Mark Weisbrot:1.Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν…/ 2.Ελλάδα, όπως Βαλτικές χώρες;

BlackMediterraneanPirate  20-02-2012

short  link    wp.me/pPn6Y-cUI

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτόν τον τύπο δεν τον γνωρίζω.

Κάτι μου θυμίζει, όμως. Είχα δει συνέντευξή του σε κάποιο απ΄τα ντοκιμαντέρ

σχετικά με την Αργεντινή; Είχα διαβάσει το άρθρο του αυτό τότε που το έγραψε & δεν το θυμάμαι;

Μήπως είναι μούφα; Δεν ξέρω. Πάντως, παρατήρησα ότι το είχαν δημοσιεύσει πολλά blogs, κυρίως δεξιάς κατεύθυνσης, θα μπορούσα να πω, αλλά και το indymedia.Επίσης, ψάχνοντας, βρήκα στο scribd.com, ότι το Βήμα είχε διαψεύσει το άρθρο αυτό στις 20-03-2011. Ας μας πει ο Παύλος-Ορμή & Θύελλα, που είναι Οικονομολόγος.

Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι φρίκαρα μόλις το (ξανα;)διάβασα. Απλώς αυτό.

Ακολουθεί & ηχητικό της συνέντευξής του(για όσους δεν έχουν διάθεση για διάβασμα/τα λόγια είναι ακριβώς τα ίδια)+ένα ακόμη άρθρο του.

Έγραφε ο Δρ. Mark Weisbrot πρίν δύο χρόνια!!!Στο κείμενο που ακολουθεί μιλά ο διακεκριμένος οικονομολόγος Δρ Mark Weisbrot (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντά.

Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που θυμάμαι (και μʼ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας…

Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατʼ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά, ώστε να δώσει χρήματα, και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.

Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.

Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα. Στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα, ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες, θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερʼ ειπείν, στα 250 ευρώ*, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.

(ΒΜΡ*επαληθεύεται σήμερα το γεγονός αυτό / δεν απέχει και πολύ…)

Η Κυβέρνηση που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρει τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως, κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής, ήταν περί τις 25.000.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδας να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία, προμελετημένα και εσκεμμένα, προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρους υποταγής του, καθώς και την εξάθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ.

Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα, σημαίνει την εφ΄όρου ζωής, σχεδόν, ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ., που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.

Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση, που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.

Στην Αργεντινή, με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.

Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί τις 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.

Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει.

Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες, και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960.
Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γιʼ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.

Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες, από ναρκωτικά νοθευμένα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.

Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».

Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο στο ΔΝΤ. Δεν φαντάζονταν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή.
Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!

Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα, που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά.

Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε, τώρα προτού να είναι αργά.

Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.

Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις, γύρω στους 350.000 εργαζόμενους και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν: λεφτά -και μάλιστα πάρα πολλά- υπάρχουν.

Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.
Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων,  ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε.
Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάριά μας πίσω!

Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες, δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.

Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε.

Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις, θυμάμαι, έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο.

Μεγάλη οργή.

Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες. Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν.
Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθειά σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.

Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατʼ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο, έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.

Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους, διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνείς αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Το ευρώ θα καταρρεύσει, βυθίζοντας σε -τύπου Αργεντίνικη- κρίση όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.

Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!

Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.

Πηγή: athens.indymedia.org (28-10-2010), inews.gr (10/2/2012), logia-starata.blogspot.com (13 ΦΕΒ 2012),

*όπου, στο athens.indymedia.org ακολουθεί διευκρίνηση για το αν το άρθρο είναι αληθινό ή όχι.

Δείτε που παραπέμπει η σημείωση…

>>>από athens.indymedia.org

Mark Weisbrot did not say these things

από Dan Beeton, CEPR 22:04, Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Normal 0 From the Center for Economic and Policy Research:
Mark Weisbrot did not say, or write, the things attributed to him in this supposed “interview”, the author and source for which are not given.

