H ελληνική ταχρίρ

Στο πλαίσιο του ξεσηκωμού που βράζει υπογείως, έχει ανοιξει στο ιντυμιντια μια ωραία κουβέντα για το ποιο θα πρέπει να είναι το ορμητήριο της εξέγερσης, η δική μας πλατεία ταχριρ.

Αντιγράφω εδώ τις ποιο ενδιαφερουσες αποψεις που λενε πολλά για την ιδιαιτεροτητα της πλατείας συνταγματος.

———————————————————————————————

Επειδή βλέπω ότι συνεχίζονται καλέσματα για την πλατεία συντάγματος -και μετά την πορεία της 23/2- θα ήθελα να θέσω τον εξής προβληματισμό: Είναι κατάλληλη η πλατεία αυτή για δράσεις τύπου Ταχρίρ; Πιστεύω πως όχι, τουλάχιστον για να χτιστεί εκεί ένα κίνημα.

Η πλατεία συντάγματος είναι δίπλα στη βουλή. Η παραμονή διαδηλωτών εκεί προκαλεί σε κάθε εξουσιαστή, σε κάθε μπάτσο τρομερή ένταση και άγχος. Το να μαζευτεί μια κρίσιμη μάζα στην πλατεία συντάγματος έχει ως μοναδικό επαναστατικό (και λογικό) επακόλουθο την κατάληψη της βουλής. Τι άλλο δηλαδή θα μπορούσε να γίνει αν τυχόν μαζευόταν αρκετός κόσμος στο σύνταγμα; Ακριβώς έτσι, πιστεύω, σκέφτονται οι μπάτσοι και οι κυβερνώντες εξουσιαστές. Άρα είναι σε ιδιαίτερη ένταση όταν στήνονται εκεί και θέλουν να ψεκάσουν και να διώξουν γρήγορα οποιαδήποτε ομάδα επιθυμεί να παραμείνει εκεί.

Πιστεύω ότι αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργηθούν κινήματα αντίστοιχα της Αιγύπτου, η πλατεία συντάγματος δεν είναι καλή λύση. Είναι ένας (ο κύριος ίσως;) επιτελικός στόχος, εκεί δηλαδή που καταλήγει ένα δυνατό κίνημα. Δεν προσφέρεται όμως για τη δημιουργία ενός κινήματος γιατί η περιοχή είναι τίγκα στους μπάτσους και άρα θα χτυπηθεί εν τη γένεσή του. Δείτε στην Αίγυπτο τι έγινε: Μόλις έφτασαν στους εκατομμύρια οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ και κατάφεραν να την υπερασπιστούν για μέρες, μόνο τότε βάδισαν προς το προεδρικό μέγαρο. Δεν άρχισαν να μαζεύονται έξω από το προεδρικό μέγαρο ή τη βουλή κατευθείαν.

———————————————————————————————

Μην ονειρεύεστε ασυναρτησίες. Η πλατεία Συντάγματος είναι μπροστά από το μεγαλύτερο επιχειρησιακό κέντρο «Α»σφάλειας που υπάρχει επί ελληνικού εδάφους.

Η βουλή δεν είναι επιχειρησιακό κέντρο, είναι ένας χώρος συνεδριάσεων, μια επικοινωνιακή βιτρίνα ενός μηντιακού καθεστώτος. Η ΕΛ.ΑΣ. δε διαθέτει καν δικό της κέντρο επιχειρήσεων μέσα στη βουλή.

Το μεγαλύτερο επιχειρησιακό κέντρο από ελληνικής πλευράς, γενικά, είναι το Πεντάγωνο.

Η Βουλή είναι το τελευταίο μέρος που μπορεί να καταληφθεί για επιτελικούς λόγους μόνο.

