμε! Κι ο λαός είναι μόνος του και το ξέρει. Αλλιώς θα την είχε ζυγώσει κιόλας την αριστερά.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Και η δεξιά ομοίως φυσικά.

 15. Βγήκε ο λαός στις πλατείες με τους αγανακτισμένους, έφερε και τις σημαίες του και ήρθαν κάποιοι και του είπαν: «Ωπ! που πας με τη σημαία; Εθνίκι. Φασίστα. Γύρνα πίσω»

  Βγαίνει ο λαός και φωνάζει τους κυβερνήτες του προδότες. Κι έρχονται κάποιοι σοφοί και του λένε: «Επ! δεν φταίνε οι προδότες, τι προδότες τώρα; Μόνο ο καπιταλισμός φταίει για όλα».

  Και έφυγε ο λαός.

  Σου λέει ετούτοι θέλουνε να μου τα πούνε και να με οδηγήσουνε όπου θέλουν αυτοί (η Αλέκα κιόλας του είπε του λαού να αλλάξει την ψήφο του). Για κάνα υποζύγιο πάω πάλι, κι αυτούς να ακολουθήσω, ρε τι έχω πάει κοτζάμ κυρίαρχος λαός να με γράφουν όλοι στα τέτοια τους…

 16. ρε τι γκεμεπλιστικες κατινες ειστε εσείς … λες και δεν 3ερετε πως αναπαραγονται τα μαγαζακια σας?

  Αφου ξερω ονοματα και πραγματα μέσα στο χώρο από που να αρχίσω και που να τελειώσω… από τους συντροφους που έχουν στησει ΜΚΟ και τα παιρνουν από ΕΕ για να βοηθάνε την τσεπη τους εκμεταλλευόμενοι μεταναστες?

  Η από τους αλλους με τις τεχνικές εταιρείες που στους καιρους τις αφθονίας προσφεραν αμισθι προυπηρεσια (για τισ καπιταληστικες εταιρειες δεν θέλουμε πρακτικη ασκηση ) εν ειδη πρακτικής. Για να μη μιλήσω για 902 και τυποεκδοτική. Ολοκληρο βιβλίο θα εγραφα αν δεν βαριόμουν…

  Για να μην πω πως είναι καθαρή ευθύνη του ΚΚΕ ότι άφησε τους μετανάστες να ρί3ουν τα μεροκάματα για χατηρι των εργολάβων και των μπετατζιδων 3εκινώντας από την οικοδομή στον χώρο της οποιας και βρίσκομαι από το 1998.

  Και το ότι υπερασπίζομαι τον Καζακη είναι γιατι είναι γαμώ τους αναλυτές το 3αναείπα , και τις επε3εργασίες του δεν τις κρατησε σε κανένα γκρουπούσκουλο για να βγούν οι μοναδικές γραμμές που οδηγούν στην επανασταση και τον σοσιαλισμό αλλά τις κοινωνικοποίησε χωρις το φοβο να χαρακτηριστεί ακόμα και γραφικός.

  Και ενώ είπα πως δεν συμφωνώ πολιτικά μαζί του εσεις , οι μικροί γκεμπελίσκοι των γκρουπούσκουλων που πολλοι από εσάς θα μετανιώσετε για το σεχταριστικό παρελθόν σας ,
  συνεχίζετε να επιμένετε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

  Και αυτό μόνο και μόνο επειδή ΟΤΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΑΣ και ότι διαφωνεί με τισ ΓΡΑΜΜΕΣ των ΗΓΕΤΙΣΚΩΝ σας πρέπει να το ΜΙΣΕΙΤΕ και να το ΠΟΛΕΜΑΤΕ…

  ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ?

  Ο ορισμός του ΝΑΖΙΣΜΟΥ είστε εσείς. ουστ!
  Και απλά σας ρωτάω . Πόσες φορές ΘΑΨΑΤΕ και καθυβρίσατε ΣΥΝΤΡΟΦΟ σας επειδή διαφωνούσε με ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ?

  Δε θα πω ότι είστε χειρότεροι από τους χρυσαυγιτες γιατι ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ, αλλά η ευθύνη σας είναι πολύ μεγαλύτερη.

  Και ενω δυο χρόνια τώρα είχαμε πολλές ευκαιρίες σαν κινημα να βάλουμε τέλος στον κατήφορο τα γκρουπούσκουλα ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ συστηματικά κάθε προσπάθεια που προσπάθησε να αναβλύσει από τα κάτω… όπως για παραδειγμα τις πλατείες… για λόγους σεχταριστικούς.

  Ο καρκινος του κινηματος είναι τα γκρουπούσκουλα και ιδιαιτερα τα λενινιστικά (ΣΕΚ και ΚΟΕ ΜΑΚΡΑΝ οι χειρότεροι, απο κοντα ΑΡΑΝ – ΑΡΑΣ χωρίς να αναφερθώ σε πρακτορισκους τυπου Αντιφα γιατι δεν είναι λενινιστέσ… χαχαχα) .

  πωωωωωω κούραση….\
  Αντε γεια

  • εγω παντως αλλον εκτος αποσενα δεν ειδα να υπερασπιζεται, ηγετες, πνευματικους πατερες, διανοητες και αφεντικα

   μαλλον τελεις εν πληρει συγχισει και δεν καταλαβαινεις οτι εισαι ο μονος που υπερασπιζεται τις «κορυφες» του πνευματος
   ολοι οι αλλοι τους εχουν γραμμενους

   κατα τ αλλα ο «λογος» σου ειναι βοθρος ,εξαπολυεις βρισιες και κατηγοριες, αποκαλεις ολο το κοσμο φασιστα και ναζιστη, καρκινους και πραχτορισκους, επειδη δε συμμεριζεται τα βοθρομενα σου και απο πανω ζητας και τα ρεστα

   να σε χαιρονται τα κοληταρια σου

   • «…αποκαλεις ολο το κοσμο φασιστα και ναζιστη…»

    Ουπς! Δεν πρέπει να το κάνει δηλαδή;

    Γιατί εγώ τόσο συχνά που το βλέπω να γίνεται, υπέθεσα πως θα είναι ένα είδος καθήκον για όσους «είναι στον χώρο»!

    Θραξ Αναρμόδιος

  • @red hot chilly peppers :

   «…από τους συντροφους που έχουν στησει ΜΚΟ και τα παιρνουν από ΕΕ για να βοηθάνε την τσεπη τους εκμεταλλευόμενοι μεταναστες?»

   Μη αυτό το θέμα πάλι, να χαρείς. Το εξαντλήσαμε. Το αποφασίσαμε: δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι στην αριστερά. Μόνο στις άλλες πλευρές.

