Απόψεις & επισημάνσεις Οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη (3 βίντεο / 5 άρθρα)

BlackMediterraneanPirate  22-01-2012   

short  link    wp.me/pPn6Y-cpH

Βίντεο 1>>> 19-01-2012

*

*

Βίντεο 2>>>Ομιλία Λ. Βατικιώτη-Αγρίνιο

*

*

Βίντεο 3>>>Ομιλία Λ. Βατικιώτη-Σύνταγμα (21-07-2011)

*

*

Λουκάς Παπαδήμος: Αυγείας και όχι Ηρακλής

(Unfollow, #1)

Αναρτήθηκε από  leonidasvatikiotis  10/01/2012

 

Ο Λουκάς Παπαδήμος αν πιστέψουμε τις αγιογραφίες που συνόδευσαν την προσγείωσή του στο Μαξίμου αποτελεί την δημιουργική υπέρβαση, την θετική απάντηση σε τρία τουλάχιστον διλήμματα, υπαρξιακής φύσης για το πολιτικό σύστημα, που με βιαιότητα τέθηκαν το τελευταίο διάστημα: Ανάμεσα στη συνέχεια και την τομή στην πορεία της πολιτικής ζωής, ανάμεσα στην «εθνική προσπάθεια» αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας και τη διεθνή καταξίωση με την σταδιοδρομία του να αποτελεί εγγύηση και ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική, αποτελώντας ο ίδιος πάλι το σημείο τομής τους όπου η μια δίνει τη θέση της στην άλλη. Αρκεί όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα επιτεύγματά του για να καταλάβουμε ότι ο από «μηχανής θεός» Λουκάς Παπαδήμος, ο άνθρωπος που ήρθε με την ελπίδα να σώσει την παρτίδα διαχειριζόμενος την τελευταία προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ δεν είναι παρά η συμπύκνωση και όχι η αναίρεση του παρελθόντος, το σημείο συνάντησης του εθνικού επαρχιωτισμού με τον πιο σκοτεινό κοσμοπολιτισμό, που θα ζήλευε και η Ιερή Συμμαχία και η σύμφυση της πολιτικής και της οικονομίας στην πιο οπισθοδρομική της εκδοχή.

Αντιμετωπίζοντας με λίγο χιούμορ τον διορισμό του θα μπορούσε να είναι η ποινή που του επιβλήθηκε: «Έτσι όπως τα έκανες, έλα να τα καθαρίσεις». Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα γιατί ο διορισμός του Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου αν κάτι σηματοδοτεί είναι την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή (χωρίς αναισθητικό για τους κάτω και χωρίς αστερίσκους για τους πάνω) της πιο βάρβαρης και αποτυχημένης, τουλάχιστον στους ονομαστικούς της στόχους, πολιτικής λιτότητας.

Αξίζει όμως να δούμε γιατί ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έρχεται από το μέλλον αλλά από το παρελθόν, γιατί δηλαδή η κόπρος που κλήθηκε να καθαρίσει είναι δική του, μέχρι πάνω! Ο Παπαδήμος είναι Αυγείας επομένως και όχι Ηρακλής.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αποτέλεσε συνειδητή και επίμονη επιλογή όλων των πολιτικών ηγετών που σφράγισαν την ελληνική μεταπολιτευτική ζωή. Σε κάθε εκδοχή της μάλιστα: από την πιο φιλολαϊκή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την πιο φιλοεργοδοτική, του Κώστα Μητσοτάκη. Ο Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε στην θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας το 1993 και ένα χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου, επί πρωθυπουργίας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με τις φήμες να επιμένουν από τότε ότι η τοποθέτησή του ήταν απαίτηση του σημερινού επίτιμου της ΝΔ. Το άστρο του μεσουρανεί επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, ενώ η επιλογή του Γ. Παπανδρέου, την εποχή μάλιστα που κορόιδευε τους ψηφοφόρους του αλλά και την μωρόπιστη εγχώρια διανόηση ότι είναι αντι-εξουσιαστής, να τον διορίσει σύμβουλό του (προφανώς για να εξισορροπεί και να διορθώνει τα …αριστερίστικα λάθη του) του χαρίζει ένα εκπληκτικό ρεκόρ: Να είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης του ελληνικού πολιτικού συστήματος καθώς στο πρόσωπό του ξεπεράστηκαν οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές, την εποχή μάλιστα που η επίκληση αυτού του στόχου δεν λεγόταν και τόσο εύκολα δημόσια. Ο Λουκάς Παπαδήμος λοιπόν υπερέβη το εγχώριο πολιτικό προσωπικό εισάγοντας την Ελλάδα στο «νέο γενναίο κόσμο» όπου την πολιτική ασκούν ανεξέλεγκτοι τραπεζίτες που προσγειώνονται στην πολιτική σαν αλεξιπτωτιστές, με τις ευχές και την ώθησή του. Βάζει στο περιθώριο, πρόσκαιρα έστω, την πολιτική, επαγγελλόμενος μάλιστα το κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης, αφού πρώτα γεννήθηκε από τα σπλάχνα της και αναθράφηκε από το γάλα της. Μεταξύ συνέχειας και τομής επομένως, σημειώνουμε 1.

Ο θρίαμβος της οικονομίας επί της πολιτικής όμως δεν τοποθετεί στην ηττημένη πλευρά το ρουσφέτι, την αργομισθία και όλα τα νοσηρά και αποκρουστικά φαινόμενα που χαρίζουν τις εκλογικές επιτυχίες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η κατίσχυση του οικονομικού σημαίνει «όλη η εξουσία στους ανεξέλεγκτους», «σας ακούω αλλά δεν δίνω σημασία σε όσα λέτε» («I hear you but I don’t listen you») όπως συνήθιζε να λέει προς τους πολιτικούς ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ, ολλανδός Βιμ Ντούιζενμπεργκ, που προερχόταν μάλιστα από το Εργατικό Κόμμα. Η βελούδινη παράδοση της σκυτάλης στους οικονομικούς παράγοντες από τους πολιτικούς σημαίνει την αδιαμεσολάβητη και γνήσια εφαρμογή των πιο βάρβαρων μορφών οικονομικής εκμετάλλευσης. Παρότι όμως κι αυτό φαίνεται καινούργιο, στην πραγματικότητα έχει δοκιμαστεί και θα αποτύχει πανηγυρικά στην πιο χοντροκομμένη και πρωτόλεια μορφή του, όπως απέτυχε και στην πιο εκλεπτυσμένη και συγκαλυμμένη του. Αρκεί μια αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του Λουκά Παπαδήμου.

Ο άνθρωπος που ήρθε να «διορθώσει τα κακώς κείμενα» φέρει τεράστια ευθύνη για τα «Greek statistics», τις λογιστικές αλχημείες δηλαδή που επέτρεψαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καθώς από την θέση που είχε στην κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μην ήξερε για τα στοιχεία που δίνονταν στις Βρυξέλλες. Κατά τη γνώμη μας ωστόσο πρόκειται περί πταίσματος! Γιατί, εκείνη την εποχή μόνο ο «πληθυσμιακός γίγαντας» του Λουξεμβούργου με την …βαριά πολιτική ιστορία που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ευρωζώνη (δημόσιο χρέος 60% ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 3%), πέραν της Δανίας που κατάλαβε γρήγορα την παγίδα και άφησε τη …χαρά για τους άλλους. Οι ευθύνες ωστόσο του Λ. Παπαδήμου για τα «Greek statistics» αν αξίζουν υπενθύμισης είναι επειδή έχει συμβεί το αδιανόητο: ενοχοποιήθηκαμε άπαντες ενώ δοξάστηκε ο αυτουργός τους, με αποτέλεσμα σήμερα οποιοσδήποτε ακόμη και υπαινιγμός για τις ευθύνες του Λ. Παπαδήμου τότε να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αντεθνική προπαγάνδα!

Το πταίσμα γίνεται ωστόσο κακούργημα σε ότι αφορά τους όρους ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο ξέροντας ότι είναι στην διακριτική του ευχέρεια να αποφασίσει ποιοί θα ενταχθούν στην ευρωζώνη, από τη στιγμή που κανένα κράτος δεν πληρούσε τα κριτήρια του Μάστριχτ (εδώ δεν συμπεριλαμβάνονται τραπεζικές θυρίδες όπως το Λουξεμβούργο), επέβαλε τους πιο απεχθείς όρους που ως κοινό γνώρισμα είχαν ισοτιμίες κλειδώματος του μέχρι τότε εθνικού νομίσματος με το εκκολαπτόμενο κοινό νόμισμα που ωφελούσαν με σκανδαλώδη τρόπο τις γερμανικές εξαγωγές. Το ίδιο συνέβη με όλες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης κι όχι μόνο με την Ελλάδα. Ο Λουκάς Παπαδήμος λοιπόν, από τη στιγμή που διαπραγματεύτηκε τους όρους ένταξης, έχει ευθύνη για τη χρεοκοπία στην οποία έχουμε οδηγηθεί σήμερα, άμεση συνέπεια όχι μόνο της αδυναμίας νομισματικών υποτιμήσεων (βασιλική οδός για την αντιμετώπιση του γερμανικού ανταγωνισμού) αλλά και μιας εξωπραγματικής ισοτιμίας που επιβλήθηκε από το Βερολίνο.

Η ελληνική χρεοκοπία φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του σωτήρα μας και με βάση τα τελευταία του επιτεύγματα. Από τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το 2010 και από τη θέση του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου του 2011 (μια μέρα δηλαδή πριν την εθνοσωτήριο 11.11.11 που ανέλαβε) ο Λουκάς Παπαδήμος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του καταστρεπτικού μίγματος οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε. Τρία ήταν τα βασικά του γνωρίσματα: λιτότητα για τους πολλούς (με περισσότερους φόρους, ακρωτηριασμό των κοινωνικών παροχών, υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερους μισθούς), προτεραιότητα στη διάσωση των τραπεζών (με αποτέλεσμα να συντηρούνται στη ζωή τράπεζες – ζόμπι χάρη στα 155 δις. ευρώ που έχουν πάρει από τον κρατικό κορβανά και την κεντρική τράπεζα) και, πάνω απ’ όλα, η …Ευρώπη έχει πάντα δίκιο ή ότι είναι καλό για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι και για την Ελλάδα!

Η παράδοση των κλειδιών και επισήμως στον Λουκά Παπαδήμο σημαίνει ότι οι παραπάνω συνταγές που ήδη έχουν οδηγήσει σε κώμα τον ασθενή θα εφαρμοστούν σε πολύ μεγαλύτερη δοσολογία. Συγκεκριμένα, η λιτότητα θα ενταθεί με ένα νέο αντιασφαλιστικό νόμο που θα θυσιάσει τις συντάξεις στο βωμό των δημοσιονομικών πλεονασμάτων (τη νέα «μεγάλη ιδέα») και καταιγισμό ιδιωτικοποιήσεων που ως αποτέλεσμα θα έχουν την δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων – βασίλεια της μαύρης και ελαστικής εργασίας και την απαγόρευση της πρόσβασης στα πιο φτωχά στρώματα ακόμη και σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένες για κάθε πορτοφόλι (νερό, ηλεκτρικό, κ.α.). Η δεσποτεία των τραπεζών θα γνωρίσει νέες λαμπρές ημέρες με την προσπάθεια που θα καταβάλει ο νέος πρωθυπουργός για να μείνουν σε ελληνικά χέρια. Ενώ, η υποτέλεια θα γνωρίσει νέες δόξες μέσα από την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου η οποία ευνοεί στο έπακρο τους δανειστές, την ίδια ώρα που διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλάζει το δίκαιο των νέων εγγυημένων ομολόγων που θα ενσωματώνουν το κούρεμα κ.λπ.

Την ηγεμονία άλλωστε των πιο κοσμοπολίτικων συμφερόντων ήρθε να εγγυηθεί η καταδρομική έφοδος και κατάληψη του Μαξίμου από τον Λουκά Παπαδήμο, αφού πρώτα έλαβε το χρίσμα από μια πολιτική ελίτ που στο παρελθόν απέναντι στην πρόκληση της γερμανικής κατοχής απάντησε είτε μεταβαίνοντας στο Κάιρο, είτε μετατρεπόμενη σε μαυραγορίτες και δοσίλογους, είτε και τα δύο. Όπως κάνει και τώρα στέλνοντας τις καταθέσεις της στην Ελβετία και εναποθέτοντας τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων κατά 50% στην «Διεθνή των τραπεζιτών», το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. Ο Λουκάς Παπαδήμος αποτελεί υπ’ αυτή την έννοια τη «χρυσή τομή» των παραπάνω επιλογών μιας πολιτικής ελίτ που ανέκαθεν στον τόπο της «ένιωθε ξένη». Η προϋπηρεσία του δε στην «Τριμερή Επιτροπή» μαζί με αστέρες του βαθέος συντηρητισμού, όπως ο Σάμουελ Χάντιγκτον, που εδώ και δεκαετίες απεργαζόταν μεθόδους για να ξεπεραστούν «ενοχλητικές» και «απαρχαιωμένες» διαδικασίες όπως η βάσανος των εκλογών εγγυάται την fast track υπέρβαση εμποδίων όπως ο πολύμορφος και ελπιδοφόρος κοινωνικός ριζοσπαστισμός που αναδύεται σήμερα, ζητώντας μια θέση στα δημόσια πράγματα: από το κίνημα των πλατειών μέχρι το «δεν πληρώνω».

