Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, αντάξια της ιστορικής της φόρτισης και επικαιρότητας!

http://wp.me/pPn6Y-7ZN

Η Πρωτομαγιά κάθε χρόνο έχει σημασία. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο.

Από το 1886 που έγινε η εργατική εξέγερση στο Σικάγο με μπροστάρηδες Αναρχικούς, αυτή η ημερομηνία στοιχειώνει όλες τις επόμενες χρονιές σε όλο τον κόσμο.Κατά κάποιο τρόπο αποτελεί έναν κρίσιμο δείκτη  κοινωνικής εξεγερσιακότητας.Πρωτομαγιές που είχαν μαζική συμμετοχή και συγκρούσεις προανήγγειλαν μεγάλα Μαγιάτικα εξεγερσιακά γεγονότα.Από την κομμούνα της Θεσσαλονίκης το 1936 -το μεγαλύτερο αυθόρμητο εξεγερσιακό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας- μέχρι τον Γαλλικό Μάη του 68 και από την φοιτητική εξέγερση του 2006 ως την σύντομη εξέγερση της 5 Μάη 2010, όλα αυτά τα γεγονότα και άλλα περισσότερα έγιναν όταν οι Πρωτομαγιές ήσαν ασυνήθιστα μαζικές και συγκρουσιακές.Από την ανάποδη, Πρωτομαγιές που είχαν ρουτινιάρικη συμμετοχή και υποτονικό κλίμα στις διαδηλώσεις, συνήθως έφερναν  ήρεμους» κοινωνικά Μάηδες.

Γι’αυτό και έχει τεράστια σημασία η φετινή Πρωτομαγιά.Αλλά όχι μόνο για αυτό και ούτε κυρίως για αυτό.

Η Ελλάδα έχει χτυπηθεί κοινωνικά όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 70 χρόνια της ιστορίας της.

Η μαζική ανεργία, η επελαύνουσα φτώχεια, η γενικευμένη ανασφάλεια, ο αέρας της απελπισίας έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές ιστορικό σκηνικό.

Ένας χρόνος ΔΝΤ με την θεραπεία ΣΟΚ του, έφερε αβάσταχτο κοινωνικό πόνο, σκληρότητα και παραλογισμό.Σε μια εποχή αυτοματοποίησης και αφθονίας αυτή η χώρα καταδικάστηκε  σε οικονομικό στραγγαλισμό  και κοινωνική σκλαβιά.

Ξαφνικά όλοι οι κάτοικοι έγιναν δούλοι ενός αβάστακτου χρέους που για να μειωθεί πρέπει να απαρνηθούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.Κι ενώ τα απαρνούνται το χρέος μεγαλώνει!

Μια οπισθοδρόμιση που έγινε μόλις ενάμισι χρόνο μετά την Εξέγερση του Δεκέμβρη και ενώ ήδη η οικονομική κατάσταση χειροτέρευε και η αστυνομοκρατία αναδυόταν περήφανη.

Αν οι κάτοικοι δεν εξεγερθούν σύντομα τότε οι δυνάμεις της απάθειας, του διχασμού, της δειλίας, της υποκρισίας κσι του χρήματος θα θριαμβεύσουν πάνω στα σκλαβωμένα κουφάρια των υπηκόων…

Τα πράγματα είναι σε μια καμπή και αυτή η καμπή αφορά όλο τον κόσμο.Το παγκόσμιο χρηματικό σύστημα  χρεωκόπησε το 2008 και τώρα λειτουργεί σαν ζόμπι που πίνει το αίμα ολόκληρων χωρών και ηπείρων.Οι τραπεζίτες που αυτοχρεωκόπησαν έρχονται τώρα να ζητήσουν τα ρέστα και όχι ζητούν όχι μόνο να πληρώσουμε εμείς για τις δικές τους ζημιές αλλά να δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να ξαναγίνουν κερδοφόροι και παντοδύναμοι.

Το ζήτημα το έχω αναπτύξει εδώ  http://wp.me/pPn6Y-2cP , http://wp.me/pPn6Y-2d5

και εδώ http://wp.me/pPn6Y-1uM

Αυτά τα κείμενα παρότι γραφτήκαν Ιούνη και Σεπτέμβρη του 2010 είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ ενώ το σάλπισμα δράσης τους  αφορά με δραματικό τρόπο το σήμερα…

Παράλληλα είδαμε την κολοσσιαία Αραβική Εξέγερση να αλλάζει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και τις απίστευτα μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο -την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της κοινωνικής απάθειας ειδικά μετά την Θάτσερ…-μόλις ένα μήνα πριν.

