…για την «Ώρα της Γης». Κοροϊδευόμαστε; Greenwash: “Ώρα της Γης 2011″‎, η μεγάλη απάτη! ΟΧΙ στην υποκρισία! ΔΕΝ σβήνουμε τα φώτα! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στις πολιτικές που μας θέλουν υπηκόους των ΜΜΕ και των πολιτικών τους! [ενημερώνεται]

BlackMeditarraneanPirate  26-03-2011    13:30

Αναδημοσιεύει από τον alejaaandro (αμπελοφιλοσοφώντας..http://alejaaandro.blogspot.com/2010/03/blog-post.html)  και τον εαυτό του/της  και τη sibilla κι ένα σωρό άλλα blogs & sites

(για να είναι οι διαμαρτυρίες μαζί), προσθέτοντας και νέα κείμενα (παρατηρήστε  «τελευταία ενημέρωση» ).

Τελευταία ενημέρωση: 27-03-2011    16:30


(alejaaandro >>>αμπελοφιλοσοφώντας..http://alejaaandro.blogspot.com/2010/03/blog-post.html)

>>>>>>>

…για την «Ώρα της Γης»

Κοροϊδευόμαστε;

Καταρχάς, μια σύντομη «μηχανολογική» εκτίμηση:

Ενεργειακά μιλώντας, αν κλείσουμε μαζικά τα φώτα για μία ώρα νομίζω ότι περισσότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον παρά το οφελούμε. Αυτό γιατί το δίκτυο μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε μικροαλλαγές της ζήτησης ενέργειας αλλά μεγάλες αλλαγές (έστω και προβλέψιμες) είναι δύσκολο να «απορροφηθούν» απ’ το δίκτυο χωρίς σημαντικές περενέργειες και απώλειες (σκεφτείτε ότι μια μεγάλη μονάδα της ΔΕΗ μπορεί να χρειάζεται ακόμα και 2-3 μέρες για να τεθεί από το μηδέν σε πλήρη ισχύ).

Άρα γιατί γίνεται αυτή η κίνηση; Το λένε και οι διοργανωτές της: Για συμβολικούς λόγους. Θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα.

Ποιό το μήνυμα και σε ποιούς απευθύνεται;

Προφανώς θέλουν να πουν στους «υπεύθυνους» (βλ. κυβερνήσεις κλπ) ότι νοιάζονται για το περιβάλλον και απαιτούν από αυτούς να νοιαστούν επίσης.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

ΤΟΤΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ;

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;

Η δικιά μου εκτίμηση;

Greenwash (googlαρέ το αν δε ξέρεις τί σημαίνει).

Προσπαθούν απλά (όπως πολλά προϊόντα σήμερα) να σε πείσουν για τον «και καλά» οικολογικό τους χαρακτήρα όταν στην πραγματικότητα*…….. Άσε, δε θες να ξέρεις τί κάνουν στην πραγματικότητα. Ή μπορεί κ να τα ξέρεις ήδη, δεν είναι αυτό το νόημα του post.

Αν λοιπόν νοιάζεσαι για το περιβάλλον, δε με νοιάζει αν θα σβήσεις τα φώτα σου για μια ώρα,με νοιάζει να τα σβήνεις πάντα όταν δε τα χρειάζεσαι. Το καλοκαίρι να αρκείσαι στον ανεμιστήρα και όχι στα 30000 btu του αρκουδίσιου σου. Το καλοκαίρι να κοιμάσαι με ανοιχτά παράθυρα και ανεμιστήρα και όχι με το αρκουδίσιο στους 15 βαθμούς και κουβέρτα γιατί κρυώνεις. Και όταν ΠΡΕΠΕΙ ντε και καλά να χρησιμοποιήσεις το αρκουδίσιο, τουλάχιστον έχε λίγη κοινή λογική. Όπως λέω και στη μάνα μου (που κοιμάται με ανοιχτό αρκουδίσιο και ανοιχτή πόρτα) «Θα σταματήσω να κλείνω την πόρτα σου τα βράδυα τη μέρα που θα καταφέρεις να μαγειρέψεις με τον φούρνο ανοιχτό.»

