Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Αναρχικών για τη 12η Φεβρουαρίου

Για μιαν ακόμη φορά το κοινοβούλιο αποτέλεσε ένα πολιορκημένο κάστρο από ένα πλήθος οργισμένων ανθρώπων. Αυτό το πλήθος, το οποίο όσο περνούσε η ώρα αυξανόταν, άρχισε να μοιάζει πολύ γρήγορα μ’ ένα ανθρώπινο τείχος για ώρες απροσπέλαστο ακόμα και για τους ίδιους τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν να μετακινηθούν για να αντιμετωπίσουν τα δηλητηριώδη αέρια, που εξαπέλυαν σε απίστευτες ποσότητες οι κρατικοί ραβδούχοι για να τους διαλύσουν.

Η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται αστραπιαία σε πεδίο μάχης, ενώ οι μαύροι καπνοί από τις φωτιές και τα πυκνά σύννεφα από δακρυγόνα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Και όμως. Για ώρες κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον χώρο, αλλά και όσους συγκρούονται μετατρέποντας την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους σε χώρους εξόρυξης μαρμάρων.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το γεμάτο πείσμα πλήθος ανθρώπων περιφρόνησε συστηματικά και ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα κάθε κάλεσμα των συνδικάτων, συνεχίζοντας να απομακρύνεται με απόλυτα διακριτό τρόπο από κάθε είδους συνδικαλιστική λογική (συμπεριλαμβανομένης της ελευθεριακής). Αυτή ακριβώς η άρνηση –που συνοδεύει διαθέσεις της κοινωνίας απέναντι στην ευρύτερη πολιτική και τους πολιτικούς– αποδεσμεύει δυνατότητες, κάτι που καταγράφεται ολοένα και πιο έντονα.

Θα βρισκόταν βέβαια κάποιος παντελώς εκτός πραγματικότητας, ή απλά θα υποκρινόταν, αν ισχυριζόταν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ρέπουν προς την αναρχία ή την αντιεξουσία. Αλλά, όμως, δεν έχουν σχέση και με οποιαδήποτε παραδοσιακή κοινωνική ή συντεχνιακή ομάδα πίεσης ή διατήρησης των συμφερόντων της, γιατί κάτι τέτοιο έχει προ πολλού πάψει να διακυβεύεται.

Ποιος άλλωστε δεν έχει επίγνωση ότι οι εξουσιαστές στο μόνο που είναι συνεπείς αυτή την περίοδο είναι στην δηλωμένη πρόθεση τους να συνεχίσουν με κάθε τρόπο να αφαιρούν συστηματικά όσα έχουν παραχωρήσει, όσα θεωρούνταν μέχρι πρότινος ως κεκτημένα;

Σ’ αυτήν ακριβώς την βάση ένας ολόκληρος πληθυσμός καλείται να χωνέψει ότι έκανε λάθος, ότι «έφαγε» τα δανεικά μαζί με τους πολιτικούς, τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, τους επιχειρηματίες, ότι η υπερκατανάλωση τιμωρείται τώρα με μια πρωτόγνωρη φτώχεια τουλάχιστον για τις δύο τελευταίες γενιές, με μια άνευ προηγουμένου ανεργία, με δεκάδες χιλιάδες επαίτες και άστεγους να αποτυπώνουν ήδη με τον πιο έντονο τρόπο το ζοφερό μέλλον, που μοιάζει αναπόδραστο για ολοένα και περισσοτέρους ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή που οι συγκρούσεις εξαπλώνονταν σ’ όλο το λεγόμενο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μερίδα του πολιτικού προσωπικού των κυρίαρχων εξέφραζε εκ του ασφαλούς την αντίθεση της καταψηφίζοντας το νέο μνημόνιο. «Παλιοί» και «νέοι» αντιμνημονιακοί, αριστεροί, κομμουνιστές και εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος ξέρουν καλά ότι τα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και προσδοκούν να πάρουν θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό, που ήδη διαμορφώνεται με την σύμπτυξη των ήδη υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών και την κατασκευή συμπληρωματικών σ’ αυτούς. Στην ίδια κατεύθυνση θα συντείνει και η επιλογή για επίσπευση ή καθυστέρηση της εκλογικής διαδικασίας, που πάντως για την ώρα φαντάζει γόρδιος δεσμός για τους εξουσιαστές.

