ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

La Tribune: Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο 6 σημείων για την Ελλάδα

(Γερμανοί στρατιώτες υψώνουν σημαία με τη σβάστικα, έμβλημα των Ναζί, στην Ακρόπολη της Αθήνας. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται, και συμβολικά, η κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, Αθήνα)

Ένα γερμανικό σχέδιο έξι σημείων που θα έλυνε το πρόβλημα υπερχρέωσης της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία  της χώρας (σ.σ. χωρίς δηλ. καμμία άρνηση πληρωμών της χώρας προς τους πιστωτές ) και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά (σ.σ. το ξεπούλημα) περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Το σχέδιο αυτό, με την ονομασία «Εύρηκα» καταρτίστηκε από συμβούλους της κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βίτιγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Roland Berger.

 

Σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της (τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κλπ) σε έναν φορέα παρόμοιο με την Treuhandastalt η οποία δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για ορισμένα από αυτά που περιλαμβάνονται στην «επίσημη» λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών.

Ο συγκεκριμένος φορέας στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και θα μπορούσε να έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο. Το όργανο αυτό θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2025.

Τα 125 δισ. ευρώ που θα «απελευθερωθούν» με τον τρόπο αυτό, θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την εξαγορά των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί το χρέος στο 88% του ΑΕΠ, από 145% που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, η έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος θα πέσει στο μηδέν και τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα μειωθούν κατά 50%, επιτρέποντας στην Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές.

Ο ευρωπαϊκός φορέας θα επενδύσει στη συνέχεια 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να αυξηθεί η αξία τους κατά 50 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτών των επενδύσεων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10 με 15 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει επί του παρόντος. Με αυτήν την «ένεση» χρημάτων στην οικονομία η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ανάπτυξη τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να φτάσει το 5%. Παράλληλα, η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της, της τάξης του 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος, έτσι που μέχρι το 2018 το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Με τη λήξη της λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορέα, το 2025, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος αυτό θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Αν υπάρξουν ζημίες, θα τις αναλάβει η Ελλάδα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Roland Berger υπολόγισαν πως ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που δεν γίνει καμία ιδιωτικοποίηση το ελληνικό χρέος θα πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο τέλος θα αποφέρει μηδενικά οφέλη στους κερδοσκόπους, που δεν πιστεύουν στη διάσωση της Ελλάδας ή της ευρωζώνης και ποντάρουν στην κατάρρευση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, καθώς τα spread θα υποχωρήσουν.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, το γερμανικό σχέδιο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία: προτείνει ένα νέο δρόμο την ώρα που η Ευρώπη περιστρέφεται ακόμη γύρω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας• η Αθήνα θα αποφύγει τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας και θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση• δημιουργεί άμεσα ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές• απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους. «Το σχέδιό μας έχει ένα σαφή στόχο: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να δημιουργήσει ανάπτυξη», εξήγησε ο Βίτιγκ.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shortlink: http://wp.me/pPn6Y-aAe

12 σκέψεις σχετικά με το “ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 1. Θα παρουν απο εδω θα δωσουν απο εκει….αυτο που καταλαβα, οι πιστωτες δεν θα χασουν ουτε ενα σεντ,να θυμηθουμε μονο το φαγοποτι που εγινε με την ανατολικη Γερμανια,γιατι στο μεταξυ η διαφθορα και η απληστια αφορα ολη την Ευρωπη και ειδικα την Γερμανια.Η περουσια της ανατ.Γερμανιας αξιας 600 δισ.ξεπουληθηκε για ελαχιστα και η αναπτυξη ακομη ερχεται …η Treuhand …ωραια λεξη κατεληξε εκει και μαλλον και εδω χερι αρπακτικου.

 2. Έχω ανατριχιάσει… Σχέδια για εμάς, χωρίς εμάς… Αφού καθόμαστε και τους αφήνουμε να κάνουν πάρτι, καλά να πάθουμε!!!

 3. Οι πιστωτες μας ειμαστε εμεις. Ξεκολατε επαναστατες του γλυκου νερου.

  • Δεν την καταλαβα την φραση αυτη.Πως ακριβως «οι πιστωτες μας ειμαστε εμεις».Προφανως και δεν σου προκαλει ανησυχια που ολοκληρη η περιουσια του δημοσιου θα ελεγχεται απο το νο1 πλυντηριο μαυρου χρηματος στον κοσμο(Λουξεμβουργο)και αν ολα πανε καλα(που δε θα πανε)απλα θα εχουμε απαλαγει απο ενα μερος του χρεους και τα εσοδα του κρατους θα προερχονται αποκλειστικα απο την φοροαφαιμαξη των κατωτερων στρωματων.Βαλε και τα ιδιωτικα ακινητα των εξαθλιωμενων που θα κατασχεθουν λογω αδυναμιας πληρωμης του φορου και το εφιαλτικο παζλ συμπληρωνεται.