Αν θες και άλλες συμβουλές, ο τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) είναι γεμάτος από άρθρα του στυλ «10 απλοί τρόποι να σώσεις το περιβάλλον» κλπ. Σίγουρα μπορείς να βρεις κάποια.

Φρόντισε λοιπόν να σβήσεις τα φώτα για μια ώρα και να μη κάνεις όλα τα υπόλοιπα. Θα είσαι ακόμα πιο υποκριτής από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στο «Earth Hour».

ΥΓ. Για παράδειγμα, πέρσυ έτυχε να ‘μαι σε μια καφετέρια την «Ώρα της Γης» και σβήσαν τα φώτα για να αποδείξουν πόσο οικολόγοι είναι. Η τηλεόραση όμως έμεινε ανοιχτή γτ είχε αγώνα…….

Εύγε..

* (BlackMediterraneanPirate)> Greenwash: χρησιμοποιώντας  ανάλαφρα λουλουδάκια και πράσινο χρώμα στις φίρμες και τις ταμπέλες των εταιρειών, τις συσκευασίες  των προϊόντων κλπ, προσπαθούν να μας πείσουν για τον οικολογικό χαρακτήρα των εταιρειών αυτών, ενώ μπορεί να είναι οι χειρότεροι εχθροί του περιβάλλοντος [Greenwash= Green (πράσινο)+ whitewash (ασπρίζω, ασβεστώνω τοίχο, αλλά και απαλλάσσω από ευθύνη, αποκαθιστώ τη φήμη, συγκαλύπτω ελαττώματα, αθωώνω). Καθόλου τυχαία η επιλογή των λέξεων. Το αντίθετο, πολύ προσεκτικά επιλεγμένες].

 

Video «greenwashing» (δυστυχώς, χωρίς ελλην. υπότιτλους, αλλά αρκετά απλό και σύντομο, ακόμα και για εκείνους που μιλάνε λίγα αγγλικά).


 

Video «BP wins Greenpeace ‘ greenwash’ award…

(Aκτιβιστές «μπουκάρουν»  στην BP, για να τους παραδώσουν το «βραβείο Greenwash» της χρονιάς. Εννοείται, ότι οι υπάλληλοι της BP τους πετάνε έξω.)

 

Σατιρικό

Greenwash spill at the BP-sponsored National Portrait Gallery

(Επειδή η BP είναι χρηματοδότης της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου, έσπευσαν να καθαρίσουν από τις «κηλίδες'» οι  «αντάρτες του Greenwash», ύστερα από επείγον τηλεφώνημα που δέχτηκαν, λίγο πριν αρχίσει η απονομή του «Βραβείου Πορτρέτου BP». Εντόπιζαν πρόβλημα σε οποιοδήποτε σημείο αναφερόταν το λογότυπο της BP…).

 

“Ώρα της Γης 2011″‎, η μεγάλη απάτη! ΟΧΙ στην υποκρισία! OXI, δεν συμμετέχουμε στην ανοησία, ΔΕΝ σβήνουμε τα φώτα! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στις πολιτικές που μας θέλουν υπηκόους των ΜΜΕ και των πολιτικών τους!

(αναδημοσιεύει ο/η BlackMediterraneanPirate από τη sibilla κι ένα σωρό άλλα blogs & sites)

 

“Ώρα της Γης 2011″‎, η μεγάλη απάτη!

ΟΧΙ στην υποκρισία!

