Μπράντλεϊ Μάνινγκ: Ένοχος πριν από τη δίκη

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

από filistina

« είναι σημαντικό να βγουν …. αισθάνομαι ότι πραγματικά μπορεί να αλλάξει κάτι …. αν βγουν θα είναι καλό για τον κόσμο…είμαστε άνθρωποι…και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας…και κανείς δεν τα έχει δει αυτά…και με νοιάζει… Ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί τώρα, ελπίζω να γίνουν συζητήσεις και αλλαγές σε  παγκόσμιο επίπεδο».

(Μπράντλεϊ Μάνινγκ σε   έναν «ιντερνετικό διάλογο»)

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κατηγορείται για τη διαρροή,  του Ημερολόγιου του  Πολέμου στο Αφγανιστάν,  εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ,  του βίντεο των «δολοφονιών εξασφάλισης» (collateral murder),  αρχείων του Γκουαντάναμο, αρχείων για τη Σφαγή στο Γκρανάι και τηλεγραφημάτων του State Department –  η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην Ιστορία.  Αντιμετωπίζει 22 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης  της  ευρέως επικρινόμενης   «βοήθειας στον εχθρό» και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα έφεσης.

Η ακροαματική διαδικασία  λίγο πριν το στρατοδικείο

Υπάρχει περισσότερη μυστικότητα γύρω από την υπόθεση του  κρατούμενου στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ ,   απ’ όση υπάρχει για τις δίκες του Γκουαντανάμο Μπέι . Οι ακροάσεις δεν είναι κεκλεισμένων των θυρών  αλλά γίνονται με ύπουλο τρόπο, είναι γεμάτες νομικές παρατυπίες και αποκρύπτουν στοιχεία. Παρέχουν τόσο λίγη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης,  που το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα και πολλές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης ζητούν περισσότερη διαφάνεια από το στρατό.  Επιπλέον,  ένας συνασπισμός  μέσων ενημέρωσης κατέθεσε καταγγελία επειδή έγγραφα από τις δικαστικές διαδικασίες συνήθως αποκρύπτονται από τη δημοσιότητα.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την άκρα μυστικότητα, ο δικηγόρος του   Μπράντλεϊ,  David Coombs, έχει δημοσιεύσει τις κινήσεις της υπεράσπισης στο blog του, ώστε το κοινό και τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα για την καλύτερη κατανόηση και ακρίβεια της δίκης του Μπράντλεϊ.

Ο Coombs δημοσίευσε πέντε προτάσεις για την   παρουσίαση  του Μπράντλεϊ στο δικαστήριο, την ακρόαση που έγινε στο Ft. Meade  στις 6-8 Ιούνιου, δίνοντάς μας μια ιδέα για το τι να περιμένουμε. Η πρώτη πρόταση  καταγγέλλει τους χειρισμούς των αποδεικτικών στοιχείων από την κατηγορούσα αρχή,  κρύβοντας προφανώς σχετικό υλικό για να διατηρήσει το πάνω χέρι στην υπεράσπιση.

 «… Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να αποκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία-κλειδιά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Μάνινγκ να  αμυνθεί  των κατηγοριών.    Σχεδόν δύο χρόνια από την σύλληψη του Μάνινγκ, ο στρατός δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα, ούτε των δικών του αρχείων,  για να δει αν υπάρχει κάποιο   όφελος για την υπεράσπιση – όπως είναι νομικά    υποχρεωμένος να κάνει »

Δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση και μόλις λίγους μήνες πριν από το στρατοδικείο, η υπεράσπιση εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε αυτά τα  βασικά αποδεικτικά στοιχεία.