Ας μην τους κάνουμε όμως τη χάρη να τους θεωρούμε πανίσχυρους, παρότι πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από τα τέσσερα πέμπτα της βουλής. Η ανάγκη που ένιωσαν να στηριχθούν ακόμη και στο ακροδεξιό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ ενθαρρύνοντας μια φιλοφασιστική, ξενοφοβική  στροφή στην κοινωνία, δε δείχνει μόνο τη φαιά απόχρωση των γκρίζων κουστουμιών των τραπεζιτών. Δείχνει ταυτόχρονα και τα πήλινα πόδια στα οποία στηρίζεται η πιο ασταθής κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής ιστορίας.

 

Πηγές: Λεωνίδας Βατικιώτης  –  leonidasvatikiotis.wordpress.com /  Unfollow, #1

*

*

 

Παράδειγμα προς αποφυγή η Γερμανία (Επίκαιρα, 12-19.1.2012)

Αναρτήθηκε από  leonidasvatikiotis  16/01/2012

*

Έτη φωτός απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα ενός ευνοούμενου κράτους που με τόση μεθοδικότητα παρουσιάζει προς τα έξω το Βερολίνο για τον εαυτό του. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει πως πίσω από τις μεγαλοστομίες και τα στερεότυπα, η Γερμανία διέρχεται μια βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να χλευάζεται από τον Τύπο λόγω της διαπλοκής του με ζάπλουτους επιχειρηματίες, την άκρα νεο-ναζιστική Δεξιά να χαίρει μιας προκλητικής ασυλίας από τις δυνάμεις του νόμου και τις γερμανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις να διεκδικούν τα πρωτεία της διαφθοράς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Είναι η σκοτεινή πλευρά του γερμανικού θαύματος που απασχολώντας όλο και συχνότερα τα μέσα ενημέρωσης τείνει να γίνει κυρίαρχη, μεγαλώνοντας την αποστροφή που νιώθει ο κόσμος απέναντι στο Τέταρτο Ράιχ. Αποδεικνύει επίσης με ένα νέο τρόπο ότι η οικονομική και πολιτική πρωτοκαθεδρία που χαίρει η Γερμανία στη γηραιά ήπειρο δεν είναι το φυσικό επακόλουθο της ελκτικής δύναμης που ασκεί ένα πετυχημένο συνολικά παράδειγμα, αλλά αποτέλεσμα επιβολής και κορυφαία έκφραση ενός αποτυχημένου συνολικά προτύπου.

Το θέμα που δεσπόζει τον τελευταίο σχεδόν μήνα στην εσωτερική πολιτική ζωή της Γερμανίας είναι τα κατορθώματα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κρίστιαν Γουλφ. Ο δέκατος μεταπολεμικός πρόεδρος της Γερμανίας πιάστηκε στην παγίδα ενός τουλάχιστον διπλού σκανδάλου. Συγκεκριμένα βρέθηκε δύο φορές εκτεθειμένος όταν επιχείρησε με απειλές να αποτρέψει την σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild από την δημοσιοποίηση των αδιαφανών διαδικασιών που συνόδευσαν ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που πήρε το 2008 από φίλο του επιχειρηματία με σκοπό την αγορά ενός νέου σπιτιού. Τυπικά, η περιπέτειά του έληξε την προηγούμενη Τετάρτη με μια τηλεοπτική συνέντευξη διάρκειας 21 λεπτών όπου ζήτησε «συγγνώμη» και το γύρισε στο …μελό. Καταλυτικά ωστόσο λειτούργησε η πολιτική κάλυψη που του προσέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει πως η συντηρητική και αδέκαστη κατά τ’ άλλα κόρη του πάστορα έχει σε «υψηλή εκτίμηση» τον πρόεδρο.

Η στήριξη που προσέφερε η καγκελαρία στον πρόεδρο ήταν ωστόσο αποτέλεσμα κοντόφθαλμων πολιτικών υπολογισμών. Ειδικότερα, η Μέρκελ επ’ ουδενί δεν ήθελε την παραίτηση του Γουλφ ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο του 2010 με περιπετειώδη τρόπο, όταν ο προηγούμενος πρόεδρος Χερστ Κέλερ (επικεφαλής του ΔΝΤ ως τότε) αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ομολογία του σε δημοσιογράφο ότι οι διεθνείς αποστολές του γερμανικού στρατού εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας ως εξαγωγικής χώρας. Την αλήθεια είπε, μόνο που αυτή δεν λέγεται δημόσια… Για να εκλεγεί ο Γουλφ στη συνέχεια χρειάστηκαν τρεις απανωτές ψηφοφορίες. Μόνο τότε, την τρίτη φορά μπόρεσε ο εκλεκτός της Μέρκελ να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 623 ψήφων που απαιτείται (και συγκεκριμένα 625 ψήφους) παρότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 644 έδρες. Δεν ήθελε επομένως η Μέρκελ να μπει ξανά σε διαδικασία εκλογής προέδρου.

Το πέπλο προστασίας που άπλωσε η Μέρκελ στον 52χρονο Κρίστιαν Γουλφ, που είναι ο μικρότερος σε ηλικία πρόεδρος ο οποίος έχει αναλάβει ποτέ, μπορεί να απέτρεψε την παραίτησή του δεν απέτρεψε όμως την δριμεία κριτική του Τύπου προς το πρόσωπό του. Μια κριτική ασυνήθιστα αιχμηρή που δεν έπεσε θύμα αυτολογοκρισίας στο όνομα της προστασίας του θεσμού, όπως συνηθίζεται σε άλλα μέρη του κόσμου… Οι Financial Times της Γερμανίας για παράδειγμα έγραψαν: «Ο Γουλφ λειτούργησε όπως κάθε μικρός άνδρας, καθώς κρύφτηκε πίσω από τις πλάτες του λαού. Δεν αξίζει κάτι τέτοιο σε έναν γερμανό πρόεδρο». Το Spiegel έγραψε τα ακόλουθα με αφορμή την τηλεοπτική του εμφάνιση και απολογία: «Δεν έδωσε ούτε καν μια καλή ερμηνεία, αλλά μια παράσταση στο επίπεδο του παιδικού κουκλοθέατρου που συνήθως παίζεται στην επαρχιακή πόλη που γεννήθηκε». Ο γερμανικός Τύπος έβριθε από αντίστοιχα δηκτικά σχόλια, ενδεικτικά του πλήγματος που δέχθηκε.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ένας στενός συνεργάτης της Μέρκελ κατηγορήθηκε για διαφθορά. Πριν λίγους μήνες το ίδιο είχε συμβεί με το υπουργό Άμυνας, Καρλ Τέοντορ ζου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε έγραψε τη διδακτορική του διατριβή με τη μέθοδος της λογοκλοπής. Ο ίδιος αρχικά, που προαλειφόταν ακόμη και για αντικαταστάτης της Μέρκελ, χαρακτήρισε γελοίες τις κατηγορίες μέχρι που ανακοίνωση του ίδιου πανεπιστημίου στο οποίο εκπόνησε την διατριβή του (με θέμα την συγκριτική ανάλυση της εξέλιξης του συνταγματικού δικαίου μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών) εξέδωσε ανακοίνωση όπου τον κατηγορούσε για «εκτεταμένη παραβίαση των ακαδημαϊκών τύπων και σκόπιμη αντιγραφή». Η παραίτησή του τον Μάρτιο του 2011 σηματοδότησε την γρήγορη δύση του πολιτικού του άστρου.

Ό,τι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Τέταρτου Ράιχ φάνηκε επίσης και πρόσφατα με αφορμή τις αποκαλύψεις για την ανεμπόδιστη και δολοφονική δράση νεο-ναζιστικών συμμοριών. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι επιθέσεις τους δεν αφορούσαν μόνο έγχρωμους (απέναντι στους οποίους τι πιο φυσιολογικό από το να αδιαφορούσε η γερμανική αστυνομία;) αλλά και στελέχη του κοινοβουλευτικού κόμματος Αριστερά. Οι επιθέσεις αφορούν σπάσιμο τζαμιών, καταστροφή στα φρένα αυτοκινήτων στελεχών και βουλευτών της Αριστεράς, ακόμη και συνεχείς επιθέσεις απέναντι στον επικεφαλής του κόμματος, Γκρέγκορι Γκίζι που διατηρεί το γραφείο του σε μια συνοικία η οποία έχει εξελιχθεί σε προπύργιο της Άκρας Δεξιάς κι ο ίδιος δηλώνει πως δεν θα τους κάνει τη χάρη να φύγει από κει. Το συμπέρασμα ωστόσο είναι πασιφανές: Η γερμανική αστυνομία και η ειδική υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος που κατά τ’ άλλα «τα πάντα θωρεί» αποδεικνύεται κατ’ επανάληψη απρόθυμη (και όχι ανίκανη) να προστατεύσει τα στελέχη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος από την δράση εγκληματικών συμμοριών της Άκρας Δεξιάς. Κατά συνέπεια τα συνταγματικά πραξικοπήματα της Μέρκελ στο εξωτερικό συνοδεύονται από μια βαθιά πολιτική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό, όπου οι ακροδεξιές συμμορίες με την ανοχή του κράτους λιντσάρουν στελέχη της Αριστεράς.

Πέρα από το πολιτικό σύστημα σοβαρά εκτεθειμένες είναι και οι κορυφαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας. Οι δεκάδες έρευνες και τα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων που τους έχουν επιβληθεί παγκοσμίως δείχνουν ότι πίσω από την διείσδυσή τους και στις πιο απομακρυσμένες χώρες του πλανήτη δεν βρίσκεται το τεχνολογικό προβάδισμά τους ή δεν βρίσκεται μόνο αυτό. Βρίσκεται ταυτόχρονα και ένα πάρτι διαφθοράς και δωροδοκίας χωρίς τέλος το οποίο η προτεσταντική και πουριτανική Γερμανία χειρίζεται με εκπληκτική επιδεξιότητα. Ενδεικτικά, κι εδώ, για το τι συμβαίνει σε όλη την κλίμακα της «πειθαρχημένης Γερμανίας που λειτουργεί με σαφείς και απαραβίαστους κανόνες» όπως θέλει ο μύθο είναι τα όσα έχουν επίσημα αποκαλυφθεί για τρεις από τις μεγαλύτερες, αν όχι τις μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις της, που καλύπτουν όλη την σφαίρα της οικονομικής δραστηριότητας: αυτοκινητοβιομηχανία, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Άλλοθι επομένως του τύπου «οι δουλειές σε αυτό τον κλάδο έτσι γίνονται» δεν ισχύει. Μάλλον ισχύει «οι δουλειές της Γερμανίας έτσι γίνονται» ή γενικότερα «οι δουλειές έτσι γίνονται». Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler Benz αναγκάστηκε τον Απρίλιο του 2010 από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πληρώσει πρόστιμο ύψους 185 εκ. ευρώ κατηγορούμενη για δωροδοκία. Στο στόχαστρο των αρχών μάλιστα βρέθηκαν ύποπτες πληρωμές σε 22 χώρες του πλανήτη! Η Siemens αναγκάστηκε να πληρώσει 800 εκ. ευρώ στην ίδια αρχή για να τερματιστεί η έρευνα που ήταν σε εξέλιξη και αφορούσε κρούσματα χρηματισμού. Η τράπεζα Deutsche Bank, του «πολύ» κυρίου Γιόζεφ Άκερμαν, αναγκάστηκε να πληρώσει στις αμερικανικές αρχές 554 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 επειδή βρέθηκε ένοχη για την διευκόλυνση ζάπλουτων Αμερικανών να φοροδιαφύγουν. Με την πολύτιμη βοήθεια της Deutsche Bank επιχειρήθηκε η απόκρυψη από τις φορολογικές αρχές εισοδημάτων ύψους 5,9 δισ. δολ.! Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί που έχουν ανάγει σε επάγγελμα τη φοροδιαφυγή έχουν το θράσος να μας κατηγορούν ότι δεν πληρώνουμε φόρους…

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία των διεφθαρμένων πολιτικών, μιας αστυνομίας που εκτρέφει συστηματικά το αβγό του φιδιού και των πολυεθνικών της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα να υπαγορεύει κανόνες οικονομικής και πολιτικής συμπεριφοράς σε άλλα κράτη.

