Οδηγίες πληρωμής Λογαριασμού ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι 2 : τα νεώτερα. 9 νέα σημεία που πρέπει να προσέξoυμε ή να γνωρίζουμε (ενημέρωση 12-11-2011). Με απλά λόγια.

BlackMediterraneanPirate   14-11-2011   (12-11-2011)  

short  link      wp.me/pPn6Y-bfS

Νέα Ενημέρωση: 17:06 (στο τέλος της ανάρτησης / προσθήκη πολύ καλού ενημερωτικού/ νομικού φυλλαδίου της ΜΗΧΑΝΗΣ σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τη σχέση μας με τη ΔΕΗ και για το πώς αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από το νομικό οπλοστάσιο του κράτους το ζήτημα της “αυθαίρετης” επανασύνδεσης του ρεύματος).

Είναι πλέον πολλοί οι δήμαρχοι-δήμοι που δραστηριοποιούνται σχετικά στη χώρα, με σκοπό να συμβουλέψουν σωστά τους δημότες, πώς να αντιμετωπίσουν το αβάσταχτο χαράτσι,

που έχει πια καταφθάσει και είμαστε όλοι μας πανικόβλητοι >>>

-μιας και δεν έχουμε να το πληρώσουμε, αφού, ήδη, ούτε τον απλό λογαριασμό της ΔΕΗ δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε- πολλοί από εμάς τον κατέβαλλαν με διακανονισμό & δόσεις και με μεγάλη δυσκολία, εδώ και καιρό

-πνιγόμαστε από την αδικία, μιας και το μέτρο είναι άκρως αντισυνταγματικό, όπως έχουν αποφανθεί και μας έχουν ενημερώσει εδώ και καιρό διαπρεπείς Συνταγματολόγοι, Καθηγητές σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας.

* Είναι πολλοί, επίσης, οι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι * κοινοτάρχες χωριών που «κοιμούνται όρθιοι» και δεν ασχολούνται με το θέμα, δεν κάνουν τίποτα, περιμένοντας απ΄τον απλό κόσμο να δράσει: ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τους δημότες!

Γι΄αυτό τους εκλέξαμε!

Γι΄αυτό τους πληρώνουμε!

Όχι μόνο δεν  έχουμε να πληρώσουμε το χαράτσι, πια δεν έχουμε χρήματα ούτε για το φαγητό μας.

Αύριο μπορεί να μας βάλουν νέο χαράτσι (κάποια νέα εφεύρεση φόρου- φόρο οξυγόνου, ίσως…) στο λογαριασμό του νερού:

αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα!

Το ρεύμα, όπως και το νερό, είναι στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά.

Δεν έχουν το δικαίωμα να μας επιβάλλουν τέτοιους απαράδεκτους φόρους μέσα στους ήδη δυσβάσταχτους και αυξημένους λογαριασμούς των στοιχειωδών κοινωνικών αγαθών!

Α-Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ε-Κ-Τ-Ο-Ι !

Τα ίδια έκαναν και στο Εκουαδόρ με το ΔΝΤ και με παρόμοιους ύπουλους τρόπους…

ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ  (11-11-2011) >>>

1. Έχουν ήδη γίνει προσφυγές που εκδικάζονται στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

Μέχρι την εκδίκασή τους και τη δικαστική απόφαση ότι το εν λόγω μέτρο είναι όντως αντισυνταγματικό, έχει γίνει παράκληση από δημάρχους στη ΔΕΗ, να μην διακοπεί καμία παροχή (απλήρωτου) ρεύματος. Η ΔΕΗ δεν έχει απαντήσει σχετικά.

 

 

2. Τη Δευτέρα  14-11-2011 (σημερα) συνεδριάζουν οι δήμαρχοι του Νομού Αττικής για να αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο αντισυνταγματικό & αντικοινωνικό μέτρο και, συνεπώς, με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν να βοηθήσουν-συμβουλέψουν τους δημότες τους να χειριστούν το εν λόγω μεγάλο πρόβλημα.

 

 

3. Στο ακόλουθο τηλέφωνο, μαζεύουν  υπογραφές με σκοπό την ομαδική προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενάντια στο -κατά γενική ομολογία- αντισυνταγματικό αυτό μέτρο που μας επιβληθεί :

210-6810586

 

 

4. Μην ακούτε τις εξυπνάδες που λέει ο καθένας.

Δεν ισχύει τίποτα, δυστυχώς.

Ούτε πληρωμή μόνο του ρεύματος σε ΑΤΜ, ούτε στο Παρακαταθηκών & Δανείων (δεν δέχεται).

Αν δεν το πληρώσετε θα σας το κόψουν, γιατί ποιος ξέρει με ποιόν τρόπο θα εκβιαστούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ για να το κάνουν. Ξέρουμε όλοι τι παίζει με την «εφεδρεία» και τις λοιπές ρουφιανιές ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους αυτή την εποχή…

Αν σας το κόψουν, ο μόνος τρόπος επαναφοράς είναι:

Παράνομη επανασύνδεση (δεν προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο∙ αν σας το κόψουν, κάντε ότι νομίζετε) , μετά το χαράτσι περνάει στην Εφορία και κανονίζεται από εκεί.

Αλλά δεν θα γλιτώσετε, γιατί σύντομα θα καταφτάσει η επόμενη δόση με τον επόμενο φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ.

***Μάλιστα, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το χαράτσι ακινήτων κάθε χρόνο και δη αυξανόμενο! ***

 

 

5. Για να αποφύγετε κόψιμο ρεύματος από υπάλληλο, θα πρέπει:

Α. το ρολόι της ΔΕΗ να είναι μέσα στην αυλή σας ή στο σπίτι, οπότε χρειάζεται ένταλμα Εισαγγελέα για να μπει, αν βρει κλειστή την πόρτα σας.

Β. αν το ρολόι της ΔΕΗ είναι στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο μπροστά απ΄ το σπίτι ή σε ανοιχτή και προσβάσιμη αυλή χωρίς μάντρα ή καγκελόπορτα, φροντίστε να είναι κλεισμένο μέσα σε κουτί (από τούβλα ή ξύλινο), κλειδωμένο με λουκέτο. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος της ΔΕΗ ή οι εξωτερικοί εργολάβοι-συνεργαζόμενα με τη ΔΕΗ ειδικά συνεργεία (που έχουν αναλάβει παρόμοια προδοτική ρουφιανο-εργασία), χρειάζονται ένταλμα Εισαγγελέα για να ανοίξουν το εν λόγω κουτί (με το λουκετάκι).

 

 

6. Αν σας κόψουν το ρεύμα

(δείτε παρακάτω και το πολύ καλό ενημερωτικό/ νομικό φυλλάδιο της ΜΗΧΑΝΗΣ, που παραθέτουμε, σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τη σχέση μας με τη ΔΕΗ και για το πώς αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από το νομικό οπλοστάσιο του κράτους το ζήτημα της “αυθαίρετης” επανασύνδεσης του ρεύματος)

Α. φωνάξτε έναν τεχνικό, τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς σας ή κάποιον φίλο που ξέρει από ηλεκτρ. ρεύμα (μην κάνετε πειράματα και αλχημείες μόνοι σας, αν είσαστε άσχετοι & δεν έχετε ξανα-ασχοληθεί με τέτοια πράγματα) και ρίξτε μια ματιά στην ακόλουθη ανάρτηση, που περιλαμβάνει οδηγίες

>>>

http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com/2011/10/blog-post_26.html

Β. ειδοποιήστε τις ομάδες «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας να ξηγηθούν

Γ. ειδοποιήστε την «Ανοιχτή Συνέλευση των Κατοίκων» της περιοχής σας (μπορεί να μην έχετε ασχοληθεί, αλλά ναι υπάρχουν «Ανοιχτές Συνελεύσεις Κατοίκων» στις περισσότερες περιοχές / συνοικίες πόλεων, ακόμα και σε κωμοπόλεις & χωριά) και θα σας συμβουλέψουν.

Ή, ενημερωθείτε αν δραστηριοποιούνται και άλλες συλλογικότητες στην περιοχή σας.

Δ. Κάντε ένα τηλέφωνα στα γραφεία του Δήμου της περιοχής σας κι ενημερωθείτε πώς έχουν δραστηριοποιηθεί σχετικά με το θέμα αυτό (λογικά, αυτά τα τηλέφωνα-ενημερώσεις, θα πρέπει να τα κάνετε νωρίτερα∙ μην αδιαφορείτε και τρέχετε τελευταία στιγμή σαν τους παλαβούς)

Ε. Πάρτε τηλέφωνο τα κανάλια και ξεμπροστιάστε. Δυστυχώς, στη χώρα που ζούμε, με το χάλι που επικρατεί κι επικρατούσε πάντα, αυτός είναι (και πάντα ήταν, τα τελευταία χρόνια) ένας απ΄ τους πιο γρήγορους τρόπους για να κάνετε τις δουλειές σας. Τα μικρότερα κανάλια που ξεμπροστιάζουν, εννοείται, όχι τα μεγάλα που δεν ενδιαφέρονται και είναι κατευθυνόμενα. Ανεξάρτητα απ΄τα πολιτικά σας πιστεύω, τα κανάλια που βοηθούν τον πολίτη και στέκονται κοντά του είναι κυρίως τα: Kontra Channel, Extra-3, Blue Sky.

