Δύο ΜΟΝΟ είναι τα πολιτεύματα: Ολιγαρχία και Δημοκρατία. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός δεν είναι πολιτεύματα, είναι οικονομικές «διαρρυθμίσεις».

Να τι λέει η ελληνική wikipedia στο λήμμα πολίτευμα

»
Με το όρο πολίτευμα ή πολιτικό σύστημα εννοείται το σύνολο των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνάται ένα κράτος ή μια πολιτεία. Σε ό,τι αφορά το συνταγματικό δίκαιο είναι η ιδιάζουσα τάξη, σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε πολιτεία ρυθμίζει την οργάνωση της εξουσίας και η θέση των πολιτών μέσα σε αυτή την τάξη. Ένας κάπως διαφορετικός -αλλά ισχύων- ορισμός για το πολίτευμα είναι το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν ποια είναι τα άμεσα όργανα της πολιτείας, τον τρόπο εκλογής τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και τον κύκλο αρμοδιότητάς τους, όπως επίσης και τη σχέση των ατόμων προς την πολιτική εξουσία.
»

Ουσιαστικά τα πολιτεύματα είναι δύο: Η ολιγαρχία και η δημοκρατία.

Το κριτήριο είναι ο αριθμός αυτών που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν τις παίρνουν ΟΛΟΙ οι πολίτες είναι δημοκρατία. Αν τις παίρνουν λιγώτεροι είναι ολιγαρχία. Και η μοναρχία, η βασιλεία δηλαδή, μια παραλλαγή της ολιγαρχίας είναι.

Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να μας πείσουν πως ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός είναι πολιτεύματα. ΔΕΝ είναι πολιτεύματα. Είναι απλώς «οικονομικές διαρρυθμίσεις«.

Και ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός όποτε και όπου εφαρμόστηκαν χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή της ολιγαρχίας: τον κοινοβουλευτισμό. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός χρησιμοποιούν το ίδιο πολίτευμα αποκλειστικά: τον κοινοβουλευτισμό.

Κοινοβουλευτισμός σημαίνει: επαγγελματίες αντιπρόσωποι-βουλευτές ΜΑΚΡΑΣ θητείας που επιτρέπεται να επανεκλέγονται συνεχόμενα και που σχηματίζουν μία επαγγελματική νομοθετική ομάδα-διμοιρία πεζοναυτών που υπακούει τυφλά στον απόλυτο αρχηγό-αυτοκράτορα, δηλαδή τον αρχηγό του κόμματος-πρωθυπουργό, ο οποίος ΔΙΟΡΙΖΕΙ και την κεφαλή της δικαστικής εξουσίας (την ηγεσία των τριών ανώτατων δικαστηρίων στην χώρα μας). Για να ολοκληρωθεί ο ολιγαρχικός εφιάλτης.

Αμα αυτό δεν είναι ολιγαρχία, ε τότε να καταργήσουμε την λέξη.

Με κοινοβουλευτισμό (δηλ. αντιπρόσωποι με μακρές θητείες κλπ κλπ) λειτουργούν: η βουλή, οι δήμοι, τα σωματεία, τα δεκαπενταμελή των σχολείων (να μαθαίνουν από μικρά), και κάθε σύλλογος ή όμιλος φυσιολατρικός, πολιτιστικός ή μοτοσυκλετιστικός.

«Δημοκρατία» παντού και πουθενά δημοκρατία. Ούτε που υποψιάζεται ο μέσος πολίτης ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Κι ενώ ΔΕΝ το υποψιάζεται τι είναι η δημοκρατία, βλέποντας αυτό το χάλι που του παρουσιάζουν για δημοκρατία, έχει αρχίσει και πείθεται, αυτός ο μέσος πολίτης, πως αυτό που ζει δεν είναι δημοκρατία. Γι’ αυτό βγαίνει στις πλατείες αγανακτισμένος και ζητάει: «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα».

Οι ολιγαρχικοί θα αντεπιτεθούν. Να είστε σίγουροι πως θα το κάνουν. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους ολιγαρχικούς ΔΕΝ είναι κάποια ιστολόγια που βρίζουν και κάνουν διάφορες ασχήμιες. Και μην ακούτε τον υπουργό της ολιγαρχίας και τις προφάσεις του για τον νέο νόμο φίμωσης των ιστολογίων που ετοιμάζει (δείτε και με ποιους κιόλας ως νομο-παρασκευαστές, αυτούς που οι ίδιοι ο ολιγαρχικοί διόρισαν στις θέσεις εξουσίας που κατέχουν).

Ο μεγάλος κίνδυνος για τους ολιγαρχικούς είναι τα ιστολόγια που διαδίδουν την δημοκρατία. Αυτά είναι ο θανάσιμος κίνδυνος για την ολιγαρχία του κοινοβουλευτισμού. Και αυτά θα προσπαθήσουν να φιμώσουν. Να τα εξοντωσουν. Και φυσικά, άμα τα πράγματα παραζορίσουν, θα τους (μας) μαζέψουν όλους μέσα, και θα βρουν και μια ωραία δικαιολογία. Καμμία αμφιβολία. Ετσι γίνεται πάντα. Διότι το να διαδίδεις στον λαό τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία, είναι έγκλημα.

Το να κάνεις κόμμα επιτρέπεται. Το να διαδώσεις την δημοκρατία απαγορεύεται.

Πριν όμως οι ολιγαρχικοί περάσουν στο τελικό στάδιο, της κατά μέτωπον επίθεσης, θα πάρουν πολλά άλλα μέτρα. Ενα από αυτά θα είναι αυτό το νομοσχέδιο που ετοιμάζει αυτός ο υπουργός που οι ολιγαρχικοί ανέσυραν από την ναφθαλίνη.

Αλλά θα εξαπολύσουν και ιδεολογική επίθεση. Θεωρητική. Καμμία αμφιβολία και γι’ αυτό. Θα βάλουν τα παπαγαλάκια τους, μορφωμένους, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, ειδικούς και πολιτειολόγους, να κάνουν εκπομπές, να γράφουν κείμενα, να κάνουν ομιλίες και συνέδρια όπου θα ισχυρίζονται χίλια δυο εναντίον της δημοκρατίας και υπέρ της ολιγαρχίας του κοινοβουλευτισμού. Ηδη άρχισαν.

Ενα επιχείρημά τους που διάβασα τελευταία είναι πως «η συνέλευση των πολιτών, είναι προφανώς ανέφικτη στα σημερινά εθνικά κράτη, πρώτιστα για γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς λόγους». Μη γελάτε!

Και τα λένε αυτό ειδικοί πολιτειολόγοι που θα έπρεπε, λόγω και συνάφειας επιστημονικής, να ξέρουν τουλάχιστον τι είναι το Δίκτυο Περικλής, και που στο κάτω κάτω υπάρχει εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια. Και το κρύβουν. Και καμώνονται πως δεν βλέπουν πως η κοινωνία είναι ΗΔΗ δικτυωμένη γενικώς. Καλωδιωμένη. Με 10 gadgets ο καθένας στην τσέπη κυκλοφορεί. Και στο μόνο που ΔΕΝ είναι δικτυωμένη είναι στην λήψη, εφαρμογή και επιτήρηση των πολιτικών αποφάσεων. Στο μόνο…

Ο καπιταλισμός μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών δίνει πρόσβαση στο φετίχ του, το χρήμα, μέσω μιας απλής πλαστικής κάρτας. Στα προπατζίδικα οι τζογαδόροι παίζουν καθημερινά on-line ΚΙΝΟ και χίλια δυο σε όλη την ελλάδα και την Κύπρο. On-line.

Στο τέλος θα μείνει το μόνο πράγμα που θα το κάνουμε χειρόγραφα να είναι οι εκλογές. Και πάντα ανά 4 χρόνια. Ολα τα άλλα θα έχουν μηχανογραφηθεί. Και οι ειδικοί τους, οι άνθρωποί τους, οι επιστήμονές τους, οι δημοσιογράφοι τους, θα κάνουν οτι δεν τα βλέπουν και δεν τα ξέρουν.

Ενα άλλο που ισχυρίζονται είναι η «τεχνική αναρμοδιότητα» του απλού πολίτη, η οποία λένε δεν θα του επιτρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις για διάφορα τεχνικά ζητήματα και άρα χρειάζονται επαγγελματίες πολιτικοί.

Δηλαδή θέλουνε να πειστούμε πως η διακυβέρνηση, η νομοθεσία και η απονομή δικαιοσύνης είναι ΤΕΧΝΙΚΟ ζήτημα. Και όχι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα. Και άρα απαιτούνται επαγγελματίες. Γι’ αυτό και σιγά σιγά μεταφέρουν και τμήματα της εξουσίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε λίγο θα ισχυριστούν πως ως κοινωνίες χρειαζόμαστε ειδικούς της εξουσίας, όπως ο δικαστής Ντρεντ.

Λεφτά έχουν. Μέσα έχουν. Ανθρώπους έχουν. Εξουσία έχουν.

Και νομίζουν οτι στο τέλος θα βγουν νικητές. Αλλά κάνουν λάθος.

Οτι κάνουν το κάνουν για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία. Στην ολιγαρχική τους εξουσία που μας πίνει το αίμα αιώνες. Και για να μην περάσει ποτέ η εξουσία στον λαό. Τον μόνο φυσικό ιδιοκτήτη της εξουσίας.

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Αλλά η αγωνία για το τέλος τους που πλησιάζει έχει ήδη αρχίσει…

Τα βήματα

Σ’ εβένινο κρεββάτι στολισμένο
με κοραλλένιους αετούς, βαθυά κοιμάται
ο Νέρων — ασυνείδητος, ήσυχος, κ’ ευτυχής·
ακμαίος μες στην ευρωστία της σαρκός,
και στης νεότητος τ’ ωραίο σφρίγος.

Αλλά στην αίθουσα την αλαβάστρινη που κλείνει
των Αηνοβάρβων το αρχαίο λαράριο
τι ανήσυχοι που είν’ οι Λάρητές του.
Τρέμουν οι σπιτικοί μικροί θεοί,
και προσπαθούν τ’ ασήμαντά των σώματα να κρύψουν.
Γιατί άκουσαν μια απαίσια βοή,
θανάσιμη βοή την σκάλα ν’ ανεβαίνει,
βήματα σιδερένια που τραντάζουν τα σκαλιά.
Και λιγοθυμισμένοι τώρα οι άθλιοι Λάρητες,
μέσα στο βάθος του λαράριου χώνονται,
ο ένας τον άλλονα σκουντά και σκουντουφλά,
ο ένας μικρός θεός πάνω στον άλλο πέφτει
γιατί κατάλαβαν τι είδος βοή είναι τούτη,
τάνοιωσαν πια τα βήματα των Εριννύων.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

http://wp.me/pPn6Y-9QZ

45 σκέψεις σχετικά με το “Δύο ΜΟΝΟ είναι τα πολιτεύματα: Ολιγαρχία και Δημοκρατία. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός δεν είναι πολιτεύματα, είναι οικονομικές «διαρρυθμίσεις».