Όλος ο πλανήτης με αιχμή τους Άραβες φαίνεται ότι βρίσκεται σε έναν ακατάπαυστο εξεγερσιακό αναβρασμό.Από το Γουισκόνσιν των ΗΠΑ και το Λονδίνο ως την Δαμασκό και την Σεούλ, μεγάλα  εξεγερσιακά κύματα σκάνε στις καπιταλιστικές μητροπόλεις.Το Αραβικό κύμα από μόνο του είναι ολόκληρο εξεγερσιακό τσουνάμι που για μήνες τώρα είναι σε δράση!

Στην Ελλάδα λοιπόν υπάρχουν και εσωτερικοί ξεχωριστοί και εξωτερικοί γενικοί λόγοι που την ωθούν στην Εξέγερση.Ο συμβολισμός της Πρωτομαγιάς έρχεται να δράσει απλά σαν πυροδότης.Άλλωστε και με δεδομένη την ευαισθησία  των κατοίκων της στα καιρικά φαινόμενα, ο Μάης είναι ο πιο ταιριαστός μήνας για την τοπική ιδιοσυγκρασία για να ξεκινήσει εξέγερση!Το καλοκαίρι θεωρείται πολύ ζεστό και όλοι πάνε για μπάνια, το φθινόπωρο παθαίνουν κατάθλιψη και τον χειμώνα κάνει πολύ κρύο και που να βγαίνεις τώρα!Έστω υπερβολικά και χοντροκομμένα το παραπάνω έχει μια μικρή αλήθεια.

Όλα συνηγορούν ότι από Πρωτομαγιά πρέπει να εξεγερθούμε!

Να κατέβουμε στους δρόμους και να μην φύγουμε από αυτούς!Όπως εμβρυακά αποπειράθηκε να γίνει στην γενική απεργία της 23 Φλεβάρη όταν μια δράκα επίμονων διαδηλωτών έμειναν μέχρι τις 11 το βράδυ προσπαθώντας να κάνουν το Σύνταγμα Ταχρίρ!

Ας αξιοποιήσουμε όσο χρόνο μας απομένει μέχρι την Πρωτομαγιά για να κινητοποιήσουμε και να κινητοποιηθούμε όσο μπορούμε.

Να αξιοποιήσουμε το νετ, τα κοινωνικά του δίκτυα, μπλογκς και φόρουμς για να γίνει βούκινο η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς.Να γράψουμε δικές μας προκηρύξεις και αφίσες που θα κολλήσουμε στις γειτονιές μας.Να πάρουμε τηλέφωνο όλους τους φίλους και γνωστούς.Δεν χρειάζεται να περιμένουμε ή να βασιζόμαστε σε κανένα κόμμα παρά μόνο στις δικές μας πρωτοβουλίες και ευθύνες.Στο συντονισμό μας με συνανθρώπους μας που μοιράζονται μαζί μας την ίδια επιθυμία, θέληση και ικανότητα να παλέψουν αυτό το καθεστώς και να το ανατρέψουν.

Ίσως ήρθε ο καιρός…Ας υπερβούμε απάθειες, διχασμούς, δειλίες, υποταγές, μιζέριες και ηττοπάθειες και ας αδράξουμε την ευκαιρία.

Ίσως είναι η τελευταία…

Το κέιμενο αυτό είναι  πρελούδιο σε ένα μεγαλύτερο κείμενο που ετοιμάζω και θα λέγεται: «Εξέγερση της τελευταίας στιγμής;Μάης 2011 στην Ελλάδα…»  Εκείνο θα αναφέρεται συνολικά σε όλο τον Μάη και πιο αναλυτικά στο διακύβευμα του…

Advertisements

9 thoughts on “Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, αντάξια της ιστορικής της φόρτισης και επικαιρότητας!

 1. Δεν ειναι κατι νεο ή καινουργιο η απεργια της Πρωτομαγιας. Ματακια εχουμε και μπορουμε να δουμε τις αφισες στο δρομο, να διαβασουμε τα καλεσματα στο διαδικτυο. Ποδαράκια έχουμε να κατεβουμε στην πορεια. Χεράκια έχουμε να κρατήσουμε ένα πανο. Απο κει και περα δεν υπαρχει κατι αλλο που μπορουμε να κανουμε, οι εργατες δεν ειναι νηπια υποτιθεται οτι ειναι ενηλικες ανθρωποι οποτε ας αναλαβουν τις ευθυνες που τους αναλογουν….

