Οι Υπέροχες Νύχτες του Συντάγματος

Shortlink http://wp.me/pPn6Y-8EI

Mόλις έχω γυρίσει από το Σύνταγμα και το ρολόι δείχνει 7.15 το πρωί.

Προσπαθώ να βάλω άυπνος σε μια σειρά τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις εντυπώσεις μου.

Η δεύτερη μέρα του κινήματος του Συντάγματος ήταν από πολλές απόψεις πιο ενδιαφέρουσα, πιο μεστή και πιο συναρπαστική.

Ναι ο κόσμος ήταν εμφανώς λιγότερος από την πρώτη μέρα αλλά πάλι ήταν αρκετός και επίμονος.Τόσο επίμονος ώστε δεν κάμφθηκε από τις τρομερές νεροποντές που έπεφταν συχνά και ξαφνικά.Παλιά τέτοιου είδους βροχές ήταν ικανές να ματαιώνουν συγκεντρώσεις. Ευτυχώς ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο. Η πλατεία Συντάγματος είναι η Ελληνική Ταχρίρ.Το κίνημα κόντρα σε συκοφαντίες και απαξιώσεις έχει αρχίσει να ριζώνει.Η τρίτη του μέρα αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με ελάχιστο ύπνο φτάνω στο Σύνταγμα κατά τις 7.30 το απόγευμα. Η πρώτη εντύπωση αρνητική.Μια φίλη μού αναφέρει ότι μόλις πριν από λίγο ένας φασίστας επιτέθηκε σε μετανάστες που πούλαγαν ομπρέλλες.»Και τι κάνατε;Δεν τον κράξατε;»

«Τον κράξαμε.Και τώρα δεν είναι εδώ«Αναρωτιέμαι που βρήκε το θράσος του. Ένας λόγος που έχω εξαγριωθεί με την απουσία συντρόφων από το Σύνταγμα αποτέλσμα της  απαξίωση τους  είναι ότι ακριβώς διευκολύνουν με αυτή την στάση τους την δράση τέτοιων θρασύδειλων..

Ας είναι…Οι μετανάστες είναι ακόμη εκεί και δεν υπήρξα μάρτυρας ανάλογης ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ο κόσμος έρχεται ενώ σουρουπώνει. 9 το βράδυ και η ροή ανθρώπων προς το σύνταγμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκροή του από αυτό. Βρίσκω έναν γείτονα με το παιδί του που ποτέ άλλοτε δεν είχα δει σε διαδήλωση. Συναντώ συντρόφους αναρχικούς που έχουν φάει τους δρόμους με το κουτάλι.Είναι εκεί και γενικά βρίσκουν πολύ καλή την φάση.Πώς μπορείς να κρίνεις αρνητικά την κατάληψη του Συντάγματος από κόσμο που στρέφεται κατά του καθεστώτος; Είναι και αυτοί προβληματισμένοι που σύντροφοι μας εξακολουθούν να σνομπάρουν την όλη κατάσταση και απέχουν από αυτήν…

Οι ελληνικές σημαίες είναι πάλι λίγες αλλά κάπως περισσότερες από χτες.Υπάρχουν τύποι που κυκλοφορούν με την γαλανόλευκη ως μπέρτα τους. Είναι ελάχιστοι αλλά ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Η ενδυματολογική παρουσία τους με ενοχλεί αλλά η ενόχληση μετριάζεται εμφανώς όταν αντικρύζω τα πρόσωπα του κόσμου που γενικά κυκλοφορεί. Οι περισσότεροι είναι νέοι και νέες με όμορφα φωτεινά πρόσωπα και έναν αέρα ανεξάρτητης προσωπικότητας. Η μέση εικόνα τους είναι πολύ καλύτερη από την μέση εικόνα  την πρώτης μέρας.(κι όταν έτρωγες πολύ περισσότερο στην μάπα την μικροαστική απολιτίκ θολωμένη πρωτοαφύπνιση ανθρώπων που για πρώτη φορά βρεθήκαν στους δρόμους μαζί με άλλους…)

Φεύγω από την πλατεία και μεταφέρομαι στον κεντρικό δρόμο μπροστά από την βουλή. Κι εδώ η γενική εικόνα πολύ βελτιωμένη από αυτή της πρώτης μέρας. Δεν ακούς πια μόνο το κλέφτες-κλέφτες και τον εθνικό ύμνο!Το αντίθετο!

Η ατμόσφαιρα δονείται από συνθήματα όπως «να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή» και (προς έκπληξη μου!) το αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι. (και τα δυο κλασικά αναρχικά συνθήματα περασμένων δεκαετιών)Ακούγονται και  συνθήματα καινούργια όπως το «και α και ου γαμώ το ΔΝΤ» παραλλαγή ενός παλιού δαπίτικου συνθήματος που στην νέα του εκδοχή  ακουγόταν πολύ καλά!

Το κλίμα γιορταστικό και πιο παθιασμένο σε σχέση με αυτό της πρώτης μέρας.Ακούγεται πάλι ο εθνικός ύμνος αλλά όχι με την συχνότητα και το πάθος της πρώτης μέρας. Δεν τραγουδιέται από πολλούς και μάλιστα όσοι τον τραγουδούν δεν τον τραγουδούν όλο παρά μια περικοπή του.Οι μπάτσοι φαίνονται απυηδησμένοι και στραβωμένοι.Όταν εμφανίζονται ΜΑΤ στο πάνω μέρος της βουλής γιουχάρονται και πέφτουν πλήθος λέιζερς πάνω τους. Μπροστά μου έχει στηθεί μια μικρή σκηνή με άτομα να είναι μέσα της.Νιώθεις ότι το κίνημα προχωρά, ριζώνει και δεν είναι μια εκτόνωση.

Στην πλατεία έχει αρχίσει η αμεσοδημοκρατική συνέλευση. Για μένα αυτή η συνέλευση αποτέλεσε μια αποκάλυψη. Μου έδειξε ότι το συνειδητοποιημένο κομμάτι του κινήματος του Συντάγματος είναι πολύ μπροστά και πολύ αποφασισμένο.

Η συνέλευση πλαισιωνόταν από πολύ κόσμο, αρκετά περισσότερο από την χτεσινή.Αν ο κόσμος που συμμετέχει στην διαρκή κινητοποίηση του Συντάγματος είχε το επίπεδο και τους προβληματισμούς αυτής της συνέλευσης τότε  θα είμασταν στα πρόθυρα ανίκητης κοινωνικής επανάστασης! Ακούστηκαν πράγματα που θα έπρεπε να κοκκινήσουν αυτούς που σνομπάρουν αυτό το κίνημα απέχοντας επιδεικτικά στο όνομα μιας αυτοαναφορικής ιδεολογικής καθαρότητας.Θα έπρεπε να κοκκινήσουν γιατί αυτά που ακούστηκαν συνέτριψαν τον μύθο του αντιδραστικού απολίτικου που νομίζουν ότι δεσπόζει σε αυτό το κίνημα.

Δυστυχώς κάποιοι πέρνουν την καρικατούρα που έχει σχεδιάσει τα ΜΜΕ για αυτό το κίνημα ως πραγματικότητα του.Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τι θυμάμαι από τις τοποθετήσεις:

Τον σύντροφο που έθεσε το ζήτημα της ελληνικής σημαίας και για το αν μια τέτοια σημαία πρέπει να είναι ανεκτή.(ναι, αν αυτοι που την κρατούν είναι παιδιά ή δεν είναι φασίστες)Επίσης ο ίδιος έθεσε ότι όλες οι σημαίες (κόκκινες μαυροκοκκινες, μαύρες ή άλλες) πρέπει να είναι ανεκτές και ότι είναι πράξη φασιστικής βίας όσοι προπηλακίζονται γιατί θέλουν να τις κρατούν.Επίσης μίλησε για την ανάγκη να φτιαχτεί νέα σημαία που να εκφράζει αυτό το κίνημα και γενικά για την ανάγκη να μην κολλάμε σε σύμβολα αλλά στην ουσία.Η τοποθέτηση καταχειροκροτήθηκε.

Άλλη συντρόφισσα έθεσε το θέμα να μην πληρώνουμε τίποτα.Ούτε  ΜΜΜ, ούτε τράπεζες ούτε τίποτα. Άλλοι τόνισαν την ανάγκη να διαχυθεί αυτό το κίνημα σε εργασιακούς χώρους και στα Πανεπιστήμια. Άλλοι την ανάγκη να αυτοργανωθεί ακόμη καλύτερα η όλη κατάσταση σε όλους τους τομείς (ενημέρωσης, καθαριότητας, σίτισης και στέγασης στην Πλατεία)

Μεγάλο χειροκρότημα έφαγε ένας μετανάστης που έδειξε την οικουμενικότητα αυτού του κινήματος.Τον εισήγαγε ένας σύντροφος που ανοιχτά δήλωσε την πολιτική του ένταξη (Αναρχικός) Προηγούμενα γιουχαϊστηκε άγρια ένας τύπος που άρχισε να χώνει ρατσιστικές πίπες ενώ αναπάντεχη ήταν η παρέμβαση στην αρχή ενός ΟΥΚά(!!) που κατέληξε με «τα μπατσάκια τα έχω για πλάκα.Να αγιάσει το χέρι του Κουφοντίνα(!!!!)

Μίλησε και ένας σύντροφος από την Βαρκελώνη που έθεσε την ανάγκη το κίνημα να ριζώσει στην πλατεία και να αντιμετωπίσει σοβαρά τα πρακτικά του ζητήματα.

Η συνέλευση διακόπηκε από μια ξαφνική μπόρα αλλά ξανάρχισε όταν αυτή σταμάτησε. Κάπου κει μίλησα και γω.

Έθεσα τρία πράγματα:α) ότι η τηλεόραση είναι εχθρός αυτόυ του κινήματος και το παρουσιάζει παραπλανητικά και ύπουλα.Ειδικά ο Αλαφούζος και το Σκάι είναι οι χειρότεροι υποκριτές άξιοι για φτύσιμο.Το κανάλι του ΔΝΤ και του μνημονίου έχει το θράσος να κάνει υποδειξεις για αυτό το κίνημα που είναι ξεκάθαρα κατά του ΔΝΤ β) Στηλίτευσα συντρόφους μου και φίλους μου που έχουν απαξιώσει αυτό το κίνημα θεωρώντας το ανάξιο για συμμετοχή και άγονο ως επικίνδυνο στις προοπτικές του. γ)Έθεσα το γεγονός με τον φασίστα που προσπάθησε να δείρει μετανάστες και τόνισα κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι ανεκτές(συγκεκριμένα είναι για κλωτσιές) Η ενότητα αυτού του κινήματος δεν συμπεριλαμβάνει και τους φασίστες.Το κίνημα είναι οικουμενικό και πανανθρώπινο, εμπνεύστηκε από τα κινήματα αντίστασης άλλων χωρών και με την σειρά του μπορεί να εμπνεύσει άλλες χώρες. Ομολογώ ότι η αποδοχή όσων είπα ήταν ενθουσιώδης και άλλη μια ένδειξη για το ποιες ιδέες ασπάζονται ο συνειδητοποιημένος πυρήνας του κινήματος.

Γενικά το κλίμα στην συνέλευση ήταν φιλικό και όμορφο.Προέκυψαν εντάσεις (ειδικά για το θέμα της κάλυψης της συνέλευσης από livestream ) αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο σε συνελεύσεις που συμμετέχουν ζωντανοί άνθρωποι.

Προς το τέλος της εμφανίστηκαν κάποιοι τύποι που προηγούμενα ήταν πάνω στον δρόμο και έδειξαν με τον τρόπο τους ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των συνειδητοποιημένων και των ακατέργαστων απολίτικων. Ένας τύπος λοιπόν πρότεινε εκεί να ψάλλουμε (όσοι τον ξέρουμε όπως είπε!) τον εθνικό ύπνο. Του αντιπρότεινα φωνάζοντας να ψάλλει αν ξέρει την Διεθνή (στον αγώνα ενωμένοι κι ας μην λείψει κανείς ω νάτη μας προσμένει στον κόσμο η Διεθνής) Έπεσαν περιπαικτικές ειρωνείες ότι πρέπει να μάθει κι άλλα τραγούδια και όχι μόνο αυτό που του έμαθαν στα πεντε του χρόνια και ρωτήθηκε αν η εμμονή κάποιων με τον εθνικό ύμνο φτάνει ως το σημείο να τον ψελνούν και μετά την αφοδευση στις τουαλέτες ή μετά το σεξ!

Δεν είμασταν απειλητικοί απέναντι τους αλλά τους δώσαμε να καταλάβουν ότι πρέπει κάπως να ξεκολλήσουν από ένα άσμα που κάνει τους ντόπιους φασίστες να νιώθουν περήφανοι.