This false interview is unfortunate, as it adds to confusion to a debate over a very important issue: proposed austerity measures, and the alternatives to them, following the onset of Greece’s economic downturn.

Anyone interested in what Mark Weisbrot has actually said and written about this topic should see http://www.skai.gr/news/finance/article/156255/mark-weisbrot-yparhei-kai-allos-dromos and http://www.cepr.net/index.php/op-eds-&-columns/op-eds-&-columns/eurozone-crisis-is-self-inflicted (English).

Και δίνει ως πηγή: http://www.cepr.net/

—————————————————————————————————————————————————-

Ασχολήθηκε με αυτό και ο Τζίμης Πανούσης, ήδη απ΄τις 02-12-2010.

Ο Τζίμης επισημαίνει πολλά θέματα, πολύ σοβαρά & με ευστοχία. Να μεν κάνει χαβαλέ, αλλά οι μπηχτές, μπηχτές.

Και τα σχόλιά του πάντα, επίσης,  εύστοχα και απολύτως καυστικά.

Ακολουθεί & ηχητικό της συνέντευξης του Mark Weisbrot «Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν…» (για όσους δεν έχουν διάθεση για διάβασμα/τα λόγια είναι ακριβώς τα ίδια με την παραπάνω συνέντευξη).

>>>Mark Weisbrot συνέντευξη στον Τζίμη Πανούση (υποτίθεται/ είναι η εκπομπή του σε αυτό το στιλ)

*

*

—————————————————————————————————————————————————-

2.

Πού πάει η Ελλάδα;

Ο διάσημος οικονομολόγος Mark Weisbrot, μια ήρεμη και υπεύθυνη φωνή, προβάλλει εικόνες από το μέλλον μας στη μετα ΔΝΤ εποχή.
Χτες κυκλοφόρησε ευρέως ένα email (το λάβαμε κι εμείς) σχετικά με μια ομιλία του διακεκριμένου οικονομολόγου Mark Weisbrot. Στην ομιλία γίνονταν παραλληλισμοί των αναταραχών που έλαβαν χώρα στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια της “θεραπείας” της οικονομίας της υπό τις υποδείξεις του ΔΝΤ το 1991 και των χτεσινών γεγονότων στην Αθήνα. Μάλιστα γραφόταν πως ο Mark Weisbrot καλούσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό τους Έλληνες.

Ποιος είναι ο Mark Weisbrot, θα πείτε. Λοιπόν, πρόκειται για μια ισχυρή φωνή στα διεθνή οικονομικά φόρα. Δημοσιογραφεί σε δυο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη, τους Times της Νέας Υόρκης και τον Guardian. Διατελεί αντιπρόεδρος του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Ερευνας στην Ουάσινγκτον. Οι απόψεις του; Έχει αντιδράσει ανοιχτά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος στις ΗΠΑ και είναι εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τις πολιτικές εξυγίανσης των οικονομικών των κρατών από το ΔΝΤ. Τέλος, έχει πρωτοστατήσει με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, για την ίδρυση μιας “Τράπεζας του Νότου”, προκειμένου να τις καταστήσει λιγότερο εξαρτώμενες από το ΔΝΤ.
Συμπαθής τύπος…

Η αλήθεια είναι πως το κείμενο του email μας κέντρισε το ενδιαφέρον, κυρίως λόγων κάποιων …ανακριβειών του. Η έρευνά μας για να διαπιστώσουμε την ακρίβεια όσων γράφονταν κλίνει τελικά προς την κατεύθυνση του spam. Ωστόσο ήταν μια καλή αφορμή για να βρούμε ένα πιο …πραγματικό άρθρο του Mark Weisbrot, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα (28 Απριλίου) στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian. Αφορούσε στην περίπτωση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Ελλάδας και των πολιτικών “θεραπείας” των οικονομιών τους. Θεραπείες που όμως αφήνουν τεράστιες πληγές ανοιχτές.