  σε καθε απεργια ή πορεια λεμε τα ιδια ακριβως: τελευταια ευκαιρια, τωρα ειναι ευκαιρια, κτλ κτλ

  ενω ξερουμε οτι για ακομα μια φορα θα παρουμε τα @@@, και οι εργαζομενοι και οι ανεργοι θα μας γραψουνε στα @@@

  δυστυχως η ιστορια εχει αποδειξει παμπολες φορες οτι η μοναδικη περιπτωση για μαζικο ξεσηκωμο ειναι οταν παραπαιρνει φωτια ο κωλος μας, δηλαδη οταν πεσουμε και στο τελευταιο σκαλοπατι της εξαθλίωσης…. μαλλον θα πρεπει να φτασουμε σε επιπεδα Αιγυπτου για να ξυπνησουμε, κατι το οποιο απευχομαι… 😛

  Πριν απο καποιους μηνες σε μια πορεια στα Γιαννενα, κατεβηκε μπλογκ με τους πρωην εργαζομενους στο Ατλαντικ που ειχαν προχωρησει σε επισχεση εργασιας για πρωτη φορα φυσικα στη ζωη τους και μετα (αφου αγορασε το Ατλαντικ αλλος γνωστος ομιλος σουπερ μαρκετ της βορειου Ελλαδος) δεν ξαναπατησανε το ποδι τους… τοση ηταν η αγωνιστικοτητα τους. Το δικο τους ευφήμερο συντεχνιακο μικροσυμφέρον…. ετσι ομως δυστυχως λειτουργουν και οι περισσοτεροι ανθρωποι και καλα θα κανουμε να το παρουμε επιτελους χαμπαρι για να σκεφτουμε αλλες πρακτικες αφυπνισης των συνειδησεων. Το κουλο ειναι οτι τετοιοι ανθρωποι ζητανε και την αλληλεγγύη σου οταν αυτοι δεν εχουν δειξει ποτε μα ποτε αλληλεγγύη σε κανεναν…

  ΥΓ αν το μεγαλο κειμενο, παραειναι μεγαλο μια καλη ιδεα θα ηταν να το χωρισεις σε δυο μερη για να μπορουμε να το διαβασουμε πιο ευκολα…. αλλα και παλι ειναι θεμα δικο σου και εγω υποδειξεις δεν θελω να κανω 😛

 2. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
  Συμμερίζομαι την κρισιμότητα της μέρας σαν δείκτη του τι θα έρθει όλο τον άλλο Μάη όπως γράφει και το κείμενο.
  Ασυχγώρετος όποιος δεν κατέβει στην πορεία!

 3. ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΩΚΟΛΛΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΖΗΤΟΥΛΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ!
  ΚΛΑΦΤΕ, ΖΗΤΙΑΝΕΨΤΕ, ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΘΕΙΤΕ, ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΕΙΤΕ!
  ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΩ-ΛΑ-ΡΑ-ΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ!
  ΖΗΤΩ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΜΑΣ!
  ΖΗΤΩ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!
  ΖΗΤΩ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ,Ο ΜΕΓΑΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!
  ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ!

 4. Υπέροχο το κείμενο αλλά κάνει έναν κωλόκαιρο ρε παιδιά που δεν ταιριάζει καθόλου με πρωτομαγιάτικο κλίμα…
  Ελπίζω να φτιάξει μέχρι την Κυριακή και να είμαστε όλοι κάτω…
  Επίσης συμφωνώ τα κείμενα για την πρωτομαγιά να παραμένουν στην κορυφή.

  • @ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ

   Φτιάξει δεν φτιάξει το κλίμα θα είμαστε κάτω. Και το Σάββατο ύπνο από νωρίς (για τους γέροντες το λέω, εμείς οι νέοι εξαιρούμεθα -λολ) για να είμαστε φρέσκοι και δυνατοί στην συγκέντρωση και την πορεία. Εφοδιασμένοι με διαλύματα maalox κλπ κλπ.

   Μη τολμήσει κανείς και δεν έρθει (λολ)

   Θραξ Αναρμόδιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s