Καλούμαστε, λοιπόν, με υπομονή και καρτερικότητα να δεχθούμε το πέρασμα από το πρότυπο μιας δανεικής ζωής σε εκείνο μιας ζωής με δόσεις. Ειδ’ άλλως μας απειλούν με την άβυσσο. Μας καλούν να επιδείξουμε ψυχραιμία και σύνεση, να αποστασιοποιηθούμε από το κοινωνικό ρεμπελιό που αναστατώνει κάθε τρεις και λίγο την ησυχία των «σωτήρων» που ακόμα διαφεντεύουν, που τάχα προσπαθούν νύχτα και μέρα για το καλό μας. Κατανοούν, λένε, και συμμερίζονται την δίκαιη οργή μας, αλλά απαιτούν από εμάς να δείξουμε ψυχραιμία και σύνεση. Μ’ αυτό ακριβώς κάνουμε εξεγειρόμενοι ενάντια στους πραγματικούς καταστροφείς ανθρώπων και περιβάλλοντος. Επειδή η αλήθεια παραμένει καθαρή σαν το κρύσταλλο.

Σφυγμός της ανθρωπινότητας παραμένει η εξέγερση, και η αναπνοή της θα παραμένει σταθερή όσο το πνεύμα της ανυποταξίας θα αποδεσμεύει κάθε ζωτική μας ενέργεια. Φθάνει να μην κοιτάξουμε το τώρα και σκύψουμε το κεφάλι, αλλά να αγναντέψουμε μακρύτερα για το αύριο. Και αν οι καρποί του είναι ακόμα πικροί, αν οι σπόροι αναζητούν ακόμα το εύφορο έδαφος για να βλαστήσουν, ας μην επιτρέψουμε μέχρι τότε να σκορπίσουν τον φόβο στις καρδιές μας, να μην σκοτεινιάσει το βλέμμα μας, να μείνει δέσμιο το πνεύμα μας.

Εν κατακλείδι η 12η Φλεβάρη 2012, καταγράφηκε όχι σαν μια σελίδα ταπείνωσης και συμβιβασμού, αλλά σαν ένα ακόμα αγκάθι που καρφώθηκε με δύναμη στα πλευρά των δυναστών μας.

Ως αναρχικοί βρεθήκαμε στο πλευρό των υπερήφανων και δώσαμε μιαν ακόμα μάχη μ’ όλους εκείνους που δηλώνουν πολέμιοι όχι μόνο της εξουσίας που φεύγει, αλλά και εκείνης που έρχεται να την αντικαταστήσει.

Ο αγώνας μας, λοιπόν, δεν μπορεί να αφορά εκείνα που «χάσαμε». Η νοσταλγία μας δεν μπορεί να αγκαλιάζει τα περασμένα καταναλωτικά μεγαλεία, τα συμφέροντα που χάθηκαν, την απληστία που δεν μπορεί πλέον να ικανοποιηθεί. Αυτοί που εξουσιάζουν τις τύχες τόσων και τόσων ανθρώπων δεν συγκρότησαν την εξουσία τους μόλις χθες, δεν αγνοούν το παρελθόν τους, δεν αμφιταλαντεύονται όσον αφορά τις προθέσεις τους για το μέλλον.

Δεν θέλουμε να αναμασήσουμε ή να παραλλάξουμε καμία εξουσιαστική συνταγή, δεν συντασσόμαστε με καμία πολιτική ή συνδικαλισμό, αλλά κόβουμε οριστικά τις γέφυρες μαζί τους.

Οι φωτιές στις καμένες τράπεζες και στα περιβόητα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας για τα οποία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και οι τελευταίες θεραπαινίδες της εξουσίας μπορεί να έσβησαν. Οι μαύροι καπνοί από τις φωτιές των οδοφραγμάτων και τα πυκνά σύννεφα από τα δακρυγόνα που σημάδεψαν για μιαν ακόμη φορά τον αττικό ουρανό στις 12 Φλεβάρη μπορεί να διαλύθηκαν. Οι εφιάλτες τους όμως για όσα έρχονται πυκνώνουν. Και είθε οι πέτρες να γίνουν βράχια και η φωτιά που κατακαίει τις πόλεις τους άσβεστη πυρκαγιά… Το μέλλον είναι ήδη παρόν και το παρελθόν έχει γίνει ήδη μέλλον….