 

Πηγές: Λεωνίδας Βατικιώτης  –  leonidasvatikiotis.wordpress.com /  Επίκαιρα, 12-19.1.2012

 

 

*

*

 

Η μαύρη βίβλος του μαύρου χρυσού (Πριν, 25 Δεκεμβρίου 2011)

Αναρτήθηκε από  leonidasvatikiotis  14/01/2012

Ελάχιστα είναι τα βιβλία που έχουν γραφτεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν στη χώρα μας που συνοδεύονται από τέτοια έρευνα και τόση τεκμηρίωση όπως το βιβλίο για το πετρέλαιο που έγραψαν τρεις δημοσιογράφοι με βαθιά γνώση του θέματος: Ο Σωτήρης Μπακανάκης, ο Μωυσής Λίτσης και ο Μιχάλης Καϊταντζίδης. Τίτλος του βιβλίου Πετρέλαιο – Η αυτοκρατορία του μαύρου χρυσού, Ιστορία, τιμές, συμφέροντα, οι παλιές και νέες “αδελφές” η ελληνική περιπέτεια (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει γιατί δεν είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένο σε μία πτυχή του θέματος, για παράδειγμα την οικονομική, που είναι και η δεσπόζουσα, υποτιμώντας τις άλλες πτυχές. Αντίθετα, παραθέτει το πρόσφατο και απώτερο ιστορικό υπόβαθρο της εκμετάλλευσης του μαύρου χρυσού, τις γεωπολιτικές μεταβολές που έχουν συντελεστεί με σημείο αναφοράς το πετρέλαιο, ενώ ξεκινάει …ορίζοντας τι είναι το πετρέλαιο με βάση τη χημεία. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που αν και πολυσχιδές είναι συγκροτημένο και συνεκτικό, δεν προκαλεί δηλαδή σύγχιση και βοηθάει να αντιληφθούμε την σημασία του πετρελαίου ως πρώτης ύλης και τον λόγο για τον οποίο συγκεντρώνει επάνω του το παγκόσμιο οικονομικό ενδιαφέρον.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μια ιστορική αναφορά που ξεκινάει από την Μεσοποταμία και καταλήγει στην κρίση του 1973 με επίκεντρο την Μέση Ανατολή και όσα ακολούθησαν. Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκονται τα καταναλωτικά πρότυπα που επιβάλει η σύγχρονη οικονομία (η χρήση του αυτοκινήτου για παράδειγμα) και οι συγκρούσεις που μαίνονται επί δεκαετίες για τον έλεγχο των κοιτασμάτων. “Στο μεταίχμιο του 20ού με τον 21ο αιώνα γίνεται φανερό ότι ο συγκεντρωτισμός και η δημιουργία κολοσσών από τις ήδη μεγάλες εταιρείες πετρελαίου με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν είναι μια αμυντική κίνηση σε μια αγορά με κύριο χαρακτηριστικό τις τότε χαμηλές τιμές, αλλά προετοιμασία του εδάφους για τις υψηλές τιμές που είναι βέβαιο από τότε ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν”, αναφέρεται χαρακτηριστικά

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην “πονεμένη” ιστορία των ελληνικών κοιτασμάτων. Σε σαράντα σχεδόν σελίδες καταφέρνει και ρίχνει φως στο μαύρο κουτί του ελληνικού πετρελαίου, χωρίς και πάλι να χάνεται από τη διευρεύνηση ο καθοριστικός ρόλος της πολιτικής. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως “ο ρόλος της κοινοπραξίας στην κρίση του 1987 είναι καταλυτικός. Στηρίζεται στην, επιεικώς, ατελέστατη και αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση του 1969 που είχε υπογράψει η κυβέρνηση των συνταγματαρχών”. Ας μην υποτιμούμε επομένως τις μακροχρόνιες αποσταθεροποιητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν συμφωνίες που μπορεί να υπογραφτούν τώρα από την Ελλάδα ή την Κύπρο αν προχωρήσουν οι έρευνες.

Το τρίτο μέρος με τίτλο Ο κόσμος του πετρελαίου τον 21ο αιώνα περιγράφονται οι πιο πρόσφατες εξελίξεις (όπως οι σύγχρονες αγορές και οι μονοπωλιακές πετρελαϊκές εταιρείες) και τα ανοιχτά μέτωπα του ακήρυχτου πολέμου για τον έλεγχο των κοιτασμάτων (διείσδυση της Κίνας στην Αφρική, θαλάσσιοι δρόμοι του πετρελαίου, παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, κλπ). Αναφέρουν χρακτηριστικά οι συγγραφείς για την επέμβαση των Αμερικάνων το 2003 κατά του Ιράκ: “Ο πόλεμος του Ιράκ για τα “πυρηνικά” ου Σαντάμ Χουσεΐν αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά η ρεβάνς των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών, που μετά 36 χρόνια επιστρέφουν στον τόπο της κάποτε μακράς κυριαρχίας τους”.

Η έκδοση συμπληρώνεται με ένα χρονολόγιο που περιέχει τις ιστορικές εξελίξεις για το πετρέλαιο το οποίο ξεκινάει από το 8.500 π.χ. και τελειώνει με τη χρονολογία 20 Ιουλίου 2010 όταν η Κίνα περνάει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, πιο μπροστά κι από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα κερδίζει και τα πρωτεία στις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Συνολικά το βιβλίο των Μπακανάκη, Λίτση και Καϊταντζίδη θα μπορούσαμε να πούμε ότι για την τρέχουσα χρονική συγκυρία καταφέρνει και εξαντλεί το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, ανταμείβοντας τον αναγνώστη με ένα πλούτο καλά αξιολογημένων πληροφοριών και γνώσεων. Δείγμα της επάρκειας του βιβλίου είναι οι επιτυχημένες προβολές που διατυπώνει για το ενεργειακό μας μέλλον.

 

Πηγές: Λεωνίδας Βατικιώτης  –  leonidasvatikiotis.wordpress.com /  Πριν, 25 Δεκεμβρίου 2011

 

*

*

Νομισματικός πόλεμος: Κίνα και Ιαπωνία σε …σώμα ένα

(Επίκαιρα, 5-11/1/2012)

Αναρτήθηκε από  leonidasvatikiotis  07/01/2012

 

Σοκ και δέος προκάλεσε η ανακοίνωση του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του, Γουέν Γιαμπάο, ότι οι δύο χώρες παύουν στο εξής στις διμερείς εμπορικές τους ανταλλαγές να χρησιμοποιούν το δολάριο και όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τη βοήθεια των εθνικών νομισμάτων τους. Μέχρι τώρα κάθε συναλλαγή μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών περιελάμβανε την αγορά δολαρίων με την οποία γινόταν η πληρωμή, προσθέτοντας όπως είναι ευνόητο σημαντικό κόστος για τους συναλλασσόμενους, ενώ για τις ΗΠΑ, αντίθετα, απρόσμενα κέρδη τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά. Ο εξοβελισμός του δολαρίου από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας δεν ήταν και η μοναδική ανακοίνωση που σημάδεψε την επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Οι δύο ηγέτες ταυτόχρονα ανακοίνωσαν και άλλα μέτρα που από κοινού συγκλίνουν στην στενότερη οικονομική συνεργασία των δύο οικονομικών γιγάντων της Ασίας. Έγινε γνωστό για παράδειγμα ότι η Ιαπωνική Τράπεζα για τη Διεθνή Συνεργασία θα εκδώσει στην Κίνα ομόλογα σε γιουάν, κίνηση χωρίς προηγούμενο καθώς σε καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει δώσει το Πεκίνο το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την εγχώρια αγορά κεφαλαίων. Ακόμη ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το Τόκιο θα αγοράσει κρατικά ομόλογα της Κίνας. Πρόκειται για μια σειρά από καλά στοχευμένες κινήσεις που ως ζητούμενο έχουν να αυξήσουν το βαθμό ολοκλήρωσης των δύο οικονομιών καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις με αυτό τον τρόπο υποκινούν τον ιδιωτικό τομέα να προβεί σε αντίστοιχες συνεργασίες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη λύνει ένα κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει όχι μόνο τους οικονομικούς παράγοντες αλλά και τις πολιτικές ελίτ του δυτικού κόσμου: Κατά πόσο η κινέζικη ηγεσία ιεραρχεί την οικονομική διείσδυση στην ευρω-αμερικανική αγορά ή, αντίθετα, δίνει προτεραιότητα στην επικράτησή της στην Ασία. Οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο δίνουν μια κατηγορηματική απάντηση: Το Πεκίνο ακολουθεί μια πολιτική που στηρίζεται σε γερά θεμέλια, επιλέγοντας πρώτα να εξαντλήσει τα περιθώρια και τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που παρέχει η ίδια η Ασία και σε δεύτερο χρόνο θα εισβάλει οικονομικά στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Προφανώς, η συγκεκριμένη ιεράρχηση δεν αποκλείει την πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να δώσει 3,5 δις. δολάρια για να αγοράσει την ενεργειακή εταιρεία της Πορτογαλίας που έβγαλε στο σφυρί η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο. Επίσης είναι συμβατή με την πρόθεσή του να δανειοδοτήσει το ΔΝΤ ώστε ο μισητός οργανισμός να έχει την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων αν τυχόν και χρειαστεί να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία σε περίπτωση που αποκλειστούν από τις αγορές ομολόγων. Εξηγεί όμως πολύ καλά γιατί οι χρόνιες προσδοκίες ειδικά των Ευρωπαίων να επωφεληθούν από τα μυθικά συναλλαγματικά αποθέματα του Πεκίνου ύψους 3,2 τρις. δολ. σταθερά αποτυγχάνουν, κι αυτό παρότι η ΕΕ αποτελεί τη νούμερο ένα εξαγωγική αγορά της Κίνας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας αντίθετα στην ΕΕ είναι εντελώς αναντίστοιχες. Με βάση κινέζικους υπολογισμούς ανήλθαν σε 12 δις. δολάρια και με βάση ευρωπαϊκούς ήταν ακόμη μικρότερες, μόλις 8 δις. δολάρια, ποσά που αντιστοιχούν στο εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό του 0,2% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στη γηραιά ήπειρο.

Η στενότερη οικονομική συνεργασία Ιαπωνίας και Κίνας

απαντά στην προσπάθεια των ΗΠΑ να διεισδύσουν στην Ασία 

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πως η Κίνα δεν γυρίζει την πλάτη της στην Ευρώπη από δική της και μόνο επιλογή, ιεραρχώντας την Ασία (αλλά και την Αφρική!). Σημαντικό μέρος ευθύνης σε αυτή την απόφαση έχουν και οι περιορισμοί που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ, οι οποίοι κατά μεγάλο μέρος είναι επιβεβλημένοι με κοινωνικά κριτήρια, αποτελώντας για παράδειγμα το τίμημα που πληρώνει η Κίνα για την ανυπαρξία εργατικής νομοθεσίας και τις παραβιάσεις των πιο στοιχειωδών πολιτικών ελευθεριών. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα πρόκειται σύντομα να αρθούν στο πλαίσιο σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου κι ως απόρροια του έρωτα που νιώθει η ΕΕ με το όχι και τόσο κρυφό μυστικό της κινέζικης επιτυχίας.

Η απόφαση ωστόσο της Ιαπωνίας και της Κίνας να συσφίξουν τις οικονομικές σχέσεις τους, παραμερίζοντας με ασυνήθιστη αποφασιστικότητα χρόνιες αντιθέσεις, συνιστά επίσης μια επιθετική απάντηση στην προσπάθεια των ΗΠΑ να διεισδύσουν στην ανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή. Η επίμονη προσπάθεια ειδικότερα της Ουάσινγκτον να κρατάει ανοιχτό το μέτωπο του 38ου παράλληλου που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα ισοδυναμεί με ωρολογιακή βόμβα για την περιοχή και πολύ περισσότερο για την ικανότητα της Ιαπωνίας και της Κίνας να ελέγχουν τα του οίκους τους. Ο εξοβελισμός επομένως του δολαρίου από τις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές θα μπορούσε να συνοδεύεται από τις δύο ασιατικές πολιτικές ηγεσίες και από την ευχή να είναι μόνο η αρχή για να χαρακτηριστεί όλη η περιοχή του Ειρηνικού ως απαγορευμένη ζώνη για την Ουάσινγκτον.

Εξοβελισμός του δολαρίου

Το σχέδιο επομένως υποκατάστασης του δολαρίου από το γουάν και το γιεν συνιστά μια επιθετική κίνηση των δύο χωρών. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η πραγματικότητα όσο κι αν υποστηρίζεται από πλήθος ενδείξεων που υπογραμμίζουν την οικονομική ευρωστία των δύο χωρών, όπως για παράδειγμα η απόφαση της Ιαπωνίας να ξεκινήσει τις εξαγωγές όπλων, τερματίζοντας μια απαγόρευση που ίσχυε από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ή η απόφαση της Κίνας να αναπτύξει στην επόμενη πενταετία ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ακόμη και επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα και επίσης την ανάπτυξη ενός δικού της συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού (GPS). Υπάρχει ταυτόχρονα και η άλλη όψη. Για την ακρίβεια, πλήθος από ανησυχητικά σημάδια τόσο για την Κίνα όσο και για την Ιαπωνία ότι εισέρχονται σε μια περίοδο μειωμένων προσδοκιών και οικονομικής συρρίκνωσης. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για παράδειγμα το εμπορικό έλλειμμα το Νοέμβρη του 2011 έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ από το 1979 που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται σχετικά στοιχεία ως αποτέλεσμα τριών αιτιών: της πτώσης των εξαγωγών (λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες), της ανόδου των εισαγωγών (και ειδικότερα καυσίμων λόγω της καταστροφής στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011) και της ανατίμησης του εθνικού τους νομίσματος, του γιεν (που κάνει ακριβότερες τις εξαγωγές και φθηνότερες τις εισαγωγές). Σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Για την Κίνα οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες, σε πλήρη αντίθεση με τις μεγαλεπήβολες προοπτικές που διατυπώνονταν έναν χρόνο πριν όταν η οικονομία της «έτρεχε» με ρυθμό 9% ετησίως. Οι προβλέψεις είναι τόσο δυσοίωνες ώστε το ερώτημα εστιάζεται στο κατά πόσο η «προσγείωση» θα είναι ομαλή ή απότομη κι όχι αν θα υπάρξει «προσγείωση». Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί η επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης, η πτώση της παραγωγής σε κρίσιμους κλάδους όπως ο χάλυβας, η μείωση των εξαγωγών, η φούσκα στην αγορά ακινήτων, η κρίση χρέους που παρατηρείται στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση, οι κλυδωνισμοί που δέχονται οι τράπεζες της, σειρά σκανδάλων απάτης με επίκεντρο πολυεθνικές της που δημιουργούν αμφιβολίες για την πραγματική ευρωστία τους κ.α.

