Η ρότα του πολεμιστή ΙΙ : Βωβούσα. Β. Πίνδος. Αρκουδόρεμα (Βάλια Κάλντα). – La ruta del guerrero II : Vovúsa. Sierra de Píndos del Norte. Arkudórema (El arroyo de los osos-Vália Calda).

BlackMediterraneanPirate + Xenos    05-08-2011   14:05

short link    wp.me/pPn6Y-9Qh

φωτο: travelstories.gr

 

Γράφει ο Xenos

Κι όμως την αλήθεια θα τη βρεις…

είναι δίπλα σου.

Για να γευτείς τους καρπούς της

αρκεί ένα μόνο βλέμμα

στους αντικατοπτρισμούς της λίμνης

που θα μετουσιώσει τη στιγμή σε παραμύθι

με ξωτικά και νεράιδες

που θα σε καλούν

να στροβιλιστείτε από κοινού

στο γαϊτανάκι της ψυχικής συνεύρεσης…

Xenos

 

*********************************************************************************

 

Ανοίξτε το βίντεο και δείτε τις φωτος, ακούγοντας τον ήχο του ποταμού.


**********************************************************************************

 

Βάλια Κάλντα-Αρκουδόρεμα

 

            Ο Δρυμός της Πίνδου διασχίζεται από πολλά ρέματα με κύριο και εντυπωσιακό το Αρκουδόρεμα – παραποτάμος του Αώου. Η άγρια φύση, η χαλικώδης κοίτη και η κίνηση του νερού εναλλασσόμενη με πολλούς μικρούς  καταρράκτες, αποτελεί την δυναμικότερη πηγή οπτικής κυριαρχίας. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η βίδρα ( Lutra –lutra)  που είναι σπάνιο είδος  και ζουν δυο είδη πέστροφας (Truta fario & Salvelinus fortinalis).

Από το τέρμα του δασικού, κατηφορίζοντας το Αρκουδόρεμα και ακολουθώντας το Ε6 μονοπάτι, μπορεί ο επισκέπτης να φθάσει στους «Καταρράκτες». 

(κείμενο: Ιωάννης Τζατζάνης- Δασολόγος, greekholidays.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεφύρι Κατσογιάννη

 

 

Γεφύρι Αλατόπετρας

 

 

Γεφύρι Ζιάκα

 

 

Γεφύρι Δοτσικού

 

 

Γεφύρι Πορτίτσας

 

 

Γεφύρι Σπανού

 

 

Γεφύρι Αγίζ Αγά

 

 

Γεφύρι Πραμόριτσας

 

 

 

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

(κείμενο: Ιωάννης Τζατζάνης- Δασολόγος)

           

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς μας Δρυμούς. Ιδρύθηκε με το Β.Δ. 487/1966 που δημοσιεύθηκε στο 120/1966 φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης.

            Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο τμήμα της Πίνδου. Έχει συνολική έκταση 69.000 στρέμματα και αποτελείται από τον πυρήνα με έκταση 33.500 στρ. και την περιφερειακή ζώνη προστασίας με έκταση 35.500 στρ.

 • Από την συνολική έκταση των 68.990 στρ τα 48.718στρ ποσοστό 70,62% ανήκουν στο Ν. Γρεβενών και τα υπόλοιπα 20.272στρ ήτοι ποσοστό 29,38% ανήκουν στον Ν. Ιωαννίνων.
 • Από την συνολική έκταση  των 33.490στρ του Πυρήνα του Δρυμού τα 29.658στρ ήτοι ποσοστό 88,56% ανήκουν στο Ν. Γρεβενών και τα 3.832στρ  ήτοι ποσοστό 11,44% ανήκουν στον Ν. Ιωαννίνων.
 • Από την συνολική έκταση  των 35.500στρ της ζώνης προστασίας τα 19.060στρ ήτοι ποσοστό 53,69% ανήκουν στο Ν. Γρεβενών και τα16.440στρ ήτοι ποσοστό 46,31% ανήκουν στον Ν. Ιωαννίνων.