Ναι, γνωρίζουμε, έχετε δίκιο: τα κανάλια αυτά είναι κυρίως δεξιών αντιλήψεων, έως και ΛΑΟΣ. Έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε; Μήπως τον 902 που απολύει τους εργαζομένους του; Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, μην τα κοιτάτε αυτά. Είτε δεξιοί, είτε αριστεροί, σε όλους θα κοπεί το ρεύμα. Δώστε, κυρίως, έμφαση στο άτομο του κάθε δημοσιογράφου, παρατηρήστε ποιός μπορεί να το κάνει θέμα κι απευθυνθείτε κυρίως εκεί.

 

 

7. Τσεκάρετε πιθανότητες επιστροφής πληρωμής αν είσαστε άνεργος/η με απόδειξη (!!!) ή ΑΜΕΑ. Αλλά και πάλι θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό, να μαζέψετε χαρτούρα, να στηθείτε σε ατελείωτες γραφειοκρατικές ουρές και ποιος ξέρει πότε και αν θα σας επιστρέψουν τα χρήματα, αν σας τα επιστρέψουν.

Εδώ ακούστηκε ότι ο Κων. Αγγελόπουλος (αδερφός του Θόδωρου & κουνιάδος της γνωστής Γιάννας) έδωσε 35 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ για τους σεισμόπληκτους της Ηλείας, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ εκεί και τα ζητάει πίσω,

πιστεύετε, λοιπόν, ότι θα επιστρέψουν σ΄ εσάς το αντίτιμο του χαρατσίου ;;;

Εμπιστεύεστε το αδηφάγο κράτος που μας χτυπάει αλύπητα ;

 

 

8. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ,  Κ. Αιβαλιώτης, δεσμεύτηκε μπροστά σε δραστηριοποιημένους εκπροσώπους του «Κινήματος των Δημάρχων κόντρα στο χαράτσι ακινήτων» στην εκπομπή του Kontra Channel  «Ο ιστός της Αράχνης»  ( Παρασκευή  11-11-2011, ώρα 00:00-02:00 ) ότι θα θέσει επερώτηση στη Βουλή και θα πιέσει σχετικά.

Δεν μας νοιάζει ποιός εκπρόσωπος-βουλευτής και  ποιανού κόμματος θα το κάνει: ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ! ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ, ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ!

Τι κάνουν; Κοιμούνται;

Δεν βλέπουν ότι δεν την παλεύουμε άλλο;

Τι περιμένουν;

Να δουν το συμμαθητή του παιδιού τους ή το παιδί του γείτονά τους να λιποθυμάει απ΄ την ασιτία για να το καταλάβουν;

 

 

9. Λάβαμε το εξής νέο, από τον αγαπητό φίλο «az»

(13/11/2011 στις 12:37 ΠΜ ).

Το εξής (δεν έχει,όμως, ακόμα διασταυρωθεί)

>>>

Πειρατη κανε αν θες update το παρακατω.Μαλλον η ΔΕΗ αλλαξε σταση(στο μπλογκ εχει και φωτο του λογαριασμου).

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΑΤΜ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ.

ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ …ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ !!

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ -ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ- ΚΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ “ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ”, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ Α+Β ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ Γ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ!

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ …
ΣΥΝΙΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ -ΒΛΕΠΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΓΚΟΥΜΕΝΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ!

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ!
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ-ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ!
Η ΜΑΖΙΚΗ -ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ- ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΑ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ
http://protobouliatoumpas.blogspot.com/2011/11/blog-post_220.html

 

 

*Δυστυχώς δεν έχουμε διασταυρώσει ακόμα τί παίχτηκε εκεί. Θα έρθουμε σ΄επαφή με το συγκεκριμένο blog και θα σας ενημερώσουμε.

 

 

**Για νεώτερα, τσεκάρετε (όποτε το θυμάστε) το τελευταίο σχόλιο της παρούσας ανάρτησης ή της ακόλουθης (η σχετική προηγούμενή μας ανάρτηση-θα τη βρείτε στην αμέσως επόμενη παράγραφο). Θα ενημερώνουμε κι εκεί. Αν υπάρξουν πολλά νεώτερα, θα δείτε σύντομα νέα ανάρτηση με τον αριθμό (3).

 

 

***Αναμένουμε απόψε τι αποφάσισαν οι Δήμαρχοι της Αττικής.

Πάντως, είναι πάρα πολλοί πια οι Δήμαρχοι που δραστηριοποιούνται σχετικά, σε όλη τη χώρα. Κάθε μέρα και περισσότεροι.

 

 


—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

 

Δείτε αν μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες κι εδώ, όσοι δεν το έχετε διαβάσει

Οδηγίες πληρωμής Λογαριασμού ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι (από ΔΕΗΤΖΗΣ ΔΕΗ® http://deitzis.blogspot.com). Τί πρέπει να ξέρετε για να γλιτώσετε πιθανή διακοπή ρεύματος από (αναγκασμένο) υπάλληλο της ΔΕΗ. Επίσης: το δικαίωμα προσφυγής στο ΣτΕ.-Η άποψη των “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” & η ισχύουσα νομοθεσία.

BlackMediterraneanPirate   24-10-2011  

short  link   wp.me/pPn6Y-aVT

Ενημέρωση: 26-10-2011  17:30 (“Η άποψη των “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” και η ισχύουσα νομοθεσία”>>στο τέλος της ανάρτησης)

Αυτά είναι τα θέματα που συγκεντρώσαμε σχετικά με το περίφημο χαράτσι ακινήτων και την πιθανή αποφυγή πληρωμής του.

Πιστεύουμε να καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια άκρη… >>>

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

Νέα σχετικά άρθρα που βρήκαμε. Δείτε αν σας ενδιαφέρει κάτι. Ενημερωθείτε τί παίζει στους υπόλοιπους δήμους & διεκδικήστε τα δικαιώματά σας

 

 

*** 27-10-2011

Άρχισαν οι προσφυγές κατά του νέου φόρου

Η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital». Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή του νέου τέλους, που στην ουσία πρόκειται για νέο φόρο, αντίκειται σε μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου…

Πηγές: ithominews.blogspot.com & www.palo.gr  ( http://www.palo.gr/cluster/blogs/koinonia-nea/641/?clid=3343240 )

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

 

 

Προσφυγή για το τέλος ακινήτων στο Συμβούλιο Επικρατείας

Ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα και παραβίαση δικαιωμάτων του ανθρώπου

Με αγωγές απαντούν οι φορολογούμενοι στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το σωματείο «Eλληνες Φορολογούμενοι», μεμονωμένους πολίτες και εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, προβάλλει 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: D5659BD7CBC15F3E5BE92291D588C102.jpg Εμφανίσεις: 14 Μέγεθος: 44,1 KB

Σύμφωνα με το σωματείο «Eλληνες Φορολογούμενοι», με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του Eκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) εισάγεται κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.Το Σωματείο αναφέρει ότι η απόφαση αυτή σημαίνει τα εξής: α) Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει το ζήτημα ως «μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας», καθ’ όσον αφορά το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. β) Η συζήτηση (εκδίκαση) της υπόθεσης θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή πιθανότατα εντός των επομένων δύο ή τριών μηνών.«Η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού σημαίνει ότι θα υπάρξει οριστική (οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οριστικές) απόφαση επί του ζητήματος εντός των επομένων τεσσάρων ή πέντε μηνών. Αυτό βεβαίως, στην παρούσα φάση, δεν ακυρώνει το μέτρο της Κυβέρνησης, πλην όμως θα αποσαφηνισθεί για το εάν θα ισχύσει και στα επόμενα χρόνια, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση» τονίζει το σωματείο.

Παράλληλα ζητείται να γίνει «πρότυπη (πιλοτική) δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ για να κριθεί το ταχύτερο δυνατό αν το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό προτού οι πολίτες υποχρεωθούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις ή προτού τους κοπεί το ρεύμα (σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής).

Το αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό από 3μελή επιτροπή υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο, έτσι ώστε να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή και στα υπόλοιπα δικαστήρια για τις αναμενόμενες χιλιάδες προσφυγές κατά των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ανάμεσα στις αντισυνταγματικότητες συγκαταλέγονται η προσβολή του πυρήνα της ιδιοκτησίας, η εσφαλμένη επιλογή κριτηρίων για τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, η παράβαση της ελευθερίας των συναλλαγών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνεπάγεται η οικονομική εξαθλίωση (με έμμεση δήμευση της ακίνητης περιουσίας, εξαναγκασμό πώλησής της κ.λπ.) στην οποία οδηγούν τα αλλεπάλληλα χαράτσια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης.

Πηγές: Το Βήμα  &  www.inout.gr   ( http://www.inout.gr/showthread.php?t=90730 )

 

 

__________________

 

ΔΕΥΤΈΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το χαράτσι της ΔΕΗ

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΏΝ ΚΑΤΈΘΕΣΕ ΣΉΜΕΡΑ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΊΑΣ, ΤΗ ΔΕΎΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΤΈΛΟΥΣ ΑΚΙΝΉΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΊ ΜΈΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΏΝ ΤΗΣ ΔΕΗ. 

