2 Περιπτώσεις «χαζοσυγκρούσεων» – Γιατί άραγε συμβαίνουν;

Σχολιάζει ο Παύλος

Αλίευσα δύο περιπτώσεις «χαζοσυγκρούσεων» από την παγκόσμια ειδησεογραφία. Άν για μας, τους εξωτερικούς παρατηρητές,  έχουν κάτι το ακατανόητο, είναι όμως προφανές ότι για τους συμμετέχοντες σε αυτές, διακυβεύονται κάποια πράγματα που τα θεωρούν σημαντικά. Άραγε, ποιά είναι αυτά; Γενικότερα, γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος με τέτοιες «χαζοσυγκρούσεις»;

Οι περιπτώσεις που παραθέτω, θα παρατηρήσετε ότι είναι αντρικού γένους. Έτσι θυμήθηκα τη θεωρία ενός ανθρωπολόγου, που υποστήριζε ότι. τουλάχιστον, τέτοιας κλίμακας χαζο – μικροσυγκρούσεις είναι αποτέλεσμα της τεστοστερόνης (της ανδρικής ορμόνης, που έχει και επιθετικές ιδιότητες).

Εσείς τι λέτε;

1η περίπτωση:


Το σερφ δεν είναι απλή υπόθεση. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς έμπειρους σέρφερ να τρυπώνουν μέσα στα θεόρατα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, ύψους ακόμη και 10 μέτρων, για να πειστεί ότι δεν ανήκει στα χαλαρά σπορ: μια λάθος κίνηση και η θάλασσα μετατρέπεται σε κλάσματα δευτερολέπτου σε υδάτινο τάφο. Από καιρού εις καιρόν, ωστόσο, η ξηρά μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους σέρφερ.
Πόσω μάλλον αν πρόκειται για τις εξωτικές αμμουδιές των νησιών της Χαβάης και ο σέρφερ δεν είναι Χαβανέζος, αλλά Βραζιλιάνος.
Η κατάρα του τοπικισμού, ένας άγραφος πλην απαράβατος κανόνας στον κόσμο του σερφ παγκοσμίως, έχει πέσει πιο βαριά από ποτέ επάνω στη Βόρεια Ακτή. Δεν ήταν πάντα τόσο τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ ντόπιων και ξένων σε αυτό το μικρό αλλά θεαματικό κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστό και ως Μέκκα του σερφ χάρις στα θεαματικά, καλοσχηματισμένα κύματα. Με την άφιξη όμως, τους τελευταίους χειμώνες, νέων δραστήριων σέρφερ από τη Βραζιλία έχει σημάνει ένα είδος φυλετικού πολέμου. Οι άγριοι ξυλοδαρμοί – ενίοτε και μέχρι αναισθησίας – έχουν καταντήσει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και συνήθως τα πλημμελήματα βαρύνουν και τις δύο πλευρές: «έλλειψη σεβασμού» και «απαράδεκτες» παραβιάσεις, όπως το να επιχειρήσει κάποιος σέρφερ να «πιάσει λάθος κύμα», κύμα που «ανήκει» σε άλλον.
Ορισμένες φορές, η διαμάχη ξεφεύγει από τα όρια, παίρνει μορφή βεντέτας και η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι παραχωρούν τη θέση τους σε βανδαλισμούς αυτοκινήτων, καταστροφή πολύτιμων σανίδων, σπασμένες μύτες και δόντια… «Ενδεχομένως ένας Βραζιλιάνος να κάνει κάποιο λάθος στο νερό ή η συμπεριφορά του να είναι κάπως επιθετική. Ισως πάλι να μην έχει κάνει και τίποτα. Δεν έχει σημασία: θα τιμωρηθεί», εξηγεί ο Εντισον ντε Πάουλα που ούτε γεννήθηκε ούτε μεγάλωσε στη Βόρεια Ακτή του νησιού Οάχου, στη Χαβάη, αλλά σε κάποια μακρινή παραλία της Βραζιλίας. «Υπάρχουν Χαβανέζοι, οι οποίοι αν εντοπίσουν κάποιον να αρπάζει ένα κύμα που προοριζόταν για δικό τους φίλο, τον τραβούν στην ακτή και τον χτυπούν. Στη συνέχεια τον προειδοποιούν να τα μαζέψει και να φύγει από τη Βόρεια Ακτή και φυσικά να μην επιστρέψει ποτέ ξανά», προσθέτει.
ΠΑΛΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ. Για πολλά χρόνια η ευρύτερη κοινωνία του σερφ δεν είχε ιδέα για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χαβανέζων σέρφερ και των λατινοαμερικανών συναδέλφων τους∙ έως το 2007 και το Pipeline Masters, έναν διαγωνισμό μεταξύ επαγγελματιών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Τότε χρειάστηκε για πρώτη φορά η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να φυγαδεύσει τους βραζιλιάνους σέρφερ που είχαν πάρει στο κατόπι οι Χαβανέζοι. Ολα άρχισαν από έναν καβγά μεταξύ του λατινοαμερικανού Νέκο Πανταράτζ και του χαβανέζου Σάνι Γκαρσία μέσα στη θάλασσα. Οι μπουνιές, οι κλωτσιές και η έντονη λογομαχία συνεχίστηκαν και στη στεριά. Γρήγορα ενεπλάκησαν δεκάδες ντόπιοι και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.
Εκτοτε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες τέτοιες φασαρίες έχουν εκτυλιχθεί εντός κι εκτός θαλάσσης. Η αστυνομία δεν κρατάει αρχείο και οι ντόπιοι έχουν χάσει τον λογαριασμό. Καθώς όμως μια νέα σεζόν αρχίζει δεκάδες βίντεο θα κατακλύσουν το YouTube και ακόμη περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες θα παρακολουθήσουν από κοντά τον παράδεισό τους να απειλείται από μια υφέρπουσα ξενοφοβία.
2η περίπτωση:

Ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι μοναχοί συνεπλάκησαν μέσα στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όταν οι μεν κατηγόρησαν τους δε για παραβίαση των αυστηρά καθορισμένων χώρων αρμοδιότητας μέσα στο Ναό. Οι μοναχοί άρχισαν να λογομαχούν για τις περιοχές που μπορούν να καθαρίσουν. Μάλιστα πολλοί πήραν τις σκούπες τους και άρχισαν να τις πετούν ο ένας στον άλλον. Αφορμή ήταν το καθάρισμα του Ναού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων που είναι σε λίγες ημέρες, διότι στη Βηθλεέμ εορτάζονται με το παλαιό (ιουλιανό) ημερολόγιο.

Στα επεισόδια επενέβη η παλαιστινιακή αστυνομία, η οποία μπήκε μέσα στο Ναό με γκλομπ για να επιβάλει την τάξη.

Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν – η παλαιστινιακή αστυνομία λέει ότι γίνονται κάθε χρόνο – ενώ συμπλοκές σημειώνονται και το Πάσχα στο Ναό της Αναστάσεως, στην Ιερουσαλήμ.

Το Ναό πάνω από το σημείο όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός, μοιράζονται Ελληνορθόδοξοι, Καθολικοί και Αρμένιοι αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς για το τι μπορεί να κάνει κάθε ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων που μπορεί να επισκευάσει ή ακόμα να καθαρίσει.

Όπως επισημαίνει το Associated Press, οι διαφωνίες των τριών πλευρών για το ποιος θα πληρώσει για τις αναγκαίες επισκευές στο εσωτερικό, καθυστερούσαν επί χρόνια τα απαιτούμενα έργα, με επακόλουθο ο Ναός να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή κατάφερε να βρει σημείο συμφωνίας και έτσι τα έργα στην οροφή θα αρχίσουν μέσα στο 2012.

5 σκέψεις σχετικά με το “2 Περιπτώσεις «χαζοσυγκρούσεων» – Γιατί άραγε συμβαίνουν;

  1. Εεε, τώρα… Δεν μπορείς να «πιάνεις λάθος κύμα» και να μένει αναπάντητο!!! Οπότε: Ή το δίνεις από την αρχή σε όποιον «ανήκει» και ξεμπερδεύεις χωρίς πολλά πολλά, ή δεν το «πιάνεις» καθόλου ή, αν το «πιάσεις», δέχεσαι τις απαντήσεις – και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!!!

    Η τεστοστερόνη;;; Χμμ… Δεν ξέρω, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ στις παραπάνω περιπτώσεις (της ανάρτησής σου εννοώ) να «πλακώνονται» γυναίκες!!! Εγώ πάντως γέλασα και με τις δύο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s