Τότε είδα και έναν από τους τύπους που είχε ως μπέρτα του την ελληνική σημαία και δεν κρατήθηκα από το να του μιλήσω.(όπως θα γραφτεί και πιο κάτω, ένα τρομερό επίτευγμα αυτού του κινήματος είναι η ευκολία με την οποία μιλάς με ανθρώπους που πριν δεν γνώριζες και έτσι η ευκαιρία να ζυμωθείς μαζί τους)

Ο διάλογος ήταν απολαυστικός. «Συγγνώμη ρε φιλε με όλο το συμπάθειο αλλά φοράς κάτι που στέκεται στο κοντάρι του κτιρίου που μουτζώνεις, δεν υπάρχει εδώ μια μικρή αντίφαση»

«αυτοί το πρόδωσαν αυτό το σύμβολο»

«Ποιο σύμβολο προδόθηκε;Αυτό που πρωτοέφερε εδώ ένας Βαυαρός βασιλιάς;»

«Ναι αλλά σε αυτό υπάρχει η ψυχή ενός λαού»

«Η ψυχή ενός λαού μπορεί να υπάρχει σε πολλά πράγματα και σε διαφορετικά σύμβολα.Κάποια από αυτά μάλιστα πολύ περισσοτερα οικουμενικά από ένα εθνικό σύμβολο που απεικονίζει ένα εργαλείο βασιστηρίου και θανάτωσης»

Και ξαφνικά η κουβέντα παίρνει άλλη τροπή.Ο τύπος αποδεικνύεται πολύ περισσότερο ανοιχτόμυαλος και μορφωμένος από όσο φανταζόμουν. Δέχεται ότι όλα τα σύμβολα είναι διφουρούμενα και εν δυνάμει να μετατραπούν σε δικαιολογηση και δικαιώση μαζικών δολοφονίων.Είναι κατά των συνόρων(!!).Αναφέρει αρνητικά ότι μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο θεσπίστηκαν διαβατήρια που περιόρισαν τη ελευθερη μετακίνηση.Απέχει πολύ από το να έιναι φασίστας. Το παράδειγμα δείχνει ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους έυκολα και αρνητικά μόνο από τα σύμβολα που προβάλουν.

Η ώρα έχει περάσει. Είμαστε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα.Κόσμος παραμένει και στον δρόμο και στην πλατεία. Πηγαδάκια παντού. Ο κόσμος συζητά για όλα.Μπορείς να συμμετέχεις σε κάθε πηγαδάκι ή να φτιάξεις το δικό σου.

Γνωρίζω τόσο καινούργιο κόσμο όσο δεν έχω γνωρίσει ποτέ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Λινουξάδες που μιλάμε για την ανωτερότητα του Linux και την ξεφτίλα των windows. Άλλους που μιλάμε για το νόημα των λέξεων και για το αν μπορεί να υπάρξει  κοινός εννοιολογικός κώδικας.Ένας πρώην πολεμικός ανταποκριτής που διηγείται φοβερά πράγματα για το Κόσσοβο και την Αϊτή. Ένας φοιτητής που παραλληλίζει την κατάσταση με έναν νέο Μάη 68 και την αναγκαιότητα τούτη την φορά οι φοιτητές να αγνοήσουν την εξεταστική τους και να είναι στους δρόμους.Ένας υπέροχος άνθρωπος μεγάλης ηλικίας που έχει κόψει όλες τις ουσίες (καφέ, τσιγάρο κλπ) και έχει ένα κόλλημα να έρθει εδώ ο Γλέζος να χαιρετήσει.Συζητήσεις για το που θα πάει αυτό το κίνημα.Για την ειρηνικότητα του και την βία.Αντιλαμβανόμαστε ότι το καθεστώς δεν έχει χτυπήσει ακόμη κατασταλτικά όχι γιατί όπως ψευδώς λένε τα κανάλια δεν υπάρχουν «γνωστοί άγνωστοι» (και τότε γιατί έλιωσε στο πρόσφατο παρελθόν δυο ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες;) αλλά γιατί νιώθεί ότι αν το κάνει θα το φουντώσει όπως έγινε και στην Ισπανία.Σε αυτή την φάση βασίζεται στην ελπίδα ότι αυτό το κίνημα να ξεφουσκώσει μόνο του και αντιλαμβάνομαστε ότι αυτή η ανοχή έχει ημερομηνία λήξης αν το κίνημα δεν αυτοαποσυρθεί.Ένα προαίσθημα για μια μεγάλη σύγκρουση που έρχεται τις επόμενες μέρες…

Παραδίπλα άνθρωποι κοιμούνται στις σκηνές και ερωτευμένα ζευγαράκια φιλούνται. Μαθαίνω τηλεφωνικά ότι φασίστες έχουν χτυπήσει κόσμο στην Ηπείρου. Η εφαρμογή της γραμμής της Χρυσής αυγής που κράζει τα  μέλη της που σκάνε στο Σύνταγμα παρακούωντας την ντιρεκτίβα της καλώντας τα  να εστιάσουν στον «αγώνα» τους στις γειτονιές της Αθήνας…Αηδία…

Ο κόσμος που έχει μείνει τόσο αργά στο Σύνταγμα είναι στο σύνολο του εναλλακτικός.Σκουλαρήκια στην μύτη και χύμα ενδυμασία.Ξανανεβαίνω με έναν φίλο στον δρόμο που ακόμη δονείται από τα συνθήματα διαδηλωτών.Είναι λίγοι αλλά τόσο απτόητοι.Διακρίνω πάλι μια ελληνική σημαία. Πάω να πιάσω κουβέντα με αυτόν που την κρατάει.Είναι μετανάστης!

Γελάμε με τον φίλο μου και σκαρφιζόμαστε τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο να ψέλνεται ο εθνικός ύμνος.(εθνικός ύπνος όπως άθελα του και μέσα στην κούραση του τον αποκάλεσε ο φίλος μου!)Προτείνονται διάφορα.Να γιουχάρουμε.Να λέμε παράλληλα την διεθνή.Να τον παραφράζουμε (απ’τα κοκκαλα βγαλμένη των ανθρώπων τα ιερά, χαιρε ω χαιρε λευτεριά)Γελάμε ιδιαίτερα για το πόσο η φράση εθνικός ύμνος απέχει από τον εθνικό ύπνο μονο κατά ένα γράμμα, και μάλιστα τα δυο διαφορετικά γράμματα  είναι τα αρχικά αντίστοιχα των λέξεων που στην χυδαία τους μορφή ονοματίζουν το γυναικείο και το αντρικό σεξουαλικό όργανο!

Παίζονται τουμπερλεκια. Κάποιοι έχουν πιάσει κουβέντα με τους μπάτσους (όχι με τα ΜΑΤ που είναι ουγκ αλλά με τους μπλε που είναι πιο συζητήσιμοι) Ένα ερώτημα τους φέρνει σε μεγάλη αμηχανία.»Ειμαστε εδώ ειρηνικά και δεν σας βριζουμε, αν πάρετε εντολή να μας λιώσετε θα το κάνετε;» Τι να απαντήσουν; «Λοιπόν θα μας λιώσετε.Αλλά τότε γιατί πειράζεστε που σας λένε μπάτσους γουρούνια δολοφόνους;»

Κάποια στιγμή οι μπάτσοι έφυγαν!Μείναμε χωρίς αυτούς.Διακωμωδούμε την κατάσταση.»Τους πείσαμε!Άλλαξαν επάγγελμα!Η βουλή είναι χωρίς φύλαξη.Πάμε να την καταλαβουμε» Ο κόσμος πλακα-πλάκα έχει προωθηθεί πιο μέσα.Και πάλι εμφανίζονται μπάτσοι.

Μας σπρώχνουν.Κάποιοι με πιο πολύ ζήλο, άλλοι πιο χαλαρά.Αλλά σπρώχνουν και είναι επιθετικοι.»Ξέρετε σε τι χώρο μπήκατε» λέει ένας επικεφάλης του.»Σε ένα μπουρδέλο που θέλουμε να κάψουμε» σκέφτηκα από μέσα μου.Κάποιοι αντιστέκονται στις σπρωξιές αλλά ξέρουμε ότι δεν έχουμε ελπίδα επικράτησης.Ξανά στο πεζοδρόμιο. Η κυκλοφορία έχει ανοίξει. Αμάξια περνάνε και μας κορνάρουν για αλληλεγγύη.Ο κόσμος πια είναι πολύ λίγος.Δεν υπάρχει καμιά ελληνική σημαία αλλά υπάρχει χορός και τουμπερλέκια. Ξημερώνει και είμαστε στο πεζοδρόμιο μπροστά στην βουλή καμιά τριανταριά.Άλλοι είναι στην πλατεία. Τον ρυθμό στο τπυμπερλέκι τον δίνει ένας μετανάστης.Μιλαμε όλοι μεταξύ μας και ενώ είμασταν πριν άγνωστοι έχουμε γινει μια ωραία παρέα. Γνωρίζω έναν νέο που όπως μου λέει ήταν πριν ΔΑΠίτης.»Ως τώρα πήγαινα στον Κεραμικό, ήμουν ένας τρέντις και με ένοιαζε μόνο το facebook και η μπάλα.Τώρα είμαι δυο μέρες στον δρόμο ως τα ξημερώματα και για πρώτη φορά δεν θα πάω Κεραμικό την Παρασκευή αλλα θα είμαι εδώ!»

Μου τηλεφωνεί μια φίλη που μόλις γύρισε σπίτι της:»Άσε, γύρισα με έναν από το Σύνταγμα που αποδείχτηκε φασίστας και έβριζε τους μετανάστες.Του την είπα αλλά ήταν αμετανόητος.Μου είπε ότι αν η αδερφή του πάει με μαύρο θα την σκοτώσει—και εδώ βλέπουμε καθαρά την σύνδεση της αθλιότητας του ρατσισμού με την σεξουαλική αθλιότητητα και τις απωθημένες αιμομικτικές τάσεις της…—

Δίπλα μου είναι ένας τύπος που μοιάζει με τον John Lennon  και ένας άλλος που μοιάζει με τον Jim Morrison.To σκηνικό σουρεάλ. Έχουμε μείνει πια μόν εφτά άτομα.Τέσσερις είναι έτοιμοι να φύγουν και θα μείνουμε τρεις (ανάμεσα τους ο πρωην ΔΑΠίτης) Γελάμε και τραγουδάμε το είμαστε δυο είμαστε τρεις του Θεωδοράκη. Λίγο πρίν ένας τύπος έχει σηκωθεί από την βρεγμένη κουβέρτα που είχε απλώσει και την τινάζει στα μούτρα των μπάτσων.Πάει να γίνει μια σύρραξη αλλά αποτρέπεται.

Εμείς οι εναπομείναντες τρεις πάμε τώρα προς την πλατεία.Θέλουμε να φύγουμε με σύνθημα αφού είμαστε οι τελευταίοι αλλά ποιο;Επιλέγουμε ένα που έλεγαν οι ΔΑΠίτες αλλά σε ριζοσπαστική παραλλαγή«Και α και ου και ου γαμώ το ΔΝΤ»

Στην πλατεία έχει σκάσει συνεργείο του Παπαδάκη που θέλει να μας πάρει συνεντεύξεις.Αρνούμαστε κατηγορηματικά.»Η τηλεόραση πολεμά αυτό το κίνημα και εμείς δεν θα καμωθούμε σε αυτήν τους εκπροσώπους του-Ρε ξεφτίλες βγάλατε άτομο που είπε ότι κατεβαίνει στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθεί για την εγκληματικότητα στο κέντρο!Τόσο καραγκιόζηδες είστε»

Παραδίπλα ένας βλάχος (χωρίς την ρατσισική έννοια του όρου) που έχει έρθει Αθήνα για να ζήσει το κίνημα στο κέντρο φωνάζει:»Αυτοί θέλουν κλωτσιές.Για ηλίθιους ψάχνουν να τους πούμε για το κίνημα για να το βάλουν δίπλα σε διαφημίσεις στα βυζια και τους κώλους τους.Όλα τα ξεφτιλίζουν οι πουλημένοι»

Πρέπει να φύγω.Έχω κοιμηθεί τρεις ώρες σε τρεις μέρες και πάλι το απόγευμα εδώ θα είμαι.

Από τα 15 χρόνια μου έχω συμμετάσχει σε καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων, σε γενικές απεργίες και αντιπολεμικά κινήματα, σε αντιρατσιστικές κινήσεις και σε εξεγέρσεις.Πολλές φορές με έξαψη και ενθουσιασμό. Μαζί με τον Δεκέμβρη αυτό το κίνημα με γεμίζει και με ολοκληρώνει όσο κανένα άλλο. Λυπάμαι όσους δεν το έχουν γνωρίσει. Θλίβομαι για όσους το έχουν παρεξηγήσει. Περισσότερο νιώθω άσχημα για τους συντρόφους μου που δεν έχουν γευτεί τις υπέροχες μοναδικές αναντικατάστες νύχτες του Συντάγματος.

Σύντροφοι ξεπεράστε τα κολλήματα σας και αγκαλιάστε ολόψυχα και ολόκαρδα αυτό το κίνημα!

Μην αναπαράγετε από την δική σας ιδεολογική πλευρά τις αηδίες του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής και μην δέχεστε ως εικόνα του την αντιδραστική καρικατούρα των ΜΜΕ.

Εμείς ξέρουμε ότι στον δρόμο αλλάζουν οι συνειδήσεις και εμείς καλούσαμε τον κόσμο να μείνει στον δρόμο ερήμην!

Πολλά έχουν να γίνουν και πολλές οι αντιφάσεις αυτού του κινήματος. Αλλά είναι κυρίως προϊόν ελεύθερων ακηδεμόνευτων ανθρώπων και ήρθε για να μείνει.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΧΡΙΡ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!

77 σκέψεις σχετικά με το “Οι Υπέροχες Νύχτες του Συντάγματος

 1. Μακάρι ρε παιδιά… Κι εμείς εδώ επαρχία (Μυτιλήνη) αρχίζουμε να παίρνουμε τα πάνω μας, υπάρχει δυναμικότητα. Ας διαβάσει όσος περισσότερος κόσμος μπορεί αυτό το κείμενο, εγώ το βρήκα από το indymedia, αν κάποιος παραμείνει να σνομπάρει, ή κάτι δεν έχει καταλάβει καλά ή με τίποτα δεν θα σηκωθεί.