13 Φεβρουαρίου 2012

Συσπείρωση Αναρχικών

anarchy.gr

45 σκέψεις σχετικά με το “Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Αναρχικών για τη 12η Φεβρουαρίου

 1. Εγώ πάντως έχω να πω ότι είναι τώρα η στιγμή να περάσουμε από τη λατρεία της εξέγερσης, στην επιθυμία μιας ευρύτατης κοινωνικής δημιουργίας και αναδημιουργίας. Απ’ αυτή την άποψη η εξέγερση είναι κάτι το δευτερεύον ή καλύτερα το πιθανά, αλλά όχι απαραίτητα, συμπληρωματικό. Με μια τέτοια οπτική η παραπάνω ανακοίνωση είναι πολύ παλιομοδίτικη και λέω καθαρά ότι και ο κλασικός αναρχισμός είναι επίσης παλιομοδίτικος και αδιέξοδος.
  Παύλος

 2. Από την άλλη μεριά του γηπέδου ήταν οι αγνοί αγωνιστές αντι-εξουσιαστές στους οποίους θέλω να θέσω το ερώτημα αν πιστεύουν ότι το να σπάνε πλάκες και να πετάνε πέτρες δίνοντας άλλοθι στην αστυνομία να γεμίσει τον τόπο καπνογόνα και να επιτεθεί στον κόσμο είναι προς το συμφέρον ή όχι του λαού. Και μη μου πειτε ποιανού λαού, διότι ένα εκατομμύριο κόσμος στην Αθήνα να διαδηλώνει την αντίθεσή του έξω από τη βουλή και χιλιάδες άλλοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας είναι σημαντική πολιτική δύναμη. Κι αν δε σας αρέσει το «λαού» και προτιμάτε «των φτωχών», σκεφτείτε αν το να σπάτε πλάκες και να πετάτε πέτρες είναι προς το συμφέρον ή όχι των φτωχών. Γιατί νομίζω ότι το να σπάς πλάκες και να πετάς πέτρες δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των φτωχών που βγήκαν στο δρόμο επειδή σε λίγο δε θα τους επιτρέπεται να υπάρχουν και αποφάσισαν έστω και αργά να κάνουν κάτι γι αυτό. Διότι αγνέ μου αγωνιστή αντι- εξουσιαστή, ο κόσμος που βγήκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ήταν φτωχός λαός. Και είτε το θέμα το δεις εθνικά είτε ταξικά, ο χημικός πετροπόλεμος που παίζετε με την αστυνομία διώχνει το φτωχό λαό από το δρόμο και τον στέλνει σπίτι του. Και έτσι ο φτωχός λαός δεν έχει καν τη δυνατότητα να εκφράσει την αγανάκτιση και την διαφωνία του. Και το δικαίωμα του αυτό του το στερείς εσύ. Αρα δε νομιμοποιείσαι να λες ότι κάνεις ότι κάνεις ούτε στο όνομα του λαού, ούτε στο όνομα των φτωχών. Γι αυτό σε παρακαλώ ξανασκέψου το.Το ξέρω ότι δεν έχω τη δική σου αγωνιστική εμπειρία. Εχεις δίκιο να φωνάζεις «τώρα ξύπνησες;» Εχεις δίκιο ότι κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα από εμένα και αυτός είναι και ο λόγος που σου απευθύνω την έκκληση αυτη. Διότι έχω μπει σε συλλογικότητες και γνωρίζω πως λειτουργούν και χαίρομαι να βλέπω στέκια και καταλήψεις που μορφώνουν δωρεάν, προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό και σαλάτα με ένα ευρώ και γενικά σε θεωρώ τον ανθό της νεολαίας μας που δε δέχεται να εξουσιάζεται από κλέφτες και ψεύτες και που πολεμάει γι αυτά που πιστεύει αντί να περνάει τις μέρες της πίσω από οθόνες υπολογιστών και πληκτρολόγια. Απλά νιώθω ότι έχεις προσβληθεί από μια ιδεολογία που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα σου και τα συμφέροντα των δικών σου ανθρώπων και που σε οδηγεί να ενεργείς εναντίων μας. Καταλαβαίνω το μίσος σου και την απογοήτευση σου για τη μίζερη ζωή που θέλουν να ζήσεις, πίστεψε με ότι τα ίδια συναισθήματα νιώθω και εγώ και σε καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον του κοινού εχθρού. Διαφορετικά, όταν μου ξαναμιλήσεις, μη μου ξαναμιλήσεις ούτε για λαό, ούτε για φτωχούς.

  http://thalamofilakas.blogspot.com/2012/02/blog-post_14.html

  • Τα ΜΑΤ επιτιθονται -με δολοφονικες προθεσεις -και καπως πρεπει να υπαρξει μια γραμμη αμυνας αλλιως η συγκεντρωση θα διαλυθει σε λιγα λεπτα οπως εγινε στη θεσσ/κη.Μας εχουν κηρυξει πολεμο.Αν εσυ πιστευεις πως υπαρχει καποιος αλλος τροπος αμυνας, να τον αναφερεις.Ο φτωχος λαος(και οι αναρχικοι φτωχος λαος ειναι)οχι μονο δεν εφευγε αλλα παλευε επι ωρες.