   «…τα γκρουπούσκουλα ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ συστηματικά κάθε προσπάθεια που προσπάθησε να αναβλύσει από τα κάτω… όπως για παραδειγμα τις πλατείες…»

   Αυτό τώρα γιατί μας το θυμίζεις; Την πήραμε την χαρά μας τότε, φτάνει…

   Θραξ Αναρμόδιος

   ΥΓ. Συνομωσιολόγε, ε συνομωσιολόγε!

   • εγω παλι θα ελεγα οτι με πολυ ενδιαφερον θα διαβαζαμε οσα θα παραθετε περι ΜΚΟ, ΕΕ και εκμεταλευσεων,φυσικα μαζι και με καμμια πηγη αν ειναι ευκολο που να ειναι λιγο πιο αξιοπιστη απο τον Τραγκα και τον Χιο που μας ανεβασες εσυ αν-αρμοδιε, ονομα και πραμα

    • @monaxiki atenistria

     Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον. Σιγά το νέο. Ολοι οι έλληνες τα γνωρίζουν αυτά. Και πολλοί μετανάστες. Μόνο κάποιοι στην αριστερά περιμένουν να τα ακούσουν από τον Χίο και τον Τράγκα για να χουν να λένε μετά πως δεν είναι …αξιόπιστες οι πηγές.

     Πάνε τ’ απόγεμα σ’ εναν εσπερινό και ρώτα τις γιαγιάδες. Θα σου δώσουνε και καταλόγους με ονόματα. Τόσο κρυφά είναι πια όλα. (Αναψε και κάνα κερί επι τη ευκαιρία για την σωτηρία μας, διότι προς διαόλου πάμε και δεν συνομωσιολογώ)

     Αλλά τι μπορώ να ξέρω εγώ, ένας αναρμόδιος! Αμα μιλάνε οι ατενίστες…

     Θραξ Αναρμόδιος

 17. Τελικά με τον αναρμόδιο θα τα βρούμε μπορεί και να φτιάξουμε γκρουπούσκουλο και να κατεβουμε οργανωμένα στο ιδρυτικό συνέδριο του Συριζα… τον προσεχή Μαρτη .. αν είμσι σωστές οι πληροφορίες μου…
  Μπορεί να βγούμε και περισσότεροι από άλλα μαντριά που προερχόμενα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνωστίζονται για να ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΟΥΝ τον sexy Αλεξη στο δρόμο της επανάστασης και του «Αντικαπιταλισμού» (χαχαχα εδώ γελάμε με την νεοελληνική εφευρεση… Αντικαπιταλισμός το ανωτερο στάδιο του σοσιαλισμού…)

  Οσο για την Ατενιστρια…. Δεν θα σου πω αυτά που ξέρω από ΠΡΩΤΟ χέρι … δεν ειμαι αξιοπουστας…

  ΔΕΣ ΜΟΝΑΧΗ σου

  http://www.addmecop.eu/home/greece/library/literature/MKO_Metanaston.pdf

  Διαβασε να δεις χρηματοδοτηση κανε μια σουμα και έλα να γραφτεις στην ΜΚΟ οργανωση ΚΟΜΜΑ που θα κανουμε με τον Αναρμοδιο…

  Τωρα αν θες να δεις ποιοι δουλευουν και από που προέρχονται…. παι3το ρεπορτερ… γιατι εγω 3ερω αλλά ΔΕΝ ΛΕΩ.. για να συνεχισω να μαθαινω… καταλαβαίνεις….

  μπουαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαααααααααααα

  • @red hot chilly peppers : «Τελικά με τον αναρμόδιο θα τα βρούμε μπορεί και να φτιάξουμε γκρουπούσκουλο…»

   Μέσα. Αλλά να πάρουμε και τον pagal. Εχει χιούμορ και θα μας χρειαστεί στις απογοητεύσεις.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Aν ΔΕΝ πάρετε το γουρουνάκι θάρθω κι εγώ.

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το Κόκκινο Καυτό Πιπέρι Τσίλι.

    Μου αρέσουν τα καυτερά άλλωστε… αχααχαχα

  • @red hot chilly peppers

   Από το pdf που μας έδωσες, βγαίνει το συμπέρασμα πως η καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση έχει έναν μεγάλο νταλγκά κι αγάπη για τους μετανάστες στην ελλάδα. Εχει ξηλωθεί χοντρά μιλάμε. Ξεπαραδιάστηκε. Μόνο εσύ κι εγώ δεν πήραμε ΧΟΝΤΡΗ καπιταλιστικη επιδότηση.

   Συγκινήθηκα!

   Κι αυτό που μΕ άρεσε περισσότερο είναι εκείνο το σκοτεινό «Χορηγίες/Δωρεές».

   Από τοτε που εφευρέθηκε αυτό το σπονσοριλίκι πάει χάλασε και η …επανάσταση. Χαλάλι όμως. Αμα είναι καλά τα λεφτα…ας τα δίνει κι ο καπιταλισμός.

   Θραξ Αναρμόδιος

   ΥΓ. Αρα κακώς κι εσύ θες να βγούμε από την ΕΕ. Τι φαγώθηκες; Εδώ έχει κονόμα το πράμα. Το πε και η Πιπιλή προσφάτως!

   • εννοειτε οτι πρέπει και μεις κάπως να τη βγαλουμε καθαρη… Αν έχουμε αφεντικό την ΕΕ δεν χρειαζόμαστε ούτε εθνος κράτος ούτε τίποτα. Αρκει να μας ταιζει… είτε για να φωνάζουμε είτε για να το βουλώνουμε… χαχαχα.
    Μια χαρά εχει βολευτεί μια κάποια αριστερά με τον θεσμικό της ρόλο…

    Τι έπαθε η ατενιστρια…. νόμιζε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα search στο google χωρίς τραγκα και χίο??

    • «Τι έπαθε η ατενιστρια…. νόμιζε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα search στο google χωρίς τραγκα και χίο??»