 1. Αφου είσαι αναρμόδιος όπως γράφεις γιατί ασχολείσαι με πράγματα που δεν γνωρίζεις?
  Καπιταλισμός και Σοσιαλισμός δεν είναι απλές ,,διαρρυθμίσεις,, αλλά κοινωνικο-οικονομικά συστήματα.
  Αυτά κατ΄αρχήν.Οταν το αφομοιώσεις θα σου πω και άλλα.

 2. @ markos

  αφού είσαι μαλάκας όπως (φαίνεται από αυτά που) γράφεις, γιατί ασχολείσαι με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις;
  απο ινστρούχτορες αριστερούς του κώλου σαν και σένα χορτάσαμε…Όταν το αφομοιώσεις θα σου πώ κι άλλα…

  • ΤΙ σε κάνει να τον θεωρείς αριστερό ινστρούχτορα? Θα μπορούσε νάναι και δεξιός ! χαχαχα///

   Και όμως, ο μάρκος έχει δίκιο στην αντίρρησή του.
   Η έννοια της διαρρύθμισης είναι σε ΚΑΠΟΙΟ βαθμό, ανεπαρκής.

   Πραγματικά είναι κοινωνικο-οικονομικά συστήματα, ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός. Δεν είναι απλές διαρρυθμίσεις. Δεν είναι σωστό να υποτιμάμε το ρόλο τουςς. Αν και δεν νομίζω να θέλει να τα υποτιμήσει ο Θράκας. Θέλει απλώς να επικεντρωθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό (κατά τον ίδιο).

   Διοτι ο Θράκας ΕΙΝΑΙ… αρμόδιος, και ασχολείται με πράματα που γνωρίζει καλά. Τα έχει αφομοιώσει και τον ενδιαφέρουν πιο σημαντικά πράματα, όπως η δημοκρατία να ‘ούμε, άμα λάχει. Παριστάνει τον αναρμόδιο διότι ειρωνεύεται όσους «δεν θεωρούν τους πολίτες αρμόδιους».

   Ε, η απάντησή μου φίλε Θράκα είναι ότι «αριστερά είναι η επέκταση της δημοκρατίας ΚΑΙ στο οικονομικό επίπεδο». Χωρίς δημοκρατία σοσιαλισμός δεν υπάρχει, διότι εκφυλίζεται σε κάποιου είδους ταξική δομή.
   Ακόμη και στην Κούβα καλοπερνάνε τα μέλη του κόμματος, ενώ ο λαός _υποτίθεται_ ότι ζει σε ισότητα.

 3. ….και αποσκοπουν στην διαχειριση της οικονομιας ή αλλιως στον πλουτο που παραγεται εντος του κρατους…….θα συμπληρωνα πριν την πρωτη τελεια του τιτλου.Σε μια κομμουνιστικη κοινωνια τα πολιτευματα ειναι εντελως χωρις αντικειμενο αφου το κρατος και οι θεσμοι του εχουν αφομοιωθει απο την ιδια την κοινωνια.

  • Ε, ναι. Αν δεν υπάρχει κάποιο υλικό (δηλαδή οικονομικό) όφελος, γιατί να είναι κάποιοι από πάνω από άλλους?
   (Εκτός αν είναι… βιτσιόζοι, δε λέω. Π.χ. σαδιστές σε μία κοινωνία μαζοχιστών -χαχαχα)

   Σε μια κομμουνιστική κοινωνία οι δομές οργάνωσης ή αυτο-οργάνωσης μπορεί να διαφέρουν, αλλά -ναι- το πολίτευμα παύει να έχει νόημα, με τη σημερινή έννοια της λέξης. Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει μόνο ένα αλλά άπειρα είδη κομμουνιστικής κοινωνίας, ανάλογα με τον τρόπο και την κοινωνική δόμηση της συλλογικής διαχείρισης του παραγόμενου πλούτου. Ο Richard Wolff εξήγησε σε ένα βιβλιαράκι του (που έχω) ότι σε μία αταξική κοινωνία ΔΕΝ σταματάνε οι αντιθέσεις, παρά μόνο οι ταξικές αντιθέσεις. Δηλαδή τίποτε δεν αποκλείει δύο συλλογικότητες με κομμουνιστική οργανωτική δομή να διαφωνήσουν ή και να συγκρουστούν. Βέβαια το πιο πιθανό είναι να τα βρούνε μεταξύ τους. Ομως μια τέτοια κοινωνία δεν έχει απλώς αφομοιώσει τους θεσμούς, έχει θεσμοθετήσει νέες μορφές οργάνωσης και αλληλεπίδρασης πολύ πιο σύνθετες από τους ξεπερασμένους θεσμούς.

 4. Αγαπητέ Θράκα, Σου θέτω ένα καίριο ερώτημα.

  Πιστεύεις ότι είναι δυνατόν ποτέ, να υπάρξει (αμεσο-)δημοκρατική κοινωνία, χωρίς κανένα έλλειμμα δημοκρατίας (το τονίζω αυτό), όπου -ωστόσο- υπάρχουν ταξικές αντιθέσεις και οικονομικές διαφορές?

  -Ειλικρινά, δεν το νομίζω. Αργά ή γρήγορα οι ταξικές και οικονομικές διαφορές θα βλάψουν τη δημοκρατία, θα προκαλέσουν (έμμεσα ή άμεσα) «ελλείμματα δημοκρατίας». (Σε κάποιο βαθμό, αυτό συνέβαινε ΚΑΙ στην Αρχαία Αθήνα).

  Αυτό το ερώτημα είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις, κατ’ εμέ. Από αυτό θα
  εξαρτηθεί και η μελλοντική πορεία της (πολύ γόνιμης γενικά) προσπάθειάς σου να στοχαστείς δημοκρατικά.
  Από αυτό το ερώτημα επίσης βγαίνει ΑΜΕΣΗ απάντηση στο αν ή όχι «ανήκεις στην αριστερά». Θέλοντας και μη, ανεξάρτητα από κόμματα ή ιδεολογίες άλλων, είναι σημαντικό να ξέρουμε, το ΑΝ είμαστε αριστεροί,

  Ο πλούτος και η εξουσία βλάπτουν τη δημοκρατία. Και πιστεύω πως είναι μετατρέψιμα, το ένα στο άλλο.
  Δηλαδή, ανισότητες πλούτου ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ με ανισότητες εξουσίας και δύναμης. ΑΚΟΜΗ και αν έχει θεσμοθετηθεί η πιο τέλεια άμεση δημοκρατία, ο πλούτος θα την παρακάμψει. Π.χ. θα εξαγοράσει αντιπάλους, θα επιβάλλει τις δικές του απόψεις στις συνελεύσεις, θα επηρεάσει πιο πολύ, κ.ο.κ.

  Φυσικά η λύση αυτού του προβλήματος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η μείωση της… δημοκρατίας. Κάθε άλλο. Αυτό το λάθος έκανε π.χ. ο σταλινισμός (σε ακραία μορφή). Η λύση είναι -αντίθετα- η επέκταση της δημοκρατίας ΚΑΙ στο οικονομικό επίπεδο. Δηλαδή η συλλογική αυτο-διαχείριση του παραγόμενου πλούτου από τους ίδιους τους παραγωγούς. Φυσικά, πάντα ΜΑΖΙ με τη συμμετοχή της υπόλοιπης κοινωνίας, όχι εναντίον της[*].

  [*]Ο Richard Wolff ξεκαθάρισε αυτό το λεπτό ζήτημα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέλλυ Ψαρρού¨.
  http://omadeon.wordpress.com/2011/04/20/richard-wolff-greek-interview/

  • @Omadeon

   Καταλαβαίνω οτι χάριν διατυπώσεως η ερώτηση έχει μια κάπως ιδεαλιστική μορφή, δηλαδή στατική και ιδανικοποιημένη. Η πραγματικότητα, λέει η διαλεκτική σκέψη, είναι αρκετά διαφορετική.

   Οι σχέσεις ανάμεσα σε κοινωνικά μορφώματα-πως-να-τα-πω είναι δυναμικές και πάνε προς το fuzzy logic και ΟΧΙ προς την Boolean-ή λογική δηλαδή την αριστοτελική: περνάει-δεν περνάει το ρεύμα, άσπρο-μαύρο.

   1. Δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις. Ιδανική δημοκρατία ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει. Από τη φύση της ως σύστημα η δημοκρατία ΔΕΝ ολοκληρώνεται ποτέ διότι διαρκώς αυτοθεσμίζεται. Αλλάζει τους θεσμούς της σε μια προσπάθεια να αυτο-βελτιωθεί. Η δημοκρατία είναι ένα μόνιμα «ατελές» σύστημα. Under construction.

   2. Ταξικές αντιθέσεις θα υπάρχουν σχεδόν πάντα ή έστω θα υπάρχει σχεδόν πάντα η τάση να δημιουργηθούν τάξεις και ταξικές αντιθέσεις. Με οποιοδήποτε πολιτειακό σύστημα. Ακόμη και με δημοκρατία. Διότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, και που θα σχηματίζουν και ομάδες ομοϊδεατών, που θα πιστεύουν πως αξίζουν, για διάφορους δικούς τους λόγους, μεγαλύτερο μερίδιο από τα παραγόμενα, στην μοιρασιά. *

   3. Μια ιδέα παντελούς εξάλειψης των τάξεων και των αντιθέσεων, με μαρξιστική προέλευση, είναι η κοινοκτημοσύνη στα μέσα παραγωγής. Προσωπικά ΔΕΝ έχω πειστεί ούτε για την ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, ούτε για την ανάγκη της κεντρικής-πως-να-την-πω κατοχής των μέσων παραγωγής, ούτε για την αποτελεσματικότητά τους, ως μέσων, στην ΠΛΗΡΗ εξάλειψη των τάξεων και των αντιθέσεων.

   4. Μια άλλη ιδέα, με την οποία τείνω να συμφωνήσω, είναι η τοπική αυτο-διαχείριση των παραγωγικών μέσων και μονάδων. Φοβάμαι όμως πως και αυτό θα λειτουργήσει δημιουργώντας οικονομικούς πόλους που, με την συσσωματωμένη ισχύ των μελών μιας αυτο-διαχειριζόμενης κοινότητας, θα συγκρούονται με άλλους παρόμοιους πόλους στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο εν τέλει.

   5. Εν τέλει τείνω να πιστέψω πως ΠΛΗΡΗΣ γιατρειά μάλλον δεν υπάρχει. Γι’ αυτό πρέπει να στοχαστούμε τι ήταν εκείνο που μας ώθησε αρχικά στο να προκρίνουμε την κοινωνικοποίηση, μαζική ή της αυτοδιαχείρισης, ως μέσο εξάλειψης των τάξεων και των αντιθέσεων. Και αυτό είναι η επιθυμία μας να άρουμε την κοινωνική αδικία και τον συνεπαγόμενο ανθρώπινο πόνο και οδύνη. Συν την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Συν την ανεύθυνη οικονομική δράση των τωρινών οικονομικών μονάδων και οργανισμών που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το πόση ζημιά κάνουν στις κοινωνίες. Ο στόχος μας λοιπόν ΔΕΝ ήταν-είναι η κοινοκτημοσύνη. Ο στόχος μας είναι η άρση της αδικίας. Και το ξεχνάμε ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ αυτό. Και μεταφυσικοποιούμε την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και την δογματίζουμε. Ενώ ο στόχος μας είναι άλλος: η άρση της οικονομικής και κοινωνικής αδικίας.