 3. Ναι ρε παιδιά,

  Και εμένα μου έρχεται να ριξω πέτρες.

  Αλλά σκέφτομαι.

  Τι επιπτώσεις θα έχουν οι πράξεις μου στους άλλους (που δεν είναι έτοιμοι για πέτρες)
  και στην κινητοποίηση του κόσμου. Οι χιλιάδες κόσμου που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν, δεν είχαν ούτε μάσκες σαν των αναρχικων, ούτε κράνη, ούτε τίποτε που θα μπορούσε να τους προστατεύσει.

  Διπλα μου ήταν μια κυρια με την δεκάχρονη κορη της, η οποία μόλις την γλίτωσε από τις πέτρες την έχασε μέσα στον καπνό.

  Σας ερωτώ λοιπόν…

  Οι πράξεις αυτές που περιγράφω, βοήθησαν το λαό, ή μήπως τον απογοήτευσαν και τον έστειλαν σπίτι του;

  • «Οι πράξεις αυτές που περιγράφω, βοήθησαν το λαό, ή μήπως τον απογοήτευσαν και τον έστειλαν σπίτι του;»

   Όπως γράφει το άρθρο που μόλις σχολίασες:

   ……………
   Η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται αστραπιαία σε πεδίο μάχης, ενώ οι μαύροι καπνοί από τις φωτιές και τα πυκνά σύννεφα από δακρυγόνα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Και όμως. Για ώρες κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον χώρο, αλλά και όσους συγκρούονται μετατρέποντας την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους σε χώρους εξόρυξης μαρμάρων.Θα βρισκόταν βέβαια κάποιος παντελώς εκτός πραγματικότητας, ή απλά θα υποκρινόταν, αν ισχυριζόταν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ρέπουν προς την αναρχία ή την αντιεξουσία.
   ……………

   Το ότι κάποιοι συνεχίζουν να κατεβαίνουν σε μαζικές διαδηλώσεις ανέτοιμοι για την αναμενόμενη καταστολή, ή τρέφοντας ψευδαισθήσεις ότι οι «ειρηνικές λαϊκές συγκεντρώσεις» (τις οποίες έτσι κι αλλιώς διαλύουν τα ΜΑΤ, ακόμα και χωρίς αφορμή πια!) έχουν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα ή νόημα, είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίζει τους ΙΔΙΟΥΣ και ΟΧΙ τους αναρχικούς (που ούτε φυσικά αυτοί έχουν αντιασφυξιογόνες μάσκες στην πλειονότητά τους!).

 4. Η παρουσια ενός εκατομμυρίου κόσμου έξω από τη βουλή, είναι πολιτική πράξη. Και εσύ ο ίδιος στο απόσπασμα που ανάρτησες συμφωνείς ότι ήταν αποφασισμένοι. Ακόμα και με το κλίμα που δημιουργήθηκε, αρνήθηκαν να φύγουν.

  Η βαρύτητα μιας τέτοιας πολιτικής πράξης δεν είναι μικρή. . Στο τέλος τέλος, αυτό ήταν που δε ήθελε το σύστημα. Κόσμο να διαμαρτύρεται την ώρα που αυτοί υπέγραφαν. Σιγά μην φοβήθηκαν τις πέτρες σας.

  Και τελικά, ποιοί νομίζετε ότι είστε να κρίνετε αν ενα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, και ποιοί είστε να αποφασίσετε ότι μια ειρηνική διαμαρτυρία από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν θα έχει αποτέλεσμα;

  Μήπως πήρανε τα μυαλά σας αέρα;

  • «. Στο τέλος τέλος, αυτό ήταν που δε ήθελε το σύστημα. Κόσμο να διαμαρτύρεται την ώρα που αυτοί υπέγραφαν…. ά, ποιοί νομίζετε ότι είστε να κρίνετε αν ενα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά,»

