Μήνυμα από Ισπανία. «Κίνημα 15-Μ»: Αυτοί ξέρουν πως να «μείνουν»… Εμείς, μόνο λόγια…

BlackMediterraneanPirate   19-05-2011  05:00


H «Puerta del Sol» (Madrid-España) και πώς μετατρέπεται σε Πλατεία Tahrir

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση σαρώνει εργατικές μάζες παγκόσμια. Οι αντιδράσεις όμως δεν είναι σε όλες τις χώρες στο ίδιο μέγεθος και δυναμικότητα. Το μήνυμα που μας έρχεται από την Ισπανία είναι αισιόδοξο.

*Προσέξτε τους αστυνομικούς στο τέλος του βίντεο, στη Granada, πώς επιχειρούν να σηκώσουν τον κόσμο απ΄την Πλατεία : δεν ρίχνουν δακρυγόνα, ούτε δέρνουν με τα γκλομπς γυρισμένα ανάποδα.

Αυτό θα πει «Πολιτισμός». Έτσι, για να μαθαίνουμε κι εμείς, αλλά και μερικοί-μερικοί… (μπάτσοι).

(Συνοπτική μετάφραση του βίντεο, λίγο αργότερα. Τσεκάρετε ενημερώσεις, αν ενδιαφέρεστε).

«Πλατεία Ταχρίρ» θυμίζει η εμβληματική Puerta del Sol της Μαδρίτης

Μια ξεχωριστή κινητοποίηση συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Puerta del Sol, μία από τις γνωστότερες και κεντρικότερες πλατείες της ισπανικής πρωτεύουσας.

Χιλιάδες νεαροί Μαδριλένιοι συγκεντρώνονται κάθε βράδυ εκεί, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, ιδιαίτερα της Ανδαλουσίας.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 15ης Μαΐου, για αυτό και το κίνημα αποκαλείται «Κίνημα 15-Μ». Το βράδυ της Τρίτης βρίσκονταν στην Puerta del Sol περίπου 4.000 άτομα (σύμφωνα με την Αστυνομία), ενώ και το πρωί της Τετάρτης παρέμεναν σε σκηνές περίπου 400 άτομα.

Νέα συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το βράδυ και για κάθε βράδυ μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου, ημέρα τοπικών εκλογών.

Οι συμμετέχοντες ξεκαθαρίζουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, δεν υποκινούνται από κανέναν και ότι η όλη η κινητοποίηση ουσιαστικά διοργανώθηκε από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Κυκλοφορεί, πάντως, μια διακήρυξη γνωστή ως «Ρlataforma Democracia Real Ya!» (στην οποία είναι αρκετά δύσκολο να συνδεθείς στο Ίντερνετ), ενώ γκρουπ έχουν ήδη δημιουργηθεί και στο Facebook.

Πολλές είναι ήδη οι προσωπικότητες της καλλιτεχνικής (κυρίως) ζωής της Ισπανίας που στηρίζει το κίνημα, με μηνύματα στο Facebook ή το twitter.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις: Μια ηλικιωμένη κατηγόρησε τους νεαρούς ότι «τους πληρώνει η Αριστερά για να διαδηλώνουν».**

**(BlackMediterraneanPirate >>> Κάτι μας θυμίζει αυτό… Κάτι μας θυμίζει…).


Ένας άλλος ηλικιωμένος φαίνεται να συμφωνεί με την κινητοποίηση, δείχνοντας στα τηλεοπτικά συνεργεία τα λίγα χρήματα που του μένουν για να περάσει τον υπόλοιπο μήνα.

Ο Τύπος και τα Μέσα Ενημέρωσης της Ισπανίας καλύπτουν το γεγονός με την El Pais να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κινητοποιήσεις.

Περισσότερο συγκρατημένες εμφανίζονται οι εφημερίδες που στηρίζουν το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, όπου αναπτύσσεται γνωστός προβληματισμός: διαμαρτυρία γιατί; ***


***(BlackMediterraneanPirate >>> «Τούβλα» παντού… Αναρωτιούνται κιόλας… Γι΄αυτό τους «στείλαμε» ο κόσμος μέσα σε μία νύχτα, τo 2004… μέσα σε μία μόνο νύχτα…).

Η συντηρητική εφημερίδα ABC δίνει μάλιστα και τη σύνθεση των συγκεντρωμένων: άνεργοι****, νέοι, φοιτητές, εχθροί του συστήματος, νοικοκυρές και συνταξιούχοι…

Πηγή βασικού κειμένου: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ  tsak-giorgis.blogspot.com

****(BlackMediterraneanPirate >>> άνεργοι στην Ισπανία= δηλαδή η μισή χώρα, σχεδόν.

Δίνουν ένα επίσημο γενικό ποσοστό για τη χώρα γύρω στο 21,3%, γύρω στο 20% για τη Μαδρίτη, αλλά στην Ανδαλουσία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30%. Κι αυτό δεν συμβαίνει τώρα, λόγω κρίσης, αλλά υπάρχει στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, τουλάχιστον…

Βέβαια, τα ποσοστά αυτά αφορούν τους δηλωμένους.

Γιατί οι αδήλωτοι είναι πολύ περισσότεροι. Όπως κι εδώ, δηλαδή. Τα ίδια. Ίσως και χειρότερα εκεί.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προετοιμάζεται συνήθως για 2 χρόνια -τουλάχιστον- ώστε να δώσει εξετάσεις ΑΣΕΠ (oposiciones, ονομάζεται εκεί / κάτι σαν «parking ανέργων»).

Και πολλοί, επίσης, συμμετέχουν σε διάφορα projects, ψευτο-σεμινάρια ή μεταπτυχιακά. Οπότε, ούτε κι αυτοί φαίνονται ή δηλώνονται.

Αφήστε τους μετανάστες. Ζόρια κι εκεί.

Γιατί ο μετανάστης στην Ε.Ε. έχει μέλλον και πιθανή προκοπή μόνο στην Αγγλία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Αν κι εκεί έχουν αρχίσει να ζορίζονται τελευταία. Όπως παντού.

*********************************************************************************************************


BlackMediterraneanPirate 


Σύντομος Σύνδεσμος       wp.me/pPn6Y-8vJ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s