 • φωτο: diafragma.gr
  φωτο: diafragma.gr

  φωτο: diafragma.gr

  φωτο: diafragma.gr

  φωτο: diafragma.gr

  φωτο: diafragma.gr  Περιλαμβάνει  την κοιλάδα της Βάλια – Κάλντα (είναι βλάχικη λέξη και σημαίνει «Ζεστή κοιλάδα».Ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας), του Αρκουδορέματος, τα βουνάΛύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159μ) μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό(Υψ.2.177μ).

              Η γεωλογική συγκρότηση του Δρυμού αποτελείται από πετρώματα της ομάδας του φλύσχη με αρκετό οφείτη, γάβρο, ασβεστόλιθο και δολομίτη με κυρίαρχη εμφάνιση του σερπεντίνη. Τα εδάφη του Δρυμού σχηματίστηκαν από την αποσάθρωση του περιδοτίτη και του σερπεντίνη. Είναι αργιλώδους, αργιλοπηλώδους υφής, όξινης χημικής αντίδρασης και πλούσια σε μαγνήσιο και σίδηρο ενώ πολλές φορές περιέχουν τοξικές συγκεντρώσεις χρωμίου, νικελίου, μαγγανίου και αλουμινίου.

  Η παγωμένη «Ζεστή κοιλάδα» πήρε τ’ όνομά της κατ’ ευφημισμό, καθώς απoτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.

              Το κλίμα είναι ορεινό-μεσογειακό από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα σε κατακρημνίσματα(1.500mm/έτος) και χιονοπτώσεις. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με αρκετές τοπικές βροχές. Η νέφωση είναι υψηλή και οι παγετοί συνηθισμένοι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάϊο ενώ το χιόνι καλύπτει τον Δρυμό 7 με 8 μήνες το χρόνο.

              Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστητικών χαρακτηριστικών, τονίζεται ακόμη από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την  διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο.

  Καλύπτεται από πυκνά δάση Μαύρης – Λευκόδερμης Πεύκης και Οξυάς, αποτελεί δε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (γύπας- βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα – αγριόγιδο- ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί απ’ τις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Χώρας μας για την καφετιά αρκούδα.
  φωτο: venetikos.gr  Ο Δρυμός της Πίνδου σαν γενική διαπίστωση Ελλήνων και ξένων ειδικών, χαρακτηρίζεται μοναδικός από βιολογικό, οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Συνδυάζει το αισθητικό τοπίο μεγάλης αξίας, τον βιότοπο με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, πολυποίκιλη γεωμορφολογική σύνθεση, αισθητικότητα και μοναδικότητα σε Εθνική και Ευρωπαϊκή  κλίμακα.

              Με μια πρώτη  διερεύνηση, καταμετρήθηκαν 30 είδη δέντρων και θάμνων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, 120 είδη ποώδους βλάστησης με χαρακτηριστικό την εμφάνιση του ενδημικού είδους Centaurea vlachorum και 18 είδη ορχεοειδών.

  Η αξία της περιοχής της Βάλια – Κάλντας και η ανάγκη για την προστασία της έχει αναγνωρισθεί όχι μόνο με την κήρυξη της σας Εθνικό Δρυμό απ’ το 1966 , αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με την ένταξη της στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (άρθρο 4 οδηγία 75/409). Ακόμα πρόσφατα η ίδια περιοχή έχει ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ε.Ο.Κ.  για τη λήψη των επειγουσών μέτρων για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών της καφετιάς αρκούδας στην Ελλάδα και την Ιταλία.

              Η κατανόηση της δομής και λειτουργίας των οικοσυστημάτων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της φύσης  και του φυσικού περιβάλλοντος.
  ΧΛΩΡΙΔΑ

              Οι άριστες  εδαφικές συνθήκες της περιοχής και το μεγάλο βροχομετρικό ύψος, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την βλάστηση που παρουσιάζει μεσευρωπαϊκή συγκρότηση. Έτσι κύριο χαρακτηριστικό του Δρυμού είναι τα απέραντα και πυκνά δάση Μαύρης και Λευκόδερμης  Πεύκης  και Οξυάς, που εναλλάσσονται από γυμνές υπαλπικές και βραχώδεις εκτάσεις και από πλήθος μικρών και μεγάλων ρεμάτων. 