     Οχι ρε. Μόλις χτύπησε η καμπάνα. Θα πήγε στον εσπερινό η κοπέλλα να ρωτήσε τις γιαγιάδες που τις είπα, οτι μέχρι κι οι γιαγιάδες στον εσπερινό τα ξέρουνε πια, εκεί που έφτασε πια το σκατό…

     Θραξ Αναρμόδιος

     • τι να παθω ρε ανρμοδιο βλημα

      υποστηριξα εγω ποτε τις ΜΚΟ , βρες ρε συκοφαντη ενα, ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σχολιο που ημουνα υπερ των ΜΚΟ

      ημουν και ειμαι ανεφανδων κατα των ΜΚΟ πανανοητε αμπαλε χαμενε τυπε

      το ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ … ΤΟ ΜΟΝΟ … ηταν οτι οφειλεις να αποδεικνυεις αυτα που γραφεις και με ευκαιρια της λιστας που βρηκατε καλεισαι, αν δεν θες να χαραχτηριζεσαι εκτοτε σαν παπαγαλακι λεχριτων, να να μας δειξεις και την ΜΚΟ του Κωνσταντινου κ της Ανταρσυας ωστε να τον κραξουμε ολοι μαζι … πρωτα απ ολα εμεις και μετα εσυ που δεν εισαι αριστερος-δεξιος αλλα Ελ

      κατα τ αλλα η λιστα αυτη μπερδευει ,συλλογους με ΜΚΟ , λαμογια με συλλογους που υπαρχουν 133 χρονια … καταλαβες ΑΝΑΡΜΟΔΙΕ ??????????? 133 χρονια , μπερδευειεπισης ΜΚΟ που πληρωνονται απο ΕΕ και αλλους πορους (σκοτεινοι ποροι υπουργειων κλπ) με συλλογους που βασιζονται σε ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΝ … μπερδευει επισης μπακογιανεικες, νδημοκρατικες και πασοκικες ΜΚΟ ,με συλλογους … καταλαβες αμπαλε συλλογους

      αλλα εσυ δεν μπορεις να δεις τπτ απ ολα αυτα, μονο την ΕΕ που στηριζει μεταναστες … ακουσον ακουσον , για να φθειρει την Ελλαδα

      θα ελεγα πιοχοντρα , αλλα ας περιοριστω πως εισαι ενας απλος ανοητος που μπορει ομως και καλυτερα

      μεχρι τοτε παντως ,βρες την ΜΚΟ του Κωνσταντινου απο τη λιστα που εχεις και καντε το πρωτο θεμα να ξεφτιλιστει

      θα περιμενω

      οσο για τις ειρωνιουλες τι επαθε η ατενιστρια και τι επαθε η ατενιστρια, να σας πω οτι σας εχει γραμμενους και αμα ξακαβαληστε λιγακι το ματσο καλαμι σας ισως και να καταλαβετε οτι δεν ειναι κανειςνυποχρεωμενος να ειναι απικος, μπας και γραψετε καμμια σοφια για να σας απαντησει

      ειπαμε ,ολα εχουν και ενα οριο και το ξεφτιλισατε

   • Μην ξεχνάς Αναρμόδιε το ΜΕΓΕΘΟΣ του μεταναστευτικού προβλήματος, το πρόβλημα της ενσωμάτωσης όσων πρόκειται να μείνουν, κλπ. Αυτά είναι αδύνατον να μη χρειαστούν κάποιους πόρους.

    Το ότι η ΕΕ μερίμνησε γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το ότι έβαλε όμως τη χώρα μας να υπογράψει το Δουβλίνο 2 και άλλα πολλά, είναι τα κακά…

    Επίσης το να χρηματοδοτούνται κάποιες ΜΚΟ από κράτη ή απρόσωπους οργανισμούς δεν είναι κι αυτό πάντα κακό. Ανέκαθεν π.χ. οι ΜΚΟ του Ισραήλ που υπερασπίζονται τους Παλαιστίνιους έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ κα γι’ αυτό κατηγορήθηκαν από το κράτος εκεί ότι είναι «προδότες», κλπ.

    ΔΕΝ είναι τόσο απλά τα πράματα, αν και…
    …ΑΠΟ τη στιγμή που πέφτει χρήμα, ο πονηρός κωλοέλλην θα ΒΡΕΙ τρόπο διαφθοράς, ή να τα παίρνει χωρίς να κάνει τίποτα, ή αυτό που κάνει να είναι ανούσιο και βλαβερό ή κοντόφθαλμο, κλπ.

    (έτσι, για νάχουμε ισορροπία, αυτονόητα τα θεωρώ αυτά…

  • Έριξα μια ματιά στο pdf που ανέβασε ο red hot ….και έφριξα !
   Τι γίνεται ρε γαμώτο…..όποιος απίθανος αεριτζής δεν έχει τι να κάνει φτιάχνει μια-κατά προτίμηση «αντιρατσιστική»- ΜΚΟ και τα κονομάει !!!!
   Και από κοντά ολόκληρη η αριστερά μαζί με κομματίδια , «συνελεύσεις κατοίκων», «επιτροπές αγώνα» «αντιρατσιστικές οργανώσεις» κ.τ.λ … ενώ γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράματα …κάνει ψιλοκομμένο τουμπεκί !
   Αν δε κάνω λάθος αυτό ακριβώς είναι που ονομάζεται «ΔΙΑΠΛΟΚΗ»….για να μη πω «ΟΜΕΡΤΑ»

   *Και μετά κάποιοι απορούν γιατί ο λαός ακούει ΜΚΟ και «αντιρατσιστές» και βγάζει σπυράκια

 18. Το ξανασκέφτηκα. Αντί να κάνουμε συνιστώσα του Σύριζα και να περιμένουμε πότε να φύγει ο Κουβέλης για να ρθει η σειρά μας στο γκοβέρνο, δεν τραβάμε μια ωραία ΜΚΟ;

  Θραξ Αναρμόδιος

 19. Επίσης μπορείς να διακρίνεις στην υπογραφή του χορηγού του συντακτη τρεις φορεις.
  Το υπουργειο εσωτερικών, την ευρωπαική ενωση και το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

  • @red hot chilly peppers

   Το πιασα το υπονοούμενο (λολ)

   1) Το αντι-καπιταλιστικό Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας
   2) Η αντι-καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση και
   3) Το αντι-καπιταλιστικό ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

   έχουν χώσει ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ως επένδυση σε αντι-καπιταλιστικές ΜΚΟ στην ελλάδα, που έχουν αντικείμενο τους μετανάστες,

   και ως σοβαροί φορείς που είναι οι τρεις αυτοί αντι-καπιταλίστες επενδυτές, θέλουν να ξέρουν τι έγινε με την αντι-καπιταλιστική επένδυσή τους, κι αν έπιασαν τόπο τα φράγκα τους.

   Σωστά το εξέλαβα ο αντι-καπιταλιστής βραδύνους;

   Θραξ Αναρμόδιος

   ΥΓ. Ούτε για γέλια είμαστε πια, ούτε για κλάμματα.

   • Εσωτερικών ρε συ… εξωτερικών ήταν παλιά που ήταν ο γιωργάκης…
    Βέβαια μη σου διαφεύγουν και εκκλησιαστικές ΜΚΟ… που ασχολούνται με τη φτώχεια που προκαλεί η ΕΕ

 20. Απορώ γιατί δεν το δίνει κάνας καθηγητής εκεί στο Πάντειο σε κάναν μεταπτυχιακό του το θέμα: «Οι ιδεολογικές διαφορές των πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς στην ελλάδα».