 2. Δηλαδή ρε παιδιά, μέσα σε αυτό το όμορφο φαινόμενο, σε αυτή τη συγκέντρωση, αυτό που μένει είναι να τα βάλετε με την Ελληνική σημαία;
  Να μιλήσεις με τον μπάτσο και να τον πείσεις πως καλά κάνεις και τον λές γουρούνι και δολοφόνο;
  Για καβγά ψάχνεστε ή για σύνθεση;
  Λες πως είναι πολλές οι αντιφάσεις, είναι, είναι πολλές οι αβεβαιότητες και οι ασάφειες, αλλά είναι προϊόν ακηδεμόνευτων, ελεύθερων ανθρώπων.
  Μην κολλάτε στη σημαία, μην κολλάτε στον μπάτσο.
  Άστον τον βλάχο να πει τη γνώμη του, άστην κάτω τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και δεν ξέρω και εγώ τι…
  Δηλαδή, να αρχίσουν μερικοί να βρίζουν τη ΔΑΠ, άλλοι την ΠΑΣΠ, άλλοι την ΚΝΕ;
  Πόσοι θα μείνουν στην πλατεία τότε;
  Ξεκολλήστε!

  • lol

   «Δηλαδή, να αρχίσουν μερικοί να βρίζουν τη ΔΑΠ, άλλοι την ΠΑΣΠ, άλλοι την ΚΝΕ;
   Πόσοι θα μείνουν στην πλατεία τότε;»

   ΣυμφωνΑω απεριόριστα.

   Τις διαφορές μας τις ξέρουμε. Ενότητα χτίζουμε τώρα. Και οι πρώην απολιτίκ και τα fashion victims πολιτικοποιούναι με τον πιο ταχύ ρυθμό. Δεν συμβαίνουν αυτά κάθε μέρα. Γενιές και γενιές περνάνε και δεν γίνεται τίποτε. Ο κόσμος στις πλατείες συζητάει και σπάει τους διχασμούς του. Σπάει τα κολλήματά του.

   Ελάτε όλοι και πείτε τι σας ενοχλεί και γιατί. Πείτε το. Μπροστά σε όλους. Με θάρρος. Υποστηρίξτε το. Μόνο τότε παύει να είναι διχασμός και γίνεται μέρος της συλλογικής συνείδησης. Μόνο τότε η διαφωνία βγαίνει από την μοναξιά της. Μόνο τότε παίρνει τις σωστές της διαστάσεις.

   Θραξ Αναρμόδιος

 3. Παντως δεν ειναι λογικο, να αφηνιαζουμε οταν διαβαζουμε ή ακουμε καποια κριτικη που να αφορα τη μεριδα εκεινη του πληθυσμου (η οποια μαλιστα αποτελει το μεγαλύτερο τμήμα του) η οποία δεν ενδιαφερεται για τα κοινά και για το τι γινεται γυρω της στον κοσμο (εκτος και αν ειναι της μοδας), δηλαδη να ειναι ο μονιμως αγιος και παρασυρμενος λαος που δε φταιει ποτε σε τιποτα. Αλλα αντιθετα φταιμε ολοι οι υπολοιποι, οι οποιοι για καποιο λογο θα πρεπει να τους γλειφουμε…

  σορυ αλλα προσωπικα με βρισκει αντιθετη….

  δε λεω να αρχισουμε τα μπινελικια, αλλα δε χρειαζεται να κανουμε πως δεν βλεπουμε τις γηπεδικες λογικες και συμπεριφορες ή να μα τη λενε για την οποια δραση εχουμε μεχρι τωρα και να καθομαστε να ακουμε αδιαμαρτυρητα….

  ισως παλι να εχω παρεξηγησει καποια πραγματα και να μην ειναι ετσι

 4. Πολυ καλό το κείμενο-ανταπόκριση.

  Η αμεσοδημοκρατική διαδικασία στην πλατεία είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Λυπάμαι όταν βλέπω ανθρώπους που μια ζωή παλεύουν στα κοινά να λοιδωρούν τις συγκεντρώσεις και να υφαίνουν θεωρίες συνομωσίας. Αλλά όποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια ζύμωση στις πλατείες, η οποία είναι αρκετά ελπιδοφόρα για τη συνέχεια, μου θυμίζει την ιστορία με το δάχτυλο και το φεγγάρι.
  Για όλους τους υπόλοιπους, ας φροντίσουμε ώστε το Σαβ/ακο που έρχεται να αναδειχθεί σε καμπή του αγώνα που ξεκινάει. Ραντεβού στις πλατείες!

  • σορυ, το σχολιο μου πηγαινε προς τον αρχικό και όχι προς την «αγανακτισμένη».

   Λάθος κουμπι

 5. Αφού δώσω τα τα συγχαρητήρια σε μαύρο πάνθηρα και μαύρο πειρατή για τις ενημερώσεις τους , αλλά και για την ζεστασιά των κειμένων τους και των ιδεών τους , θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στο παρακάτω :

  «Σύντροφοι ξεπεράστε τα κολλήματα σας και αγκαλιάστε ολόψυχα και ολόκαρδα αυτό το κίνημα!»

  Εγώ αγαπητέ φίλε blackpanther θα πω ότι οι αριστεροί και οι αναρχικοί που θα έρθουν με πραγματικό σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου και χωρίς να θελήσουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους , αλλά αντίθετα θα έχουν τη διάθεση να μάθουν και ενδεχομένως να αλλάξουν και οι ίδιοι (γιατί πραγματική κουβέντα γίνεται μόνο αν και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι οι αλήθειες τους δεν είναι σίγουρες) , θα είναι πολύτιμοι . Οι άλλοι καλύτερα να μην έρθουν καθόλου .
  Είναι πολύς κόσμος που δεν είναι καθόλου απολιτικ , δεν θέλει όμως με τίποτα να καπελωθεί από υπάρχοντα πολιτικά σχ’ηματα και ιδεολογίες . Είναι περισσότερο ή λιγότερο αντικαπιταλιστής , αλλά δεν γουστάρει ο αντικαπιταλισμός του να είναι ούτε φασιστοκός , ούτε αριστερός , ούτε αναρχικός , ούτε μασονικός ούτε … Τι θέλει να είναι ; Θα το βρεί μόνος του . Σεβαστείτε το …
  Μην έχετε κολήματα με την ελληνική σημαία . Δεν σημαίνει πάντα εθνικισμό . Και να είσαστε ανοικτοί και σ΄αυτό . Να μην πηγαίνετε με προκατασκευασμένη την άποψη ότι έχετε δίκιο . Κατέχει κανείς την απόλυτη αλήθειαστο θέμα του έθνους και της σημαίας ;
  Η ουσία είναι ότι πρέπει να βρεθούν εκείνα που ενώνουν . Και αν βγάλεις τις ετικέτες είναι πολλά και ρίχνουν όχι μόνο το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα , αλλά ενδεχομένως και τον καπιταλισμό αυτή τη στιγμή .
  Άλλωστε όλοι έχουμε μέσα μας αντιφάσεις . Το να μην έχουμε, σημαίνει ενδεχομένως προσωπικό (εντός μας) ολοκληρωτισμό . Σεβαστείτε τις αντιφάσεις και τα κολήματα του άλλου , και συζητήστε τα .
  Πάντως , για μένα το κλειδί είναι αυτό : η προσέγγιση πρέπει να γίνει χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες στο μυαλό . Αν πιστεύεις ότι εσύ κατέχεις τη γνώση , ότι είσαι σίγουρος ότι οι ιδέες σου είναι οι σωστές και το θέμα είναι απλώς πως να τις μεταδώσεις με τον πιο επιτήδειο τρόπο , αν πιστεύεις δηλαδή ότι δεν είσαι ισότιμος με τον άλλο , αλλά τελικά πιο προχωρημένος που πρέπει να τον διαφωτίσεις , κάτσε σπίτι σου .
  Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη …
  Το σχόλιο του gerogriniaris μ’ άρεσε πολύ …

  • Και υπήρξε μια ομάδα (4-5 άτομα είδα εγώ) που προσπαθούσε να πείσει απευθυνόμενη φωναχτά στην πρώτη γραμμή των συγκεντρωμένων ότι πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τα ΜΑΤ μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη και γενικότερη στρατιωτική σύγκρουση . Τα επιχειρήματα τους ήταν ότι η εξουσία πέφτει μόνο με την βία . Ο κόσμος άρχισε να τους φωνάζει: «άξιος ο μισθός σας» .
   Να πω την αλήθεια τους λυπήθηκα από μια μεριά , γιατί είχαν ένα στυλ απόγνωσης …

  • Συμβουλές για κεντροαριστερούς, κεντρώους, δεξιούς κτλ δεν έχει; 🙂 Αυτοί να έρθουν όλοι; Αυτοί να μην σεβαστούν άλλους; Αυτοί να απαιτήσουν ό,τι γουστάρουν για σημαίες και σύμβολα άλλων; Αυτοί να μην σεβαστούν τα κολλήματα και τις αντιφάσεις του άλλου; Ε; ε; ε;

   Άντε, γιατί μας πήραν και το βόδι. Μας την λένε διάφοροι, με απαράδεκτο τρόπο, και έχουμε και τους άλλους που μας λένε να το βουλώσουμε κι από πάνω.

   Ο πιο καλός ήταν ένας που λέει:

   – ΡΕ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ! ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΩΛΟΠΑΝΑ!

   – Μα αυτοί είχαν προγραμματίσει από πριν για την πορεία (η ΔΕΗ και τα πρωτοβάθμια).

   Και επανέρχεται ως εξης: Ναι δεν έχω ξανακατέβει ποτέ. Ναι ήμουν στα μπουζούκια, στο γήπεδο ή στον καναπέ μου. Δε με νοιάζει πότε το προγραμμάτισαν. Θέλω μια νύχτα το Σύνταγμα δικό μου, να μην έρθει κανείς από τα λαμόγια.

   Ε, ΤΟΝ ΣΚΥΛΟΒΡΙΖΕΙΣ Ή ΌΧΙ;
   Γιατί έχει και η ανοχή πάντα τα όριά της.

   Λοιπόν, όποιος θέλει να τον σεβαστούν, να σεβαστεί κι αυτός. Καλά λέει ο Πάνθηρας. Άμα γουστάρουν εθνικό ύμνο, τότε γουστάρουμε διεθνή.

   • «Άμα γουστάρουν εθνικό ύμνο, τότε γουστάρουμε διεθνή»
    Το θέμα είναι ότι το κίνημα αυτό (βρεφικής ηλικίας βέβαια) έχει χαρακτηριστικά αντίθετα με τις επικρατούσες ιδεολογίες και είναι αντίθετο στους κατεστημένους πολιτικούς χώρους . Τουλάχιστον μέχρις στιγμής έτσι εκδηλώνεται …
    Ο εθνικός ύμνος δεν νομίζω ότι έχει σχέση με ιδεολογία (εθνικισμός) , είναι περισσότερο ένα σύμβολο μιας προσπάθειας για μια βαθύτερη ενότητα που το κίνημα αυτό δεν τη βρίσκει για παράδειγμα στην έννοια της συντροφικότητας στη ταξική πάλη …
    Και δεν έχει νόημα να αντιπαρατεθείς . Αυτοί που οργανώνουν τις συγκεντρώσεις έχουν θέσει και το πλαίσιο .
    Ωστόσο σε ένα διαφορετικό χώρο μπορείς να κάνεις αυτό που έκανες χρόνια : να έχεις τα δικά σου σύμβολα και να τραγουδήσεις τους δικούς σου ύμνους . Θα είσαι τότε ικανοποιημένος ;
    Τι λέω λάθος ;

    • Κάνεις λάθος σε διάφορα. Έχουν περάσει δεκάδες χιλιάδες από το Σύνταγμα, ούτε το 5% από αυτούς δεν έχει πει τον εθνικό ύμνο και εσύ λες: «Αυτοί που οργανώνουν τις συγκεντρώσεις έχουν θέσει και το πλαίσιο .»

     Κανένας δεν οργανώνει.

     Αυτοί που συμμετέχουν δεν έχουν θέσει κανένα τέτοιο πλαίσιο. Το αντίθετο, 10-20 ελληνικές σημαίες σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

     Τέλος. Προφανώς εμπίπτει σε ιδεολόγημα ο εθνικός ύμνος. Η ανάγκη για ενότητα εκφράζεται με την φυσική παρουσία όλων μας και το πέρα δώθε μέσα στο πλήθος -ο κόσμος δεν κάθεται σε υγειονομικές ζώνες αριστερών, δεξιών κτλ.
     Ο εθνικός ύμνος είναι βήμα παραπέρα, και δίνει συγκεκριμένη-χρωματισμένη υπόσταση σ’αυτή την ενότητα. Δίνει κατεύθυνση. Ενωνόμαστε για να σώσουμε το έθνος. Όμως κάποιοι δεν είμαστε εκεί γι’αυτό. Ούτε υπήρχε στο κάλεσμα αναφορά στο έθνος. Το κάλεσμα, θυμίζω, δεν ήταν καν «Αγανακτισμένοι Έλληνες» αλλά «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα». Κανένας δεν πήρε απόφαση προς άλλη κατεύθυνση. Και οι συνελεύεσεις βγάζουν το αντίθετο.

     Αλλά κάποιοι ήσασταν ήδη εκεί… και εμφανίζετε το πλαίσιο ως δεδομένο. Και τους αριστερούς και τους αναρχικούς ως αυτούς που πρέπει να συναντήσουν κάποιους άλλους στο .. κέντρο. Καθόλου τυχαίο.