 4. Η δημόσια περιουσία θα πουληθεί και θα καταλήξει σε ξένα χέρια. Αυτή είναι η ουσία του δημοσιευθέντος κειμένου. Για να πληρωθούν οι ξένοι πιστωτές μέχρι τελευταίο ευρώ…

  Στην ουσία η επιβολή πολιτικών εξαθλίωσης λειτουργεί αυτή τη στιγμή εκβιαστικά ως προς αυτό που είναι ο στρατηγικός στόχος – το ξεπούλημα δηλαδή της δημόσιας περιουσίας:
  Άν δεν θέλετε να εξαθλιωθείτε περισσότερο ξεπουλείστε τη δημόσια περιουσία σας. Πρόκειται για κλασικό εκβιασμό που είναι μέσα στις κλασικές τακτικές του ΔΝΤ.

 5. η δημοσια περιουσια, τωρα που δεν εχει ξεπουληθει ακομα, ειναι δημοσια? δηλαδη ειναι στα χερια μας? δεν το νομιζω. απο ξενα χερια (κρατος) θα παει σε αλλα ξενα χερια.

  οποτε, οποιοσδηποτε αγωνας κατα τη γνωμη μου θα επρεπε να προσανατολιστει στο να παρουμε πισω τη δημοσια περιουσια και τα δημοσια αγαθα που ηδη εχουν κλαπει απο τα χερια του λαου και οχι να αγωνιζομαστε για να παραμεινουν στον ιδιο ιδιοκτητη (γιατι δημοσια δεν ειναι).

 6. Το σχόλιο είναι του Παύλου:

  Η «ελληνική δημόσια περιουσία», ακόμη κι αν έχει ταξικό πρόσημο, είναι κάτι καλύτερο από το να είναι ξένη ιδιωτική περιουσία ή να ανήκει σε ξένες κρατικές εταιρείες. Αυτό έχει δείξει η πείρα όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Και είναι εύκολο να συναχθεί και με βάση τη λογική.
  Επιπλέον, το να κάνεις τη «δημόσια περιουσία» λαική περιουσία είναι ευκολότερο όταν δεν έχεις να μπλέξεις και με, να το πω έτσι, «ξένα αφεντικά».
  Με λίγα λόγια ο καπιταλισμός στον οποίον οδεύουμε θα είναι τρισχειρότερος από αυτόν που υπήρχε μέχρι πρότινος. Κλασική αντιστοιχία είναι η περίοδος της ναζιστικής κατοχής: Καπιταλισμός ήταν και χωρίς τους ναζί, αλλά ο καπιταλισμός με ξένη κατοχή ήταν πραγματικά – κυριολεκτικά μαζικά εξοντωτικός.
  Αυτά τα επισημαίνω, θα υπάρξει και ξεχωριστό κείμενο, γιατί έχει σημειωθεί μια σημαντική ποιοτική αλλαγή: Η χώρα βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό υπό ξένη κατοχή και επιπλέον η Γερμανία τηρεί όλο και λιγότερο τα προσχήματα στην πορεία προς το τέταρτο ράιχ. Δυστυχώς η τρέχουσα αντικαθεστωτική πολιτική σκέψη στην ελλάδα, ακόμη δεν έχει κατανοήσει τις ποιοτικές διαφορές και τις νέες πολιτικές πραχτικές που πρέπει να αναπτυχθούν με βάση τα νά δεδομένα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκής…

  • Συμφωνώ.

   Όσο για το σχέδιο «σωτηρίας μας», μη μας σώσουνε άλλο, φτάνει πια, από το πολύ σώσιμο μόνο τα κοκαλάκια μας θα μείνουν στο τέλος.

 7. Εννοείται ότι ο Παύλος δεν υποστηρίζει ότι οι αγώνες πρέπει να γίνουν για να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι τώρα. Αυτό εννοείται. Η δημόσια περιουσία πρέπει να αποκτήσει καθαρό λαικό πρόσημο. Αλλά, τουλάχιστον, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί το περισσότερο, να αποτραπεί το χειρότερο: Δηλαδή να ιδιωτικοποιηθεί και μάλιστα να περάσει σε ξένα χέρια.

 8. Όταν οι «επενδυτές» της «αγοράς» του χρηματιστηρίου έχασαν τα λεφτά τους, πήραν την ωμή απάντηση: Τι να κάνουμε; Έπαιξες και έχασες!
  Γιατί δεν πρέπει να πούμε το ίδιο στους «επενδυτές» της «αγοράς ομολόγων;

  • Νίκο, έχεις δίκιο. Έτσι πρέπει να πούμε. Άλλωστε υποτίθεται – και έτσι είναι – ότι το επιτόκιο που πληρώναμε τόσα χρόνια, όσο και αυτό που πληρώνουμε τώρα, εμπεριέχουν και την αμοιβή για το ρίσκο που αναλαμβάνεται από τους πιστωτές. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει και ηθικό θέμα.

 9. Μια και ανέφερες τη λέξη επιτόκιο εννοώντας κάτι μεταξύ 5 και 15 %, τι θα έλεγες αν κάποιος σου αποκάλυπτε ότι είναι δυνατό κάποια ομόλογα να τα πληρώνουμε με τόκο 250 % ; Υπερβολές; Απίστευτο και όμως αληθινό! Δες: Βασίλη Βιλιάρδου «Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών».
  Γιαυτά τα ομόλογα μας λένε: Δεν είμαστε μπαταχτσήδες! Θα ξεπληρώσουμε τα χρέη μας μέχρι το τελευταίο ευρώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s