  Θα είχε τρομακτικό ενδιαφέρον. Μα πολύ τρομακτικό.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Α τις 3ερω αν θες να παμε μια μερα για καφε να στις πω όλες… Εννοειτε ότι είναι τύπου filioque… οπότε θα είχε γέλιο αν δεν ήταν τραγικές…

   • @red hot chilly peppers

    Αμα είσαι Θεσσαλονίκη να πάμε. Και για καφέ και για τσίπουρα. Οποτε πεις. Pagal έρχεσαι ή θα κρύβεσαι αιωνίως;

    Κι όποιος άλλος θέλει. Ανοιχτή η πρόσκληση. Να ολοκληρώσουμε και την γόνιμη συζήτησή μας πίνοντας καμμιά ρετσίνα.

    Θραξ Αναρμόδιος

      • @red hot chilly peppers: «το μαιλ το έχεις σε περιπτωση που κατέβεις εσυ…»

       Δύσκολο το κόβω. Αν δεν πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα του κ. πρωθυπουργού και του κ. υπουργού οικονομικών ώστε να έρθει η ανάκαμψη (λολ), τα οικονομικά μου θα χειροτερεύουν… Οπότε δεν είμαι για μακρινά ταξίδια.

       Το δικό μου το μέηλ το βρίσκεις εύκολα.

       Θραξ Αναρμόδιος

    • anarmodios….
     » Pagal έρχεσαι ή……»

     Το κανονίζουμε…..αρκεί να δεσμευτείς σαφώς (και εγγράφως*) πως δε πρόκειται να μας κουβαλήσεις και κανέναν Omadeon ! (τα νεύρα μου δε τα χω για σπάσιμο)

     *Οπότε στη φράση σου «Κι όποιος άλλος θέλει. Ανοιχτή η πρόσκληση» να συμπληρώσεις…»Πλην Omadeon » κατά το «πλην Λακεδαιμονίων».

     • @pagal

      Ελα ρε πειραχτήρι. Ολοι είναι καλεσμένοι. Κι ο Σαλαμάνδρας, κι ο Τρολλιέντες, κι ο Μπιάφρας (θα μας κάνει και εισήγηση γιατί είναι επωφελής για τα εργατικά συμφέροντα η αυτονόμηση της Θράκης) και φυσικά και ο Ομαδεόν, που είναι και μουσικός. Για ρετσίνες θα πάμε. Οχι για καβγά. Μετά τις ρετσίνες ξανα-αρπαζόμαστε πάλι…

      Θα φέρει κι ο Μπιάφρας εκείνο το μαραφέτι να μετρηθούμε μη κι έχουμε και καμμιά εθνικιστική μόλυνση. Εσύ κι εγώ είμαστε πολύ ύποπτοι σΕ λέω. Φύλαγε τα ρούχα σου… Επ’ ευκαιρία θα μετρήσω και τον ψητά, γιατί πολύ αλλιώς μου τα λέει τελευταία, κι έχει αρχίζει και εμφανίζει μια επιχειρηματολογία κάπως…

      Εγώ λέω να πάμε όλοι μαζί. Ολοι έλληνες είμαστε εξάλλου.

      Θραξ Αναρμόδιος

      ΥΓ. Θα πάρω και φαρμακείο με τσιρότα μαζί, άμα λογοφέρουμε και καθότι νέοι όλοι (λολ) και πολύ γκαζωμένοι…

 21. “Διαβασε να δεις χρηματοδοτηση κανε μια σουμα…”
  Τρελαμεντος…
  Φιλαράκι την παλεύεις;
  Και διάβασα και είδα από Αρμένικες οργανώσεις μέχρι εννέα(άκουσον – άκουσον! ) Φιλλιπινέζικες.
  Σούμα στην χρηματοδότηση δεν μπόρεσα να κάνω γιατί αριθμούς δεν βρήκα.
  Ποιο χάρισμα κατέχεις και πίσω από το τίποτα βλέπεις ΕΣΥ τα ΠΑΝΤΑ;;;

  ΧούΚερς

  ΥΓ. Κατά τα άλλα ενδιαφέρον πόνημα.
  Του Μητσοδράκουλα η κόρη ποια ΜΚΟ έχει;
  Κάτι «αριστερούς» του κινήματος που είχανε φτιάξει 10 (ολογράφως δέκα) ολάκερες ΜΚΟ σε σύνολο 3.193 που έχει η Ελλάδα τους σεντράραμε και καλά τους έκανε ο Χίος και ο Τράγκας.
  Να χαθούνε οι αλήτες του κινήματος για να μπορέσουν οι 3.183 να δουλέψουν απρόσκοπτα.

  • ΡΕ ΕΙΣΑΙ ΧΑΖΟΣ???
   ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΕΕΕ?
   Αν κάτσεις να δουλέψεις μπορείς να βρεις και νούμερα σε ευρώ… αλλά δε θα σου κάνω τη χάρη… να στα πω…
   Οι αρμενικες οργανώσεις και οι φιλλιπινέζικες γιατί να μην χρηματοδοτηθούν? Εισαι ρατσιστής?
   Μονο πακιστανοι πρεπει να χρηματοδοτούνται?
   Αυτός ο καταλογος έχει μόνο ΜΚΟ και αποδεικνυει τη σχεση ΕΕ και ΜΚΟ. Το που ανήκουν πολιτικά βρες το αν εισαι μαγκας το είπα και πιο πάνω…

   ΠΕΡΑ από τις ΜΚΟ υπαρχουν , δήμοι , περιφέρειες, κομματα, κλπκλπ… που συμμετέχουν σε αυτή τη φαμπρικα…

   ΗΜΑΡΤΟΝ ρε συ … ΓΕΩΡΓΙΟΥΥΥΥΥ

   • τσ τσ. τι γλώσσα! τι ευφράδεια! τι απαντήσεις!
    Στο τελευταίο πρόσεχε!
    Μη δίνεις τσάμπα απαντήσεις, γιατί τσάμπα καις τα εγκεφαλικά σου κύτταρα.
    Ότι και να κάνεις, συνάψεις στον εγκέφαλό σου δεν πρόκειται να δημιουργήσεις.

    Συ είπας:
    «Διαβασε να δεις χρηματοδοτηση κανε μια σουμα …
    Αν κάτσεις να δουλέψεις μπορείς να βρεις και νούμερα σε ευρώ»

    Δηλαδή αν κάτσω και σε δουλεύω με τις ώρες θα βρω και άλλα νούμερα;

    Δεν νομίζω… Ο θράκας (πραγματικά) δεν είναι τόσο νούμερο όσο το παίζει τώρα!

  • @ΧουΚερς

   Να μη χαθεί κανείς. Ας είναι καλά η αντι-καπιταλιστικές επενδύσεις της ΕΕ και άλλων επαναστατικών φορέων. Εχει για όλους ψωμί.

