Το Κίνημα του Συντάγματος σε Θανάσιμη Αγωνία

Ένα θλιβερό στοιχείο της σημερινής ανθρώπινης φύσης όπως αυτή διαμορφώνεται (ή καλύτερα παραμορφώνεται…) από τις τρέχουσες καταπιεστικές κοινωνικές συνθήκες είναι η άρνηση της να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει δύσκολες και αρνητικές πραγματικότητες. Προτιμά να τις εξιδανικεύει, να τις ωραιοποιεί, να καταφεύγει στην καθησυχαστική δύναμη των αυταπατών. Προτιμά δηλαδή την απατηλή δύναμη των ψευδαισθήσεων  από την πολύ πιο δύσκολη και υπεύθυνη στάση να αντιμετωπίσει κατάματα, ειλικρινά και άμεσα τις ευθύνες που απορρέουν από τις αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς.

Αυτό δυστυχώς έχει συμβεί στο Σύνταγμα από την 30 Ιούλη και μετά την ωμή καταστολή που δέχτηκε το κίνημα εκεί.

Η συνέλευση που έγινε εκείνη την μέρα ήταν κατά την δική μου γνώμη η χειρότερη συνέλευση όλων όσων έχουν γίνει εκεί τις τελευταίες 70 μέρες.

Το σώμα της συνέλευσης στο σύνολο του προτίμησε την αυταρέσκεια και την αποφυγή της πραγματικότητας βαυκαλιζόμενο για «νίκη» και αυτοικανοποιούμενο μόνο από το γεγονός ότι μπορούσε να συγκροτηθεί σε συνθήκες καταστολής και στραγγαλισμού της ελευθέρης έκφρασης. Και ποια είναι αυτή η πραγματικότητα που το σώμα της συνέλευσης αρνήθηκε να αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει;

Ότι το Σύνταγμα από τις 30 Ιούλη είναι με ενέργειες της εξουσίας,  ένα εχθρικό μέρος για το ίδιο το κίνημα του Συντάγματος.

Όταν φτάσαμε στο σημείο να απαγορεύεται να αναρτηθεί έστω κι ένα πανό που να εκφράζει τους στόχους ή το πνεύμα του κινήματος και όταν αυτή η απαγόρευση γίνεται δεκτή «προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συγκρότηση της συνέλευσης» τότε είναι περισσότερο από φανερό ότι το έδαφος της πλατείας του Συντάγματος δεν είναι φιλόξενο για οποιοδήποτε είδους κίνημα που θέλει να αναμετρηθεί με την σημερινή εξουσία.Εδώ δεν μιλάμε για την παρουσία σκηνών ή ομάδων αυτοοργανωσης αλλά για ένα απλό πανό!

Κι όταν οι χουντικοί όροι που επέβαλε η εξουσία στο Σύνταγμα, όροι  που απαγορεύουν την ίδια την πολιτική έκφραση,  γίνονται δεκτοί με το πνεύμα ότι τίποτα δεν άλλαξε και όλα προχωρούν όπως παλιά τότε καταλαβαίνουμε ως πιο σημείο έχει φτάσει η άρνηση της αναγνώρισης της πραγματικότητας.

Όμως από τις 30 Ιούλη όλα άλλαξαν στο Σύνταγμα και όλα άλλαξαν προς το χειρότερο. Η απαγόρευση των πανό είναι απλά η πιο κραυγαλέα και προκλητική επέμβαση της εξουσίας στον χώρο του συντάγματος αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι η μόνη.

Η ίδια η λειτουργία των αυτοοργανωμένων ομάδων μέσα σε αυτό έχει κηρυχτεί εκτός νόμου. Εδώ η εξουσία έχει θέσει ρητά ότι δεν θα ανεχτεί ακόμη και μια καρέκλα μέσα στην πλατεία και όταν μια τέτοια καρέκλα εμφανίστηκε στις 30 Ιούλη το μεσημέρι, οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν για να την απομακρύνουν. Ομάδες όπως της σίτησης, των εξορμήσεων, της υποδοχής, της περιφρούρισης (για να μην αναφέρουμε την ομάδα σκηνιτών!)απλά δεν μπορούν να υπάρξουν υπό το νέο χουντικό καθεστώς. Και βέβαια σε κανέναν δεν επιτρέπεται να φέρει την σκηνή του και να μείνει στο σύνταγμα σε 24ωρη βάση.

Αυτό που πριν ήταν ένα κύτταρο αντίστασης με 24ωρη λειτουργία, αυτό που πριν ήταν μια επανοικειοποίηση μιας άχρωμης και απρόσωπης πλατείας για να συγκροτηθεί ένα διαρκές κίνημα αντίστασης, αυτό που πριν ήταν ένας χώρος 24ωρης συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης,  μετατράπηκε σε ένα χώρο που λειτουργεί αυστηρά με χουντικούς περιορισμούς και διαρκή παρουσία της αστυνομιίας.Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει επειγόντος να αναγνωρισουμε αν μας ενδιαφέρει να την αλλάξουμε. Γιατί  καμιά δυσάρεστη πραγματικότητα δεν άλλαξε αν πρώτα δεν αναγνωρίστηκε ως τέτοια.

Η αριστερά, και όχι μόνο αυτή,  έχει μια μακρά ιστορία από ήττες που όταν συνέβαιναν βαφτίζονταν περήφανες νίκες. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η άνοδος του χίτλερ στην εξουσία που στην αρχή χαιρετίστηκε από την αριστερά της εποχής ως ο προθάλαμος του θριάμβουτους ! Έτσι και τώρα η αριστερά πρωτοστατεί ώστε να περιγραψει την αστυνομική συντριβή της κατάληψης του συντάγματος ως κάποιου είδους περήφανη νίκη.Βέβαια η αριστερά δεν είναι κάτι ένιαιο και από την γέννηση της σχεδόν σπαράσσεται από διχίνοιες και διχασμούς στο εσωτερικό της όπως και συγκροτείται από διαφορετικά κομμάτια που το καθένα έχει διαφορετικές ιδεολογικές εμφάσεις.

Λοιπόν είμαστε σε θέση πια να ξέρουμε ότι κομμάτια της αριστεράς έπαιξαν τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας στο κίνημα, γεγονός που τώρα πια είναι περισσότερο από έκδηλο.Αυτά τα κομματια συμπαρατάχθηκαν στην πράξη με την συλλογιστική του Καμίνη για τον εκφυλισμό του κινήματος υιοθετώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρηματα για τα περιθωρειακά στοιχεία που άλλαξαν την φυσιογνωμία του συντάγματος. Άνθρωποι της αριστεράς παραμονές της μεγάλης καταστολής έθεταν ως μέγιστο πρόβλημα της πλατείας τις σκηνές και όχι την ίδια την καταστολή που διαφαινόταν απειλητικά στον ορίζοντα και τώρα τα ίδια αυτά κομμάτια νιώθουν όχι οργή και αποτροπιασμό για αυτή την καταστολή αλλά ανακούφιση και χαρά.Αυτά τα κομμάτια δεν έπαψαν ποτέ να διατρανώνουν τον ειρηνικό χαρακτήρα του συντάγματος και να ευνουχίζουν συκοφαντώντας κάθε εξεγερσιακό δυναμικό που είχε αυτή η πλατεία.

Όμως όσο κι αν οι ευθύνες τους είναι μεγάλες δεν μπορούν αυτές να υπερτονίζονται. Ευθύνες μεγάλες έχουμε και μεις που μέσα στον χώρο του Συντάγματος κινούμαστε ακομμάτιστα και εξεγερσιακά.