     Κάνε εσύ αυτό που έκανες χρόνια φίλε. Δεν θα φορτωθώ εγώ, ούτε σύντροφοι, τους καναπεδάκηδες και τους ευατούληδες και την αδράνειά τους σα δική μας λάθος απεύθυνση. Είναι στοιχειώδης γνώση ότι δοκιμάστηκαν όλοι οι τρόποι, όλοι όμως. Αλλά τα αυτιά ήταν κλειστά. Αν δεν το ξέρεις, μπορείς να μάθεις τα στοιχειώδη.

     Καμία σημαία ή όλες οι σημαίες.
     Κανένα σύμβολο ή όλα τα σύμβολα.
     Σεβασμός στις αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις και όχι στα «πλαίσια των [ανύπαρκτων] οργανωτών».

     • Ο/Η Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

      @denyal

      θα συμφωνησω

      και μαλιστα εικαζω οτι σε ενδεχομενο-πιθανο ξεφουσκωμα παλι ο ριζοσπαστικοποιημενος κοσμος (αριστερα+ελευθεριακος χωρος) θα υποστουν την κριτικη και τις ευθυνες: εσεις φταιτε που δεν συζητασατε με τον κόσμο, εσεις φταιτε που δεν αξιοποιήσατε σωστα αυτο το «κινημα» κτλ

      ηδη εδω και τρεις μερες διαβαζω παντου οτι «εμεις» (λες και ειμαστε ποιμενες ή καποιου ειδους πρωτοπορια) θα πρεπει να κοιταξουμε να κατευθυνουμε το κινημα προς μια θετικη κατευθυνση, «εμεις» θα πρεπει να μην αφησουμε να παρει χαμενη η «ευκαιρια» και ουτως καθεξης, στο χερι μας ειναι να δρασουμε «επιτελους» και αλλα τετοια φαιδρα…

      ελεος πια, ο καθενας εχει τις ευθυνες για τις επιλογες και τις πραξεις ή την απραξια του

      και επιτελους θα πρεπει να ενηλικιωθουμε ολοι μας και να αναλαβουμε τις ευθυνες μας, γιατι ευθυνη μας ειναι η ολικη και ολοκληρωτικη συγκρουση με το συστημα εξουσιας (ευθυνη πανω απόλα απεναντι στον εαυτο μας και τη ζωη μας)

      δεν εχω καταλαβει, απο ποτε η αριστερα και ο ελευθεριακος χωρος εχουν αναλαβει ή εχουν υποχρεωθει να εχουν το θεσμικο ρολο του καθοδηγητη ή της ενημερωσης;;;; απο ποτε θα πρεπει να εχουμε τις δικες μας εταιριες PR;

      ενημερωνομαι, μορφωνομαι, δραστηριοποιουμε για την κοινωνια και για εμενα, δρω, διεκδικω, προπαγανδιζω (οχι καθοδηγω)

      και ολα αυτα τα κανει ο καθε ενας απο εμας για την ανατροπη αυτου του συστηματος (ή τουλαχιστον καποιοι απο εμας)

      δεν εχω καταλαβει γιατι θα πρεπει να αναλαβουμε και το ρολο της babysitter;;;;

      ο κοσμος ματακια για να βλεπει και να διαβαζει εχει, αυτακια για να ακουει εχει, ποδαρακια για να περπατησει επισης εχει, αφισεις, ενημερωσεις στο διαδικτυο, εφημεριδες, ραδιοφωνο υπαρχουν και ολοι εχουν προσβαση οι δικαιολογιες λοιπον περιττευουν οπως επισης και η αποδοση ευθυνων για την αδρανεια στον ριζοσπαστικοποιημενο κοσμο

      • Ο/Η Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

       το σχολιο μου αφορουσε ενα τμημα του σχολιο σου, αν και συμφωνω φυσικα σε ολο το σχολιο που εκανες

 6. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΕΙ
  ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

 7. Ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΠΟΕΜΙΚΗ ΖΩΗ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ-Α-ΟΙ, ΑΛΛΟΙ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠ’ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ, ΤΑ ΠΑΓΙΑ, ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ, ΤΑ ΑΝΑΨΥΧΤΙΚΑ, ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ…ΚΙ ΟΛΑ Τ’ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ…
  ΚΙ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΩΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΩΣ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΜΠΡΕΛΛΩΝ,ΝΕΡΩΝ Η ΑΥΡΙΟ-ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΞΥΠΝΙΟΣ!
  ΚΑΤΑ Τ’ΑΛΛΑ, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ…
  ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ…

  …ΛΕΣ ΝΑ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ Ν’ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ?????

 8. Όλοι στις πλατείες και τους δρόμους. Εκεί που γεννιέται η συνείδηση της δύναμις των πολλών ενάντια στους λίγους. Η οργή και η αγανάκτηση αναζητάνε διέξοδο.
  Αυτό το ρεύμα μέρα τη μέρα θα δυναμώνει, έτσι που μέσα από την επαφή των ανθρώπων και τις ανοιχτές συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας θα μορφοποιηθεί και θα μετατραπεί σε κίνημα ανατροπών. Το κίνημα της 25ης του Μάη.
  Συναντώ ανθρώπους, άλλος μου λέει δεν κατέβηκα τις δυο πλοηγούμενες μέρες απόψε θα πάω, άλλος δεν έχω ιντερνετ, δεν ακούω ειδήσεις τώρα που το έμαθα θα πάω, άλλη θα πάρω και τα παιδιά μου και θα πάω, άλλος τι καλύτερο έχω να κάνω θα πάω, άλλος νισάφι πια μας έχουν πιει το αίμα θα πάω, άλλος θα πάω κάτι πρέπει να γίνει να τα αλλάξουμε όλα …
  Άνθρωποι που τους ζω χρόνια. Άνθρωποι που τους παρότρυνα παλιότερα και στις πρόσφατες δράσεις να συμμετέχουν στις απεργίες, τις συγκεντρώσεις και τις πορείες και βγάζανε σπυράκια. Άνθρωποι που χάσανε την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα. Άνθρωποι που νοιώσανε ότι προδόθηκαν, άνθρωποι υποψιασμένοι μα και καλοπροαίρετοι που αναζητούν να αρπαχτούν από κάπου, βλέποντας να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ανθρωποι …
  Ναι το ρεύμα αυτό δυναμώνει και θα γίνει σαρωτικό κίνημα που θα αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Όσοι δεν το «αντιλαμβάνονται» γιατί δεν τους βολεύει ή και το φοβούνται ή και θεωρούν ότι τους απειλεί για προφανείς λόγους το αντιμάχονται και το υπονομεύουν. Σύντομα θα διαπιστώσουν τη δυναμική του και είναι στη συμμετοχική δράση μας να πάρει θετική κατεύθυνση.
  Όσοι νοιάζονται τάχα και θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και ευαγγελίζονται μια άλλη κοινωνία ανθρώπινη, ιδου πεδίο δόξης λαμπρό.

 9. Κατέβηκα και στις δυο μέρες, από τις 17:00 μέχρι τις 21:30 (δυστυχώς δεν πήγα οργανωμένος και κάποια στιγμή, μ’ έπιασε η μέση μου που με τυρανά τόσα χρόνια και έφυγα)…

  Αν και το όλο θέμα (οι συγκεντρώσεις) ξεκίνησε ώς «χαβαλές» και «άντε, πάμ’ πλατεία;»…, εντούτοις με ενευπωσίασε το αποτέλεσμα. Γενικά, αν εξαιρέσουμε τις κινητοποιήσεις για τον μικρό Γρηγορόπουλο, είχα να κατέβω σε συγκεντρώσεις απ’ το… 87 που πήραμε το Ευρομπάσκετ (είμαι 40+ ετών).
  Και για το Πολυτεχνείο, είχα σταματήσει να πηγαίνω απ’ την 3η Λυκείου (’89)…
  Γιατί…; Πολύ απλά, γιατί ΑΡΝΙΟΜΟΥΝ να είμαι «προβατάκι» που το «σέρνουν με γκλίτσα» οι διάφοροι «φορείς» («ΠΑΜΕ»,… «ΕΛΑ», «ΤΡΑΒΑ», «ΜΠΡΟΣ» και λοιπές Π*ΠΑΡΙΕΣ με κομματόσκυλα!). Το ίδιο και με τα «κόμματα»! Τι να πιστέψεις/ακολουθήσεις; «ΚΑΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΟΙ» συγγενείς μου που ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ με την Αριστερά στη Κατοχή, που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν,… ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΛΕΟΝ δεν μπορούν να σταματήσουν τον… ΕΜΕΤΟ που τους έρχεται στον λάρυγγα, απ’ την… «Αριστερά»!

  Έτσι λοιπόν, εντυπωσιάστηκα ΠΑΡΑ πολύ! Ακόμα και χθες, που ΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ θα ‘ταν ο ίδιος κόσμος λόγο της καταιγίδας. Αυτό που ήταν ΑΚΡΩΣ εντυπωσιακό, ήταν το «μοσαϊκό» που «έδενε» το πλήθος… Από βρέφη σε καρότσια, μέχρι… 90ρηδες Κρητίκαρους με… τσιγκελωτό μουστάκι (θα ‘χαν… «φάει» αυτοί Γερμανούς Αλεξιπτοτιστές στο Μάλεμε, ουκ ολίγους!)… Από πιτσιρικάδες με σκέιτμπορν έως 40ρηδες (σαν εμένα) με πολλά προβλήματα διαβίωσης!… ΦΟΒΕΡΟ!

  (Εϊδα βέβαια και «σουρεαλιστικές» εικόνες – και κατέγραψα, με κάτι ΓΚΟΜΕΝΕΣ τύπου «Real Housewives of Athens», με πανάκριβα συνολάκια φορέματα και ΤΙΓΚΑ στις σακούλες από ακριβά μαγαζιά, να κατηφορίζουν απ’ το… Κολωνάκι και να διασχίζουν την συγκέντρωση!!!… Ή κάτι πιτσιρικάδες με iPhone4 ΛΕΥΚΟ τελευταίο μοντέλο, να στέλνουν μέσω MMS φωτό ή βίντεο απ’ την συγκέντρωση σε φίλους τους, για να κάνουν… «χάζι» το εξοφρενικό – για εκείνους – γεγονός… Ή κάτι «Γουόλστριτ» επιχειρηματίες με πανάκριβα κοστούμια και υπερσύγχρονα λάπτοπ, να κοντοστέκονται στο Σύνταγμα – έχει και… δωρεάν WiFi εκεί, άμα λάχει – και να κοιτούν περίεργα!… Τι να κάνουμε; ΠΟΛΛΟΙ – όχι λίγοι! – υπάρχουν συμπατριώτες μας που ζουν είτε πλούσια είτε ΒΟΛΕΜΕΝΑ, οπότε λίγα τους «λένε» αυτές οι συγκεντρώσεις ή τις βλέπουν ως απίστευτο περιστατικό… και από… την προσεδάφιση του ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟΥ ΓΚΑΛΑΚΤΙΚΑ!)

  Τέλος πάντων… ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!!!
  Έστω ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ άτομα, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να βγούμε στους δρόμους και να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ!

  Σκεφθείτε το…
  Έχω πάρα πολλούς απ’ τον κύκλο μου, που ‘ναι ΜΑΚΡΑΝ «βολεμένοι» – καμία σχέση με μένα (που το… κρύβω ως… ΛΕΠΡΟΣ, το οικονομικό μου πρόβλημα!)… Παιδιά, ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ να ‘ναι «βολεμένοι»!!!!!!
  Κι εσείς, αν είσαστε «κατά κάποιο τρόπο βολεμένοι» (με νοίκια να λαμβάνεται, με θέση στο δημόσιο ή τις δυνάμεις ασφαλείας κτλ.), ΑΡΓΑ ‘Η ΓΡΗΓΟΡΑ (πάντως μέσα στα επόμενα ΔΥΟ ΕΤΗ!), θα ΠΑΨΕΤΕ να ‘σαστε βολεμένοι!!!!!!!

  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ, ΜΙΑ ΖΩΗ, Ο Π*ΠΑΡΑΣ ο Έλληνας να «ξυπνάει»… όταν το ΑΓΓΟΥΡΙ ΧΩΘΕΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟΝ Κ*ΛΟ ΤΟΥ;;; Γιατί «πρέπει» να παρεμείνουμε (όσοι είμαστε) στην χαλαρή ψιλο-καλή ζωή μας, όταν σε ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ χρονικό διάστημα θα ΜΑΣ ΚΩΠΕΙ «ΤΟ ΓΕΛΙΟ» μαχαίρι;;;;;… ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΤΕ;
  ΔΕΝ θα ‘χουμε (πια!) την «πολυτέλεια» να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ πράγματα, γιατί θα ‘χουν πλέον ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ!

  ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΓΗΣΕΙ ν’ αντιδράσουμε! Το ξεκινήσαμε έτσι τώρα, στο «χαβαλέ». Νη ξεχνάτε, η Χούντα που την βίωσα ως πιτσιρίκι, έμεινε ΕΠΤΑ χρόνια και έπρεπε ένας ΑΛΛΟΣ «χαβαλές» στην Νομικί και ΕΙΔΙΚΑ στο Πολυτεχνείο – που ΕΚΕΙ να δείτε πόσο ΤΥΧΑΙΑ ξεκίνησε κι όμως… ΑΥΤΟ το γεγονός «έριξε» την Χούντα!

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ!!!! ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΣ, ΠΡΩΤΑ – ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

  Θυμιθείτε!!! Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ευθύνεται για όλα αυτά τα ΣΚΑΤΑ!
  ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ μια γενιά, που τα παιδιά μας θα ΒΡΙΖΟΥΝ και θα ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ για την αδράνειά μας!

  Αυτά…

  ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…

  (Αφήστε που, σε τέτοια γεγονότα ΙΣΤΟΡΙΚΑ και δραματικά, έχουν γεννηθεί ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ… έρωτες!)