   Επικίνδυνες φαντασιώσεις… Δοκιμάστηκε μαζικά το καλοκαίρι και απέτυχε παταγωδώς (ήδη από τότε βέβαια πολλοί έλεγαν ότι τα «ειρηνικά» ήταν μουφα με στόχο την αδρανοποίηση και τελικά την απογοήτευση του κόσμου, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν). Τέτοιες ψευδαισθήσεις «πασιφισμού» καλλιεργούν τα μεγάλα κόμματα της Αριστεράς γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι εκλογές και όχι η λαϊκή χειραφέτηση. Θέλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις απλώς εκτονωτικές και άνευ πρακτικού αντικρύσματος, για να εξαργυρώσουν μετά τη «συμμετοχή» τους σ’ αυτές σε ψήφους. Τις «ειρηνικές συγκεντρώσεις», όπως εξάλλου είναι λογικό, η κάθε κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να τις αγνοήσει επιδεικτικά. Μόνο μια μαζική εξέγερση ή μια γενική απεργία διαρκείας με μαζική συμμετοχή θα την τρομοκρατούσε.

   ………………..

   «ποιοί είστε να αποφασίσετε ότι μια ειρηνική διαμαρτυρία από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν θα έχει αποτέλεσμα;»
   Τ’ ακούσαμε κι αυτό….. Πάει, τα χάνουμε τα μυαλά μας. Δεν το λέω εγώ, η ιστορική εμπειρία ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ της τελευταίας δεκαετίας το λέει. Πάνε οι εποχές των ψυχροπολεμικών σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων που ενδιαφέρονταν για «κοινωνική σταθερότητα». Ποιος είσαι ΕΣΥ που θ’ αποφασίσεις ότι δήθεν ισχύει κάτι διαφορετικό από την απτή, προσιτή σε όλους ιστορική πραγματικότητα;

   …………………
   «Μήπως πήρανε τα μυαλά σας αέρα;»

   !!!! Ποιανών ακριβώς;;;

  • «Τρέφεις ψευδαισθήσεις ότι ο πετροπόλεμος θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα ενάντια στο σύστημα;»

   Ο πετροπόλεμος ΠΡΟΦΑΝΩΣ (και ας παριστάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις) δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα μέσο υλικής υπεράσπισης της κοινωνίας από την κρατική καταστολή. Είναι ένα εξεγερτικό μέσο στην υπηρεσία της πολιτικής ανατροπής (όπως σε ΚΑΘΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, και ας παριστάνουν κάποιοι ότι η ιστορία τώρα δήθεν ξεκινά και δεν τα γνωρίζουν αυτά). Ας κατόρθωνε ο κόσμος να εισβάλλει μαζικά στη Βουλή, να δούμε τι θα λέγατε τώρα όλοι οι συστημικοί εκλογολάγνοι…

   Η ερώτησή σου επομένως είναι αποπροσανατολιστική και εσκεμμένα ευτελίζει το εξεγερτικό περιεχόμενο της Κυριακής.

 5. Μια πρόταση (δεν ξέρω αν είναι σωστή) είναι να μιμηθούμε την κίνηση της μύγας. Οταν η ουρά του αλόγου πέφτει πάνω της, η μύγα φεύγει. Οταν η ουρά κουράζεται, η μύγα ξαναέρχεται και ενοχλεί. Και αυτό γίνεται συνέχεια μέχρι να σπάσουν τα νευρα του αλόγου. (Εμεις θυμίζω είμαστε οι μύγες)

  Ισως να ήταν αποτελεσματικότερο να εκπαιδευτεί ο λαός (και να το διαδωσουμε σαν τακτική), όταν ορμάνε οι σκύλοι, να φεύγει όλος ο κόσμος από την πλατεία χωρίς φωνές, φασαρίες και πέτρες και να επιστρέφουμε πάλι σε μισή ώρα. Μήπως αυτό θα τους εκνεύριζε περισσότερο; Μήπως δεν θα μπορουσαν να κάνουν κάτι γι αυτό; Μήπως η συνεχης παρουσία του κόσμου στο σύνταγμα θα είναι πιο ωφέλιμη; Θα δείξει σε όλους ότι κάτι γίνεται εκεί; Θα εκπαιδεύσει τον κόσμο σε τέτοιου είδους αγώνα; Μήπως με την ευκαιρία δείξει ο κόσμος εμπιστοσύνη στους αναρχικούς που στο κάτω κάτω γνωρίζουν καλύτερα από αυτά και μπορούν να βοηθήσουν όταν χρειαστεί; Μήπως θα ήταν έτσι καλύτερα για όλους;