Κατ’ άλλους όμως η αδιαμφισβήτητη κόπωση που εμφανίζει η Κίνα αποτελεί συνάρτηση της εξάντλησης ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων που στηρίχθηκε στην βάρβαρη εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας που ως συνδικαλιστική έκφραση είχε ένα σώμα τεχνοκρατών διορισμένων από την κυβέρνηση. Ανέφερε για παράδειγμα στέλεχος της τράπεζας Barclays στους Financial Times της προηγούμενης Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου: «Το αποκαλούμενο μοντέλο της φθηνής εργασίας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και δεν δουλεύει πλέον άλλο. Η ψυχολογία των εργατών έχει αλλάξει σημαντικά», δήλωνε ο τραπεζίτης στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας με αφορμή μια μεγάλη απεργία στο κινέζικο εργοστάσιο της κορεάτικης εταιρείας παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας LG, όπου συμμετείχαν 8.000 εργάτες. «Πέντε ή δέκα χρόνια πριν αυτά τα άτομα ένιωθαν απλώς τυχερά να βρουν μια δουλειά γιατί υπήρχε υπερπροσφορά εργασίας. Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχει έλλειψη εργατικών χρειών, έτσι οι εργάτες έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη»!

Η επίδειξη δύναμης στο εξωτερικό έρχεται επομένως, κατά ένα τουλάχιστον μέρος, να καλύψει τα ρήγματα που δημιουργούν οι κοινωνικές εντάσεις και η οικονομική κρίση στο εσωτερικό.

 Πηγές: Λεωνίδας Βατικιώτης  –  leonidasvatikiotis.wordpress.com /  Επίκαιρα, 5-11/1/2012

 

 

*

*

 

 

EΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Αυθαίρετη και αστεία κινδυνολογία

(Πριν, 7.1.2012)

Αναρτήθηκε από  leonidasvatikiotis   08/01/2012

 

Με μια άγαρμπη επιχείρηση καλλιέργειας φόβου έκανε ποδαρικό ο νέος χρόνος. «Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω» είπε ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, κατά την κοπή της πίτας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην Καθημερινή που παρομοίασε την επιστροφή στην δραχμή με έναν όρο από την αθλητική δημοσιογραφία: «αληθινή κόλαση»! Αυτό το ενδεχόμενο «θα ισοδυναμούσε στην πρώτη κρίσιμη φάση με επάνοδο στη δεκαετία του 50», ήταν τα λόγια του.

Κατ’ αρχάς, τόσο ο Β. Ράπανος όσο και ο Γ. Προβόπουλος μόνο για να απολογηθούν έπρεπε να διαθέτουν σήμερα δικαίωμα δημόσιου λόγου. Γιατί και οι δύο, από την δεκαετία του ’80 κιόλας, έχουν εργαστεί σε νευραλγικές και πολύ υψηλής ευθύνης θέσεις του τραπεζικού τομέα και του κράτους με αποτέλεσμα να φέρουν ευθύνη για το καθεστώς άτυπης χρεοκοπίας στο οποίο ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πολιτικές τις οποίες οι ίδιοι σχεδίασαν, υπηρέτησαν και προπαγάνδισαν επί δεκαετίες έφεραν την χρεοκοπία. Έχοντας δε εργαστεί τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους σε τράπεζες όφειλαν επιπλέον να απολογηθούν και για το χάλι στο οποίο βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας, με αποτέλεσμα να είναι ο μεγάλος ασθενής, στη διάθεση του οποίου έχουν τεθεί μέχρι σήμερα 155 δισ. ευρώ ή το 70% του ελληνικού ΑΕΠ! Κι αυτά την ίδια στιγμή που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.

Σε ένα σημείο μόνο έχουν δίκιο οι ισχυρισμοί τους: Ότι «αληθινή κόλαση» θα ακολουθήσει την έξοδο από το ευρώ αν αυτή ανακοινωθεί από την Μέρκελ και το παραπάνω δίδυμο εξακολουθεί να βρίσκεται στη διοίκηση της τράπεζας που είναι ήδη ή κάποιας άλλης. Γιατί, δεν φθάσαμε στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη επειδή ήμασταν «κακοί μαθητές». Αντίθετα, οδηγηθήκαμε λόγω των ανταγωνισμών που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της νομισματικής ενοποίησης. Η παραπέρα όξυνσή τους επομένως είναι θέμα χρόνου και θα συμβεί ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας θα δεχθούν τα βάρβαρα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και τα οποία δεν σχετίζονται φυσικά με την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος. Πρέπει να είναι κρετίνος κάποιος σήμερα για να συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα σχετίζονται με το δημόσιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή υπηρετούν την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Κατ’ επιταγή του κεφαλαίου λαμβάνονται! Και όσο για τις απειλές περί δημοσιονομικής κατάρρευσης ή εξόδου από το ευρώ είναι ωμοί εκβιασμοί για να αποτραπούν οι αντιδράσεις που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ του ευρώ.

Η ανάγκη επομένως εξόδου από την ευρωζώνη είναι επιτακτική και άμεση ως πρώτο βήμα για την απόκρουση του αντεργατικού πραξικοπήματος το οποίο είναι σε εξέλιξη τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να έχει ήδη μετατραπεί σε «αληθινή κόλαση». Δεν περιμένει την έξοδο από το ευρώ.

Από κει και πέρα: Η εκτύπωση των νέων χαρτονομισμάτων και κερμάτων που θα αντικαταστήσουν το ευρώ είναι υπόθεση ενός μήνα. Μέχρι τότε οι ανάγκες των καθημερινών συναλλαγών θα καλύπτονται από τα ευρώ που κυκλοφορούν ήδη. Επίσης, από υποσχετικές οι οποίες θα τυπωθούν γι αυτό το σκοπό με καθορισμένη ημερομηνία λήξης που θα είναι η ημερομηνία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκτύπωση. Οι ανάγκες σε καύσιμα μπορούν να καλυφθούν με διακρατικές συμφωνίες με την Ρωσία του Πούτιν ή το Ιράν του Αχμαντινετζάντ, καταγγέλλοντας παράλληλα το σχεδιαζόμενο, δολοφονικό και πολιτικά υποκινούμενο εμπάργκο της ΕΕ εναντίον του Ιράν. Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες σε τρόφιμα μπορούν να καλυφθούν από διακρατικές συμφωνίες ενώ σε λίγους μήνες η στροφή στην εγχώρια παραγωγή τροφίμων θα καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες όπως συνέβαινε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. (Εδώ δεν πείνασε η παγωμένη Ισλανδία που προχώρησε σε παύση πληρωμών γιατί να πεινάσει η Ελλάδα;). Όσοι δε εμφανίζουν την Ελλάδα ως Ψωροκώσταινα ας κρατήσουν πως ακόμη και σήμερα το κατά κεφαλήν ετήσιο ΑΕΠ είναι περίπου 22.000 ευρώ! Η νέα, υποτιμημένη ισοτιμία μπορεί κάλλιστα να μη σημάνει απώλειες στον εργατικό μισθό αν συνοδευτεί από αντίστοιχες μισθολογικές αυξήσεις και πάγωμα τιμών σε βασικά είδη. Ο υπαρκτός κίνδυνος μαζικής αγοράς από το εξωτερικό των υποτιμημένων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων εξαλείφεται αν επιβληθούν φραγμοί στην εισαγωγή κεφαλαίων. Αντίστοιχοι φραγμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων θα αποτρέψουν την μαζική μετανάστευση των καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως τους δύο τελευταίους κινδύνους δεν έχουν δικαίωμα να τους σείουν απειλητικά αυτοί που εμφανίζουν ως αναγκαίο σήμερα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος κι όσοι διευκόλυναν την φυγή των καταθέσεων στην Ελβετία και άλλους φορολογικούς παραδείσους τα τελευταία χρόνια. Η κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μπορεί να γίνει με την εκτύπωση επιπλέον (πληθωριστικού) χρήματος, την αύξηση της φορολογίας των ΑΕ και εσωτερικό δανεισμό.

Πολιτική βούληση απαιτείται. Τίποτε άλλο!

 

Πηγές: Λεωνίδας Βατικιώτης  –  leonidasvatikiotis.wordpress.com /  Πριν, 7.1.2012

 

 

**********************************************************************************************************

 

 

BlackMediterraneanPirate  

wp.me/pPn6Y-cpH

38 σκέψεις σχετικά με το “Απόψεις & επισημάνσεις Οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη (3 βίντεο / 5 άρθρα)

 1. Κατά τα άλλα, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, όπως και ο Σπύρος Μαρκέτος… «ξεσκεπάστηκαν» από τον μεγάλο Σταυροφόρο κατά συστημικών πρακτόρων κ. Τάκη Φωτόπουλο σε νέο άρθρο του που… ατυχώς ΔΕΝ δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία».

  Σαν έμπειρος «γνωστός» στο διαδίκτυο που «το παίζει ιντερνετική ντίβα» (όπως με αποκάλεσε η ΠΔ) πιστοποιώ και χαιρετίζω… την έγκυρη αυτή… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Καινοτομία, στις τάξεις των επωνύμων διανοουμένων, που εξοργίζονται με τη ζούγκλα του διαδικτύου. Ζήτω η μεγάλη καινοτομία των επώνυμων Ταρζάν που εκστρατεύουν κατά των ανωνύμων θηρίων (όπως εγώ, ο Πάνθηρας, ο Λέων, η Τίγρις, κ.ο.κ.)

  Διότι… είναι η ΠΡΩΤΗ φορά εν Ελλάδι (ίσως και διεθνώς μάλιστα)… που επώνυμος διανοούμενος εξαπολύει λιβέλλους κατά blog στο διαδίκτυο με δεδηλωμένο σκοπό το διασυρμό τους μέσα από το _γραπτό τύπο_ (και μέσα από ΔΕΚΑΔΕΣ πειθήνια μπλογκ που αναπαράγουν πιστά τα άρθρα των πατερούληδών τους). (Κι ειναι φανερή η μεγάλη νίκη που ΝΟΜΙΖΕΙ πως θα επιτύχει, ο μέγας αυτός αδικηθείς Καινοτόμος…)

  Ατυχώς βέβαια, τα «σκάγια» του νέου λιβέλλου, συκοφαντούν ΚΑΙ επώνυμα πρόσωπα, όπως ο Λεωνίδας
  Βατικιώτης, ο Σπύρος Μαρκέτος, ο… Αρης Χατζηστεφάνου (δημιουργός του «Debtocracy») και το ΣΥΝΟΛΟ όσων ανήκουν στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (=όπου εγώ ΔΕΝ πρόσκειμαι, αλλά απλώς τη μελετώ)!

  ΔΕΝ δίνω λινκ, διότι (ως γνωστόν) ΜΟΛΙΣ κάνει κάποιος κλικ στο όνομά μου βλέπει αμέσως… updates.

  The plot thickens… :mrgreen:

 2. Ρε μεγάλε κανεις δεν ασχολείται μαζι σου ηρέμησε μην προσπαθείς να πείσεις

  τον εαυτο σου για το αντίθετο και σταμάτα να κανεις θόρυβο για να σε προσέξουν.Οσο

  γι την ΕΛΕ στα σοβαρά νομίζεις οτι υπάρχει περίπτωση να δώσουν στοιχεία

  ουτε η Σακοράφα δεν το πιστεύει μην εισαι τόσο αφελής.

  • @κουφά λόγια
   Εσύ επρεπε να αποβληθείς από ΟΛΑ τα μπλογκ λόγω απίστευτης ηλιθιότητας. ΑΥΤΟ μόνο σου λέω, αλλά… προσωπικά θα σε άφηνα ΕΛΕΥΘΕΡΟ να μιλάς, αρκεί νάτρωγες τουλάχιστον δέκα ροχάλες κάθε μέρα.

   ΑΝ ΔΕΝ είσαι ΤΕΛΕΙΩΣ ηλίθιος, είσαι… περιεκτικός (ηλιθιότητας)

 3. Πειρατή,
  δεν ξέρω σε ΠΟΙΟΝ απευθύνεται ο από πάνω… όνομα και πράμα, αλλά καλά θα κάνεις να δεις το λίβελλο κατά του… Δημήτρη Καζάκη σήμερα

  http://seisaxthia.blogspot.com/2012/01/blog-post_3434.html

  Αυτά τα παλληκάρια της Περιεκτικής Φακής κάνουνε τώρα… ΚΑΙ το μαγαζί του ΕΠΑΜ «καλοκαιρινό».

  Εμ ΤΙ νομίζατε? ότι θα σταματούσαν εδώ? (αλογοκλέφτη φέρε τ’ άλογα, τα λόγια τα παράλογα)

  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ blog αναπαράγουν τους άλλους λιβέλλους εναντίον μου και εναντίον σας (αν και το παίξατε καλά παιδιά, εσείς… κουφάλες, σκέτοι Σουρεαλιστές κοτούλες Χωρίς σύνορα, και.. ματοτσίνουρα).

  ΦΑΤΕ τώρα τα ΣΚΑΤΑ του κυρίου Τάκη αφού του ανοίξατε την κερκόπορτα να περάσει από πάνω μας.

 4. Εγώ πάντως σταματάω ΟΛΑ τα tweet για τους Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα, διότι με τη ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΗ σιωπή σας και τον ΗΛΙΘΙΟ ποντιοπιλατισμό σας τα κάνατε ΣΚΑΤΑ (και ΟΥΤΕ το μπλογκ σας προστατεύσατε).