Εμείς και ενώ είχε τεθεί μετά τις 29 Ιούνη με οξύτητα και σοβαρότητα το ζήτημα να φτιαχτούν ομάδες αυτοάμυνας του Συντάγματος για να αντιμετωπίσουν αστυνομική εισβολή,   παρ’ολ’αυτά δεν  ασχοληθήκαμε με σοβαρότητα και συνέπεια με τις πρακτικές προκείμενες του. Αν το είχαμε κάνει και αν τον Ιούλη είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το ζήτημα τότε η εξουσία θα έπαιρνε άλλη απάντηση τα ξημερώματα της 30 Ιούλη…Είχαμε όμως κι εμείς εφησυχαστεί από τις ειρηνιστικές αυταπάτες που έλεγαν ότι δεν θα τολμήσει το καθεστώς να χτυπήσει έναν χώρο που λειτουργούσε ειρηνικά. Λάθος μας που το πληρώσαμε άσχημα…

Σε εμάς αναλογεί λοιπόν τώρα να αναγνωρίσουμε την νέα δυσάρεστη και ανυπόφορη πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στο Σύνταγμα. Μια νέα πραγματιότητα ερήμωσης και καταστολής. Ο χώρος που ζήσαμε και νιώσαμε δικό μας, δεν είναι πια δικός μας αλλά της εξουσίας και των κατασταλτικών της δυνάμεων. Και τώρα προκύπτει το μεγαλύτερο ερώτημα:

Μπορούμε τώρα αυτό να το αλλάξουμε; Μπορούμε να πάρουμε τον χώρο πίσω; Αυτό εκ των πραγμάτων προϋποθέτει σύγκρουση με το κράτος των τραπεζιτών. Προϋποθέτει ότι δεν μπορούμε να κινούμαστε με το φετίχ της ειρηνικότητας όταν  η εξουσία σου απαγορεύει την ίδια την πολιτική έκφραση. Έχουμε διαθέσιμες δυνάμεις για κάτι τέτοιο; Υπάρχει η απαιτούμενη αποφασιστικότητα;

Πρώτα-πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που αρνούνται να δουν την νέα πραγματικότητα και σπέρνουν ακόμη ολέθριες ειρηνιστικές αυταπάτες. Όπως ο τύπος που έβγαλε τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα από την χουντική καταστολή και διακήρυξε στην συνέλευση:» αποδείχτηκε ότι η βία δεν μας είναι χρήσιμη«(!!) Αλλά που οδήγησε η δική του ειρηνικότητα; Στο να καταληφθεί η πλατεία από τους μπάτσους και να ξεσκιστούν όλα τα πανό που έβγαζαν πολιτικό μήνυμα…Τέτοια επιχειρηματα είναι εξοργιστικά. Όταν έχεις μια εξουσία που γίνεται όλο και πιο βίαιη αυθαίρετη και ανυπόφορη, μια εξουσία που δεν έχει κανένα πρόβλημα να λιώνει ακόμη και τις ειρηνικές συναθροίσεις τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο. Απλά τότε της κάνεις το χατήρι και λειτουργείς για τα δικά της συμφέρονται και αυτό απέχει έτη φωτός από το να είναι αγωνιστική απάντηση.Αυτό ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση και υποταγή που μεταμφιέζεται σε «έντιμη συνετή στάση ζωής»

Τα πράγματα είναι από κάθε πλευρά δύσκολα και αποκαρδιωτικά. Αλλά υπάρχει κάτι που μπορεί να τα αλλάξει. Αυτό είναι η αποφασιστικότητα όλων όσων έδωσαν την ψυχή τους για να είναι αυτή η πλατεία κέντρο αγώνα και ανατροπής. Αυτοί έχουν τώρα τις μεγαλύτερες ευθύνες και αυτοί πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η σημερινή συνέλευση και όσες έρχονται είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα και όχι να κρυφτουν από διατυπώσεις που βαφτίζουν την συντριβή σε περίτρανη νίκη.Το καθεστώς έδειξε πόσο χουντικό είναι και κανεις πια δεν μπορεί να ξερνά ειρηνιστικές αηδίες αβασάνιστα. Ήταν το ειρηνικό που ηττήθηκε περίτρανα και έδειξε πόσο αναποτελεσματικό είναι μπροστά στην ωμή βία της εξουσίας.

Αυτή η ωμή βία της εξουσίας έχει επιβάλει τώρα την χούντα της στο σύνταγμα. Όσοι αποδέχονται αυτή την χούντα στην πλατεία καμωμένοι ότι αυτή δεν υπάρχει, είναι υπόλογοι και έκθετοι.

Όποιοι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα ενδιαφέρονται ακόμη να μαζεύουν τα σκουπίδια από την πλατεία είναι άξιοι μόνο για φτύσιμο. Αυτή η πλατεία δεν είναι πια δική μας και αξίζει να είναι γεμάτη στο σκουπιδαριό.Όταν ξαναγίνει δική μας τότε θα φροντίσουμε πάλι για την καθαριότητα της.

Αν αυτό το κίνημα δεν είναι σε θέση να επανακαταλάβει την πλατεία και τούτη την φορά να φροντίσει σοβαρά για την περιφρούρηση της τότε αυτό το κίνημα έχει πεθάνει.

Ευτυχώς για τα κινήματα αυτά είναι σε θέση να ανασταίνονται ακόμη και όταν σε κάποια φάση πεθαίνουν. Πριν όμως βγάλουμε αυτό το κίνημα νεκρό ας παλέψουμε αυτές τις μέρες για να του δώσουμε όσο περισσότερο ζωή γίνεται….

Το αν ο Αύγουστος χάθηκε ή όχι για το κίνημα του Συντάγματος θα κριθεί αυτές τις μέρες.

57 σκέψεις σχετικά με το “Το Κίνημα του Συντάγματος σε Θανάσιμη Αγωνία

 1. Όποιοι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα ενδιαφέρονται ακόμη να μαζεύουν τα σκουπίδια από την πλατεία είναι άξιοι μόνο για φτύσιμο. Αυτή η πλατεία δεν είναι πια δική μας και αξίζει να είναι γεμάτη στο σκουπιδαριό.Όταν ξαναγίνει δική μας τότε θα φροντίσουμε πάλι για την καθαριότητα της.

  __________________________________

  τι ειπες τωρα ?
  για να καταλαβω
  εσυ θα πετας τα σκουπιδια σου σε οπουδηποτε δεν ειναι δικο σου χωρος και οποιος/α εχει φιλοτιμο και τα μαζευει ,επειδη ρε παιδι μου δε γουσταρει σκουπιδια θα τρωει και ροχαλα ?

  ωστε επειδη αυτη η πλατεία δεν είναι πια δική μας αξίζει να είναι γεμάτη στο σκουπιδαριό ?
  θες να το πεις και στον παππου μου ,που περναει καποιες ωρες σε κανα παγκακι εκει ?

  μηπως να μετατρεψουμε σε σκουπιδαριο και τον εθνικο κηπο που ειναι διπλα , ετσι ρε παιδι μου για να τους δειξουμε ποιοι ειμαστε εμεις και να πανε οι κωλοδημοτουπαλληλοι του καμινη να τα μαζεψουν

  πως σου φαινεται ?
  ενδιαφερον ?

