Χαμάς και Φατάχ υπογράφουν συμφωνία κατανόησης στο Κάιρο.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ δήλωσε ότι το κίνημά του έφτασε σε συμφωνία κατανόησης με τους εκπροσώπους της Φατάχ στο Κάιρο και οι παλαιστινιακές παρατάξεις θα συναντηθούν την Τετάρτη για να υπογράψουν τη συμφωνία συμφιλίωσης.

Ο Αμπού Μαρζούκ έκανε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας κατανόησης την Τετάρτη το βράδυ στο Κάιρο.

Δήλωσε ότι πλήρης κατανόηση συμφωνήθηκε μεταξύ των απεσταλμένων της Χαμάς και της Φατάχ, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού κυβέρνησης ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, την επανέναρξη εργασιών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στη Δυτική Όχθη και τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία κατανόησης με την αντιπροσωπεία της Φατάχ καθώς και το έγγραφο συμφιλίωσης της Αιγύπτου και το επόμενο βήμα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φατάχ στο Κάιρο, Αζάμ Αλ Άχμεντ εξέφρασε τη χαρά του βλέποντας τον παλαιστινιακό διχασμό να φτάνει στο τέλος του και δήλωσε ότι το Ισραήλ άρχισε να προειδοποιεί τον Μαχμούντ Αμπάς για υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας επ’ αυτού με την Χαμάς.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαφορετικές παλαιστινιακές παρατάξεις χαιρέτησαν τη Χαμάς και τη Φατάχ για την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας κατανόησης στο Κάιρο την Τετάρτη.

«Καλωσορίζουμε αυτή τη γρήγορη και σημαντική πρόοδο στον τομέα της παλαιστινιακής συμφιλίωσης και ευλογούμε τις προσπάθειες που έγιναν για τον τερματισμό του εσωτερικού διχασμού και την ανακούφιση από τα μεγάλα δεινά που προκάλεσε ο διχασμός στις πλάτες του λαού μας», δήλωσε το σημαίνον στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Χάλεντ Αλ Μπατς στο PIC. «Καλούμε σε γρήγορη επίτευξη της συμφιλίωσης στη βάση της διατήρησης των εθνικών σταθερών, ενδυναμώνοντας την επιμονή του παλαιστινιακού λαού, προστατεύοντας την αντίσταση και κλείνοντας το κεφάλαιο των πολιτικών συλλήψεων», προσέθεσε ο Μπατς. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για πραγματικά εχέγγυα που θα προστατεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας συμφιλίωσης.

Από την πλευρά του, το σημαίνον στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Ράμπαχ Μουχάνα, δήλωσε ότι το Κάιρο θα καλέσει τις παρατάξεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για δύο ημέρες και να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με αποστολή την προετοιμασία των εκλογών σε ένα χρόνο.

Ο Χάλεντ Αμπού Χιλάλ, επικεφαλής του κινήματος Αχράρ, εξέφρασε την πεποίθησή του για την ικανότητα της Χαμάς να φτάσει σε συμφωνία συμφιλίωσης προστατεύοντας την αντίσταση και εκπληρώνοντας τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή: PIC

Απελευθέρωση κρατουμένων στη Λωρίδα της Γάζας

Το Υπουργείο Εσωτερικών (της κυβέρνησης της Χαμάς) στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθέρωσε «για ανθρωπιστικού λόγους» 67 κρατούμενους την Πέμπτη, οι οποίοι, ισχυρίστηκε, ότι κρατούνταν για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και δεν ήταν πολιτικοί κρατούμενοι. Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπο-γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα Καμάλ Μάντι, δήλωσε ότι οι κρατούμενοι δεν είχαν προηγούμενο μητρώο, είχαν καλή συμπεριφορά και είχαν συμπληρώσει τα δύο τρίτα της ποινής τους. Ο Μάντι δήλωσε στους ρεπόρτερς ότι «δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Γάζας», προφανώς για να ενισχύσει τη θέση ότι η απελευθέρωση είναι άσχετη με την καταρχήν συμφωνία συμφιλίωσης της προηγούμενης ημέρας. Για να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Χαμάς, ο αξιωματούχος κάλεσε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ΜΜΕ να επισκεφθούν τις φυλακές της Γάζας «για να δουν από μόνοι τους». Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η απελευθέρωση έγινε έπειτα από αίτημα του Ισμαήλ Χανίγια.