   6. Συμπληρωματικά να προσθέσω πως κοινωνία αγγέλων ΔΕΝ θα υπάρξει για τον απλό λόγο πως οι άνθρωποι πάντα θα διαφωνούν, θα αρπάζονται, θα παραβαίνουν τους κανόνες που θεσπίζει και αποδέχεται το σύνολο στο οποίο ανήκουν, και ενδεχομένως θα εγκληματούν για μια σειρά από λόγους που έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτεύματος και οικονομικού συστήματος. Αρα πάντα θα έχουμε ανθρώπινες συγκρούσεις ως έναν βαθμό, και πάντα θα χρειαζόμαστε κάποιο εξουσιαστικό σχήμα επίλυσης και διαιτησίας αυτών των αντιθέσεων. Δηλαδή, ούτε από την εξουσία θα απαλλαγούμε ποτέ. * [Οσοι έχουν μια φευγαλέα έστω εμπειρία από κοινοβιακές καταστάσεις παρακαλούνται να με επιβεβαιώσουν εδώ σ’ αυτό, στατιστικά εννοώ, καθώς και στον προηγούμενο αστερίσκο.]

   7. Δεν θα απαλλαγούμε επίσης από την εξουσία για τον λόγο οτι κάπως πρέπει να παίρνονται αποφάσεις, ακόμη και με κοινοκτημονικά μέσα παραγωγής, κεντρικά ή αυτοδιαχειριζόμενα, για το τι και πως θα παραχθεί και ποια μονάδα θα το παράξει, και σε τι ποσότητες και πως θα διατεθεί ανάλογα με τις ανάγκες, που μερικές φορές αλλού είναι πιο επείγουσες, κι αλλού όχι. Και που πολλοί δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη του επείγοντος των άλλων, όταν θεωρούν πως οι ιδιοι χάνουν από μια τέτοια μοιρασιά.

   8. Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι πως πάντα θα έχουμε ως κοινωνίες ανάγκη ΚΑΙ την εξουσία κάποιας μορφής και πως η κοινοκτημοσύνη των μέσων παραγωγής ΔΕΝ εγγυάται και πάρα πολλά με σιγουριά, ούτε καν αυτή την άρση των οικονομικών και κοινωνικών αδικιών. Ενώ βέβαια και από την άλλη ξέρουμε πως αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, και μάλιστα χωρίς πλαφόν στην συσσώρευση του πλούτου, γρήγορα θα οδηγηθούμε σε δυσθεώρητες κοινωνικές αδικίες και ανθρώπινο πόνο, όπως βλέπουμε μόνιμα στην ανθρώπινη ιστορία να συμβαίνει.

   9. Είναι άλυτο το πρόβλημα; Δεν ξέρω. Και απορώ με αυτούς που έχουν την σιγουριά πως έχουν βρει την απόλυτη λύση. Ημουνα εξάλλου κι εγώ ένας από αυτούς μέχρι τα 30-και-κάτι μου.

   10. Δεν έκρυψα ποτέ πως η προέλευση, η πολιτική μου παιδεία και ο θεωρητικός εξοπλισμός είναι αριστερής προέλευσης. Αλλά σχέση με την αριστερά δεν έχω και δεν θέλω να έχω. Διότι δεν είναι δυνατόν να κατάλαβα εγώ ο έσχατος πως το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται ΣΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, και μάλιστα να το έκανα αυτό σχεδόν ολομόναχος, και τόση αριστερή σκέψη και διανόηση δυο αιώνων να μην λέει τίποτε για την ταμπακέρα, και να συνεχίζει να διατηρεί και να δημιουργεί τις ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΕΣ πολιτικές της οργανώσεις. Δεν είναι αριστερά αυτή. Είναι μια ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ με αριστερό βερμπαλισμό.

   11. Τι προτείνω εγώ; Να λύσουμε ΠΡΩΤΑ το πρόβλημα της ισοκρατίας. Της ίσης πολιτικής ισχύος μεταξύ μας. Να μοιράσουμε την πολιτική εξουσία σε ΙΣΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ μεταξύ μας. Καταργώντας τους επαγγελματίες της πολιτικής και της εξουσίας (εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής). Και για μετά βλέπουμε; Ακριβώς. Ναι. Βλέπουμε. Βλέποντας και κάνοντας. Αλλά αν δεν λύσουμε πρώτα το πρόβλημα του ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ποιος τις εκτελεί και ποιος τις επιτηρεί, ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ τίποτε. Θά ρχονται διάφοροι θα καμώνονται πως μας κάνουν καπιταλισμό και σοσιαλισμό και στην ουσία θα φτιάχνουν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ οργανώσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Διότι αυτό είναι η ολιγαρχία: Συμμορία ολίγων.

   12. Εχω οικονομικές προτάσεις; Εχω. Αλλά τι νόημα έχει να τις λέω αφού ΔΕΝ θα πιάσουν τόπο παρά μόνο σε μια συζήτηση ως θέμα. Διότι όσο ΔΕΝ έχουμε δημοκρατία, ότι και να σκεφτώ εγώ ή όποιος άλλος, ότι και να θελήσω εγώ ή όποιος άλλος, ΔΕΝ υπάρχει καμμία ελπίδα να φτάσει στην κρίση των πολλών, ως πρόταση, ώστε να βάλει υποψηφιότητα για μια απόφαση. Εν πάσει περιπτώσει, ναι, έχω οικονομικές προτάσεις. Και κάποιος αριστερός κάποιες θα τις έλεγε αριστερές και κάποιες όχι. Και κάποιος δεξιός το ίδιο. Τις έχω ξαναγράψει, ας μην κουράζω. Το σημαντικό που πιστεύω είναι πως πρέπει να μπει πλαφόν (πάνω όριο) στην συσσώρευση πλούτου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πλαφόν-ΚΕΡΒΕΡΟΣ. Και είμαι υπέρ της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας (γη, εργαστήριο, αυτο-απασχολούμενος κλπ) και υπέρ της συνεταιριστικής (οι αναρχικοί νομίζω το λένε αυτοδιαχειριζόμενης) μικρής επιχείρησης. Μικρής πάντα. Το οικονομικό μέγεθος έχει πολύ μεγάλη σημασία.

   13. Οι οικονομικές διαρρυθμίσεις (ας επιμείνω στον «ατελή» όρο), είναι κάτι που θα το αποφασίσουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οι πολίτες σε μια δημοκρατία. Χωρίς κανένα δόγμα και θεολογία οικονομική. Χωρίς κανένα προαποφασισμένο σχέδιο. Γιατί; Γιατί έτσι κάνει η δημοκρατία. Γιατί έτσι πρέπει να κάνει. Αμα έχει οικονομικό δόγμα να εφαρμόσει δεν είναι δημοκρατία, δηλαδή κοινωνία που ψάχνει και εξερευνά το μέλλον της. Είναι μοναστήρι κι αγιαστούρα. Και εγώ τουλάχιστον δεν ανησυχω για το ποιες αποφάσεις θα παίρνουν οι πολλοί σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα. Εχω εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και στους πολλούς. Θα πάρουν τις ΣΩΣΤΕΣ αποφάσεις. Κι αν κάνουν λάθος θα έχουν πάντα την δυνατότητα να αλλάξουν την απόφασή τους. Γιατί θα έχουν την δημοκρατία που θα τους επιτρέπει να το κάνουν.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Πολύ καλή και λεπτομερής απάντηση Θράκα, γι’ αυτό άλλωστε… έκανα και την ερώτηση.

    Είναι μια απάντηση ρεαλισμού και ωριμότητας, που δεν στερείται καθόλου και όραμα ή σχέδιο.

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Σε ορισμένα ζητήματα κσνείς δεν έχει μια πλήρη ή οριστική απάντηση, αλλά… καλύτερος είναι ο ρεαλισμός παρά η πίστη και η άκρατη αισιοδοξία.

    Θα πρόσθετα μια γενική αρχή, που πιθανολογώ ότι συμφωνείς. Πιστεύω πως η δημοκρατία, ή το χτίσιμο ολοένα και περισσότερης δημοκρατικής συμμετοχής σε όλα, τείνει να δρα σαν αντίδοτο, περίπου όπως η… αρνητική ανασύζευξη (negative feedback) σε συστήματα ελέγχου και… ενισχυτές, κλπ. Αυτό εξασφαλίζει μια πραγματική σταθερότητα του συνολικού συστήματος, καθώς και την γενικά θετική του εξέλιξη (να μαθαίνει από τα λάθη, κλπ.) Αντίθετα, η έλλειψη ή μείωση δημοκρατίας λειτουργεί σαν βρόχος ενίσχυσης κάθε αρνητικού στοιχείου, με αποτέλεσμα την τελική αστάθεια του συνολικού συστήματος ή και τη διάλυσή του. Το πιο απλό καθημερινό τεχνικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι ο… μικροφωνισμός σε ενισχυτές ήχου. Ενας ενισχυτής σφυρίζει μανιωδώς όταν το σήμα από το μικρόφωνο ξαναβγαίνει από τα ακουστικά ενισχυμένο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο… νεοφιλελευθερισμό με τον ανεξέλεγκτο πλούτο, που ενισχύεται και ξανα-επηρεάζει την κοινωνία προκαλώντας χειρότερη ανισότητα και εκρήξεις αστάθειας. Επίσης συμβαίνει το ίδιο με τον αυταρχισμό, που αυτο-ενισχύεται ανεξέλεγκτα αν δεν υπάρχουν δημοκρατικά αντίδοτα.

    Ισως όσα λες να φανούν απαισιόδοξα ή ανεπαρκή σε κάποιους άλλους. Αλλά..
    Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο με κραυγαλές ανισότητες και τρομερό αυταρχισμό. Μπροστά σε τούτο τον εφιάλτη, ακόμη και ο συγκρατημένος δημοκρατικός ρεαλισμός που εκφράζεις, αποτελεί… παράδεισο.

    Για 2-3 άλλα ζητήματα θα συμπλήρωνα το εξής. Η δημοκρατία έχει ΚΑΙ κόστος. Το πιο προφανές κόστος της είναι η πιθανότητα να μη λάβει σωστές αποφάσεις. Φυσικά είναι προτιμότερο να σφάλλει, παρά να στερηθεί της ίδιας της ικανότητας να συν-αποφασίζει. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι κάποια μέρα θα υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές αυτο-οργάνωσης διαφόρων συλλογικοτήτων. Π.χ. μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να επιλέξουν τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερης (ή και απόλυτης) ισότητας, ανάμεσά τους, όπως ορισμένοι συναιτερισμοί της Αργεντινής (και η Ισπανική κοινότητα Μαριναλέντα) που ψήφισαν υπέρ των ίσων αμοιβών σε όλους. Ορισμένοι άλλοι συναιτερισμοί προτίμησαν να αμοίβεται καθένας σύμφωνα με την αξία της δουλειάς του, όπως την αναγνωρίζουν όλοι οι άλλοι, από κοινού. ΟΛΑ αυτά είναι νόμιμες δημοκρατικές αποφάσεις. Εφόσον τα αποτελέσματά τους θα δοκιμαστούν στην πράξη, ο χρόνος θα δείξει ποιο είναι το καλύτερο και για ποιό λόγο.