  κοιτα φιλε τα σκουπιδια τα μαζευουμε επειδη ειμαστε ευαισθητοι οικολογικα και αισθητικα , τα μαζευουμε επειδη δε γουσταρουμε να εχουμε δουλους να μας τα μαζευουν , τα μαζευουμε επειδη ειναι στη παιδεια και στη κουλτουρα της αυτοργανωσης κατι τετοιο

  ξερω οτι το ξερεις και δε σου κανω κανα μαθημα , απλως στα επισημαινω επειδη στη προφανη τσαντιλα σου επανω ,απογειωθηκες και λες καιπραμματα που δεν εννοεις ,αλλα που μπορει να παρεξηγηθουν

  σορυ κιολας

  • καταλαβαινεις φυσικα οτι το προβλημα ειναι οτι το μαζεμα των σκουπιδιων καταντησε να λειτουργει ως υποκατάστατο και οχι ως συμπλήρωμα πραγματικων δρασεων ενός υποτιθεμενου αγωνιστικου εγχειρήματος ετσι;

   • οχι δεν το καταλαβαινω
    τα σκουπιδια μας απλως τα μαζευουμε
    το ειπα και πριν ,το λεω λοιπον ξανα
    αμα σας ρωτησει ο παπους μου που αραζει στη πλατεια γιατι την κανετε μπουρδελο , εξηγηστε του
    ο blackpanther , οτι δεν ειναι δικια του και οτι οποιος μαζευει σκουπιδια του αξιζουν μονο ροχαλες και συ οτι τα μαζευεις μονο ως συμπλήρωμα πραγματικων δρασεων και οχι για υποκαταστατο τους

    • όπως αλλωστε και οι λοιπες υπερεκτιμημένες πολιτισμικες εκδηλωσεις…. τρελη επιτυχια

     πες στον παππου σου που αραζει στο παγκακι, οτι πολλα χρονια αραξε και ισως για αυτο η συνταξη του δεν ξεπερναει τα 400 ευρω…. για αυτο ας σηκωθει καλυτερα απο το παγκακι και καθως σηκώνεται ας παρει και απο το εδαφος καμια πετρα, θα του χρειαστει

 2. Η ἀλήθεια εἴναι πικρή, ἀλλά πρέπει να λέγεται. Συμφωνώ σε ὄλα.
  Στο θέμα που ἔθιξε ο alexantro trollientes: πιστεύω πως η λέξη «σκουπίδια’ ἔχει συμβολική σημασία και γιὰυτό δίνω δίκιο στον ἀρθρογράφο. Εἴναι ὄμως και το πιο ἀσήμαντο θέμα αὐτού του ἄρθρου. Θίγονται πολλά σημαντικά θέματα και αὐτά ἀξίζει να σχολιαστούν.
  Εἰδικά, ο ρόλος κάποιων ἀριστερών και κάποιων πασιφιστών που μόνο καλό δεν ἔκανε. Πουθενά στη γη, ὄχι μόνο ἐδώ. Θέλει πολλή σκέψη και συζήτηση. Γιατί, πολύς κόσμος «ἀπομακρύνθηκε» και ἀπό τέτοιες πρακτικές, ὄχι μόνο ἀπό τον φόβο που προκάλεσε η ἄγρια καταστολή.
  Ἐν κατακλείδι, πιστεύω ὄτι πρέπει ὄντως να πεθάνει το κίνημα και να ἀναγεννηεί ἀπό τέλη Αὐγούστου που θα γυρίσει πολύς κόσμος. Αλλά οι ζυμώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν. Ο κόσμος θέλει προτάσεις και κάτι να τον οδηγήσει. Θα του έχουν έρθει και τα μαγικά χαρτάκια της εφορίας και θα είναι έτοιμος. Αλλά για ποιο πράγμα, μόνο ένα συνεπές κίνημα θα του το πεί.

 3. Παιδιά, ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ» ΣΥΝΤΑΓΜΑ .
  Στην Ελλάδα μας είχαμε να δούμε τέτοια κίνηση από την εποχή του Μακρυγιάννη , άντε κι από την μεγάλη αντιναζιστική συγκέντρωση τον πρώτο χρόνο της Κατοχής …
  Οι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας περί του επιθυμητού , του εφικτού και πρακτέου, δεν υπάρχουν και ευτυχώς….
  Υπάρχουμε όμως όλοι εμείς, που μέσα από τις προσωπικές μας δυσκολίες , τις διαφορετικές μας ιδεολογικές καταβολές, τις αντίθετες πολλές φορές προσεγγίσεις στην πολιτική πραγματικότητα, συνυπήρξαμε , συνδιαλεχθήκαμε , «συν-κατελλάγημεν»…
  Το κίνημα του Συνάγματος βεβαίως και ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ!!!
  Οι συνηδειτοποιημενοι έλληνες που κατέβηκαν στις πλατείες της χωρας ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
  Και αυτοί, εμείς δλδ, δεν θα γυρισουν ποτέ ξανά στα σπίτια τους με την αίσθηση της ματαίοωσης ή του ατελεσφορου αγώνα…
  Θα ξαποστάσουμε να πάρουμε μιά ανάσα, θα κάνουμε μια οιωνεί ανακωχή -σαν αυτές που έκαναν πολλές φορές οι κλεφταρματωλοί πρόγονοι μας για λόγους τακτικής , μέχρι κι ο μέγας Καραϊσκάκης, ο Αντρούτσος, οι Μανιάτες κι οι Σουλιώτες , μέχρι κι ο ΕΛΑΣ του Αρη είχαν προβεί σε τέτοιες επιλογές- και θα επανέλθουμε πιο δυνατοί , πιο ώριμοι, πιο οργανωμένοι, πιο αποφασισμένοι και πιο εξοπλισμένοι…

  Το παιχνίδι που παίζει η ληστοσυμμορία των εξουσιαστών είναι ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΟ…ΜΙΛΆΜΕ ΓΙΑ ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΊΚΩΝ ΤΟΥ για τις επόμενες 4 γενιές τουλάχιστον….

  ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ, καλά συντονισμένοι , και με πολλές επιλογές…

  Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει κατά τις δυνατότητες μας και τις απαιτήσεις των καιρών…

  Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΛΑΜΠΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ….

 4. Διαφωνώ σε δύο θέματα ουσίας με τον φίλο Μαύρο Πάνθηρα:
  1. Αυτό που έγινε στο Σύνταγμα- η επιχείρηση καταστολής δηλ. – σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης του κινήματος. Κάπως έπρεπε να τελειώσει αυτή η φάση και πάντως αυτό το τέλος δεν σημαίνει κάποια «θανάσιμη αγωνία». Οι καθεστωτικοί κέρδισαν μια μάχη που ο αντίπαλος τους δεν ενδιαφέρθηκε καν να δώσει. Στην πραγματικότητα το κίνημα έκρινε ότι θα ήταν μια μάχη μη ουσίας, γι’ αυτό και δεν την έδωσε.
  2. Το σημαντικότερο είναι η συνέχεια του πολέμου. Νομίζω ότι εκείνο που χρειάζεται πλέον είναι η συγκρότηση μιας συνεκτικής και ουσιαστικής αφήγησης, η οποία θα συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δίνοντας τους ένα πραγματοποιήσιμο όραμα. Αυτή η έλλειψη μιας τέτοιας αφήγησης, ήταν και το μεγάλο μειονέκτημα του κινήματος στην πρώτη φάση. Κατανοητό μειονέκτημα όμως στο βαθμό που το κίνημα στην πρώτη του φάση προσπάθησε να αποτρέψει τις χειρότερες εξελίξεις (κάτι που δεν κατάφερε – κλόνισε όμως αποφασιστικά την αυτοπεποίθηση της εξουσίας). Ταυτόχρονα το κίνημα προέβαλλε και το όνειρο (Άμεση Δημοκρατία). Το όνειρο και η ανάγκη των συγκεκριμένων προτάσεων είναι που πρέπει να συναρθρωθούν στη νέα αφήγηση. Έτσι θεωρώντας ότι αυτό είναι στη πραγματικότητα το αίτημα των ημερών μας, απο τη πλευρά του κινήματος, δεν συμφωνώ ότι είναι ουσιαστικό το ερώτημα των τακτικών μέσων πάλης («πασιφισμός» ή όχι, το τοποθετεί ο Μαύρος Πάνθηρας). Νομίζω ότι το κίνημα θα αποφασίσει μόνο του γι’ αυτό.
  3. Ένα κίνημα που διαθέτει συνεκτική και ουσιαστική αφήγηση, είναι ένα κίνημα που έχει πλέον σαφή παράσταση νίκης. Ένα τέτοιο κίνημα ανακαταλαμβάνει όποτε θέλει τη πλ. Συντάγματος και την κάνει ότι θέλει. Άρα δεν είναι αυτό το πρόβλημα …

 5. Συμφωνώ με τον Μίσα. Επίσης να προσθέσω πως εμένα δεν μου μοιάζει ούτε για νίκη ούτε για ήττα, αλλά περισσότερο για μια ευκαιρία ανασύνταξης δυνάμεων και αυτοκριτικής βέβαια. Το κίνημα μπορεί να αλλάξει μορφή, να συνεχιστεί χωρίς σκηνές ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, αλλά κατά την άποψή μου, δεν έχει πεθάνει. Αλλωστε η κυβέρνηση του ΓΑΠ θα «φροντίζει» να μας εξαγριώνει όλο και περισσότερο οπότε δύσκολο να εφησυχαστούμε πια (βλ. τα νομοσχέδια που περνάει μέσα στο κατακαλόκαιρο ή την επιχείρηση σκούπα στην πλατεία στις 5.00π.μ). Καλή δύναμη λοιπόν!