Οι δικηγόροι της Αθήνας υποστηρίζουν ότι η επιβολή του νέου τέλους, που στην ουσία, όμως, πρόκειται για νέο φόρο, αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα είναι αντίθετος και σε παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αλλά και στη νομολογία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης (Γερμανίας) και του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου.Ακόμη, οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι το νέο τέλος επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους τους ιδιοκτήτες “δομημένων επιφανειών”, χωρίς να συνεκτιμά περαιτέρω ουσιώδεις παράγοντες, που προσδιορίζουν την αληθινή φοροδοτική τους ικανότητα.Ειδικότερα, όπως προσθέτουν, δεν λαμβάνει καθ’ όλου υπ’ όψιν την παραγωγή ή όχι εισοδήματος από την ακίνητη αυτή ιδιοκτησία και, περαιτέρω, το ύψος του εισοδήματος αυτού, ενώ για τη διάγνωση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας του ιδιοκτήτη δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν «ούτε το εν γένει αποκτώμενο εξ αυτού εισόδημα, ώστε να εξακριβώνεται η πραγματική δυνατότητά του να καταβάλει τον φόρο, που αντιστοιχεί στην ακίνητη περιουσία του, αλλά και συνολικώς τους φόρους που του αναλογούν». Επιπρόσθετα, για τον υπολογισμό του νέου φόρου λαμβάνονται υπ’ όψιν «μόνο η επιφάνεια του ακινήτου, η τιμή ζώνης αυτού και η παλαιότητα αυτού».

Αντίθετα, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν «άλλοι ουσιώδεις προσδιοριστικοί παράγοντες, όπως ο συντελεστής ορόφου ή ο συντελεστής εμπορικότητας, οι οποίοι, βεβαίως, διαφοροποιούν την αξία των ακινήτων, γι’ αυτό και λαμβάνονται υπ’ όψιν και στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων».

Με τον τρόπο, όμως, αυτό υπολογισμού του νέου φόρου «διαπιστώνεται η παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 4 του Συντάγματος», αναφέρεται στην προσφυγή.

Τέλος, αναφέρεται στην προσφυγή ότι με την είσπραξη του νέου φόρου από τη ΔΕΗ επιφέρεται συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση της Πολιτείας στον συμβατικό δεσμό μεταξύ των Ανωνύμων Εταιρειών, που παρέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα, και των αντισυμβαλλομένων τους ιδιωτών».

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

 

Όλα τα ακόλουθα άρθρα  τα βρήκαμε στο ιστολόγιο http://paraskhnio.gr

>>>

 

 

Δ.Βόλου: «Μάχη εντυπώσεων από τους Δήμους για το χαράτσι ακινήτων»

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 14:36 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δ.Βόλου: «Μάχη εντυπώσεων από τους Δήμους για το χαράτσι ακινήτων»

Τον κίνδυνο η αντίδραση κάποιων δήμων απέναντι στην είσπραξη του φόρου ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, να εξαντληθεί σε μια μάχη εντυπώσεων προς τους πολίτες και απατηλών προσδοκιών χωρίς αντίκρισμα επισημαίνει η δημοτική Αρχή Βόλου, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr.

Σύμφωνα με το site, υπογραμμίζεται η ανάγκη το σοβαρό αυτό θέμα να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και συντεταγμένα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία θα πρέπει να αναζητήσει νόμιμους και αποτελεσματικούς τρόπους αντίδρασης απέναντι στον κίνδυνο να κοπεί το ρεύμα σε ανθρώπους που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στη νέα αυτή φορολογία.

Ήδη, ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην τελευταία του συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στο νέο φόρο ακινήτων, το λεγόμενο «χαράτσι».

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

«Δεν πληρώνει» ούτε ο Δήμος Γρεβενών

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 14:11 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Δεν πληρώνει» ούτε ο Δήμος Γρεβενών

Πρωτοβουλία για την άρνηση πληρωμής του τέλους ακινήτων ξεκινά και ο Δήμος Γρεβενών, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Δημοσθένη Κουπτσίδη, που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση «ο Δήμος Γρεβενών θα σταθεί δίπλα σας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλοι μαζί να αποτρέψουμε την πληρωμή προς το κράτος του εν λόγω χαρατσιού».

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

Άλλοι δύο Δήμοι που «δεν πληρώνουν»

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 10:57 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άλλοι δύο Δήμοι που «δεν πληρώνουν»

Στο πλάι των πολιτών που δε σκοπεύουν να πληρώσουν το φόρο ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, θα σταθούν οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής, και το δημοτικό συμβούλιο καταγγέλλουν τη σκληρή δημοσιονομική και φοροεισπρακτική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και καλούν τους δημότες να αντισταθούν και να αρνηθούν την καταβολή του.

Το ίδιο έπραξε και ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με δήμαρχο τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα, με την παροχή νομικής υποστήριξης, αλλά και κάθε πρακτικής βοήθειας, στους δημότες, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και με δικηγόρους του δήμου.

 —————————————————————————————————————————————————————————————————————

Μεγαλώνει το κίνημα « Δεν πληρώνω » στους δήμους – Λυκόβρυση και Αλεξανδρούπολη τα νέα « μέλη »

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 10:31 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μεγαλώνει το κίνημα « Δεν πληρώνω » στους δήμους - Λυκόβρυση και Αλεξανδρούπολη τα νέα « μέλη »

« Ο δήμος Λυκόβρυσης θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο στήριξης των δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν » δήλωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Δημήτρης Φωκιανός, χαρακτηρίζοντας το ειδικο τέλος στα ακίνητα άδικο και αντισυνταγματικό. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση η λήψη απόφασης σχετικά με τις ενέργεις στις οποίες πρόκειται να προβεί η δημοτική Αρχή.

« Θα στηρίξουμε τη σχετική αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και με παρέμβαση του δήμου μας, με τη συνδρομή της νομικής μας συμβούλου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση της 2ας Δεκεμβρίου 2011» τονίζει ο κ. Φωκιανός.

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ κατέθεσε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης για το χαράτσι. Στο εξώδικο σημειώνεται ότι η ΔΗΕ δεννομιμοποιείται να εισπράττει στο τέλος ακινήτων, πολύ περισσότερο να προβεί σε διακοπή ρεύματος σε όσους δεν το πληρώσουν.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί δημότες του, ο Ευ. Λαμπάκης καλεί τη ΔΕΗ να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, μιας και «επιτελεί κοινωνικό έργο». Σε αντίθετη περίπτωση, της γνωστοποιεί ότι θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες του, προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήριαεναντίον της ΔΕΗ.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Δείτε, ψηφοθηρία  και υποσχέσεις ( θα τις τηρήσουν;;; ), τα 2 επόμενα
>>>

1.

Πιθανόν να καταργήσουμε το χαράτσι στα ακίνητα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 12:14 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Πολιτική

Πιθανόν να καταργήσουμε το χαράτσι στα ακίνητα

Αυτή ήταν η δήλωση του κ.Μηταράκη στον realfm 97 8 αναφορικά με το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ δεν ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμευση αλλά είπε χαρακτηριστικά : «τα χαράτσια δεν συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος. Το πιθανότερο είναι να το καταργήσουμε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη ότι, ενώ το όριο φτώχειας σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα είναι 6.500 ευρώ, η κυβέρνηση φορολογεί όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα τα 5.000 ευρώ, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα των εκλογών για τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω μίας κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή εντολή
.

2.

ΝΔ: «Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων»

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 13:10 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Πολιτική

ΝΔ: "Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων"

«Κανένας οργανισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός, κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων», τόνισε επικριτικά ο Γιάννης Μιχελάκης και στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με αφορμή την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα που ανακοινώθηκε χθες.

«Η θέση μας για το χαράτσι στα ακίνητα είναι δεδομένη, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Υπογράμμισε ότι χθες η κυβέρνηση «ανακοίνωσε το έκτο χαράτσι μέσα σε 20 μήνες» και υποστηρίζει ότι «το νέο χαράτσι επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και διαλύει τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας της.»

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «αιχμάλωτη σε μια λανθασμένη συνταγή και ανίκανη να πιάσει τους στόχους που βάζει, επιμένει σε μια φορολογική επιδρομή, που σκοτώνει την οικοδομική δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες επαγγέλματα. Βαθαίνει, ταυτόχρονα, την ύφεση, παγώνει την αγορά και αυξάνει την ανεργία».

Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι η στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό εργαλείο ανάσας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της απασχόλησης.

Και υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει προτείνει την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικίας.

Καταλήγοντας, ανέφερε τις προτάσεις της ΝΔ για καμία νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και επιδότηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ακόμη, για φορολογικά κίνητρα για τα νεόδμητα κτίρια, όπως έκανε η Ισπανία, μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, ώστε, επιτέλους, να ξαναζωντανέψει η οικοδομή, που πεθαίνει και κατάργηση αντιφατικών διατάξεων που αναιρούν την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικίας».