 10. Εγώ αποφεύγοντας τα εύκολα συμπεράσματα, κατέληξα στα εξής.

  1) Οι αριστεροί πρέπει να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Αν μη τι άλλο για να τις εμποδίσουν να μετατραπούν σε χώροτς στρατολόγησης για την ακροδεξιά ή άλλες οργανωμένες δυνάμεις.
  2) Οι συγκεντρώσεις ΕΙΝΑΙ αυθόρμητες, αλλά δεν αρκεί αυττό. Δεν τις εμποδίζει από το να χειραγωγηθούν. Εδωσα ήδη τρανό παράδειγμα τα αηδιαστικά που γράφει ο Πρετεντέρης, ξαφνικά ΥΜΝΩΝΤΑΣ τις συγκεντρώσεις. Σκέφτηκε κανείς ΓΙΑΤΙ? ή γιατί φιλο-κυβερνητικές εφημρίδες είπαν τόσο καλά λόγια για αυτές?
  3) Αν ΔΕΝ το σκεφτήκατε, ακούστε αυτό. Τις επόμενες μέρες προβλέπεται ολοκληρωτική παράδοση στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. είτε συναινέσει ο Σαμαράς είτε ΔΗΘΕΝ δεν συναινέσει «με ορισμένα πράματα». Η φυσιολογική συνέπεια αυτού του ξεπουλήματος θα ήταν λαϊκή έκρηξη χειρότερη από το Δεκέμβρη 2008. Ε, με τις συγκεντρώσεις «λάϊτ», χωρίς θερμίδες και λιπαρά… χωρίς καν επικίνδυνα ή ολοκληρωμένα αιτήματα και χωρίς υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις σαν πλάτες, ο λαός προβλέπεται να εκτονωθεί ΑΚΙΝΔΥΝΑ για την Εξουσία.

  Σκεφτείτε τα και… ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

  • το γεγονος παντως οτι η προσωποποιηση του καθεστωτος της εξουσιας (δηλ ο πρετεντερης) εκθειαζει το εγχειρημα, νομιζω οτι θα επρεπε να μας προβληματισει….

   • Ασφαλώς και πρέπει να μας προβληματίζει . Ο αγώνας αυτού του κινήματος για μη πατρονάρισμα θα είναι απέναντι και στις δυο πλευρές .
    Και από την άλλη το κίνημα αυτό θα έχει να άγωνισθεί και με τις δικές του αδυναμίες ανάπτυξης , έτσι νέο που είναι .
    Και να δούμε επίσης ποια θα είναι εκείνα τα κατάλληλα αιτήματα θέσεων του που θα συσπειρώσουν τον κόσμο …
    Αλλά περιμένετε τα πράγματα να είναι εύκολα ;
    Ας κάνει καταρχήν ο καθένας πραγματικά το καθήκον του με τον πιο πολιτικά ανυστερόβουλο τρόπο και βλέπουμε μετά : αυτό , δηλαδή το καθήκον του καθενός, είναι το μόνο που ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι . Λίγο , αλλά ταυτόχρονα σημαντικό …

    • Ο/Η Καθαρισμοί, Εκκενώσεις πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

     «Ας κάνει καταρχήν ο καθένας πραγματικά το καθήκον του με τον πιο πολιτικά ανυστερόβουλο τρόπο»

     καταρχην το καθηκον μας οπως λες, το κανουμε εδω και χρονια και μαλιστα υφισταμεθα ειρωνειες και αδιαφορια απο τους αγανακτισμενους

     και τι εννοεις πολιτικα ανυστεροβουλο τροπο; γιατι ποτε ο ριζοσπαστικοποιημενος κοσμος εχει λειτουργησει με πολιτικα υστερόβουλο τροπο; γιατι εγω ξερω οτι ολοι οι αγωνες γινονται στο ονομα της κοινωνιας ΓΙΑ την κοινωνια και οχι για τον κωλο μας!

   • Αναρωτιέμαι μήπως είναι διπλή μπλόφα, αυτή η «αποδοχή», πολύ πιθανό μου φαίνεται… Είναι άλλωστε great pretender ο τύπος, ξέρει απ’ αυτά!

    • Ο/Η Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

     @ elsa

     «Είναι άλλωστε great pretender ο τύπος, ξέρει απ’ αυτά!»

     😆 😆 😆

 11. Γύρισα σπίτι προσωρινά, με καταρρακτώδη βροχή, χαλασμένη ομπρέλα και το αμάξι στο σέρβις. Παρά όλα αυτά… ενδέχεται να πάμε, τελικά, μαζί με φίλο στο δικό του αμάξι. Δυστυχώς δεν έχω καμία στενή επαφή με αριστερά κόμματα κλπ. αλλά… ΑΝ μπορούσα θα τους έλεγα, σαν ΕΚΚΛΗΣΗ…

  -ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΟΛΟΙ, χωρίς κομματικά σύμβολα ή σημαίες, ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως. Μην πτοηθείτε καν από το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ελοχεύουν παγίδες, ή ότι οι διαμαρτυρίες καπελλώνονται ή θα καπελλωθούν. ΠΑΝΤΑ ίσχυε αυτό, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σε παγίδα ζούμε όλοι ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. Στο χέρι μας είναι όμως, να ΜΗΝ τις αφήνουμε να μας βλάψουν, ή να βλάψουν το λαό (που θα διαδηλώσει) χειρότερα. ΕΚΕΙ ΕΞΩ είναι ο λαός, έστω απληροφόρητος, έστω καπελλωμένος, έστω και μέσα στο πιο μοχθηρό και αηδιαστικό «Big Brother Show» που κάνει τους Πρετεντέρηδες να πανηγυρίζουν. Θα πανηγυρίσουν ΠΟΛΥ περισσότερο όμως αν απουσιάσουμε. Το παιγνίδι είναι στημένο ΚΑΙ από τις δύο μεριές. Διαλέγεις την πιο καλή μεριά και χτυπάς εκεί. ΜΕ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, μετατρέποντας την παγίδα σε ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ.

 12. Ρε παιδιά, ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ όλα αυτά που λέτε (λέμε), περί του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, περί ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ δημοσιογράφων «στρατολογημένων» (Πρετεντέρης) – που ΓΕΝΙΚΑ είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Κ*ΛΟ-ΦΑΡΑ πριν κι απ’ τους πολιτικούς, αλλά…
  …ΧΕΣΤΕ ΤΑ όλα αυτά, μη προβληματίζεστε για την ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ κινητοποίησή μας και ΞΕΣΠΑΘΩΣΤΕ!

  • Η χειρότερη τακτική είναι αυτή:
   «Χέστα, ΜΗ σκέφτεσαι, ΜΗ προβληματίζεσαι, ΟΡΜΑ και ξεσπάθωνε…»
   – Με λίγα λόγια… ΕΚΤΟΝΩΣΟΥ (όπως ήταν κι ο τίτλος σε ένα παλιό… σατιρικό τραγούδι).

   Αυτό άλλωστε (πολύ δικαιολογημένα) καταγγέλλει και η Παπαρήγα, η οποία όμως (αδικαιολόγητα) υπονοεί και ένα «μην πάτε στις διαδηλώσεις» (το οποίο είναι ΛΑΘΟΣ, μεγάλο λάθος της).

   Το θέμα είναι να πάμε, αλλά να μην πάμε για εκτόνωση ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ. Διότι μπορεί κάποια στιγμή και οι μπάτσοι να μας «ξηγηθούν αλά ισπανικά»… 😉
   (ή, αλλιώςμ ο Παπανδρέου να λέει μετά στους ξένους «είδατε ΠΟΣΟ δημοκρατική χώρα είμαστε?» εδώ… οι άνθρωποι φωνάζουν,, διαδηλώνουν και κανείς δεν τους πείραξε»)… αλλά φυσικά το μνημόνιο θα εφαρμόζεται. Το διάλειμμα τελείωσε, τα κεφάλια μέσα, ένα πράμα….

   Η ΣΟΒΑΡΗ ουσία όμως, που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη είναι η εξής (Εκτός από το «ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ» – που είναι πολύ σωστό γενικά):

   • (συνέχεια)
    κάποιος έγραψε ότι τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθεί η ΠΛΗΡΗΣ υποδούλωση της χώρας. Και ΓΙ ΑΥΤΟ μεθοδεύτηκε η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των ΑΝΩΔΥΝΩΝ αυτών διαμαρτυριών, που είναι λάϊτ, χωρίς θερμίδες, μολότωφ και λιπαρά. Να εκτονωθεί ο λαός ΜΗΝ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙ θέλει… και όοοολα να πάνε καλάααα….

 13. Πάντως, ένα πραγματάκι θα πω στους ΙΣΠΑΝΟΥΣ:

  Ναι, μπορεί εμείς να “αφυπνιζόμεθα”… “ολίγον” αργά.
  Το ‘χουμε στο DNA μας – είναι ένα απ’ τα λίγα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ πράγματα που έχουμε απ’ τους αρχαίους μας προγόνους… Όμως όταν ΞΥΠΝΑΜΕ τελικά, ΟΥΔΕΙΣ μας φτάνει στην ορμητικότητά μας! Για παράδειγμα:

  Να θυμίσω ότι οι ΠΕΡΣΕΣ είχαν κάνει “λαμπόγυαλο” την Ερέτρια, είχαν αποβιβαστεί στον Μαραθώνα, οι Αθηναίοι με τους Πλαταιείς είχαν στρατοπεδεύσει απέναντί τους στον Ναό του Ηρακλέους στην πλαγειά… και “το κουβέντιαζαν” ακόμα! Όταν όμως ΠΗΡΑΝ την απόφαση (που ενδέχεται να ‘ταν ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ απ’ τον Μιλτιάδη αυτή η καθιστέρηση!)…, τραγούδησαν δυνατά τον παιάνα και ΕΠΕΣΑΝ ΜΕ ΟΡΜΗ πάνω στους 10πλάσιους Πέρσες και ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΝ ΚΩΛΟ – γράφοντας με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια Ιστορία το κατόρθωμά τους, αφού η Μάχη του Μαραθώνα, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (που ΚΑΙ εκεί “κωλοβαρούσαμε” μέχρι να ‘ρθουν στον Σαρωνικό ο περσικός στόλος) και η τελική Μάχη των Πλαταιών… θεωρούνται ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΣΗ (έως σήμερα) η ΣΩΤΗΡΙΑ των δυτικών λαών απ’ την εισβολή της Ασίας!!!!!!

  Επίσης, θα θυμίσω άπειρες φορές που οι Τούρκοι μας “είχαν πάρει φαλάγγι” και εμείς τσακωνόμασταν κι είχαμε εμφυλίου επί ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ’21, αλλά ΟΤΑΝ τελικά είχε φτάσει “ο κόμπος στο χτένι”, πήραμε τα όπλα και τους ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ!

  Το ίδιο συνέβει ΚΑΙ στους Βαλκανικούς, στους Μακεδονικούς, στους νεότερους Ελληνοτουρκικούς πολέμους, καθώς φυσικά ΚΑΙ στην εποχή του Έπους του ’40, που οι Ιταλοί ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΜΕΣΑ στην επικράτειά μας κι εμείς ήμασταν ακόμα “στη κοσμάρα μας”!!! Όμως, οι Έλληνες ΠΗΓΑΝ στο κάλεσμα (γέμιζαν με χαμόγελο τα τρένα για το μέτωπο) και αν θυμάστε… ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΨΑΜΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟ και τους πετάξαμε στην θάλασσα!!!!!!

  Είναι στο DNA μας να “το κουβεντιάζουμε”, να ‘μαστε αδρανείς κτλ. Επίσης, οι Έλληνες αφ’ ενός “ΜΟΥΔΙΑΖΟΥΝ” και “ΠΑΓΩΝΟΥΝ” από άσχημα πράγματα που τους συμβαίνει… αλλά και ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ με την παραμικρή σπίθα ελπίδας και κάνουν ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ, που ΚΑΝΕΝΑ άλλο έθνος δεν έχει κατορθώσει!

  Και τέλος…, δεν μπορούν οι ΙΣΠΑΝΟΙ να μας “πωλούν ειρωνία” για την “αδράνειά” μας, όταν ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, που είχαν έναν ΑΙΜΟΣΤΑΓΗ δικτάτορα/φασίστα/τύρρανο για πρόεδρό τους (Φράνκο), από ΠΡΙΝ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως… τα τέλη της δεκαετίας του… ’70 – ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Αυτοί ΤΙ ΕΙΧΑΝ τότε…, “Χειμερία Νάρκη”;;;;;;;;;;;

  • Ακυρον,

   ΚΑΝΕΝΑΣ Ισπανός δεν είχει πει ποτέ αυτό που κυκλοφόρησε σαν ΦΗΜΗ (και τσίμπησες κι εσύ).

   Επιδίδεσαι σε ένα σωρό εθνικιστικές μυθοπλασίες και αντιπαραθέσεις με τους Ισπανούς που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ και ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ.

 14. παντως, ΑΝ ισχυει αυτο που λεει στο indy
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1295571

  σχετικα με τον ανθρωπο με την κοκκινη σημαια που του την επεσαν οι απολιτικ, ειναι πολυ μεγαλο θεμα.
  γιατι μιλαμε για παρεμποδιση της ελευθεριας της εκφρασης σε σχεση με μια σημαια που δεν ειναι καν κομματικη, αλλα φορεας μιας ιδεολογιας.
  και νομιζω οτι στις πλατειες της ισπανιας υπηρχαν και παραυπηρχαν και κοκκινες και μαυροκοκκινες σημαιες και ο,τι ηθελε ο καθενας.