  Και όταν έρθει η ώρα για πέτρες, μην αγχώνεστε. Θα τις πάρουμε κι αυτές. Και τότε θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα. Διοτι δε θα πετάνε πέτρες μόνο οι λίγοι (σε σχέση με το λαό) αναρχικοί. Θα τις πετάμε όλοι μαζί. Και τότε δεν τους σώνει τίποτα. Μέχρι τότε, υπομονή. Δε μας φταίνε ουτε τα μαγαζιά των ανθρώπων, ούτε οι άλλοι συμπολίτες μας, ούτε και ακόμα αν θέλετε τα γουρούνια. Οι προδότες πολιτικοί μας φταίνε, και σε αυτούς πρέπει να κατευθύνουμε το μίσος μας.

  • ίσως πάλι θα ήταν αποτελεσματικότερη η εξέγερση και η γενική απεργία διαρκείας, διότι έχουμε περάσει από καιρό το σημείο μαζικών αυτοκτονιών από τα χρέη και των λιποθυμιών στα σχολεία από την πείνα…

  • Κι αν οι μπάτσοι αφού απομακρύνουν τις «μύγες» με τα εντομοκτόνα, κάνουν μια ωραία γραμμή και σου πούνε «δεν περνάς τώρα πιά να φύγεις» (όπως άδειασε στο τέλος το σύνταγμα απο τους αγανακτισμένους) τι κάνεις??? Τους κυνηγάς ή κάνεις την πάπια.?? Τι πιστεύεις πως θα έκαναν οι μύγες??

 6. Γύπα,

  Στην ερώτηση
  “ποιοί είστε να αποφασίσετε ότι μια ειρηνική διαμαρτυρία από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν θα έχει αποτέλεσμα;”
  προφανως δεν εννοώ ότι με ειρηνική παρουσία θα πέσει η κυβέρνηση.

  Εννοώ ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωριζουν οι πάντες ότι ο κόσμος είναι ενάντια σε όσα γίνονται για να μην μπορούν να καπηλεύονται όλοι με τις δημοσκοπίσεις τους τη «λαίκη θέληση» ερήμην μας.

  Αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα;

  Ενα μικρό βήμα;

  Την προσωπική σου επίθεση δε θα τη συνεχισω. Αν ενδιαφέρεσαι για τις απόψεις μου, θα τις βρεις κυρίως στα τρία πρώτα banner στο Θαλαμοφύλακα. Και συγνώμη αν σας χαλασα την εορταστική ατμόσφαιρα με το σχόλιο μου.

  • Η πρόταση σου της «μύγας» ήδη εφαρμόζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών. Και εγώ διακρίνω μια επικίνδυνη αυταρέσκεια σε κάποιους χώρους αναρχικών. Και θέλω να θυμίσω ότι η εξέγερση της 28ης Οκτωβρίου 2011, υποτιμήθηκε από την πλειοψηφία των αναρχικών γιατί είχε πολλές ελληνικές σημαίες και όχι φωτιές και μολότοφ…
   Μιχάλης

   • Δεν ειναι ο λογος που αναφερεις αλλα γιατι οι διαμαρτυριες στρεφονταν σε προσωπα και οχι σε θεσμους.Θα προτιμουσα να εδειχναν ανυπακοη και να μην εκαναν παρελαση ,παρα τις μουτζες.

 7. «ίσως πάλι θα ήταν αποτελεσματικότερη η εξέγερση και η γενική απεργία διαρκείας, διότι έχουμε περάσει από καιρό το σημείο μαζικών αυτοκτονιών από τα χρέη και των λιποθυμιών στα σχολεία από την πείνα…»

  Γενική απεργία διαρκείας.

  Να χαρώ τον φίλο μου.

  Ομως είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο φαίνεται.

