Το 2015 τι θα πουλήσουμε;

short link     wp.me/pPn6Y-9gH

Αναδημοσίευση από το Ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου

Τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε μου, τα αντιπαθώ μάλιστα λιγάκι, αν κι εμείς οι μεταφραστές πρέπει να ξέρουμε λίγο απ’ όλα, να είμαστε (ρηχά-ρηχά βεβαίως) ενήμεροι για όλους τους κλάδους. Οπότε, δεν περνιέμαι για ειδικός στα οικονομικά, και γράφω αυτές τις λίγες γραμμές κυρίως για να δώσω έναυσμα σε συζήτηση.

Μου σύστησαν και διάβασα ένα άρθρο του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη (δεν τον παρακολουθώ συστηματικά), που περιέχει δυο πίνακες, οι οποίοι φαίνεται να είναι παρμένοι από το ίδιο το κείμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το λέω αυτό επειδή για τον Καζάκη μπορεί κανείς να έχει πολλές αντιρρήσεις, αλλά τα στοιχεία αυτά, αν δεν κάνω λάθος, είναι επίσημα, δεν είναι δική του επεξεργασία. Λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το φετινό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 352,4 δις ευρώ (ψηλώνει ο νους με τέτοια νούμερα), ενώ το 2015, εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο το θηριώδες πρόγραμμα εκποιήσεων και φόρων, και εφόσον δεν συμβεί κάποια απρόοπτη δυσμενής εξέλιξη, και εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα είναι… 351,4 δις, δηλαδή μόλις 1 δις λιγότερο, ύστερα από θυσίες τεσσάρων ετών!

Ομολογώ ότι το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό του νόμο δεν είχα την υπομονή ή την επιμέλεια να τα διαβάσω μέχρι τέλους -έριξα μια πρόχειρη ματιά όμως. Και βλέπω ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για το 2015 πρέπει, πέρα από τα άγρια φορολογικά μέτρα, να πουληθεί σημαντικό τμήμα της δημόσιας περιουσίας’ όχι απλώς αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών, αλλά και εκποίηση ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού της χώρας. Η λογική λέει πως όταν πουλάς κάτι υπό τέτοιες συνθήκες, το δίνεις σε μικρό κλάσμα της αξίας του ή της τιμής που θα έπιανε σε αβίαστη πώληση. Οπότε, δεν είναι άστοχο το επιχείρημα ότι, για να συγκεντρωθούν έσοδα 50 δις από πώληση δημόσιας περιουσίας, θα πρέπει να πωληθεί περιουσία αξίας 100-150 δις.

Και όλα αυτά εφόσον όλα πάνε κατά γράμμα.

Από την άλλη, βλέπω ότι οι εταίροι μας έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδιο χρηματοδότησης για την περίπτωση που δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο -άρα, το δίλημμα “μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία” (μεσοπρόθεσμο ή τανκς, σύμφωνα με τον εγγονό του δικτάτορα) δεν ισχύει απαραίτητα.

Και καλά -θα πουλήσουμε το Ελληνικό για τους τόκους τριών μηνών, τον ΟΠΑΠ για τους τόκους δύο μηνών, μια πιατέλα  φιλέτα γης για τους τόκους ενός μηνός…. όταν περάσει η τετραετία, όταν έρθει το 2015 και το χρέος σου εξακολουθεί να είναι 351 δις -γιατί τόσο θα είναι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μεσοπρόθεσμου -και εφόσον όλα πάνε καλά!-, τότε, το 2015, τι θα πουλήσουμε;

Γι’ αυτό σκέφτομαι και λέω πως είναι καλύτερο να καταψηφιστεί αυτό το απαράδεκτο μεσοπρόθεσμο.

Πηγή: sarantakos.wordpress.com  ( Direct Link http://sarantakos.wordpress.com/2011/06/28/2015/ )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s