Μαζικά δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα υψηλού επιπέδου στο ίντερνετ – Διαφορετικές διεθνείς προσπάθειες σε εξέλιξη

Ένα «τσουνάμι» γνώσης που λέγεται MOOCs και θα αλλάξει τον τρόπο παροχής της online Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλον τον κόσμο καταφθάνει στους υπολογιστές μας.

Η ριζοσπαστική αλλαγή στην ηλεκτρονική μάθηση με στόχο να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έρχεται από την εταιρεία Coursera, η οποία ιδρύθηκε από δύο επιστήμονες υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η εταιρεία αυτή κατόρθωσε να συνασπίσει 16 από τα μεγαλύτερα και πλέον έγκυρα πανεπιστήμια του κόσμου, τα οποία από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα προσφέρουν περισσότερα από 100 δωρεάν προγράμματα σπουδών με online μαθήματα σε εκατομμύρια ενδιαφερόμενους σπουδαστές από όλον τον κόσμο!

 

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ.Τα νέα αντικείμενα σπουδών των πανεπιστημίων αυτών περιλαμβάνουν «εξωτικούς» ως τώρα τομείς για online εκπαίδευση, όπως λ.χ. ποίηση, μυθολογία, επιστημονική φαντασία, κοσμολογία, κβαντική μηχανική, νανοτεχνολογία, ιστορία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ιατρική κτλ.

Στο σύστημα MOOCs – από τα αρχικά των λέξεων Massive Open Online Courses, όπως το αποκαλούν σε σχετικό τους ρεπορτάζ οι «Nιου Γιορκ Τάιμς» – αναμένεται να ενταχθούν εκατομμύρια σπουδαστές και ενήλικοι εκπαιδευόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της μεγάλης φήμης των πανεπιστημίων που συμμετέχουν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμενόμενη διεύρυνση της παγκόσμιας οnline εκπαίδευσης στην ιστορία έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 43 μαθήματα στα τέσσερα πανεπιστήμια που συμμετείχαν έως τώρα στην πρωτοβουλία της Coursera (www.coursera.org) είχαν ήδη συγκεντρώσει 680.000 σπουδαστές. Επιπλέον, μόνο ένα δωρεάν πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ είχε προσελκύσει 160.000 φοιτητές από 190 χώρες!

 

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.Τα δωρεάν μαθήματα θα παρέχουν γίγαντες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το διάσημο Κάλτεκ (το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας) το Στάνφορντ, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, το Μίσιγκαν, το Πεν, το Ντιουκ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, καθώς και τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Τορόντο, η Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (που θα παρέχει μαθήματα και στα γαλλικά) κ.ά.

«Αυτό είναι τσουνάμι!» δήλωσε στους «Nιου Γιορκ Τάιμς» ο Ρίτσαρντ ΝτεΜίλο, διευθυντής του Κέντρου για τον 21ο αιώνα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια. «Η δυναμική αύξησης του ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτό το πείραμα είναι τόσο μεγάλη, που μου είναι δύσκολο να φανταστώ κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο που δεν θα ήθελε να συμμετάσχει».

Οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες στον τομέα της δωρεάν online εκπαίδευσης περιλαμβάνουν έως σήμερα κυρίως το EDX, μια κοινοπραξία μεταξύ του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το τελευταίο προσφέρει και το MIT Open Source, μία ακόμη μορφή διαδικτυακής μάθησης.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Προς το παρόν, όλα αυτά τα πανεπιστημιακά μαθήματα στο Διαδίκτυο είναι σύντομης διάρκειας, σεμιναριακού χαρακτήρα (έως 10 μήνες τα περισσότερα) και παρέχονται δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τα παρακολουθήσει είναι ένας υπολογιστής με σύνδεση στο Ιντερνετ, γνώση αγγλικών και διάθεση. Ωστόσο αυτή η τάση ενδέχεται στο μέλλον να ανατραπεί, όταν κάποια από αυτά θα αρχίσουν να παρέχουν στους φοιτητές τους πιστωτικές μονάδες – ήδη σχεδιάζει τέτοια μαθήματα το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον – οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιούνται ως επαγγελματικά προσόντα ή για συνέχιση σπουδών σε κανονικά πανεπιστήμια. Μάλιστα αρκετά ιδρύματα σκέφτονται ακόμα και την παροχή κανονικών πτυχίων -τύπου Ανοικτού Πανεπιστημίου – διά μέσου αυτής της διαδικασίας, εφόσον προηγουμένως επιλυθούν τα ζητήματα εγκυρότητας των εξετάσεων που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διεξάγονται

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πηγές: http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4740411  και

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4740412

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-enO

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Για επικοινωνία: ormithiella@hotmail.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μαζικά δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα υψηλού επιπέδου στο ίντερνετ – Διαφορετικές διεθνείς προσπάθειες σε εξέλιξη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s