 

Λίγα λόγια για τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο 24χρονος Αμερικανός στρατιώτης, πρώην  μαθητής στην Ουαλία, είναι τώρα κρατούμενος των   ΗΠΑ και κατηγορείται για διαρροή αποδείξεων στο κοινό για:  εγκλήματα πολέμου,  εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  βασανιστήρια, και πράξεις τρομακτικής βιαιότητας   των ενόπλων δυνάμεων στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Στις 6 Ιουλίου 2010 ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος είχε συλληφθεί στα τέλη Μαΐου στο Ιράκ, κατηγορήθηκε για τη διαρροή βίντεο τραβηγμένο μέσα από ελικόπτερο των ΗΠΑ, από επίθεση σε αμάχους στο Ιράκ, στις 12 Ιουλίου 2007. Κατά την επίθεση εκείνη είχαν σκοτωθεί κάπου 12 άτομα συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου Reuters, ενώ είχαν τραυματιστεί και δυο παιδιά. Το βίντεο μαζί με περαιτέρω υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Απριλίου 2010, από την οργάνωση wikileaks  μέσα από το ειδικό site http://www.collateralmurder.com/ και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το συγκλονιστικό βίντεο υπάρχει σε δύο εκδοχές (συντομευμένη και πλήρης):

Ο  Μπράντλεϊ Μάνινγκ θεωρείται, από πολλούς, ο σημαντικότερος πληροφοριοδότης του κόσμου.  Προσχώρησε στο Στρατό των ΗΠΑ ως αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών  και πήγε στο Ιράκ με την ελπίδα να σώσει ζωές και να διαδώσει την δημοκρατία. Τον συνέλαβαν τον Μάιο του 2010 ως την πηγή των WikiLeaks.

Ο Μπράντλεϊ  έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης  αλλά ο στρατός των ΗΠΑ έλαβε  δραστικά αντίποινα -φυλακισμένος χωρίς δίκη για 2 χρόνια, ο Μπράντλεϊ,  κρατήθηκε στην απομόνωση για ένα χρόνο σε συνθήκες που ονομάστηκαν «σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές» από τον   ερευνητή βασανιστηρίων του ΟΗΕ.  Οι διαμαρτυρίες από πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και  η παγκόσμια κατακραυγή είχαν ως αποτέλεσμα την βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Bradley.

Υποστηρικτές του λένε ότι το Στρατιωτικό Πρωτοδικείο για τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ  είναι μια «παρωδία δίκης»  και ότι μια δίκαιη δίκη είναι αδύνατη.

Η παράνομη και τιμωρητική προφυλάκιση έχει ήδη απαξιωθεί από τη δικαστική διαδικασία, και ο κατηγορούμενος  έχει χαρακτηρισθεί δημοσίως ως ένοχος από τον Πρόεδρο Ομπάμα ( Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων) πριν από τη δίκη.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κρατείται ήδη εδώ και 2 χρόνια,  χωρίς δίκη. Παρά το γεγονός ότι για την ώρα η δίκη του έχει οριστεί για την  21 Σεπτεμβρίου 2012, οι πρώτες ακροάσεις δείχνουν ότι  η δίκη μπορεί να καθυστερήσει.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο   ακτιβιστής  Τζέρι Κόντον (μέλος του Δικτύου Υποστήριξης του Μπράντλει Μάνινγκ και εκπρόσωπος των Veterans for Peace)  στην

Τζέρι Κόντον

ομάδα Resistencias,  είπε μεταξύ άλλων:

[…]  πιστεύουμε ότι εάν ο Μπράντλει Μάνινγκ πράγματι έκανε αυτά που ο στρατός τον κατηγορεί ότι έκανε, τότε είναι ένας ήρωας. Γιατί τήρησε τις υποχρεώσεις του ως στρατιώτης, κατά το διεθνές δίκαιο, να αποκαλύψει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Δεν είναι έγκλημα να αποκαλύπτεις στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, είναι έγκλημα να συγκαλύπτεις στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, όπως έχει κάνει ο στρατός των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η καμπάνια για τον Μπράντλει Μάνινγκ είναι πολύ σημαντική, υπάρχει τεράστια υποστήριξη σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης όλων των χρημάτων για τα δικαστικά του έξοδα, και μετά για κάποιες από τις πολιτικές καμπάνιες, για να υποστηριχθούν κι αυτές. Συγκεντρώσαμε πάνω από 400.000 δολάρια με μικρές συνεισφορές από ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει μια σελίδα στο Facebook η “Save Bradley” (Σώστε τον Μπράντλεϊ) με 34.000 άτομα που την παρακολουθούν, οι οποίοι σε τακτική βάση διεξάγουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων υποστήριξης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης πριν τη δίκη, το Φεβρουάριο, υπήρξαν 50 πόλεις σε όλον τον κόσμο, όπου έγιναν διαδηλώσεις υποστήριξής του και για το στρατοδικείο, που τώρα αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο, ελπίζουμε να έχουμε διαδηλώσεις σε 100 πόλεις των ΗΠΑ […]