  • Έχεις πάρει ένα άτομο (τον Φωτόπουλο) και ασχολείσαι μαζί του με ψυχωσική εμμονή όταν έχει παντού διευκρινιστεί πόσο αυτός (ο Φωτόπουλος) είναι ανακόλουθος, πνευματικός αγύρτης και τελικά και ασήμαντος.
   Εσύ του έχεις δώσει τεράστια αξία και τον έχεις κάνει το σημαντικότερο θέμα της ζωής σου.
   Σιγα τα αβγά!
   Δεν έχεις κάτι άλλο να ασχοληθείς;
   Αυτός είναι το θέμα μας αυτή την εποχή;
   Όταν σου έγραψα ότι παρασχολήθηκα μαζί του το παρεξήγησες σαν δειλία.
   Αν είναι δυνατό!
   Μα στο κείμενο που είχα γράψει για αυτόν το είχα διευκρινήσει ότι άλλο δεν ασχολούμαι μαζί του και δεν αξίζει και ότι έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε.
   Το έχεις διαβάσει;

   Κατάφερες ενώ υπήρχε ηθικό πλεονέκτημα στην διαμαχη –μετά τις αθλιότητες και τις θρασύτατες συκοφαντίες των οπαδών του Φωτόπουλου εναντίον μου και εναντίον άλλων –να αντιστρέψεις το κλίμα και τώρα αυτοί να λένε για γκάγκστερς του διαδικτύου δείχνοντας εσένα.Και ξέρεις γιατί; Γιατί παρασχολήθηκες στο τετράγωνο σε σχέση με μένα. Δεν ξέρεις ότι όταν πολεμάς την πολιτική και συναισθηματική πανούκλα προσέχεις να μην μολυνθείς απο αυτή; Και συ μολύνθηκες και το θέμα το πήρες με τόση εμπάθεια και τόσο προσωπικά όσο το είχαν πάρει και οι οπαδοί του Φωτόπουλου. Και τους έδωσες αβάντες χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.Και τους έκανες να νιώθουν ότι είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θύματα επίθεσης ενώ δεν είναι τίποτα!Απλά μια θλιβερή παρεούλα που νομίζει ότι απόψεις της έχουν την μόνη αλήθεια και είναι οι μόνες σωστές. Σου λέω λοιπόν ότι ανακατεύτηκες με τα πίτουρα. Και τώρα έρχεσαι και μου γράφεις ότι είμαι κότα και υποχώρησα! Εγώ όμως ό,τι είχα για τον Φωτόπουλο να πω το ειπα σε εκείνο το κείμενο και διευκρίνησα ότι άλλο δεν ασχολούμαι και ότι παρασχολήθηκα.
   Πραγματικά δεν θα μπορούσα να του δώσω μεγαλύτερη προτεραιότητα όταν είμαστε σε τέτοια περίοδο που κρίνονται τόσα και το θέμα μου δεν είναι ο Φωτόπουλος αλλά πότε επιτέλους αυτός ο λαός θα ξεσηκωθεί για να ζητήσει τα δίκια του.
   Εσένα δεν είναι αυτό το θέμα σου;
   Κάθεσαι και κολάς με μαλακίες και βγάζεις όλη την χολή σου για μαλακίες για ένα θέμα που το υπόλοιπο διαδίκτυο είναι αδιάφορο (και καλά κάνει!) και είσαι συ που του δίνεις διαστάσεις που δεν έχει και το έχεις μετατρέψει σε ένα θέμα προσωπικό μεταξύ εσένα και του Φωτόπουλου όταν όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη κρίση έγραψαν στα τέτοια τους τον Φωτόπουλο μετά την υποστήριξη του σε ΚΚΕ, σε τριτοκοσμικούς δικτάτορες και την εμέτικη επίθεση του σε ιντιμίντια και διαδικτυακή ανωνυμία.
   Το μόνο που πραγματικα καταφέρνεις είναι να του οξύνεις την αλαζονική του αίσθηση ότι είναι το κέντρο του κόσμου και όλοι ασχολούνται μαζί του!
   Σύνερθε ομαντεόν και ξεκόλλα!
   Παρόμοιες μαλακιες έκανες και με τον 11888 όπου ανεξάρτητα αν είχες δίκιο είχες κολλήσει και έστελνες πολυβόλο τα επιθετικά σου σχόλια και μάλιστα όταν ο 11888 δεν είναι ο Φωτόπουλος και δεν έχει κάνει τις αθλιότητες του.
   Εγώ λέω να χρησιμοποιύμε το νετ πιο εποικοδομητικα προτάσσοντας θετικά πράγματα και τις ιδέες μας και πολεμώντας πιο σοβαρούς εχθρούς.
   Και πιστεύω ότι υπάρχουν ανεξάντλητα πράγματα που μπορούμε θετκά να προτάξουμε αλλά και οτι έχουμε συγκεκριμένους εχθρούς άλλης τάξης να πολεμήσουμε.
   Αν κατευθυνθεί προς τα εκεί η ενέργεια μας τότε δεν υπάρχει περίσσευμα να ασχοληθούμε χολιασμένοι με φωτόπουλους και φωτοπουλιάδες και άλλες τέτοιες αντίστοιχες και ανάλογης σημασίας πολεμικές…

   • Πάνθηρα
    Κατ’ αρχάς αντιπαρέρχομαι τα προσβλητικά που είπες στην αρχή γιατί είναι ο συνηθισμένος Νέος ΛαΪκισμός του Διαδικτύου, σύμφωνα με τον οποίο εμείς (ο καθένας) είμαστε ΟΙ «cool» και σοβαροί, ενώ οι Αλλοι (όταν μιλούν παραπάνω) είναι τρολ ή ψυχωσικά εμμονικοί. Και φταίνει πάντα οι άλλοι, όχι εμείς, διότι (λέμε)…

    «ΑΝ οι ΑΛΛΟΙ δεν κάναν μαλακίες θάμαστε ΕΜΕΙΣ οι νικητές» (= επίσης δικό μου λάθος!!!)
    (αυτομούντζα εδω, πράκτωρ… Θου Βου, ή φανερός πράκτωρ… O Mad Aeon)
    🙂

    …..και ούουουτω καθ’ εξής.

    Και τα αντιπαρέρχομαι με χαμόγελο, διότι… τα ΙΔΙΑ λάθη έχω κάνει κι εγώ στις κρίσεις μου, κι όχι πολύ παλιά.

    ΤΟΣΟ πρόσφατα, ώστε το φαινόμενο αυτού του «διαδικτυακού λαΪκισμού» με ανησυχεί. Εχω γίνει άθελα μου ΚΑΙ εγώ «Φορέας» αυτού του «Ιού»¨ώρες-ώρες . Ετσι…. δεν σε παρεξηγώ. Ετσι, αρχικά, θεώρησα το σχόλιό σου ιδιαίτερα σοβαρή κριτική, παρά τις διαφωνίες μου. Ομως, αφού το διάβασα πολλές φορές και το σκέφτηκα προσεκτικά, ΔΕΝ νομίζω ότι δεν προσφέρει τίποτα.

    Ακολουθείς κι εσύ την πεπατημένου, ενός.. «Νέου Διαδικτυακού ΛαΪκισμού», ο οποίος ΠΟΛΥ σπάνια (και στο ελληνικό διαδίκτυο ποτέ δεν…) έχει τεθεί στο φως μιας (έστω στοιχειώδους) κριτικής διαύγασης. Κι αυτό ακριβώς σε ωθεί να συνδέεις πράματα με αυθαίρετο τρόπο, που (σε τελική ανάλυση) δεν ευσταθεί.

    Μάλιστα… επειδή ξέρω πολύ καλά, αυτά τα σενάρια, γι’ αυτό θα κάνω ΑΚΟΜΗ πιο πλήρη τελική διαύγαση. (κΑΙ για να μην «πληρώσω τη νύφη» εγώ, όπως ήταν αναμενόμενο). ΑΝ το ολοκληρωμένο _αποτέλεσμα_ αυτής της έρευνας, σου φανεί… «εμμονικό», θα το δούμε πολύ αργότερα (αμφιβάλλω όμως πολύ).

    Βέβαια, ΕΙΜΑΙ εμμονικός, όταν ψάχνω _αλήθειες_ (μόνο έτσι βγαινουν _πλήρως_ στο φως). :mrgreen:
    Και γι’ αυτό το λόγο…

    Πρώτα-πρώτα, σου επισημαίνω ότι υποτιμάς ολέθρια τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Φωτόπουλος ΔΕΝ δρα μόνος του, κι η προώθησή του από συγκεκριμμένα άτομα με συγκεκριμμένους στόχους (και πράξεις πολιτικής σκοπιμότητας) δείχνει άααλλα πράματα.

    Το ΕΠΑΜ Λάρισας ουσιαστικά «τελεί υπό κατάληψη» από την ΠΔ, την οποία ΕΠΙΣΗΣ υποτιμάς, διότι η ΠΔ έχει καταστεί ουσιαστικά «δούρειος ίππος» για μεθοδεύσεις άλλων (το κόμμα σου λαέεεε)

    Επισης χθες ξεκίνησε η προσπάθεια «άλωσης του ΕΠΑΜ» (μετά τη μεθόδευση της διάσπασής του).

    Φυσικά αντιπαθείς το ΕΠΑΜ λόγω ιδεολογίας υποθέτω, οπότε δεν σε νοιάζει καν, αυτό. ΟΚ.

    Πάμε παρακάτωωω….

    Η δική σου αρχική επίθεση στο Φωτόπουλο ήταν το ΜΟΝΟ πράμα με το οποίο έπρεπε να ασχοληθεί ο _ίδιος_ ο Φωτόπουλος. ΑΠΟ την αρχή, έπρεπε μάλιστα να του πει κάποιος «γράψτε ένα άρθρο κύριε Φωτόπουλε και θα το αναρτήσουμε ΑΜΕΣΩΣ», αντί να αρχίσετε να πετροβολάτε όλοι μαζί τον Δ κι η ΠΔ να αντεπιτεθεί με ΠΟΛΥ χειρότερες κοτρώνες ΚΑΙ εικονικά μολότωφ, για τα οποία φυσικά… ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ.

    Γιατί να μην αδιαφορείς άλλωστε? Στο χώρο που ανήκεις έχετε υποστεί πολύ περισσότερα στους δρόμους και ρίξατε και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μολότωφ σε ΑΟΠΛΟ πλήθος αφού προηγουμένως το ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΤΕ με έναν αδιάκοπο πετροπόλεμο. ΕΤΣΙ έγιναν τα πράματα (ανεξάρτητα από τις βαρύτατες ευθύνες και τις άλλες, βρώμικες λασπολογικές μεθοδεύσεις του ΚΚΕ =που είναι… «μανούλα» να εκμεταλλεύεται προβοκάτσιες).

    Και ο λόγος που κοντράρετε τόσο πολύ το Φωτόπουλο, εσύ και άλλοι ομοϊδεάτες σου, είναι 80% πολιτικός, ή ιδεολογικός. Π.χ. η διαμάχη σας με το ΚΚΕ. Το υπόλοιπο 20% είναι γιατί… σας έθιξε την… παρθενιά του «Παρθενικού Δάσους» των Ιντι-Μύδια ! Θύμωσε κι αυτός, κατά το 80% διότι είδε εκεί να κυκλοφορούν… Πάνθηρες. Και τρώει άγριο γαμήσι όποιος θίξει το Ιερό Δάσος, το οποίο προσβάλλεται όταν το θεωρήσουν Παρθενικό διότι το παίζει (ντε-και-καλά) παλιά πουτάνα. (Ο δε Sir Τάκης ήτο Πονεμένος…. Περιηγητής).

    Εσύ, που έκανες τη χειρότερη) και πραγματικά «κάτω από τη ζώνη» επίθεση, εκνευρίζοντας το Φωτόπουλο, μέσα σε ΑΝΑΡΤΗΣΗ, κι όχι σε καφενειακά σχόλια, ουσιαστικά δεν νοιάζεσαι για τα _πραγματικά_ προβλήματα της στάσης του, αλλά μόνο για το ότι «πρόσβαλε το ιντιμήντια» (τώρα μάααλιστααα) και υιοθέτησε την άποψη του ΚΚΕ για την 20ή Οκτώβρη και άλλα πολλά, τα οποία (με τη σειρά τους) θα αναλυθούν λεπτομερώς.

    Δεν νοιάστηκες καν, γιατί ακολουθείς την πεπατημένη του ιντιμήντια.Η «γραμμή» είναι λάσπη κατά της αξίας του Φωτόπουλου, δηλαδή η μετατροπή του σε καραγκιόζη ολοένα και περισσότερο, με σκοπό να μην τον παίρνει κανείς στα σοβαρά, οπότε το «θέμα του» να κλείσει.
    Δηλαδη =Disinformation strategy αφού με αυτό τον τρόπο καμμία σοβαρή και ουσιαστική κριτική δεν γίνεται.

    Οσον αφορά τώρα την ενστικτώδη και ειλικρινή προσπάθειά σου (παρά το άλμα ειλικρίνειας του πειρατή) να ρίξεις (τελικά) το φταίξιμο σε μένα, ΟΠΩΣ επιβάλλει ο Νέος Διαδικτυακός ΛαΪκισμός στα σενάριά του, ΗΞΕΡΑ ότι θα γινόταν αυτό, γι’ αυτό και κοντεύω να κάνω διατριβή πάνω σε αυτή τη σύγκρουση. ΟΤΑΝ θα τελειώσει η πλήρης ανάλυσή της και επίσης… ελεγχθεί από ειδικούς και φιλοσόφους (όπως ο David Ames Curtis με τον οποίο είμαι σε προσωπική επικοινωνία ΤΩΡΑ ΤΟΤΕ θα μπορεί κανείς να ελέγξει αν ο απλοϊκός Διαδικτυακός Λαϊκισμός έχει δίκιο, ή αν κάτι εντελώς διαφορετικό έχει συμβεί (και σχεδόν όλοι έχουν τυφλωθεί να μη το βλέπουν, σε ανησυχητικό βαθμό).