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Δ. Περιστερίου: Εξώδικη διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για το χαράτσι στα ακίνητα

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 12:53 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δ. Περιστερίου: Εξώδικη διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για το χαράτσι στα ακίνητα

Εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση-δήλωση στη ΔΕΗ για το λεγόμενο χαράτσι στα ακίνητα απέστειλε ο Δήμος Περιστερίου.

Στο εξώδικο, ο Δήμος καταγγέλει ότι, στα πλαίσια της κοινής είσπραξης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), η συνακόλουθη διακοπή του ρεύματος, σε περίπτωση που το ειδικό τέλος δε καταβληθεί, «αποτελεί μορφή άσκησης ψυχολογικής βίας και μάλιστα κατά ατόμων που μπορεί να είναι οικονομικά εξαθλιωμένα ή να έχουν αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας καταβολής» ενώ «υποβιβάζεται το επίπεδο διαβίωσης του ανθρώπου κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ατόμου».

Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Και ο δήμος Σαρωνικού κατά του «χαρατσιού» για τα ακίνητα

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 14:06 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

 

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 11:12 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 10:30 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Πολιτική
Όλα τα παραπάνω άρθρα, από το δικό μας link και μετά,
τα βρήκαμε στο ιστολόγιο   http://paraskhnio.gr    (κατηγορίες>> ΠολιτικήΤοπική Αυτοδιοίκηση )
*******************************************************************************************************************************************

ΑΠΟ ΤΗΝ

 

http://mhxanh.org/reyma 

(*Εμείς μάθαμε για τη  από τον   αναρχογατουλη )

>>>

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΕΗ

μικρό εγχειρίδιο
για τη νομική αντιμετώπιση
καυτών ενεργειακών ζητημάτων
*Κατεβάστε το παρακάτω εγχειρίδιο σε μορφή pdf πατώντας εδώ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


1. Για να μην παρεξηγιόμαστε

 

2. Απαντώντας σε βασικά ερωτήματα:
α. Ποια είναι η σχέση μας με τη ΔΕΗ και τι δικαιώματα έχει απέναντί μας;
β. Μπορώ να εμποδίσω τον ΔΕΗτζή που έρχεται να πάρει την ένδειξη του μετρητή ή να κόψει το ρεύμα;
γ. Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων;
δ. Μπορώ να πάω στη ΔΕΗ και να ζητήσω να πληρώσω μόνο την αξία του ρεύματος ή να καταβάλω κάποιο ποσό με επιφύλαξη;
ε. Ισχύει ότι αν πληρώσω το λογαριασμό μέσω τραπεζικού ΑΤΜ, μπορώ να μην καταβάλω το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι και στα υπόλοιπα τέλη;
στ. Είναι αλήθεια ότι όσο η οφειλή μου προς της ΔΕΗ είναι κάτω από 5.000 ευρώ, δεν έχω κίνδυνο ποινικής δίωξης;
3. Αναζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση στο ρεύμα
α. Μπαλαντέζα: Η πρώτη κίνηση αλληλεγγύης
β. Η επανασύνδεση του μετρητή
γ. Η απευθείας σύνδεση στο δίκτυο
δ. Το “πείραγμα” του μετρητή
ε. Σημειώσεις για το άνοιγμα της “χελώνας”
4. Κατακλείδα
—————————————————————————————————————-

1. Για να μην παρεξηγιόμαστε

Στις γραμμές που ακολουθούν μην περιμένετε να βρείτε κάποιο έξυπνο τερτίπι για να ξεγελάσετε τη ΔΕΗ, ούτε κάποιο μαγικό κόλπο που θα σας απαλλάξει από την υποχρέωση πληρωμής χωρίς συνέπειες. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν, παρά μόνο σε γνωστά παραμύθια ύποπτης πολιτικής προέλευσης, με πριγκιπόπουλα που αγαπάνε το λαό τους και μαγικές φασολιές που καθαρίζουν για πάρτη μας ενώ εμείς αράζουμε στον καναπέ μας.
Αντιθέτως, αυτό που θα βρείτε στο φυλλάδιο αυτό είναι κάποιες (χρήσιμες ελπίζουμε) πληροφορίες για το νομικό καθεστώς που διέπει τη σχέση μας με τη ΔΕΗ και για το πώς αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από το νομικό οπλοστάσιο του κράτους το ζήτημα της “αυθαίρετης” επανασύνδεσης του ρεύματος. Πληροφορίες δηλαδή που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν στην οργάνωση του αγώνα για την πρόσβαση στην ενέργεια στην πολυκατοικία σας ή στη γειτονιά σας. Ενός αγώνα που στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο επιτακτικός, καθώς το απίστευτα υψηλό κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με τον εκβιαστικό μηχανισμό είσπραξης νέων φόρων μέσω της ΔΕΗ, απειλεί να βυθίσει χιλιάδες κατοικίες στο σκοτάδι.
Σημείωση: Καθώς το θέμα είναι καυτό και οι εξελίξεις καταιγιστικές, τα νομικά δεδομένα μεταβάλλονται πολύ γρήγορα. Θα προσπαθούμε κατά το δυνατό να κρατάμε αυτόν τον οδηγό ενημερωμένο από τη σελίδα mhxanh.org/reyma (ήδη η τελευταία απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εμποδίζει την κατάθεση στο Παρακαταθηκών και Δανείων, μας οδήγησε στην έκδοση 1.0.1)

