Ποιος βάζει τις φωτιές; Μια ερώτηση που με καίει

wp.me/pPn6Y-exZ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά παρά την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

(φωτο: ikypros)

21 Αυγ 2012 | ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ | του Κώστα Βαξεβάνη

Ποιός βάζει αλήθεια τις φωτιές; Τα 25 χρόνια που κάνω ρεπορτάζ, εχω καλύψει εκατοντάδες φωτιές και μοιραία έχω διατυπώσει το ερώτημα αυτό χιλιάδες φορές. Ποιός τις βάζει λοιπόν;

Το πορτραίτο του εμπρηστή όπως σκιαγραφείται από τις έρευνες της Πυροσβεστικής, είναι ένας συνηθισμένος υπερήλικας που κάνει το μοιραίο λάθος.Το σκοτεινό προφιλ ωστόσο που σκιαγραφείται από τα κανάλια,περιλαμβάνει από οικοπεδοφάγους έως τούρκους πράκτορες.

 

Έχω δει βεβαίως,όπως και οι περισσότεροι,κάποιον να πετάει το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου (όπως και στάχτη στο πρόσωπο του οδηγού μηχανής που ακολουθεί), αλλά όχι κάποιον οικοπεδοφάγο ή πράκτορα.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Αλλά μου κάνει εντύπωση, που αυτά τα κανάλια, τα έτοιμα για όλα και κυρίως για σενάρια, έχουν αφήσει να τους διαφύγει ένα πραγματικό σενάριο για τις φωτιές.

 

Για πρώτη φορά, τρείς εισαγγελικές έρευνες (εισαγγελείς Παπανδρέου, Ελευθεριάνος),έχουν γίνει για το θέμα της δασοπυρόσβεσης. Με αφορμή αυτές τις έρευνες το HOT DOC κυκλοφορεί με ένα αφιέρωμα για το ίδιο θέμα.Πάνω από 10 χρόνια, έλληνες υπουργοί, υπογράφουν συμβάσεις για δασοπυρόσβεση με ελικόπτερα, σε τιμές πενταπλάσιες των πραγματικών.

 

Οι ΗΠΑ πλήρωναν την ώρα δασοπυρόσβεσης με ελικόπτερο 4.500 ευρώ και η Ελλάδα 20.000 ευρώ.

 

Οι διαγωνισμοί για την επιλογή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων ήταν φωτογραφικοί.

Ανάμεσα σε δεκάδες τύπους πυροσβεστικών ελικοπτέρων, μόνο ένας, με χωρητικότητα δεξαμενής 9.000 λίτρων (ούτε 7.000 αλλά ούτε 13.000), προδιαγραφόταν ως αναγκαίος για δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα.

 

Επιλέον πληρώναμε πολλαπλάσια ποσά για κάθε «υπερωριακή» πτήση πυρόσβεσης.Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο HOT DOC,οι ίδιοι οι πιλότοι υποστηρίζουν πως τους δίνονταν εντολές να ρίχνουν νερό ακόμη και όταν δεν χρειαζόταν, στα βράχια για να γράφονται ώρες πτήσης.

 

Το χειρότερο; Πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της πυροσβεστικής αφέθηκαν να ρημάζουν για να νοικιάζουμε ιδιωτικά.

Το 2007 που κάηκε η Ελλάδα, αυτά τα ελικόπτερα, παρότι έτοιμα για απογείωση, δεν πήραν ποτέ εντολή να πετάξουν για τη φωτιά.
Ένα διακομματικό επιτελείο της Πυροσβεστικής (ανάμεσά τους 3 αρχηγοί) και βέβαια οι πολιτικοί τους προιστάμενοι, υπέγραφαν συμβάσεις που ζήμιωναν το ελληνικό κράτος. Για την ακρίβεια έκαναν κάποιους πλούσιους την ώρα που καιγόταν η Ελλάδα.

 

Ας βάλουμε τώρα δύο εύλογα ερωτήματα.