 8. Το κλειδί είναι να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να αποφασίσουμε να ενωθούμε και να δράσουμε από κοινού είναι η εφαρμογή δημοκρατίας. Διότι μόνο στη δημοκρατία ο λαός επιλέγει χωρίς να χρειάζεται να ασπαστεί κάποιον ~ισμό παρα επιλέγει ανάλογα με τις συνθήκες. Ο λαός μπορεί να επιλέξει να έχει π.χ. σοσιαλιστική οικονομία, κουμουνιστικό σύστημα υγείας, αντιεξουσιαστικό δημόσιο έλεγχο και ακροδεξιά εξωτερική πολιτική. Το δίδαγμα του περασμένου αιώνα ήταν ότι δεν υπάρχει ~ισμός που να μην αναπαράγει την επόμενη γενιά γουρουνιών στη φάρμα. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που θα επιτρέψει σε έναν λαό να αποφασίσει. Και η δημοκρατία απαιτεί εκλογικό σώμα. Διότι δημοψήφισμα χωρίς εκλογικό κατάλογο βεβαίως δε νοείται. Ο εκλογικός κατάλογος εδώ θα περιλαμβάνει τους Ελληνες πολίτες που έχουν εκλογικά δικαιώματα και τους αλλοεθνείς που θα έχουν νόμιμα εκλογικά δικαιώματα με κριτήρια που θα έχουν ορισθεί με δημοψήφισμα. Οι Ελληνες αντι-εξουσιαστές, μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ σε ολα αυτά. Αρκεί να ξεπεράσουν μερικά ταμπού που νομίζω προέρχονται από έλλειψη μόρφωσης, αφού γνωρίζετε κι εσείς άτομα του «χώρου» που δεν έχουν ανοίξει βιβλίο και που αν ειχαν διαβάσει Μπακούνιν και Κροπότκιν και τους υπόλοιπους θεωρητικούς, δε θα μπορούσε κανείς να τους πείσει ότι ο Αναρχισμός αμφισβητεί το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιαχείριση.

  • Δημοκρατία ΜΕ εκλογικό σώμα δε γίνεται — αυτό είναι αντιπροσώπευση, είναι ολιγαρχία με τυπική λαϊκή νομιμοποίηση.

   Δημοκρατία χωρίς δήμο δε γίνεται. Και δήμος σημαίνει κοινότητα, σημαίνει συνέλευση face to face. Και αυτή ήταν διαχρονικά η ουσία ΚΑΘΕ ελευθεριακού ρεύματος (όχι μόνο του κλασικού αναρχοσυνδικαλισμού και αναρχοκομμουνισμού), έστω και αν κάποτε εκφράστηκε μονόπλευρα (π.χ. εργατικά συμβούλια).

 9. Γυπας μας εχεις πρηξει τα ουμπαλα… ακομα να ξε-ερωτευτεις απο το ειδωλο σου; αντε αγορι μου, αρκετα με τα μαθηματα, τα παχια λογια και την επιδειξη γνωσεων. Ενα μηδενικο εισαι, μην αυταπατασαι για το αντιθετο

  • Μηδέν εις τη νιοστή θα έλεγα — τα μπινελίκια και τα κλισέ περί «σκουληκιών μικροαστών που θέλουν τον εξουσιαστή τους» προφανώς φαντάζεσαι ότι έχουν μεγαλύτερη απόλυτη τιμή!

       • ελα… σωπα….για να σκεφτω…μισο, μισο μου ερχεται.. να το! να το! ωωω θεεε, ! ειδα το φως το αληθινο! εχεις δικιο, οπως παντα αλλωστε, οι σουπιες εχουν……………..πλοκαμια!!!!!!!!!!!! ουαου!!!!

        κοιτα αντιλαμβανομαι οτι εχεις συνηθισει ανθρωπους μειωμενης αντιληψης και χαμηλης αυτοεκτιμησης να σε χειροκροτανε απο κατω (ισως μαλιστα να εχεις και mp3 με χειροκροτηματα και να τα παιζεις συχνα πυκνα στον εαυτο σου) αλλα αλλους ανθρωπους (που εχουν υπερβει κατα πολυ την εφηβικη ηλικια) τους κουραζεις απεριοριστα…. και ισως δεν ενδιαφερονται και για αυτα που εχεις να πεις

        παρολα αυτα επειδη αξιζεις το βραβειο της καλυτερης παραστασης (για το εργο «η θεια μου η χιπισσα» στον ομωνυμο ρολο) θα σου δωσω ενα χειροκροτημα μπας και ξεκουμπιστεις: ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ

        • καλή η ιδέα με τα χειροκροτήματα… εσύ προφανώς δεν τα καταδέχεσαι από «μικροαστικά σκουλήκια»

         Αντιλαμβάνομαι πως άλλοι κατά δήλωσή τους ήθελαν να κάνουν «καφενειακή κουβέντα», άλλοι ήθελαν να κάνουν προεκλογική καμπάνια, άλλοι ήθελαν να κλάψουν για τον Τσίλερ, οπότε… περί ορέξεως…