Αποφασίσαμε λοιπόν να δημοσιεύσουμε το κείμενο αυτό, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι σαφώς περισσότερο ενδιαφέρον. Η μετάφραση είναι εκλαϊκευμένη, αποφεύγοντας την “βαθιά” οικονομική ανάλυση, χωρίς ωστόσο να χάνεται η ουσία. Διαβάστε το, διότι είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και πραγματικά ανοίγει τα μάτια:

Mark Weisbrot: Ελλάδα, όπως Βαλτικές χώρες;
Η Λετονία και η Εσθονία δείχνουν τι θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα, αν ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Όπως έχω ξαναπεί, η Λετονία ζει εδώ και δυο χρόνια την χειρότερη ύφεση στα χρονικά της, χάνοντας περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της. Η πρόβλεψη είναι να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς, προτού έρθει η αργή ανάκαμψη – για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει πως το έτος 2015, εννιά χρόνια μετά, η χώρα δε θα έχει φτάσει ούτε καν στα επίπεδα του 2006.

Με ανεργία που φτάνει το 22%, αλματώδη αύξηση της μετανάστευσης και περικοπές στην εκπαίδευση (το οποίο θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα μεγάλη ζημιά), το κοινωνικό κόστος είναι επίσης πάρα πολύ υψηλό.

Έχοντας το νόμισμά της άμεσα συνδεδεμένο με το ευρώ, η κυβέρνηση έχει απωλέσει την ευκαιρία να επιτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος, η οποία θα ενεργοποιούσε μηχανισμούς οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο.

Όσοι υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές, βλέπουν σαν φωτεινό παράδειγμα την περίπτωση της Εσθονίας. Η Εσθονία διατήρησε το νόμισμά της συνδεδεμένο με το ευρώ, κι όπως και στην περίπτωση της Λετονίας προσπαθεί να επιτύχει μια “εσωτερική υποτίμηση”. Με άλλα λόγια, μέσω της βαθιάς ύφεσης και της ανεργίας, οι τιμές και οι μισθοί μπορούν να συμπιεστούν προς τα κάτω. Θεωρητικά, αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας να ξαναγίνει ανταγωνιστική, έστω κι αν η ισοτιμία της με το ευρώ παραμείνει σταθερή.

Ωστόσο το κόστος της πολιτικής αυτής στην Εσθονία είναι τόσο υψηλό όσο και της Λετονίας. Η οικονομία της συρρικνώθηκε σχεδόν 20%. Η ανεργία εκτοξεύθηκε από το 2% στο 15,5%. Και η ανάκαμψη αναμένεται εξίσου οδυνηρή: Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις κατά 0.8% αυτή τη χρονιά. Το έτος 2015, η Εσθονία προβλέπεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ό,τι ήταν το 2007. Πρόκειται για τεράστιο κόστος, το οποίο συνάδει και με το κοινωνικό κόστος της μακρόχρονης ανεργίας που θα ακολουθήσει την αργή ανάκαμψη. Παρά την οικονομική κατάρρευση και την ραγδαία πτώση των μισθών, η πραγματική ισοτιμία του νομίσματος της χώρας παρέμεινε η ίδια με εκείνη που ίσχυε στις αρχές του 2008. Με άλλα λόγια, καμιά “εσωτερική υποτίμηση” δε επετεύχθη.

Παρ’όλα αυτά η Εσθονία θεωρείται θετικό παράδειγμα, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται κατά καιρούς ως επιχείρημα εναντίον των οικονομολόγων που έχουν ασκήσει κριτική εναντίον των πολιτικών του ΔΝΤ στη Λετονία. Ο λόγος είναι όμως πως η Εσθονία δεν είχε τα προβλήματα ελλείμματος και χρέους που είχε η Λετονία. Το δημόσιο χρέος της είναι 7% του ΑΕΠ, ένα πολύ μικρό ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 79%, ενώ το έλειμμα για το 2009 ήταν μόλις 1,7% του ΑΕΠ. Είναι λοιπόν καθ’ οδόν για την ευρωζώνη, υιοθετώντας το ευρώ κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του νέου έτους.