   Αφού σΕ λέω, βλέπει ο καπιταλισμός την αντι-καπιταλιστική ΕΕ, κι αλλάζει βρακάκι

   Θραξ Αναρμόδιος

 22. το ξαναβαζω εδω για να μην εχουμε δικαιολογιες αχ δεν το ειδα … αχ δεν το προσεξα κλπ κλπ

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  τι να παθω ρε αναρμοδιο βλημα

  υποστηριξα εγω ποτε τις ΜΚΟ , βρες ρε συκοφαντη ενα, ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σχολιο που ημουνα υπερ των ΜΚΟ???

  ημουν και ειμαι ανεφανδων κατα των ΜΚΟ πανανοητε αμπαλε χαμενε τυπε

  το ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ … ΤΟ ΜΟΝΟ … ηταν οτι οφειλεις να αποδεικνυεις αυτα που γραφεις και με ευκαιρια της λιστας που βρηκατε καλεισαι, αν δεν θες να χαραχτηριζεσαι εκτοτε σαν παπαγαλακι λεχριτων, να να μας δειξεις και την ΜΚΟ του Κωνσταντινου κ της Ανταρσυας ωστε να τον κραξουμε ολοι μαζι … πρωτα απ ολα εμεις και μετα εσυ που δεν εισαι αριστερος-δεξιος αλλα Ελ

  κατα τ αλλα η λιστα αυτη μπερδευει ,συλλογους με ΜΚΟ , λαμογια με συλλογους που υπαρχουν 133 χρονια … καταλαβες ΑΝΑΡΜΟΔΙΕ ??????????? 133 χρονια , μπερδευειεπισης ΜΚΟ που πληρωνονται απο ΕΕ και αλλους πορους (σκοτεινοι ποροι υπουργειων κλπ) με συλλογους που βασιζονται σε ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΝ … μπερδευει επισης μπακογιανεικες, νδημοκρατικες και πασοκικες ΜΚΟ ,με συλλογους … καταλαβες αμπαλε συλλογους

  αλλα εσυ δεν μπορεις να δεις τπτ απ ολα αυτα, μονο την ΕΕ που στηριζει μεταναστες … ακουσον ακουσον , για να φθειρει την Ελλαδα

  θα ελεγα πιοχοντρα , αλλα ας περιοριστω πως εισαι ενας απλος ανοητος που μπορει ομως και καλυτερα

  μεχρι τοτε παντως ,βρες την ΜΚΟ του Κωνσταντινου απο τη λιστα που εχεις και καντε το πρωτο θεμα να ξεφτιλιστει

  θα περιμενω

  οσο για τις ειρωνιουλες τι επαθε η ατενιστρια και τι επαθε η ατενιστρια, να σας πω οτι σας εχει γραμμενους και αμα ξακαβαληστε λιγακι το ματσο καλαμι σας ισως και να καταλαβετε οτι δεν ειναι κανειςνυποχρεωμενος να ειναι απικος, μπας και γραψετε καμμια σοφια για να σας απαντησει

  ειπαμε ,ολα εχουν και ενα οριο και το ξεφτιλισατε

  • @monaxiki atenistria: «τι να παθω ρε αναρμοδιο βλημα»

   Τι σ’ έπιασε εσένα τώρα; Σ’ έβρισα εγώ; Και τι ζόρι έχω εγώ με αυτόν τον Κωσταντίνου; Μου λες; Τον ξέρω τον άνθρωπο; Με δουλεύεις;

   Αυτό που είδα εγώ είναι πως μια μεγάλη σειρά από ΜΚΟ επιδοτούνται από την ΕΕ και αλλού. ΜΚΟ που εργάζονται υπέρ των μεταναστών. Και εξέθεσα την απορία μου, τι δουλειά έχει η ΕΕ να υποστηρίζει μετανάστες και τι λόγο έχουν αυτές οι ΜΚΟ να πιστεύουν πως με την χρηματοδότησή της η ΕΕ πράγματι αυτό που θέλει είναι το καλό των μεταναστών;

   Αυτά. Και αν με ξαναβρίσεις θα σε μπανάρω μόνιμα. Λήξις.

   Θραξ Αναρμόδιος

 23. 13 ώρες εργασία με 500 ευρώ μεικτά όπως προβλέπει κοινοτική οδηγία που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2005
  Και πάει για άμεση εφαρμογή.

  Τώρα αναμασήστε μαζί με τον Καζάκη τα περι «ελεύθερης» αγοράς, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν περνά μέσα από μείωση μισθών, ότι υπάρχει καλύτερη ΕΕ, ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ
  και άλλα που έχετε μάθει στο κατηχικό

  • Για τον ρόλο του ΕΠΑΜ και του Δ. Καζάκη

   http://avantgarde2009.wordpress.com/2011/12/14/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7/

   Για τον ρόλο του ΕΠΑΜ και του Δ. Καζάκη
   14/12/2011 ·
   Αναδημοσίευση από το Βαθύ Κόκκινο

   Χαίρεται,

   Λέγομαι Ευελπίδης Οικονομάκης, καθηγητής ιστορίας, και μέχρι προ τινος ήμουν ένας από τους οργανωτές του ΕΠΑΜ-Μεσογείων. Τους περασμένους δύο μήνες συμμετείχα (κατόπιν πρόσκλησης) στην Πολιτική Επιτροπή του ΕΠΑΜ. Σας στέλνω το παρακάτω κείμενο που αποδίδει το διάλογο που είχα πρόσφατα με τον επικεφαλής του ΕΠΑΜ, τον Δημήτρη Καζάκη. Από τότε που έστειλα το μήνημα αυτό, έχω εθελοντικά αποχωρήσει από το ΕΠΑΜ._____________
   Δημήτρη Καζάκη,

   Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Για να καταλάβει όμως ο κόσμος πώς σκέφτεσαι πραγματικά – και τη διαφορά μεταξύ του «οικονομολόγου» Καζάκη και του «πολιτικού» – θα επαναλάβω πολλά από όσα έγραψες στα προηγούμενα μηνύματά σου.

   Είπες ότι όποιος είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων είναι κι αυτός δοσίλογος: «Τα ανοιχτά σύνορα είναι μόνο για τους τραπεζίτες, τους….επενδυτές και το κεφάλαιο! O δοσιλογισμός δεν έχει χρώμα, είναι και στην αριστερά».

   -Δηλαδή, οι εργάτες του κόσμου απαγορεύεται να ενωθούν και να καταργήσουν τα σύνορα; Προλετάριοι του κόσμου ενωθείτε, δηλαδή, αλλά μόνο αφού βγάλετε διαβατήρια και πληρώσετε τελωνεία; O Μάρξ ήταν και αυτός δοσίλογος;
   Γράφεις ότι «η αστική τάξη ισοπεδώνει τα έθνη και τις πατρίδες».