 6. Σαν την ομάδα που παίζει μπάλα και όση ώρα και να παίζει αποκλείεται να βάλει γκολ !!!.
  Αυτό πρέπει να σταματήσει. Υπάρχει ο τρόπος, υπάρχει η συνεκτική ιδεολογία, νέα, καθαρή, αληθινή,
  Δεν θα αναφέρω τίποτα περισσότερο για λόγους σεμνότητας. Θα επανέλθω στο μέλλον.
  Σας αγαπώ όλες και όλους έχετε ψυχή και ποιότητα.

 7. Το κινημα δεν ειναι η πλατεια Συνταγματος. Απο Σεπτεμβρη επιστρατευουν Σκυλια, Αυρες, πλαστικες Σφαιρες. Το συνταγμα δεν ειναι τοκαταληλοτερο σημειο για συναντηση και ουτε μπορει να «κρατηθει» αφου οι πολιτες περικυκλωνονται απο ολες τις μεριες. Ειναι καιρος για το ιδιο το κινημα να βρει νεο στρατηγειο
  και νεες μορφες αγωνα. Η βια η αντιμετωπιση βιας δεν ειναι λυση,

 8. Νομιζω οτι επρεπε να ειχαμε κλεισει την αυλαια του Συνταγματος πολυ πριν το κανουν οι μπατσοι.Ο Ελληνας δεν εχει καταλαβει ακομη πως η ζωη του θα γινει κολαση απο Σεπτεμβρη κι αποφασισε να παει να κανει τα μπανακια του να ξελαμπικαρει.Ελαχιστοι αγνοι αγωνιστες παρεμειναν μονο και μονο για να φορτωθουν το πικρο ποτηρι της ηττας.Αλλης μιας ηττας.Τα μνημονια εφαρμοζονται,το ΔΝΤ ηρθε για να μεινει,το μεσοπροθεσμο ειναι εδω.Το κολασμενο διημερο 28-29 Ιουνη ο κοσμος ηταν ελαχιστος για την σοβαροτητα της στιγμης κι εδειξε πως δεν ηθελε να συγκρουστει με τις συμμοριες του κρατους,για να μην μιλησω για την συμμετοχη στην 48ωρη απεργια,που ηταν μηδαμηνη.Βλεπω και ξαναβλεπω τα βιντεακια απ τις συγκρουσεις και αναρωτιεμαι…Για ποιον μαλακα εβαλα τον εαυτο μου σε τετοιον κινδυνο για μια ακομη φορα?Ενταξει,το ξερω,μετα απο τοσα χρονια στον δρομο, πρωτα για μενα κατεβαινω.Να ξεκολησει ο εγκεφαλος,να γνωρισω καινουργια πραγματα,να οσμιστω τα χνωτα των συντροφων.Αλλα ρε φιλε μπαστα…Βαρεθηκα με τον σταρχιδισμο της μαζας.Με το κιοτεμα της.Βαρεθηκα ν αγωνιζομαι γι αυτους που παντα λειπουν απ ολα τα μεγαλα ραντεβου.Η πλατεια λειτουργησε σαν το αλλοθι πολλων βολεμενων που μπορουν να υπερηφανευονται οτι …να κι εγω κατεβηκα στην πλατεια,ξεβολευτηκα μετα απο τοσα χρονια σιωπης(το ακουσα απο πολλους παλιους κνιτες φιλους μου αυτο)…Κι υστερα σκυβω το κεφαλι στο αφεντικο…ε,κριση εχουμε,να μην δεχτω μειωση μισθου ρε συντροφακι…Καμια συνδεση της Πλατειας με την γειτονια,ολοι πισω στον μικροκοσμο μας.Τσαμπα ψυχοθεραπεια στο Συνταγμα και μετα για καμια μπυρα μεχρι να παει η ωρα για υπνο…

  Μετα τις 29 Ιουνη,δεν ξανακατεβηκα στο Συνταγμα.Τα συναισθηματα αναμεικτα.Περιμενα.Αυτη την φορα περιμενα.Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα.Δεν θα φυγουμε,δεν υποχωρουμε,αυτοι θα φυγουν πρωτα.Κι ο κοσμος να γεμιζει πλοια κι αεροπλανα.Και η πλατεια ν αδειαζει.Αυτοι τελικα δεν εφυγαν.Πανθηρα,επρεπε να φυγεις κι εσυ.20 χρονια τωρα,παντα τελευταιος φευγεις.Εγω δεν το αντεχω αλλο.Ξερεις,ο εφταχρονος γιος μου με περιμενε στην πορτα εκεινη την νυχτα και με ρωτησε αν θα παω και την αλλη μερα στον… πολεμο.Ετσι το βιωσε απο μακρια το παλικαρακι.Δυστυχως αυτος ο πολεμος δεν τελειωνει ποτε του απαντησα.Τουλαχιστον κερδιζουμε; με ξαναρωτησε αθωα…Τον αγκαλιασα κι αρχισα να κλαιω με λυγμους.Τι ν απαντησεις αληθεια σ αυτο…

  • «τουλαχιστον κερδιζουμε;»…

   …….. … …..

   κερδισαμε λοιπον ποτε?
   κερδιζουμε τωρα?
   θα νικησουμε ποτε στο μελλον?

   ποιος νικησε στην παρισινη κομμουνα?
   στην οκτωβριανη επανασταση..
   στην ισπανικη επανασταση…
   στον ελληνικο εμφυλιο (που ηταν 100% ταξικος πολεμος, οποτε…οχι εμφυλιος!)
   στον μαη 68
   σε ολα τ αλλα…
   …… …..

   και οπως ειπε και ο α.σειρηνιδης στο δικαστηριο:
   «Καταγόμαστε από μια παράδοση αγώνα που πηγαίνει βαθιά στο παρελθόν και προχωρά ορμητικά στο μέλλον»

   οποτε, παρα τις ηττες(?) η εκβαση παραμενει παντα ανοιχτη(?)
   ψηλα το κεφαλι, δεν υπαρχει αλλη επιλογη

   • walpurgisnachtstraum

    Nικούν ΠΑΝΤΑ οι ανθρώπινες αδυναμίες.
    Η απληστία για την δόξα, το χρήμα , τις ηδονές γινεται θεριό ανήμερο που ζητά να ικανοποιηθεί παντοιοτρόπως αν αφεθεί ανεξέλεγκτο…
    Γι αυτό και ο Επίκουρος μιλούσε για τις «καταστηματικές ηδονες» και την λιτότητα από επιλογή, ως τρόπο ευτυχισμένης ζωής.
    Το ζήτημα , σε κοινωνικό επίπεδο δεν είναι να επιτευχθεί η αταξική κοινωνία,η άμεση δημοκρατία ή ο κοινοτισμός σε όλο τον πλανήτη …Aυτό θα παραμείνει μια ουτοπία δια παντός.
    Ζητουμενο είναι να μη χαθεί η αίσθηση του δικαιου, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης …
    Να μην αφήσουμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας γιατί αν δεν διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα, μέσω των μικρών οάσεων αντίστασης, θα μείνουν τελικά οι κατσαρίδες να διαφεντεύουν τον πλανήτη.