    Για θέματα προσωπικής ιδιοκτησίας τέλος, θα υπενθυμίσω τη θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα σε κατοχή μέσων παραγωγής (με δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το μόχθο άλλων ανθρώπων) και σε κατοχή προσωπικών αγαθών ευτυχίας. Υπάρχει τεράστια διαφορά εδώ, και δεν βλέπω το λόγο να καταργηθεί η κατοχή αγαθών που χρησιμεύουν μόνο στον ίδιο τον κάτοχό τους. Απλώς… αν το παρακάνει κάποιος, ενδέχεται να τον κράξει και η κοινότητα όπου ζει, π.χ. σαν… φαταούλα. Κι αυτό είναι μια υγιής αλληλεπίδραση, που λειτουργεί σαν αρνητική ανασύζευξη.

    • @Omadeon: «…Πιστεύω πως η δημοκρατία, ή το χτίσιμο ολοένα και περισσότερης δημοκρατικής συμμετοχής σε όλα, τείνει να δρα σαν αντίδοτο, περίπου όπως…»

     Το πιστεύω κι εγώ αυτό, αλλά ξέρεις μένει και οι δυο να το δούμε να συμβαίνει. Ουσιαστικά μιλάμε για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ανθρώπινη ιστορία σε τέτοια κλίμακα. Και αν έχει ξανασυμβεί δεν έχουμε καμμιά πληροφορία γι’ αυτό.

     Και θα προσθέσω στο παραπάνω πως κρίσιμος και αποφασιστικός παράγοντας είναι ο «νέος τύπος» ανθρώπινου χαρακτήρα που αναμένουμε πως θα δημιουργήσει μια δημοκρατική κοινωνία. Κι εδώ ο βασικός ρόλος πέφτει στην παιδεία και την προπαγάνδα της δημοκρατίας (όπως ακριβώς κάνουν με το life-style σήμερα, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ υπέρ της δημοκρατίας).

     Ζούμε υποτίθεται σε δημοκρατίες, και για δημοκρατία ελάχιστα μας μαθαίνουν στα σχολειά και στα πανεπιστήμια. Τίποτε σχεδόν. Χρειαζόμαστε όλοι μας επειγόντως μια «βασική εκπαίδευση» του πολίτη. Και στο μέλλον αυτή την βασική εκπαίδευση θα πρέπει να την ενσωματώνει η δημόσια παιδεία. Και φυσικά η ένταξη του πολίτη σε πολιτικές οργανώσεις και στην καθημερινή ζωή μιας δημοκρατίας συμπληρώνει την παιδεία.

     Μέσα από τέτοιες διαδικασίες φαντάζομαι πως οι άνθρωποι θα ξαναβρούμε την σύνδεσή μας με την κοινότητά μας, με την κοινωνία μας και εν τέλει και με τον διπλανό μας. Με βασική πολιτική παιδεία και τον πολιτικό συγχρωτισμό-πως-να-το-πω. Και φυσικά διαμορφώνοντας πολυ-πρόσωπους θεσμούς, με κοντές θητείες, ώστε όλο και περισσότεροι να αποκτούν εμπειρία στην κοινή εξουσία και κυρίως το αίσθημα της ΕΥΘΥΝΗΣ απέναντι στην κοινότητα και τον συνάνθρωπο. Που ποτέ δεν θα χάσει από το ελεγκτικό της μάτι αυτόν που ΚΛΗΡΩΣΕ ή εξέλεξε για άρχοντα κάπου. Κι αυτός ο ασφυκτικός έλεγχος ΣΤΡΩΝΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ. Ολα αυτά μαζί.

     Γι’ αυτό όσο περισσότερη δημοκρατία θα έχουμε (που σημαίνει «έχουμε όλοι μαζί την εξουσία, σε βάλαμε εσένα τώρα για λίγο άρχοντα, αλλά μην κάνεις πως κουνιέσαι και κάνεις κόνξες γιατί την έβαψες, κοίτα να τα πας καλά με βάση αυτά που έμαθες από το δημοτικό μέχρι τώρα, κι αν ωφεληθούμε ως κοινωνία θα σε τιμήσουμε σωστά και λιτά όπως πρέπει, αλλά κι αν μας βλάψεις από βλακεία, ανικανότητα, δόλο ή ιδιοτέλεια, θα σε κάνουμε να το μετανιώσεις») φαντάζομαι πως θα έχουμε και μεγαλύτερες ποσότητες από το «αντίδοτο» που λες.

     Αλλά πάλι όλα αυτά μένει να τα δούμε.

     Αν και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε. Ούτως ή άλλως ο μέσος άνθρωπος και όχι μόνο στον δυτικό κόσμο «οτι ήτανε να χάσει, το χει χάσει».

     Οσο για το αν θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις οι πολλοί, ο Καστοριάδης νομίζω λέει πως οι φιλόλογοι υπολογίζουν, πως οι δημοκρατίες της αρχαιότητας πήραν σε ποσοστό άνω του 90% τις σωστές αποφάσεις. Θα μου πεις που το ξέρουν; Δεν ξέρω.

     Εχω κάτι δικό μου για παρηγοριά όμως: «όσο περισσότεροι αποφασίζουν, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος να πάρουν λάθος απόφαση».

     Θραξ Αναρμόδιος

 5. Εκτος του οτι γραφεις απιστευες ανακριβειες(ο Μαρξ δεν εχει κανει λογο για την εξουσια;),εχεις στησει ενα τρελο κατηγορητηριο για την αριστερα την οποια κατηγορεις για συγκεντρωτισμο εξουσιας(…),για τις θεσεις της οποιας δεν εχεις πειστει(αρα ειναι λαθος)και οι διαφορες οικονομικοκοινωνικες «αναλυσεις» δεν στεκουν ουτε με τσιμεντοκολλονες(πλαφον στη συσωρρευση κερδους !ελεος δηλαδη),να σε πληροφορησω πως η δημοκρατια που ονειρευεσαι ζει και βασιλευει και ονομαζεται Ελβετια.Επισης ζει και βασιλευει το κρατος χωρις κεντρικη ΕΞΟΥΣΙΑ και ονομαζεται Βελγιο.Οι εργατικες κολλεκτιβες στην αργεντινη παρα την απομονωση της χωρας και το αστικοδημοκρατικο περιβαλλον τα πηγαινουν αρκετα καλα ,και το χειροτερο ολων, η αστικη δημοκρατια λειτουργει σχεδον αψογα και ονομαζεται σοσιαλδημοκρατια.Α ξεχασα και το αυτονομο κρατιδιο του Μονακο η μοναρχια δεν εχει προκαλεσει ουτε μια τοση δα διαδηλωση.Μια χαρα λοιπον μπορει να λειτουργησει και η αστικη δημοκρατια και η εργατικη κολλεκτιβα και η μοναρχια και αυτα που γραφεις καταρριπτονται με πραγματικα παραδειγματα.

  ΥΓΒασικα δεν ειχα σκοπο να μπω και να ξανασχοληθω με τα δικα σου γραπτα(ετσι και αλλιως οι φιλελευθερες επιρροες βγαζουν ματι παρα την απελπιδα προσπαθεια να μας πεισεις πως εισαι απογοητευμενος «αριστερος») ,αδιαφορωντας για την απιστευτη μανια με οτιδηποτε αριστερο αλλα και αναρχικο,αλλαξα ομως ροτα ,μετα το μεηλ κλαψομουνιασης που διαβασα πριν απο λιγο προς στην διαχειριστρια του μπλογκ ζητωντας λιγο πολυ την αποπομπη μου λογω τραμπουκικης(…) συμπεριφορας.Επισης προσβαλλεται η λογικη αλλα και η αισθητικη με τετοιους πομπωδεις τιτλους.Παλι καλα που αποφευγεται η χρηση του caps lock.

  • Φίλε no11888, έχετε μια ιδιότυπη σύγκρουση εσείς οι δύο, ο Θράκας κι εσύ, που μερικές φορές με εκπλήσσει. Είναι σαν να βρωμάει ο ένας στον άλλον κάτι. Δεν παριστάνω τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά προσπαθώ να βρω μια άκρη, διότι οι καιροί είναι πονηροί, και… αντί να στέλνονται γράμματα παραπόνων για τραμπουκίστικη συμπεριφορά (σιγά τ’ αυγά, θα καούνε στη θράκα, βγάλτα από το τηγάνι ρε αναρμόδιε)…
   …θα έπρεπε να γίνονται προσεγγίσεις εύρεσης κοινών στόχων και αρχών γιατί αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συπειρωθούμε ΠΟΛΥ περισσότερο από πριν, λόγω της γενικευμένης επίθεσης ΕΙΔΙΚΑ στα μπλογκ αυτές τις μέρες. Θα παραθέσω κάτι ενδεικτικό και πολύ ανησυχητικό σε λίγο, για το θέμα.

   Πριν το κάνω θα σου πω κάτι για το σχόλιό σου. Ο Θράκας κατ΄εμέ επικεντρώνεται σε κάποια πράματα που τγον καίνε, και μου δίνει την εντύπωση επίσης πως… έχοντας καεί σε αριστερό χυλό φυσάει το αριστερό γιαούρτι. Αλλά… το ότι προέρχεται ο ίδιος από την αριστερά, όπως και το ότι βλέπει ΚΑΙ τις οικονομικές παραμέτρους, δεν μπορώ να το αμφισβητήσω, μετά από τόσο λεπτομερείς απαντήσεις του. Δεν νοιώθεις την ίδια αηδία και την ίδια απογοήτευση, αυτό είναι σίγουρο. Πάλι καλά που ο Θράκας την παλεύει και ψαχνει για το δικό του δρόμο ΠΡΟΣ την αριστερά, αν και τον ενοχλεί ίσως ο ορισμός. Θα μπορούσε να είχε γίνει ένας… Ελληνας Χόροβιτς !!! χαχαχα

   ΟΚ, πάμε τώρα στο ουσιώδες και επείγον που πρέπει να μας ενώσει.

   Ο Μπαρτζινόπουλος του «Εθνους» έγραψε [προσοχή στα bold]:

   …Ή τι να πει ο μόνιμα λαλίστατος Α. Τσίπρας που πρόσφατα είχε αποφανθεί με το ανάλογα δραματικό ύφος ότι «θα ξεχάσουμε το πανεπιστήμιο που ξέραμε» όταν ακριβώς είναι εδώ και χρόνια το ζητούμενο: να ξεχάσουμε επιτέλους ένα πανεπιστήμιο που είναι ανίκανο να συμπορευτεί με τις εξελίξεις και τις ανάγκες των καιρών και αναδεικνύει θέματα όπως το περίφημο «άσυλο» σε μείζονος σημασίας προβλήματα σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι να μπει επιτέλους κάποιος φραγμός στην ασυδοσία των μπλογκς που διεκδικούν το δικαίωμα ακόμη και να χυδαιο­λο­γούν ανώνυμα έτσι ώστε ο θιγόμενος να μην είναι σε θέση ν’ αντιδράσει.
   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22790&subid=2&pubid=63283283

   ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ
   σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι να μπει επιτέλους κάποιος φραγμός στην ασυδοσία των μπλογκς που διεκδικούν το δικαίωμα ακόμη και να χυδαιο­λο­γούν ανώνυμα έτσι ώστε ο θιγόμενος να μην είναι σε θέση ν’ αντιδράσει.