  και σωστα εχει τεθει το θεμα, πως αν ειναι να μην υπαρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ σημαιες, τοτε πριν απ ολα, πρεπει να εξαφανιστουν οι…ελληνικες! (sto diaolo na pane, ston aguristo mazi me ta fasistakia kai tous ethnikistes :D)

  και εχουν δικιο καποιοι στη συζητηση στο indy (που σκοπευουν να πανε),που λενε οτι θα κρατησουν τουλαχιστον μαυρες σημαιες. για να δουμε, και με τις μαυρες θα εχουν προβλημα παλι οι…χαρουμενοι απολιτικ?

  • Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε όλες τις σημαίες κατά μέρος, γιατί λειτουργούν διαχωριστικά. Εκεί είμαστε ενωμένοι. Ούτε σημαίες ούτε κόμματα ούτε ποδοσφαιρικές ομάδες.

  • Μενοντας χροννια στο εξωτερικο και γυρνοντας προσφατα, απογοητευτικα οικτρα απο την χωρα μου και πλεον η θεα της σημαιας με αφηνει ΠΑΓΕΡΑ αδιαφωρο. Ειναι επισης γεγονος οτι ολοι οι φασιστες εχουν οικοιοποιηθει τη σημαια ωσ προσωπικο τους εμβλημα (παγκοσμιο φαινομενο αυτο). Ομως ας ηρεμησουμε λιγο…υπαρχουν και ανθρωποι οι οποιοι ΟΥΤΕ φασιστες, ΟΥΤΕ εθνικιστες ειναι και που μεσα στην αγνοια, την απελπισια και την αμορφωσια τους η σημαια γι αυτους σημαινει κατι (ΚΑΚΩΣ ΒΕΒΑΙΑ αλλα σημαινει) Αυτοι ειναι ανθρωποι ειναι απλοι,απελπισμενοι και πολλοι απο αυτους καλοι και αγαθοι (σε βαθμο καμουργηματος ισως). Δικαιωμα τους να εκφραζονται οπως θελουν (απο τη στιγμη που δεν ανηκουν στην κλικα των φασιστων/εθνικιστων και απο τη στιγμη που δεν κανουν τσαμπουκαδες). Δεν ειναι αναγκη αυτους τους ανθρωπους να τους στελνουμε στο διαλο…..(ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΑΡΕΣ). Τουλαχιστον αυτοι…ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΚΩΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΚΕΝΤΡΩΣΗ δεν το παιξαν επαναστατες πισω απο την οθονη του PC τους και στην ανεση του σπιτιου τους, ουτε χρησιμοποιησαν δικαιολογιες του κωλου («θα πηγαινα αλλα με ενοχλουν τα συμβολα»). Τον επαναστατη τον κανουν τα εργα και οχι οι 2-3 μαλακιες που τυχον να εχει διαβασει, ουτε φυσικα το laptop του.

   • Κάλχα, παρά την εμπάθειά σου και μανία σου να προσπαθείς να αποδομήσεις ένα άβαταρ -που, απ’ όσα γράφεις, φαίνεται να γνωρίζεις και προσωπικά- με αυτό εδώ το σχόλιό σου συμφωνώ λέξη προς λέξη. Αυτό μόνο, γιατι πρέπει τώρα κι εγώ να πάρω τον κώλο μου από το πάτωμα και να κατεβώ… 🙂

    • Ο/Η Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

     ναι μωρε, ολοι εχουμε εμπαθεια με τη νυχτεριδα…

     • Αυτό είναι προσωπικό σας θέμα και δεν αφορά ούτε ενδιαφέρει τους άλλους. Το να επιτίθεται δημοσίως ένα άβαταρ σε ένα άλλο άβαταρ και να ασχολείται με το να αποδείξει ότι είναι #$%#$ (βάλε ό,τι αρνητική λέξη θέλεις) είναι ανούσιο και δείχνει μια μεγαλομανία που είναι διαδικτυακό γνώρισμα. Ιδίως, μάλιστα, την ώρα που συμβαίνουν τόσα και τόσο ιστορικά γεγονότα. Να πω ότι δεν έχουμε πώς να περάσουμε την ώρα μας, να το δικαιολογήσω, εν μέρει. Ειλικρινά, για μένα δεν έχουν κανένα νόημα οι δημόσιοι διαγωνισμοί εκμηδένισης του άβαταρ «walpurgisnachtstraum» από το άβαταρ «Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα» (ή αντίστροφα ή οποιουδήποτε άβαταρ από άλλο). Αφορούν κάτι εικονικό, στο οποίο έχει δοθεί υπερβολική σημασία και που γεννιέται, αλλάζει και πεθαίνει όποτε το αποφασίσει αυτός που κρύβεται από πίσω του.

      • @erendira

       το να υπονοεις οτι πισω απο τα διαφορα τρολια που την λενε στο αβαταρ walpugisnachstraum κρυβομαι εγω , ειναι το λιγοτερο αισχρο γιατι αποσο ξερω μετα τα γεγονοτα και το διαχωρισμο εισαι η μοναδικη διαχειριστρια του μπλογκ, και ως τετοια φανταζομαι οτι εχεις προσβαση παντου και μπορεις να δεις κατα ποσο το αβαταρ μου ταυτιζεται με τα διαφορα τρολια

       το κατα ποσο ασχολουμαι ή οχι με σοβαρα θεματα, δεν εισαι εσυ αυτη που θα το κρινει

       «οι δημόσιοι διαγωνισμοί εκμηδένισης του άβαταρ “walpurgisnachtstraum” από το άβαταρ “Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα” »

       ειναι παγια τακτικη του αβαταρ νυχτεριδα, επειδη αδυνατει να αντιπαρατεθει σε σοβαρο πολιτικο επιπεδο, να καλει για βοηθεια τη νομικη υποστηριξη ή να προσπαθει να ευτελισει τον αλλο και τα σχολια που κανει μιλωντας για προσωπικες εμπαθειες και διαφορες αλλες γελοιοτητες, δημιουργωντας ετσι κλιμα και εντυπωσεις οι οποιες αποτι βλεπω αντικατοπτριζονται σε αυτο που έγραψες

       στην υπερκαβλωμενη δηθεν υπερεπαναστατρια τα μονα κριτικα σχολια που εχω κανει (και φανταζομαι οτι εχω το δικαιωμα) ηταν οταν εγραφε τις πιπες περι αιματοβαμμενων νοικοκυραιων και την υπερβολικη μπουρδα που έγραψε οτι στη θεα της σημαιας παθαινει ψυχοσωματικο σοκ

       και αν ασχοληθηκα και της απαντησα ηταν ακριβως γιατι ηθελα να στηλιτευσω ακριβως αυτες τις νοοτροπιες (δηλαδη αυτες του «ακολουθω ενα στατους κβο της περσονας που προσπαθω να πλασαρω γιατι εγω ειμαι δηθεν υπεραναρχας και ολοι οι υπολοιποι ειναι μαπες και τελειωμενα ανθρωπακια, και ολοι αυτοι οι αγανακτισμενοι να πανε να πνιγουν γιατι εγω κατεχω την μοναδικη αληθεια») τις οποιες μαλιστα και εσεις οι ιδιοι αυτες τις μερες μεσα απο πολλες αναρτησεις σας και σχολια σας εχετε στηλιτευσει

       δεν υπαρχει καποιο σχολιο μου σε αλλα νηματα που να αναφερονται στο εν λογω αβαταρ, ουτε σε αυτο το νημα (αν θες απεδειξε το αντιθετο για να δουμε κατα ποσο ισχυει αυτη η δηθεν προσπαθεια εκμηδενισης του αβαταρ νυχτερις)

       και ελεος πια με αυτη την υπερβολη σας! προχθες ειχα προσωπο θεμα με τον πειρατη επειδη εκανα καποιες παρατηρησεις για τη μορφοποιηση του κειμενου (και μαλιστα δεχτηκα και επιθεση πολυ ασχημη η οποια «δικαιολογειται» ), σημερα εχω προσωπικο θεμα επειδη καναμε προχθες και στις 11 Μαη μια κριτικη στο αβαταρ νυχτερις για τις μπουρδες που ελεγε (και δεχομαι και σημερα, και χθες αργα το βραδυ αποτι ειδα γιατι δεν ημουνα στο σπιτι, επιθεση και υπονοουμενα απο την «υπερ-επαναστάτρια» και εν μερη απο εσενα γιατι μπηκαν καποια τρολια και της την ειπαν)

       μηπως να μας δωσετε εναν αποδεκτο οδηγο σχολιασμου; για να ξερουμε τι επιτρέπεται και τι οχι…

       ρε δε γαμιομαστε λεω γω;

       οτι γουσταρω θα λεω και σε οποιον γουσταρω, θεωρω οτι λες μπουρδες εσυ; θα σου την πω, θεωρω οτι λεει μπουρδες ο Χ; θα του την πω

       τελεια και παυλα, και αμα θελετε κοψτε τα σχολια στα αρχιδια μου

       • Xanadu, θα ασχοληθώ μόνο με τα επί της ουσίας:

        Από πού συμπέρανες ότι υπονοώ πως εσύ κρύβεσαι πίσω από τα τρόλια που τη λένε στο άβαταρ νυχτερίδα; Εγώ έγραψα αυτό: «Ειλικρινά, για μένα δεν έχουν κανένα νόημα οι δημόσιοι διαγωνισμοί εκμηδένισης του άβαταρ “walpurgisnachtstraum” από το άβαταρ “Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα” (ή αντίστροφα ή οποιουδήποτε άβαταρ από άλλο).» Το «αντίστροφα» σημαίνει ή του άβαταρ “Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα” από το άβαταρ “walpurgisnachtstraum” και το «οποιουδήποτε άβαταρ από άλλο» σημαίνει του blackpanther από τον αναρμόδιο, του «kou_kou_rou_kou» από την eréndira, του «χψω» από το «οιθ» και οτιδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια, δεν με ενδιαφέρει ποιος την πέφτει σε ποιον, αυτό που λέω είναι ότι πρόκειται για κάτι τελείως ανούσιο και άκαιρο, που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην κριτική. Νόμιζα ότι ήμουν σαφής, ίσως έκανα λάθος. Επέλεξα για το παράδειγμα το όνομα του δικού σου άβαταρ και όχι του kalha, γιατί πρώτον στον kalha είχα απευθυνθεί προηγουμένως και μου είχε απαντήσει και δεύτερον γιατί έδειχνε πιο γλαφυρά το γελοίο της κατάστασης.

        Επίσης, δεν συνηθίζω να μιλάω με υπονοούμενα, αλλά δεν γνωριζόμαστε προσωπικά για να το ξέρεις. Ό,τι έχω να πω, το λέω ευθέως.

        Τα υπόλοιπα ΕΠΙΛΕΓΩ να μην τα σχολιάσω.

       • @erendira

        παρεθεσε μου λοιπον σε ποιο ακριβως σχολιο μου σε αυτο το νημα ή σε καποιο αλλο (εκτος απο τα 2-3 σχολια κριτικης στη μπουρδολογια) ειναι «δημοσιος διαγωνισμος εκμηδένισης»

        «Από πού συμπέρανες ότι υπονοώ πως εσύ κρύβεσαι πίσω από τα τρόλια που τη λένε στο άβαταρ νυχτερίδα; » εμενα αυτη την αισθηση μου εδωσες απο αυτα που έγραψες, αν δεν εννοουσες αυτο τοτε ΟΚ

       • και πες μου ακριβως αν θες σε ποιο σημειο αυτου του νηματος ή καποιου αλλου που αφορα τα γεγονοτα που συμβαινουν αυτη την εβδομαδα εχω τρολαρει

   • kurie i kuria…kalxa:
    vasika, ap tin prwti stigmi katalava poios-poia eisai pragmatika apo to ufos kai tin idiolekto sou (px to «ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΑΡΕΣ, to exw ksanakousei 😉 ). avto to pragma akrivws exw spoudasei allwste.

    ennoeitai pws den eisai avto pou les (oti zeis sto ekswteriko klp) ki ennoeitai pws kserw ti provlima exeis mazi mou. einai teleiws akompso na trexeis sunexeia kswpisw mou, den prokeitai na katafereis TIPOTA!!! ksekolla loipon.. 🙂

    den einai edw o xwros na ksespame apwthimena kai psuxologika.oute lunontai etsi ta provlimata tis zwis mas (exeis ki esu opws ki egw). an thes, pare me tilefwno (to exeis to tilefwno mou) na ta poume, na sou eksigisw 😉

    opws kai na xei, egw tha sunexisw na lewedw ELEVTHERA ti gnwmi mou kai avthormita o,ti katevainei sto xaritwmeno kefalaki mou 😀 😀 😀
    kai thelw na elpizw kai na pistevw oti avto to diasfalizoun oi diaxeiristes avtou tou xwrou.

    btw, αναμεικτα τα συναισθηματα απο τη βολτα στο συνταγμα

    • πρωτον, δεν ειπα οτι ζω στο εξωτερικο ποιοα ,γυρισα ελλαδα (αν διαβαζες ποιο προσεητικα θα το ηξερες)
     δευτερον κανεις δεν σου απαγορεψε να λες τι γνωμη σου
     τριτον αμα θελεις δωσε μου καποιο e-mail για να σου δωσω ΟΛΕΣ μου τις προσωπικες λεπρομερειες (ονομα τηλεφωνο, διευθυνση, πολη ΤΑ ΠΑΝΤΑ δεν κρυβομαι απο κανεναν)
     τεταρτον σπουδασες ειπες? χαχα καλο καλο…