    • @Миша

     Εγώ ως τώρα είχα την εντύπωση πως «το ζήτημα σε κοινωνικό επίπεδο» ήταν «οι μικρές οάσεις αντίστασης» να θεριέψουν και να καταπιούν κάποτε τις κατσαρίδες. Φαίνεται έκανα λάθος — φαίνεται πως για ορισμένους, ο στόχος είναι οι «οάσεις» να παραμείνουν μικρές, διάσπαρτες και αιωνίως «αγωνιζόμενες», αιωνίως μαζοχιστικά «διαμαρτυρώμενες» απέναντι σε παντοδύναμες κατσαρίδες.

     • @Costas

      το μπλογκ αυτο ειναι για σοβαρους ενηλικες σχολιαστες

      γιατι δεν πας καμια βολτα απο το ischool, εκει δηλαδη που συχνάζει το target group των προτιμήσεων σου;

      μπορει να ψωνισεις και κανενα καινουργιο γκομενακι, ξερεις εσυ…. για να μπορεις ρε παιδι μου να συννενοεισαι γιατι με τις συνομιληκες σου αντιμετωπιζεις δυσκολιες

    • misha!
     ΚΑΙ αταξικη κοινωνια, αμεση δημοκρατια, αυτοοργανωση, ΚΑΙ δικαιοσυνη-ανθρωπισμος-αλληλεγγυη: ολα αυτα μαζι! 😉

     και αλλα πολλα επισης 🙂 🙂 🙂

 9. Το σύνταγμα ήταν απλώς άλλο ένα ορόσημο …. (ένα …μαιλστοουν που λένε και στην …εσπερία)….. θα έρθουν κι άλλα … μπορεί να είναι πάλι στο Σύνταγμα , μπορεί κι αλλού …ελπιζω ότι κάθε φορά θα ξυπναν και θα συνειδητοποιούν τι γίνεται ακόμη περισσότεροι…πρέπει να γίνουμε 1013 και τώρα είμαστε ..2-3 …

  @Λουθερ Φίλε μου , με την τελευταία παράγραφο σου ανατρίχιασα…. Είχα παρομοια εμπειρία με τον δικό μου γιο…

 10. κανενας αγωνας δεν παει χαμενος και κυριως ο προσωπικος
  καποτε γυρνουσα κατακοπη απο μια συνελευση οπου δεν εννοουσαν να καταλαβουν παρα μονο λιγοι
  ανεβαινοντας τα σκαλια τα παιδια μου γνωριζοντας με περιεθαλψαν

 11. //Λουθερ
  01/08/2011 στις 6:37 ΠΜ//

  (…) Περιμενα.Αυτη την φορα περιμενα.Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα.Δεν θα φυγουμε,δεν υποχωρουμε,αυτοι θα φυγουν πρωτα.Κι ο κοσμος να γεμιζει πλοια κι αεροπλανα.Και η πλατεια ν’αδειαζει.Αυτοι τελικα δεν εφυγαν.»(..)

  …….Πίκρα να φεύγουν όσοι έπρεπε νάναι οι τελευταίοι..
  «Καμαρώστε» τη χθεσινή ΕΠΟΧΗ

  http://ftaneipia.files.wordpress.com/2010/12/ceb5cf80cebfcf87ceae-31-7-2011-3.jpg?w=535&h=312

  Όταν ο Τσολάκογλου περνά 46 νομοσχέδια

 12. Καλημέρα σε όλους. Να συμβάλλω κι εγώ με ορισμένες σκέψεις:

  Η εξουσία έκανε μια κίνηση αύξησης του επιπέδου της δυνητικής χρήσης απροκάλυπτης βίας και το έκανε μεθοδευμένα γδύνοντας την κίνηση αυτή από κάθε πολιτικό χαρακτήρα που αυτή βεβαίως και έχει. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε τον Καμίνη μπροστάρη με αιτήματα τον καθαρισμό της πλατείας και την απόδοση της στους πολίτες. Η πράξη αυτή, όσο καλά καλυμμένη και αν είναι δεν δύναται να αποκρύψει τον πολιτικό της χαρακτήρα. Επιπλέον, οι συλληφθέντες διώκονται μόνο για ρύπανση του περιβάλλοντος και όχι για αντίσταση κατά της αρχής ή/και εξύβριση της αρχής, κατηγορίες με τις οποίες διώκεται κόσμος για πλάκα σε τέτοιες περιπτώσεις, ακριβώς επειδή δεν θέλουν να γίνει αντιληπτή η κίνηση αυτή ως πολιτική δίωξη φρονημάτων.

  Παρ’όλα αυτά, δηλαδή παρ’όλη την καλά συγκαλυμμένη επιχείρηση πολιτικής δίωξης στην οποία προέβει η εξουσία, δεν παύει η κίνηση αυτή να είναι πολιτική δίωξη, δεν παύει να είναι χούντα. Η εξουσία αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας το ρίσκο της αύξησης της πρόκλησης διακινδυνεύει τα πάντα. Κι αυτό διότι όταν ο κόσμος, τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο επιχειρήσει μαζικά την επανακατάληψη της πλατείας, η εξουσία θα έχει δύο επιλογές: Είτε επιτρέπει την επανακατάληψη, κίνηση που ισοδυναμεί με ψυχολογική ήττα είτε αυξάνει το επίπεδο της πρόκλησης και τη βίας, διακινδυνεύοντας παλαικό ξεσηκωμό.

  Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν παραμονές των 28-29 Ιούνη, δεν εγκλωβιζόμασταν στο δίλημμα των ΜΜΕξαπάτησης περί ειρηνικού ή βίαιου κινήματος, δίλημμα ψευδές και παραπλανητικό. Αν είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε στο ενδεχόμενο εκδήλωσης βίαιης καταστολής, (που συνέβει) απαντούσαμε οργανωμένα, μαζικά και αποφασιστικά, η εξουσία θα έπρεπε να παίξει το επόμενο χαρτί: το οποίο μεταξύ άλλων επιλογών θα ήταν και η χρήση πυροβόλων όπλων με αποτέλεσμα τη δολοφονία εν ψυχρώ πολιτών. Και αυτό θα ήταν το τελευταίο χαρτί που θα έπαιζε τόσο η εγχώρια εξουσία όσο και η ευρωπαϊκή, καθώς η δολοφονία πολιτών σε ένα δυτικό κράτος θα προκαλούσε πλέον ευρωπαικό ξεσηκωμό με όρους επαναστατικούς και η φλόγα από τους άραβες θα μεταφερόταν πλέον ανεξέλεγκτα σε όλη την οικουμένη.

  Συνεπώς, πέραν του πλήθους των επιλογών που έχει ο λαός στη διάθεση του, υπάρχει μια ουσιαστική και αποφασιστική επιλογή: Να προκληθεί η εξουσία να παίξει το επόμενο της χαρτί, το οποίο κλιμακούμενα, δε μπορεί παρά να είναι η επιβολή ωμής και απροκάλυπτης χούντας. Δηλαδή, ο λαός στα πλαίσια της μαζικοποίησης του κινήματος και της προπαγάνδισης της αλλαγής πολιτεύματος, θα πρέπει να εξαναγκάζει την εξουσία είτε στη λήψη πιο βίαιων μέτρων για την επιβολή της με αποτέλεσμα αυτή να ξεγυμνώνεται σταδιακά στα μάτια του κάθε νοικοκύρη, είτε να οπισθοχωρήσει δίνοντας την ευκαιρία στο λαό να πάρει την εξουσία και να οδηγήσει το πολίτευμα σε Άμεση Δημοκρατία.