[…]Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είναι ένα παράδειγμα  γιατί σίγουρα αποκάλυψε την αλήθεια γι’ αυτούς τους πολέμους, όχι μόνο τα εγκλήματα πολέμου, αλλά επίσης την πραγματικότητα της προόδου αυτών των πολέμων. Στον αμερικανικό λαό παρουσιάζονται με αυτήν τη ροζ εικόνα ότι μεγάλη πρόοδος επιτυγχάνεται στο Αφγανιστάν. Αποκαλύπτεται ότι είναι όλα ψέματα. Και ακόμα και κάποιοι από τους αξιωματικούς, πρόσφατα ένας αντισυνταγματάρχης για τον οποίο η κατάσταση επί του εδάφους στο Αφγανιστάν είναι πολύ οικία, βγήκε και είπε δημόσια ότι αυτό που μας λέει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία μας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο Αφγανιστάν, γιατί κάθε χρόνο που περνά από την κατοχή από τις ΗΠΑ, την κατοχή από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν γίνονται ακόμα πιο ισχυροί. Και βέβαια υπάρχει ακόμα μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται. Οπότε αυτό δεν είναι πρόοδος. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να ξέρει την αλήθεια γι’ αυτούς τους πολέμους και αυτό είναι που παρείχε ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ […]


Φωτογραφίες από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον Μπράντλεϊ  Μάνινγκ

Στο Τσέστερ

Brisbane, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Αθήνα

 

 

——————————————————————————————————————————–

Δήλωση συμπαράστασης στον Μπράντλεϊ  Μάνινγκ:  Υπογράφουμε εδώ

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΠΗΓΕΣ:  wiseupforbradleymanning.wordpress.com/resistencias2005.blogspot.gr/2010/07/blog-post_18.html, resistencias2005.blogspot.gr/2012 , antinationalistic-antimilitaristic.blogspot.gr

12 σκέψεις σχετικά με το “Μπράντλεϊ Μάνινγκ: Ένοχος πριν από τη δίκη

 1. Πάγκαλος: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία μπαρούφα.
  ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΠΑΣΟΚ, ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑΤΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

  • Κλωτσιές θέλετε ΠΑΣΟΚΟΙ. Και το θράσος σας δεν έχει πάτο. Μιλάμε ότι θέλετε πολλές κλωτσιές. Και κάτι άλλο πασόκε: Τα λεφτά μας πίσω! Οι δικοι σου τα έφαγαν και τα θέλουμε πίσω. Θα έρθω σπίτι σου προσωπικά να στα ζητήσω μα τον θεό…

  • ΑΚΜΩΝ, απ’ ότι φαίνεται το πρωτεύον θέμα είναι οι εκλογές. Ποιός νοιάζεται τώρα για κάποιον που θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή επειδή ξεσκέπασε τα εκλήματα της Αμερικής?

 2. Ελπίζω να έγινε αντιληπτό ότι το σχόλιό μου ήταν κάτι μεταξύ αστείου και απορίας για το πως ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορεί να έχει σχέση με τον όποιον Πάγκαλο.Οπωσδήποτε έκανες καλά που το ανέδειξες και επιφυλάσσομαι να στείλω ένα σχόλιο ίσως και απόψε.

  • Περιττό να σου πω για τη δικιά μου απορία όταν είδα τα σχόλια-προφανώς μπερδεύτηκαν τα παιδιά.
   Ναι, είπα να το αναδείξω με αφορμή τις τελευταίες ακροάσεις του Μανινγκ (στις αρχές Ιουνίου) γιατί στην Ελλάδα λίγοι τον γνωρίζουν. Βέβαια το «τεράστιο» ζήτημα των εκλογών (και του Πάγκαλου) δυστυχώς το επισκιάζουν 🙂
   Σ’ ευχαριστώ, θα περιμένω το σχόλιό σου.