Το πρώτο είναι γιατί αυτό το σκάνδαλο θάφτηκε από τα ΜΜΕ,την ώρα που υπάρχουν δικογραφίες και στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί ερωτήματα από την εισαγγελία για διερεύνηση ευθυνών 3 υπουργών (διώκεται και ένας γενικός γραμματέας Υπουργείου).

Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής:

αφού όλοι αυτοί κερδοσκοπούσαν με την καταστροφή της Ελλάδας, χωρίς ντροπή, πλούτιζαν ανήθικα πάνω στα αποκαίδια της, έχει δικαίωμα κάποιος να αναρωτηθεί μήπως δημιουργούσαν ακριβώς αυτή την καταστροφή οι ίδιοι;

 

Υπάρχει ένα σοβαρό παράδειγμα που ενισχύει το ερώτημα.

Μια από τις εταιρείες πυρόσβεσης, έπρεπε να πληρώσει ρήτρες στο ελληνικό κράτος, γιατί παρουσίαζε αδυναμία πτήσης. Οι ρήτρες ήταν περίπου 900.000 ευρώ. Η εταιρεία δεν πλήρωσε. Αντιθέτως, εγκρίθηκε η επέκταση της σύμβασης της εταιρείας για δασοπυρόσβεση Νοέμβρη μήνα, (χειμώνα δηλαδή) για την Κρήτη. Ετσι η σύμβαση ισοφάρισε τις ρήτρες. Όταν έγινε γνωστή η επέκταση της σύμβασης δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος στην πυροσβεστική.

»Πού ακούστηκε σύμβαση Πυρόσβεσης το χειμώνα» έλεγαν. Και ήταν τότε ακριβώς που μια φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη και «δικαιολόγησε» την σύμβαση.

Στις εγκληματολογικές έρευνες λένε πως αν θες να δεις ποιός κάνει το έγκλημα, δες ποιός έχει κίνητρο.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είναι κίνητρο για πολλούς και για πολλά εγκλήματα.

Πόσο μάλλον για μερικές φωτιές. Ίσως πρέπει να το ψάξει η εισαγγελία.

ΥΓ Διαβάστε για το μεγάλο σκάνδαλο στο HOT DOC που κυκλοφορεί

Πηγή: ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ –koutipandoras.gr| Κώστας Βαξεβάνης

Εμείς το διαβάσαμε στο ahairlessape

*

*


ΗΟΤ DOC: Οι καυτές συμβάσεις των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής

Ηλεία 2007: Οι καυτές συμβάσεις των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των πιλότων

Δημοσιευμένο στις 24 Αυγ 2012 | ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Συντάκτης:

 

Υπερτιμολογημένες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, φωτογραφικοί διαγωνισμοί, πλασματικές ώρες πτήσεις, υψηλότατο κόστος. Οι συμβάσεις μίσθωσεις των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεπερνούν κάθε φαντασία, ενώ η όλη ιστορία θυμίζει καλοστημένο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Στελέχη της ΠΥ, πολιτικά πρόσωπα, ιδιωτικές εταιρείες συμμετείχαν σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με μοναδικό θύμα τον Έλληνα φορολογούμενο.

Το ελληνικό δημόσιο νοίκιαζε συστηματικά από ελικόπτερα από ιδιωτικές εταιρείες. Όπως αποδεικνύεται όμως από την εισαγγελική και τη δημοσιογραφική έρευνα αλλά και από τις ίδιες προσφορές αυτών των εταιρειών, οι συμβάσεις ήταν υπερτιμολογημένες με τιμές έως και διπλάσιες από τις πραγματικές.

Στο παιχνίδι των φωτογραφικών διαγωνισμών, συμμετείχε ενεργά ένας κλειστός κύκλος στελεχών της Πυροσβεστικής. Όπως αποκαλύπτει το HOT DOC που κυκλοφορεί, τα στελέχη αυτά δημιουργούσαν τις προδιαγραφές που φωτογράφιζαν συγκεκριμένη εταιρία, η οποία προμήθευε τα ελικόπτερα σε ότι τιμές ήθελε. Δεν κέρδιζε όμως μόνο από αυτό αλλά και από τις έμμεσες επεκτάσεις των συμφωνιών. Πέρα από αυτές τις ώρες το δημόσιο πλήρωνε επιπλέον ώρες πτήσης και μάλιστα ενάντια σε τιμές ακόμα μεγαλύτερες ανά ώρα.