   Δηλαδή…
   ΕΜΕΙΣ (τα μπλογκ) ορίζουμε την εποχή μας. Για την ακρίβεια, ΕΜΕΙΣ είμαστε το… κύριο πρόβλημά της.

   @Αναρμόδιε ετοίμασε μια ΚΑΥΤΗ θράκα με ΚΑΡΒΟΥΝΑ…

 6. Ζητώ συγνώμη φίλε Θράκα, αλλά… επειδή ΔΕΝ με αφήνουν να μιλήσω στα ποστ του risinggalaxy στον «Παραλληλογράφο», κι έχω κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό να πω, που ΑΦΟΡΑ και το δικό σου ποστ σε κάποιο βαθμό… αναρτώ την απάντησή μου εδώ (με λινκ στο σχόλιο, στο οποίο απαντώ).

  ΑΝ θες άνοιξε ένα σχετικό ποστ με τις ΔΙΚΕΣ σου απόψεις για την αφίσα, να συζητήσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΗ λογοκρισία ΙΔΕΩΝ που επέβαλλε εκεί ο no11888 με τις προβοκάτσιες του και κάποιοι ψευτο-αναρχικοί με την εθελοτυφλία και τον καθωσπρεπισμό τους…

  Ορίτζιναλ σχόλιο:
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/23/%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/#comment-82388

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Η πασαρέλα της ΜΠΟΥΡΔΑΣ έχει αρχίσει να μου τη δίνει.

  Κάποια καλή κυρία… είπε τα εξής

  Είναι σαφέστατο πως το κείμενο της αφίσας γενικεύει, ως απάντηση στις εγκληματικές γενικεύσεις του ισχύοντος κατεστημένου (κράτος και πολίτες).

  Αντίρρηση 1. ΚΑΘΟΛΟΥ σαφέστατο. ΤΟ ανιστόρητο περιεχόμενο της πρώτης παραγράφου ΑΚΥΡΩΝΕΙ τη φαντασίωση της…. σαφήνειας. Οι συντάκτες της Αφίσσας ΔΕΝ ξέρουν ΠΟΥ παν τα τέσσερα. Και πραγματικά πιστεύουν ένα ΨΕΜΑ.

  Αντίρρηση 2. ΕΣΕΙΣ γενικεύετε, ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ κράτος ΜΑΖΙ με πολίτες και βαφτίζοντάς τα ΚΑΙ τα δύο με το ενιαίο όνομα «ισχύον κατεστημένο».

  Ε, Συμβάλλετε ΚΑΙ εσείς, ως φαίνεται στο τσουβάλιασμα λαού με… κράτος και εξουσία, ώστε να γίνουν επιτέλους… ένα και το αυτό. ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ενότητα. 😈

  Επίσης οι αναρχικοί, ποτέ δεν ήταν ψηφοθηρικοί -όπως προφανέστατα κάποιος εδώ μέσα- ώστε να ασκούν μια comme il faut επικοινωνιακή πολιτική.

  Αντίρρηση 1. ΠΟΙΟΣ «προφανέστατα ψηφοθηρεί»?
  ΤΙ είναι αυτές οι μπούρδες? Είναι κάποιο μέλος κόμματος ή πολιτικός ΜΕΣΑ στη συζήτηση? ή μήπως η κερία εννοεί… εμένα? ΑΝ εννοεί εμένα, τότε είναι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ η αποψάρα της. ΖΟΜΠΥ του διαδικτύου είναι όποιος το πιστεύει αυτό.

  Αντίρρηση 2. ΔΕΝ είναι θέμα «comme il faut» επικοινωνιακής πολιτικής. ΠΩΣ να το κάνουμε? ΔΕΝ είναι θέμα πολιτικής ορθότητας. Είναι πολιτικό πρόβλημα κινδύνου προβοκάτσιας, των ίδιων των λαΪκών μαζών, που ΚΑΝΕΝΑΣ σωστός αναρχικός δεν θα είχε διανοηθεί, σε προηγούμενες δεκαετίες… διότι θα ήξερε το αποτέλεσμα.

  Ακόμα, αν και βρίσκω πλέον παροχημένα τα φεμινιστικά κινήματα ή τις αντιεθνικοκεντρικές φανατίλες διότι αν και ακούσια, στρέφουν αλλού το βλέμμα -μακριά από την κοινή συνιστώσα όλων των αδικιών που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάταων (ανεξαρτήτου φύλου/εθνικότητας), θεωρώ πως τα λόγια τους είθισται να παρεξηγούνται μόνο από άτομα που εσκεμμένα εθελοτυφλούν.

  ΔΕΝ μας λέτε ΤΙΠΟΤΕ χρήσιμο ή σωστό εδώ, κυρία μου.

  Είστε απλώς «come il faut» και ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ταυτόχρονα.
  Και ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ το ίδιο βιολί βιολάκι, στο τέλος.¨Διότι…

  -ΔΕΝ «παρεξηγούμε» την αφίσα.
  -ΔΕΝ με ενοχλεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ η αφίσα.
  -Τη ΦΟΒΑΜΑΙ για το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που θα έχει ΠΡΑΚΤΙΚΑ στον αδαή πληθυσμό.

  Τα υπόλοιπα ΑΧΡΗΣΤΑ όμορφα λογάκια σας συνιστούν… προσκύνημα στο Μεγάλο Ναό της «Liberal Multiculturalist Tolerance» όπως την ονομάζει ο Slavoj Zizek.

  • Ρε καραγκιοζη θα σταματησεις να ασχολεισαι με την παρτη μου;Εβρισες τους παντες και τα παντα εκει μεσα,εγραψες διακοσια σχολια,εφαγες ενα καρο παρατηρησεις,συνεχισες το χυδαιο βρισιδι απεναντι σε εμενα και τους υπολοιπους στο σκατομπλογκ σου , και ερχεσαι και γραφεις πως επεβαλα την λογοκρισια ;Τετοιο ελεηνο ανθρωπαριο δεν εχω ξανασυναντησει.Ου να χαθεις μουνοπανο.

   • Απουσίαζα για αρκετό καιρό λόγω σοβαρών ανειλημμένων υποχρεώσεων και είχα για σένα μια ψευδή εικόνα που είχες δημιουργήσει, παριστάνοντας τον καλό. Στην πραγματικότητα είσαι εξίσου αήθης με το Νοσφεράτο. Είσαι ένας κοινός ύπουλος συκοφάντης που κολακεύει από εδώ κι από εκεί κι από πίσω ψεύδεται για να σπιλώσει κόσμο.

  • εχω επιλεξει να μην απαντησω στις αναφορες που εκανες στο προσωπο μου στην αναρτηση του μπλογκ σου

   αλλα θα ηθελα να μου επιτρεψεις να σου πω οτι ειναι πολυ λαθος να μεταφερεις στους Σχολιαστες χωρις συνορα τη διαμαχη που εχεις με καποιον συντακτη και καποιον σχολιαστη μιας ανάρτησης του Παραλληλογραφου

   πρωτον, γνωριζεις τον καβγα που ειχε γινει πριν απο λιγους μηνες οπότε μία τέτοια κίνηση σα τη δική σου μπορεί να ριξει λαδι στη φωτια και ειναι εντελως ασκοπη και ανούσια

   δευτερον, μπορεις να ηρεμησεις επιτελους και χωρις φωνες και υστεριες να στειλεις σε προσωπικο μηνυμα τις όποιες ενστασεις και παρατηρησεις εχεις στον συντακτη του παραλληλογραφου και στον σχολιαστη 11888 της εν λογω αναρτησης

   τριτον, ισως να μην υπαρχει καν λογος να το κανεις αυτο διότι την αποψη σου την εχεις εκφραση πολλακις και την γνωριζουμε, ειπαμε και εμεις τη δικη μας τελειωσε το θεμα

   τεταρτον, φιλικα στο λεω πιστεψε με δεν υπαρχει κανενας «πρακτορας» ανάμεσα μας ουτε αναμεσα στα παιδια που σκεφτηκανε την αφισα

   και επισης αν φοβασαι τοοοοοσο πολυ για το «κακο» που θα κανει στον αδαη πληθυσμο η αφισα, θα σε καθησυχασω ενημερωνοντας σε οτι ουτως ή αλλως ο περισσοτερος κοσμος αγνοει και απαξιωνει τις αφισες (σε αντιθετη περιπτωση δεν θα ηταν αδαης) εκτος και αν αυτες αφορουν την καταναλωση ή τον πανο κιαμο

   • Omadeon

    αναφερθηκες σε μενα στο μπλογκ σου σε αυτο εδω το σχολιο:
    http://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60560

    τεσπα δεν με ενδιαφερει ουτως ή αλλως

    και βρε χρυσε μου ανθρωπε, τι να το βουλωσουμε μας λες; αφου ολο εσυ μιλας 😆

    αντιλαμβανεσαι οτι εχεις στολισει με κοσμητικα επιθετα ενα σωρο ανθρωπους και μαλιστα χωρις κανενα λογο;

    για να τελειωνουμε, εγω απλα σου ειπα να ηρεμησεις αν θες να συνεχιζεις να βριζεις καντο τι να σου πω; όπως νομίζεις….

    • και βρε χρυσε μου ανθρωπε, τι να το βουλωσουμε μας λες; αφου ολο εσυ μιλας

     Ωραίο ευφυολόγημα αλλά… δεν αγοράζω. 🙂 Είμαι αποκλεισμένος από το χώρο της κύριας συζήτησης μετά από στρεβλώσεις του διαλόγου και τραμπουκισμούς στους οποίους ΣΥΝΗΡΓΗΣΕΣ.

     Το ΤΙ γράφω στο δικό μας μπλογκ είναι άλλο θέμα.

     Σε ευχαριστώ πάντως… που ΑΠΕΔΕΙΞΕΣ ότι η αναφορά σε σένα ΔΕΝ ΗΤΑΝ υβριστική, αντίθετα με τις συκοφαντίες του νο11888. Ομως ΔΕΝ καταλαβαίνεις ΤΙ λέω για πολλοστή φορά.

     Αν σε ενοχλεί η «μεταφορά διένεξης» ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ η ΙΔΙΑ.

     Πες το κι αλλιώς ρε παιδί μου. Θέλω μια συζήτηση ΧΩΡΙΣ τη στρέβλωση του διαλόγου που γίνεται στο άλλο μπλογκ. Εκεί ο ίδιος ο ιστολόγος ΞΕΚΙΝΗΣΕ να απαντάει σε σοβαρά σχόλια με λάσπη . Εδώ ΞΕΡΩ ότι τέτοιες συνήθειες ΔΕΝ είναι κοινός τόπος.

    • Όποιος επιλέγει να πιστεύει ψεύδη και συκοφαντίες ενώ είναι πολύ εύκολο να δει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι εξίσου υπεύθυνος με τον αρχικό ψεύτη και συκοφάντη. Κι όταν επιλέγει να αναπαράγει τα ψεύδη και τις συκοφαντίες, γίνεται χειρότερος από τον αρχικό ψεύτη και συκοφάντη.