   -Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο από οικονομική άποψη (και δεν είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό), αλλά όχι για τα πολιτικά θέματα. Η αστική τάξη είναι πάντα πρόθυμη να σηκώσει την εθνική σημαία – προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να προσπαθήσει να διαιρέσει τους εργαζόμενους. Ο εθνικισμός είναι «παιδί» και εργαλείο της αστικής τάξης – για λόγους προπαγάνδας (να ενώνει το «έθνος») – και, ιδίως σε καιρούς κρίσης, όπως αυτήν που βιώνει ο καπιταλισμός σήμερα, για να αμυνθεί όταν δέχεται επιθέσεις από «ξένο» καπιταλισμό που τον υποχρεώνει να βασιστεί περισσότερο στον δικό του στρατό και στα δικά του σύνορα.

   Αναφέρεις ότι τα αφεντικά χρησιμοποιούν την εργασία των μεταναστών για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους και να μειώσουν τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων.

   -Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Είναι επίσης αλήθεια όμως ότι όταν το αστικό κράτος απειλεί τους «παράνομους εργαζόμενους» με απέλαση από την χώρα, στοχεύει πραγματικά όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μη Έλληνες.

   Οι μετανάστες εργαζόμενοι σε πολλές χώρες – όπως στη Γερμανία και τις ΗΠΑ – έχουν αποδειχθεί μια μαχητική ενότητα της τάξης μας και το εύρος της εμπειρίας τους μας ενισχύει. Εάν εξαλείψουμε τον φόβο της Δαμόκλειας σπάθης, που έχουν οι μετανάστες εργάτες – το φόβο ότι μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή- εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί, Βούλγαροι, Ρώσοι, Πακιστανοί, και πολλοί άλλοι, θα συμμετάσχουν με τους Έλληνες εργαζόμενους στη συντριβή του αστικού κράτους.

   Η γυναίκα μου είναι ρωσίδα. Το 2005 μετακομίσαμε εδώ με τα δύο μικρά παιδιά μας για να ξεφύγουμε από τη δικτατορία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σύζυγός μου δουλεύει τώρα εργάτρια σ΄ ένα εργοστάσιο. Σ΄ έχει ακούσει να μιλάς στο κοινό και αναρωτήθηκε γιατί δεν λες τίποτα για ανθρώπους σαν τον εαυτό της – τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα.

   Σημειώνεις ότι το κίνημα των ναυτεργατών πάντα υποστήριζε το «όχι» στα ξένα πληρώματα.

   -Μια τέτοια πολιτική όμως διαιρεί τους εργαζόμενους. Όταν δούλευα σ’ ένα ελληνικό πλοίο, εμείς οι Έλληνες ενωθήκαμε με τους Πακιστανούς, τους Φιλιπινέζους και τους Σρι-Λανκέζους. Η Ελλάδα πρέπει ν’ αναγκάζει νομοθετικά κάθε πλοίο που έρχεται σε Ελληνικό λιμάνι να διασφαλίζει σε όλους τους ναύτες – Έλληνες και ξένους –τα ίδια δικαιώματα. Άσε που στα Ελληνικά πλοία και στα πλοία που δεν έχουν Ελληνική σημαία, αλλά έχουν Έλληνα ιδιοκτήτη, η «αριστοκρατία των εργαζόμενων», δηλαδή ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί, είναι πάντα Έλληνες.

   Γράφεις: «Δεν ξέρω που το βρήκες το ότι η αστική τάξη σηκώνει την εθνική σημαία. Πάντως σίγουρα όχι στην ελληνική ιστορία. »

   -Καλά, σίγουρα δεν ήταν η εργατική τάξη επί Μεταξά που ύψωσε την γαλανόλευκη; Και σήμερα ποιός το κάνει; Οι προλετάριοι; Επιμένω: Ο ρόλος των Ελλήνων εργαζομένων δεν είναι – όπως τον θέλεις εσύ – να «σώσουν» το «έθνος».

   Γράφεις: «Το γεγονός ότι έχουμε ένα τέτοιο μεταναστευτικό ρεύμα παγκόσμια σε τι οφείλεται; Στην ελεύθερη επιλογή των εργατών, ή στην ολοκληρωτική καταστροφή κρατών, εθνών και λαών ανά την υφήλιο από τον ιμπεριαλισμό»;

   -Στον ιμπεριαλισμό, προφανώς. Εφόσον είναι γεγονός όμως, πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Θα γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω; Δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα. Το εθνοκράτος πεθαίνει, και καμία προσπάθεια να αναβιώσεις τον εθνικισμό δεν θα το σώσει από την εξαφάνιση.

   Λες: «Το έθνος για την αστική τάξη είναι μια παροδική έννοια στον αγώνα για την κατάκτηση καλύτερης θέσης στον διεθνή ανταγωνισμό.»

   -Αγνοείς όμως ότι το έθνος και ο εθνικισμός αποτελούν καταφύγια μέσα στα οποία κρύβεται η αστική τάξη όταν απειλείται από ξένους καπιταλιστές και, κυρίως, από τη δική της εργατική τάξη.

   Μιλάς για σοσιαλισμό και αναφέρεις τη λέξη «έθνος» όσες φορές χρησιμοποιείς τον όρο «τάξη». Γιατί να μη βάλεις τις λέξεις αυτές μαζί, θα είναι πιο εύκολο: «εθνική τάξη». Από εκεί απέχει μόνο ένα μικρό βήμα ο Εθνικοσοσιαλισμός. Είμαι σίγουρος ότι έχεις μπει πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ. Πληθώρα από Ελληνικές σημαίες σε σημείο υπερβολής που θυμίζει ακροδεξιά ιστολόγια! Μήπως το ΕΠΑΜ φιλοδοξεί να γίνει ένα αντι-μνημονιακό ΛΑΟΣ;

   Γράφεις ότι «η σοσιαλδημοκρατία δεν αρνήθηκε το «οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα», αλλά το ότι η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την εξουσία στην χώρα της, να αναδειχθεί σε κυρίαρχη τάξη του έθνους».

