Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία με δράστη τον ακροδεξιό Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο καθώς και στο νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 91, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επίθεση φαίνεται να ήταν καλά οργανωμένη. Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ. Από την πλευρά του πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για εθνική τραγωδία, τη μεγαλύτερη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και για επίθεση στη δημοκρατία.

Στην αρχή, οι υποψίες της νορβηγικής αστυνομίας αλλά και διεθνών παρατηρητών στράφηκαν προς την εκδοχή μιας τρομοκρατικής επίθεσης από εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους. Οι νορβηγικές εφημερίδες είχαν παλιότερα αναδημοσιεύσει τα περιβόητα σκίτσα του προφήτη Μοχάμαντ που προκάλεσαν αντιδράσεις στον Μουσουλμανικό κόσμο, με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση νορβηγικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν και η πρεσβεία της Νορβηγίας στη Δαμασκό. Σημειώνεται ότι τα γραφεία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία νορβηγικής εφημερίδας στο Οσλο, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Η Νορβηγία διατηρεί στρατεύματα στο Αφγανιστάν και παίρνει ενεργό μέρος στην αεροπορική εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν δικαστική δίωξη εναντίον του επικεφαλής της ιρακινής οργάνωσης Ανσάρ Ελ Ισλαμ, ο οποίος απείλησε δημοσίως υπουργούς της Νορβηγίας, επειδή επρόκειτο να απελαθεί από την χώρα.

Όμως οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε τυφλές επιθέσεις εναντίον κατασκηνώσεων νέων, όπως αυτή στο νησί Ουτόγια, ενώ η σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εικόνα. Όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο Μάιο ο φερόμενος δράστης – ο οποίος και συνελήφθη – είχε αγοράσει 6 τόνους λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εκρηκτικών, ενώ από το 2009 είχε συστήσει εταιρία αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο νησί Ουτόγια, όπου δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 84 νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, βρέθηκαν αποθηκευμένα πολλά εκρηκτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρχές, ο 32χρονος είναι ακροδεξιός, με εχθρικές απόψεις για το Ισλάμ. Η αστυνομία συνέλαβε ακόμη έναν ύποπτο, ο οποίος είχε ένα μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο είχε μεταβεί ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κοντά στον τόπο της τραγωδίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο δράστης είχε πολλούς συνεργούς.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη». ‘Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».

Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης»

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης, που φορούσε στολή αστυνομικού, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των νεολαίων, που πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν προς την παράλια και να πέφτουν στο νερό. Επιπλέον, από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Όσλο έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και στα κτήρια κοντινών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά. Στα κτήρια όπου έγινε η έκρηξη στεγάζεται και η δημοφιλής νορβηγική εφημερίδα- ταμπλόιντ, το VG.

Yπενθυμίζεται πως από το 1999 έως και το 2010 είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 6 τρομοκρατικές επιθέσεις σε σκανδιναβικές χώρες.

Tην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το περιστατικό καταδικάζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μιλώντας για απεχθείς και άνανδρες πράξεις βίας.

Μετά το βομβαρδισμό στο ‘Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης είναι ακροδεξιός

Ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είναι πρώην μέλος ακροδεξιού κόμματος της Νορβηγίας, του λεγόμενου «Κόμματος της Προόδου» και συγκεκριμένα της νεολαίας του.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του κόμματος ο Μπρέιβικ «ανήκε στον κομματικό μηχανισμό απ το 1999 έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004».

Ο ίδιος είχε γράψει το 2009 σε ιστοσελίδα
: «Το πρόβλημα με το ‘Κόμμα της Προόδου’ έγκειται στη διαχρονικότητα… δηλαδή με τη δίψα που έχει να ικανοποιεί τις πολυπολιτισμικές προσδοκίες και τα αυτοκτονικά ιδεώδη του ανθρωπισμού,… με πολλούς τρόπους έριξε το μωρό με το νερό του λουτρού»(…). Επιπλέον, στη σελίδα του στο Facebook, ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «συντηρητικός-Χριστιανός».

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης, που φορούσε στολή αστυνομικού, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των νεολαίων, που πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν προς την παράλια και να πέφτουν στο νερό. Επιπλέον, από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Όσλο έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και στα κτήρια κοντινών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά. Στα κτήρια όπου έγινε η έκρηξη στεγάζεται και η δημοφιλής  νορβηγική εφημερίδα- ταμπλόιντ, το VG.

Υπενθυμίζεται πως από το 1999 έως και το 2010 είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 6 τρομοκρατικές επιθέσεις σε σκανδιναβικές χώρες.

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη». ‘Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».

Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης».