    Διάβασα ΟΛΑ τα σχόλιά μου σε ΑΥΤΗ τη συζήτηση. ΔΕΚΑΔΕΣ φορές και ξέρω Ουδεμία εμμονή υπήρξε, ψυχωσική ή άλλη, ΕΔΩ. Το πόσο αντιστέκομαι ΤΩΡΑ σε μπαράζ λιβέλλων που ξεκίνησε η ΠΔ από την πρώτη στιγμή ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και ΠΟΛΥ λογική «εμμονή».

    Μην απαντήσεις βιαστικά Πάνθηρα γιατί δεν είναι η ΣΤΙΓΜΗ να γίνει αυτό. ΟΤΑΝ θα γίνει, ελπίζω ΟΛΟΙ να μάθουμε κάτι πραγματικό εποικοδομητικό.

    _________
    Υ.Γ. Εχω κάνει κι εγώ μαλακίες και μία από αυτές ήταν να πω «δεν ξανατουητάρω τους ΣΧΣ». Εκφραση στιγμιαίου θυμού ήταν και ΑΥΤΑ είναι τα σποραδικά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΑΟΥΛ που κάνω.

    • Ρε Ομαντεόν, εύκολα παρεξήγησες τι σου έγραψα και δυιλίζεις τον κώνωπα.
     Σου είπα ότι παρασχολήθηκες με ένα θέμα που δεν έχει τελικά και τόσο σημασία ενώ υπάρχουν πραγματικά θέματα με τεράστια σημασία
     Mου γράφεις ότι τον υποτιμώ και ότι έχει αλώσει πολιτικους χώρους και δεκάδες μπλογκς ενώ η αλήθεια είναι ότι αυτός και η παρεούλα του είναι ανύπαρκτοι κινηματικά και χωρίς καμιά ουσιαστική επιρροή στην ελληνική κοινωνία.

     Δεν σου ρίχνω κανένα φταίξιμο και ούτε είδα την διαμάχη μου με τον Φωτόπουλο με όρους νίκης ή ήττας.
     Σου επαναλαμβάνω ότι για μένα αυτός ο άνθρωπος δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον. Δεν είναι ούτε πρωτότυπος στοχαστής αλλά ούτε και ο βασικός εχθρός μου.
     Ασχολήθηκα μαζί του παρορμητικά και επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που θα ασχοληθώ μαζί του καθώς όντως με όργισε η ανακοίνωση του για το ιντιμίντια και αυτά που έγραψε για ΚΚΕ και Συρία.
     Ο οχετός των συκοφαντιών που δέχτηκα από τους οπαδούς του ήταν απλά άλλη μια απόδειξη ότι αυτός και ο κύκλος του είναι τμήμα της ευρύτερης συναισθηματικής πανουκλας που χρησιμοποιεί τις λέξεις για να ισοδεπώνει ανθρώπους και υπολήψεις χωρίς να έχει τίποτα θετικο να αντιπροτείνει πέρα από το τυφλό μίσος και την άστοχη πόλωση.

     Δεν το κρύβω ότι όταν οι οπαδοί του ή αυτός μεταμφιεσμένος με έβριζαν για πράκτορα και μου έγραφαν όλα αυτά τα απίστευτα τα είχα πάρει και γω στο κρανίο και τους έστελνα προσωπικά μέηλς που τους ζητούσα εξηγήσεις.
     Αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα σε μια τέτοια διαμάχη που μου ρουφούσε όλη την ενέργεια και με έφθειρε ψυχικά. Αυτοί ήταν άλλωστε που εκτέθηκαν εξαπολύοντας τέτοιες συκοφαντίες και αυτοί ήταν που αποκάλυψαν τι είδους πολιτικός πολιτισμός τους διέπει.
     Και κει κατάλαβα ότι καθε περαιτέρω ενασχόληση μου μαζί τους θα έβλαπτε εμένα προσωπικά (εννοώντας την ψυχική μου υγεία) και θα με έριχνε στο επίπεδο τους.
     Γιατί όταν ο αντίπαλος σου χρησιμοποιεί τα πιο αθέμιτα μέσα και τις πιο ύπουλες προστυχιές τότε ο στόχος του δεν είναι άλλος από το να σε ρίξει στο επίπεδο του. Κι αν πέσεις σε αυτό τότε αυτός έχει θριαμβεύσει.
     Και πιστεύω ότι εσύ κάπου αναπόφευκτα έπεσες στο επίπεδο τους και αυτό είναι πολύ λογικό.
     Εγώ δυο μέρες ασχολήθηκα μαζί τους και ένιωθα ότι με τραβάνε στον βούρκο τους.Εσύ που ασχολείσαι τόσο καιρό πώς να μην έχεις μολυνθεί;
     Κι όταν μαλιστα είσαι επιρρεπής σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και σκληρές αντιδικίες με ανθρώπους που έχεις γνωρίσει μόνο στο ίντερνετ;

     Όταν σου έγραψα να χρησιμοποιούμε το ίντερνετ πιο εποικοδομητικά εννοούσα ακριβώς αυτό.
     Να γράφουμε για πράγματα που έχουν να πουν για την ζωή, τα προβλήματα της και τους αγώνες της.
     Για πράγματα που ακόμη κι ένας άσχετος να μπορεί να προβληματιστεί και να ωθηθεί στην σκέψη ή ακόμη καλύτερα στην δράση.
     Για πράγματα που μπορουν να μας ενώσουν ή έστω να θέσουν με πολιτισμένο τρόπο τις διαφορές μας.
     Για πράγματα που μας βοηθούν στην αυτογνωσία μας και διεγείρουν τις ευθύνες μας.
     Κι αυτό δεν γίνεται όταν συνεχώς ανακατευόμαστε σε προσωπικές αντιδικίες χρησιμοποιώντας εύκολα τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς!
     Έτσι μπορεί να νιώθουμε ότι κατατροπώνουμε τον άλλο ενώ στην πραγματικότητα τον πορώνουμε περισσότερο και δημιουργούμε έναν φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης που για τον έξω κόσμο είναι ακατανόητος και γελοίος.

     Στις 20 Οκτώβρη δεν ξέρω που ήσουν και πώς έζησες τα γεγονότα.
     Έχω αναφερθεί εκτεταμένα.
     Από την μια ήταν στοιχημένο ένα συμπαγές, οργανωμένο και οπλισμένο κομματικό μπλοκ που με πλάτη την βουλή και τα ΜΑΤ υπεράσπιζε το καθεστώς και τους θεσμούς του και από την άλλη ήταν ένα ετερογενές, ανοργάνωτο και χύμα μπλοκ διαδηλωτών που του είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στην βουλή.
     Οι μολότωφ που έπεσαν εκφράζουν αυτούς που τις έριξαν και καμιά συλλογική ευθύνη δεν υπάρχει, αλλά το θέμα ειναι και παραμένει ότι το ΚΚΕ εκείνη την μέρα διέπραξε ιστορική προδοσία και καμιά λογική ίσων αποστάσεων δεν θα την ξεπλύνει…
     Όσον αφορά το ιντιμίντια, δικαίωμα σου να μην το γουστάρεις αλλά για μένα είναι ένα αναντικατάστατο μέσο αντιπληροφόρησης με όλες τις αδυναμίες του και στα στραβά του.
     Και θα το υπερασπίζω σε όποιον το διαβάλει είτε είναι οι φασίστες είτε ο Φωτόπουλος.

     Αυτά και εύχομαι να ξεκολλήσεις και να αντιληφθείς ότι με άλλα πράγματα χρειάζεται να ασχολούμαστε και όχι με φωτοπουλιάδες και με προσωπικές αντιδικίες που φέρνουν μίση και περιττούς διχασμούς.
     Ή θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι στενάζουμε κάτω από ενα φρικτό καθεστώς και η ευθύνη μας είναι να το ρίξουμε και να φερουμε κάτι καλύτερο ή θα κολάς σε μικρότητες και ασημαντότητες δηλητηριασμένες από προσωπικά μίση και εμπάθειες…

     • Δεν είναι θέμα κολλήματος Πάνθηρα.

      Το ότι εκνευριζομαι εύκολα μερικές φορές, όπως και άλλα ελαττώματά μου τα ξέρω.

      Είναι θέμα ΔΙΑΥΓΑΣΗΣ, Πόσες φορές θα το πω?

      Αν αφήσουμε την οργανωμένη διαδικτυακή ψευτιά να περάσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε στο διαδίκτυο για πολιτικές ιδέες, αλήθειες και ψέματα.

      Εγώ έχω αναλύσει πολλές φορές τη συζήτηση. ΔΕΝ είναι αμελητέες οι τεχνικές τραμπουκισμού και ψευτιάς και λάσπης που είδα να χρησιμοποιούνται.

      Και εν πάση περιπτώσει ΠΟΛΥ αργά τα λες αυτά. Εχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Το μπαράζ λιβέλλων σε πολλαπλά μπλογκ είναι φαινόμενο «viral», κι είχαν αρχίσει από την ΠΡΩΤΗ στιγμή.

      Το «αγνόησέ τον», ειδικά για την ΠΔ, δεν είναι καθόλου σωστή στρατηγική. Οδηγεί με σιγουριά στην τελική χειροτέρευση, επανάληψη των ίδιων φαινομένων σε άλλους χώρους καθώς και ασχήμιες σε βάρος άλλων αθώων. Η πολιτική της μη-συνέχισης που ευαγγελίζεσαι έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ σαν (προηγούμενη σωστή) τακτική γύρω στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Οι διαδικτυακές κοινότητες εξελίσσονται.

      Εδώ έχετε (στους ΣΧΣ) μπόλικα προβλήματα μόνιμου disinformation. Φτάσατε στο σημείο να μπαίνουν τρίτοι εδώ μέσα και να επαναλαμβάνουν οχετούς για τακτικούς σχολιαστές εξ ονόματός σας και κανείς να μην αντιδρά. Εχετε πολλά τέτοια λάθη αλλά δεν είναι απαίτηση ή στοχος μου να τα διορθώσω όλα. Ειναι ΗΔΗ σκληρή δουλειά η ανάλυση δικών μου λαθών (ή και… σωστών) καθώς και η εξαντλητική διαύγαση του νέου αυτού φαινομένου που χτύπησε ΚΑΙ αθώα μπλογκ όπως το You Pay Your Crisis, και χτύπησε επίσης ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ σαν μοχθηρή λάσπη τον ΙΔΙΟ τον άνθρωπο που τιμά ΑΥΤΗ ΕΔΩ η ανάρτηση, δηλαδή το Λεωνίδα Βατικιώτη. Σε ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά δεν αναφέρθηκες, ούτε καν θεωρείς ότι έχουν σημασία. Για μένα ΕΧΟΥΝ όπως έχουν και για πολλούς άλλους. Εϊναι διαφορετικό θέμα. ΔΕΝ Είναι όσα λες (με τα οποία σχεδόν κατά το 95% του σχολίου σου αυτού… συμφωνώ).

     • Ουφ… δύο ενστάσεις Πάνθηρα…

      1) Οι μολότωφ που έπεσαν εκφράζουν αυτούς που τις έριξαν και καμιά συλλογική ευθύνη δεν υπάρχει, αλλά το θέμα ειναι και παραμένει ότι το ΚΚΕ εκείνη την μέρα διέπραξε ιστορική προδοσία και καμιά λογική ίσων αποστάσεων δεν θα την ξεπλύνει…

      Υπάρχει επίκτητη συλλογική ευθύνη στη μη-καταδίκη (όσων δεν καταδίκασαν), υπάρχει επίκτητη ευθύνη «σμήνους» που αποδέχτηκε το μύ8ο ότι ΔΕΝ έπεσαν πρώτα, καθώς και άλλα που ειναι ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
      ΒΑΡΕΘΗΚΑ…

      Όσον αφορά το ιντιμίντια, δικαίωμα σου να μην το γουστάρεις αλλά για μένα είναι ένα αναντικατάστατο μέσο αντιπληροφόρησης με όλες τις αδυναμίες του και στα στραβά του.

      ΔΕΝ διαφωνώ ότι είναι ένα πολύτιμο (όχι ακριβώς αναντικατάστατο) μέσο και ΟΛΑ όσα λες μετά.

      ΟΥΤΕ γουστάρω ΟΥΤΕ δεν γουστάρω το ιντυμήντια σαν ΣΥΝΟΛΟ. Δεν μου αρέσουν οι πολιτικές της συντακτικής επιτροπής. Η τρέχουσα μέθοδος και πολιτική λογοκρισίας σχολίων του είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ (τεχνικά) κι υπάρχουν νέες μέθοδοι, νέες πολιτικές καθώς κι ένα νέο λογισμικό που χρειάζεται ΒΕΛΤΙΩΣΗ.
      Τα «κρυμμένα» είναι ΑΘΛΙΑ μέθοδος (αν και καλύτερη από την πλήρη εξαφάνιση)….