Το πιο δύσκολο μέρος στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ:
35° 31′ 56″ N, 24° 8′ 43″ E

Επίσης, όταν μιλάμε για καταλήψεις και γενικότερα ενέργειες από μη τακτικές δυνάμεις, η χρήση όρων όπως «επιτελικός» και τα λοιπά είναι τουλάχιστον παράταιρη.

Οι 200 μπάτσοι μπροστά δεν είναι τιποτά σε αυτό που μπορεί να βγει από μέσα σε περίπτωση «ανάγκης».

Επειδή η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο χωριό, είναι γνωστό το τι διαθέτει η βουλή από έμψυχο δυναμικό σε καθημερινή βάση και επίσης είναι γνωστό το τι διαθέτει σε έκτακτες αλλά προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Σε καθημερινή βάση διαθέτει:

– τη φρουρά της βουλής (φρουραρχείο), επιφορτισμένη με τη φύλαξη από τον περίβολο μέχρι και το εσωτερικό του κτιρίου,

– συνοδούς ασφαλείας των βουλευτών/πολιτικών/μεγαλοδημοσιογράφων/παραγόντων που βρίσκονται εκεί τη στιγμή στο κτίριο, επιφορτισμένους με τη φύλαξη των ατόμων αυτών, όπου κινούνται ή βρίσκονται,

– βάρδιες της ασφάλειας στην περίμετρο, επιφορτισμένα με καθήκοντα ενίσχυσης των παραπάνω,

– βάρδιες των ΜΑΤ/ΥΜΕΤ στην περίμετρο, επιφορτισμένα με καθήκοντα αντιμετώπισης διαδηλωτών και συγκεντρώσεων σε μια ακτίνα μέχρι την αρχή της Ερμού και μέχρι την αρχή του εθνικού κήπου (πεζή),

– βάρδιες της ΕΥΠ, επιφορτισμένες με καθήκοντα παρακολούθησης/αντιπαρακολούθησης,

– βάρδιες της αντιτρομοκρατικής, επιφορτισμένες με καθήκοντα παρακολούθησης/αντιπαρακολούθησης,

– βάρδιες ΒΙΑΣ/ΔΕΛΤΑ/ΖΗΤΑ, με περασμένο στις βάρδιες τους το πέρασμα από την περιοχή,

Σε έκτακτη βάση διαθέτει τα παραπάνω, συν:

– βάρδιες ΕΚΑΜ, οι οποίες επιφορτίζονται με καθήκοντα διατήρησης της εσωτερικής περιμέτρου ασφαλείας,

– βάρδιες ΟΠΚΕ, οι οποίες επιφορτίζονται με καθήκοντα διατήρησης της εξωτερικής περιμέτρου ασφαλείας.

Από τα όλα τα παραπάνω, τίποτα δε μπορεί να βγει ξαφνικά από τη βουλή ως Χουλκ, γιατί πολύ απλά είτε δε βρίσκεται εκεί σε μόνιμη βάση είτε δε μπορεί να εγκαταλείψει τη θέση του.

Με λίγα λόγια, όταν είσαι στην πλατεία Συντάγματος, αντιμετωπίζεις τις δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με το να κατέβουν στην πλατεία Συντάγματος (ΜΑΤ/ΥΜΕΤ, ασφάλεια). Οι υπόλοιπες σε περιμένουν στη δική τους θέση. Γι’αυτό λέγονται και στατικά μέτρα. Κάποιες από αυτές τις δυνάμεις δεν εμπλέκονται καν (ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική).

Η Βουλή δεν κινδύνεψε να καταληφθεί ποτέ, ούτε καν ένα χιλιοστό της.

Κάτι κάνανε λάθος οι προηγούμενοι. Απόρθητο φρούριο δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ, γιατί φτιάχτηκε από ανθρώπους εναντίον ανθρώπων.

Μια πιθανή «κατάληψή» προϋποθέτει στην κυριολεξία εκατομμύρια κόσμου στους δρόμους, γιατί από ντου δεν κινδυνεύει. Αυτά είναι αλφα βήτα για όσους έχουν μια ιδέα για τους συσχετισούς δυνάμεων στην Αθήνα.