2) Απαντώντας σε βασικά ερωτήματα

α. Ποια είναι η σχέση μας με τη ΔΕΗ και τι δικαιώματα έχει απέναντί μας;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι με τη ΔΕΗ υπογράφουμε μία σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, μία συμφωνία δηλαδή μεταξύ ιδιωτών. Αυτό μη σας φαίνεται παράξενο, η ΔΕΗ μπορεί να είναι εταιρία του ευρύτερου δημοσίου τομέα αλλά η νομική της μορφή είναι αυτή της ανώνυμης εταιρίας (ΑΕ). Επομένως, το συμβόλαιο που υπογράφουμε, γεννά κατ’ αρχάς μόνο αστικές αξιώσεις, δηλαδή αξιώσεις που αποτιμώνται σε χρήμα και μπορούν να εισπραχθούν με το στανιό μόνο μετά από την έκδοση συγκεκριμένης για την κάθε οφειλή δικαστικής απόφασης [αναλυτικά το συμβόλαιο οικιακής χρήσης θα το βρείτε στη διεύθυνση mhxanh.org/reyma/symbolaio ]
Επίσης, το γεγονός ότι κάποια δημοτικά τέλη και λοιποί φόροι εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, ούτε αυτό αλλάζει τον χαρακτήρα της σχέσης μας με τη ΔΕΗ. Και σ΄αυτές τις περιπτώσεις η μη καταβολή των τελών δεν αποτελεί παρά απλή φορολογική παράβαση, παρόμοια με τη μη καταβολή για παράδειγμα των τελών κυκλοφορίας. Άλλωστε η ΔΕΗ δεν είναι καν δικαιούχος αυτών των τελών, αλλά ένας απλός εισπράκτορας, οπότε η βεβαίωση των απλήρωτων τελών γίνεται σε δεύτερο χρόνο, από την αρμόδια ΔΟΥ [έτσι π.χ. ορίζει ο νόμος 1080/1980, ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο πληρωμής των δημοτικών τελών μέσω ΔΕΗ – δείτε τον στο mhxanh.org/reyma/dimotika-teli ].
Κατά συνέπεια, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν αποτελούν κάποια “δημόσια αρχή”, στην οποία οφείλουμε να υπακούσουμε. Άρα κάθε παρεμπόδιση του έργου των ΔΕΗτζήδων δεν αποτελεί “αντίσταση κατά της αρχής” ούτε βέβαια και κάποια άλλη αξιόποινη πράξη (αλλάζει βέβαια το πράγμα αν μόλις έρθει ο υπάλληλος να κόψει το ρεύμα, τον αρχίσουμε στις φάπες). Η μόνη “ποινή” που μπορεί να μας επιβάλει η ΔΕΗ είναι να εκδώσει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης και σε δεύτερο χρόνο, αν δεν συμμορφωθούμε, να καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση για να μας αφαιρέσει το μετρητή.
β. Μπορώ όμως να εμποδίσω τον ΔΕΗτζή που έρχεται να πάρει την ένδειξη του μετρητή ή να κόψει το ρεύμα;
Με βάση τα όσα προηγήθηκαν, η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι γενικώς “ναι” αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ο μετρητής είναι πράγματι ιδιοκτησία της ΔΕΗ αλλά ο ΔΕΗτζής δεν έχει δικαίωμα να μπει στην οικοδομή μας, αν εμείς δεν του ανοίγουμε ή αν έχουμε συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους ενοίκους και έχουμε κλειδώσει το χώρο των μετρητών. Στο οικιακό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει (άρθρα 4 έως 14) όλα τα “απαγορεύεται” και τα “έχει δικαίωμα” που αναφέρονται στη ΔΕΗ και τους υπαλλήλους της, χρειάζονται δικαστική απόφαση για να ενεργοποιηθούν. Βέβαια στην πράξη, αν ο υπάλληλος της ΔΕΗ επιμείνει και συνεχίζει να εισπράττει την άρνησή μας, κατά πάσα πιθανότητα θα μας απειλήσει με την αστυνομία. ΟΜΩΣ για να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, θα πρέπει να καταγγείλει τουλάχιστον υπόνοια τέλεσης συγκεκριμένου ΠΟΙΝΙΚΟΥ αδικήματος, όπως είναι η ρευματοκλοπή (αναλυτικότερα παρακάτω), ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ. Δεν αρκεί επομένως η δικαιολογία ότι ο τάδε ή ο δείνα δεν έχουν πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος!
Αν παρ’ όλα αυτά η αστυνομία έρθει ούτως ή άλλως, θα πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα με προσοχή, διότι ακόμη κι αν έχουμε δίκιο νομικά, στην Ελλάδα ισχύει το γνωστό “ελάτε να τα πούμε στο Τμήμα” ή “ελάτε για μια εξακρίβωση στοιχείων”, κατά την οποία μπορεί να βρεθεί κανείς κατηγορούμενος επειδή στραβοκοίταξε το αστυνομικό όργανο. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία σε μια τέτοια πιθανή αντιπαράθεση με τα αστυνομικά όργανα να φροντίσουμε να είμαστε πολλοί, ώστε να κάνουμε σαφή τη διάθεσή μας να υπερασπιστούμε στην πράξη τα δικαιώματά μας. Η δημοσιότητα και οι διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα της ΔΕΗ στις μέρες μας, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, μας δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι μια δημόσια κατακραυγή τόσο του υπαλλήλου της ΔΕΗ που επιμένει να κόψει το ρεύμα όσο και των αστυνομικών που τον συνοδεύουν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική!
γ. Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων; (γνωστό ως «χαράτσι»)
Το “Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών” (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)
δεν είναι παρά ένας ακόμη φόρος που προστέθηκε δίπλα στα υπόλοιπα τέλη τα οποία ούτως ή άλλως συνδέονται εκβιαστικά με την πληρωμή της ΔΕΗ (και τα οποία ήδη αποτελούσαν τα ⅔ του συνολικού λογαριασμού). Αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά εισπράττεται μέσω του χρήστη του ρεύματος που συχνά βέβαια είναι ο ενοικιαστής (ο οποίος στη συνέχεια έχει δικαίωμα να συμψηφίσει το ποσό που κατέβαλε με μελλοντικά ενοίκια).
Για πολύ κόσμο το χαράτσι θεωρείται (δικαίως) η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσβάσταχτο τέλος και ταυτόχρονα αποτελεί όπως φαίνεται την αρχή μιας σειράς έκτακτων φόρων που στο εξής θα εισπράττονται άμεσα μέσω του εκβιαστικού μηχανισμού της ΔΕΗ. [δείτε την περίφημη τροπολογία στο νόμο 4021/2011 στη διεύθυνση mhxanh.org/reyma/charatsi-tropologia και γελάστε με την καρδιά σας διαβάζοντας στην εισηγητική έκθεση τα περί “ύψιστης εθνικής ανάγκης” και “εθνικού χρέους”…]
Βασικό χαρακτηριστικό της αμεσότητας του χαρατσίου είναι ότι δεν μπορεί να μπει σε κανέναν διακανονισμό (επομένως και ολόκληρος ο λογαριασμός που το περιέχει). Αυτό βεβαίως θα είναι τεράστιο ζήτημα για τη ΔΕΗ η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη και με την οργή των πολιτών που είχαν μπει σε καθεστώς διακανονισμού και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.
Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω τροπολογία , η ΔΕΗ υποχρεούται (σ.σ. τα ίδια προβλέπονται και για τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας) να εισπράξει άμεσα το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας από τον καταναλωτή του ρεύματος αλλιώς οφείλει να προσκομίσει στο κράτος την εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η προθεσμία είναι 40 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού, περίπου δηλαδή 20 μέρες από τη λήξη του. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν εκδοθεί εντολή διακοπής, η ΔΕΗ υποχρεούται να καταβάλει αυτή το ποσό του ειδικού τέλους, προσαυξημένο κατά 25%. Με απλά λόγια, η τροπολογία δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρήσει το “κοινωνικό της πρόσωπο” αφού την εμφανίζει να μην ευθύνεται η ίδια για τα επερχόμενα κοψίματα αλλά ο “κακός νόμος” που της βάζει το μαχαίρι στο λαιμό…