Tο Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 20:30,ανάβουμε  ΟΛΑ τα φώτα στα σπίτια μας, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, διαδηλώνουμε μ’ αυτό τον τρόπο εναντίον της βλακείας, εναντίον της μαζικής ψυχολογικής τρομοκρατίας που θέλουν να μας επιβάλουν.
Αρνούμαστε την υποκρισία αυτών που κερδοσκοπούν ρυπαίνοντας, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στις πολιτικές που μας θέλουν υπηκόους των ΜΜΕ και των πολιτικών τους, είμαστε ενεργοί πολίτες κι όχι κοπάδι!

Ο πλανήτης θα σωθεί όταν…
πληρώσουν και τιμωρηθούν οι κλέφτες του μόχθου,
αυτοί που εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν σε ζητήματα οικολογίας:

Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη!

– (Από τα «ΝΕΑ», 03-03-2009)
«Κόβουν τα παρθένα δάση για να φτιάξουν χαρτί υγείας».Κόλπος του Μεξικού

03-06-2010:
η γνωστή πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα

Η καταστροφή στον Αμαζόνιο.

«Οι κυριότερες απειλές για το δάσος του Αμαζονίου είναι: οι μετανάστες κτηματίες, η παράνομη υλοτομία, η εξόρυξη μεταλλευμάτων και η άντληση πετρελαίου…
To 25% των δραστικών συστατικών των φαρμάκων στη μάχη κατά του καρκίνου σήμερα προέρχονται από οργανισμούς που βρίσκονται μόνο στο rainforest…
Το rainforest του Αμαζόνιου έχει χαρακτηριστεί σαν «Οι πνεύμονες του πλανήτη» γιατί εξασφαλίζει τη θεμελιώδη παγκόσμια περιβαλλοντική υπηρεσία της συνεχούς ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο.  Περισσότερο από το 20% του οξυγόνου του πλανήτη παράγεται στο rainforest του Αμαζόνιου.  Το 1% του γλυκού νερού είναι στη λεκάνη του Αμαζονίου.» (από http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=4129)
Η Καταστροφή στην Ινδονησία


Νότιο Λάος
Λάος, Ποταμός Nam Ou

Ορυχείο εξόρυξης μετάλλων… … …


 

 

 

 

 

 

 


 


 


 

****************************************************************************************************

 

BlackMediterraneanPirate


 

Σύντομος Σύνδεσμος    http://wp.me/pPn6Y-7tt


Advertisements

5 thoughts on “…για την «Ώρα της Γης». Κοροϊδευόμαστε; Greenwash: “Ώρα της Γης 2011″‎, η μεγάλη απάτη! ΟΧΙ στην υποκρισία! ΔΕΝ σβήνουμε τα φώτα! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στις πολιτικές που μας θέλουν υπηκόους των ΜΜΕ και των πολιτικών τους! [ενημερώνεται]

 1. Απιστευτη παπαρια η «ωρα της γης» .Θα ηταν πολυ ομορφο να φτιαξει καποιος ενα κολαζ με την πετρελαιοκηλιδα στον κολπο του Μεξικο,τα κατεστραμενα παρθενα δαση του Αμαζονιου και του Λαος,τα χιιλιαδες ορυχεια εξορυξης μεταλλων και φυσικα την αφισα «ωρα της Γης» και να το κολλησει στα μουτρα των ηλιθιων που πιστευουν οτι κανουν κατι καλο για το περιβαλλον με το να σβησουν τα φωτα για ενα λεπτο.