Δεν υφίσταται «συσχετισμός δυνάμεων» όταν μιλάμε για διαφορετικής ποιότητας και είδους δυνάμεις. Από τη μια μεριά έχουμε μια τακτική δύναμη και από την άλλη μια άτακτη και ανορθόδοξη. Συγκρίνεις τα πορτοκάλια με τα καρπούζια.

Σε αναμονή άλλων τέτοιων ευφάνταστων δικαιολογιών, περί βουλής που μπορεί ξαφνικά να γεννήσει έξτρα ανθρωποφύλακες, είτε από εσένα είτε από οποιονδήποτε άλλο στρατηγό του πληκτρολογίου.

———————————————————————————————

Νομιζω οτι η περιοχη γυρω απο το Συνταγμα δεν προσφερεται για εξεγερτικες καταστασεις.Πιο συγκεκριμενα:

  • Τα μεγαλα οικοδομικα τετραγωνα που την περιβαλλουν.
  • Oι μεγαλες  λεωφοροι που οδηγουν σε αυτην.
  • Οι απειρες ιδιωτικες και κρατικες καμερες επιτηρησης που υπαρχουν γυρω απο αυτη.
  • Η σχετικη «απογυμνωση» του χωρου απο αντικειμενα (αμαξια, καδοι, κλπ) τα οποια μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την κατασκευη οδοφραγματων.
  • Αρκετες σημαντικες υπηρεσιες που παραμενουν στην περιοχη μαζι με τη βουλη εχουν υπηρεσιες ασφαλειας και ελεγχου.
  • Αν το μετρο παραμενει στον ελεγχο του καθεστωτος θα ειναι εξαιρετικα ευκολη η παρακαμψη των οδοφραγματων απο τις δυναμεις καταστολης μεσω του μετρο.

Φυσικα, η βουλη και οι διαφορες υπηρεσιες καθιστουν την περιοχη νευραλγικο σημειο με ιδιαιτερη πολιτικη φορτιση σε μια ενδεχομενη αναταραχη. Απλα υπαρχουν και ορισμενα στοιχεια τα οποια δεν μπορουμε να αγνοησουμε.

4 σκέψεις σχετικά με το “H ελληνική ταχρίρ

  1. καλώς όρισες φίλε και καλή αρχή εδώ!
    Μην ξεχνάς να βάζεις το νίκνέημ στις δημοσιεύσεις σου ώστε να ξέρουν οι αναγνώστες ποιος το έγραψε!

    Θα απαντήσω στο κείμενο σου όταν το μελετήσω καλύτερα αλλά με μια πρώτη ματιά είδα ότι θέτει λογικά πράγματα.

  2. Νόμιζα πως το τρολ πέθανε εδώ μέσα, μέχρι που ανακάλυψα εσένα μικρέ θεούλη Καρμέλε. Συνέχισε. Ρίχτο στη μελέτη και δώσε μας τον επόμενο στόχο που πρέπει να καταλάβουμε. Οργάνωσέ μας. Κάνε μας νέα Ο.Π.Λ.Α. Μόνο πρόσεχε : γράφε τα κωδικοποιημένα γιατί μπορεί να σου κλέψει τις ιδέες ο Αλαβάνος.
    Τέτοιον αρχηγό είχαμε να δούμε από την εποχή του Μποναβεντούρα!

    • Διάβασες την δημοσίευση;
      Αν ναι πώς γράφεις τέτοιες ασυναρτησίες;
      Η δημοσίευση είναι αντιγραφή απόψεων σχετικά με την βουλή, την ενδεχόμενη κατάληψη της και τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

      Απο που κι ως που μπέρδεψες τον δημοσιευτή με αλαβάνους και πράσινα άλογα;
      Και που τον είδες να παριστάνει τον μέγα οργανωτη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s