         • οχι, εμενα γενικως δε με ενδιαφερουν τα χειροκροτηματα απο κανεναν

          αλλοι τα επιζητουν και αυτοκαβλωνουν με την παρταρα τους

          αντε τωρα τραβα τωρα να μαζεψεις την εισπραξη να κανεις διαλεξη στα σκυλακια που σε ακολουθουν και νομιζουν οτι καποιος εισαι

          • δεν έχει είσπραξη, έχει επιδότηση (από μυστηριώδη κέντρα) όπως είχε πει κάποιος

          • ακομα εδω εισαι; βρε πηγαινε να μαζεψεις την εισπραξει απο την πουτανα σου γιατι εχχει και κρυο εξω και δε λεει να κανει μεχρι αργα πιατσα… κριμα ειναι…. και εγω το σκυλι μου μεσα το βαζω το βραδυ για να μην κρυωνει

 10. Sorry , επειδή είμαι καινούργιος εδω πέρα …εσείς οι δύο απο πάνω , αγαπιέστε τώρα έεε ?
  Μάλλον.
  Κι εκεί που παρακολουθούσα με ενδιαφέρων την συζήτηση μεταξύ Θαλαμοφύλακος και Γυπός – πώς ? – έκανε ντού ο Ξαναντού και τα έκαμνε όλα φοντάνα. Εμδιαφέρον 🙂
  Για συνεχίστε..

 11. «Δημοκρατία ΜΕ εκλογικό σώμα δε γίνεται — αυτό είναι αντιπροσώπευση, είναι ολιγαρχία με τυπική λαϊκή νομιμοποίηση.
  Δημοκρατία χωρίς δήμο δε γίνεται. Και δήμος σημαίνει κοινότητα, σημαίνει συνέλευση face to face. Και αυτή ήταν διαχρονικά η ουσία ΚΑΘΕ ελευθεριακού ρεύματος (όχι μόνο του κλασικού αναρχοσυνδικαλισμού και αναρχοκομμουνισμού), έστω και αν κάποτε εκφράστηκε μονόπλευρα (π.χ. εργατικά συμβούλια).»

  Εκλογικό σώμα εννοούσα εκλογικό κατάλογο. Η ύπαρξη εκλογικού καταλόγου δεν έχει σχεση με την αντιπροσώπευση. Αν οι σκατάνθρωποι που μας κυβερνάνε έκαναν δημοψήφισμα για το ΔΝΤ και τα μνημόνια, δε θα έπρεπε να ψηφίσουν όσοι έχουν εκλογικά δικαιώματα; Αν δεν ήταν έτσι, δε θα μπορούσε ο Τζέφρυ να φέρει στρατιές με πούλμαν και να αλλοιώσει υπέρ του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Θα ήθελες τέτοιο δημοψήφισμα;

  Πως θα γίνει ψηφοφορια ακόμα και σε επίπεδο Δημου η γειτονιάς χωρίς εκλογικό κατάλογο;
  Δε θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος δημοτών που μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στο Δήμο σου; Θα μπορώ δηλαδή εγώ που ζω Θεσσαλονίκη και περνούσα τυχαία από τον Δήμο στον οποίο ζεις στην Αθηνα και να ψηφίσω για τα θέματα του Δήμου σου; Τι λόγος μου πέφτει;

  Μπορώ να έρθω στην συλλογικότητα σου μια φορά και να ψηφίσω; Δε θα μου πεις «ρε φίλε, δεν μπορείς να ψηφίσεις γιατί δεν ανήκεις στο στέκι»; Δεν είναι ένας άτυπος εκλογικός κατάλογος και αυτός; (Τα μέλη της συλλογικότητας;)

  Δημοκρατία χωρίς εκλογικό κατάλογο δεν είναι δημοκρατία. Είναι οχλαγωγία.

 12. Και πως πραγματοποιείται αγαπητέ η λήψη αποφάσεων;

  Δεν μιλάει ένας ένας και τοποθετείται υπέρ ή κατά; Δεν είναι ψηφοφορία αυτό; Για να ονομάσεις κάτι ψηφοφορία πρέπει να έχει κάλπη;

 13. Ρε Θαλαμοφυλακα εδω μέσα δεν ειναι νηπιαγωγειο να μαθαινουμε την αλφαβητο στα παιδακια…λυσε τις αποριες σου διαβαζοντας και συμμετεχοντας στα κοινα (αν δε σου ειναι κοπος).Κοινα ειναι και οι διαδηλωσεις του κόσμου που αν ειχες κατεβει και δεν τα εβλεπες απο την tv σου δε θα ελεγες αυτες τις χαζομαρες για τις πέτρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s