Tην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το περιστατικό καταδικάζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μιλώντας για απεχθείς και άνανδρες πράξεις βίας.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ στηλίτευσε «το μίσος για τον άλλο», αποδίδοντας η ίδια εκεί το αίτιο της «διπλής» σφαγής στη Νορβηγία. «Δεν μπορεί επακριβώς να γνωρίζουμε, τί οδήγησε στο έγκλημα…Όμως όπως λέγεται, το μίσος είναι μια αιτία. Αυτό το μίσος για τον άλλο, που παρουσιάζεται και δρα με τρόπο διαφορετικό, το μίσος αυτό που αποτελεί για όλους εμάς τον κοινό εχθρό. Όσοι πιστεύουν στην Ελευθερία, στο σεβασμό, στη δυνατότητα της συλλογικής ειρηνικής διαβίωσης, θα πρέπει να καταπολεμήσουν το μίσος αυτό».

Πηγή: TVXS.gr

http://www.huffingtonpost.com/2011/07/23/anders-behring-breivik-oslo-bombing_n_907880.html

OSLO, July 23 (Reuters) – A suspected right-wing fanatic accused of killing at least 92 people deemed his acts «atrocious» yet «necessary» as Norway mourned victims of the nation’s worst attacks since World War Two.

Police were hunting on Sunday to see if a possible second gunman took part in the shooting massacre and bomb attack on Friday that traumatized a normally peaceful Nordic country.

In his first comment via a lawyer since he was arrested, 32-year-old Norwegian Anders Behring Breivik expressed willingness to explain himself in court at a hearing likely to be held on Monday about extending protective custody.

«He has said that he believed the actions were atrocious, but that in his head they were necessary,» lawyer Geir Lippestad told independent TV2 news.

Police said Breivik gave himself up after admitting to a massacre in which at least 85 people died, mostly young people attending a summer camp of the youth wing of Norway’s ruling Labour Party on an idyllic island.

Breivik was also arrested for the bombing of Oslo’s government district that killed seven people hours earlier. Norway’s toughest sentence is 21 years in jail.

Survivors, relatives of those killed and supporters planned a procession to mourn the dead at Sundvollen on Sunday, near the island where the massacre took place.

http://mondoweiss.net/2011/07/the-norway-massacre-and-the-nexus-of-islamophobia-and-right-wing-zionism.html

Πηγή:Omadeon

 

10 σκέψεις σχετικά με το “Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία με δράστη τον ακροδεξιό Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

  • Λοιπον να ξεκαθαρισω στο καθε τρολ πως συνδεσμοι που οδηγουν σε φασιστομπλογκ με αποκλειστικο σκοπο την προπαγανδα ,θα σβυνονται στα δικα μου ποστ.Αρκετα με τον καθε εθνικοφασιστα που δε σεβεται απολυτως τιποτα.
   oyst αντε ουστ απ εδω!

 1. troll alert παραπανω, αφηστε το να ψοφησει

  τα ΜΜΕ κανουν τουμπεκιν τις χθεσινες ετυμηγοριες περι κακων μαυριδερων και μουσουλμανων φονταμεταλιστων τρομοκρατων

  επισης απο «τρομοκρατης» ο δραστης μετονομαστηκε σε «παραφρονας»

 2. Φρικιαστική τραγωδία. Η βαρβαρότητα επιτίθεται στον πολιτισμό.

  Λένε ότι στόχος ήταν τα μέλη της κεντροαριστερής κυβέρνησης. Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος στους οποίους έγινε η δολοφονική επίθεση, ήταν σε ένα ποσοστό και μετανάστες δεύτερης γενιάς από χώρες της Ασίας. Πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική κοινωνία, που δεν ξέρει τι θα πει φόβος, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως και πολίτες είπανε ότι δεν πρέπει η Νορβηγία να πάψει να είναι αυτό που ήταν μέχρι σήμερα: μια ανοιχτή κοινωνία. Απέναντι στον τρόμο, να συνεχίσουν να είναι δημοκράτες και ελεύθεροι.

  Τη Νορβηγία είχε και ο Καζάκης σε πρόσφατο άρθρο του, σαν παράδειγμα μιας ακμαίας οικονομίας που έχει δικό της νόμισμα, πολλούς δημοσίους υπαλλήλους – αναλογικά με τον πληθυσμό της –πάρα πολλές δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, κοινωνικό κράτος, ελάχιστη ανεργία.

  http://seisaxthia.blogspot.com/2011/06/blog-post_2768.html

  Καμιά σχέση με την Ελλάδα, που ζει με τον τρόμο σχεδόν όσο υπάρχει, μια υποδουλωμένη χώρα, παραδομένη σε ότι πιο σκοτεινό. Και ο φόβος και η υπονόμευση κάθε τι ανθρώπινου, διαπερνά όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας και διαπαιδαγωγεί αρρωστημένες σχέσεις και προσωπικότητες. Ο Θεός (αν υπήρχε κάτι τέτοιο) να μας φυλάει, γιατί από αλλού δεν ξέρω αν έχουμε να προσδοκούμε.