Πώς όμως η Εσθονία κατάφερε να αποφύγει μια μεγάλη αύξηση του χρέους της κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής πορείας; Πρώτον, η κυβέρνηση δεν είχε έλλειμμα όταν χτύπησε η κρίση. Παράλληλα δέχτηκε γενναία οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2010 το ΔΝΤ προβλέπει ένα τεράστιο 8,3% του ΑΕΠ να δοθεί ως οικονομική βοήθεια, εν σχέση με ένα επίσης μεγάλο 6,7% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα από την άλλη, δεν έχει δεχτεί καμιά απολύτως βοήθεια από την Ευρώπη. 
Το σχέδιό τους για την Ελλάδα είναι “οδύνη και τιμωρία”. Με το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 13,6%, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κάνει περικοπές που όχι μόνο θα έχουν δυσάρεστες κοινωνικές προεκτάσεις αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν τη χώρα ακόμα περισσότερο στην ύφεση.

Μιλάμε στην ουσία για ένα τραίνο που τρέχει προς τη λάθος κατεύθυνση – κι όταν κατρακυλήσεις προς τη συγκεκριμένη πορεία δεν μπορείς να ξέρεις πού βρίσκεται το τέρμα. Η Ελλάδα -όπως και η Λετονία και η Εσθονία- θα καταντήσει έρμαιο εξωτερικών παραγόντων και γεγονότων προκειμένου να σώσει την οικονομία της. Μια ισχυρή, σθεναρή ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -την οποία κανείς δεν προβλέπει αυτή τη στιγμή- θα μπορούσε να ανασύρει τις χώρες αυτές έξω από το βάλτο που έχουν πέσει, προκαλώντας ισχυρή ζήτηση των εξαγωγών τους, και εισροή κεφαλαίων, όπως την εποχή της “φούσκας”. Θα μπορούσε όμως και να μη συμβεί αυτό, καθώς οι Δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ακόμα συσσωρευμένα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ανεξόφλητα δάνεια, προερχόμενα από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από την ίδια εποχή.

Πολλοί εκτιμούν πως αυτό θα συμπιέσει την ανάπτυξή τους ακόμα πιο κάτω κι από τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάκαμψης που έχει προβλεφθεί για την ευρωζώνη. Όσο για τη Γερμανία, η οποία ήταν άμεσα εξαρτώμενη από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της κατά τη διάρκεια των ετών 2002-2007, θα συνεχίσει να απομυζά τα όποια εμπορικά οφέλη μιας πιθανής ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας ανάκαμψης.

Όπως κι αν το δούμε, οι παλιές οικονομικές πολιτικές του 19ου αιώνα δεν έχουν πλέον νόημα. Αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά άδικες, ρίχνοντας το βάρος της όποιας διόρθωσης κυρίως στις πλάτες των φτωχότερων και των εργαζόμενων. Όσο για μένα, προσωπικά δε θα ευχόμουν το “επιτυχημένο” παράδειγμα της Εσθονίας για οποιοδήποτε λαό, μόνο και μόνο επειδή απέφυγαν την επιτάχυνση του δημόσιου χρέους του και θα προσχωρήσουν στην ευρωζώνη. Ενδέχεται να ανακαλύψουν, όπως η Ελλάδα -αλλά και η Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία- πως το κόστος υιοθέτησης ενός νομίσματος που είναι υπερτιμημένο σε σχέση με το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας ίσως είναι μακροπρόθεσμα δυσβάσταχτο, ακόμα κι αν οι οικονομίες αυτές τελικά ανακάμψουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έχουν τα χρήματα, αλλά και την ικανότητα να ενορχηστρώσουν την ανάκαμψη. Καμιά κυβέρνηση δε θα δεχτεί πολιτικές που θα τις υποχρεώνουν να “ματώσουν” την οικονομία τους για απροσδιόριστο χρόνο μέχρι να επέλθει η ανάκαμψη αυτή…

Τα σχόλια δικά σας…

Πηγή: menslounge.gr

—————————————————————————————————————————————————-

Υπάρχουν άλλες λύσεις;