 15. Οι συνειδήσεις αλλάζουν με μόρφωση…δυστυχώς ομως επειδή υπάρχουν πολλοί αμόρφωτοι στους δρόμους εκεί έξω, με κύριο άγχος τους αν ο διπλανός θα πεί τον εθνικό υμνό ή την διεθνή, που σε ποιόν άστεγο ή πεινασμένο να το πεις αυτο, …λες και αυτό μας μάρανε, τουλάχιστον ας ακολουθήσουν λοιπόν όλοι αυτοί τον αρχαιότερο κανόνα κοινωνική συνύπαρξης που δεν χρειάζεται ούτε γράμματα να ξέρεις για να τον εφαρμόσεις…μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν

  • Ο/Η Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

   θα συμφωνησω απολυτα με το παραπανω σχολιο του Aris

   προσθετοντας οτι οι συνειδησεις εκτος απο τη μορφωση χρειαζονται και τις εμπειριες για να αλλαξουν, για αυτο και παρακαλαω να παιχτει κανα σκηνικο με τους μπατσους οπως παιχτηκε στην Ισπανια (οχι οτι θελω οι ανθρωποι να τις φανε ή να εισπνευσουν ολον αυτον τον καρκινο απλα θελω να νιωσουν τι σημαινει κρατικη καταστολη και εξουσια, και να καταλαβουν οτι η βια απο τη μερια των αντιδρώντων δεν ειναι πολιτικη επιλογή αλλά απλη-ξεκάθαρη άμυνα)

 16. @walpurgisnachtstraum , Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να φύγω. Οπότε… αντί να επαναλάβω όσα είπα, δες την πολύ καλή συζήτηση (και ποστ) εδώ: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

  Ενα πρόβλημα με τις εθνικές σημαίες είναι βασικά το εξής Το ότι δεν εκφράζουν, ή μπορεί και να απωθούν ξένους που είναι αλληλέγγυοι μαζί μας Στην Κερατέα πολλοί μετανάστες ήταν στην πρώτη γραμμή, ΜΑΖΙ με τους Ελληνες. Η πολιορκία της Κερατέας έφερε τίμιους ξένους και τίμιους έλληνες πιο κοντά. Ομως σε μια πόλη όπως η Αθήνα με τουλάχιστον ένα άγριο ρατσιστικό πογκρόμ, τώρα πια καταγραμμένο στην Ιστορία της, οι εθνικές σημαίες σε ξένους ίσως θυμίζουν το… πογκρόμ.

  @Μαύρε Πάνθηρα, έκανες τελικά… ένα μικρό φάουλ (ίσως και μεγάλο… ποιος ξέρει?) Καταδίκασες κάπως επιπόλαια κάποιες κριτικές των κινητοποιήσεων που ΔΕΝ ΗΤΑΝ αβάσιμες, ούτε απαραίτητα κακεντρεχείς, αλλά διαλεκτικά συζητήσιμες (και η λύση / σύνθεση βρέθηκε). Σκέψου το λίγο, δεν είναι και έγκλημα… χεχε

 17. βλακα walpurgisnachtstraum εισαι μεγαλος κεφτες. Θα φερω αποψε και το κονταρι της σημαιας μου να το βαλω στην κωλαρα σου που στην εχουν ξεσκισει οι λαθροφιλοι σου. Χιλιες φορες φασιστας παρα ωχαδερφαρα σαν εσενα! γαμω την οικογενεια σου με εσενα καποτα μην κολλησω και παπαριτιδα

  • Τα φοβερα συγκροτημένα επιχειρήματά σου ‘χιλιες φορές φασίστα’ είναι πολύ πειστικά. Σκέφτομαι αν κάποιοι σαν κι έσενα φωνάζουν ‘κάτω τα κόμματα’ όταν κάποιος βγει να μιλήσει υπέρ των μεταναστών; Όπως είπε και ο black panther τα φασιστοειδή να μας λείπουν!! Έξω, πάνε να κάνεις παρέα με τα Χρυσαυγιτόπουλα, αλλού!

 18. Ο/Η Συνεργείο Καθαρισμών, Εκκενώσεων πλατειών για τον εορτασμό της Μπάρτσα λέει:

  Προσωπικα ειμαι κατα των συμβολων, όλων των συμβολων. Θα χρησιμοποιουσα καποιο συμβολο δεν θα το θεοποιουσα ομως.

  Αν θελει καποιος ας παρει 15 μαυροκοκκινες να τις καψει… ποσος με ενδιαφερει…

  Πολυ φασαρια και ντορος εχει γινει και κατα τη γνωμη μου χωρις λογο. Και αν εμφανιστουν μερικοι γραφικοι με την ελληνικη σημαια μικρο το κακο, σιγα το θεμα… το προβλημα θα ειναι να αρχισουν να εμφανιζονται ολοι με ελληνικες σημαιες….

  αλλωστε η κριτικη και οι προβληματικες του εγχειρηματος βρισκονται αλλου και οχι στις καποιες ξεμπαρκες ελληνικες σημαιες, ας δουμε λοιπον το δασος και οχι το δεντρο

 19. Μενοντας χροννια στο εξωτερικο και γυρνοντας προσφατα, απογοητευτικα οικτρα απο την χωρα μου και πλεον η θεα της σημαιας με αφηνει ΠΑΓΕΡΑ αδιαφωρο. Ειναι επισης γεγονος οτι ολοι οι φασιστες εχουν οικοιοποιηθει τη σημαια ωσ προσωπικο τους εμβλημα (παγκοσμιο φαινομενο αυτο). Ομως ας ηρεμησουμε λιγο…υπαρχουν και ανθρωποι οι οποιοι ΟΥΤΕ φασιστες, ΟΥΤΕ εθνικιστες ειναι και που μεσα στην αγνοια, την απελπισια και την αμορφωσια τους η σημαια γι αυτους σημαινει κατι (ΚΑΚΩΣ ΒΕΒΑΙΑ αλλα σημαινει) Αυτοι ειναι ανθρωποι ειναι απλοι,απελπισμενοι και πολλοι απο αυτους καλοι και αγαθοι (σε βαθμο καμουργηματος ισως). Δικαιωμα τους να εκφραζονται οπως θελουν (απο τη στιγμη που δεν ανηκουν στην κλικα των φασιστων/εθνικιστων και απο τη στιγμη που δεν κανουν τσαμπουκαδες). Δεν ειναι αναγκη αυτους τους ανθρωπους να τους στελνουμε στο διαλο…..(ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΑΡΕΣ). Τουλαχιστον αυτοι…ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΚΩΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΚΕΝΤΡΩΣΗ δεν το παιξαν επαναστατες πισω απο την οθονη του PC τους και στην ανεση του σπιτιου τους, ουτε χρησιμοποιησαν δικαιολογιες του κωλου (“θα πηγαινα αλλα με ενοχλουν τα συμβολα”). Τον επαναστατη τον κανουν τα εργα και οχι οι 2-3 μαλακιες που τυχον να εχει διαβασει, ουτε φυσικα το laptop του.

 20. Αγαπητε/η erendira ευχαριστω για την εποικοδομιτικη σου κριτικη και το σχολιο σου. Οσο για την εμπαθεια
  μου…(της οποιας την υπαρξη δεν αρνουμαι) δεν απευθυνεται στο συνκεκριμενο ατομο, (το οποιο δεν γνωριζω-για την ακριβεια γνωριζω ελαχιστα ατομα στην ελλαδα-)
  αλλα απευθυνεται σε ΟΛΑ τα ατομα αυτου του τυπου, δηλαδη επαναστατες-γιαλαντζη που εχουν διαβασει 2-3 μαλακιες και το παιζουν επαναστατες μονο
  πισω απο την ασφαλεια του διαδυκτιου (και μερικες φορες με εντυπωσιακα λογια στις παρεες). Οταν ομως ερχεται η ωρα για εργα τα ατομα αυτα πεταν
  υπερβολικες δικαιολογιες του στυλ «δεν παω γιατι παθαινω ψυχο-λαλα με τα συμβολα» (υπερβολικες φρασεις που εκτος απο δικαιολογια χρησιμευουν «εντυπωσιασμο στα online συντροφια»).
  Αυτο φυσικα γινεται γιατι τα ατομα αυτα δεν θελουν να παραγουν εργο αλλα μονο λογια (εξαλου τι θα πει και ο μπαμπας απο το κολωνακι-ντροπη!) Τετοιου ειδους ατομα μου τη δινουν απιστευτα
  και εχω την διαστροφη να τους την λεω χοντρα (φυσικα δεν χρησιμοποιοω ποτε χυδαιολογιες οπως εκανε καποιος ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ στο ιδιο αβαταρ). Οσο για το συνγκεκριμενο ατομο…(το οποιο υποθετω πως ειναι
  γυναικα γιατι εχει γυναικα στο αβαταρ της) δεν ειναι καθολου δυσκολο να καταλαβεις τι στυλ ειναι-απλη λογικη θελει. Με το που ειδα τα σχολια της ζουρλαθηκα, γιατι εκτος απο τισ υπερβολικες
  μπουρδο-λογιες της ειχε και το θρασος να ειρωνευτει καποια ατομα που απλα διαφωνησαν μαζι της και απλα της ασκησαν επικοδομητηκη κριτικη (οπως εκανες εσυ σε εμενα-και ΑΡΙΣΤΑ εκανες-), ενω παραλληλα
  εστελνε με μεγιστη ευκολια «στο διαλο» ατομα που δεν ηξερε καν- παντελης ελλειψη ηθους- ΝΑΙ με τετοια ατομα εχω εμπαθεια και στην υποκρισια εχω αλλεργια. Και παλι ευχαριστω για την ανταποκριση σου
  και συγνωμμη αν σε κουρασα. Επισης συγνωμμη για τυχον ορθογραφικα λαθη.

  • to ksanavazw ki edw 😛

   kurie i kuria…kalxa:
   vasika, ap tin prwti stigmi katalava poios-poia eisai pragmatika apo to ufos kai tin idiolekto sou (px to “ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΑΡΕΣ, to exw ksanakousei 😉 ). avto to pragma akrivws exw spoudasei allwste.

   ennoeitai pws den eisai avto pou les (oti zeis sto ekswteriko klp) ki ennoeitai pws kserw ti provlima exeis mazi mou. einai teleiws akompso na trexeis sunexeia kswpisw mou, den prokeitai na katafereis TIPOTA!!! ksekolla loipon.. 🙂

   den einai edw o xwros na ksespame apwthimena kai psuxologika.oute lunontai etsi ta provlimata tis zwis mas (exeis ki esu opws ki egw). an thes, pare me tilefwno (to exeis to tilefwno mou) na ta poume, na sou eksigisw 😉

   opws kai na xei, egw tha sunexisw na lew edw ELEVTHERA ti gnwmi mou kai avthormita o,ti katevainei sto xaritwmeno kefalaki mou 😀 😀 😀
   kai thelw na elpizw kai na pistevw oti avto to diasfalizoun oi diaxeiristes avtou tou xwrou.

   btw, αναμεικτα τα συναισθηματα απο τη βολτα στο συνταγμα

 21. Kalhas
  28/05/2011 στις 1:35 ΠΜ
  πρωτον, δεν ειπα οτι ζω στο εξωτερικο ποιοα ,γυρισα ελλαδα (αν διαβαζες ποιο προσεητικα θα το ηξερες)
  δευτερον κανεις δεν σου απαγορεψε να λες τι γνωμη σου
  τριτον αμα θελεις δωσε μου καποιο e-mail για να σου δωσω ΟΛΕΣ μου τις προσωπικες λεπρομερειες (ονομα τηλεφωνο, διευθυνση, πολη ΤΑ ΠΑΝΤΑ δεν κρυβομαι απο κανεναν)
  τεταρτον σπουδασες ειπες? χαχα καλο καλο…

  • λοιπον….περιμενω το e-mail για να σου δωσω τις λεπτομερειες μου…..θα ηταν ενδιαφερον να τα πουμε live (τηλεφωνικα η και για καφε) ….. και btw κυριος ειμαι…..αμα γουσταρεις τα λεμε και απο κοντα

   • Κάλχα, το σωστό θα ήταν να της δώσεις εσύ το μέιλ σου και όχι να της το ζητάς… Αν θέλεις, μπορώ να της το προωθήσω. Και αν εκείνη θέλει, επικοινωνεί μαζί σου.

    • αν η κοπελα θελει τις προσωπικες μου λεπτομερεις δεν εχει παρα να τις ζητησει Η ΙΔΙΑ…..ειναι τοσο απλο….

   • kurie-kuria kalha:
    i apokruptografisi tis simeiologias-ufologias de leei POTE psemmata. pote omws. 🙂

    to mail mou to exeis apo kairo, opws exw ki egw to diko sou (ena apo avta toulaxiston)

    kai ksereis polu kala poia sxoli teleiwsa, opws gnwrizw ki egw ti spoudes exeis kanei 😉

    i usteria kai i ekdikitikotita den odigoun pouthena kai den exoun kamia sxesi me to sevasmo sti diaforetikotita, tin aksioprepeia, to suntrofiko ithos kai ton aksiako kwdika pou presvevoume.
    vres loipon kapoion pio dimiourgiko tropo na ksespaseis.

    sto pa kai sto ksanalew: koita ti zwi sou kai…ksekolla!!!

    kai kalutera min kaneis ton kopo na ftiakseis ki allous kainourious logariasmous, esu i oi filoi sou (me idia i diaforetiki IP-siga to duskolo! 😉 ), giati pleon einai provlepsimo kai den exei kan plaka. 😛

    stamata loipon na karfwnesai kai prospathise na iremiseis…
    den exoume na poume kati allo.