              Άλλα δασικά δέντρα που συναντιούνται σε μικρές ομάδες ή κατ’ άτομα είναι η Ελάτη(λίγα διάσπαρτα μεμονωμένα άτομα), διάφορα είδη Δρυός, Σφενδάμου και λοιπά φυλλοβόλα πλατύφυλλα. Η παραποτάμια βλάστηση αποτελείται από Πλάτανο , διάφορα είδη Ιτιάς, Σκλήθρο, Αριά κ.α. Στην υποβλάστηση κυριαρχεί το Πυξάρι , πολλά είδη Βάτου, αναρριχητικά φυτά καθώς και φυλλοβόλοι θάμνοι. Επίσης φύονται πολλά προστατευόμενα ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας.

              Αξιοσημείωτο είναι η εμφάνιση δύο μικρών συστάδων Δασικής Πεύκης (Κόκκινη Πεύκη) με 32 δέντρα και με 30 δέντρα αντίστοιχα στην κοιλάδα και κοντά στο ρέμα Σαλιατούρα. Αποτελούν τα μοναδικά σημεία εμφάνισης της στην περιοχή του Νομού Γρεβενών, αποτελεί δε πολύτιμο είδος από ερευνητικής άποψης, δεδομένου ότι είναι το κατώτερο όριο(γεωγραφικά) εξάπλωσης της.

  ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ

              Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία ποωδών φυτών και ορχεοειδών , πολλά από τα οποία είναι σπάνια και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο από αισθητική  αλλά και από ερευνητική πλευρά.
  ΠΑΝΙΔΑ

  Ιδιαίτερα πλούσια  είναι η πανίδα του Δρυμού, όχι μόνο σε αριθμό ειδών αλλά και σε σπάνια είδη  που έχουν εξαφανισθεί σε άλλα μέρη: Αρκούδα, Λύκος, Αγριόχοιρος , Αγριόγιδο, Ζαρκάδι, Αλεπού, Αγριόγατος, Ασβός, Κουνάβι, Λαγός, Σκίουρος κ.α. Πιθανή είναι η ύπαρξη του Λύγκα.

             Η πτηνοπανίδα ιδιαίτερα περιλαμβάνει πολλά είδη αετών, γυπών , δρυοκολαπτών, αρπακτικών και νυχτόβιων πουλιών και πλήθος από μικρότερα στουθιόμορφα. Έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εντοπίσθηκαν 8 από τα 10 είδη δρυοκολαπτών και 17 είδη θηλαστικών.


  ΕΝΤΟΜΑ

              Στο Δρυμό επίσης βρέθηκαν 6 είδη αμφιβίων και  7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο. 

  «Αγαπάμε τη ζωή, σημαίνει σεβόμαστε και προστατεύουμε τη Βάλια Κάλντα» 


  ΜΥΚΟΧΛΩΡΙΔΑ

               Πλούσια είναι επίσης και η μυκοχλωρίδα του Δρυμού. Τα μανιτάρια είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές μορφές ζωής που φιλοξενούνται στον Δρυμό και γενικά στο Δάσος. Η ομορφιά τους, η εξαιρετική νοστιμιά κάποιων φαγώσιμων ειδών, η παραισθησιογόνα, τοξική ή και θανατηφόρα δράση κάποιων άλλων, αλλά και η ικανότητα κάποιων ειδών να φωσφορίζουν τη νύχτα, έχουν προσδώσει μυθικές διαστάσεις στο έτσι και  αλλιώς θαυμαστό κόσμο των μανιταριών.

  ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

              Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής, συνδέονται με πολλούς θρύλους. Έχουν νερό ολόκληρο το χρόνο και  στα νερά τους ζούνε  διάφορα αμφίβια όπως τρίτωνες

  (Triturus alpestris) και βατράχια(Bombina variegate,Rana graeca).

  Υπάρχουν (3) μονοπάτια που οδηγούν στις λίμνες Φλέγγα:

   Το πρώτο ξεκινάει απ’ το Αρκουδόρεμα στο ύψος της συμβολής με το ρέμα «Μνήματα», το δεύτερο απ’ το ρέμα «Σαλατούρα» και το τρίτο απ’ το διάσελο «Σαλατούρα Μηλιάς» και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. Χρόνος ανάβασης 3 έως 4 ώρες περίπου.