ΠΡΟΣΟΧΗ : Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να διερευνηθεί και η δυνατότητά μας να αναζητήσουμε συμμαχίες και ενδεχομένως να συμπράξουμε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ή τουλάχιστον να τους αναγκάσουμε να πάρουν θέση πάνω σε ένα ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα: Σύμφωνα με την τροπολογία όπως προείπαμε, η ΔΕΗ υποχρεούται να διατάξει την διακοπή της ηλεκτροδότησης, και να αποδείξει στο κράτος ότι έδωσε τη σχετική εντολή. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποδείξει ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί (κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν πρακτικά αδύνατο). Επίσης, η τροπολογία δεν προβλέπει υποχρέωση ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ της σύμβασης ηλεκτροδότησης από τη μεριά της ΔΕΗ (πράγμα που θα σήμαινε την άμεση αφαίρεση του μετρητή) αλλά μόνο εντολή διακοπής.
Επομένως, μπλοκάροντας τον μηχανισμό των κοψιμάτων, είτε σε συνεννόηση με τους ΔΕΗτζήδες είτε εμποδίζοντάς τους με τη μαζική παρουσία μας μπροστά στις συνδέσεις που κινδυνεύουν, μπορούμε να καταστήσουμε την εντολή διακοπής κενό γράμμα. Ταυτόχρονα, κάθε ΔΕΗτζής που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει παρά να βεβαιώσει τους προϊσταμένους του ότι μετέβη στο συγκεκριμένο μετρητή για να προβεί στη διακοπή αλλά εμποδίστηκε από την παρουσία διαφόρων πολιτών. Είναι προφανές ότι κανένας υπάλληλος (πλην βεβαίως των αστυνομικών!) δεν θα μπορούσε να υποχρεωθεί από την υπηρεσία του να αντιπαρατεθεί ευθέως με τους κατοίκους μιας περιοχής  που προστατεύουν έναν μετρητή.
[σ.σ. Αρχές Δεκέμβρη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της υπόθεσης του χαρατσίου, οπότε θα επανέλθουμε με νέες εκτιμήσεις. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όμως έως τότε, πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να ΜΗΝ κάνει καμία καταβολή].
δ. Μπορώ να πάω στη ΔΕΗ και να ζητήσω να πληρώσω μόνο την αξία του ρεύματος ή να καταβάλω το ποσό με επιφύλαξη;
Αν τώρα πάτε με το λογαριασμό σας στα ταμεία της ΔΕΗ και ζητήσετε να πληρώσετε μόνο την αξία του ρεύματος, θα σας πουν ότι δεν μπορούν να δώσουν απόδειξη μερικής εξόφλησης διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως και πριν το χαράτσι. Και επειδή η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια υπηρεσία όπως προείπαμε, δεν είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει αιτήσεις και υπομνήματα των πολιτών, ούτε βέβαια να δίνει αριθμούς πρωτοκόλλου από τους οποίους θα μπορούσε να προκύψει ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώσατε την πρόθεσή σας να πληρώσετε την αξία του ρεύματος αλλά η ΔΕΗ αρνήθηκε.
Επίσης, το να πληρώσετε όλο το λογαριασμό (δηλαδή μαζί με όλα τα τέλη) και ταυτόχρονα να “επιφυλαχθείτε” με εξώδικο, δεν έχει κάποια πρακτική αξία, καθώς δεν διασφαλίζει κάποιο επιπλέον δικαίωμα (συν του ότι πρέπει να επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή, επομένως είναι ένα έξτρα  έξοδο).
Μέχρι πριν μερικές ημέρες κάποιοι πρότειναν ως ενδεχόμενη λύση την καταβολή της αξίας του ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η πρακτική αυτή έχει πλέον μπλοκαριστεί με μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία το Συμβούλιο αποφάνθηκε (ξεδιπλώνοντας έναν απαράδεκτο νομικό συλλογισμό που δεν είναι του παρόντος να εξετάσουμε) ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να εισπράττει οφειλές προς τη ΔΕΗ.
ε. Ισχύει ότι αν πληρώσω το λογαριασμό μέσω τραπεζικού ΑΤΜ, μπορώ να μην καταβάλω το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι και στα υπόλοιπα τέλη;
Η πρακτική αυτή ακούστηκε πολύ μέσω του διαδικτύου και το τελευταίο 15ήμερο “φοριέται” από διάφορους δημοτικούς άρχοντες του λεκανοπεδίου Αττικής, οι οποίοι προτρέπουν τους πολίτες τους να καταβάλουν μέσω ΑΤΜ μόνο την αξία του ρεύματος και στη συνέχεια να στείλουν ομαδικά στη ΔΕΗ την απόδειξη του ΑΤΜ. Από νομικής απόψεως η καταβολή αυτή ΔΕΝ σταματά τη διαδικασία έκδοσης εντολής διακοπής, σίγουρα όμως θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη διοίκηση της ΔΕΗ, ειδικά αν τηρηθεί η δέσμευση αυτών των δημάρχων να “υπερασπιστούν” τους πολίτες τους. Διατηρούμε βέβαια επιφυλάξεις για το “πώς” και το “αν” θα λάβει χώρα μια τέτοια υπεράσπιση, ιδιαίτερα μόλις το κράτος θέσει ξεκάθαρα και εκβιαστικά το δίλημμα “νομιμότητα ή χάος”. Όπως και για το αν αυτές οι κινήσεις αποτελούν απλά καιροσκοπικές – ψηφοθηρικές ενέργειες ή θεσμικές εκφράσεις της συλλογικής αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο πλέον ενδεδειγμένος δρόμος είναι αυτός της ενεργοποίησής μας και της οργάνωσης σε επίπεδο γειτονιάς.
Πάντως η απόδειξη του ΑΤΜ μπορεί να έχει μία πρακτική νομική χρησιμότητα εάν κάποια στιγμή μετά από επανειλημμένες επανασυνδέσεις του ρεύματος κατηγορηθούμε για ρευματοκλοπή (βλέπε παρακάτω 3.β και 3.γ). Σε αυτή την περίπτωση, η απόδειξη καταβολή της αξίας του ρεύματος σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο παρελθόν, θα έκανε εντελώς ξεκάθαρη στο δικαστήριο την πρόθεσή μας να μην “κλέψουμε” ρεύμα αλλά να διαμαρτυρηθούμε για την επιβολή των τελών.
στ. Είναι αλήθεια ότι όσο η οφειλή μου προς τη ΔΕΗ είναι κάτω από 5.000 ευρώ, δεν έχω κίνδυνο ποινικής δίωξης;
Η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε επίσης στο διαδίκτυο και προφανώς είναι προϊόν σύγχυσης διαφορετικών μεταξύ τους ρυθμίσεων. Το όριο των 5.000 ευρώ ΔΕΝ αφορά τη σχέση μας με τη ΔΕΗ, αλλά ούτε αφορά το χαράτσι και τα λοιπά τέλη στο στάδιο που εξετάζουμε, όσο δηλαδή το κράτος προσπαθεί να τα εισπράξει μέσω της ΔΕΗ. Τα 5.000 ευρώ είναι το όριο για την ποινικοποίηση του συνόλου των οφειλών μας προς το Δημόσιο και αφορά μόνο τις οφειλές που μπορούν να βεβαιωθούν (επομένως όχι την αξία του ρεύματος). Αυτή λοιπόν η ποινική διάταξη ενεργοποιείται όταν τέτοιες οφειλές μας έχουν ήδη βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και παραμένουν απλήρωτες για περισσότερο από 4 μήνες. Άρα το χαράτσι και τα λοιπά τέλη θα συνυπολογιστούν σε αυτά τα 5.000 ευρώ, μόνο όταν βεβαιωθούν στην εφορία μετά την άρνησή μας να τα πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ [υπενθυμίζουμε ότι ειδικά το χαράτσι βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη και όχι στον ενοικιαστή, οπότε θα συνυπολογιστεί στις οφειλές του ιδιοκτήτη- δείτε τη σχετική Υπουργική Απόφαση στο mhxanh.org/reyma/charatsi-eispraksi ]

3) Αναζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση στο ρεύμα

α. Μπαλαντέζα: Η πρώτη κίνηση αλληλεγγύης
Μια πολύ συνηθισμένη απάντηση στο κομμένο ρεύμα, είναι η σύνδεση με μπαλαντέζα από γειτονικό σπίτι. Το να δίνει δηλαδή κάποιος ρεύμα από δικιά του μπρίζα, κατά προτίμηση αυτή του πλυντηρίου, που σηκώνει μεγαλύτερα φορτία. Πρόκειται βεβαίως για μια απολύτως προσωρινή λύση, μέχρι να περάσουμε σε κάτι δραστικότερο, ακόμη και για πρακτικούς λόγους: Μια μπαλαντέζα μπορεί να αντέξει κάποια φωτιστικά ή ένα ψυγείο, όχι όμως τα θερμαντικά σώματα ή την ηλεκτρική κουζίνα.
Η ΔΕΗ έχει με κάποιον ανεξιχνίαστο τρόπο περάσει στον κόσμο την πεποίθηση ότι και αυτή η τόσο στοιχειώδης κίνηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αυτό όμως δεν αληθεύει. Εφ’ όσόν το ρεύμα που καταναλώνεται συνεχίζει να καταγράφεται σε κάποιον μετρητή, το μόνο που θα μπορούσε κάποιος θεωρητικά να καταλογίσει σε αυτή την πρακτική είναι η παραβίαση των (ιδιωτικής φύσεως) όρων του συμβολαίου που έχουμε υπογράψει καθώς και η μη πληρωμή των παγίων τελών, κάτι που όμως δεν αποτελεί στα σίγουρα ποινικό αδίκημα αλλά απλή φορολογική παράβαση (πιο αναλυτικά αμέσως παρακάτω).
β. Η επανασύνδεση του μετρητή
Η επανασύνδεση του μετρητή είναι η πλέον εύκολη, απλή και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του κοψίματος του ρεύματος, καθώς συγκεντρώνει τα εντελώς στοιχειώδη χαρακτηριστικά μιας κίνησης ανυπακοής και απαιτεί ελάχιστες έως καθόλου τεχνικές γνώσεις.
Ουσιαστικά μιλάμε για το άνοιγμα της “χελώνας” και το ανέβασμα της ασφάλειας του μετρητή ή -στην ελαφρώς δυσκολότερη περίπτωση- τη σύνδεση κάποιων καλωδίων που καταλήγουν στο μετρητή (αυτή θέλει λίγη προσοχή και μπορεί να χρειάζεται η βοήθεια ηλεκτρολόγου). Στην περίπτωση λοιπόν της επανασύνδεσης, ο μετρητής συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, καταγράφοντας όλο το ρεύμα που καταναλώνεται. Η αλήθεια είναι ότι δρώντας με αυτόν τον τρόπο δεν τελείται καμία αξιόποινη πράξη διότι η ΔΕΗ δεν “χάνει” ρεύμα (όπως και στην περίπτωση της μπαλαντέζας), παρά μόνο τα χρήματα από τα πάγια τέλη. Έτσι, το μόνο που μπορεί να κάνει για το απλήρωτο ρεύμα είναι να κινηθεί εναντίον των καταναλωτών του ρεύματος μέσω των αστικών δικαστηρίων (όπως έκανε για τα 85 εκατομμύρια ευρώ που της χρωστάνε η “ΛΑΡΚΟ” και η “Αλουμίνιον”…) όπως δηλαδή θα έκανε και ένα πολυκατάστημα για τις καθυστερημένες δόσεις ενός πλυντηρίου. Όσο για τα απλήρωτα τέλη, καθώς όπως προείπαμε δεν είναι η ίδια δικαιούχος αλλά μόνο εξουσιοδοτημένη να τα εισπράττει για λογαριασμό των δικαιούχων (π.χ. για τους Δήμους) δεν μπορεί παρά να αποστείλει έγγραφο στην αρμόδια ΔΟΥ ώστε να βεβαιωθεί η σχετική φορολογική παράβαση.
ΩΣΤΟΣΟ αν κάποιος διαβάσει το πράσινο αυτοκόλλητο που η ΔΕΗ κολλάει στους μετρητές όταν κόβει το ρεύμα, θα διαπιστώσει ότι γίνεται αναφορά στο άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή στο αδίκημα της κλοπής (περισσότερες λεπτομέρειες για τη ρευματοκλοπή, αμέσως παρακάτω). Αυτό είναι μία γενική απειλή που διατυπώνεται έτσι αφηρημένα, ακριβώς για να αποτρέψει τον κόσμο από το άνοιγμα της “χελώνας”. Η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτό το πρώτο στάδιο η ΔΕΗ τις περισσότερες φορές δεν κάνει μήνυση (πρακτική που ενδεχομένως σύντομα να αλλάξει) αλλά η απειλή της μήνυσης χρησιμοποιείται εκβιαστικά για να πας να πληρώσεις. Η μήνυση γίνεται τελικώς στη συνέχεια, αν δεν συμμορφωθείς και συνεχίζεις να μένεις επανασυνδεδεμένος, οπότε στην περίπτωση αυτή έρχεται συνεργείο για να σου αφαιρέσει εντελώς τον μετρητή.
Πάντως και στις περισσότερες περιπτώσεις που γίνεται μήνυση από το πρώτο στάδιο της επανασύνδεσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια μήνυση που κύριο σκοπό έχει να σε πιέσει να προβείς στην καταβολή των οφειλομένων (συν ενός προστίμου που επιβάλει αυθαίρετα η ΔΕΗ), καθώς αυτή η καταβολή ανοίγει την πόρτα για απαλλαγή σε μελλοντικό δικαστήριο.
γ. Η απευθείας σύνδεση στο δίκτυο
Η παράκαμψη του μετρητή και η κατευθείαν σύνδεση με το δίκτυο είναι προφανώς παράνομη αλλά ενδεχομένως να είναι η ΜΟΝΗ λύση, όταν η ΔΕΗ έχει αφαιρέσει το μετρητή και ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι για να μην πεθάνει (εάν π.χ. είναι υπερήλικος ασθενής και τα φάρμακά του πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο). Η πράξη λοιπόν αυτή διώκεται ως κλοπή σύμφωνα με το άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα [δες mhxanh.org/reyma/klopi ] και είναι πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια. Αν η αξία του ρεύματος κριθεί ιδιαίτερα μεγάλη (αυτό αφήνεται κάπως αυθαίρετα στη δικαστική κρίση αλλά σίγουρα θα πρέπει να μιλάμε για 2-3.000 ευρώ) τότε η κλοπή διώκεται με την επιβαρυντική της μορφή, η οποία είναι και πάλι πλημμέλημα αλλά τιμωρείται με αυστηρότερη ποινή, δηλαδή με φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων και ανώτατο όριο πάλι τα πέντε. Για να πάρει κακουργηματική μορφή, θα πρέπει να κριθεί ότι τελείται κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή το ρεύμα να ξεπερνά σε αξία τις 73.000 ευρώ…
Εύλογο ερώτημα που θα μπορούσε να διατυπωθεί εδώ, είναι το εξής: “Μα εάν έχει αφαιρεθεί/παρακαμφθεί ο μετρητής, τότε ΠΩΣ υπολογίζεται το ρεύμα που έχει κλαπεί;”. Αυτός δυστυχώς ο υπολογισμός γίνεται από την ίδια τη ΔΕΗ με έναν αυθαίρετο αλγόριθμο βάσει των τετραγωνικών μέτρων και της “μέσης κατανάλωσης” που θα έκανε το συγκεκριμένο σπίτι για να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές του ανάγκες.
Είναι πάντως σημαντικό να επισημάνουμε ότι ειδικά στις περιπτώσεις “ρευματοκλοπής” που τελεί κάποιος ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε ακραίες καταστάσεις, όπως όταν αναγκάζεται να παρακάμψει το μετρητή επειδή κινδυνεύει η επιβίωση του ίδιου ή των οικείων του, η επίκληση  μιας τέτοιας “κατάστασης ανάγκης” δεν αποτελεί μόνο ένα πολιτικό επιχείρημα ή ένα επιχείρημα “ηθικού τύπου”, αλλά έχει και νομικό αντίκρυσμα. Πρόκειται για έναν ουσιαστικό νομικό ισχυρισμό ο οποίος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζεται από τα δικαστήρια, και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκή μεταχείριση ή και απαλλαγή.
δ. Το «πείραγμα» του μετρητή
Το πείραγμα του μετρητή είναι μία διαφορετική πρακτική, η οποία προσπαθεί να “ξεγελάσει” τον εισπρακτικό μηχανισμό της ΔΕΗ, για να εκδοθούν τελικά μικρότεροι λογαριασμοί. Εννοείται βέβαια ότι αν αυτό γίνει αντιληπτό από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, ο μετρητής αφαιρείται αμέσως. Ως προς τις νομικές συνέπειες τώρα, το αδίκημα “άνοιγμα του μετρητή και πείραγμα των ενδείξεων”, έχει αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους: Μέχρι πριν από  μερικά χρόνια η ποινική δίωξη ασκούνταν είτε για κλοπή (όπως περιγράφεται παραπάνω στο 3.γ) είτε για απάτη σύμφωνα άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα [ δεςmhxanh.org/reyma/apati ] η οποία κατ’ αρχάς θεωρούνταν πλημμέλημα, όμως πολλές φορές έπαιρνε κακουργηματικό χαρακτήρα με το σκεπτικό ότι γίνεται “κατά συνήθεια ή κατ’ επάγγελμα”. Αυτή η πρακτική έχει κατά καιρούς αλλάξει και δεν είναι ενιαία σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας. Σήμερα πάντως φαίνεται ότι οι περισσότερες διώξεις και για το πείραγμα του ρολογιού γίνονται με το 372 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κλοπή, άρα ισχύουν και εδώ όσα είπαμε στην περίπτωση 3.γ. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα βγήκε και μια απόφαση από τον Άρειο Πάγο (937/2010) που επαναλαμβάνει και αυτή ότι το πείραγμα του μετρητή αποτελεί “κλοπή”
Πάντως το “πείραγμα” του μετρητή δεν γλυτώνει το χρήστη της ΔΕΗ από χαράτσια, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ (που πλέον αποτελούν τεράστιο ποσοστό του λογαριασμού), και τον εκθέτει σε δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο, καθώς όπως προείπαμε οι κακουργηματικές διώξεις στο παρελθόν έχουν γίνει πάνω στο ζήτημα του «πειράγματος». Επίσης, σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, το “πείραγμα” του μετρητή μας δίνει την εντύπωση ότι είναι μια “ατομική λύση” λιγότερο κοινωνικοποιήσιμη, λιγότερο προωθητική της ευθείας σύγκρουσης με τον εκβιαστικό εισπρακτικό μηχανισμό της ΔΕΗ και επομένως λιγότερο πρόσφορη για συλλογική δράση και υπεράσπιση.
ε. Σημειώσεις για το άνοιγμα της “χελώνας”
Θα έχετε προσέξει ότι η “χελώνα” της ΔΕΗ σφραγίζεται με ένα σύρμα που καταλήγει σε μια ασημένια σφραγίδα σαν χοντρό πούλι από τάβλι. Το να παραβιάσει κανείς τη σφραγίδα αυτή θεωρείται κατ’ αρχάς “μέσο” με το οποίο τελείται η όποια αξιόποινη πράξη. Άρα από μόνο του το άνοιγμα της “χελώνας” δεν είναι μία πράξη αξιόποινη. Το αδίκημα “παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή” [άρθρο 178 του Ποινικού Κώδικα, δες mhxanh.org/reyma/sfragides ] δεν αφορά τη σχέση μας με τη ΔΕΗ διότι οι σφραγίδες δεν έχουν τεθεί από κάποια κρατική αρχή. Όσο δε κι αν ψάξαμε στο χάος της νομοθεσίας δεν βρήκαμε έστω κάποια υπουργική απόφαση που να εξουσιοδοτεί τη ΔΕΗ για μια τέτοια “δημόσια” σφράγιση.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Αν μετά την παραβίαση της “χελώνας”, η σφραγίδα “διορθωθεί” ώστε να φαίνεται απείραχτη ή αν τοποθετηθεί μια άλλη στη θέση της, η οποία μοιάζει με αυτές τις ΔΕΗ, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πλαστογραφία [άρθρο 216 του Ποινικού Κώδικα  – δες mhxanh.org/reyma/plastografia ] το οποίο είναι μεν πλημμέλημα αλλά αλλάζει τη συνολική “εγκληματική εικόνα” και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο επιβαρυντικές μορφές δίωξης.

4) Κατακλείδα

Το φυλλάδιο αυτό δεν θέλει να είναι παρά ένα ακόμη εργαλείο και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει με νομικά τεχνάσματα τους αγώνες για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, μεταφέροντας ένα πολιτικό ζήτημα από τους δρόμους και τις πλατείες στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι ζωές μας, είναι και στην περίπτωση της ενέργειας, οι συλλογικοί αγώνες. Μια διαμαρτυρία που εξαντλείται στο ζήτημα της νομιμότητας ή την αντισυνταγματικότητας της τάδε ή της δείνα ρύθμισης δεν έχει καμία αξία, καθώς μπορεί εύκολα να ακυρωθεί μέσα σε μία μέρα από μία αντίστοιχη νομοθετική τροποποίηση. Τα καταγεγραμμένα στο νόμο δικαιώματα αποκτούν αξία μόνο όταν τα μετατρέπουμε με τη δράση μας από αφηρημένες διακηρύξεις σε εργαλεία διεκδίκησης.
Να κλείσουμε με μια σημείωση: Οι πληροφορίες που δίνουμε σε αυτές τις γραμμές δεν συνοδεύονται από κάποια “εγγύηση” ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από αυτούς και αυτές που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Κατά συνέπεια θα μπορούσε και το κάθε λογής λαμόγιο, να τις χρησιμοποιήσει απλώς για να αυγατίσει την περιουσία του. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες αυτού του οδηγού, για να αποκτήσουν πρακτική σημασία, προϋποθέτουν την αδιαμεσολάβητη συλλογική δράση, την παρουσία στο δρόμο και το ξεπέρασμα του πλαστού διπόλου “νόμιμο-παράνομο”. Θεωρούμε ότι οι προϋποθέσεις αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν σε αυτόν τον οδηγό το αγωνιστικό πρόσημο που του αντιστοιχεί.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
ΜΗΧΑΝΗ
για την επανασύνδεση
των ενεργειακών μας αναγκών
Υ.Γ. Περιμένουμε τις προτάσεις σας/ επισημάνσεις/ πληροφορίες, στο mhxanh@disobey.net
Πηγή:   http://mhxanh.org/reyma 

 

 

 

*******************************************************************************************************************************************

Ενημερώνουμε μόλις έχουμε νεώτερα.