 7. Μπορείτε εσείς οι δύο no11888 και xanadu, να το ΒΟΥΛΩΣΕΤΕ, ώστε να ακουστεί μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ άποψη χωρίς σοβαρές διασ+ρεβλώσεις, ατέλειωτη λάσπη, λογοκρισίες απόψεων και τραμπουκισμούς?

  ΧΕΣΤΗΚΑ για τα προσωπικά σας απωθημένα μαζί μου. Με ενδιαφέρει να συζητηθεί το σχόλιο που έφερα.

  Σε σένα ειδικά xanadu ΔΕΝ αναφέρθηκα. Αν θες να γίνει ποστ με τα δικά ΔΙΚΕΣ σου μπούρδες πολύ ευχαρίστως, αλλά ΟΧΙ τώρα. ΔΕΝ τίθεται θέμα «πράκτορα» που λες. Η βλακεία σας φτάνει και ΑΡΚΕΙ.

  Με ενδιαφέρει επιτέλους να γίνει διάλογος. Αυτό το πανηγύρι που στήθηκε εκεί κάτω ΔΕΝ ήταν διάλογος και ΔΕΝ είναι διάλογος. Ειναι βιασμός του ορθού λόγου, απόλυτος ανορθολογισμός και θάνατος.

  Θράκα, σε παρακαλώ ΣΒΗΣΕ προσωπικές αναφορές και «μεταφορές σεναρίων». Αν θες ΚΑΙ από το δικό μου σχόλιο σβήσε το όνομα του αρχι-ρουφιάνου που προκάλεσε θύελλα με επιλεκτική μεταφορά υλικών πετσοκομμένων έντεχνα από το μπλογκ μου ώστε να δικαιωθεί ο αποκλεισμός μου.

 8. Θράκα, επειδή έχεις συκοφαντηθεί ΑΣΧΗΜΑ και ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ από αυτό τον… «κύριο» που με αποκάλεσε μουνόπανο, και επειδή θέλω να ΜΗ σβήνονται στοιχεία για τις ΑΛΗΤΕΙΕΣ που διαπράττει,
  κατ’ εξαίρεσιν θα σε παρακαλούσα, εκ των υστέρων, να ΜΗ σβήσεις το κατάπτυστο σχόλιό του…
  (Αύριο μπορεί να σε βγάλει κι εσένα τρελό, ποιός ξέρει;)

  Το αφήνω στην κρίση σου, πάντως τελικά ΔΕΝ με ενοχλεί τίποτα. Με ενοχλεί ΜΟΝΟ ένα πράμα. Η ΝΟΘΕΙΑ του ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ και η καταστροφή του ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ.

  @Xanadu δεν το είχα πάρει χαμπάρι, ότι ΚΑΙ εσύ χειροτέρεψες τόσο ώστε να κάνεις τέτοιες κραυγαλέες διαστρεβλώσεις πρόσφατης ιντερνετικής ιστορίας, Σε παρακαλώ λοιπόν να ΜΗ σχολιάσεις εδώ. Μπορεί να νομίζεις ότι γλύτωσες την κριτική με το να την αγνοείς, ή μέσω του αποκλεισμού μου, αλλά… οι δικές σου μπούρδες με ενδιαφέρουν πολύ και σκέφτομαι να τις κάνω ποστ. ΔΕΝ προσφέρουν όμως τίποτα στο διάλογο εδώ, οπότε… ΣΤΟΠ.

 9. Κάτι τελευταίο (και… πρέπει να αλλάξω το ωράριο του ύπνου μου -χεχε)

  Επειδή υπάρχει ένα ΠΟΛΥ νοσηρό φαινόμενο σε όλα αυτά, του να ΠΝΙΓΕΤΑΙ ο αντίλογος μέσω λογοκρισίας απόψεων, η οποία στηρίζεται σε ανυπόστατες ΑΦΟΡΜΕΣ ενώ έχει ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ σκοπιμότητα, μετά τις δύο «καταγγελίες» που έγιναν (από μέλη της «αγέλης» του risinggalaxy) καταθέτω την ΑΠΑΝΤΗΣΗ που ΕΜΠΟΔΙΣΕ να εμφανιστεί

  http://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60599

 10. Και την ΤΕΛΙΚΗ ανακοίνωσή μου (που έκανα και μέσω twitter)

  http://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60631

  Αυτά τα αρνητικά φαινόμενα αγελαίας ποδοπάτησης του ορθού λόγου είναι Ο,ΤΙ χειρότερο στο διαδίκτυο.

  Πρέπει κάποια στιγμή να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ.

 11. Λοιπόν… Θράκα, αυτό το σχόλιο που έφερα, έχει τεράστια σχέση και με τη Δημοκρατία. Τα όσα έγιναν στη συζήτηση από όπου έφερα το σχόλιο, έχουν επίσης χέση με τη Δημοκρατία, ιδιαίτερα την άμεση ψηφιακή δημοκρατία (για την οποία είναι κίνδυνος – θάνατος, ΚΑΘΕ αγελαίος ανορθολογισμός).

  Γι’ αυτό το έφερα, το σχόλιο εδώ.Βέβαια… υπάρχει και μια θεϊκή σύμπτωση, ότι ο «κύριος» που σε βρίζει και σε συκοφαντεί ακατάπαυστα κλπ. αποδείχτηκε πως… ΕΠΙΣΗΣ προδίδει ομοϊδεάτες του, και τους φέρεται ακόμη πιο ελεεινά (στη δική μου περίπτωση), αλλά αυτό ΔΕΝ ήταν κύριος λόγος που έφερα εδώ το σχόλιο

  Το σχόλιο, ή μάλλον το θέμα είναι πολιτικό και φιλοσοφικό, ΟΧΙ προσωπικό.

  Αφορά την «Liberal Multiculturalist Tolerance», όπως την ονομάζει ο Slavo Zizek, και τον τρόπο που αυτή ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ μέσα στο διαδίκτυο, με έναν τρόπο ιδιαίτερα απειλητικό για την ΙΔΙΑ τη Δημοκρατία. Π.χ. το «τσουβάλιασμα» που κάνει η «καλή κυρία», κράτος+πολίτες = κατεστημένο, είναι ΠΟΛΥ ενδιαφέρον.

  Δεν ξέρω αν εννοείεξίσου συνειδητά και… ΠΑΣΟΚικά, πως… «τα φάγαμε μαζί» – ™ Πάγκαλος, αλλά… ΑΥΤΟ βγαίνει σαν αμείλικτο (_λογικό_) συμπέρασμα! :mrgreen:

  Υπάρχουν ενδιαφέροντες τρόποι… υπνωτισμού των πολιτών ώστε η αποχαύνωσή τους να ακυρώνει κάθε επιθυμία για δημοκρατία. Θαρρώ πως βρίσκονται κωδικοποιημένοι στην τελευταία παράγραφο του σχολίου της «καλής κυρίας». ΔΕΝ μπορώ να αποφύγω να την ειρωνευτώ λιγάκι, παρόλο που είναι επώνυμο άτομο και ίσως νομίζει ότι δικαιούται καλύτερη μεταχείριση, πιο μειλίχια κριτική κλπ. Ατυχώς, είμαι… ισονομιστής.
  -Ειρωνεύομαι τις παράλογες ή αντι-δημοκρατικές απόψεις, οπουδήποτε κι αν τις βρω, χωρίς διάκριση.

  Λέει λοιπόν η καλή κυρία

  Ακόμα, αν και βρίσκω πλέον παροχημένα<τα φεμινιστικά κινήματα ή τις αντιεθνικοκεντρικές φανατίλες διότι αν και ακούσια, στρέφουν αλλού το βλέμμα -μακριά από την κοινή συνιστώσα όλων των αδικιών που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ανεξαρτήτου φύλου/εθνικότητας), θεωρώ πως τα λόγια τους είθισται να παρεξηγούνται μόνο από άτομα που εσκεμμένα εθελοτυφλούν.

  Αυτή η παράγραφος, απόλυτα ειλικρινής, καλοκάγαθη, θεάρεστη (είτε πιστεύει στο θεό είτε όχι)… (στην επιφάνεια) κρύβει… κοχλάζουσα κόλαση…δαιμόνων, κάτω από την ήρεμη λίμνη της νηφαλιότητάς της.

  Μιλάμε για μία αφίσα που… είδαν οι σκυλάδες στο δρόμο για τον Πάνο Κιάμο(χεχε) και την προσπέρασαν.

  Ενας σπάνιος ανθρωπιστής παπάς, σε ένα αμάξι δίπλα τους μαζί με την παπαδιά του, έκανε και το σταυρό του. «Αφες αυτοίς» μουρμούρισε…

  Σαν σπάνιο σαρκοβόρο φυτό του Αμαζονίου που περιμένειπλουμιστό κι ευωδιαστό τα πιο ηλίθια ζωάκια για να τα χλαπακιάσει ο καμουφλαρισμένος του οισοφάγος, έτσι και η αφίσα καραδοκεί. Περιμένει να πλησιάσει ο επόμενος εθνικιστής για να «τσιμπήσει» τα δολώματά της, να… παρανοήσει και να οργιστεί.

  Η καλή κυρία το ξέρει αυτό, αλλά καθώς πίνει το τσάϊ της μελετώντας και άλλα συμπτώματα της άρρωστης ψυχολογίας του κωλολαού… σκέπτεται πως τελικά, η αφίσα προσφέρει και κάποιο κοινωνικό λειτούργημα. Κρατάει τους εθνικιστές πάντα οργισμένους με στόχο τους εχθρούς του έθνους.

  Ετσι, μπορεί η ίδια, και ο υπόλοιπος νομοταγής λαός, να νιώθει ευτυχής που οι εξτρεμιστές «των δύο άκρων» τρώγονται πάντα… αποκλειστικά μεταξύ τους. Και κάθε δημοκράτης… πατριώτης αριστερός, επίσης, παρόλο που η αφίσα τον εκνευρίζει, διότι (αν μη τι άλλο) του προσφέρει _απτά_ «στοιχεία», πέραν πάσης αμφιβολίας (δήθεν)… ότι το Τέρας του ΕθνοΜηδενισμού ΥΠΑΡΧΕΙ και είναι έτοιμο να τον κατασπαράξει.

  \

  • Κατόπιν τούτου, φίλε Θράκα, νομοτελειακά
   ο θρίαμβος ανήκει στη «μπάνκα»
   του καζίνου των ιδεών.

   Η «Φιλελεύθερη Πολυπολιτισμική Ανεκτικότητα» (Liberal Multiculturalist Tolerance – κατά τον Ζίζεκ) είναι ο τελικός πραγματικός κερδισμένος. Αφού εξαγριωθούν οι νοικοκυραίοι να κάνουν μερικά ακόμη πογκρόμ κατά μεταναστών…
   Σ’ αυτή θα καταλήξουν, νομοτελειακά, και όσοι ουρλιάζουν σήμερα «κάτω τα χέρια από την αφίσα» συκοφαντώντας ΚΑΘΕ διαφωνούντα. Δηλαδή σε αυτά που λέει η κυρία, στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ιδεολογία – πακέτο με τον καπιταλισμό (όπως έχει καταδείξει ο Ζίζεκ).