              Επίσης από την πλευρά του Μετσόβου υπάρχει το σημασμένο μονοπάτι Ρ6  που ακολουθεί τον δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την  κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες ή στην κορυφή της Φλέγγας. Χρόνος ανάβασης απ’ το καταφύγιο 1,5 έως 2 ώρες περίπου. Επίσης υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ την τοποθεσία «Άσπρα λιθάρια» και καταλήγει στα «Αυτιά Φλέγγας» (χρόνος ανάβασης 1 ώρα περίπου) και μετά στις Λίμνες Φλέγγας.

              Τέλος απ’ το χωριό Βοβούσα  διασχίζοντας το «Αρκουδόρεμα» ανηφορικά υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει τόσο στην πεδιάδα της Βάλια Κάλντας ( χρόνος ανάβασης 4,5 έως 5 ώρες) όσο και στις Λίμνες Φλέγγας (χρόνος ανάβασης 7 ώρες περίπου)           

  Η φύση προίκισε τον τόπο τούτο με ομορφιά αξεπέραστη και αποτελεί έναν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο που η ίδια μας κληροδότησε.   φωτο: diafragma.gr  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ


              Ο Δρυμός της Πίνδου απέχει απ’ τα Γρεβενά 50 Km και είναι στο ΝΔ μέρος του Νομού και έχει τρείς (3) εισόδους.

  Για να επισκεφθεί κάποιος τον Δρυμό οδικώς μπορεί να ακολουθήσει τρεις διαδρομές:

  β) Η πρώτη διαδρομή είναι Γρεβενά – Μαυραναίοι – Ζιάκας – Περιβόλι – Σταυρός Βάλιακάλντας(43 χλμ άσφαλτοστρωμένος μέχρι το Περιβόλι και 12χλμ χαλικοστρωμένος πολύ καλής βατότητας από Περιβόλι μέχρι τον Σταυρό). Από Σταυρό  μέχρι την πεδιάδα της Βάλιακάλντας μήκους 6χλμ ο δρόμος είναι μέτριας έως καλής βατότητας. Συνιστάται τζιπ 4χ4. 

  β) Η δεύτερη διαδρομή είναι Γρεβενά – Κηπουριό – Κρανιά ή Μικρολίβαδο (32χλμ ασφαλτοστρωμένος) – Σαλιατούρα Κρανιάς ή Παπαγιάννη (14χλμ χαλικοστρωμένος καλής βατότητας). Από Σαλιατούρα Κρανιάς μέχρι την πεδιάδα της Βάλιακάλντας μήκους 4χλμ ο δρόμος είναι μέτριας έως κακής βατότητας. Συνιστάται τζιπ 4χ4. 

  γ) Η τρίτη διαδρομή είναι  Γρεβενά – Κηπουριό – Κρανιά – Μηλιά Μετσόβου – «Φυτώριο» – Σαλατούρα Μηλιάς (46χλμ ασφαλτοστρωμένος μέχρι την διασταύρωση «Φυτώριο»  και  7χλμ μέχρι το διάσελο της Σαλιατούρα Μηλιάς χαλικοστρωμένος καλής βατότητας). Από Σαλιατούρα Μηλιάς μέχρι την πεδιάδα της Βάλιακάλντας μήκους 7χλμ ο δρόμος είναι κακής βατότητας. Συνιστάται τζιπ 4χ4. 

  Από την περιοχή Μετσόβου & Ιωαννίνων μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τον Δρυμό ακολουθώντας τις παρακάτω διαδρομές:

  Α) Μετά από 7Km  της Εθνικής οδού Μετσόβου – Μηλιάς – Γρεβενών,  στη θέση «Φυτώριο» στρίβουμε αριστερά στον δασικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο χαρακτηριστικό διάσελο «Σαλατούρα Μηλιάς» που αποτελεί μία από τις τρεις εισόδους – την νοτιοανατολική – του Δρυμού. Η δασική αυτή οδός – που είναι προσπελάσιμη τους θερινούς μήνες-διασχίζει τον Δρυμό και καταλήγει στα χωριά Περιβόλι και Βοβούσα.  Β) Από Ιωάννινα  ακολουθούμε την επαρχιακή οδό προς τα χωριά  Γρεβενίτι – Φλαμπουράρι – Βοβούσα(76χλμ άσφαλτος). Από Βοβούσα ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για Περιβόλι και στην θέση «Τίζα» στρίβουμε δεξιά και φθάνουμε στον «Σταυρό Βαλιακάλντας» την πρώτη είσοδο του Δρυμού (Βοβούσα – Τίζα =11χλμ άσφαλτος & Τίζα – Σταυρός = 9χλμ χαλικοστρωμένος καλής βατότητας). 