Το σκανδαλώδες όμως της υπόθεσης δε σταματά εδώ. Όταν το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις, τρεις από τους υπόδικους προήχθησαν σε ανώτερους βαθμούς και θέσεις παρότι υπόδικοι.

Το HOT DOC φιλοξενεί επίσης συγκλονιστικές μαρτυρίες πιλότων και πρώην στελεχών της ΠΥ. Σε πολλές περιπτώσεις λάμβαναν εντολές να ρίξουν νερό αφού πρώτα η φωτιά είχε σβήσει, ή να «ρίχνουν νερό στα βράχια», ενώ η Ελλάδα καιγόταν και χάνονταν ανθρώπινες ζωές.

Μη χάσετε το τεύχος του ΗΟΤ DOC που κυκλοφορεί με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

 

Πηγή: koutipandoras.gr

*

*


HOT DOC: Όλη αλήθεια για το πώς κάηκε η Ηλεία το καλοκαίρι του 2007

Πέντε χρόνια από τη τραγωδία: Διαβάστε πως κάηκε η Ηλεία το καλοκαίρι του 2007

Δημοσιευμένο στις 24 Αυγ 2012 | ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Συντάκτης:

 

Ηλεία Αύγουστος 2007. Η φωτιά κατακαίει τα πάντα και σκοτώνει. Οι κάτοικοι τρέχουν να προφυλαχτούν από τις φλόγες, μόνοι και αβοήθητοι. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο. Η πολιτεία προκλητικά απούσα. Οι αρμόδιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης βυθισμένοι στον κόσμο τους και η Πυροσβεστική με την Αστυνομία σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης.

Υπουργοί βουλευτές, πολιτευτές επιχειρούν απεγνωσμένα να αποποιηθούν των ευθυνών τους και κάνουν λόγο για πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, ασύμμετρες απειλές και στρατηγούς ανέμους που ευθύνονται δήθεν για το θάνατο 46 πολιτών και τις τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει. Έγγραφο φωτιά της ΕΥΠ το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το HOT DOC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν «προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές του νομού Ηλείας». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έκθεση εργαστηριακής εξέτασης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής παρέμειναν καθηλωμένα κατά τη διάρκεια της τραγωδίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις με το παραμικρό σηκώνονταν στον αέρα.

Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι τεράστιες. Τα όσα περιέχονται στην εισαγγελική πρόταση αποτελούν κόλαφο για τους αρμοδίους. Έξι άτομα παραπέμπονται σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για εμπρησμό των πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας και στελέχη της Πυροσβεστικής.

Μη χάσετε όλη την αλήθεια για την τραγωδία της Ηλείας το 2007, στο τεύχος φωτιά του HOT DOC που κυκλοφορεί.

Πηγή: koutipandoras.gr

*

*

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη καταστροφή στη Χίο-Εύστοχες & αποκαλυπτικές δηλώσεις από την Αλέκα Παπαρήγα. Οργανωμένος εμπρησμός; 4 αποκαλυπτικά θέματα για τη Χίο.

 

fotia-agio-oros

1. Η Αλέκα Παπαρήγα αποκαλύπτει

2. Η άποψη του defencenet.gr (Χίος: Οργανωμένος εμπρησμός –Βρέθηκαν μηχανισμοί, γνώριζαν έδαφος & δεδομένα meteo / Ν.Δένδιας: “Μας καίνε – Η ΕΥΠ αναλαμβάνει δράση”

3. Νέα στοιχεία “στη φόρα” από trikalagr & makeleio.gr (ΠΥΡΠΟΛΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ-ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ)

4. Θυμίζουμε: “αλληλομαχαιρώματα” 40 Τούρκων Στρατηγών & ομολογία Γιλμάζ: “Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση, χρηματοδοτούμενοι από μυστικά κονδύλια των Τουρκικών Κυβερνήσεων”!

*

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s