   -Οπότε δεν είσαι σοσιαλδημοκράτης; Αν είναι έτσι, θα πρέπει να σταματήσεις να αποκαλείς τον εαυτό σου μαρξιστή. Σίγουρα όμως δεν είσαι μαρξιστής όταν λες: «Ο μετανάστης δεν ανήκει στην εργατική τάξη». Άκουσον, άκουσον! «Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ». Εννοείς δηλαδή ότι οι έλληνες gastarbeiter δεν ήταν μέλη της εργατικής τάξης της Γερμανίας; Τι ήταν αυτοί οι δυστυχισμένοι συμπατριώτες μας; Τουρίστες ή μισθωτοί δούλοι;

   -Ξεχνάς ότι ο Μαρξ είπε στο Μανιφέστο ότι: α) «Οι εθνικοί χωρισμοί και οι εθνικές αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς εξαφανίζονται όλο και περισσότερο με την ανάπτυξη της αστικής τάξης … η κυριαρχία του προλεταριάτου θα τους εξαφανίσει ακόμα πιο πολύ» και β) «οι κομμουνιστές διαφέρουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα μονάχα κατά τούτο: ότι από τη μια μεριά, στους διάφορους εθνικούς αγώνες των προλετάριων τονίζουν και προβάλλουν τα συμφέροντα που είναι κοινά σ ‘όλο το προλεταριάτο κι ανεξάρτητα από την εθνότητα.»

   -Ουτοπία δεν είναι η «Ευρώπη των Λαών» αλλά η ελεύθερη Ελλάδα μέσα στην πανκοσμιοποιημένη τράπεζο-κρατούμενη καπιταλιστική πραγματικότητα. Η Ελλάδα μόνη της δεν θα καταφέρει τίποτα.

   Λες και άλλα καταπληκτικά: «Εργατική τάξη χωρίς κοινωνική και πολιτική οργάνωση, χωρίς κατακτήσεις και εθνικές ρίζες δεν νοείται. Τουλάχιστον για όποιον είναι μαρξιστής (;!). Ο μετανάστης γίνεται εργατική τάξη μόνο στο βαθμό που ενσωματώνεται σ ‘αυτήν ή αφομοιώνεται από το λαό της χώρας όπου εργάζεται. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα.»

   -Καταπληκτικό! Μπερδεύεις την οργανωμένη εργατική τάξη με την ανοργάνωτη, η οποία – ειδικά σήμερα – περιλαμβάνει τους μετανάστες.

   Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχεις επίγνωση του γεγονότος ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στις οικοδομές σήμερα στην Ελλάδα είναι μετανάστες!

   Ποιος κάνει τις περισσότερες βρώμικες εργασίες σε τούτο τον τόπο; Ποιος καθαρίζει τα πλοία;

   Οι μετανάστες!

   Ποιος μαζεύει τις ντομάτες και τις πατάτες στα χωράφια (σε συνθήκες δουλοπαροικίας);

   Οι μετανάστες!

   Ποιοι δουλεύουν «μέσα» στα σπίτια των Ελλήνων, φροντίζουν για την καθαριότητα και τη φροντίδα παιδιών και γερόντων;

   Οι μετανάστες!

   Ξέρεις πως 10.000 Σύριοι δουλεύουν στην κλωστοϋφαντουργία;

   Ότι οι περισσότεροι εργάτες που κάνουν τις δύσκολες δουλειές στα ναυπηγεία είναι από τη Δυτική Αφρική;

   Ακόμα και στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” εργάζονται μετανάστες.

   Υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες που δουλεύουν στις βιοτεχνίες.

   Ποιοί καθαρίζουν τα ξενοδοχεία;

   Οι μετανάστες!

   Πολλοί μετανάστες δεν λαμβάνουν από τους εργοδότες ένσημα. Και αυτοί που είναι γραμμένοι στο ΙΚΑ δεν παίρνουν λεφτά όταν το κράτος τους διώχνει από τη χώρα.

   Στην Ελλάδα το ΙΚΑ χρηματοδοτείται και από τους μετανάστες.

   -Σε τούτη την ευλογημένη χώρα στο σταυροδρόμι του κόσμου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής – ίσως η πιο διεθνής χώρα στον κόσμο – οι μετανάστες αποτελούν ένα θεμελιώδες τμήμα της εργατικής τάξης. Και προτείνεις να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στην ελληνική αστική τάξη χωρίς αυτές τις δυνάμεις; Και επιμένεις να αποκαλείς τον εαυτό σου μαρξιστή; Ο πατριωτισμός χωρίς το σοσιαλισμό είναι μία εθνική απάτη.

   Σημειώνεις: «Ιδίως σήμερα μεγάλος όγκος μεταναστών είναι περαστικός και προϊόν της πιο εκτεταμένης βιομηχανίας δουλεμπορίου που υπήρξε ποτέ στην ανθρωπότητα».

   -Δεν γνωρίζω πόσοι από τους μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα είναι «περαστικοί», αλλά η πλειοψηφία ζει εδώ μόνιμα με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Χαίρομαι που δεν θέλεις να τους πετάξεις στη θάλασσα, όπως λες. Όμως από προσωπική μου εμπειρία στο ΕΠΑΜ ξέρω ότι υπάρχουν μέλη που θα ήθελαν πάρα πολύ να τους στείλεις πίσω στις χώρες τους, όπως έκανε ο Σαρκοζί όταν έδιωξε τους Ρομά από τη Γαλλία.

   Γράφεις: «Το αίτημα των εργαζομένων για ίση μεταχείρηση ανάμεσα σε ξένους και ντόπιους εργάτες δεν αντιφάσκει με το αίτημα όχι στα ξένα πληρώματα. Κι αυτό γιατί πολύ απλά λειτουργεί αποτρεπτικά στην ξένη εργασία.»

   -Δεν κατάλαβα; Θέλεις να πεις ότι πρέπει να στείλουμε τους ξένους πίσω στις χώρες τους; Μόνο έτσι αντιλαμβάνομαι αυτή τη δήλωσή σου.

   Παρατηρείς: «Όποιος αλλοδαπός εργαζόμενος έχει συνδέσει το παρόν και το μέλλον του με αυτή την χώρα δεν διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους Έλληνες.»