      Επίσης το ιντυμήντια είδα ότι εκφράζει ΑΠΟΨΗ σαν σύνολο (η ΣΟ) οπότε δεν στέκουν και τα περί «μη συλλογικής ευθύνης». ΑΣΤΟ καλύτερα το θέμα… είναι για 10 συζητήσεις

  • Ομαδέον ΠΑΨΕ ΠΙΑ να σκούζεις σε όλο το Internet. ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΞΕΣ. Μπορεί τα συνωμοσιοπρακτορολογικά πρηχτρόνια της πορδής (ΠΔ) να έχουν ζαλίσει κάθε ανδρικό (ή και γυναικείο) μόριο στη χώρα, αλλά έχουν δίκιο σ’ ένα πράγμα:

   με βάση το αισθητικά απαίσιο blog σου, ένας γραφικός της ανώδυνης συμπτωματολογίας είσαι (ΔΝΤ, χρέος, ΕΛΕ-ΣυριζΟΛΕ, «κακός ΓΑΠ», «ανίκανοι πολιτικοί» και άγιος ο θεός), με διακοσμητική γαρνιτούρα από chomsky, graeber και ό,τι άλλο κατά καιρούς σου γυαλίσει ή είναι της μόδας. Αυτά για τους Πράσινους δεν ξέρω κατά πόσον ισχύουν, αλλά ΑΝ ισχύουν έστω και στο 50% είσαι για πολλά γέλια… Άντε, σου εύχομαι σύντομα να δίνεις μαθήματα διαδικτυακού «αναρχισμού» στην Επαναστατική Νεολαία Κουβέλη (γιατί όχι και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, εδώ που τα λέμε;)

   Επιφυλάσσομαι βέβαια κάπως, διότι οι εγωκεντρικοί συνωμοσιοπρακτορολόγοι δεν είναι και πολύ αξιόπιστες πηγές, κατά κανόνα.

   • Νάααατα μας…

    Εγώ «σκούζω σε όλο το ιντερνέτ» βρε ΗΛΙΘΙΕ?

    ή η ΠΔ εκμεταλλεύεται την κατάσταση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εξαπολύοντας τα σκατά της ΠΑΝΤΟΥ?
    σε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ αναρτήσεις?
    (που ξεκίνησε ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ στιγμή με ΕΙΔΙΚΟ στόχο εμένα διότι της μπήκα στο μάτι).

    Είσαι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ αλλά διαβασμένος ηλίθιος Γύπα (στόχω ξαναπεί).
    Και φυσικά δεν σε νοιάζει η σπίλωση κανενός (ούτε και των ΣΧΣ).
    Πρώτος στη λάσπη ήσουν ΑΝΕΚΑΘΕΝ (και στην όξυνση συγκρούσεων)

    Είμαι (και ήμουν) από τους ΠΙΟ ειλικρινείς σχολιαστές και τους βόθρους σου τους θεωρώ ΑΠΕΙΡΩΣ πιο καταστροφικούς από εκείνους των ΠΔιτών, διότι γίνονται και πιο εύκολα πιστευτοί.

    Καλά τα πας πάντως.

    Επιβεβαιώνεις όσα προσπάθησα να πω στον Πάνθηρα.

    ΠΟΛΥ λίγοι θα κάνουν τον κόπο να καταλάβουν.
    Ο ΟΓΚΟΣ των δεδομένων είναι βοηθός της λάσπης.
    Γι αυτό και τον αναλύω όμως.

    • Βρε δεν πας ν’ ασχοληθείς με τον «ΓΑΠ-ΔοΝηΤη» και άλλα τέτοια «χιουμοριστικά»-αποπροσανατολιστικά για βλαμμένους που έχεις στο φρικτό blog σου;

     • Σε ευχαριστώ Γύπα μου, κάθε… βιντεοκριτική και καλλιτεχνική κριτική δεκτή. :mrgreen:
      «φριχτό μπλογκ»
      «για βλαμμένουτ»
      «αποπροσανατολιστικά»

      Να προσθέσω τώρα και την… αξιόπιστη κριτική από την ΠΔ?

      «[αρχιγκεμπελίσκος Ομαδεόν] = από τις μεγαλύτερες γκανγκστερικές διαδικτυακές περσόνες, στο μεδούλι και στην υπηρεσία του σημερινού εκφυλισμού της «Αριστεράς» και αριστερή μπότα του συστήματος…»

      (Θα τα βάλουμε σε ειδικό «πακέτο Τεχνητής Νοημοσύνης» να τα γεννάει αυτομάτως…) :mrgreen:

      (Γύπες μπάτσοι και χαζοί
      και γουρούνια νεοναζί,
      μαζί κι οι περιεκτικοί,
      όλα τα καθάρματα μαζί)

      • Τι να κάνουμε Omadeon, «πολύ λίγοι θα καταλάβουν» τον ογκόλιθο (μετριοφροσύνης φαντάζομαι) που δηλώνει για τον εαυτό του «από τους πιο ειλικρινείς σχολιαστές».

       Και σε ποια λάσπη ήμουν ανέκαθεν πρώτος ρε καμμένε; Επειδή είπα (το προφανές) ότι ο Αναρμόδιος ονειρεύεται βλακωδώς «αμεσοδημοκρατικά», μη καπιταλιστικά… εθνικά κράτη; Διότι δε θυμάμαι να ήρθα άλλοτε σε αντιπαράθεση με σχολιαστή.

       • ΓΥΠα
        Αποδεδειγμένα, εγώ αναφέρθηκα σε ΟΓΚΟ πληροφορίας, ή ΟΓΚΟ δεδομένων.
        Τον οποίο (αποδεδειγμένα) πολύ λίγοι θα κάνουν τον κόπο να καταλάβουν.

        Επομένως το «πολύ λίγοι θα καταλάβουν» ΔΕΝ είχε καμμία σχέση με μετριοφροσύνη. ΟΚ?

        Τώρα… το πρόβλημα με το ψέμα ή τη λάσπη, ειναι απλό.
        Η προσπάθεια που απαιτείται για να καταρριφθεί ΕΝΑ ψέμα είναι ΠΟΛΛΕΣ φορές πιο μεγάλη
        και επίσης πολύ πιο κουραστική για τον αναγνώστη.
        Αυτός ειναι και ο λόγος που (γενικά) οι διάλογοι στο διαδίκτυο συχνά πάνε κατά διαόλου.

        Αλλά… ΓΙΑΤΙ να σε ενδιαφέρει ΕΣΕΝΑ αυτό?
        Εχεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ πολιτική άποψη, ιδεολογία ΚΑΙ ατζέντα που προωθείς.
        Σε βάρος οποιουδήποτε άλλου σταθεί εμπόδιο, βέβαια (ΕΣΤΩ και ελάχιστα).

        Σιγά μην ασχοληθώ μαζί σου καημένε μου…
        ΟΥΤΕ με το Φωτόπουλο θα είχα ασχοληθεί περισσότερο, αν δεν άρχιζε η ΠΔ τους λιβέλλους της, με αναδημοσιεύσεις σε δεκάδες μπλογκ, με επιθέσεις ΚΑΙ στο YouPayYourCrisis ΚΑΙ σε άλλους αργότερα, κλπ.

        Ορίστε και ΤΙ εξήγησε ο συνιστολόγος μου στην κ.κ.
        http://omadeon.wordpress.com/2012/01/26/omadeon/#comment-74873

        Και στο κάτω-κάτω της γραφής ΟΛΑ αυτά… βολεύουν.
        Σε αρκετούς, θα τους άρεσε ένα διαδίκτυο
        ΟΠΩΣ η πλατεία συντάγματος την 20η Οκτώβρη.
        ΕΣΕΙΣ με τις πέτρες και τα μολότωφ (η μία πλευρά)
        κι ΑΥΤΟΙ με τα κράνη και τα ρόπαλα (η άλλη)

 5. Εγώ πάντως σταματάω ΟΛΑ τα tweet για τους Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

  θα βάλουμε τη γάτα μας να κλαίει

 6. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ δήλωση του giorgis στο ιστολόγιο «Βαθύ Κόκκινο»
  (πρώτη, αμυδρή ανταπόκριση με ΗΘΟΣ)

  Ο/Η giorgis λέει:
  27/01/2012 στις 05:32
  Δυστυχώς η συζήτηση εδώ και καιρό έχει παρεκτραπεί, ίσως και με δικιά μας ανοχή. Σταματάει εδώ.
  Επίσης στην ιστοσελίδα μας κανένα κείμενο της Π.Δ δεν θα ξαναδημοσιευτεί και οι λόγοι είναι αυτονόητοι.

  Του απάντησα:

  Σε ευχαριστώ, φίλε giorgis.
  Εχω ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, συνήθως με ΜΗΔΑΜΙΝΗ συμπαράσταση.

  Εκανες μια δήλωση / απόφαση, που σε ΤΙΜΑ:

  …Επίσης στην ιστοσελίδα μας κανένα κείμενο της Π.Δ δεν θα ξαναδημοσιευτεί και οι λόγοι είναι αυτονόητοι.

  Επίτρεψέ μου, να κάνω όμως μια… αυτοκριτική +να αποδείξω ένα σημαντικό ψέμα, πριν κλείσουν τα σχόλια.

  1) Λόγω οργής ειπα μια χαζομάρα (άνθρωπος είμαι κι εγώ) που ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ. Επίσης ΔΕΝ αποτελεί «απειλή» το περί… μη-τουηταρίσματος αναρτήσεων. Τουητ-τουητ-τουητ… 3 πουλάκια κάθονταν και κελαηδούσαν. (χαχαχα) Δηλώνω πάντως ότι ΔΕΝ ισχύει αυτό, αφού η δήλωσή σου με ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ. Αν μάλιστα κάνει κι ο Δημήτρης Καζάκης παρόμοια δήλωση, θα συνεχίσω να κάνω ΚΑΙ για κείνον αυτό που έκανα πάντα. Να προωθώ ΟΛΕΣ τις αξιόλογες αναρτήσεις ΣΑΣ με ΚΑΘΕ τρόπο, κι ας είστε τσακωμένοι (ίσως) τιμώντας ΚΑΙ τους δύο εφόσον ακολουθείτε _αρχές_. Εύχομαι και η ένταση μεταξύ Βαθύ Κόκκινου και Καζάκη να μειωθεί και να μετατραπεί σε συμφιλίωση. Χρειάζεται ΚΟΠΟΣ γι’ αυτό, ίσως και με απομάκρυνση ατόμων που ακολουθούν ανέντιμες πρακτικές. Πάντως… αξίζει! 🙂
  Αλλά.. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακατόρθωτη, η συμφιλίωση. Π.χ. ο Σπύρος Μαρκέτος εκφράστηκε για το Δημήτρη (σε ιδιωτική επικοινωνία μαζί μου) ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ, παρόλο που… διαφωνεί πολιτικά μαζί του σε ΚΑΠΟΙΑ πράματα (όχι όλα). Και…Ρε γαμώτο… ΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΩ ότι αποκάλυψα «προσωπικά μυστικά»……
  ….στα τέτοια μου.
  ΔΕΝ το κάνω με κακό κίνητρο:
  ΖΗΤΑΩ αυτό που ζητάμε ΟΛΟΙ, εμείς του απλού λαού: E-NO-TH-TA.

  Το καλύτερο πάντως, θα είναι η «Σεισάχθεια» να δηλώσει ΕΠΙΣΗΜΑ ότι ΔΕΝ ανήκει πια στο ΕΠΑΜ διότι… μπερδεύει κόσμο, έτσι. Και να ξεκαθαρίσει και το Βαθύ κόκκινο αν ΟΝΤΩΣ ισχύουν ορισμένα… πράματα. Αλλιώς, θα φουντώσει μια ΠΟΛΥ μεγάλη ένταση ή παρεξήγηση, μεταξύ σας και του Καζάκη, που θα βλάψει πολύ τη λαϊκή ενότητα! Κι ΑΥΤΟ ακριβώς, (κατ’ εμέ) επιδίωξαν μερικοί… γνωστοί φανατικοί (ας μην επεκταθώ) που μεθόδευσαν διάφορα «φαινόμενα»…

  2) Κατηγορήθηκα, από τον ανώνυμο υβριστή μου «μπαφο-Ομαδεόν», (μεταξύ άλλων) ότι…

  Μπαφο-Ομαδεον λέει:
  27/01/2012 στις 00:55
  Το παίζεις ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ αλλα δε σου βγαίνει. Ξερεις ελληνικά χαφιέ;;; κανεις πως δε καταλαβες τι είπα;; δε μίλησα για την ανταλλαγή σου με το φωτόπουλο (καλά εκανες και την ανερτησες για να καταλάβουν όλοι τι σκουλήκι είσαι). ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που την εβγαλες δημοσια. Γκε γκε ιντερνετικέ χαφιέ;;; και μη μου το παίζεισ οτι δε καλαβαίνεις…

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (τεκμηρίωση ψεύδους):
  -Αν συγκρίνετε, μέηλ Φωτόπουλου με λιβέλλους (κλπ.)
  θα δείτε ότι η διεύθυνση του Τ.Φ. (που δημοσιοποίησα) ήταν ΗΔΗ δημόσια, και μάλιστα… ΙΔΙΑ με το δημόσιο μέηλ της Περιεκτικής Δημοκρατίας. Θα τη βρείτε και στο τέλος του… πακέτου λιβέλλων εδώ (της «Εφημερίδας Κάτω Ημαθίας»)

  http://xronika05.blogspot.com/2012/01/blog-post_8977.html
  (scroll down and… put the KOT down… to the END)
  (με 5 _άκρως_ συκοφαντικές αναφορές στο όνομα “Omadeon”, 2 στο YouPayYourCrisis, 12 στους… “Σχολιαστές”)

  [ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ]

  Δίκτυο για την Περιεκτική Δημοκρατία: http://www.inclusivedemocracy.org/pd

  Eπικοινωνία: peridimok@gmail.com

  Ευχαριστώ που ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ και για τη δήλωση (giorgis)
  -που θα βοηθήσει να ΜΗΝ υποστώ… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πετροπόλεμο, αν πάω στην… Κάτω Ημαθία! 🙂

  ΔΕΝ έχω τίποτε άλλο να προσθέσω.