  Βεβαίως, επειδή συνειδησιακά και πολιτικά δεν βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, το δημιουργηθέν κενό εξουσίας θα προκαλέσει ένα πρόσκαιρο χάος. Αυτό το πρόσκαιρο χάος φοβούνται όλοι οι νοικοκυραίοι, οι οποίοι παρόλο που μπορεί να συμφωνούν πως το σύστημα πρέπει να πάψει να υφίσταται, δεν συναινούν. Το αντίθετο από ότι συνέβη στη Γαλλική επανάσταση και σε άλλες, (1821) όπου το πρόσκαιρο χάος από το δημιουργηθέν κενό εξουσίας δε φόβιζε πλέον κανένα αφού είχαν πιάσει πάτο ακόμα και με όρους διαβίωσης, κάτι που σε εμάς δεν έχει συμβεί ακόμα, σε μαζικό επίπεδο. Τέλος, αμφιβάλλω αν θα μας επιτραπεί να αντιληφθούμε τη θέση μας ακόμα και όταν πιάσουμε αυτόν τον πάτο, αφού η χειραγώγηση της μάζας στις μέρες μας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

 13. «Συνεπώς, πέραν του πλήθους των επιλογών που έχει ο λαός στη διάθεση του, υπάρχει μια ουσιαστική και αποφασιστική επιλογή: Να προκληθεί η εξουσία να παίξει το επόμενο της χαρτί, το οποίο κλιμακούμενα, δε μπορεί παρά να είναι η επιβολή ωμής και απροκάλυπτης χούντας. Δηλαδή, ο λαός στα πλαίσια της μαζικοποίησης του κινήματος και της προπαγάνδισης της αλλαγής πολιτεύματος, θα πρέπει να εξαναγκάζει την εξουσία είτε στη λήψη πιο βίαιων μέτρων για την επιβολή της με αποτέλεσμα αυτή να ξεγυμνώνεται σταδιακά στα μάτια του κάθε νοικοκύρη, είτε να οπισθοχωρήσει δίνοντας την ευκαιρία στο λαό να πάρει την εξουσία και να οδηγήσει το πολίτευμα σε Άμεση Δημοκρατία»

  Αλέξανδρε, νομίζω ότι, στην παραπάνω παράγραφο υποδεικνύεις στο «λαό» τι πρέπει να κάνει. Αυτό έρχεται απο το παρελθόν και πρέπει να σταματήσει… Είναι ακόμη ΄προβληματικότερο όταν κάποιοι δεν μένουν σε τέτοια λόγια, αλλά προσπαθούν με πράξεις να «παρασύρουν» το «λαό» σε συγκρούσεις…

  Γενικά, χρειάζεται υπομονή και επιμονή, και ίσως διαφορετική «υπομονή και «επιμονή» απο τις μέχρι τώρα …

 14. σε σχεση με την παρασυρσυ του κρατους στη βια υπαρχουν 2-5 χιλιαδες αγανακτισμενοι νεολαιοι στην αθηνα που ανεξαρτητα απο οτιδηποτε θα πετανε πετρες και μολοτοφ,οποτε το κινημα ειναι καλυμμενο συν τους αστυνομικους κουκουλοφορους που και αυτοι βοηθανε για 50 ψωροευρω μεροκαματο.το κινημα συνεχιζεται και απο σεπτεμβριο αλλα και τωρα με τους ταξιστας και τα νεα μεσα παλης.να ξερουμε ολοι οτι σε καθε εργατικη συγκεντρωση θα γινονται πολλες αποπειρες δολοφονιας απο την αστυνομια

  • Το κράτος δεν παρασύρεται στη βία, η βία αποτελεί αυτοσκοπό της ύπαρξης του. Οι 2-5 χιλιάδες αγανακτισμένοι είναι περισσότεροι και ίσοι με 8.957, (το ξέρω γιατί τους μέτρησα). Οι αστυνομικοί κουκουλοφόροι έχουν πολλαπλούς στόχους, με έναν από αυτούς την πρόκληση επεισοδίων ώστε να επέμβει η αστυνομία και να χτυπήσει όλη την πορεία. Δικαιολογία που απαιτείται μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν ακόμα νοικοκυραίοι που στηρίζουν με την απάθεια τους το σύστημα, το οποίο φυτεύει κουκουλοφόρους για να μην χάσει την υποστήριξη ακριβώς αυτών των νοικοκυραίων.

   Τώρα, αν το κράτος πάρει τη μοιραία απόφαση να εκτρέψει την κατάσταση με τη δολοφονία ανθρώπων, πιθανότατα να εκτιμά πως έχει τα σκυλιά δεμένα, δηλ. ότι δεν θα προκαλέσει μαζική εξέγερση ή σε περίπτωση που την προκαλέσει θεωρεί πως έχει εξασφαλίσει την προς όφελος του έκβαση της εξέγερσης.

   Τέλος, πέρα από την ηλίθια συζήτηση περί ειρηνικού ή βίαιου κινήματος, το δεύτερο που μου τη δίνει στα νεύρα είναι η ανάλυση περί κουκουλοφόρων αστυνομικών που προκαλούν επεισόδια. Κι αν κάποτε, σε κάποια συγκεκριμένη πορεία αυτό έχει ισχύσει, έχει πάψει να ισχύει από τη Μαρφιν τουλάχιστον και έπειτα. Αυτό από κάποιον που ήταν σε όλες τις μεγάλες σε όγκο πορείες τους τελευταίους 14 μήνες, και λόγω δειλίας ή απλά λαθεμένης επιλογής δεν συγκρούστηκε με τους μπάτσους, αλλά παρακολούθησε ιδίοις όμμασι τα γεγονότα.

 15. @»Όποιοι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα ενδιαφέρονται ακόμη να μαζεύουν τα σκουπίδια από την πλατεία είναι άξιοι μόνο για φτύσιμο. Αυτή η πλατεία δεν είναι πια δική μας και αξίζει να είναι γεμάτη στο σκουπιδαριό.Όταν ξαναγίνει δική μας τότε θα φροντίσουμε πάλι για την καθαριότητα της».

  Εσύ, μέγιστε, είσαι για εδώ:

  Έλληνες …Βάρβαροι: ποιανού παιδιά είναι αυτά;;;; http://gkdata.wordpress.com/2011/06/19/%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1/
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

  Το έγραψα αλλού, το βάζω και εδώ, γιατί απάντηση δεν πήρα εκεί:

  “Κίνημα αγανακτισμένων”;;;

  Ποιο ΚΙΝΗΜΑ, ρε, παιδιά; Πλάκα κάνετε; Κίνημα “μούφα” ήτανε. Θέλατε, δηλαδή, σοβαρός άνθρωπος να ακολουθήσει το “Κίνημα” αυτών που το διαφήμιζαν μέσα από τον …ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑ; Μια γκόμενα άξια για να λέει το πολύ πολύ τον καιρό στην Μενεγάκη και ένας τύπος άξιος να κουβαλάει την βεντάλια του …Ψινάκη; Ε;

  Υπήρχε κανένα πανώ στην Ισπανία που να έλεγε για “κοιμισμένους Έλληνες”, οπότε και οι Έλληνες, κατόπιν αυτού, φιλοτιμήθηκαν να ξεσηκωθούν; Ξέρετε εσείς κανέναν Έλληνα να δέχεται υποδείξεις από Κουτόφραγκους και …βελανιδοτρεφόμενους την εποχή που οι πρόγονοί τους είχαν χολιστερίνη; Ε;
  Περιμένατε να πάνε οι Έλληνες να σιγοντάρουν συμμαχίες σαμαρικών και συριζαίων; Οργισμένων ΓΑΠικών και αφυπνισμένων ΚΚΕδων; Να βάλουν υπογραφές και να συμπαρασταθούν σε νούμερα πολιτικά, όπως τα διάφορα “Αρματα και Άμαξες χαζοβιολισμού”, “Δημοκρατικές + κάτι”, “Πατριωτικά Μέτωπα παπουτσοπεταχτών”, ή “Και οι 300 ήταν υπέροχοι ευρυευρώπροκτοι αθνικο-σοσιαλιστές” και ¨Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ για διαρκείας του Βάζελου, του Γαύρου, των Σκουληκιών, των Γιούφτων, των Γριών και των Χανουμακίων” κλπ κλπ …κινήματα και σου-ξου-μού κουνήματα;;;
  Ή να πα΄νε να συμμετάσχουν σε …Λαϊκές Συνελεύσεις σταλινικών της Κάτω Πλατείας και χουντικών της Άνω;;; Αυτά είναι για μαλακούς άνω & κάτω κεφαλής και ανωκάτω σκέψης…