>>>

Γ. Κατρούγκαλος: Τί εκαναν Αργεντινή, Εκουαδόρ & άλλα θέματα

*

*

Δ. Καζάκης, για το 2014

 

*

*

H Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ – Διάγγελμα από το Καστελόριζο (23 Απριλίου 2010 )

*

*

>>>

>>>

Στρος- Καν: «Οι Ελληνες βρίσκονται βαθειά µέσα στα σκατά»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
10/03/2011, 08:33
Παρίσι
«Οι Ελληνες βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθειά».
Αυτή είναι η ακριβής φράση τουεπικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος – Καν όπως ακούγεται στο ντοκιµαντέρ µετον τίτλο «Με τον Ντοµινίκ Στρος – Καν µέσα στοΔΝΤ»που γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθµόCanal+.Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία. Ο υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, για την προεδρίατης Γαλλίας στις εκλογές του 2012 λέει πως «οι Ελληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναιεκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους»!Σημειώνει δε µε καταγγελτικό ύφος:
«Η απάτη πάει σύννεφο»,
θεωρώντας ότι εάν δεν είχε ζητηθεί ηπαρέµβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».Για τις ανάγκες του ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε ενόψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για τη γαλλικήπροεδρία, δύο δηµοσιογράφοι τον ακολούθησαν επί αρκετούς µήνες σεδιάφορα ταξίδια του ανά τον κόσµο.Το συνεργείο ήταν εκεί όταν ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τον επισκέφθηκε στογραφείο του στην Ουάσιγκτον, την ηµέρα που η Ελλάδα ζήτησε επισήµως την ενεργοποίηση του µηχανισµούστήριξης.Λίγο αργότερα ο Στρος – Καν δήλωνε:
«Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπενα έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ∆ΝΤ.Τα συναισθήµατα είναι πολύ έντονα επειδή, ξέρετε,όταν ένας υπουργός έρχεται να µας δει για να πει ότι υπάρχει η ανάγκη του ∆ΝΤ δεν είναι και πάραπολύευτυχισµένος. Αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση και ότι αυτό δεν είναι κάτι πουέρχεται από µόνο του. Γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις».
Στο τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τιςτηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριο του 2009 µε τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς όπωςδιευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤνα κοπούν ώστε να δοθείέµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος – Καν και όχι στην Ελλάδα.Ο πολιτικόςπου σύµφωναµε τις έως τώρα δηµοσκοπήσεις έχειτις περισσότερες πιθανότητες ναδιαδεχθεί τονΝικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλίας, εµφανίζεται να θεωρεί πως εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν τηνάποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα.
«Η απάτη πάει σύννεφο»
«Γρήγορα», λέει, «συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσικαθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Ελληνες. Οιπροτάσεις που έγιναν για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έκανε η Ευρώπη στην αρχή, επειδή εµείς έχουµε την εµπειρία. ∆εν χρησιµεύει σε τίποτα να προσπαθείς να προχωρήσεις στο χάος.Είναι γελοίο, είναι κοινωνικά δαπανηρό, είναι άδικο και δεν έχει αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε να λειτουργήσειείναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη».
Ο Ντοµινίκ Στρος – Καν θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις στην Ελλάδα.
«Είναι αναπόφευκτο να µας κατηγορούν παρότι δεν φταίµε εµείς»,
τονίζει.
«Η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταιµέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Οταν µια γυναίκα λέει πως δεν µπορεί πια να αγοράσει ψωµί, λέειτην αλήθεια. Ολος αυτός ο θυµός είναι θεµιτός. Οι άνθρωποι στον δρόµο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναιλίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Αν δεν είχαµε έρθει θα είχαν πέσει στην άβυσσο. ∆ύοεβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οιπολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».
Πηγή:  scribd.com

*********************************************************************************************************

BlackMediterraneanPirate 

Σύντομος Σύνδεσμος  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s