    (panthira, erendira, sorry, an thelete, sviste o,ti krinete, sunithws tous agnow kati tetoious, apla e mia fora eipa na apantisw ki egw 🙂 🙂 🙂 )

 22. Να πάμε από το πρωι.Τότε θα αφήσω κάθε αμφιβολία κατά μέρος.Η περίοδος αφυπνισης να τελειωνει,τα γεγονότα τρέχουν.Δεν νοείται μαζικό λαικό κίνημα ακομμάτιστο,να ξεκινά εξέγερση μετά τη λήξη του εργασιακού ωραρίου…Βροντήξτε τα,αφου θα τα χάσετε έτσι κι αλλιώς.Πως να τα βγάλουμε πέρα μετα;Δεν πληρωνουμε.Και τότε τα ξαναλέμε.Μαζί κι εγώ αλλά η ώρα είναι που με σκοτώνει….:)
  Kαι για να ξεκαθαρίσω την πολιτική μου «στολή» γιατί πολλοί ρωτουν,είμαι οπαδος της ιστορικής λογικής.Οχι της «κοινης»,της κοινής.
  Σκεφτείτε το..

  • sybilia, κάποιος κόσμος δεν πάει από το πρωί, μένει εκεί όλη τη νύχτα! Αν μπορείς -γιατί δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες: εκτός από τις δουλειές, κάποιοι έχουμε και παιδιά πχ- θα σου πρότεινα να πας -όποια ώρα θέλεις- και να μείνεις. Μέχρι το πρωί, μέχρι το επόμενο βράδυ… Κανείς δεν όρισε ώρα. Η συγκέντρωση είναι διαρκής.

 23. ωραιο το κειμενο, ωραια μας μετεφερες την εικονα προχθες στο συνταγμα, και συμφωνω σε πολλα απο οσα λες στα περισσοτερα. Αυτο που δεν μου αρεσει ειναι οτι ενω προσπαθουμε να ενωθουμε ουσιαστικα ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για να πετυχουμε κατι καποιοι ειστε κολλημενοι (οπως και οι χρυσαυγητες αντιστιχα ειναι κολλημενοι με τα δικα τους) με το να μην βλεπετε ελληνικες σημαιες σε τετοιες συγκεντρωσεις η να μην ακουγεται ο εθνικος υμνος… Συμφωνω οτι οι φασιστες (οι ανεκαθεν παρακρατικοι) τα χρησιμοποιουν και τα δυο(σημαια και υμνο) για να φαινονται στα ματια του μεσου ελληνα ως οι καλοι της υποθεσης που θελουν το καλο του εθνους και της πατριδας καρφωνοντας την αριστερα και τα αριστερα φρονηματα σαν τους προδοτες του εθνους. Το οτι οι χρυσαυγητες ομως χρησιμοοπιουν σημαια και υμνο για δικο τους οφελος δνε σημαινει πως απαγορευεται η χρηση αυτων απο τους υπολοιπους….. Γιατι ο μεσος ελληνας που ερχετε να διαδηλωσει εναντιων του ΔΝΤ και της καταστασης του βγαινει αυθορμητα το εθνικο αισθημα-ο υμνος-η σημαια. Γιατι λοιπον εσυ που οντως εχεις επιγνωση της καταστασης προσπαθεις να φανεις εναντιων της σημαιας και του υμνου σα ματια του μεσου Ελληνα και κανεις την χαρη στον χρυσαυγητη να φανει ο καλος της υποθεσης;;;;
  Εν κατακλειδι, το οτι η σημαια-ο υμνος- το εθνος και ολα αυτα τα πατριωτικα σου φαινονται εσενα και του καθε σαν εσενα παπαριες δεν πρεπει να σε κανει σε τετοιες περιπτωσεις εθνικης συσπηρωσης να χανεις την ουσια και αντι να εστιαζεις στην ΕΝΩΣΗ και την ΣΥΣΠΗΡΩΣΗ για την επιτευξη του στοχου, εστιαζεις σε δευτερευοντα πραματα……. Αφου το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων που ερχονται το μεσημερι να διαδηλωσουνε νιωθουνε πως πρεπει να πουνε τον εθνικο υμνο, μην τους την χαλας, αυτο αισθανονται αυτο κανουνε-δεν εξηπηρετουν συμφεροντα κανενος.
  Καλο ειναι να υπαρχει το εθνικο αισθημα σε τετοιου ειδους ενεργεις… και αμα δεις σωστο εθνικο κλιμα θα δεις μετα πως και οι χρυσαυγητες θα ναι αφαντοι και θα ασχολουνται με το να δειρουνε κανεναν μεταναστη, δηλαδη εσυ θα διαδηλωνεις για το καλο των ελληνων-του εθνους δηλαδη- και ο χρυσαυγητης δεν θα παταει να διαδηλωσει για το καλο του εθνους και θα ασχολειται με μαλακιες.

  Καλο θα ηταν να υπηρχε κατι μαζι με την ελληνικη σημαια που να συβολιζει το κινημα αυτο του συνταγματος.
  Και τν χρηση της ελληνικες σημαιας απο σενα δεν την ζηταω για να σε κανω πατριωτη, την ζηταω για στρατιγικους λογους να στο πω ετσι γιατι απο αυτη την ιστορια εσυ θα σαι ο κερδισμενος

  Και για να μην με παρεξηγησεις συμφωνω στο οτι καλυτερα θα ταν να τραγουδαγαμε κατι αλλο αντι για τον εθνικο υμνο σε ενα τετοιου ειδους κινημα, αλλα αφου αυτο βγαινει αυθορμητα στον κοσμο γιατι να κανεις τοσο μεγαλη προσπαθεια να το αλλαξεις με κινδυνο να καταστρεψεις το καλο κλιμα………

  περιμενω απαντηση απο σενα τον συγγραφεα γιατι θελω να ακουσω την αποψη σου(ή εδω ή στο email)

 24. Πολύ «κομματίστικο» το κειμενο σου. Είπαμε να κατέβουμε όλοι μαζί χωρίς κομματικές ταυτότητες….Οταν αρχίζεις αυτά τα «σύντροφε» «συντρόφισσα» πραγματικά μου έρχεται να κάνω ΕΜΕΤΟ… Και επίσης μην είσαι ρατσιστής με το πως θέλει να κατέβει ο καθένας σε αυτή τη διαδήλωση… όπως εσυ θελεις να σέβονται οι άλλοι τα πιστευω σου να σέβεσαι και εσυ τα δικά τους. Μεγαλύτερος φασισμός από αυτό δεν υπάρχει.

 25. «Οι ελληνικές σημαίες είναι πάλι λίγες αλλά κάπως περισσότερες από χτες.Υπάρχουν τύποι που κυκλοφορούν με την γαλανόλευκη ως μπέρτα τους. Είναι ελάχιστοι αλλά ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Η ενδυματολογική παρουσία τους με ενοχλεί αλλά η ενόχληση μετριάζεται εμφανώς όταν αντικρύζω τα πρόσωπα του κόσμου που γενικά κυκλοφορεί. »

  Ρε φίλε καλά τα λες … Ελληνική σημαία δε σημαίνει ούτε φασισμός, ούτε εθνικισμός ούτε κάτι ακραίο …
  Μετά από τόσα χρόνια ενωμένοι οι Έλληνες κατεβαίνουμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε κάτι μακριά από κάθε είδους κομματική-ηγετική σκοπιμότητα …. και εσύ προσπαθείς να βάλεις ταμπέλες .
  Είτε θες είτε όχι αυτή η σημαία συμβολίζει πολλά …. πολλοί αγώνες έχουν λάβει χώρα στο Σύνταγμα και η ελληνική σημαία ήταν σίγουρα πρωταγωνίστρια …
  Επίσης, δεν ξέρεις τι είναι για τον καθένα η ελληνική σημαία δεν ξέρεις πώς νιώθει δεν ξέρεις τι του βγαίνει όταν τραγουδάει αυθόρμητα τον Εθνικό Ύμνο … δε σημαίνει πως ψηφίζει Μιχαλολιάκο , όυτε ότι δέρνει μετανάστες … απλά πράματα .. σε αυτή την χώρα έχουμε μπερδέψει τα πάντα ελληνική σημαία — > φασίστας σου λένε … ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΟ ….
  Λάθος σου, λοιπόν, να προσπαθείς να βάλεις ταμπέλες σε αυτό το κίνημα

 26. «Οι ελληνικές σημαίες είναι πάλι λίγες αλλά κάπως περισσότερες από χτες.Υπάρχουν τύποι που κυκλοφορούν με την γαλανόλευκη ως μπέρτα τους. Είναι ελάχιστοι αλλά ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Η ενδυματολογική παρουσία τους με ενοχλεί αλλά η ενόχληση μετριάζεται εμφανώς όταν αντικρύζω τα πρόσωπα του κόσμου που γενικά κυκλοφορεί. »

  Γιατί να σε ξενίζει αυτό ; Ελληνική σημαία δε σημαίνει ούτε φασισμός, ούτε εθνικισμός ούτε κάτι ακραίο …
  Μετά από τόσα χρόνια ενωμένοι οι Έλληνες κατεβαίνουμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε κάτι μακριά από κάθε είδους κομματική-ηγετική σκοπιμότητα …. και εσύ προσπαθείς να βάλεις ταμπέλες .
  Είτε θες είτε όχι αυτή η σημαία συμβολίζει πολλά …. πολλοί αγώνες έχουν λάβει χώρα στο Σύνταγμα και η ελληνική σημαία ήταν σίγουρα πρωταγωνίστρια …
  Επίσης, καταρχάς δεν είναι λίγοι όσοι έχουν σημαίες μαζί τους και δεν ξέρεις τι είναι για τον καθένα η ελληνική σημαία δεν ξέρεις πώς νιώθει δεν ξέρεις τι του βγαίνει όταν τραγουδάει αυθόρμητα τον Εθνικό Ύμνο … δε σημαίνει πως ψηφίζει Μιχαλολιάκο , όυτε ότι δέρνει μετανάστες … απλά πράματα .. σε αυτή την χώρα έχουμε μπερδέψει τα πάντα ελληνική σημαία — > φασίστας σου λένε … ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΟ ….
  Λάθος σου, λοιπόν, να προσπαθείς να βάλεις ταμπέλες σε αυτό το κίνημα

 27. …ο Τσώρτισιλ,κάποτε είχε πεί… «οι μεγαλύτεροι φασίστες του μέλλοντος θα είναι οι αντιφασίστες»,γιατί να γίνεται δεκτή μια σημαία από την παλαιστήνη ή από την υπόλοιπη ευρώπη και να μην γίνεται δεκτή η ελληνική,περίεργα,άν όχι επικίνδυνα τα παραπάνω επιχειρήματα για αυτό το θέμα.Η ελληνική σημαία δεν είναι κομματική και αφού κόπτεσθε τόσο για την δημοκρατία γιατί δεν το επιτρέπετε;
  Να κρατάμε σημαίες τις Γουατεμάλας επιτρέπεται, της Ελλάδος όμως όχι,δηλαδή κάποιος διεθνηστής μπορεί να κρατάει οποιαδήποτε σημαία χωρίς αυτό να τον κάνει φασίστα ενώ στους έλληνες απαγορευέται με το άθλιο επιχείρημα αυτό του φασιμού,και από άτομα που μιλάνε για δήθεν ελευθερία (!) άν αυτή την ελευθερία ονειρεύεστε τότε λυπάμαι γιατί με αυτό τον τρόπο καταστρέφετε και δεν δημιουργήτε τις προϋποθεσεις για τίποτα καλύτερο σε αυτό τον τόπο.Με το να βάζετε τις πολιτική σας ιδεολογία υπεράνω του κοινωνικού συνόλου και μέσα στο κίνημα των αγανακτησμένων με το έτσι θέλω δεν σας κάνει διόλου καλύτερους από αυτούς που’ναι στην εξουσία ήδη,η ιδιοτέλια καταστρέφει δεν δημιουργεί αυτό να το θυμάστε,σε κάθε σας βήμα,εγω που διαμαρτύρομαι έξω από την βουλή δεν σημαίνει ότι θέλω να κάψω το σύμπαν και ούτε οποιοσδήποτε από εσάς αυτοαποκαλείστε ‘σύντροφοι’ και που αυτοεκλεγήκατε αντιπρόσωποι μου με κάποια δήθεν συνέλευση να ορίζετε τις επιθυμίες και τις αντιδράσεις μου.Βγήκα στην πλατεία για να διαμαρτυρηθώ για το καλό της χώρας που τόσο αγαπάω και για το μέλλον του παιδιού μου και όχι για να καπελωθώ απο κινήματα που έχουν στόχο το χάος… Κύριοι δεν είχατε το δικαίωμα να χαλάσετε ότι με τόσο κόπο κάποιοι άνθρωποι δημιούργησαν,γιατί απλά δεν αντέξατε στο ‘εμεις’ και προτιμήσατε το ‘εγω’,ο εγωϊσμός και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν μόνο μιζέρια και κακά φέρνει,ελπίζω τώρα που με τις πράξεις που σίγουρα θα θυμάστε με περηφάνεια έστω και τώρα να καταλάβατε τι κακό κάνατε στους έλληνες παίζοντας το παιγχνίδι κάποιων άλλων στις πλάτες τους,γιατί αυτό το παιγχνίδι το παίξατε στην πλατεία Συντάγματος και όχι στην πλατεία Ταχρίρ με την οποία αρέσκεστε να ταυτίζεστε…

  Και κλείνωντας μακάρι να αγαπούσατε την πατρίδα σας τόσο όσο αγαπήσατε πατρίδες που δεν γνωρίσατε ποτέ κυρίως όταν και αυτές με την σειρά τους δεν σας αγάπησαν ποτέ!
  Κρίμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s