Παρακολουθούμε το θέμα στενά & αδιάκοπα.

*******************************************************************************************************************************************

BlackMediterraneanPirate  

Σύντομος Σύνδεσμος       wp.me/pPn6Y-bfS

14 σκέψεις σχετικά με το “Οδηγίες πληρωμής Λογαριασμού ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι 2 : τα νεώτερα. 9 νέα σημεία που πρέπει να προσέξoυμε ή να γνωρίζουμε (ενημέρωση 12-11-2011). Με απλά λόγια.

 1. Πιστεύω πως μόνο αν γίνει οργανωμένα από τους Δήμους η μη πληρωμή μπορεί να δουλέψει, όπως στην Ν. Ιωνία που παίρνει την ευθύνη η δημοτική αρχή.

  Από το Δήμο Αθηναίων τίποτα ακόμα, αλλά η Ανοιχτή Πόλη έστειλε αυτή την επιστολή:
  http://www.anoihtipoli.gr/anakoinoseis/epistoli-tis-anoichtis-polis-pros-to-dimarcho-athinaion-schetika-me-to-charatsi-meso-logariasmon-tis-dei
  Εδώ υπάρχει η πληροφορία ότι ΕΛΜΕ (συνδικαλιστικά όργανα εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας) κάτι οργανώνουν και ότι ασκούνται και άλλες πιέσεις στο Δήμο Αθηναίων που δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα, σε αντίθεση με άλλους Δήμους.
  http://www.thrapsaniotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2055:drasis&catid=38:2009-01-21-11-13-25&Itemid=2

 2. ΜΩΛΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/11/blog-post_619.html#more
  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΕΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ
  http://www.e-volos.gr/el/topika_1/apokleismos_ton_grafeion_tis_deh_se_skopelo_kai_almuro.html
  ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΙΟ ΒΟΛΟΥ
  http://www.e-volos.gr/el/topika_1/stis_1200_i_ekdikasi_ton_asfalistikon_metron_gia_to_xaratsi.html

 3. Την προηγούμενη εβδομάδα πήγε κάτοικος της Καισαριανής να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να πληρώσει το χαράτσι και δεν το δέχτηκαν πουθενά. Το εξοργιστικό είναι ότι όταν απευθύνθηκε στο Δήμο Καισαριανής για βοήθεια, όπως γίνεται σε άλλους δήμους π.χ. Ν.Ιωνίας κ.τ.λ., της είπαν ότι αυτό το εγχείρημα έχει διακοπεί απ’ όλους τους δήμους διότι κρίθηκε άτοπο. Κρίμα στο Δήμο Καισαριανής που έχει «βαριά» ιστορία πολλών, πολλών χρόνων. «Συγχαρητήρια» στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 4. ΝΕΩΤΕΡΑ:

  1. Ο κ. Αλαιάδης (ευχόμαστε το όνομα να είναι γραμμένο σωστά), ιδιοκτήτης του γνωστού συγκεκριμένου κτιρίου-ΔΕΗ/Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος,Μεσογείων 192, στο Χολαργό, δηλώνει πως δεν θα πληρώσει το χαράτσι ακινήτου και θ΄αφήσει να κοπεί το ρεύμα στο συγκεκριμένο κτίριο.
  >>>Η ΔΕΗ (Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος) θα μείνει χωρίς ρεύμα.
  *
  *
  2. Ένταση πριν λίγο στο παράρτημα ΔΕΗ-Καλλιθέας, 1 πολίτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, προσάχθηκαν αρκετοί αγωνιστές στο ΑΤ -Καλλιθέας, όταν μετέβησαν τα ΜΑΤ για να καταστείλουν συμβολική αγωνιστική κίνηση των κατοίκων της περιοχής, διάρκειας 1 ώρας.
  Οι κάτοικοι της Καλλιθέας καλούν σε αγωνιστική συμπαράσταση στο ΑΤ -Καλλιθέας.

  Πηγή: radio9.gr

  Link μετάδοσης>>>http://www.radio9.gr/LivePlayer.aspx?a_id=1346
  *
  *

  ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

  ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
  Μέλη του Κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι παρέμβαση στη ΔΕΗ της Καλλιθέας για τα χαράτσια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ήταν γύρω στα 10 άτομα! Αφού μετά την παρέμβασή τους διαδήλωσαν μέχρι την πλατεία Δαβάκη τους επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, που τους ξυλοκόπησαν άγρια. Για τραυματίες δε μάθαμε, αλλά πολλοί από τους περαστικούς αντέδρασαν στην επίθεση των ΜΑΤ και βοήθησαν έναν από τους αγωνιστές να ξεφύγει. Οι αγωνιστές που πιάστηκαν οδηγήθηκαν και κρατούνται στο Α.Τ. Καλλιθέας, απ’ όπου καλούν σε αλληλεγγύη.
  Στο indymedia υπάρχουν και τηλέφωνα επικοινωνίας τα: 6944270606, 6945426178, 6945931478.
  Στο blog Ειδήσεις από την Κοινωνία υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο όπου ακούγεται η επίθεση των ΜΑΤ την ώρα που μέλος του κινήματος έδινε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Κόκκινο.

  Πηγή: http://antigeitonies.blogspot.com/2011/11/blog-post_5155.html

 5. *
  Νέα Ενημέρωση 02-12-2011 11:10
  >>>

  Άλλη μία εξέλιξη, εκτός απ΄την παραπάνω:
  >>>
  Ακούστηκε ότι ετοιμάζονται (σήμερα;) να υπογράψουν τελειωτικά τη σχετική εγκύκλιο, όπου εξαιρούνται του εν λόγω νόμου οι εξαιρετικά χαμηλόμισθοι / χαμηλοσυνταξιούχοι & άνεργοι. Θα ληφθεί (υποτίθεται) ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους (δεν θα γλυτώσουν, απλώς μικρότερο ποσοστό).

  Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο θα αναφέρεται η δυνατότητα εξόφλησης του χαρατσιού σε 80 μέρες από την έκδοση του σχετικού λογαριασμού.

  Ακούσαμε ότι η σχετική εγκύκλιος εκκρεμεί εδώ και αρκετές μέρες, γιατί δεν την έχει υπογράψει ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών. Θα την υπογράψει σήμερα; Θα το μάθουμε.
  *
  Άλλο ένα διαδικαστικό πρόβλημα είναι ότι έχουν αφαιρέσει από τους υπαλλήλους τις ειδικές σφραγίδες, με τις οποίες μπορούσαμε, μέχρι τώρα, να εξοφλούμε μέρος του λογαριασμού (εξόφληση με διακανονισμό, σε δόσεις). Πλέον οι υπάλληλοι -χωρίς αυτές τις σφραγίδες- αδυνατούν να δεχτούν τμηματική πληρωμή του λογαριασμού: ο λογαριασμός είναι πια υποχρεωτικό να καταβάλλεται εφ΄άπαξ.
  Αυτό θα αλλάξει;

  Είναι κι αυτό εξίσου σημαντικό θέμα, γιατί πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ (με ή χωρίς χαράτσι), ήδη αυξημένους κατά 50% (ετοιμάζονται ν΄αυξηθούν κι άλλο) και συχνά κατέβαλλαν το λογαριασμό τμηματικά, σε δόσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
  *

 6. *
  Νέα Ενημέρωση 02-12-2011 11:15
  >>>

  Πέμπτη, Δεκέμβριος 01, 2011
  ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ ΦΘΑΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ…ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΝΟΜΙΜΟ…ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΨΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚH…

  >>>

  Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί την Παρασκευή μέρος των προσφυγών (ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγάλος) κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

  Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων. Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

  Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους.

  Την Πέμπτη κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή κατά του ειδικού τέλους από 17 ιδιοκτήτες ακινήτων -μεταξύ αυτών και δικηγόροι- οι οποίοι υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό. Στην προσφυγή αυτή για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα.

  Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

  Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους.

  Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους». Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Πηγή: PrezaTV
  ( http://prezatv.blogspot.com/2011/12/blog-post_1732.html )

  *
  *
  >>>

  *
  Νέα σχετική Ανάρτηση:

  ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ: δεν έχουμε περιθώριο 80 μέρες για πληρωμή. Στη ΔΕΗ δεν έχει φτάσει ακόμα σχετική εγκύκλιος.Με την υπάρχουσα εγκύκλιο, υποχρεούμαστε να πληρώσουμε στα ταμεία ΔΕΗ όλο το λογαριαμό (με το χαράτσι μαζί). Αλλιώς, θα μας κόψουν το ρεύμα!

  BlackMediterraneanPirate 29-11-11 13:10
  short link wp.me/pPn6Y-bv5
  Ενημέρωση: 15:30
  Ενημερώσεις>>>βλ. τελευταίο σχόλιο
  *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s