  Και, άντε, λακιες-μά λέω εγώ. ΟΜΩΣ, πώς εξηγείται ότι, ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΜΟΦΩΝΑ και ΜΑΖΙΚΑ, τα …Μαζικά Μέσα Επηρεασμού ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ και σιγοντάριζαν κάθε βράδυ και για καιρόοοοοοοο, πολύυυυυ καιρό, τις πλατείες των …ΗΠΙΩΝ αγανακτισμένων;;; Ε; Κρίση συνείδησης τους έπιασε; Ομαδικά κια ταυτόχρονα;;;
  Πολλά είπα για θέμα αστείο. Αυτό που ήθελε το Σύστημα = οι κρατούντες = το κράτος = οι σιτιζόμενοι από τον κρατικό κορβανά = τα λαμόγια των διαφημιστικών => των ΜΜΕ => => των νταβατζηδοεργολάβων => => => του ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ_ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ κατεστημένου =>=>=>=> και των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ, των Τραπεζών, ήταν να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ΟΡΓΗ του πλήθους, -ΚΑΙ ΟΧΙ, απλώς, απλά και απλοϊκά, απλή “αγανάκτηση”, όπως πολύ ευφυώς, για αυτούς, ονόμασαν το “Μάσας ξεκίνημα, γάμα τους Αγώνες” Κίνημα. Και με μία σημαντική λεπτομέρεια: το “Κίνημα”, για να είναι τέτοιο και να το υποστηρίζουν, έπρεπε να είναι ΕΙΡΗΝΙΚΟ!!! ΜΗ ΒΙΑΙΟ!!! Ή “Κοιτάτε μας, γειτόνισες, ψαράκια τηγανίζουμε”, -δίπλα στα συντριβάνια του Συντάγματος και, όπου να’ναι, θα πάρουμε την πελατεία της Μ. Βρετάνειας και του Κινγκ Τζωρτζ! Και, μετά, και της Βουλής των Αθηνών!!!

  ΥΓ. Τα πράγματα θα σοβαρέψουν, ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ σοβαρέψουν, μόλις πεινάσει κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά ο λαός, αγριέψει και πάρει την κατάσταση (= πέτρες, τούβλα κασμάδες και ό,τι άλλο βρει εύχερο) στα χέρια του. Τίποτα άλλο δεν φοβούνται οι λαμογιοειδείς όλων των ειδών και αποχρώσεων φραγκάτοι του “άρπαξε να φας και κλέψε να’χεις”. Μέχρι τότε, κάτι πιτσιρίκια, ρομαντικά και με άγνοια κινδύνου, που βάζουν στρακαστρούκες εκεί που τους στέλνουν οι άγνωστοί τους μπάτσοι και οι έγκλειστοι νονοί του Κορυδαλού,μέσω των διαφωτιστο-καθοδηγητο- στρατολόγων του Έξαρχου, θα ΤΡΩΝΕ καμιά 20αριά και 10αριά χρόνια φυλάκα, και οι Χριστοφοράκοι, οι Καραβέλες και οι μεικτές συμμορείες μπάτσων και σωματοφυλάκων μεγαλονταβατζήδων θα ΤΡΩΝΕ τα λύτρα των απαγωγών, στην Ψαρού και στην Παλαιοκαστρίτσα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Τα άλλα όλα είναι “να’χαμε να λέγαμε και γόπες (από μπάφους της πλατείας;;;) να φουμέρναμε’… Αυτά τα ολίγα και μένω, μοναφαγάδες σύντροφοι και λοιπές συανσπισμένες στο ξεκοκάλιασμα του ό,τι απέμεινε όρθιο δυνάμεις…

  • Ξέρεις κατά που πέφτει η πλατεία;!
   Που μου θέλεις και απάντηση στις παπάρες που γράφεις.
   Έχεις περάσει από καμιά λαϊκή της γειτονιάς σου, μετά το τέλος της να δεις πόσοι πεινασμένοι τρέφονται από τα απομεινάρια;!
   Ξέρεις πόσοι άνεργοι, άστεγοι, χωρίς ηλεκτρικό, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα περιφέρονται γύρο σου απελπισμένοι και απογοητευμένοι, αλλά εσύ κοιμάσαι;!
   Τι έχεις να τους καταλογίσεις που δεν έχουν πάρει πέτρες, τούβλα, κασμάδες και ό,τι άλλο θα μπορούσαν να βρουν εύχερο;! Ε! εξυπνάκια.
   Έχει να δώσει καμιά ερμηνεία το αρχαιοελληνικό σου πνεύμα σ’ αυτό;!
   Θα κρίνεις εσύ τι είναι κίνημα και αν είναι μούφα, καραγκιόζη.
   Κάτσε στο πληκτρολόγιο σου και το μπλογκ σου να αυτό-λιβανίζεσαι και άσε τους άλλους, που κατά εκατοντάδες χιλιάδες κατακλίσανε τις πλατείες της χώρας αναζητώντας διεξόδους.
   Εκτόνωση ε! μάλλον για αύξηση της εντροπίας πρόκειται.
   Κάτι παρά πάνω ξέρουν από σένα οι δωσίλογοι που προετοιμάζουν τα νέα μέσα καταστολής, μέσα που δεν πρόκειται να τους σώσουν.
   Παραθέτω ένα απόσπασμα και τη σύνδεση:
   \\Και στην χώρα μας οι δυνάμεις της Αστυνομίας αναμένουν ένα «καυτό» φθινόπωρο καθώς θεωρούν ότι οι νέες κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων θα είναι μαζικότερες από αυτές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου\\
   Λες να είναι μόνο μαζικότερες;!
   Το καυτό ζήτημα όμως είναι αλλού και αυτό οι πλατείες …

   http://www.iefimerida.gr/news/14106/%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD

   Άντε και πολύ ασχολήθηκα με την πάρτη σου. Χαμένος χρόνος.
   α! για να μην το παραλείψω. Επειδή η φαιά ουσία του εγκεφάλου σου έχει ξεχειλίσει, θα σου πω ένα κοινό μυστικό. χα! χα! χα!
   Ο εντολοδόχος ΓΑΠ επικουρούμενος από τους γκεμπελίσκους των ΜΜΕ έδωσε εντολή να κατασκευάσουν αυτό το μούφα κίνημα τα πασοκοτσακάλια του, για την ευόδωση του θεάρεστου έργου σωτηρίας της χώρας. Τα άλλα τα είπε η σοφή κεφαλή σου.