   – Μα είπες νωρίτερα ότι οι μετανάστες δεν είναι μέλη της εργατικής τάξης. Τι γίνεται εδώ; Τι είναι αυτή η σύγχυση όρων και ιδεών; Δηλαδή το ΕΠΑΜ θα ​​υποστηρίζει μόνο τους μετανάστες που είναι μόνιμα εδώ; Πόσο καιρό θα πρέπει να είναι στη χώρα; Ένα χρόνο; Είκοσι χρόνια; Θα το αποφασίζουν οι μπάτσοι στα αστυνομικά τμήματα;

   -Στο προηγούμενο μήνυμά μου εξήγησα με σαφήνεια γιατί δεν είναι σοφό να φωνάζουμε πολύ δυνατά για τη διατήρηση κλειστών συνόρων (ή ενάντια των «ανοιχτών συνόρων). Αυτό θέλουν τα αφεντικά και οι εργολάβοι, όχι οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων εργαζομένων. Όταν φωνάζεις ενάντια στα «ανοιχτά σύνορα», ξεχνάς ότι η αστική τάξη απαιτεί όλο και πιο σκληρούς μεταναστευτικούς νόμους για να έχει άφθονο φθηνό (και φοβισμένο) εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτόν και μόνο το λόγο δεν πρέπει το ΕΠΑΜ να φωνάζει για κλειστά σύνορα. Γιατί να λέμε πράγματα που συμφέρουν τους αστούς; Ενώνουμε την εργατική τάξη υπερασπίζοντας τα πιο αδύναμα μέλη της. Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων εργαζόμενων να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Ελλήνων καπιταλιστών μαζί με τους αλλοδαπούς. Εξάλλου, εάν δεν υποστηρίζεις – ως Έλληνας –τους Αλβανούς και τους άλλους «ξένους» εργάτες, πώς περιμένεις να μη γίνουν απεργοσπάστες και να μην σου «κλέψουν» τη δουλειά;

   Αυτός θα είναι ο ρόλος του ΕΠΑΜ; Να λέμε πράγματα που ωφελούν τους εργοδότες;

   Τέλος, σημειώνεις: «Άλλωστε ποιά είναι τα περίφημα κεκτημένα της ΕΕ; Ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργασίας. Μήπως τελικά η ΕΕ στήθηκε για να βαθύνει ο διεθνισμός των εργατών;»

   -Η ειρωνεία σου δείχνει πως δεν έχεις καταλάβει το σημαντικό. Όχι, φυσικά και η ΕΕ δεν είχε συσταθεί για να εξαπλωθεί ο διεθνισμός μεταξύ των εργαζομένων. Αλλά αυτό είναι ακριβώς αυτό που έχει κάνει. Εσύ όμως αρνείσαι να δεις την πραγματικότητα.

   Ευελπίδης Οικονομάκης

   ΥΓ1: «Μουρμούρα» ακούγεται τόσο από τους «αριστερούς» όσο και τους «δεξιούς» μέσα στο ΕΠΑΜ.

   Αλλά αυτό θα σταματήσει σύντομα αφού οι περισσότεροι αριστεροί έχουν καταλάβει τι εστί ΕΠΑΜ και θα αποχωρήσουν (θα «ξεκουμπιστούν» όπως λες χαρακτηριστικά στο τελευταίο μήνυμά σου).

   ΥΓ2: Το μπλοκ του ΕΠΑΜ ήταν το μοναδικό που δεν κατάφερε να φθάσει στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη 2011.

   Ο «στρατηγός» έδωσε την διαταγή «το ΕΠΑΜ δεξιά» και κατεβήκαμε στη Ριζάρη από τη Βασιλίσσης Σοφίας όπου και διαλυθήκαμε.

   Οπότε όταν μιλάμε για «παρακρατικούς» και «πράκτορες» να είμαστε προσεχτικοί!

   Τι θα έλεγε ο έξω κόσμος εάν, π.χ. ο «στρατηγός» κατέβαινε στην πορεία με πιστόλι;

   Θα έλεγε πως ήταν βλακεία ή κάτι άλλο; Όταν ζεις σε γυάλινο σπίτι, δεν κάνει να πετάς πέτρες.

   YΓ3: Απάντησε σ’ αυτό το μήνυμά εάν θέλεις, αλλά, όπως λένε στα αγγλικά, “I’m through with you.”

 24. ΕΣΘΟΝΙΑ
  Φιάσκο στον τηλεοπτικό «αέρα»

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=7025972&publDate=8/9/2012

  Η ζωή ήταν καλύτερη επί ΕΣΣΔ, δηλώνει η πλειοψηφία προς έκπληξη των αστών συκοφαντών του σοσιαλισμού

  Από παλιότερη κινητοποίηση στην Εσθονία ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι σημερινές αστικές κυβερνήσεις
  Τη βδομάδα που μας πέρασε η εκπομπή «Omakohus, στο εσθονικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, αποφάσισε να ασχοληθεί με το πώς ήταν η ζωή στη Σοβιετική Ενωση. Μετά από ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με πλάνα από την ΕΣΣΔ, κάλεσε τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την εκπομπή σε απευθείας μετάδοση, να απαντήσουν στο ερώτημα: «Στην Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία η ζωή ήταν καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα;».

  Οι τηλεθεατές ψήφιζαν παίρνοντας τηλέφωνα ή στέλνοντας μηνύματα από το κινητό τους. Το αποτέλεσμα ήταν εντελώς απρόσμενο για τους δημοσιογράφους της εκπομπής, αφού πάνω από τους μισούς (το 58%) απάντησαν πως η ζωή ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η εκπομπή γινόταν στα εσθονικά και δεν απευθυνόταν στο ρωσόφωνο στοιχείο της Εσθονίας, που σε μεγάλο βαθμό έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα στη σημερινή «ελεύθερη» κι «ευρωπαϊκή» Εσθονία και έχει έναν επιπλέον λόγο να δηλώνει πως η ζωή επί ΕΣΣΔ ήταν καλύτερη, μιας και τότε όλοι είχαν τα ίδια κοινωνικο-πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

  Να σημειωθεί ακόμη πως στη χώρα αυτή το ΚΚ είναι παράνομο και διώκονται τα σύμβολα και η «προπαγάνδα» του κομμουνισμού και πλήρως αποκαταστάθηκαν όσοι πολέμησαν την ΕΣΣΔ, ακόμη κι όσοι ήταν στις «λεγεώνες» των φασιστικών SS. Παρόλα αυτά η αλήθεια, η υπεροχή του σοσιαλισμού δεν σβήνει, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του, παρά τους τόνους λάσπης και δηλητηρίου που ρίχνουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

 25. @kom: «Καλό είναι να λέμε όλη την ιστορία και όχι να “πετσοκόβονται” για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα των “αμεσοδημοκρατών” και των “αγανακτισμένων” που ουσιαστικά ασπάστηκαν τις απόψεις του συριζα, του καμμένου και της χ.α. Και που είναι σχεδόν “άφαντοι”(αν όχι εχθρικοί) στις εργατικές κοινοιτοποιήσεις.»

  !!!

  Αν η πικραμένη εκτίμηση του ΚΚΕ για τους «αμεσοδημοκράτες αγανακτισμένους» είναι αυτή που συνοψίζεται στην παραπάνω παράγραφο, θα έπρεπε να προβληματιστεί και το ΚΚΕ γιατί συνέβη αυτό και μήπως, λέω μήπως, κάπου κάτι δεν έκανε και το ίδιο σωστά. Μήπως… με την καλή έννοια… Οχι οτι μπορεί να κάνει κάπου λάθος το ΚΚΕ, αλλά μήπως…

  Θραξ Αναρμόδιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s