  • Φίλε 11888 είναι για 60 λεπτά …
   Εκείνο που θέλω να πω εγώ (Παύλος) είναι ότι το κείμενο έχει δίκιο στο ότι από μια μεριά υπάρχει υποκρισία στην «ώρα της γής» (ιδίως αν συμμετέχουν και κυβερνήσεις) . Από μια άλλη μεριά όμως η κίνηση αυτή (η ώρα της γής) υπενθυμίζει σ’ αυτούς που μέσα στον θόρυβο της καθημερινής ζωής τα ξεχνούν , τα προβλήματα της γης. Και έχω την εντύπωση ότι εκείνοι οι καταναλωτές (ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο) , που θα καταφέρουν να κλείσουν τα φώτα – ξεπερνώντας τη πίεση του καταναλωτικού τους ενστίκτου που αντιπροσωπεύεται θαυμάσια από το ηλεκτρικό ρεύμα – πιθανά θα είναι έτοιμοι και για άλλα βήματα .
   Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα . Πρέπει όμως σαφώς να υποδεικνύουμε (αυτά που θεωρούμε εμείς σαν) τα όρια της κάθε πράξης . Από την άλλη όμως «πορεύσου μαζί με τους άλλους και στην πορεία δείξε τους και τα άλλα μονοπάτια» . Ευχαρίστως θα ήθελα να ακούσω τις αντιρρήσεις σ’ αυτή την άποψη που σίγουρα πολλοί θα έχουν …

 2. Φίλε/η ormithiella, πιστεύουμε πως οι άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν να κλείσουν τα φώτα, είναι και οι ευαισθητοποιημένοι ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

  Οι αδιάφοροι, ούτε τα φώτα θα σβήσουν, ούτε θα ενδιαφερθούν για το θέμα, και θα συνεχίσουν να καίνε το κλιματιστικό στο «τέρμα», χειμώνα-καλοκαίρι, δημιουργώντας και black-outs και, συνεπώς, δυσκολεύοντας τη ζωή σ΄εμάς τους υπόλοιπους. Επίσης, θα συνεχίσουν να έχουν όλα τα φώτα αναμμένα χωρίς να χρειάζονται, να πλένουν τα λευκά τους πουκαμισάκια, φανελάκια, σώβρακα και βρακάκια στους 90οC (για να γίνουν «χαρτιά», βλέπε «παλιές νοικοκυρές»), να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο να πάρουν τσιγάρα ή στο μανάβη της γειτονιάς, ενώ απέχουν μόλις 20 μέτρα από το σπίτι τους.

  Δεν μεταπείθονται όλοι αυτοί, επειδή ανακοινώθηκε επίσημα να σβήσουμε τα φώτα. Είναι «παρτάκηδες» και δύσκολα μεταπείθονται.

  Ο σεβασμός στις ενεργειακές πηγές είναι καθαρά θέμα Παιδείας. Και πρέπει να καλλιεργείται από τα παιδικά χρόνια, του Δημοτικού. Όπως κι ο σεβασμός στον άνθρωπο. Παίζει ρόλο και η ανατροφή, οι αρχές που δίνονται απ΄τη μάνα και / ή τον πατέρα του κάθε παιδιού και σχετίζονται με μία γενική νοοτροπία απέναντι στο κάθε θέμα και τον κόσμο.

  Γιατί αυτά τα παιδιά είναι οι αυριανοί βιομήχανοι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, επιστήμονες, τεχνίτες, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, έμποροι, πολίτες.

  Όταν ο βιομήχανος ή ο έμπορος ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, τότε χάνεται το παιγνίδι. Όσο και να σβήνουμε εμείς τα φώτα ως πρόβατα, η κατάσταση δεν πρόκειται να καλυτερέψει. Ναι, είναι κοροϊδία. Μας κοροϊδεύουν κανονικά.

  Αν και γνωρίζουν καλά ότι πια δεν χάβουμε κανένα από τα ψέματά και τις κοροϊδίες τους.

  Οι μόνες, βέβαια, περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν να ευαισθητοποιηθούν από τέτοιες περιπτώσεις «προβατοποίησης» είναι οι «μοντέρνοι», αυτοί που θέλουν να είναι μέσα στη μόδα της εποχής, όχι επειδή το πιστεύουν, αλλά επειδή θέλουν να είναι «in». Θα μου πεις, κάτι είναι κι αυτό… Ίσως κάποιοι ν΄αρχίσουν να ψιλοσκέφτονται το συγκεκριμένο θέμα ή να σκέφτονται γενικότερα πιο οικολογικά, μόνο και μόνο για να είναι στη μόδα. Επειδή είναι η τάση της εποχής.

  Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσει κάποιος το θέμα κι όχι όταν περάσει η μόδα του να το εγκαταλείψει και να μην ενδιαφέρεται πια…

  Επίσης, είναι απαράδεκτες οι υποκριτικές συμπεριφορές «οικολόγων» υπουργών, όπως επιβολή «ενεργειακού πιστοποιητικού» στα σπίτια προς ενοικίαση ή πώληση, αναγκάζοντας τον κάθε ανθρωπάκο -που προσπαθεί με τα 250 ευρώ που παίρνει από ένα ενοίκιο να «τσοντάρει» στην πενιχρή σύνταξή του, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει- να αλλάξει πανικόβλητος κουφώματα κλπ, για να μην φάει πρόστιμο, ενώ οι ίδιοι υπουργοί ξηλώνουν δασάκια κοντά στο κέντρο της Αθήνας, για να τα παραδώσουν σε εργολάβους προς ανοικοδόμηση ή επιτρέπουν την κρατική πίεση δημιουργίας ΧΥΤΑ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο και φυσικό τοπίο από τα πιο όμορφα της Αττικής (βλέπε Κερατέα), αλλά και από τα πιο προσβάσιμα από τους κατοίκους της Αττικής που δεν έχουν εξοχικά στα νησιά …

  Δεν «μασάμε» πια… τους έχουμε πάρει χαμπάρι όλους αυτούς… γι΄αυτό και μας κλείνουν τα σχολεία με τη δικαιολογία της «εξοικονόμησης δημόσιου χρήματος μέσω συγχωνεύσεων» (σαν πολλά μάθαμε οι πληβείοι…) ή εφαρμόζουν τον «Καλλικράτη» στα Νοσοκομεία και πάλι με τη δικαιολογία της «εξοικονόμησης δημόσιου χρήματος μέσω συγχωνεύσεων» (αποσκοπώντας στην πλήρη εξάθλιωσή μας- ο πλούσιος έχει λεφτά για νοσήλια, θα πάει στα ιδιωτικά κέντρα, που θα ανοίξουν, φυσικά, με αφορμή την εξαθλίωση των δημοσίων).

  Αλληλένδετα τα θέματα. Το Κεφάλαιο και το Σύστημα, σιγά μην νοιάζονται για την υγεία μας, την παιδεία μας και το περιβάλλον. Τα έχουν «γραμμένα κανονικά, όπως «γραμμένους» μας έχουν κι εμάς.
  Το κέρδος μόνο τους ενδιαφέρει.

  Ξυπνήσαμε, όμως, οι νεότερες γενιές και τους έχουμε πάρει χαμπάρι = την «πάτησαν». Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

 3. Δεν συμφωνώ καθόλου με την προτροπή να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή τη συγκεκριμένη ώρα να ανάψουμε όλες τις συσκευές και έτσι να αυξήσουμε χωρίς λόγο την κατανάλωση μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να αγνοήσουμε τους χαριτωμένους ψευτο-οικο-συμβολισμούς και να συνεχίσουμε τη συνετή χρήση της ενέργειας, όπως κάνουμε και όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.

 4. Ακριβώς αυτό, Γιώργο. Συμφωνώ απολύτως και, πιστεύω και οι περισσότεροι. Στο κείμενο βγαίνει η υπερβολή, προσπαθώντας να δείξουμε την απέχθεια απέναντι σε όλη αυτή την υποκρισία των εταιρειών πετρελαίου, των μεγάλων βιομηχανιών, της κοπής των δέντρων στον Αμαζόνιο, της σωρείας και νέας δημιουργίας σκουπιδότοπων (βλέπε Κερατέα), των πλαστικών, της έλλειψης οργάνωσης ανακύκλωσης κλπ κλπ κλπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s