  ——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
  φωτο: travelstories.gr  Η Γέννηση των Γρεβενών

  ( Το άρθρο έχει γραφτεί από την Δρ. Άννα Ράσιου, PhD Παν/μιο Καλιφόρνιας, η οποία μελετά την γεωλογία της Β. Ελλάδας εδώ και 30 χρόνια, με έμφαση στα Βουνά Βούρινος, Πίνδος και Όθρυς. Σήμερα συνεχίζει την έρευνά της με το ΙΓΜΕ. )


  Όπως όλες οι όμορφες ιστορίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων έτσι και η γεωλογική εξιστόρηση των Γρεβενών αρχίζει με το «μια φορά και έναν καιρό…»

  Κάποτε, πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περιπλανιόταν στις ηπείρους, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η σημερινή Ελλάδα, ήταν απλά ένα κομμάτι γης στα «άκρα» ενός ωκεανού που δεν  υπάρχει πια.

  Η περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως «Γρεβενά», δημιουργήθηκε από την γένεση και την μετέπειτα καταστροφή του ωκεανού της Τηθύος, που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ήταν η γυναίκα του Ωκεανού και μητέρα όλων των υδάτων της γης.

  Ο ωκεανός της Τηθύος βρισκόταν ανάμεσα στις παλαιές ηπείρους της Αφρικής και της Ευρώπης γύρω στα 80 με 280 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η δημιουργία του συντελέστηκε όταν μια υπέρ-ήπειρος, που ονομαζόταν «Παγγαία» χώρα χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Τα νερά του ωκεανού απλώθηκαν και επεκτάθηκαν από τη Ν. Ευρώπη μέχρι τη σημερινή Κίνα. Με το άνοιγμα των ηπειρωτικών πλακών, νέα πετρώδη υλικά αναδύθηκαν στο ωκεάνιο σχίσμα της Τηθύος, δημιουργώντας υποθαλάσσια ηφαίστεια και νέα τμήματα του φλοιού της γης.

   


  φωτο: travelstories.gr

   

   

  Σήμερα τα νερά του ωκεανού της Τηθύος ξεχύνονται πλέον σε άλλες θάλασσες, αλλά μερικά από τα πετρώματα, που κάποτε βρίσκονταν κάτω από τον πανάρχαιο ωκεανό, παρέμειναν σφηνωμένα στις θέσεις τους, κατά μήκος των αρχαίων ηπειρωτικών περιθωρίων με τα οποία κάποτε συνόρευαν. Πολλά από τα απολιθωμένα κομμάτια του ωκεανού της Τηθύος, σε μεγάλο βαθμό, αποτελούν τη σημερινή ηπειρωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, τα Γρεβενά. Η μελέτη της σύγχρονης γεωλογίας είναι συνυφασμένη με αυτή των Γρεβενών.

  Για τη μελέτη της αρχαίας θάλασσας της Τηθύος οι περισσότεροι από τους πρωτοπόρους εμπνευστές της θεωρίας των τεκτονικών πλακών ερεύνησαν τα Γρεβενά.

  Η επέκταση του πυθμένα της θάλασσας μεταξύ των ηπείρων συνεχίστηκε για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια. Τα ιζήματα μαζεύτηκαν σε μια μεγάλη τεκτονική «αύλακα» η οποία απλώνεται από τη σημερινή περιοχή της Καστοριάς, διασχίζει τα Γρεβενά και φτάνει μέχρι και τα Τρίκαλα. Αυτό το φαράγγι είναι γνωστό και ως η «Μέσο Ελληνικό Αύλακα» και είναι πασίγνωστο παγκοσμίως, επειδή είναι πολύ στενό και βαθύ.