Πηγή: Maan

Αυστηρή προειδοποίηση Ισραήλ μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς-Φάταχ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε ότι θα καταφύγει σε «ένα τεράστιο οπλοστάσιο μέτρων» κατά της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Φάταχ και Χαμάς.

O  υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε ότι θα καταφύγει σε «ένα τεράστιο οπλοστάσιο μέτρων» κατά της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Φάταχ και Χαμάς.

«Με τη συμφωνία αυτή ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή. Εμείς διαθέτουμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο μέτρων, όπως η αφαίρεση του τίτλου και των προνομίων του επίσημου προσώπου για τον Αμπού Μάζεν (τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς) και τον Σαλάμ Φαγιάντ (τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό) κάτι που δεν θα τους επιτρέπει πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα» στη Δυτική Όχθη, τόνισε ο Λίμπερμαν σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Θα μπορούσαμε επίσης να παγώσουμε την καταβολή των φόρων που παρακρατούνται από το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Ύστερα από τουλάχιστον ενάμισι χρόνο άκαρπων συνομιλιών, αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φάταχ συμφώνησαν χθες στο Κάιρο να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο.

Αντιδρώντας εν θερμώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι ο Αμπάς πρέπει να «διαλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ και της ειρήνης με τη Χαμάς», υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Λίμπερμαν, η συμφωνία αυτή σημαίνει «απελευθέρωση εκατοντάδων τρομοκρατών της Χαμάς που κρατούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή στην Ιουδαία-Σαμάρεια (Δυτική Όχθη)».

Ο Λίμπερμαν είπε επίσης ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας, θα επιτρέψουν στη Χαμάς «να αναλάβει τον έλεγχο της Ιουδαίας-Σαμάρειας».

«Ελπίζουμε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα διατηρήσει τους όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΟΗΕ) στους Παλαιστίνιους δηλαδή: τη διακοπή των βιαιοτήτων, την αναγνώριση του Ισραήλ και των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά το παρελθόν, ενώ η Χαμάς δεν δέχεται κανέναν από τους όρους αυτούς», είπε.

Ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι «τα τελευταία γεγονότα το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την ανάγκη να στηριζόμαστε μόνο στον εαυτό μας». «Ο στρατός και η ασφάλεια θα αντιμετωπίσουν με σιδηρά πυγμή οποιαδήποτε απειλή ή πρόκληση».

Αντίθετα ο Χαΐμ Ραμόν, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος Καντίμα, του μεγαλύτερου κόμματος της κεντρώας αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. «Το στάτους κβο είναι καταστροφικό από πολιτικής άποψης και από πλευράς ασφαλείας για εμάς. Αν το Ισραήλ δεν παρουσιάσει μια πολιτική πρωτοβουλία, το Κουαρτέτο θα αναγνωρίσει στο τέλος τη Χαμάς».

«Το Ισραήλ πρέπει να δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά θα διατηρήσει τους εβραϊκούς οικισμούς (στη Δυτική Όχθη) με αντάλλαγμα μια ανταλλαγή εδαφών. Η παρουσίαση μιας πρωτοβουλίας θα άρει την απειλή της διεθνούς απομόνωσης», πρόσθεσε ο Ραμόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ισραήλ

Τέσσερεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Γάζα από πυρά του Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς λένε ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις  επιτέθηκαν σε σπίτι μόλις νύχτωσε. Οι γιατροί λένε ότι ανάμεσα στους τραυματισμένους είναι μια γυναίκα και δυο ανήλικοι.

Το συμβάν ακολούθησε την συμφωνία έκπληξη που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Χαμάς και της Φαταχ, μια συμφωνία που το Ισραήλ καταγγέλει ως εμπόδιο για την ειρήνη, επικαλούμενη την άρνηση της Χαμάς να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος.

(http://intifadagr.wordpress.com/ ,http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962448 ,http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-four-palestinians-in-gaza-wounded-by-israel-gunfire-1.358696)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Χαμάς και Φατάχ υπογράφουν συμφωνία κατανόησης στο Κάιρο.

  1. η ισραηλινη κατοχη ειχε σαν βασικο της επιχειρημα τον Παλαιστινιακο διχασμο,ας ειναι αυτη η συφωνια η αρχη για κατι νεο στον τοπο αυτο και ας ειναι η αφορμη που θα ενωσει τους Παλαιστινιους στον κοινο τους αγωνα εναντια στην κατοχη του ισραηλ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s