   Και φυσικά χωρίς καμία δημοκρατία. Η δημοκρατία ΗΔΗ εξοντώθηκε.Είτε με τη βοήθεια του [κάθε] ακούσιου [ή εκούσιου] προβοκάτορα, είτε μέσω τηλεόρασης, είτε μέσω ιντερνετικού όχλου, κάθε φρέσκο ψάρι που στιγματίστηκε σαν χαλασμένο κρέας, ΕΓΙΝΕ νεκρό μοσχάρι

   • Μια εκπληκτική αντιστροφή νοήματος προκύπτει από τη Ζιζέκεια προσέγγιση.

    Εξίσου πρόβλημα με όσους «αγριέψουν» εξ αιτίας της αφίσας (και χυμήξουν να κάνουν εγκλήματα)….
    …είναι και όσοι.. χαμογελάσουν συγκαταβατικά, στο δρόμο για τον Πάνο Κιάμο.
    Διότι…
    Τα συνθήματα της αφίσας… καταγράφονται στους εγκεφάλους τους,
    σαν «¨τσιτάτα ανθρώπων που δεν είναι στα καλά τους»,
    με αποτέλεσμα μακροχρόνιο εθισμό
    στο τωρινό «αυτονόητα ανώτερο»,
    ΑΝΤΙ-δημοκρατικό καθεστώς.

    • Βρε Omadeon, ακόμα κι εγώ που συμφωνώ μαζί σου 1000%, νομίζω οτι το έχεις υπεραναλύσει το θέμα!!! Βέβαια αυτό το τελευταίο που λες, είναι εντελώς to the point, έτσι θα γίνει, πώς λέει ένας σχολιαστής εδώ, «δε γαμιέστε ρε κωλοεθνίκια»!!!, ε! το ακριβώς συμμετρικό….

     Τώρα αυτόν τον Κιάμο δεν το είχα ακούσει, αλλά μου βάλατε ιδέες και το έψαξα, δεν είναι κακός 🙂
     Και επειδή είναι και Κυριακή, αφιερώνω αυτό:

    • Omadeon, πρέπει να εξηγήσεις λίγο αυτή τη ζιζέκεια προσέγγιση… Εγώ και «άγριεψα» με την αφίσα (όχι γιατί διαφωνώ με όσα λέει, αλλά γιατί στόχος της ήταν να «αγριέψει» και όχι να προβάλλει επιθετικά κάποια αυτονόητα) και χαμογέλασα συγκαταβατικά με το τραγούδι του Κιάμου (ούτε καν τον ήξερα!)

     • @xroma_anemou : «…το τραγούδι του Κιάμου (ούτε καν τον ήξερα!)»

      Εγώ τον ήξερα (λολ). Ενα διάστημα είχε γεμίσει η Θεσσαλονίκη με αφίσσες και φωτογραφίες. Αλλά αν δεν ήταν ο κ.κ. να μας στείλει το βίντεο, δεν θα είχα ακούσει κανένα τραγούδι του.

      Παρεμπιπτόντως βρίσκω το ρυθμικό υπόστρωμα (αν και σε κοινότατο 4/4) στο εν λόγω τραγούδι, αρκετά ενδιαφέρον. Το υπόλοιπο του τραγουδιού είναι βέβαια ένας εφιάλτης. Αλλά μπορεί κάποιος να κατευθύνει την ακοή του αποκλειστικά στον ρυθμό και να αποφύγει έτσι οποιοδήποτε άλλον ψυχικό τραυματισμό.

      Θραξ Αναρμόδιος

 12. OK, το παραδέχομαι, το παράκανα στην ανάλυση…
  και μια παροιμία που μου έμαθε η νεολαία είναι…

  ανάλυση – παράλυση

  Πριν φύγω (σε 3 λεπτά) θα σου πω κάτι όμως φίλε κ.κ.

  Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ μη-εθνικισμός είναι να σου βρω κάτι να ακούσεις που θα είναι πολύ καλύτερο από τον Κιάμο, τόσο καλύτερο ώστε να νιώσεις ΟΛΟ τον πληθυσμό της γης να χορεύει ΜΑΖΙ σου.

  Αυτά… 🙂

 13. @Omadeon

  Μου έβαλες πολλή δουλειά σήμερα (λολ). Πήγα και διάβασα πέντ-έξι αναρτήσεις που είχες ως παραπομπές και εκατοντάδες σχόλια (φίου). Πάει η μέρα μου ρε συ. Ολη.

  Το ιστολόγιο ΠαραλληλοΓράφος δεν το ήξερα. Το ίδιο και το ιστολόγιο Ιορδάνογλου. Τα πρόσθεσα κι αυτα στα λινκς που έχω. Θενκς. (Στο Ιορδάνογλου είχαν ένα θέμα για το έθνος και δεν συγκρατήθηκα πάλι -λολ- κι άφησα κι ένα φλύαρο σχόλιο, που θα το κάνω κι ανάρτηση, να μπορέσουμε να σκοτωθούμε ετσι όλοι μαζί οι διαφωνούντες, για άλλη μια φορά, και σε δικό μας έδαφος με την ησυχία μας στο κάτω κάτω, κι όχι στα «ξένα» ιστολόγια.)

  Θέλω να μου στείλεις αν έχεις λινκς για το “Liberal Multiculturalist Tolerance”, του Slavo Zizek. Αν είναι βιβλίο δυστυχώς δεν μπορώ να το αγοράσω, εχω καταρρεύσει πλήρως οικονομικά. Αν είναι κάποια ανάρτηση, βίντεο, άρθρο καλώς…

  Για το θέμα της αφίσσας: Νομίζω πως όπως είναι διατυπωμένη, πετυχαίνει μόνο να πολώσει. Αυτή η πόλωση και η συνεπαγόμενη σύγκρουση που μπορεί να φέρει, είναι ένας σοβαρός πολιτικός στόχος που έχει θέσει η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία που κυβερνάει τον πλανήτη ολόκληρο. Κι αν δεν καταφέρει να εξελιχθεί σε ευθεία κοινωνική αιματηρή σύγκρουση στους δρόμους των πόλεων της δύσης, ελπίζει πως έστω και με την απειλή μιας τέτοιας σύγκρουσης μέσα στις κοινωνίες θα βγάλει τα ίδια οικονομικά οφέλη που προσδοκά. Βέβαια οι συντάκτες της αφίσσας δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι αυτής της πλανητικής ολιγαρχίας. Και μάλιστα σε καμμία περίπτωση. Αλλά αυτό ΔΕΝ ενοχλεί την ολιγαρχία αυτή. Ισα ίσα. Ούτως ή άλλως η ολιγαρχία αυτή βρίσκει πολλούς που τους βάζει και εργάζονται αμισθί για τα συμφέροντά της και τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς. Δεν νομίζω πως η αφίσσα είναι γραμμένη για να ανοίξει το μυαλό ή τα μάτια κάποιου. Κάθε άλλο. Κάποιος πολύ θυμωμένος την συνέταξε. Πολύ συναισθηματίας μάλιστα γιατί ξεχειλίζει από συναίσθημα. Συναίσθημα που παίρνει τον εαυτό του για πολιτικό λόγο. Θα κάνει κακό; Ναι θα κάνει. Εξάλλου δεν φτιάχτηκε ως αφίσσα για να ωφελήσει κάποιον. Εκτός από τους σχεδιασμούς που είπα πριν.

  Θα τολμήσω μια πολιτική πρόβλεψη. Οσο η ευρύτερη αριστερά δεν επανακαθορίζει την στάση της απέναντι 1) στο φαινόμενο του έθνους 2) στην δημοκρατία και την εσω-οργανωτική της διαδικασία, θα συρρικνώνεται εκλογικά και κοινωνικά. Βέβαια αυτή η συρρίκνωση ΔΕΝ θα γίνει χωρίς πόλωση και ένταση.

  Με λυπεί αυτή η συρρίκνωση; Ναι, με λυπεί. Αλλά αν είναι να συνεχιστεί αυτή η στάση της αριστεράς, τότε η ίδια η κοινωνική κίνηση πρέπει να φέρει μια ισορροπία. Και σε τέτοια ζητήματα ΔΕΝ χωράνε οι προσωπικές λύπες και οι στεναγμοί. Ακόμη και οι δικοί μου.

  Η κοινωνική διεργασία δεν «κοιτάζει την δικιά μας μελαγχολία». Συνεχίζεται αδυσώπητη.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Για πλάκα το ‘ βαλα βρε παιδιά! Πρώτη φορά τον ακούω κι εγώ.

   Θραξ, υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις μια και ενδιαφέρεσαι για τέτοια θέματα. Αν γινόταν θα στο έδινα. Λέγεται «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ» του Λουτσιάνο Κάνφορα. εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο, για να πάρεις μια γεύση:

   «Η Δημοκρατία, μια ιδέα εξαιρετικά εύπλαστη, διαμόρφωσε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Αγγλική επανάσταση μέχρι την Γαλλική, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο, από την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου μέχρι την εισβoλή στο Ιράκ. Ασκώντας καταιγιστική κριτική, ο Λ. Κάνφορα πραγματεύεται την ιστορία της γηραιάς ηπείρου, τις μακραίωνες προσπάθειες εγκαθίδρυσης της λεγόμενης «εξουσίας του λαού», και ταυτόχρονα εστιάζει στα αντίδοτα με τα οποία αντιμετώπισαν αυτό το αίτημα οι ελίτ οι οποίες σταδιακά νομιμοποίησαν την εξουσία τους μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Σήμερα, την ώρα που η πλούσια Δύση κηρύσσει ρητορικά την ελευθερία, μια δυναμική κάστα κινεί τους μοχλούς της εξουσίας και καταχράται τη λέξη «δημοκρατία», εξακολουθώντας να σωρεύει θύματα.
   Το βιβλίο παρακολουθεί τις εμφανίσεις και εξαφανίσεις της έννοιας της δημοκρατίας στο πέρασμα των χρόνων, από την Αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, καθώς και τα στερεότυπα που σχετίζονται με την έννοια αυτή. Απομυθοποιεί, τέλος, το «δυτικό δημοκρατικό μοντέλο», ενώ στρέφει τα πυρά του και στο «πείραμα» του υπαρκτού σοσιαλισμού.»

   Αντιγράφω από τη σ. 205-206:
   «O Engels βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής καμπής. Οφείλει να αποδεχτεί τα σαρωτικά φαινόμενα της «νεωτερικότητας» και να μην απορρίψει μια παράδοση, κάτι που θα είχε και στρατηγικές συνέπειες. «Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη πάνω σε αυτό το ζήτημα» γράφει, «μια πραγματική νίκη της εξέγερσης πάνω στο στρατό, στις μάχες των δρόμων, μια νίκη που κερδίζεται όπως σε μια μάχη ανάμεσα σε δυο στρατεύματα, είναι κάτι το πολύ σπάνιο». Δεν λέει πως είναι αδύνατον, αλλά δεν απέχει πολύ από μια τέτοια απόφανση. Έχει κατά νου, όπως είναι φυσικό, ότι όλες οι εξεγέρσεις, στο μισό αιώνα που κουβαλά στις πλάτες του είτε εκφυλίστηκαν είτε συντρίφτηκαν. Μόνο ένας ανεύθυνος θα απέφευγε τον απολογισμό. Αλλά ο απολογισμός είναι επίπονος, και αυτός δεν επιθυμεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο εκλογικός αγώνας είναι ο μόνος δυνατός: βεβαίως πλέκει το εγκώμιο του γερμανικού κόμματος που τα πηγαίνει θαυμάσια στον εκλογικό αγώνα. Και αυτό είναι από μόνο του αποκαλυπτικό.»