   

   

  φωτο: travelstories.gr

   

   

  Το πώς ακριβώς σχηματίστηκε δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό. Κάνοντας συνειδητά μια υπέρβαση κάποιων εκατομμυρίων χρόνων, θα πρέπει να εστιάσουμε ίσως στην εποχή του Πλειστόκαινου, όπου κατά διαστήματα ένα μεγάλο τμήμα των ορεινών Γρεβενών ήταν σκεπασμένο με παγετώνες. Τα κορήματα από τη δραστηριότητα των παγετώνων είναι φανερά σήμερα στην περιοχή της Πίνδου, ενώ ακόμη φαίνονται και οι τοποθεσίες των ίδιων των παγετώνων. Οι Δρακόλιμνες σκαλίστηκαν στα παλαιότερα πετρώματα από την δραστηριότητα αυτών των παγετώνων.

  Αρχίζει η περιοχή να μοιάζει με τα γνωστά μας Γρεβενά.

  Η δράση της φύσης δεν σταμάτησε να δημιουργεί τις τελευταίες λεπτομέρειες στο έδαφος των Γρεβενών μέχρι σήμερα. Η γεωλογική εποχή που διανύουμε τα τελευταία 11.000 χρόνια ονομάζεται «Ολόκαινο» και είναι η γεωλογική εποχή που διανύουμε εμείς στη χαραυγή του 21ου αιώνα.

  Μια διαδρομή 250 εκατομμυρίων χρόνων δυναμικής ιστορίας τεκτονικής δράσης του πλανήτη Γη.

   

   

  φωτο: travelstories.gr

   

   

  Μέσα από αυτήν την πορεία και τη συνεχή δράση της φύσης ένα είναι το δεδομένο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η Γη δεν μένει σταθερή. Ο σεισμός της 13ης Μαίου 1995 ήρθε να μας θυμίσει με έμφαση ότι η τεκτονική ιστορία στον τόπο μας συνεχίζεται. Οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και η διάβρωση των βουνών και ποταμών είναι φαινόμενα που αλλάζουν την μορφολογία της περιοχής και δημιουργούν καινούργιες γεωλογικές ενότητες.

  Και η παρέμβαση του ανθρώπου είναι σίγουρα καθοριστικός παράγοντας στις όποιες εξελίξεις. Η διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή φραγμάτων κτλ. επηρεάζουν την πορεία της γεωλογικής εξέλιξης κάθε περιοχής. Τίποτα δεν είναι στατικό, πρέπει όμως να  υπάρχουν κανόνες, πρέπει να εξασφαλίζουμε πάντα την όποια συνέχεια στις μετέπειτα γενιές. Και αυτό είναι υποχρέωση.

   

   

  pic

  Ποταμός Βοιδομάτης      φωτο: zagoroxoria.gr

   

   

  ***Εκδρομές & πορείες στη Βάλια Κάλντα  >>>

   (  Πηγή )

  1 14ο Pindos Trophy με 4Χ4 10-12 Δεκεμβρίου 2010
  2 Βάλια Κάλντα – Φαράγγι -Σπηλιά των Νυμφών – Καταφύγιο Αρκούδας
  3 Βάλια Κάλντα – Λίμνη Αώου – Καταφύγιο αγριόγιδων
  4 Β6 ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ Οικοξενάγηση
  5 Β5 ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ Περιφερειακή ζώνη
  6 Β4 ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ Διάσχιση Αρκουδορέματος
  7 Β3 ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ Ανάβαση στην κορφή Ζιώγα 1911μ
  8 Β2 ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ Ανάβαση στις λίμνες Φλέγκας
  9 Β1 ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ Εξερευνώντας την άγρια φύση
  10 Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Πίνδου)


  Πηγή: www.greekholidays.gr

  Πηγές φωτος: greekholidays.gr , zagoroxoria.gr, travelstories.gr, venetikos.gr

  (φωτος: όπου δεν αναφέρεται πηγή, προέρχονται από το site «greekholidays.gr» )

   

  ************************************************************************************************************


  BlackMediterraneanPirate  +    Xenos      

                               

   Σύντομος Σύνδεσμος      wp.me/pPn6Y-9Qh


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s