Συρία

BlackMediterraneanPirate     28-04-2011    05:00

Ενημέρωση:   28-04-2011    07:15   (Τουρκική παρέμβαση: η Τουρκία επιμένει να προσπαθεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή / ρυθμιστή στο Ισλάμ)

Στη Συρία παίζονται πολλά παιχνίδια.

Οι Δυτικοί Σταυροφόροι περιμένουν σαν τα κοράκια, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν κατά το μέγιστο δυνατό, για μία ακόμη φορά, από τις εξέγέρσεις των Αραβικών λαών.

Θεωρούν τη Συρία ως τη θέση στο χάρτη που θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό τους στόχο (προσωρινό, των τελευταίων, πιο πρόσφατων χρόνων), που είναι το Ιράν.

Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Προς το παρόν, παραθέτουμε την εξέλιξη των γεγονότων στις πόλεις της Συρίας και τον δύσκολο αγώνα του Συριακού λαού.

Θα επανέλθουμε με ανάλυση του τί παίζεται στην περιοχή.

—————————————————————————————————————————————————

Ζητώντας την «ανατροπή του καθεστώτος»

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πόλη Ντεράα της Συρίας

22/04/2011  14:46

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας ζητώντας την «ανατροπή του καθεστώτος» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι διαδηλώσεις στην πόλη αυτή γίνονται μία ημέρα μετά την άρση από τον πρόεδρο Άσαντ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στη χώρα για σχεδόν 50 χρόνια.

Η άρση του μέτρου αυτού αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στη Συρία.

Παράλληλα οι σύροι ακτιβιστές που συντονίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Άσαντ αξίωσαν σήμερα την κατάργηση του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ του σύρου προέδρου και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Στην πρώτη κοινή ανακοίνωση που εκδίδουν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία πριν από πέντε εβδομάδες, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που εκπροσωπούν τις επαρχίες σε όλη τη Συρία, υπογραμμίζουν ότι «τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής».

«Όλοι οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο υπάρχων μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από έναν με συγκεκριμένη δικαιοδοσία, ο οποίος θα λειτουργεί βάσει του νόμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, αντίγραφο της οποίας εστάλη στο Ρόιτερς.

 Πηγή:  www.protothema.gr

—————————————————————————————————————————————————

24/04/2011  17:53

Σε τουλάχιστον 120 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου.

Η επιτροπή αυτή καταμέτρησε 13 επιπλέον θανάτους από την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών εκείνης μόνο της ημέρας σε τουλάχιστον 95 από 82 που ήταν προηγουμένως.

Το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, έναντι 13 που είχαν καταμετρηθεί προηγουμένως, κυρίως στην περιοχή της Ντεράα, στη νότια Συρία, και στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στις κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων της Παρασκευής, προσέθεσε η οργάνωση.

Η συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε παράλληλα και αυτή ονομαστικό κατάλογο με 112 νεκρούς και αγνοούμενους μόνον για την Παρασκευή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί ο θάνατος ενός αριθμού ανθρώπων που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν και σήμερα την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας χθες στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Κάτω ο Μπασάρ», φώναζαν οι διαδηλωτές, προσθέτοντας «Φύγε, φύγε. Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος», σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Νάουα, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Ντεράα.

Την ίδια στιγμή σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές απελευθέρωσαν τον πρόεδρο των Επιτροπών Υπεράσπισης των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία Ντανιέλ Σαούντ, ο οποίος είχε συλληφθεί χθες στο σπίτι του στην Μπανιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ο Ντανιέλ Σαούντ αφέθηκε σήμερα ελεύθερος», δήλωσε ο Άμαρ αλ Κουράμπι.

«Η σύλληψή του την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι του χωρίς ένταλμα σύλληψης δείχνει ότι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μια απάτη», προσέθεσε ο Κουράμπι, ο οποίος είναι επικεφαλής της εθνικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε σήμερα την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και ζήτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να «δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» με όλες τις πλευρές.

Η καναδική κυβέρνηση εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καναδάς ζητεί από τη Δαμασκό «να δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με όλες τις πλευρές στη Συρία και να επιταχύνει την υλοποίηση των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σήμερα στους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Τη σύσταση αυτή έκανε το βρετανικό υπουργείο επικαλούμενο τη «γρήγορη επιδείνωση» της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία.

 Πηγή:  www.protothema.gr

—————————————————————————————————————————————————

26/04/2011  06:18   Deraa-Syria


Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεραά, 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό, με σκοπό να καταστείλουν δια της βίας την εξέγερση των αντιφρονούντων με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που απαιτούν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.

Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη που πρωταγωνιστεί στην εξέγερση κατά του καθεστώτος, εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού, στη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησε σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

Στη Συρία ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι «τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια ή να μεταφερθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στο Γερμανικό πρακτορείο, ο ακτιβιστής για την εκδημοκρατικοποίηση της Συρίας, άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα τέλος, με άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί, το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από το Μαχέρ αλ-Άσαντ, αδελφό του προέδρου Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινιόταν.

H Αμερικανική κυβέρνηση απομακρύνει τμήμα του προσωπικού της πρεσβείας της


Εν το μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέταξε να εγκαταλείψουν τη Δαμασκό μερικά από τα δευτεροβάθμια στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας, καθώς και οι οικογένειές τους.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο εξαιτίας της » αστάθειας και της ρευστότητας «,που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Video (24-04-2011)
O OHE καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Συρία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ελέγξουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και να ερευνήσουν για τον πιθανολογούμενο θάνατο σχεδόν 100 διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο.

Η Πιλάι ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ακτιβιστών που έχουν συλληφθεί και των πολιτικών κρατουμένων.

«Το πρώτο βήμα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η χρήση βίας και μετά να διεξαχθεί μια πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους, συμπεριλαμβανομένου του πιθανολογούμενου θανάτου αξιωματικών του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, και να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα ηκυβέρνηση Ομπάμα σκέπτεται την επιβολή «στοχευμένων κυρώσεων» εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε απόκριση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η ωμή βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας εναντίον του λαού της είναι απολύτως άθλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα εύρος πιθανών επιλογών πολιτικής, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων προκειμένου να αποκριθούν στην καταστολή και να καταστήσουν σαφές πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη.»

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Πηγή:  www.protothema.gr

—————————————————————————————————————————————————

Να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις

Αμερικανοτουρκικό κάλεσμα σε Συρία και Καντάφι

26/04/2011  06:46

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν από κοινού τις ηγεσίες της Λιβύης και της Συρίας να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις κατά των αντιφρονούντων στις χώρες τους.
Οι δύο ηγέτες που συζήτησαν τηλεφωνικά τις εξελίξεις, κάλεσαν τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραδώσει την εξουσία και να » εγκαταλείψει τη Λιβύη οριστικά ώστε να επιτευχθεί μία ανθεκτική και σταθερή λύση στην πολιτική κρίση της χώρας, που θα αντανακλά τη θέληση του λαού της «, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε ότι έχει να κάνει με την κρίση στη Συρία οι Ομπάμα και Ερντογάν χαρακτήρισαν τη χρήση βίας από το καθεστώς ως απαράδεκτη και κάλεσαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- ‘Ασαντ να εγκαταλείψει τις βίαιες μεθόδους καταστολής και να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι σύμφωνες με τη θέληση και τα αιτήματα του λαού.

Τέλος ο πρόεδρος Ομπάμα εξήρε τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στη Λιβυκή κρίση και τη συμμετοχή της χώρας στις προσπάθειές του ΝΑΤΟ, να εφαρμόσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος της Τρίπολης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ &  www.protothema.gr

—————————————————————————————————————————————————

27/04/2011  06:55

Συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν χθές Τρίτη στους λόφους που βρίσκονται γύρω από την πόλη Μπανιάς, προετοιμαζόμενες για μια πιθανή επίθεση για την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

«Άντρες με μαύρες στολές και οπλισμένες με ΑΚ-47 αναπτύχθηκαν  στους λόφους. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν από τη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στη Μπανιάς τη νύχτα» είπε ο επικεφαλής των διαδηλωτών, Άνας αλ Σάγρι, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters από την Μπανιάς.

«Αναμένουμε επίθεση… Θα τους υποδεχθούμε στις εισόδους (της πόλης) με γυμνά στήθη» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονταν στην πόλη Ντεράα, μία ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων.

«Συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων», δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπαζίντ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατοικία του μουφτή της Ντεράα, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, «έχει περικυκλωθεί, αλλά ο ίδιος ο μουφτής δεν βρίσκεται μέσα».

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης. Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν πως ο στρατός εισέβαλε στην πόλη μετά την «έκκληση των κατοίκων» για να εξουδετερώσει τις «εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις», ωστόσο σκοπός είναι να καταστείλουν δια της βίας την εξέγερση των αντιφρονούντων με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που απαιτούν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.

Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη που πρωταγωνιστεί στην εξέγερση κατά του καθεστώτος, εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού, στη διεθνή κοινότητα.

Όπως ανακοίνωσε η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Sawasiah, οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Συρία είναι τουλάχιστον 400.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

Βίντεο (25-04-2011) : Η Συριακή Κυβέρνηση κόβει το ρεύμα, το νερό και τα τηλέφωνα στη Deraa. Ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στους δρόμους. Η επίσημη μαφία (μυστική αστυνομία) του Bashar Al-Assad χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές και τανξ, με σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο.

Στη Συρία ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι » τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου «.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια η να μεταφερθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό.Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στο Γερμανικό πρακτορείο, ο ακτιβιστής για την εκδημοκρατικοποίηση της Συρίας, άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα τέλος, με άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί, το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από τον Μαχέρ αλ-Άσαντ, αδελφό του προέδρου Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινούνταν.

Την ίδια ώρα   ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, ζήτησε σήμερα μεταρρυθμίσεις στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες για να σταματήσουν τη βία εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα συνεχώς και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούν να κάνουν οι χώρες μας», δήλωσε ο Φοξ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, γιατί η Δύση δεν επεμβαίνει στη Συρία.

Βίντεο (25-04-2011, Ντούμα / βόρεια Δαμασκός) : Μαζικές διαδηλώσεις-κηδείες των θυμάτων που υπέκυψαν στη βαρβαρότητα της Συριακής Κυβέρνησης.

Πηγή:  www.protothema.gr

————————————————————————————————————————————————–
27/04/2011  14:05

Μετά το αιματοκύλισμα στην πόλη Deraa, τώρα τα βλέμματα και η αγωνία στρέφονται στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος από τις 18 Μαρτίου αποτελεί τον στόχο της λαϊκής εξέγερσης για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διέταξε τον στρατό να λάβει θέσεις, σε προάστιο της Δαμασκού, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είχε προηγηθεί επέμβαση τεθωρακισμένων στην πόλη Ντεραά (την πόλη από όπου ξεκίνησε η εξέγερση), η οποία προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, λόγω της αιματηρής καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων με 35 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά. Πρόκειται για το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά ανεκόπησαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία πρώην στρατιωτικού, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Όπως δήλωσε, είδε οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα στους δρόμους και άντρες της μυστικής υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα, που όμως έφεραν πολεμικά πυροβόλα όπλα, που πιστεύει ότι ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, την πιο πιστή μονάδα στο καθεστώς του Άσαντ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τη Δευτέρα στην Ντεραά, χρησιμοποιήθηκαν οι άντρες της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που διοικείται από τον αδερφό του προέδρου Μάχερ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλεξε τα ονόματα τουλάχιστον 453 ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στις σχεδόν έξι εβδομάδες των διαδηλώσεων για δημοκρατία στη Συρία.

Ερωτηθείς ποιος ευθύνεται για τους θανάτους, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν είπε «δεν χρειάζεται σχόλιο αυτό. Τα ονόματα που έχουμε είναι από τη Ντεράα, την Δαμασκό, τα προάστια της Δαμασκού και τα παράλια».

Η Συρία ηγεμονεύεται από την οικογένεια Άσαντ από το 1970, όταν ο πατέρας του σημερινού προέδρου Χαβέζ αλ-Άσαντ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Ο Μπασάρ διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία το 2000.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορείται για στενές σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το Ιράν του Αχμαντινεντζάντ.

Πηγή:  www.protothema.gr
————————————————————————————————————————————————-

Παραιτήθηκαν ακόμη 203 μέλη του κυβερνώντος κόμματος

Αποδομείται η κυβέρνηση της Συρίας

27/04/2011  22:55


Ακόμη 203 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το κόμμα, μετά από τα 30 μέλη που ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα την παραίτησή τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι νέες αυτές παραιτήσεις αφορούν μέλη του κόμματος Μπάαθ της περιοχής Χουράν στο νότιο τμήμα της χώρας.
Νωρίτερα με ανακοίνωσή τους οι 30 παραιτηθέντες από το Μπάαθ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν γκρεμίσει όλες τις αξίες πάνω στις οποίες βασιστήκαμε. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν και ανακοινώνουμε χωρίς καμία λύπη την παραίτησή μας από το κόμμα».