 3. Ο χασάπης του Οσλο, όπως και πολλοί άλλοι «εκσυγχρονισμένοι» Ευρωπαίοι ακροδεξιοί, δηλαδή όπως κι ο «Ολλανδός Καρατζαφέρης» Geert Wilders, όπως και τα βρετανικά EDL και BNP (αντίστοιχα του ΛΑ.ΟΣ.) είναι πρωτίστως φανατικός υπέρμαχος του Ισραήλ, με πλούσια δράση στο διαδίκτυο.
  -Κι αυτό είναι γεγονός αποδεδειγμένο, ΟΧΙ «σύμφωνα με την αστυνομία».

  http://mondoweiss.net/2011/07/the-norway-massacre-and-the-nexus-of-islamophobia-and-right-wing-zionism.html

  Ρε συ 11888, βιάστηκες να σβήσεις το ελληναράδικο ακροδεξιό λινκ που άφησε εδώ ο ΕΛ-λην ομοϊδεάτης του χασάπη, ο «oyst» και τώρα πρέπει να ψάχνω….
  …για να βρω την αναμενόμενη στήριξη του χασάπη κι από δικούς μας ισλαμοφάγους πατριωτάρες Ισραηλόφιλους.

  Ζήτω το Εθνος. Ζήτω ο Σιωνισμός. Ζήτω το Ισραήλ… χαχαχα

 4. ΗΔΗ ομολόγησε,
  http://www.huffingtonpost.com/2011/07/23/anders-behring-breivik-oslo-bombing_n_907880.html

  …αλλά δήλωσε και ότι η σφαγή που έκανε «ήταν αναγκαία», για να καθαρίσει η λέρα της πολυ-πολιτισμικότητας των… (ψευτο-)αριστερών μαρξιστών πρακτόρων της Νέας Τάξης(!!!) που θέλουν να μαγαρίσουν τη Νορβηγία με μουσουλμάνους μετανάστες, μπλα-μπλα-μπλα…

  ΤΙ καλό παιδί που είναι αυτό…

  (προς το παρόν δεν είπε κάτι και για… τσιράκια του Σόρος, αλλά… αν ψάξω το πλούσιο συγγραφικό του έργο στο διαδίκτυο, ίσως τόχει ξαναπεί και θέλει να μη γίνεται και βαρετός).

 5. Κι έτσι όπως το πάμε δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα όλο και θα πληθαίνουν ανά τον κόσμο.
  Και ίσως δε θα αργήσει η μέρα που και εδώ θα γίνουν αντίστοιχα περιστατικά.
  Δεν ξέρω ποιος ενάντια σε ποιον. Λίγη σημασία έχει.
  Εθνικιστές έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε όλες τις φυλές.
  Το αίμα πάντα κόκκινο είναι, οι ταυτότητες διαφέρουν.
  Το σίγουρο είναι ότι έχει εκκολαφθεί η κοινωνία του μίσους.
  Ενός μίσους που δυστυχώς είναι ανεξέλεγκτο πλέον.

 6. ‎»Σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, ο Μπρέιβικ έχει χόμπι το κυνήγι, τα βιντεοπαιχνίδια World of Warcraft, Modern Warfare 2 και ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η πολιτική και το χρηματιστήριο.»

  Ωραίος συνδυασμός ενδιαφερόντων, ε;
  Και, απ’ ότι φαίνεται, η απόσταση ανάμεσα στο κυνήγι ζώων και ανθρώπων είναι πολύ μικρή τελικά άσε που συνήθως, όποιος δεν σέβεται κάποιες ζωές, δεν σέβεται καμιά…

 7. Έλσα

  Θυμάσαι μια σχετικά προσφατη μαζική δολοφονία σε σχολείο αμερικανικής πολης , όταν ένας πιτσιρικάς σκότωσε 10-15 ανθρωπους , χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με τα όπλα νωρίτερα, πλην του ότι μαθαινε σκοποβολή σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι; Από όσο θυμάμαι οι αστυνομικοί είχαν έκπληκτοι με την ευστοχία
  Αν προστεθεί και τ σχολείο εγκληματικότητας που ονομάζεται τηλεόραση τότε το γλυκό δένει πλήρως…
  Ίσως η πιο επαναστατική πράξη που θα μπορούσε να σκεφτεί η σημερινή ανθρωπότητα θα ήταν η απαγόρευση παραγωγής πυρίτιδας….Μαζί με την απαγόρευση του οχετού βίας από τις τηλοψίες θα μπορούσαν να μειωθούν τα φονικά δραματικά μέσα σε μια μέρα…
  Όσοι θέλουν να σκοτωσουν μετά ταυτα, ας το επιχειρούν με τοξα , σπαθιά και ακόντια…

 8. @Αναρμόδιε, @Πειρατή @νο11888 κ.ά.

  Το νέο ποστ για το θέμα βγήκε χθες αργά το βράδυ
  http://omadeon.wordpress.com/2011/07/28/anders-behring-breivik/
  «Του Νορβηγού μακελάρη βούκινο, της Μοσάντ κρυφό καμάρι, η Σιωνιστική Στροφή του Φασισμού φύτρωσε χορτάρι (EDL, BNP, Anders Behring Breivik, Robert Spencer, Adonis Georgiadis, etc.)»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s