 7. Μάλιστα. Φιάσκο μου μυρίζει…

  ο ‘ομαδέον’ έχει επιδοθεί σε ένα (υπερμηνιαίο πλέον) παραλήρημα βρίζοντας κι απαιτώντας (ακόμα και από παντελώς άσχετους με την υπόθεση)…να ‘απολογηθούν’ και να ‘ζητήσουν συγνώμη’ από τους Σχολιαστές…ενώ φαίνεται οτι αυτοί στην ουσία γραμμένο τον έχουν τον τύπο κανονικά, παρά την τιτάνια προσπάθεια για..απόσειση της λάσπης από αυτό το ‘έντιμο, πλουραλιστικό’, & συκοφαντημένο μπλογκ!

  Ε ας δώ και ξεχωριστή ανάρτηση στο μεταομαδέον (ή και στο regular) με θέμα τον πάνθηρα και τί στον κόσμο, θα βάλω το λατερνο-μπλοκ στα bookmarks.

  Αν και πιστεύω οτι ειδικά αυτο το quote θα έπρεπε να μπει bannerάκι στο ανανεωμένο ‘ομαντέον’, κι ακόμα καλύτερα, με συνοδεία μουσικούλα trance, εναλασσόμενα χρωματάκια κτλ :

  «Διάβασα ΟΛΑ τα σχόλιά μου σε ΑΥΤΗ τη συζήτηση. ΔΕΚΑΔΕΣ φορές και ξέρω Ουδεμία εμμονή υπήρξε, ψυχωσική ή άλλη, ΕΔΩ. «

  • @όποιος μπλέκει με τ’αναρχοπίτουρα
   (και μαλακίες τούμπανα…)
   Φυσικά παραπληροφορείς ασύστολα και ψεύδεσαι απολύτως ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ.

   ΕΕΕΕ… ΟΧΙ ρε φίλε, όχι «βρίζοντας και απαιτώντας», ΟΥΤΕ το ένα, ΟΥΤΕ το άλλο.

   Ισως είσαι «περιεκτικός», αλλά μπορεί να είσαι και φανατίλας του ΚΚΕ (διότι αυτό στηρίζει και στηρίζεται-από την ΠΔ).

   Η απάντησή μου είναι, ότι κάτι ελεεινοί προβοκάτορες και ζώα σαν κι εσένα, για λόγους… ειε μαλακίας είτε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ πολιτικής σκοπιμότητας, δημιουργούν ΟΛΑ τα προβλήματα παντού (ΚΑΙ εδώ). (κι οι δεύτεροι που δημιουργούν το πρόβλημα είναι κάτι… τρολ που επίσης ψεύδονται αποδεδειγμένα με κακό σκοπό).

   Οι πολυλογάδες σαν κι εμένα ενδέχεται επίσης να ενοχλούν λιγάκι, αλλά… όχι όταν το κατανοούν! 🙂

   Αντίθετα, υπάρχουν άτομα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΝΤΙΜΑ στο διαδίκτυο, όπως ο Μεσογειακός Πειρατής, η κ.κ., ακόμη και ο αναρχικός Πάνθηρας που δεν έχει δείξει ΠΟΥΘΕΝΑ ανεντιμότητα (παρά τις διαφωνίες μου, κλπ.), ο Θράκας Αναρμόδιος, κι ένα σωρό άλλοι, που ΑΥΤΟΙ έχουν ΚΑΘΕ δικαίωμα να μου «την πουν» για τα δικά μου λάθη.

   Αλλά… ΟΧΙ εσύ, ανώνυμε λασπολόγε – πληροφοριο-χαλαστή.
   Φυσικά έχει δίκιο σε ορισμένα ο Φωτόπουλος. ΕΣΥ είσαι ένα παράδειγμα.
   Ο ΙΔΙΟΣ ο Φωτόπουλος ειναι… άλλο παράδειγμα (παρά την… επωνυμία του).

   Το αν ή όχι οι ΣΧΣ με έχουν «γραμμένο» είναι άλλο θέμα.
   Είσαι ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ που δικαιούται να εκφέρει γνώμη επ’ αυτού.
   ΑΛΛΟΙ έχουν εκφέρει ΗΔΗ εντελώς ΑΝΤΙΘΕΤΗ γνώμη (αρκετοί που είναι ΚΑΙ δραστήρια μέλη εδώ).
   Αλλά… ας το αφήσουμε αυτό.

   Ετοιμαστείτε για ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ αντιδράσεις άλλων «θυμάτων» της; ΠΔ που θα της επιβάλλουν ΕΜΠΑΡΓΚΟ.
   (και χωρίς πολλά λόγια).

   Στο μεταξύ, ΔΥΟ κριτικές μου (στα αγγλικά) για ορισμένα απαράδεκτα του Τ.Φ. εμφανίστηκαν σε ξένα σάητ με εξέχουσα θέση. (Ας νομίζει ότι είμαι πράκτορας, κακό δικό του κάνει).

   Η παρενόχληση που θα ακολουθήσει ΑΥΤΟ το σχόλιο είναι πιθανή, σχεδόν δεδομένη…
   Αν ΔΕΝ΅απαντηθεί, θα απαντηθεί ΟΛΗ μαζί μετά.

   Τέλος, δεν υπάρχει πρόβλημα αν όντως σας κούρασα λίγο. Κάθε κριτική δεκτή από καλοπροαίρετους.


 8. ΚΑΖΑΚΗΣ. ΝΑΖΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
  Μεταφορτώθηκε από το χρήστη pcrepair592 την 30 Δεκ 2011
  ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
  .
  Σχετικό βιβλίο (2010, Dr. Rath Health Foundation) για ΝΟΜΙΜΟ κατέβασμα :
  http://www.relay-of-life.org/nazi-roots/chapter.html
  The Nazi Roots of the ‘Brussels EU’

 9. Τουλάχιστον ο πάνθηρας, μέσα στον απύθμενο ‘αντιεξουσιαστικό’ κρετινισμό του, κωδικοποιεί για άλλη μια φορά το ‘βαρύ κατηγορητήριο’ κατά της ΠΔ : «όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη κρίση έγραψαν στα τέτοια τους τον Φωτόπουλο μετά την υποστήριξη του σε ΚΚΕ, σε τριτοκοσμικούς δικτάτορες και την εμέτικη επίθεση του σε ιντιμίντια και διαδικτυακή ανωνυμία.»
  Ο άνθρωπος το λέει ξεκάθαρα: απευθύνομαι σε ανεγκέφαλους αναρχοχαρούμενους.
  Εσύ που ακριβώς κολλάς?
  Οι δικές σου θέσεις πάνω σ’αυτά είναι…κυμαινόμενες (να το πούμε κομψά), ανάλογα με την ώρα, το ιστολόγιο, το τί λένε τα φιλαράκια σου, το τί κουμπιά έχεις πάρει κτλ (χαρακτηριστικοί οι αρχικοί ενθουσιώδεις έπαινοι για το άρθρο του ΔΤ για το δίκτυο ιντιμίντια…που σε διάστημα μιας ημέρας αντικαταστάθηκαν από κατηγορίες για ‘συκοφαντικό κείμενο γεμάτο τρύπες και διαστρεβλώσεις’ – κι άντε να βγάλεις άκρη).
  Το γεγονός βέβαια οτι δεν ξέρεις τί σου γίνεται δεν σε εμπόδισε απ’το να επιδοθείς σε ένα συνεχές υβρεολόγιο με σκοπό (όπως και δεσμεύτηκες) να πατάξεις τις ‘κατσαρίδες της ΠΔ όπου τους δεις’, ενώ κατά τη διαδικασία τα σκάγια παίρναν και τον κάθε άσχετο που δέ σου γυάλισε καλά ή δεν απετάχθη ρητά…’τις δυνάμεις του σκότους’ (δηλαδή…τον Φωτόπουλο & την ΠΔ).
  Άδικο έχουν που σε βρίζουν δηλαδή οι άνθρωποι κι εσένα και την σιχαμερή κλίκα σου τη στιγμή που ενώ ο ίδιος δεν ξέρεις που πατάς και πού πηγαίνεις (κι ενώ ακόμα κι αυτοί οι ίδιοι οι ΣΧΣ σε θεωρούν σούργελο), συνεχίζεις την επίθεση κατά του Φωτόπουλου, επιδιώκοντας μάλιστα και…διεθνοποίηση του ζητήματος(!!).

  Θα πρότεινα αποχή 2 εβδομάδων απ’το χαζοκούτι μπας και κάνεις καμμιά…αυτο-διαύγαση και ξελαμπικάρεις, αλλά φοβάμαι οτι μιλάμε για ανίατη περίπτωση καψίματος. (εκείνο το φασισταριό βέβαια, ο συνιστολόγος σου με τις προχώ αμερικανιές είναι άλλη περίπτωση ‘αγωνισταρά’ πάλι…)

  • συνεχές υβρεολόγιο

   ΜΥΘΟΣ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ψέμα. ΠΟΙΟ συνεχές υβρεολόγιο? Εχεις καν ΔΙΑΒΑΣΕΙ τη συζήτηση?

   κατά τη διαδικασία τα σκάγια παίρναν και τον κάθε άσχετο που δέ σου γυάλισε καλά ή δεν απετάχθη ρητά…’τις δυνάμεις του σκότους’ (δηλαδή…τον Φωτόπουλο & την ΠΔ).

   ΕΝΤΕΛΩΣ μυθομανιακή ψευδολογία ΑΠΟ-ΔΕ-ΔΕΙ-ΓΜΕ-ΝΗ.

   Σύντομα θα καταλάβετε, εσύ και η αηδιαστική σου φάρα, ΤΙ σημαίνει «απόδειξη».

   Βιάζεσαι πολύ.
   Ε, ΔΕΝ σου έκατσε καλά που η ΠΔ σαν ΣΥΝΟΛΟ πήρε τον ΜΠΟΥΛΟ από το «Βαθύ Κόκκινο», με ρητή δέσμευση ότι ΔΕΝ θα ξανα-φιλοξενήσει αναρτήσεις τους., οπότε θες να σκεπάσεις την ήττα τους με λάσπη και θόρυβο.

   Γιατί είστε ΤΟΣΟ πολύ ζώα μερικοί-μερικοί?
   Γιατί βιάζεστε ΤΟΣΟ πολύ να σπρώξετε τους ΒΟΘΡΟΥΣ που έχετε στα κεφάλια σας, και μετά παραπονείστε όταν οι άλλοι σας βρίζουν

   Εσύ δηλαδή, ΔΕΝ με έβρισες τώρα? ΔΕΝ με συκοφάντησες με κάθε τρόπο?

   ΤΙ θες από μένα?
   /
   ΝΑ σου δώσω και λογαριασμό επειδή όταν ρίχνω ΠΡΩΤΗ ματιά σε κείμενο δεν έχω ιδια άποψη με εκείνη που αποκτώ μέσω διαβάσματος? ΟΥΣΤ από δω χάμου.

 10. «Ο άνθρωπος το λέει ξεκάθαρα: απευθύνομαι σε ανεγκέφαλους αναρχοχαρούμενους.»
  Που ακριβως κολλαει το παραπανω , με το παρακατω:
  “όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη κρίση έγραψαν στα τέτοια τους τον Φωτόπουλο μετά την υποστήριξη του σε ΚΚΕ, σε τριτοκοσμικούς δικτάτορες και την εμέτικη επίθεση του σε ιντιμίντια και διαδικτυακή ανωνυμία.”

  Οποιος δεν παθαινει ιδεολογικο blackout με τις δηλωσεις του περισσου ή τους λατρεμενους δικτατορες των κκεδων ,ειναι αναρχοχαρουμενος ανεγκεφαλος;
  Φαινεται πως οι αναρχικοι εχουν γινει εκτος απο εφιαλτης του κρατους(οι φυλακες ειναι γεματες και το μπουζουριασμα γινεται για ασημαντη αφορμη),ιδιαιτερα ενοχλητικοι και στην κεντρικη επιτροπη του περισσου.Εντελως αναμενομενο,μονο που δεν ζουμε πλεον στην εποχη που μεσουρανουσε η ΚΝΕ.

 11. Ομαντεονάκο τα θυμάσαι αυτά κοριτσάκι μου ;

  Αφού ο Ομμμαδεον υποτίθεται ότι έχει το δικαίωμα να μποϋκοτάρει και να προωθεί το μποϋκοτάρισμα των Ισραηλινών προιόντων και ως συνέπεια να δημιουργεί οικονομική δυσχέρια στους Ισραηλινούς πολίτες (που πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι ΚΑΙ από αυτούς που ο Ομμμαδεον υποτίθεται ότι αγαπάει όπως ο Gideon Levy), τότε γιατί να μην είναι λογικό να θέλω και εγώ να μποϋκοτάρω τις επαγγελματικές υπηρεσίες του μαλάκα Oμαδεον;;;;;; Το να μποϋκοτάρω τις επαγγελματικές υπηρεσίες του Ομμμαδεον, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι είμαι φίλος των Ναζί. Απλά σημαίνει ότι είμαι ενάντια στον Omadeon που μποϋκοτάρει το Ισραήλ.

  Αυτός που διαφημίζει και προωθεί μαζική οικονομική καταστροφή σε μία χώρα, σε μία ολική κοινωνία, σε ένα πληθυσμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που το 25% αυτών είναι και Άραβες και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι – ΑΥΤΟΣ ο «άνθρωπος» αξίζει να του γίνει οικονομικό μποϋκοτάρισμα για να πάρει μία γεύση του τι ακριβώς σημαίνει οικονομική καταπίεση.

  Γι’ αυτό λοιπόν, μην προσφέρετε δουλειά στον Omadeon. Προσωπικές λεπτομέρειες για το ποιά είναι η πραγματική ταυτότητα του Ομαδεον δεν υπάρχουν σε αυτό το μπλογκ. Όποιος ενδιαφέρεται να βρει αυτές τις λεπτομέρειες είναι πολύ ευκολο με το Google.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s