 16. Δεν ξερω ρε παιδια…
  Ειμαι απο αυτους που δεν κατεβαιναν σε πορειες και διαφορα αλλα τετοια.
  Σε αυτη την κινητοποιηση κατεβηκα, κατι μου ηρθε και κατεβηκα.
  Το μεγαλυτερο κινητρο ηταν το αυθορμητο και ακομματιστο.
  Οταν εφυγε ο πολυς κοσμος ηταν πολυ κριμα… Αρχισαν να μενουν σιγα σιγα αυτοι που ετσι κι αλλιως κατεβαινουν σε «τετοια».
  Σκεφτηκα πολλες φορες να μην ξανακατεβω.. Ομως αυτο το ενωτικο, το παρειστικο δεν ηθελα να σταματησει.
  Ομως τωρα πια, εχουν μεινει τοσο λιγοι ωστε ο πολυς κοσμος («απλος» λαος για καποιους) δυσκολο να ερθει..
  Εγω ηθελα να ειναι ολοι κατω.. ΟΛΟΙ! δεν με ενδιαφερει το κομμα που ισως ανηκει ο καθενας, αρκει να μην το διαφημιζει και να καταλαβει οτι μπορει και μονος του.
  Ειναι ισως ακομα πρωιμα τα πραγματα για εμας τον «απλο» λαο. Ακομα φοβομαστε, ακομα γνωριζομαστε με τον εαυτο μας (εγω τουλαχιστον).
  Τελος παντων, το σταματαω, γιατι αλλο ειναι το θεμα και ξεφευγω..

  Υ.Γ Αυτο το «ολοι μαζι» ρε παιδια ειναι ωραιο, ελπιζω να ειμαστε πραγματι ολοι μαζι…

 17. ξεραστε ελευθερα:

  Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων επισημαίνει πως «δεν αντιδικεί με το κίνημα των «αγανακτισμένων»» ενώ επισημαίνει πως «το δικαίωμα του να συνέρχονται οι άνθρωποι ομαδικά σε δημόσιους χώρους και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

  Ο Δήμος σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, ως οφείλει». Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρεται στη διάκριση ανάμεσα στο δικαίωμα της διαδήλωσης και στο «δικαίωμα» της κατασκήνωσης σε δημόσιους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της λειτουργίας της πόλης.

  «Είναι αδιανόητο κάποιος να δηλώνει αγανακτισμένος και να θεωρεί αυτονόητο ότι μπορεί να καταλαμβάνει την κεντρική ή όποια άλλη πλατεία της πρωτεύουσας. Η πλατεία πρέπει να είναι καθαρή, ανοικτή και διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και κατοίκους της πόλης χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Αυτό ισχύει για όλες τις πλατείες της πόλης, πολύ περισσότερο για την πρώτη», συμπληρώνεται.

 18. γιατι κοροϊδεύετε το δημο Αθηναίων; τι αλλο θελετε απο τη ζωη του; ακαρδοι και αχαριστοι ψηφοφοροι….

  ουτε μια βολτα πλεον δεν μπορουν να κατεβουν οι ιθύνοντες στο Saint George να πιουν βρε αδερφε ενα dry martini, ενα pina colada, ενα ουζο ρε αδερφε! μα τι ρατσισμος ειναι αυτος…….

  • Ποιο Saint George καλέ…Ο πρώην συνήγορος του πολίτη τα κοκτέηλ του προτιμά να τα πίνει στο Galaxy Bar…Σιγά μην πάει στο S. George που βρωμάει κάτουρο η περιοχή που λέει και ο Άδωνις…

   • καλε! για να στηρίξει την τοπικη οικονομια το κανει, ετσι για να δειτε οτι ο δημαρχος ενδιαφερετε και για τις αλλες περιοχες των Αθηνων και οχι μονο για το κεντρο

    Γιώργος Καμινης, παντα διπλα στον πελατη.. εεεεεεεε στον πολιτη

 19. σε σχεση με τους κουκουλοφορους εαν ο αλλος ειναι ανεργος αστεγος απολυμενος πεινασμενος και ριχνει μολοτοφ σε αδεια τραπεζα ειναι δυσκολο να τον συγκρατησεις ,εαν παει να καψει ζωντανο ενα αστυνομικο εκει πρεπει να τον σταματησεις γιατι δεν πρδπει οι διαδηλωτες να κανουν τα ιδια εγκληματα με την πολίς.σε λιγο οι συντηριτικοι νοικοκυραιοι θα κατεβαινουν να τα σπανζ με ή χωρις κουκουλες ,ερχεται η ωρα για τα κονσερβοκουτια

 20. Η διεθνής της τρομοκρατίας-εξουσιας και εκκαθάρισης των πλατειών από τις σκηνές και της «αισθητικής» των χώρων με πρώτο διδάξαντα το σφουγγοκωλάριο καμίνι, αφού σάρωσε την πλατεία συντάγματος ακλούθησε η πλατεία Ταχριρ, η Πουέρτα δελ Σολ και αναμένεται του λευκού πύργου, μετά τις δηλώσεις του έτερου σφουγγοκωλάριου μπουτάρη.
  Ποτέ στην ιστορία οι σκηνές δε στάθηκαν το φόβητρο της εξουσίας όσο σήμερα. Χα! χα!
  Σκηνίτες όπου γης και αγανακτισμένοι η ιστορία σας ανήκει.
  Ο,τι ξεκίνησε, ως αγανάκτηση και οργή θα σαρώσει αυτούς που δυναστεύουν τις ζωές μας, με τις γκρεμισμένες σκηνές να γίνονται οι παντιέρες που θα σκιάσουν τον ήλιο.
  http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF
  έπονται οι άλλες συνδέσεις.

 21. @LAGARTSAS-A

  Ρε, μπαγλαμοειδές του Κερατά,

  δειλό κατακάθι καθικιού,

  βρίζεις και το κάνεις και πονηρά, ΧΩΡΙΣ να καταλαβαίνει ο άλλος πως του απαντάς;

  Καλό το Διαδίκτυο, αλλά πολλά θρασύδειλα όντα παίρνουν θάρρος να πουν λέξεις που δεν θα τολμούσαν «ζωντανά».

  • @ tomoly
   Ρε άντε πάγαινε από δω που έχεις και μούτρα να ξερνάς.
   Αι κοιτάξου στον καθρέφτη να δεις την εικόνα του μπαγλαμά και του κατακαθιού, που μου βγήκες να περιλούσεις με τις ανοησίες σου εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, που ξεχυθήκανε στους δρόμους και τις πλατείες. Ασφ-αλήτη.
   Ζητούσες απάντηση και την είχες στο επίπεδό σου. Απάντηση ακριβώς κάτω από το κατάπτυστο σχόλιο σου.
   Τις παλικαροσύνες του γλυκού νερού άστες για άλλους, τους ομοίους σου, μπαγλαμά του κερατά και θρασύδειλο κατακάθι καθικιού, για να σου απαντήσω με δικά σου λόγια που δεν έχω στο λεξιλόγιο μου.
   Δεν είναι δα όλοι σαν τα μούτρα σου, καραγκιόζη.
   Και τέλος.

 22. @LAGARTSAS-A

  Εκτός από ασφαλίτης είσαι και πουστράκι, οπότε άμα σου πούμε και ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ, βλαμμένε γουρουνόμπατσε, θα το πάρεις για ευχή, κόπρε.

 23. Προς Διαχειριστές

  Αυτό είναι το επίπεδο της διαλεκτικής σας;

  Επιτίθεσθε, θρασύδειλα, σε άλλους σχολιαστές, καθυβρίζοντάς τους και μην απαντόντας στην ουσία των σχολίων τους; Και μιλάτε για Δημοκρατία; Μάλλον, με τέτοια συμπεριφορά, ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ είσαστε ή πληρωμένοι από ασφαλίτες και προδότες.

  ΕΣΕΙΣ βάλατε δικιά μας ανάρτηση εδώ. Και ορίστε πιο είναι το ευχαριστώ, που εξ αιτίας της μπήκαμε και σχολιάσαμε εδώ.

  ΚΡΙΜΑ…

  OVER & OUT

  • Δεν υπαρχουν διαχειριστες εδω.Ο καθενας ειναι υπευθυνος για τις δικες του δημοσιευσεις.Επισης η χρηση του πρωτου πληθυντικου και οι χαρακτηρισμοι ασφαλιτες και προδοτες δεν ξερω σε τι χρησιμευουν και ποιους αφορουν .Ειδες κανεναν αλλο να μπαινει εμποδιο στο ξεκατινιασμα σου με τον lagartsas;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s