 14. εθνικισμος?
  δν μπορω να καταλαβω τετοια λεξη,που εχει μια εννοια, Απανθρωπη , που προσπαθει να κρατησει με νυχια και με δοντια την ιδεα της εθνικης ταυτοτητας (της ποιας λεει..?),

  μπορω να καταλαβω λεξεις οπως κοινωνια.
  και επισης λεξεις οπως αλληλεγγυη, ανθρωπια, ισοτητα, .

  καποια στιγμη, οι ανθρωποι θα σταματησουν να τρεχουν πισω απο συμβολα και εννοιες αναχρονιστικες.

  • @dimi

   Εγώ πάλι έχω αρχίσει και διαπιστώνω (ΟΔΥΝΗΡΑ) πως είναι πολλοί, που παρά τις δηλώσεις τους περί ένταξης σε κάποιον «προοδευτικό» χώρο κλπ κλπ, ΔΕΝ έχουν την δυνατότητα να εννοήσουν απλές και κοινές, κοινότατες, πολιτικές έννοιες, αλλά ούτε διαθέτουν και την στοιχειώδη εκείνη πολιτική και άλλη γνώση που απαιτείται για να το κάνουν αυτό. Και πως μετέχουν απλώς δια του συναισθήματος. Και πως είναι και μόνιμα θυμωμένοι. Οτι καλύτερο δηλαδή για νηφάλια πολιτική σκέψη, όταν μάλιστα κάποιος ΔΕΝ διαθέτει ούτε τα εργαλεία αλλά ούτε και τα εφόδια, ούτε για στοχασμό αλλά ούτε και για μια στοιχειώδη συζήτηση, η οποία είναι το μόνο μέσο που έχουμε ως συλλογικότητα στην εξεύρηση της βέλτιστης λύσης-άποψης.

   Εθνος, πατρίδα, εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση, είναι. Είναι απλώς. Είναι και τίποτε άλλο.

   Εθνικισμός είναι μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική χρήση και φόρτιση των εννοιών έθνος, πατρίδα, εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση. Είναι δηλαδή μια ιδεολογία που δίνει συγκεκριμένα νοήματα σε πράγματα που ΗΔΗ υφίστανται. Και η οποία ιδεολογία βολεύει τις τάξεις που ηγεμονεύουν στις κοινωνίες. Και την χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένες κυρίως περιόδους και πολιτικές περιστάσεις. Για δικό τους πολιτικό και οικονομικό όφελος.

   Ελπίζω να σε βοήθησα να το ξεκαθαρίσεις.

   Θραξ Αναρμόδιος

 15. Ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω/νιώσω τη λέξη εθνικισμός. Θα πάψουν όμως οι άνθρωποι; Μπα… δε νομίζω.

  Κάτι έψαχνα κι έπεσα πάνω στην Παράγκα. Κάτι μου… έκανε, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς. Μάλλον θλίψη ένιωσα.

 16. Αγαπητέ Θράκα, ένα εγκάρδιο ευχαριστώ από μένα που ΕΔΩΣΕΣ βάση στο θέμα, που… έχασες τόσο χρόνο μελετώντας τα στοιχεία κλπ. και δικαίωσες και το δικό μου κόπο πολλαπλάσια.

  ΑΥΤΟ ήθελα, είμαι πανευτυχής για αυτή την εξέλιξη, για το ΑΝΟΙΓΜΑ του διαλόγου και της έρευνας, κλπ.

  Μπορώ να σου στείλω σχεδόν τα πάντα περί Ζίζεκ, αφού άλλωστε έχω και ΟΛΑ τα βιβλία του σε pdf και μερικά τυπωμένα.
  Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να σου στείλω με μέηλ Ο,ΤΙ καλύτερο βρω, ΟΣΟ το δυνατόν πιο περιεκτικό ώστε να μη χάσεις άλλο χρόνο. Αν βρω κάτι σε λινκ που να ταιριάζει κι εδώ, θα το δώσω σε σχόλιο.

  Η εξοικείωση με αυτή την πλευρά του Ζίζεκ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί δεν πέφτει στις παγίδες όπου έχουν τελματώσει στην Ελλάδα, ΤΟΣΟ οι αντιεθνικιστές ΟΣΟ και οι αντίπαλοί τους. Η κριτική της πολυπολιτισμικότητας, όπως την αντιλαμβάνονται στην Ελλάδα, πολύς κόσμος, έχει καταντήσει σχεδόν… φασιστική, διότι όλοι υπεραμύνονται μιας… μονο-κουλτούρας σε αντιπαράθεση μαζί της. Αντίθετα, η κριτική που ασκεί ο Ζίζεκ έχει αριστερά θεμέλια και ανθρωπιστικές οικουμενικές βάσεις, καθώς ξεσκεπάζει τον κρυμμένο ΡΑΤΣΙΣΜΟ πίσω από τη λεγόμενη «φιλελεύθερη πολυπολιτισμική ανεκτικότητα» (ως υποκρισία).

  Δεν είναι η πολλαπλότητα των πολιτισμών το πρόβλημα, δηλαδή. Αντίθετα είναι η ΔΗΘΕΝ ανεκτικότητα απέναντί τους που με το μανδύα της φιλελεύθερης ανοχής εξαπλώνει μια γκετοποίηση των ξένων καθώς και έναν αυξανόμενο κρυφό ρατσισμό.Θα σε ενημερώσω λοιπόν εκτενώς και… είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει ορίζοντες ο Ζίζεκ στην έρευνα που κάνεις. Οπότε θα φτουρίει και ο χρόνος που σπατάλησες -χεχε.

  Γράφω από λαπτοπ με λαστιχένια πλήκτρα, ελπίζω να μην έκανα πολλά λάθη… 🙂

  Κάποια άλλα ερωτήματα που τέθηκαν θα απαντηθούν σύντομα, αλλά… όχι βιαστικά.

  Σας χαιρετώ και ευχαριστώ θερμά.

  • Μα αν μιλάμε για «ανοχή» της πολιπολιτισμικότητας είναι όντως υποκριτικό. Αν όμως μιλάμε για αποδοχή της, γιατί αυτό το κριτικάρει ο Ζίζεκ? Δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφεις, αλλά… δεν έχω διαβάσει και Ζίζεκ!

   ΥΓ. Θέλω κι εγώ τα σχετικά λινκς, αλλά έτσι ακριβώς όπως το λες – περιεκτικά. Έχασα κι εγώ όλη τη μέρα σήμερα και για τον ίδιο λόγο!!!

   • Extracts from Slavoj Žižek: Multiculturalism or the cultural logic of multinational capitalism, in: Razpol 10 – glasilo Freudovskega polja, Ljubljana 1997.

    Multiculturalism is evidently an inverted and un-confessed form of “distant” racism: “respecting” the identity of the other, conceiving the other as an “authentic” closed community against which he, the multiculturalist, maintains a distance made possible by his privileged universal position.

    In other words, multiculturalism is a form of racism which empties the position of all positive content (the multiculturalist is not an open racist, he doesn’t oppose the other’s particular values of his own culture), but nevertheless preserves this position as an empty and privileged essence of universality, from which the other specific cultures can be adequately appreciated:

    multiculturalism’s respect for the specificity of the other is the most efficient means of reaffirming his own superiority.

    – Slavoj Žižek

  • @Omadeon

   Εγώ ήμουνα σίγουρος οτι θα με φορτώσεις και με άλλο διάβασμα εσύ (λολ). Δεν μπορώ βρε πια όπως παλιά. Εχω λόγω της οικονομικής μου σύνθλιψης πολύ προχωρημένη κατάθλιψη. Ούτε να γράφω θέλω ούτε να διαβάζω. Εχω βέβαια κάτι αναλαμπές αλλά μικρές… Ελπίζω να γιατρευτώ όταν επιτέλους τα καταφέρω και ΔΕΝ συμπεριλαμβάνομαι στα ποσοστά της ανεργίας.

   Οι πολιτισμοί, οι κουλτούρες, ακόμα και τα έθνη τα ίδια, άμα μείνουν χωρίς μπόλιασμα από έξω, γερνάνε και αποστεώνονται. Πάντα γινόταν και πάντα θα γίνεται δημιουργική ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων αλλά και εξωγαμίες και γενικώς ανανεώσεις software και hardware (lol). Η πολλαπλότητα των πολιτισμών είναι υγεία. Παίρνει ο ένας από τον άλλον, το μεταπλάθει, το ξανα-εξάγει, το ξαναπαίρνει ο άλλος, κι έτσι κυκλοφορούν ιδέες και πράγματα που οι λαοί τα βελτιώνουν. Σαν μια αιγαιοπελαγίτικη μελωδία που την επεξεργάστηκαν δέκα γενιές βιολιτζήδων φέροντάς την ο καθένας στα μέτρα του και κάνοντάς την κάθε φορά ακόμα μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Θα είναι δυστυχία να καταλήξει το ανθρώπινο γένος με έναν πολιτισμό και να χάσει όλον αυτόν τον πλούτο, από κάθε άποψη.

   Διάβασα ένα άρθρο που βρήκα στην Αυγή και νομίζω πως πήρα μια ιδέα που το πάει ο Ζίζεκ. Με το μυαλό μου κι εγώ τώρα. Αλλά τον βλέπω κοντά στην κλασσική μαρξιστική άποψη-ερμηνεία για το πως χειρίζεται ο καπιταλισμός την μετακίνηση αλλοδαπού εργατικού δυναμικού σε μεγάλους αριθμούς από χώρα σε χώρα. Και βέβαια στην περίπτωσή μας είναι και αρκετά πιο μπλεγμένο το πράγμα αλλά η βάση είναι αυτή πάνω κάτω.

   Θραξ Αναρμόδιος

 17. @ omadeon
  Διάβασα στα γρήγορα το λινκ -καλά τελείες δε βάζει αυτός???- καθώς και το δικό σου σχόλιο. Αύριο θα τα ξαναδώ γιατί τώρα είναι αργά. Συμφωνώ νομίζω με την ανάλυση, έτσι περνάει η πολυπολιτισμικότητα σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, εγώ τη βλέπω όπως ο anarmodios.

  @ anarmodios
  Μπορείς να βάλεις το λινκ για το άρθρο στην Αυγή για να καταλάβω «πώς χειρίζεται ο καπιταλισμός κλπ. κλπ.»
  ΥΓ1. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαροί λόγοι για καταθλίψεις, ξέρεις. Άκου που σου λέω.
  ΥΓ2. Από software/hardware δε σκαμπάζω τίποτε! Χρησιμοποιώ μηχανικά μόνο όσα μου χρειάζονται για τη δουλειά μου. Ε, τώρα τελευταία έχω βελτιωθεί λίγο, αλλά στη θεωρία μόνο!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s