Πηγή:  www.protothema.gr
————————————————————————————————————————————————-

Δεν κατέληξαν σε κοινό κείμενο

Ασυμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στη Συρία

27/04/2011  23:58


Οι δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο στο οποίο θα καταδικάζεται η αιματηρή καταστολή διαδηλωτών στην Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Μετά από το τέλος των συζητήσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην καταστολή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η Ρωσία και η Κίνα μπλοκάραν το κείμενο που πρότειναν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ &  www.protothema.gr

————————————————————————————————————————————————-

Σύμφωνα με τη Ρωσία

ΟΗΕ: Η καταστολή στη Συρία δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη

28/04/2011  01:19

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι μία εξωτερική ανάμειξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και ανέφερε ότι η καταστολή δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη.

«Η κρίση στη Συρία δεν αντιπροσωπεύει απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Μία αληθινή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια θα μπορούσε να προκύψει από μία εξωτερική ανάμειξη. Τέτοιες προσεγγίσεις οδηγούν σε έναν κύκλο βίας χωρίς τέλος και θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξάντερ Πανκίν.

Ο Ρώσος πρεσβευτής σημείωσε ακόμη ότι ελπίζει σε μία πραγματική έρευνα και ότι «οι ένοχοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» στη Συρία.

Πηγή:  www.protothema.gr
*********************************************************************************************************

BlackMediterraneanPirate


Σύντομος Σύνδεσμος    http://wp.me/pPn6Y-818

5 σκέψεις σχετικά με το “Συρία

 1. Πολύ καλή και κατατοπιστική η δημοσίευση που έβαλες για την Συρια Εξέγερση και ετοίμαζα μια ανάλογη.
  Μόνο που στην Συρία δεν υπάρχει θέμα δυτικής επεμβασης καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αυτή την φορά θα έβαζαν βετο αν το θέμα είχε τεθεί.
  Αλλά δεν έχει καν τεθεί.
  Άλλωστε και στην Λιβύη η δυτική παρέμβαση είναι ακόμη μόνο εναέρια, γεμάτη παλινωδίες και αρκούντως αναποτελεσματική για να ρίξει τον Καντάφη.Και οι εξεγερμένοι ακόμη περιμένουν όπλα…

 2. Μπα, βλέπω απ’την «εξέγερση» το γυρίσαμε στα War Games και Regime Change και επιτελικά σχέδια επί χάρτου.

  Πριν από δυο μήνες κάποιοι μας λέγαν οτι χωρίς την αεροπορία του Καντάφι οι «εξεγερμένοι» Κόντρας είχαν τη νίκη στο τσεπάκι. Τώρα που το ‘απελευθερωτικό’ ΝΑΤΟ έχει κομματιάσει το μισό λιβυκό στρατό και πάλι οι Κόντρας παρακαλάνε για παραπάνω ενίσχυση και δεν το κουνάνε ρούπι μακρυά απ΄την ομπρέλλα του, απλά βασιζόμαστε απευθείας στη ‘δυτική παρέμβαση’ να τελειώσει τη δουλειά και να χοροπηδάμε μετά για ‘νίκη του λαού’.
  Αυτά παθαίνει όποιος καταπίνει αμάσητη την προπαγάνδα των BBC, CNN, Al Jazeera, καταντάει να κάνει κάθε μέρα κι άλλη κωλοτούμπα μπας και δικαιολογήσει τις μ…. πού’χει γράψει.

  Άντε με το καλό και στη Δαμασκό, το Καράκας και όπου αλλού ξεσπάσει η επόμενη ‘ανθρωπιστική παρέμβαση’.

  • Μόνο που, Any Kid κτλ, δεν θυμάσαι ότι ο blackmediterraneanpirate που υπογράφει το παρόν κείμενο δεν πήρε θέση υπέρ της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη -το αντιθετο, μάλιστα- κι επομένως δεν κάνει κάποια τούμπα εδώ.

 3. Μόνο που δεν μιλάω για τον ‘πειρατή’, θυμάμαι τι είχε γράψει και ΣΩΣΤΑ περί ‘στημένων εξεγέρσεων’ και επεμβάσεων.
  Μιλάω για άλλους που τη χειροκροτούσαν και τη χειροκροτούν ακόμα για να πέσει ο καινούριος ‘Χίτλερ’ που μας προέκυψε.

  «Any kid can conquer Libya/just steal a fighter plane!»
  Από Dead Kennedys του ’80 είναι, αλλά το θυμήθηκα επειδή κάποιοι ‘αντιεξουσιαστές’ είναι έτοιμοι να καβαλήσουν τα F-16 για να φέρουν στους κακόμοιρους Λίβυους την ‘freedom & democracy’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s