 3. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην μικροπρέπεια να ρωτήσει .Ποίος άραγε ο σκοπός? Τι είδους συμφέροντα τον ώθησαν σε αυτό? Εν τέλει ποίους ανθρώπους εξυπηρέτησε κάνοντας μία τέτοια κίνηση και πόσα λεφτά του έδωσαν? (Ας δώσουν και σε εμάς λίγα και τότε θα τον υποστηρίξουμε)
  Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μαζί με πολλά άλλα στο προσεχές μέλλον από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.Από τους ανθρώπους που εργάζονται στα κέντρα διαδόσεως ιδεών.Από αυτούς που πληρώνονται από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα δεν εξυπηρέτησε η κίνηση του Μπράντλει Μάνινγκ.
  Αυτοί θα αναλάβουν να μας διαφωτίσουν σχετικά με την δήθεν διαταραγμένη ψυχοσύνθεση του τις δήθεν παραισθήσεις που έβλεπε καθώς και το δήθεν πάθος του σχετικά με τις παρακολουθήσεις που ίσως να έφτανε έως και την ηδονοβλεψεία.Θα μάθουμε ότι ρουφιάνευε τους συμμαθητές του και ζήλευε την ερωμένη του.
  Αυτά όλα θα μας πληροφορήσουν οι φερόμενοι ως αξιόπιστοι και εμείς θα πούμε »να λοιπόν το γιατί΄΄.
  Αυτό που πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε στην πράξη του Μπράντλει Μάνινγκ είναι η ίδια της η υπόσταση δηλαδή το ότι κάποιος το έκανε και το αποτέλεσμα είναι το ότι εμείς είδαμε εικόνες οι οποίες επιβεβαιώνουν κάτι που έως τώρα γνωρίζαμε και δεν αναφέραμε διότι δήθεν δεν το είχαμε δει με τα μάτια μας.
  Αυτό το κάτι είναι το έγκλημα πολέμου το έγκλημα κατά αμάχων το έγκλημα εναντίον της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
  Είναι αληθές ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι έγκλημα όμως αναγνωρίζουμε κάποια ελαφρυντικά στον στρατιώτη που σκοτώνει τον εχθρό αμυνόμενος ειδικά όταν η πατριωτική παιδεία του τον κάνει να βλέπει την πράξη αυτή σαν ιερό καθήκον. Τέτοιοι ήταν οι στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού το 1940 ή οι Ρώσοι στον εναντίον των Γερμανών αγώνα τους.
  Σε καμμία όμως περίπτωση δεν δικαιούνται ηθικής ελαφρύνσεως οι σφαγές των »υπανθρώπων» από τους ναζί το Εβραικό ολοκαύτωμα το έγκλημα του Νανκίν η σφαγή των Καλαβρύτων τα εγκλήματα κατά αμάχων του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία οι σφαγές του Ελληνικού πληθυσμού στην ίδια περιοχή η γενοκτονία των Ποντίων οι φόνοι αμάχων στην Παλαιστίνη ο βομβαρδισμός της Δρέσδης οι βιασμοί που υπέστησαν οι Γερμανίδες από τους Ρώσους σαν αντίποινα οι σφαγές των οικογενειών των Μπόερς από τους Άγγλους και άλλα πολλά ων αριθμός ουκ έστιν.
  Σε καμμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να κατακρίνουμε τους ανθρώπους που είχαν το θάρρος να τα αποκαλύψουν αυτά.
  Σε καμμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να τους τιμωρήσουμε.
  Πως λοιπόν επιτρέπουμε να τιμωρείται αυτός?
  Τουναντίον υποχρεούμαστε αυτό το ένα ακόμη έγκλημα να το διαδώσουμε να φροντίσουμε να μαθευτεί να ακουστεί παντού ότι σε ετούτη την γη ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙ ΚΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s